Serie A - preview 15. kola

13.12.2014, 09:08, aktualizováno 15.12.2014, 08:57
Previews
Dva celky hrající Evropskou ligu se představí ve dvou pondělních dohrávkách tohoto kola italské ligy. Inter Milán cestuje do Verony k zápasu s Chievem, Turín se představí na půdě nováčka z Empoli...
Empoli FC - Turín FC  (pondělí 19:00)
V souboji na Stadio Carlo Castellani vyzve domácí Empoli turínské FC a bude spoléhat na dva faktory. Tím prvním je unavenost Granaty, protože turínský celek ve čtvrtek večer sehrál vyčerpávající duel s Kodaní. Býci navíc v Empoli ještě nikdy nevyhráli.

S domácím Empoli na jeho stadionu sehráli Býci jedenáct vzájemných zápasů, ve kterých ale nikdy nevyhráli. Podaří se jim to na dvanáctý pokus? Mají k tomu na své straně především psychickou výhodu. Ve čtvrtek večer totiž sehráli zajímavý duel s Kodaní. Domácí museli dohrávat téměř hodinu hry bez dvou vyloučených hráčů. A ačkoli se dostali do vedení, nakonec prohráli.

O Turínu se často říká, že po odchodu hráčů jako Alessio Cerci a Ciro Immobile ztratil tým ofenzivní tah a náhrady v podobě Fabia Quagliarelly a Amauriho nejsou adekvátní. Turín si ale poradil a díky dvěma brankám Josefa Martineze načal velký obrat. V něm pokračoval ještě úspěšný střelec Amauri, který se trefil z penalty. A kanonádu završilo duo obránců v podobě Mattea Darmiana a Gastona Silvy. Výhra nejen přesvědčila o tom, že při potřebném štěstí má Turín vepředu kvalitu, ale zároveň se fanoušci Granaty mohou těšit na jarní boje Evropské ligy.

Problémem Granaty však je fakt, že šíře kádru není vzhledem ke dvěma náročným soutěžím adekvátní a v útoku chybí kvalitnější zakončovatelé. Po většinu letošní sezony se Turín nedokázal rychle přeorientovat z evropských pohárů zpátky do Serie A, což se mu dost možná stane i nyní. Vedení již dalo jasně najevo, že v lednovém přestupním termínu hodlá přivést do Turína alespoň jednoho schopného střelce, aby měl trenér Giampiero Ventura z čeho vybírat. Hovoří se o jménech jako Mauro Zárate nebo Sebastian Giovinco.

Turín má problémy především v zápasech na půdě soupeře. Podařilo se mu vyhrát jen jediný výjezd mimo svůj stadion. Empoli je sice nováček Serie A, ale již dávno se adaptoval na život mezi elitou. Zpočátku nenápadný celek spoléhá na velkou vnitřní sílu, jednotu a také štěstí. Vyhýbají se mu totiž zranění, alespoň pokud jde o hráče základní sestavy. To umožnilo trenérovi Mauriziovi Sarrimu poskládat totožnou základní jedenáctku již třikrát za sebou!

Empoli má ve svém středu dva hráče, kteří jsou schopní produkovat góly téměř pravidelně. Jedná se především o Massima Maccaroneho a Mirka Valdifioriho, kteří dohromady nastříleli devět z šestnácti branek. Veterán Maccarone však podle všeho vynechá zápas s Turínem a bude nahrazen ve formě hrajícím Manuelem Pucciarellim, který je nejlepší střelec nováčka. Empoli ale nespoléhá jen na útok. Dobře ví, že v defenzivní lize je třeba především dobře bránit. A obranu má na starosti hlavně mladík Daniele Rugani, který patří mezi největší přísliby italského fotbalu.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Rugani, Tonelli, Mario Rui - Vecino, Valdifiori, Croce - Verdi - Tavano, Maccarone
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Gillet - Maksimovic, Glik, Moretti - Peres, Vives, Farnerud, Darmian - El Kaddouri - Martinez, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Inter Milán  (pondělí 21:00)
Chievo Verona je sice až na šestnácté příčce v průběžné tabulce Serie A, ale druhý pohled ukazuje pozitivní změnu. Mussi Volanti totiž již pět zápasů po sobě neprohráli! Nyní je čeká velmi náročná zkouška charakteru i schopností, protože do Verony zavítá Inter Milán.

Chievo má za sebou tragický měsíc říjen, který určil boj o samotné setrvání. Série čtyř prohraných zápasů po sobě skončila s utkáním proti Palermu. Od té doby jako mávnutím kouzelného proutku vše začalo vycházet. Od desátého kola Chievo Verona neprohrálo. Naposledy se mu povedlo porazit i Cagliari Calcio. Vše podstatné se událo během prvních deseti minut, kdy se gólově prosadili Meggiorini a Paloschi. V utkání navíc padlo devět žlutých karet.

Přesto však Chievo Verona nemůže mít dost důvodů k radosti. Stačí se podívat na absence a je jasné, že trenér Rolando Maran bude mít hodně starostí. Kvůli karetnímu trestu si nezahrají zkušený obránce Nicolas Frey a Ervin Zukanovic, což jsou citelné ztráty. Navíc jsou hned tři hráči obvyklé základní sestavy v ohrožení vysokého počtu karet. Ani Inter Milán nebude ve městě Romea a Julie kompletní. Mimo hru budou pravděpodobně obránci Dodo a Jonathan. Mimo hru bude i brazilský záložník Hernanes, který také nepatří k takovým oporám, jak se mu dařilo v římském Laziu.

Domácí fotbalisté budou mít rozdělenou pozornost, protože v dalším utkání hned po Interu Milán sehrají atraktivní městské derby s Hellasem. Teď se ale hráči musí koncentrovat jen a pouze na zápas s Nerazzurri, což si uvědomuje i sportovní ředitel Chieva Luca Nember. Ten v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Je jasné, že derby bude pro oba celky velmi důležité. Nedivím se, že naši fanoušci o něm mluví už nyní. My se ale musíme soustředit především na Inter Milán. To je velmi nebezpečný celek a my jej nesmíme podcenit. Inter dlouhodobě patří mezi nejlepší italské týmy a my bychom velmi rádi získali nějaké body. Až potom se budeme soustředit na Hellas."

Milánský Inter v nedávné době vyměnil trenéra a místo Waltera Mazzarriho zaujal populární stratég Roberto Mancini. Ani ten ale není prozatím příliš úspěšný. To dokazují především výkony v Serii A. Inter dostal čtyři branky od AS Řím a vstřelil mu jen dvě, takže se poroučel bez bodů. A příliš se mu nepovedlo ani čtrnácté kolo nejvyšší italské ligy. Do Milána zavítaly Zebry z Udine a mohly sázet na zkušenosti dvou trenérů, kteří působili právě v Interu. S větším či menším úspěchem se ujal prvního týmu Interu Andrea Stramaccioni. A tomu v současnosti asistuje Dejan Stanković, někdejší legendární hráč Nerazzurri.

Inter sice dobře začal, když se prosadil hvězdný střelec Mauro Icardi. Zebry se ale vzpamatovaly a díky zásahům Bruna Fernandese a Cyrila Théréaua získaly tři body. A moc radosti nepřineslo fanouškům Nerazzurri ani utkání Evropské ligy proti domácímu Karabachu. Je pravda, že Inter měl již postup ze skupiny zajištěn, takže mohl vypustit několik klíčových momentů, ale přesto se diváci asi chtěli dočkat alespoň jednoho gólu.

Z posledních deseti vzájemných utkání vyhrál milánský Inter sedmkrát. Poslední dva střety ale vyzněly lépe pro veronské Chievo, které nejprve remizovalo s Nerazzurri 1:1, a naposledy dokonce soupeře obralo o tři body. Právě na tomto stadionu Marc'Antonio Bentegodi se díky dvěma brankám Victora Obinny zvítězilo. Povede se mu to i nyní, nebo Inter zabere?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Sardo, Gamberini, Cesar, Biraghi - Izco, Radovanović, Hetemaj, Birsa - Meggiorini, Paloschi
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Ranocchia, Juan Jesus, Nagatomo - Guarin, Medel, Kuzmanovic, Kovačić - Icardi, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.25 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - UC Sampdoria  (neděle 12:30)
Vedoucí Juventus se po postupu v Lize mistrů utká se silnou Sampdorií Janov, která okupuje čtvrté místo a těsně dotírá na městského rivala. Stará dáma v minulém kole ztratila a o to víc bude chtít zvítězit, jenže za dobu nadvlády Juventusu je jen pár týmů, kteří s ním mají lepší vzájemnou bilanci - Doria je jedním z nich.

A skutečně, Sampdoria za poslední čtyři roky prohrála s Juventusem jen dvakrát (v minulé sezoně), třikrát přitom vyhrála a dvakrát udržela remízu. Takovouto bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný italský tým....

Nicméně Starou dámu to nemusí nikterak trápit, Scudetta vyhrává jako na běžícím páse a i letos je zatím na prvním místě. Ovšem nemuselo to být, úřadující mistr už párkrát klopýtl, ale nejbližší pronásledovatel AS Řím vždycky také ztratil. Za všechno hovoří poslední kolo, Juventus jen remizoval na Fiorentině 0:0 a AS Řím doma rovněž plichtil se Sassuolem. Juve tak nadále vede Serii A se tříbodovým náskokem.

Kouč Allegri má navíc další důvod k radosti, jeho svěřenci zvládli zápas s Atlétikem Madrid a po remíze 0:0 postoupili mezi šestnáct nejlepších týmů Ligy mistrů. V pondělí se tak mohou těšit na los, který jim s velkou pravděpodobností postaví do cesty velmi silný klub (v osudí budou např. Real Madrid, Bayern Mnichov, Barcelona Chelsea nebo Dortmund). Ještě než se losovací ceremoniál uskuteční, chtějí v Turíně zvládnout zápas se Sampdorií Janov. "Musíme se soustředit a zůstat v pohotovosti. Bude to velmi těžké utkání. Sampdoria je velmi dobrý tým, s velmi dobrým koučem, který se mi líbí," prohlásil na klubových stránkách švýcarský zadák Stephan Lichtsteiner.

Sampdoria určitě budí respekt. Řeč už byla o vzájemné bilanci, ale také v ostatních zápasech si vedou Mihajlovičovi svěřenci dobře. Však v lize zatím prohráli jen jednou, tedy stejně jako Juventus. Na půdě Interu ale byli blízko nerozhodnému výsledku, vše z pohledu Sampdorie pokazila nařízená a zároveň proměněná penalta v nastaveném čase, postaral se o ní Mauro Icardi, mimochodem bývalý hráč Námořníků. Minulé kolo se pak Blucerchiati vydařilo náramně, na Hellasu Verona zvítězili 3:1.

Juventus se musí zejména v defenzívě obejít bez několika opor, stoper Chiellini si odpykává karetní trest, zatímco Barzagli a Cácerés laborují se zraněním. Mimo hru je také Romulo, Storari, Marrone, nebo další člen základní sestavy Asamoah. Také Sampdoria nebude kompletní, trojici Silvestre, Sansone, Wszolek do hry nepustí zranění. De Silvestriho pak karetní trest.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Ogbonna, Evra - Pogba, Marchisio, Vidal - Pereyra - Tévez, Morata
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Romero - Cacciatore, Gastaldello, Romagnoli, Mesbah - Rizzo, Palombo, Obiang - Soriano - Okaka, Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Ryze záchranářský duel se odehraje na Stadio Ennio Tardini, kde domácí příznivci zatím neměli mnoho důvodů k radosti. Parma doma ze sedmi zápasů vyhrála jen jednou a šestkrát prohrála. S pěti body je pak suverénně nejhorším týmem Serie A. Třetím nejhorším týmem je pak Cagliari, které se pod Zdeňkem Zemanem nachází rovněž ve výsledkové krizi.

Oba týmy přitom herně nepropadají, dokáží si vytvořit spousty šancí, ale neproměňují je a výsledky se zkrátka nedostavují. Zvláště u Parmy je to do očí bijící a co si budeme povídat, dosavadních pět získaných bodů je velmi, ale velmi málo a je s podivem, že Roberto Donadoni zůstává hlavním koučem. Parma po další porážce, tentokráte od Lazia, ztrácí na nesestupové sedmnácté místo už propastných osm bodů! Těžko tedy říci, na co vedení Ducali stále čeká.

Cagliari je na tom v tabulce lépe, ale i ono je momentálně na sestupových pozicích. Sardiňané přitom nezačali sezonu vůbec špatně, ale nyní se dostali do výsledkové krize. Nevyhráli šest kol v řadě a dvakrát po sobě doma padli - s Fiorentinou i Chievem, přičemž nevstřelili ani gól, což je u týmu ofenzivně laděného Zdeňka Zemana přeci jenom zarážející. Český kouč však nadále zůstává optimistou: "Na rozdíl od zápasu v Římě jsme se vždy snažili hrát náš fotbal. Ale při této příležitosti jsme nedokázali učinit žádné kroky v záloze nebo v útoku. Bylo to těžké, ale doufám, že je to jen dočasný problém, protože tento tým má skutečný potenciál a kvalitu."

Domácí mají s Cagliari poměrně vyrovnanou vzájemnou bilanci. V loňské, pro Parmu úspěšné, sezoně si hosté odvezli ze severu Itálie bod a doma pak zvítězili jedinou brankou Pinilly 1:0.

Parmě nadále nemohou pomoci Biabiany, Cassani, Coda, Ghezzal a suspendovaný Gobbi. Zejména dlouhodobá ztráta Jonathana Biabianyho se jeví jako dosti klíčová a s ním v sestavě by se Parmě dařilo určitě lépe. Cagliari je na tom opět podobně, zranění jsou Colombi, Eriksson a Sau. Útočník Ibarbo si pro změnu odpykává karetní trest.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Santacroce, Lucarelli, Costa - Rispoli, Mauri, Lodi, Acquah, De Ceglie - Cassano, Palladino
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Balzano, Ceppitelli, Rossettini, Avelar - Crisetig, Conti, Ekdal - Farias, Longo, Cossu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Udinese přeťalo nelichotivou sérii a po výhře na Interu spřádá další plány na tři body. Proti bude veronský Hellas, kterému se zrovna nedaří dle jeho představ. Kouč Hellasu Andrea Mandorlini nicméně věří, že jeho tým je schopen po osmi kolech zase vyhrát.

"Všichni jsme zodpovední a všichni si musíme vést lépe. Moji hráči pracují na tréninku tvrdě a já věřím, že z tohoto negativního období vyjdeme. S Udine to nebude jednoduchý zápas, naposledy venku vyhráli na Interu Milán. Ale já věřím, že můj tým si povede dobře," zůstává optimistický trenér Andrea Mandorlini. Hellasu se, pravda, vůbec nedaří. Už osm kol nedokázal vyhrát a v tabulce se nebezpečně přiblížil sestupovým vodám. Momentálně je patnáctý, ale před osmnáctým Cagliari má náskok pouhých tří bodů.

Na první pohled je tak Udinese velkým favoritem, ovšem pozor! Minulou sezonu si Udine doma s Hellasem vylámalo zuby. Veronský celek zvítězil 3:1, doma pak remizoval 2:2.

V současnosti už začíná Udine opět nabírat dech. Start do sezony měli Stramaccioniho svěřenci parádní, ale pak právě jakoby došel dech a nastala menší výsledková krize. Pět zápasů bez výhry se ale podařilo utnout a to v zápase na půdě Interu Milán. Bianconeri zvítězili 2:1."Tohle vítězství je dalším důkazem toho, že tento tým je jednotný. Výhru jsme si zasloužili a tyhle body jsou důležité pro naší morálku. Teď musíme dát tomuto výsledku kontinuitu," nechal se slyšet spokojený Andrea Stramaccioni.

Udinese půjde do domácího zápasu bez vykartovaného Domizziho a také zraněného Pirise. Mnohem více starostí má ale Hellas. Na marodce zůstávají Rafael, Gomez, Obbadi, Sorensen, Sala, Jankovič, Ionita i Luna. A aby toho nebylo málo, v minulém kole byl vyloučen Mexičan Marquez a tudíž bude na Stadio Friuli stát.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Widmer, Badu, Allan, Guilherme, Pasquale - Fernandes - Di Natale
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - A.Gonzalez, Moras, G.Rodriguéz, Agostini - Campanharo, Tachtsidis, Hallfredsson - N.Lopez, Toni, Christodoulopoulos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - AS Řím  (neděle 15:00)
Hosté z Věčného města přijedou do slavného přístavu v touze vyhrát a napravit si reputace po vypadnutí z Ligy mistrů. Nevybrali si ale ani správný čas, a už vůbec ne správného soupeře. Nejenže Janov naposledy AS porazil, ale v poslední době překvapuje jednoho soupeře za druhým.

Jeden velký sen skončil. AS totiž nestačilo na Manchester City. A to přesto, že veškeré trumfy drželo v ruce. Posuďte sami. Anglický celek je zpravidla mimo své výsostné teritorium poloviční, navíc na Olimpicu vládla skvělá atmosféra. Do sestavy AS se vrátil Davide Astori s Maiconem, který svému celku zpravidla nosí štěstí v zápase proti týmům, v nichž někdy hrál. Adem Ljajić prožíval vrcholnou formu. A Citizens nemohli postavit klíčové trio v podobě střelce Sergia Agüera, Vincenta Kompanyho a Yayy Tourého.

Přesto zůstaly Tottiho prosby nevyslyšeny. Domácí tým sice dobře začal a stačila by mu bezbranková remíza, ale na začátku druhé půle polevilo a inkasovalo. Skvělou ranou se prezentoval francouzský záložník Samir Nasri, který míč ještě otřel o tyč brankáře Morgana De Sanctise. Zoufalé AS začalo horečně útočit, protože v tuto chvíli potřebovalo dvě branky vstřelit a žádnou nedostat. Nepodařilo se mu ani jedno, protože římský útok se zastavil a naopak Vlci ještě v závěru zápasu inkasovali po trefě Pabla Zabalety.

Výsledek 2:0 pro Angličany neznamenal nic jiného než vypadnutí z milionářské soutěže. A ačkoli to s sebou nese mnoho jiných následků především ekonomického směru, podle vedení to zas tak velká čára přes rozpočet není. Zkušený ředitel Mauro Baldissoni totiž odráží kritiku směřovanou na hráče velmi prostě. V rozhovoru pro Sport Mediaset Baldissoni jasně uvedl: "Ptáte se mě, zda tým po stránce emocionální utrpí? Radši bych podobné otázky ani neslyšel. Podle mého názoru to není tragédie a dokonce ani krok zpět. Nesouhlasím s každým, kdo něco takového tvrdí."

"Věděli jsme, jak náročné bude vyhrát. Bojovali jsme s mistry Německa, Anglie a Ruska. A nemyslím si, že by to bylo málo. Měli jsme šanci bojovat až do posledních chvil o postup, takže si myslím, že je AS připraveno soutěžit s kýmkoli. Vrátili jsme se do Ligy mistrů po dlouhé době teprve tento rok a nyní jsme druzí v Serii A. To znamená, že bychom měli hrát Ligu mistrů i příští rok. Noví vlastníci tu nejsou příliš dlouho a my víme, že nás čeká ještě dlouhá a náročná cesta," dodává Baldissoni.

Teď Vlky čeká náročná cesta do Janova. Respektive, obtížný úkol porazit domácí Grify. Ti totiž z posledních deset utkání prohráli jen jedno. A to ještě zápas v Coppa Italia proti Empoli. Po dvou remízách nabrala loď z přístavního města opět správný směr a trenér Gian Piero Gasperini je opět vynášen do nebes. A chválu si zaslouží. Zejména za jasnou výhru nad Cesenou, kde se Janov trefil třikrát. A také poslední utkání se CFC povedlo skvěle, i když gólově tak rozmanité nebylo. Nad AC Milán vyhráli Grifové díky jediné brance Lucy Antonelliho. Mimochodem se jedná o někdejšího hráče Rossoneri, který v Miláně působil v roce 2006.

Teď je CFC třetí a na druhé AS mu schází jen šest bodů. A trenér Gasperini by si hodně přál, aby se rozdíl mezi oběma kluby snížil. Zároveň si myslí, že je jeho tým na příčkách znamenajících evropské poháry plným právem. CFC získalo zatím 26 bodů ve čtrnácti zápasech, což je jeho osobní rekord od dob, kdy byla v roce 1929 Serie A v tomto formátu zavedena.

V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport Gasperini poznamenal: "Týmy, které jsou za námi, mají neuvěřitelnou kvalitu a reputaci. My si nechceme stanovovat žádné cíle. Minulý rok jsme s tímto počtem bodů hovořili o záchraně, nyní se bavíme o pohárech. Naším cílem je dopřát fanouškům co nejlepší podívanou a postupně dostat Janov zpět mezi elitu," doufá Gasperini. Povede se mu to v zápase proti favorizovanému AS?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, De Maio, Izzo - Rincon, Bertolacci, Sturaro, Antonelli - Perotti, Matri, Iago
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Manolas, Yanga-Mbiwa, Holebas - Pjanic, Strootman, Nainggolan - Gervinho, Totti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Cesena - ACF Fiorentina  (neděle 18:00)
Fiorentina má za sebou náročný týden, v němž musela zvládnout standardní ligový program a navíc ještě závěrečný duel základních skupin Evropské ligy. Naštěstí pro ni jí ale pomohl los Serie A, protože Fialky mají zavítat na Stadio Dino Manuzzi. Tamní Cesena je až na předposledním místě a vítězství je jí stále více cizí.

Fiorentina měla již postup do další fáze Evropské ligy zajištěný dávno dopředu, takže si s Dinamem Minsk mohla dovolit ten luxus nehrát na "plný plyn". To se nakonec ukázalo jako pravdivé, protože Viola prohrála. Ještě deset minut před koncem utkání prohrávala o dvě branky. Zásah Marka Marina pět minut před koncem už znamenal pramálo.

Na druhou stranu, dostalo se i na hráče, kteří možná nenastupují tak pravidelně. V základní jedenáctce figuroval brankář Tatarusanu, v záložní řadě se ukázal Andrea Lazzarri nebo Jasmin Kurtić. V zápase se předvedl také Josip Iličić, o jehož odchodu se spekuluje stále častěji. Ten nahradil unaveného a především nevýrazného útočníka Maria Gómeze. Návrat německého kanonýra je ale přesto dobrým znamením. Viola se totiž tradičně potýká s velmi rozsáhlou marodkou. Do utkání se nezapojí hned několik útočníků. Dlouhodobě jsou zraněni Pepito Rossi a Federico Bernardeschi. K nim ale přibyl také Khouma Babacar.

V minulém utkání Serie A se Fiorentině podařil málo vídaný jev - obrat o body zatím jasného vládce Itálie. Juventus přijel na Stadio Artemio Franchi s jasným cílem vyhrát a reputací lídra. Jenže Fiorentina se k utkání postavila čelem a díky pečlivé a promyšlené obraně nedovolila soupeři skórovat. Ve šlágru minulého kola sice sice padlo několik žlutých karet a ke konci zápasu se emoce stupňovaly, ale k brance nedošlo. Fiorentina i díky tomuto bodu hájí své ambice dostat se na příčky znamenající alespoň Evropskou ligu. Na tu ztrácí tým trenéra Vincenza Montelly v současné chvíli jen čtyři body.

O minulém utkání s Dinamem Minsk již byla řeč, ale minimálně reakce trenéra Vincenza Montelly stojí za zmínku. V pozápasovém rozhovoru Montella rozhodně nezářil radostí. Jeho tým sice postoupil, ale Montella si rozhodně představoval jiný průběh. "Nejsem ani trochu spokojený. Tým hrál naprosto hrozně. Přitom tohle byl zápas jako každý jiný. Fakt, že jsme nemohli přijít o postup, nic nezaručuje. Podívejte se, jak jsme hráli prvních dvacet minut. To bylo katastrofální a soupeř si s námi dělal, co se mu zachtělo."

"Nejsem spokojený ani s hráči, kteří by měli být tahouny. Viděli jste, jak hrál Juan Cuadrado? Absolutní hvězda, která má přestoupit do největších týmů? Musel jsem ho střídat po pětadvaceti minutách, protože se absolutně nesoustředil a byl úplně mimo. Jako by ho ten zápas ani nezajímal. Od každého ze svých hráčů očekávám maximální nasazení a bojovnost. Pokud na to nemá, nebude hrát. Proč nastoupil Mario Gómez, i když není zcela fit? Je to jednoduché. Zápas vám vyhrají střelci. A já neměl žádné jiné k dispozici," soptil Montella.

Cesena má na kontě nejméně výher ze všech týmů Serie A - vyhrála jen jednou. Po čtrnácti zápasech má osm bodů, které jí stačí jen k předposlednímu místu v tabulce. Cesena dostala čtyři branky od Udinese v rámci poháru Coppa Italia, následně prohrála také s Atalantou. A boj proti přímému rivalovi v boji o záchranu hodně bolí. Napraví Cesena reputaci a překvapí favorita? Nepříznivý stav si již vyžádal své první oběti, když byl odvolán trenér Pierpaolo Bisoli. Náhradu za něj našla Cesena velmi rychle a nové svěřence bude vést k lepším zítřkům Domenico Di Carlo. Jak dopadne jeho premiéra?
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Lucchini, Volta, Capelli, Renzetti - Carbonero, Feudis, Brienza, Cascione - Djuric, Defrel
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Rodriguez, Savić, Basanta - Pizarro, Alonso, Fernandez, Aquilani, Valero - Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.00 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Souboj s dlouhou tradicí uvádí San Siro. V boji o tři body sem totiž zavítá Neapol, která bude vyčerpaná po zápase Evropské ligy se Slovanem Bratislava. Využijí Rossoneri této výhody, nebo se bude více dařit týmu trenéra Rafaela Beníteze?

Když budou fanoušci slavného AC Milán chtít vzpomínat na poslední zápas s Neapolí, který skončil tříbodovou radostí, budou muset sáhnout hodně hluboko do paměti. Tři body si Rossoneri proti Neapoli připsali naposledy v roce 2011. Zápas právě na San Siru skončil jednoznačným skóre 3:0 a o branky se postarali Zlatan Ibrahimović, Kevin-Prince Boateng a Alexandre Pato. Ty doby, kdy se to na trávníku jen hemžilo velkými jmény, jsou už ale dávno pryč. Nyní se AC snaží postavit svůj úspěch na jiných faktorech.

Povolán k tomu byl i nezkušený trenér Pippo Inzaghi. Někdejší vynikající hráč a známý vítěz nad ofsajdovou linií se ujal kormidla "nového" AC Milán po neúspěšném trenérovi Clarenci Seedorfovi. Jedna ikona vyměnila druhou a zdá se, že Pippo Inzaghi bude mít trochu více štěstí. Po zajímavém začátku do sezony se ale i od jeho fotbalového stylu začalo štěstí spíše odklánět, takže si diváci na San Siru museli několikrát jen smutně povzdychnout poté, co jejich miláčci ztratily dva i více bodů. To se stalo celkem devětkrát, takže AC pomalu opustilo pohárové příčky. Nyní je až na místě sedmém. Není to ale zas tak hrozné, protože na pohárové umístění ztrácí Rossoneri jen tři body.

A zkuste hádat, kdo že je na oné páté příčce. Milán zaujal výhrou nad Udinese, když se hvězdou zápasu stal zkušený francouzský útočník Jérémy Ménez. Někdejší hráč Paris Saint-Germain skóroval hned dvakrát a to stačilo, aby Zebry odešly ze zápasu zklamány. Minulý zápas ale tolik radosti fandům milánského klubu již nepřinesl. Stále se zlepšující Janov si připsal výhru díky jediné brance. Tu vstřelil po půlhodině hry Luca Antonelli, jenž sám v Miláně v sezoně 2006-2007 působil. Ve zmíněném utkání však přesto mělo AC alespoň jeden důvod slavit.

Tím byl návrat zkušeného záložníka Riccarda Montoliva, který se uzdravil po několikaměsíční pauze způsobené frakturou holeně. Devětadvacetiletý reprezentant není jedinou dobrou zprávou. Tou je také Nigel De Jong, jeho kolega ze záložní formace. Holandský záložník měl problémy se stehenním svalem, ale ty už vyřešil a může se soustředit jen na ty fotbalové starosti. Utkání s Neapolí ale bude velkým testem pro Rossoneri, třebaže tým sídlící pod Vesuvem bude jistě cítit únavu po duelu Evropské ligy se Slovanem Bratislava.

To si uvědomuje také zkušený brankář Christian Abbiati, který v rozhovoru pro Milan Channel řekl: "Další dva zápasy proti Neapol a římskému AS budou nesmírně složité. Musíme k nim přistoupit v co nejlepší možné míře, abychom viděli, jak jsme na tom. Musíme do toho dát všechno, teprve potom můžeme uspět. Náš trenér je vynikající v mnoha věcech. Umí nás motivovat, ale také skvěle připravit. Přesně ví, co bude na soupeře platit, protože jej důkladně studuje. Myslím, že se to projevilo také v několika posledních zápasech. Snažili jsme se, měli ten správný postoj a vždy hráli na vítězství," pochvaluje si zkušený gólman.

Kromě zmiňovaného duelu se slovenským soupeřem se Neapoli ale nedaří. Ambiciózní tým především ztratil schopnost vyhrávat a body si připisuje v posledních týdnech jen díky většímu počtu remíz. V divokém utkání si body rozdělil s Cagliari Calcio, pražskou Spartou a Sampdorií Janov. V minulém kole Serie A navíc nevyzrál ani na Empoli. Nováček soutěže navíc na favoritem vedl již o dvě branky, ale pozdní zásahy Duvána Zapaty a Jonathana de Guzmána nakonec spasily Benítezův celek. Povede se mu překvapit i milánského soka?
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Bonera, Rami, Mexes, Armero - Montolivo, De Jong, Bonaventura - Honda, Menez, El Shaarawy
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Henrique, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Gargano, Jorginho - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - US Sassuolo  (sobota 18:00)
Měli bojovat o záchranu, ale místo toho se vzepřeli a momentálně jim patří klidný střed tabulky. Ba co více, Palermo i Sassuolo jsou ve výtečné formě, což pocítili i adepti na titul. Jejich vzájemné střetnutí tak nemá favorita.

Palermo se v úvodu sezony potýkalo s jistými problémy a dle předpokladů se plácalo v sestupových vodách. Jenomže tým trenéra Iachiniho se vzchopil a po výhře nad Cesenou zahájil honbu za bodovými zisky. Juventus byl ještě nad jeho síly, ale AC Milán už zdolat dokázal, navíc na jeho půdě.

Palermo od devátého kola nenašlo přemožitele a to hrálo mimo Milána s Janovem, Udinese či Turínem. Při úspěšných výsledcích se skloňuje zejména jedno jméno - Paulo Dybala. Jednadvacetiletý Argentinec dokázal skórovat v pěti utkání po sobě a je nejlepším střelcem sicilského celku. Se sedmi góly je dokonce čtvrtý nejlepší střelec Serie A! Na vedoucího Carlose Téveze přitom ztrácí jen dvě trefy.

Ještě lepší sérií bez porážky se může pochlubit Sassuolo, tedy tým, který loňskou sezonu bojoval o záchranu. Také letos se mu záchranářské práce předpovídaly, ale tým trenéra Eusebia Di Francesca se vzepřel a už osm kol v řadě neprohrál! A to není rozhodně náhoda, vždyť Neroverdi nepodlehli ani Juventusu nebo Římu. Právě v minulém kole se urodila remíza 2:2 s druhým Římem a to mělo Sassuolo i na víc. V zápase vedlo o dvě branky, ale zápas v závěru pokazilo a nakonec remizovalo.

Také v Sassuolu se vyprofilovala výrazná osobnost. Simone Zaza patří k oporám nejen Neroverdi, ale také italské reprezentace. V této sezoně vstřelil čtyři ligové branky a jednou se prosadil i v italském poháru.

Palermo se na stadionu Renza Barbery utká se Sassuolem vůbec poprvé. V loňské sezoně byli Sicilané "uklizeni" v Serii B, zatímco Sassuolo si vychutnávalo pozici nováčka soutěže. Z hlediska tohoto faktu a i toho, že oba týmy mají skvělou formu, utkání nemá favorita.

Sicilané se budou muset obejít bez Makienoka, Ngoyiho a Daprely. Ztráty hlásí i Sassuolo, Pegolo s Manfredini mají zdravotní patálie, Peluso, Vršaljko a Berardi si odpykávají karetní trest.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Muňoz, Gonzalez, Andělkovič - Morganella, Rigoni, Maresca, Chochev, Lazaar - Vazquez, Dybala
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Longhi - Taider, Magnanelli, Missiroli - Floro Flores, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Atalanta Bergamo  (sobota 20:45)
Lazio atakuje evropské poháry a aby udrželo kontakt, potřebuje proti Atalantě nejlépe všechny tři body. Hostům se zatím nedaří podle představ, mizernou střeleckou bilanci se jim sice podařilo prolomit, ale to je na Stadio Olimpico do role favorita rozhodně nepasuje.

Zatím je to takové klasické Lazio z předchozích sezon, tedy velké ambice, ale "plácání se" kolem šestého místa a evropských pohárů. Biancocelesti totiž mají problémy s ustálením formy a zbytečně ztrácejí se slabšími soupeři - porážka na Empoli či remíza s Chievem. Přitom právě do zápasu s Empoli si Lazio vedlo skvěle a mělo nakročeno do první trojice. Jenže po oné porážce následovala další prohra s Juventusem a již zmiňovaná remíza s Chievem, a to zapříčinilo propad. Lazio se teď bude snažit o další sérii, základním kamenem je přitom poslední výhra nad slabou Parmou 2:1.

Atalantě by se konečně mohlo začít blýskat na lepší časy. Po katastrofálním začátku, kdy hlavním problémem byla střelba branek, se tým přeci jenom trochu rozjel a v tabulce si polepšil postupem na čtrnácté místo. Nerazzurri totiž postoupili do dalšího kola italského poháru a před týdnem doma dokázali v lize porazit Cesenu 3:2. Tři branky v jednom zápase přitom vstřelili v této sezoně poprvé, nicméně s osmi brankami jsou stále nejhůře zakončujícím týmem v lize.

Vzájemná bilance obou soupeřů je vcelku vyrovnaná. V minulé sezoně si vedla lépe Atalanta, která vyhrála oba zápasy, tedy jak ten v Bergamu (2:1), tak i na Stadio Olimpico (1:0).

Lazio má velké problémy se skladbou základní jedenáctky. Trenér Stefano Pioli nemůže počítat s Braafheidem, Gentilettim, Cianim, Pereirinhou, Cavandou, Candrevou, Edersonen a vykartovaným Parolem. Atalanta je na tom výrazně lépe, ale ani ona nebude v žádném případě kompletní. Zdravotní potíže mají Rosseti, Estigarribia, Raimondi a Zappacosta.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Cana, Radu - Onazi, Ledesma, Lulič - F.Anderson, Klose, S.Mauri
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Benalouane, Stendardo, Cherubin, Dramé - D'Alessandro, Cigarini, Carmona, Gomez - Moralez - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC14112130:535
2.AS Řím14102227:1132
3.Janov CFC1475220:1226
4.UC Sampdoria1467119:1125
5.SSC Neapol1466226:1824
6.SS Lazio1472523:1723
7.AC Milán1456323:1821
8.Udinese Calcio1463517:1821
9.ACF Fiorentina1455416:1120
10.US Sassuolo1447315:1819
11.Città di Palermo1446417:2218
12.Inter Milán1445521:2117
13.Empoli FC1436516:2115
14.Atalanta Bergamo143568:1514
15.Hellas Verona1435616:2514
16.Chievo Verona1434711:1713
17.Turín FC1434710:1713
18.Cagliari Calcio1425720:2611
19.AC Cesena1415811:258
20.Parma FC14201216:345
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (463)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele