Serie A - preview 21. kola

31.01.2015, 09:03, aktualizováno 01.02.2015, 08:45
Previews
Římské AS dělilo body s Empoli a nabídlo tak další šanci Juventusu, který se představí v Udine. Lazio si jede pro body do Ceseny a hodlá atakovat třetí místo Neapole, na tu čeká ve Veroně Chievo. AC Milán hostí poslední Parmu, Sampdoria změří síly s Turínem...
US Sassuolo - Inter Milán  (neděle 12:30)
Za poslední tři vzájemné zápasy si Sassuolo s Interem připsalo dvakrát vysokou porížku 0:7. Tentokrát se ale nic takového neočekává. Sassuolo totiž dělí od slavného Interu jen jediný bod a doma hodlá vše předchozí odčinit.

Sassuolo má po svém návratu do nejvyšší soutěže jednoho mimořádně neoblíbeného soupeře - milánský Inter. Nerazzurri totiž zatím vyhráli všechna vzájemná utkání a dohromady v nich nastříleli neuvěřitelných patnáct gólů! Posledně z toho byla na stadionu Giuseppe Meazza sedmička, ale Neroverdi se z tohoto direktu rychle otřepali a zahájili cestu za poklidnou záchranou. V dosavadních dvaceti kolech nasbírali svěřenci trenéra Eusébia Di Franceska 25 bodů, což znamená už sedmibodový náskok před osmnáctým Chievem. Nicméně poslední kolo se Sassuolu příliš nepovedlo. Domácí prohráli na půdě Cagliari 1:2.

Prohrál také Inter, pro jehož fanoušky to bylo další těžká rána. Nerazzurri doma nestačili na FC Turín brankou v nastaveném čase. Roberto Mancini pochopitelně nebyl spokojenej především s koncentrací svých svěřenců.

Inter tak zaujímá až desáté místo a pohárové pozice se mu vzdalují. Každopádně od tohoto Interu se stále hodně očekává, příchody Shaqiriho a Podolskiho to jen potvrzují. Inter aktuálně ztrácí na pohárové pozice už osm bodů.

O vzájemné bilanci už byla řeč, ale ani takto jasné výsledky nepasují Inter do role velkého favorita. Papírově by to měl milánský klub zvládnout, ale stejně jako AC je ve výsledkovém a herním úpadku. Navíc Sassuolo předvádí dobré výkony, nedávno dokonce dokázalo porazit AC Milán a to na San Siru.

Domácí výběr se musí obejít bez Pegola, Taidera, Pelusa a potrestané dvojice Acerbi, Floro Flores. Také Inter hlásí ztráty, trenér Roberto Mancini nemůže počítat s Campagnarem, Andreollim, D'Ambrosiem, Nagatomem, Ranocchiou a Juanem Jesusem.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Terranova, Longhi - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Obi, Medel, Vidič, Dodó - Guarín, Kuzmanovič - Shaqiri, Kovačič, Palacio - Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AC Cesena - SS Lazio  (neděle 15:00)
Lazio se pokusí pokračovat ve skvělých výkonech i bez svého zraněného střelce. Proti bude domácí Cesena, která je zatím na devatenácté příčce. K místům mimo sestupovou zónu jí chybí ještě alespoň pět bodů. Získat je proti Laziu, které je ve formě, ale rozhodně nebude snadné.

Domácí mají za sebou několik hodně nepříjemných týdnů a zatím jen potvrzují, že pro nováčka je setrvání v první lize vždy velmi náročné. Cesena zatím platí za jednoho z horkých kandidátů na sestup, protože za ní je již je Parma. Právě proti ní Cesena získala svá dvě vítězství. Kromě toho má na kontě šest remíz a dvanáct porážek. V tomto ohledu má druhé nejhorší statistiky v celé soutěži.

Poslední výhra se ale udála právě v minulém kole, takže hráči mají dostatečnou motivaci. Cesena s trochou nadsázky byla jediným střílejícím mužstvem. Po dvaceti minutách se trefil hostující Nico Pulzetti. Další branku vstřelila také Cesena, ale tentokrát se radovaly ochozy stadionu Ennio Tardini, protože Emmanuel Cascione mířil do vlastní sítě. Patnáct minut před koncem se začínalo od nuly, ale Cesena se nakonec odmítla smířit s další bodovou ztrátou a v záchranářském duelu nakonec vyhrála. Spasil ji Alejandro Rodriguez, který se trefil minutu před koncem.

Podobný průběh se ale v zápase s římským Laziem nedá očekávat. Tým trenéra Stefana Pioliho naopak zažívá sezonu snů a ten největší sen za poslední léta - milionářská Liga mistrů, není daleko. Aktuálně je Lazio na čtvrtém místě, což stačí na Evropskou ligu. Na třetí Neapol ale římský celek ztrácí jen dva body a je dost pravděpodobné, že si je vezme právě proti Ceseně. Laziu se daří také v pohárech, protože v rámci Coppa Italia zvítězilo nad AC Milán o jednu branku, když se trefil Lucas Biglia z penalty.

V Serii A to také není špatné a divákům se musí nová tvář Lazia líbit. Atraktivní herní pojetí, mnoho napadání a především solidní defenzíva má za výsledek naděje tifosi na Ligu mistrů. Ve skvělé formě je také záložník Felipe Anderson, i když ten nebude moci nastoupit. Zranění jsou noční můrou trenéra Pioliho, protože pohled na množství absentujících hráčů budí oprávněné obavy. Kromě zmíněného Felipeho Andersona bude mimo hru také Filip Đorđević, který si z ligového utkání s AC Milán odnesl zlomený kotník a jeho absence se odhaduje na dva měsíce. Dvojice Stefan Radu a Lucas Biglia nenastoupí z důvodu karetních trestů.

Problém s útočníky Lazio vyřešilo tak, že si z druholigové Perugie vzalo zpět Brayana Pereu, který v Perugii hostoval. Problém je, že ani ve druhé lize nebyl Perea příliš produktivní a na své konto si připsal pouhý jeden gól. Zlepší si statistiky v boji s Miroslavem Klosem a Stefanem Maurim? Mimo hru jsou také zranění Senad Lulić a Edson Braafheid, takže trenér Pioli bude muset zřejmě sáhnout do juniorského výběru.

Ani trenér domácí Ceseny, kterým je stratég Domenico Di Carlo, nemá úplně klidné spaní. Zcela fit není útočník Gregoire Defrel, jen na lavičce kvůli zdraví zřejmě zůstane také Luigi Giorgi. Když se Lazio naposledy utkalo s Cesenou, ukázalo, že s útokem na poháry to myslí vážně. Za římský klub se trefili Antonio Candreva, Marco Parolo a v poslední desetiminutovce také Stefano Mauri. Kdo zaujme jejich místa tentokrát?
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Perico, Volta, Capelli, Renzetti - Cascione, De Feudis, Pulzetti, Brienza - Rodriguez, Djuric
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Cana, Cavanda - Ledesma, Parolo, Cataldi - Mauri, Klose, Candreva
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 3.80 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chievo Verona - SSC Neapol  (neděle 15:00)
Neapol bude bránit třetí místo před dorážejícím Laziem na půdě veronského Chieva. Mimochodem domácí v prvním zápase zvítězili, podaří se jim Neapol porazit i před vlastními diváky?

Fotbalistům Chieva se zatím daří jen střídavě a průběžné osmnácté místo je pochopitelně velkým zklamáním. Fly Donkeys naposledy vyhráli v městském derby proti Hellasu, od té doby na tříbodový import čekají. Poslední dvě kola navíc vyšli bodově na prázdno, neboť nad jejich síly byly Juventus a Fiorentina. "Hrajeme dobře, ale nejsme za své úsilí odměněni. Musíme začít získávat více bodů," prohlásil kouč Rolando Maran. Jeho svěřenci by rádi opět bodovali naplno, ale na jejich půdu zavítá těžký protivník z Neapole, který má ambice hrát Ligu mistrů.

Parthenopei, jak se napolitánům přezdívá, si v minulém kole poradili s Janovem a vrátili se tak na třetí místo před Lazio, které ale ztrácí jen dva body, tedy stejně jako pátá Sampdoria. Krom domácí soutěže bojují Benítezovi svěřenci i v Italském poháru a konečně také v Evropské lize.

Dle předpokladů je favoritem Neapol, ale Chievo nepatří zrovna mezi oblíbené soupeře. Fly Donkeys totiž na Neapol umí a ukázali to v prvním zápase na San Paolo, kde zvítězili 1:0. "Vzpomínám si, že jsme si proti nim vytvořili spousty šancí a přesto si Chievo odvezlo vítězství. Jsme si vědomi toho, že tento typ zápasů je obtížný a proto musíme být plně soustředění," zavzpomínal na první zápas záložník Neapole David Lopez.

Chievu bude scházet Izco, Frey a potrestaný Dainelli. Podobné ztráty má i hostující Neapol. Rafa Benítez nemůže využít služeb Zunigy, Michua, Insigneho a Ghoulama, jenž si plní reprezentační povinnosti.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Gamberini, Cesar, Zukanovič - Schelotto, Hetemaj, Radovanovič, Birsa, Biraghi - Meggiorini, Paloschi
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Albiol, Britos, Strinič - Gargano, Lopez - Callejón, Hamšík, De Guzman - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.50 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Domácí FC Turín zažívá vzestup, k čemuž možná přispěla i chvilková absence evropských pohárů. Granata se neustále zlepšuje, i když se jí stále nepovedlo přivést kýženou posilu do útoku. Teď ale Býky čeká extrémně těžký soupeř, protože Sampdoria se vznáší v nadpozemských výšinách.

Důvodů je hned několik. S výjimkou pohárového klání s milánským Interem, které se Blucerchiati moc nepovedlo, se janovskému celku daří nad očekávání. Ambiciózní prezident a majitel Massimo Ferrero by s milovaným týmem rád dosáhl na evropské poháry a realita zatím jeho snům napomáhá. Doria je pod vedením úspěšného charismatického kouče Siniši Mihajloviće postrachem pro většinu soupeřů a nyní se vyhřívá na páté příčce, což jí stačí na Evropskou ligu. Slavná Liga mistrů však není daleko, protože na třetí Neapol schází Blucerchiati jen dva body.

A ty by chtěla Doria získat v zápase proti Turínu. Pomoci by jí k tomu mohla také nová posila. Tou se stal známý Samuel Eto'o. Kamerunský útočník se Sampdorií podepsal smlouvu na dva a půl roku a klade si jen ty nejvyšší cíle. Když byl Eto'o představen fanouškům Dorie, mimo jiné prohlásil: "Chci se Sampdorií zažít úspěch. Rád bych jí pomohl dostat se do Ligy mistrů," uvedl někdejší hráč Interu Milán či Barcelony. A pomoci v tomto odvážném plánu by svému novému zaměstnavateli mohl už v neděli, protože jméno kamerunského střelce patří mezi ta, která se skloňují se základní sestavou. Vzhledem ke zdravotnímu stavu druhé posily, kterou se stal Luis Muriel z Udinese, by Eto'o mohl vytvořit skvělou dvojici s Ederem.

Dobrou výkonnost Dorii trochu pokazilo Palermo, které janovskému týmu odmítlo nechat všechny tři body. Už v šesté minutě se sice trefil Eder, ale na jeho úspěch po změně stran navázal Franco Vazquez. A další branka už nepadla, takže si oba týmy připsaly po bodu. Jistou záruku gólů představují tyto dva týmy také proto, že v celé historii jejich vzájemných střetů se bezbranková remíza udála jen jednou. Když se tyto celky setkaly naposledy, psala se polovina září loňského roku. Domácí Doria byla šťastnějším týmem, protože zvítězila díky brankám Manola Gabbiadiniho a Stefana Okaky.

V týmu Blucerchiati působil nějakou dobu také Maxi López, který se (nejen) o místo v základu pral s talentovaným Maurem Icardim. Argentinský střelec se oklikou přes Chievo Verona dostal právě do Turína, aby rozšířil ofenzivní řady a trenér Giampiero Ventura měl z čeho vybírat. López, který začínal v samotné Barceloně, se ukázal být jako velmi užitečný hráč, pokud nastoupí z lavičky. V zápase proti Ceseně to byl právě on, kdo vstřelil rozhodující třetí branku svého týmu. A v minulém kole nacentroval před bránu, kde si míč našel hlavu Emiliana Morettiho, který rozhodl o vítězství nad Interem.

Oba trenéři budou mít téměř kompletní týmy k dispozici. Pouze trenér Siniša Mihajlović nebude moci počítat s Luisem Murielem, který zůstane mimo hru až do února kvůli zranění. Pohled do historie favorizuje v nedělním utkání právě Sampdorii Janov, která prohrála s Granatou naposledy v roce 2012. Tehdy ještě oba kluby bojovaly ve druhé italské lize. Dnes jsou z nich soupeři o evropské poháry. Kdo z nich se bude radovat po závěrečném hvizdu?
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Darmian, Benassi, Gazzi, Farnerud, Molinaro - Quagliarella, Maxi Lopez
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Regini - Duncan, Palombo, Obiang - Soriano - Eto’o, Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Udinese Calcio - Juventus FC  (neděle 15:00)
Udinese se pokusí zopakovat dobrý výkon a výsledek z utkání proti Empoli, až v neděli odpoledne narazí na lídra Serie A. Juventus Turín bude chtít navýšit své vedení na druhé AS a zápas s Udinese, jehož výkonnost rozhodně není ideální, by mohl být tím správným momentem.

Domácí budou doufat, že zápas s Juventusem zvládnou lépe než minulá dvě utkání na Stadio Friuli. V roce 2012 se domácí stali pouhými diváky, protože hlavní part hrál opět Juventus. Utkání hodně "pomohla" červená karta pro brankáře Brkiće, ale jeho náhradník si nevedl o nic lépe. Daniele Padelli dostal branku od Artura Vidala z penalty, následně také od Mirka Vučiniće. Ve druhé půli se dvakrát Sebastian Giovinco a bylo rozhodnuto. Ani další odveta na tomto stadionu se domácím nepovedla. Takovým osobním poltergeistem pro Udinese se stal Sebastian Giovinco, který se také v tomto utkání trefil. Na něj navázal ještě Fernando Llorente a do třiceti minut bylo jasno o vítězi.

Udinese možná bude spoléhat na to, že Sebastian Giovinco v Juventusu téměř nehraje a jeho přestup do Toronta je již domluven. V posledním měření sil jej nahradil argentinský šutér Carlos Tévez, ke kterému se druhou brankou přidal také Claudio Marchisio. Současné rozpoložení Staré dámy dává jasně najevo, kdo bude horkým favoritem. Juventus poznal hořkou pachuť porážky naposledy na konci minulého roku, když prohrála v Superpoháru s Neapolí. Od té doby se zase vše vrátilo do starých kolejí a Juventus je dál suverénem.

Za poslední tři zápasy se Juventus utkal s Neapolí, Hellasem Verona a Chievem Verona. V těchto zápasech vstřelil devět branek, inkasoval jen jednou. A především díky zaváhání AS je jeho náskok na čele již sedmibodový. Když se Juventus utkal v lize naposledy s Chievem Verona, udržel čisté konto a vstřelil dvě branky, o které se postarali Paul Pogba a Stephan Lichtsteiner. A Staré dámě se dařilo také v pohárech, protože nakonec udolala nebezpečnou a dobře bránící Parmu síky pozdnímu gólu Alvara Moraty.

V dresu Juventusu Turín neuvidíme na hřišti Claudia Marchisia, Kwadwa Asamoaha a Romula. Zcela v pořádku není ani francouzský obránce Patrice Evra. V podobné situaci se nachází také Zebry, kterým schází několik hráčů, kteří si plní své reprezentační povinnosti. To se týká především dvojice Emmanuel Badu Molla Wague. Dále nebudou k dispozici Giampiero Pinzi, Alexandre Geijo a Maurizio Domizzi. Zdravotní problémy má také dvojice Lucas Evangelista a Alexis Zapata.

Zebry ukončily nešťastnou sérii zápasů bez výhry, když v minulém kole vyhráli těsně nad Empoli. S ambiciózním nováčkem soutěže to ale neměli snadné. Udinese sice poslal do vedení Antonio Di Natale, ale Riccardo Saponara srovnal po úspěšně proměněné penaltě. Udinese ale zabralo a získalo tři body díky brance Silvana Widmera z 60. minuty. V utkání byl vyloučen řecký záložník Panagiotis Koné, který logicky nebude proti Juventusu hrát. Trenér Andrea Stramaccioni musí vymyslet, jak se popasuje s množstvím absencí, týmem bez formy a soupeřem, který vládne lize.

V týmu Udinese dlouhodobě patří mezi největší tahouny veterán Antonio Di Natale, který táhne Zebry za úspěchy. Proti Juventusu se ale italskému střelci příliš nedaří. Když se do sítě Staré dámy trefil naposledy, bylo to před pěti lety, v sezoně 2010-2011. Napraví si střeleckou bilanci právě nyní?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Piris - Widmer, Allan, Guilherme, Bruno Fernandes, Pasquale - Thereau - Di Natale
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Chiellini, Evra - Pereyra, Pirlo, Pogba - Pepe, Morata, Tevez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.33 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Città di Palermo - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Ambiciózní Palermo v souboji o evropské poháry vyzve Hellas Verona. Celek z města Romea a Julie se také umí motivovat a minimálně jeho poslední vystoupení proti Atalantě se dá označit jako pozitivní. Palermo zase motivuje fakt, že na evropské příčky jí schází sedm bodů. A část z nich by Rosanero rádi získali proti hostům z Verony.

Sicilské Palermo je od svého postupu do Serie A velmi zajímavým týmem a umí překvapit. To zažily na vlastní kůži celky jako římské AS nebo Sampdoria Janov. Po šoku s Fiorentinou a sedmibrankové přestřelce se Palermo postavilo římskému AS a vedlo si výtečně. Velmi dobré napadání mělo za výsledek brzký gól Paula Dybaly, největší ofenzivní hvězdy Palerma. Remízu pro Vlky sice zachránil střídající Mattia Destro, ale Palermo mohlo utkání hodnotit jako pozitivní. Stejně dopadlo i další utkání. Palermo zavítalo do Janova a muselo se vyrovnávat s těžkou ranou. V šesté minutě se trefil domácí Eder a na tahu bylo Palermo. To svou úlohu zvládlo a hrdinou se stal druhý střelec - Franco Vazquez, který má na kontě již šest branek.

Palermo hodně sází na domácí formu. Na stadionu Renzo Barbera se domácím daří a jedná se o pátou nejlepší domácí formu v celé Serii A. Snažení ofenzivní dvojice Palerma v podobě Dybala - Vazquez je jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního ročníku. V posledních pěti zápasech toto duo připravilo za svůj tým tři branky a tři asistence. I díky tomu je Palermo nyní na osmé příčce. Problémem Palerma by mohla být zranění. Bude mu chybět zkušený záložník Enzo Maresca. Ještě hůř na tom bude Hellas Verona, které postrádá Leandra Greca, Mounira Obbadiho a Boška Jankoviće.

Hellas Verona za posledních pět zápasů vyhrál jen dvakrát. A vděčný může být především za to minulé klání. Po dvojitém debaklu od Juventusu Turín se tým musel především psychicky zotavit. Přeci jen, dostat ve dvou zápasech deset branek, to už musí vyžadovat velkou dávku optimismu. Ten byl k vidění v minulém zápase proti Atalantě Bergamo. Hellas Verona uvítal Orobici, kterým také není v tabulce zrovna nejlépe. V prvním poločase ještě žádný gól nepadl, ale krátce po změně stran se Javier Saviola dostal k odraženému míči a konečně skóroval. Vstřelil svou první branku v Serii A.

Ačkoli se Hellas zvedl, trápit ho bude především forma ve venkovních utkáních. Mimo svůj stadion totiž Hellas v letošní sezoně vyhrál jen dvě utkání. Trenér Andrea Mandorlini bude doufat, že Saviolův gól bude jen jedním z mnoha a legendární duo útočníků v podání Luca Toni - Javier Saviola začne Hellas táhnout alespoň do středu tabulky.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Vitiello, Gonzalez, Andelkovic - Morganella, Bolzoni, Rigoni, Barreto, Lazaar - Vazquez, Dybala
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Martic, Moras, Marquez, Marques, Brivio - Sala, Tachtsidis, Hallfredsson - Saviola, Toni
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Důležitý záchranářský souboj se odehraje v Bergamu, kam zavítá Cagliari. Oba týmy od sebe dělí pouhý bod, přičemž lépe je na tom Atalanta. Každopádně hosté ze Sardinie vykazují zlepšení, pod Gianfrancem Zolou už tři kola neprohráli.

Po senzační výhře na půdě AC Milán se fotbalistům Atalanty přestalo dařit a po vyřazení z poháru přišla i ligová porážka od Hellasu Verona. Bergamaschi jsou tak jen pouhé dva body od sestupové osmnácté pozice a proti Cagliari by potřebovali bodovat. "V každém případě z toho nemůžeme dělat drama. Musíme tvrdě pracovat a soustředit se na zisk tří bodů proti Cagliari," prohlásil trenér Colantuono.

Cagliari se po výprasku od Palerma zmátořilo a další zápasy už neprohrálo. Cagliari porazilo Cesenu, Sassuolo a remizovalo na půdě nevyzpytatelného Udinese a po zisku sedmi bodů rázem opustilo sestupové pásmo. Samozřejmě Sardiňané jsou stále v akutním nebezpečí. "Vedeme si dobře a proti Sassuolu jsme ukázali velký charakter. Jsem potěšen tím, jak si moji hráči vedli. Zlepšujeme se zápas od zápasu a to je dobré znamení. Musíme ale pokračovat v těžké práci, protože tento tým může se může ještě lepšit," nešetřil slovy chvály kouč Gianfranco Zola.

Vzájemné zápasy bývají hodně vyrovnané. První zápas hraný na půdě Cagliari skončil výhrou Atalanty 2:1, v předchozí sezoně pak vyhrál vždy domácí celek.

Domácí kouč Colantuono se musí vypořádat s absencemi Cherubina, Estigarribii, Raimondiho, Dramého a Baselliho, který si odpykává karetní trest. Kompletní nebudou ani hosté, kterým stále schází Ibarbo, Cossu a Balzano. Mimo hru je i vykartovaná dvojice Ekdal, Rossettini.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Benalouane, Stendardo, Biava, Del Grosso - Zappacosta, Cigarini, Carmona, Moralez - Pinilla, Denis
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - A.Gonzalez, Benedetti, Capuano, Avelar - Dessena, Crisetig, Donsah - Sau, Joao Pedro - Čop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AC Milán - Parma FC  (neděle 20:45)
Trápící se AC Milán přivítá na San Siru Parmu a proti komu jinému, už by měl naplno bodovat. Parmě patří beznadějně poslední místo a její situace se neustále zhoršuje. I přesto všechno má Roberto Donadoni nadále důvěru vedení. Pevná se zdá být pozice i Filippa Inzaghiho.

Zatímco Roberto Donadoni je pod palbou kritiky takřka od začátku sezonu, Inzaghiho pozice se stala nejistou po katastrofálním startu po zimní přestávce. Rossoneri získali od začátku ledna jen jediný bod a výrazně se jim vzdálila nejen Liga mistrů, ale samotné evropské poháry. A aby toho nebylo málo, AC vypadlo i z italského poháru, kde nestačilo na Lazio.

Milán už potřebuje nutně zabrat a pomoci by mohly nové posily - Mattia Destro a Salvatore Bocchetti. Inzaghi zatím nemá na nové posily příliš štěstí, Fernando Torres se vůbec neprosadil a zatím se trápí i Alessio Cerci. "Jsme moc rád, že jsem tu a že jsem součástí této skupiny. Chceme dokázat, že Milán je velký tým, začínáme v neděli. Máme dobrý tým a uděláme vše, abychom měli dobrou sezonu. Nemohu se dočkat, až začneme," nechal se slyšet nově příchozí Mattia Destro. Svojí premiéru v dresu Rossoneri si odbude proti Parmě.

Té se stále nedaří a nedaří a je s podivem, že Roberto Donadoni nadále zůstává hlavním trenérem. Ducali totiž po klíčové porážce s Cesenou ztrácí na nesestupové pozice už propastných deset bodů. Přitom Parma potřebuje jasně nový impuls, kde jinak chce sbírat body, když při vší úctě k soupeři nedokáže doma porazit Cesenu - předposlední tým soutěže, který vyhrál teprve po druhé v sezoně. "Neskáču přes palubu, mám povinnosti a zůstanu minimálně do konce sezony," prohlásil po další kritice Roberto Donadoni.

Milánští mají také problémy s marodkou, zranění do hry nepustí Zapatu, De Sciglia, Boneru, Bonaventuru, El Shaarawyho, De Jonga a Agazziho. Nepomůže ani francouzský obránce Méxés, jenž bude po svém ex tempore stát čtyři utkání. Parma je na tom takřka stejně, na trávníku se určitě neobjeví Biabiany, Jorquera, Belfodil, Acquah, Lila, Coda a Mendes.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Abate, Alex, Rami, Bocchetti - Montolivo, Muntari - Honda, Ménez, Cerci - Destro
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli, Costa - Mauri, Lodi, Nocerino - Varela, Palladino, C.Rodriguéz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - ACF Fiorentina  (sobota 18:00)
Grifům se přestalo dařit a jejich pád tabulkou se nezastavuje. Na Marassi teď přicestuje Fiorentina, která po matném začátku konečně předvádí to, co se o dní očekává. Podaří se svěřencům trenéra Gasperiniho po šesti kolech zase zvítězit? Nebo to bude Viola, kdo se více přiblíží evropským pohárům?

Fotbalisté Janova už šest kol nevyhráli a jejich slibná forma, během které okupovali příčky zaručující evropské poháry, skončila. Nastal pád a v současnosti patří Grifům sedmá pozice. Nicméně ztráta na EL není nijak dramatická, ovšem chce to zase začít sbírat body. Svěřenci trenéra Giana Piera Gasperiniho naposledy vyhráli v prosinci 2014, když porazili nejtěsnějším výsledkem AC Milán. Od té doby na tříbodový zisk marně čekají, v posledním kole navíc podlehli Neapoli 1:2.

Přesně opačně si vede Viola, která po nepříliš vydařeném začátku konečně předvádí výkony, které se od ní čekají. Z devíti posledních zápasů prohrála jen jednou (překvapivě na Parmě 0:1) a v tabulce už je šestá se tříbodovou ztrátou na Evropskou ligu a pětibodovou na Ligu mistrů. Otázkou ale je, jak si klub povede po odchodu Juana Cuadrada, který má namířeno do Chelsea. Výměnou za něj by měl na Stadio Artemio Franchi přijít Salah. Do Florencie už přicestovala jiná posila, Alberto Gilardino a proti svému bývalému týmu by měl začít na lavičce náhradníků.

Domácí se budou muset obejít bez Marcheseho, Matriho, Tina Costy a vykartované dvojice Antonelli, Bertolacci. Také hosté jsou oslabeni o několik klíčových hráčů v čele s útočníkem Rossim se na trávníku neobjeví Bernardeschi, Lupatelli, El Hamdaoui, Octavio, Savič a Pizarro, přičemž pro poslední dva jmenované platí karetní trest.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, De Maio - Edenílson, Rincón, Mandragora, Kucka - Iago, Fetfatzidis, Perotti
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomovič, G.Rodríguez, Basanta - Joaquín, M.Fernandez, Badelj, Borja Valero, Pasqual - Babacar, M.Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Empoli FC  (sobota 20:45)
Domácí AS se utká s Empoli a pokusí se alespoň trochu dostat Juventus pod tlak. Lídr ligy vede aktuálně o sedm bodů, což pro tým trenéra Rudiho Garcii vůbec není dobrá zpráva. Dalším problémem je herní pohoda, která se z týmu vytrácí. A do třetice se "vytratil" také Mattia Destro, takže chybí varianty do útoku.

Vlci z Věčného města se aktuálně ocitají bez hrotového útočníka. K radosti mnoha fanoušků Giallorossi prodali mladého reprezentanta Mattiu Destra do AC Milán. Přestupové okno končí za několik dní, ale minimálně o tomto víkendu se budou Vlci muset obejít bez služeb hrotového útočníka. Jediným střelcem, který by měl být opět v základní sestavě, je veterán Francesco Totti. Marco Borriello střídá lavičku s tribunou, Antonio Sanabria je mimo hru. Stejně tak Gervinho, který reprezentuje svou zemi na Africkém poháru národů.

Ofenzivní linie ale není jedinou, která doznala v posledních týdnech změn. Dlouhodobě zraněný je Leandro Castán, stejně tak Federico Balzaretti. K nevýraznému Maiconovi se přidal také řecký bek Torosidis, ale ten už by se měl do hry opět zapojit. Trenér Rudi Garcia bude muset bojovat také se ztrátami v záloze, protože mu bude chybět duo bojovníků Kevin Strootman a Daniele De Rossi. Ten má potíže s lýtkovým svalem a mimo hru bude asi měsíc. K dispozici by mohl být alespoň Seydou Keita, jehož Mali na APN vypadlo a Keita se již vrátil k týmu.

Využít několika absencí by chtělo Empoli, které plánuje překvapit. To se mu v souboji s AS málem podařilo před pár dny. Oba kluby se totiž utkaly před deseti dny v rámci Coppa Italia. Domácí AS dostal do vedení už po pěti minutách Juan Manuel Iturbe, jehož výkonnost neustále roste. Jenže potom AS doplatilo na neschopnost dotahovat včas věci do konce a málem na to doplatilo. Pět minut před koncem totiž Verdi srovnal a šlo se do prodloužení. V něm byl šťastnější římský tým, který spasila proměněná penalta Daniela De Rossiho po faulu na Leandra Paredese.

Kalendářní rok zatím pro Vlky není příliš příznivý. Ačkoli stále neprohráli, za posledních pět zápasů vyhráli jen jednou, když si poradili s Udinese. AS hodně chybí křídelník Gervinho, kterého zastupující Adem Ljajić nedokázal nahradit plně. Porovnáme-li kádr AS s tím loňským, tak najdeme několik zásadních rozdílů. Především jev, který stále více vysvítá najevo v posledních zápasech. V minulé sezoně se Vlci dokázali z porážek vzpamatovat a kromě posledních hracích dní nikdy neztratili body v několika zápasech po sobě. Letošní sezona je v tomto rozdílná a AS na to doplácí.

Ani Empoli ale není v nějak oslnivé formě, protože z posledních deseti zápasů ve všech soutěžích dohromady vyhrálo jen jednou. A nedaří se mu ani na scéně Serie A, což potvrdil duel se Sampdorií, který Empoli prohrálo. Následovala překvapující remíza s milánským Interem a s tím spojené zlepšení herního stylu. Vyloženě špatně si tým trenéra Sarriho nevedl ani v posledním utkání, kdy vyzval Zebry z Udine. Empoli pomohl návrat někdejšího hráče Riccarda Saponary, který se pokusí v Empoli oslovit své "majitele" z AC Milán.

Zatím se mu to daří, protože proti Zebrám vstřelil jedinou branku svého týmu. Ani ta však nestačila a Udinese díky trefám Antonia Di Nataleho a Silvana Widmera zvítězilo. Empoli se nejspíš bude muset obejít bez svého nejlepšího střelce a zároveň pilíře zadní řady Lorenza Tonelliho, který se právě v zápase proti Udinese zranil.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Florenzi, Mbiwa, Manolas, Holebas - Pjanic, Paredes, Nainggolan - Iturbe, Totti, Ljajic
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Rugani, Barba, Mario Rui - Vecino, Valdifiori, Croce - Saponera - Maccarone, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC20154144:949
2.AS Řím20126233:1542
3.SSC Neapol20106436:2536
4.SS Lazio20104636:2334
5.UC Sampdoria20810226:1834
6.ACF Fiorentina2087528:1931
7.Janov CFC2077628:2528
8.Città di Palermo2069532:3227
9.Udinese Calcio2076725:2727
10.Inter Milán2068629:2626
11.AC Milán2068628:2526
12.US Sassuolo20510524:2825
13.Turín FC2067717:2125
14.Hellas Verona2066822:3224
15.Atalanta Bergamo2048815:2520
16.Empoli FC20310718:2519
17.Cagliari Calcio2047927:3819
18.Chievo Verona20461014:2418
19.AC Cesena20261219:4012
20.Parma FC20311619:439
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (405)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele