Primera División souhrn - 4. kolo

24.09.2008, 22:11, aktualizováno 25.09.2008, 22:03
Komentáře a souhrny
Dvě branky Davida Villy zajistily Valencii výhru v Málaze a také první místo po čtyřech kolech španělské ligy. Druhý je o skóre Villarreal. Ve čtvrtek dvougólovým rozdílem vyhrály také Mallorca a Valladolid. Huelva remizovala s Bilbaem.

CA Osasuna - Deportivo La Coruña 0:0

24.09.2008 20:00

Góly: -

Osasuna Pamplona se rozešla bez branek s Deportivem La Coruňa. Oba celky tak zůstávají ve středu tabulky.

Za domácí nastoupil v základní sestavě Jaroslav Plašil, za hosty na hrotu útoku tentokrát Bodipo, ale i tak zůstává Depor čtyři zápasy bez vstřelené branky. La Coruňa se předvedla sympaticky, velkou část druhé půle ale hrála bez vyloučeného De Guzmána. Jako první se uvedl do zápasu právě Plašil, střílel levačkou a jen blok obránce Adriána zabránil v 5. minutě míči v cestě do sítě. Plašilovi nahrával Juanfran stejně jako později Masoudovi, ale ten pálil vedle. Hostující gólman Aranzubía si poprvé sáhl na míč až po 29 minutách, kdy lapil další šanci Masouda. Ten v tu chvíli zakončoval hlavičkou. Po půl hodině zahrozil Depor. Mimo ale hlavičkoval Juan Rodríguez, Lopovu střelu zblokoval stoper Roversio.

Ve 33. minutě přišla velká chvíle Plašila, ale český záložník zamířil jen do břevna. Hosté odpověděli pokusem Bodipa vedle, nad střílel Juan Rodríguez. Do druhé půle vstoupila lépe Osasuna, ale pokus Portilla Aranzubía kryl. Na Juanfranovi se pak vyfauloval De Guzmán a domácí měli možnost hrát přesilovku. Ale nedokázali toho moc využít, navíc když kouč hostí Lotina poslal na plac nové tváře Pabla Alvareze a Verdúa. Osasuna vytěžila jen nepřesné střely Masouda Shojaei a Delporteho, nepřesně hlavičkoval Nekounam. V závěru zápasu už domácí jen posílali centry do vápna soupeře, ale Depor se ubránil.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Racing Santander 2:0

24.09.2008 20:00

Góly: 28. Joan Capdevila, 32. Joseba Llorente

Villarreal si vcelku snadno poradil se Santanderem, o výsledku rozhodl dvěma hlavičkami už v prvním poločase.

Žlutá ponorka tak vyhrála už potřetí za sebou. Branky dali Joan Capdevila a Joseba Llorente a obě si byly velmi podobné. Do základní sestavy domácího celku se dostali vyléčený Nihat a také Pires, za hosty nastoupil v útoku Tchité. Začátek zápasu byl vyrovnaný. Po čtvrthodině se osmělil mladý hostující záložník Edu Bedia Pelaez, když se postavil k trestnému kopu, ale nepodařilo se mu překonat zeď. Na druhé straně zakončoval trestný kop Santi Cazorla, ale nepřesně. První šance ze hry přišla po 20 minutách hry. Hostující Valera střílel a Diego López míč s obtížemi vyrazil mimo branku. Ve 29. minutě šel Villarreal do vedení. Napravo měl dost času bek Angel a jeho centr zužitkoval hlavou z blízka nekrytý Capdevila.

Racing mohl vzápětí srovnat, ale svoji šanci po centrovaném míči spálil Tchité. A platilo nedáš, dostaneš. Na druhé straně se totiž udála takřka karbonová kopie prvního gólu. Opět přihrával Angel a před brankou dokonal dílo zkázy Llorente. Gólman Toňo byl bez šance. Po změně stran událostí na trávníku ubylo. Po hodině hry podržel Villarreal brankář López. Nejprve vyrazil na roh volej Tchitého, poradil si i pokusem Colsy. Jedním z lepších hráčů vítězů byl Nihat Kahveci a když byl střídán, dostalo se mu velkých ovací.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Real Betis 3:2

24.09.2008 20:00

Góly: 17. Samuel Eto'o, 23. Samuel Eto'o, 80. Eidur Gudjohnsen - 58. Fabián Monzón, 67. José Mari

Barcelona porazila Betis 3:2. Svěřenci Josepa Guardioly se dostali do vedení díky dvěma brankám Samuela Eto’o, za Betis snižoval Montón, José Mari vyrovnával, ale vítězství na stranu domácích strhl Eidur Gudjohnsen.

První branka přišla v šestnácté minutě. Lionel Messi přihrál na hranici vápna Samuelu Eto’ovi, který se uvolnil přes svého strážce a střelou pod břevno překonal brankáře Casta. Uběhlo jen sedm minut a rozdíl už byl dvougólový. Protagonisty gólové situace byli opět Lionel Messi a Samuel Eto’o.

Kamerunský útočník přihrál Messimu, Argentinec se kličkou dostal přes obránce a vrátil Eto’ovi míč v těsné blízkosti brány. Pichichi sezóny 2005/2006 balón už jen doklepl do sítě a zapsal si třetí ligovou trefu v sezóně.

Betis mohl snížit vzápětí, přes Márqueze se uvolnil Emaná, ale jeho střela letěla nad. Stejný osud měl i pokus Daniho Alvése na druhé straně, avšak mnohem větší šanci si vypracoval Lionel Messi.

Muž s desítkou na zádech obehrál dva obránce, jenže střela takřka tváří v tvář brankáři mu příliš nesedla a Casto dokázal zasáhnout. Poslední momenty poločasu patřily Danimu Alvésovi. Nejdříve obehrál dva protihráče a zaváhal až v samotné koncovce, kdy se mu nepovedl lob přes vybíhajícího brankáře. Následně to zkoušel z dálky a Casto si s míčem poradil až nadvakrát.

Po přestívce se Betisu podařilo snížit. Touré Yaya fauloval a sudí nařídil nepřímý volný kop uvnitř pokutového území. Capi přiťukl Monzónovi , ten propálil zeď, snížil na 1:2 a zaznamenal první branku Los Beticos v této sezóně.

Vyrovnání přišlo v 66. minutě. José Mari unikl na pravé straně a překonal Valdése obloučkem, který zapadl ke vzdálenější tyči. Guardiola poslal na hřiště Bojana a Gudjohnsena a první jmenovaný krátce po svém příchodu pálil z dálky a Casto musel zasáhnout. Druhý jmenovaný byl ještě úspěšnější. V 79. minutě skluzem poslal do brány Alvésův centr a Barca vedla 3:2. A jelikož Bojan sám před Castem zaváhal a Alvés trefil z přímého volného kopu jen tyč, byl to i konečný výsledek.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Atlético Madrid 1:2

24.09.2008 21:00

Góly: 76. Juan Ángel Albín - 29. Florent Sinama-Pongolle, 82. David Cortés (vl.)

Atlético dokázalo vyhrát na stadionu Alfonsa Pereze 2:1 nad Getafe. Rojiblancos se tak v tabulce posunuli na druhou pozici, Azulones se propadli na deváté místo.

Utkání začalo v dobrém tempu, první šanci měli hosté, Maniche mířil jen těsně mimo domácí branku. Ve dvacáté minutě se vyznamenal domácí brankař Jacobo, který zmařil šanci Luisovi Garciovi. Na druhé straně zasáhl Leo Franco proti pokusu Cortése. Ve 29. minutě vyslal hostující stoper Tomáš Ujfaluši svoji přihrávkou Sinama Pongolleho, který krásnou ranou překonal domácího brankaře Jacoba a poslal tak Atlético do vedení. Getafe poté přidalo, srovnat se mu však do přestávky nepodařilo.

Na začátku druhého poločasu se do solidní příležitosti dostal Casquero, dobrý zákrok však předvedl brankař Leo Franco. Domácí celek se tlačil trpělivě do útoku a nakonec se dočkal vyrovnaní, to když si v 75. minutě naskočil na rohový kop Juan Albin, který dokázal předskočit Pereu a srovnat skóre na 1:1. Vstřelená branka byla zaslouženou odměnou pro Getafe, ovšem jeho aktivita nakonec vyšla v niveč. Sedm minut před koncem utkání totiž zakombinoval Aguero společně s Maxi Rodriguezem z jejichž akce těžil Sinama Pongolle, který za pomocí obránce Cortése dostal míč za záda brankaře Jacoba a rozhodl tak o výhře Atlétika.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Espanyol Barcelona 2:0

24.09.2008 22:00

Góly: 57. Enzo Maresca, 85. Ernesto Chevantón

Sevilla porazila na domácím stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána Espanyol a v tabulce se dostala před tento katalánský celek na čtvrtou pozici, Los Pericos si na své konto připsali první porážku v soutěži a propadli se na osmé místo.

Utkání začalo v relativně pomalém tempu, domácí Sevilla většinu času držela míč na svých kopačkách a trpělivě dobývala branku Espanyolu. V sedmadvacáté minutě vyslal Jesus Navas útočníka Kanouté, který sice dokázal skórovat, ovšem radost mu překazil asistent rozhodčího a jeho zdvižený praporek. O deset minut později pálil skvěle Navas, ovšem brankář Kameni předvedl výborný zákrok. Na druhé straně těžil ze spolupráce Valda s Angelem Luis Gracia, svoji střelu však španělský rychlík mezi tři tyče usměrnit nedokázal.

Druhý poločas svoji kvalitou určitě předčil ten první. V 57. minutě se fanoušci Sevilly dočkali branky, Deigo Capel našel přesným centrem v pokutovém území Enza Marescu, jenž ranou na zadní tyč překonal Kameniho a poslal domácí tým do vedení. Andaluský klub mohl hned poté zvýšit skóre, Luise Fabiana však vychytal Kameni, zatímco Escudé mířil po přihrávce Marescy mimo branku. Espanyol byl v útočné fázi bezzubý a Sevilla si kráčela za zaslouženým vítězstvím, které korunoval pět minut před koncem utkání střídající Javier Chevanton, jenž dokázal zužitkovat přihrávku Jesuse Navase a upravil tak skóre na 2:0.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Sporting Gijón 7:1

24.09.2008 22:00

Góly: 18. Rafael van der Vaart, 33. Rafael van der Vaart, 38. Gonzalo Higuaín, 46. Rafael van der Vaart, 50. Arjen Robben, 60. Raúl, 64. Raúl - 52. Quique Mateo

Ve 4. kole španělské La Ligy zabral Real Madrid na vlastním stadionu a rozstřílel slabý Gijón v poměru 7:1. Hattrick zaznamenal Van der Vaart, poprvé v sezóně se trefil i kapitán Raúl. Sporting se s hrozivým skóre ocitl na chvostu ligové tabulky.

Vraždění neviňátek připomínal chvílemi zápas na Santiago Bernabéu. Bílý balet zničil soupeře již do poločasu a dorazil po přestávce. Gijón může být rád za čestný úspěch, ale to je asi tak vše. Vysoká výhra katapultovala Real na druhé místo tabulky po neúplném čtvrtém kole Primera División.

Domácí nastoupili s jedinou změnou v očekávané sestavě: Heinzeho na levém beku nahradil Marcelo. To u hostů bylo změn víc, oproti plánovanému složení do hry zasáhli od začátku Míchel, Mateo, Pedro a Barral.

První čtvrthodinka v ničem nevěštila gólovou smršť, která se měla rozpoutat. Sporting statečně snášel výpady domácích, kteří zahrozili střelou Higuaína a hlavičkou Diarry. V 18. minutě však poprvé udeřilo. Pas De la Reda načechral hlavou Raúl a Van der Vaart hned z první překonal k tyči Sáncheze.

Real držel i poté otěže zápasu ve svých rukou. Jedinou hrozbou byla střela mimo vyslaná Kike Mateem. Vzápětí následoval druhý gól domácích, který opět zaznamenal Van der Vaart. Holandský záložník sklepl v 33. minutě patičkou přihrávku Higuaína, střelu tečoval Hernández a Sánchez byl bezmocný.

O tři minuty později pronikl po pravé straně Robben a jeho přesný pas zužitkoval Higuaín ve třetí gól. Do konce poločasu se již nic zvláštního nestalo. Sportingu nepomohlo zkraje poločasu druhého ani dvojité střídání. Ve 47. minutě dovršil Van der Vaart hattrick, když přesnou přihrávku Raúla uklidil k tyči.

O další čtyři minuty již debakl Sportingu nabyl vážných rozměrů. Na pas Van der Vaarta z hloubi pole si naběhl Robben, oklamal brankáře Sáncheze a pohodlně skóroval do prázdné branky. Sporting odpověděl dvě minuty nato. Na zpětnou přihrávku Barrala si naběhl Kike Mateo a překonal tvrdou ranou k tyči Casillase.

Do hry zasáhl poprvé v tomto ročníku La Ligy Javi García, který vystřídal Diarru. V 58. minutě se prosadil rovněž poprvé v sezóně kapitán Raúl, který dorazil do sítě střelu Robbena odraženou od brankáře a od břevna. Higuaína vystřídal Saviola a vzápětí následoval sedmý gól Realu.

V 64. minutě pronikl kapitán Realu do gijónské šestnáctky a obloučkem překonal Sáncheze. Po této brance se utkání víceméně z povinnosti dohrálo bez výraznějších příležitostech na obou stranách.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Valencia CF 0:2

25.09.2008 20:00

Góly: 71. David Villa, 90. David Villa

Valencia porazila po velkém boji Malágu 2:0 a vrátila se zpět na čelo tabulky, svěřenci Unaie Emeryho však svým výkonem příliš nepřesvědčili a do příštího utkání mají co zlepšovat. Malága po čtvrté v řadě nedokázala vstřelit branku a zůstává předposlední.

Úvodní čtvrthodina utkání byla z obou stran rozpačitá, v 16. minutě byla k vidění první zajímavější akce. Manuel Fernandes trefil z přímého kopu za pomoci zdi tyč domácí branky, dorážející David Villa měl před sebou odkrytou branku, ovšem z voleje mířil vysoko nad. Z podprůměrného prvního poločasu nevyčněla ani slabá střela Maty, s kterou neměl brankař Arnau sebemenší problémy. Malága sice většinu času kontrolova hru, do žádné šance se však probojovat nedokázala, a tak první poločas skončil bezbranek.

Do druhého poločasu vstoupili o hodně aktivněji domácí a také si dokázali vytvořit šance. V 53. minutě spálil velkou šanci Adrian, který se dostal v pokutovém území ke střele. Brankař Renan jeho pokus vyrazil na hranici pokutového území, kde pohotově dorážel do odkryté branky Baha, pokus mířící do opuštěné branky však z brankové čáry vyhlavičkoval Albiol. Byl to právě stoper Albiol, který o čtvrthodini později namazal střídajícímu Chelimu, který však z osmi metrů trestuhodně netrefil branku.

Valencia dokázala potrestat Malágu za zahazovaní šancí v 70. minutě, kdy nejprve brankař Arnau vyrazil střelu Davida Villu, Mata poté dokázal v pokutovém území vybojovat balon a odcentroval na malé vápno, kde byl úplně osamocený David Villa, jenž potvrdil roli kanonýra a poslal netopýry do vedení. Snahu domácích vyrovnat překazil v 86. minutě Salva, který za svůj tvrdý faul na Brazilce Edua uviděl červenou kartu a oslabil tak svůj tým. V nastaveném čase dali domácí všechno do útoku a to se vymstilo. Mata opět vybojoval balon a skvělou příhrávkou poslal do úniku Villu, který neměl problém překonat brankaře Arnaua a potvrdit tak výhru Valencie.

Více informací k zápasu

Recreativo Huelva - Athletic Bilbao 1:1

25.09.2008 20:00

Góly: 71. Javi Guerrero - 76. David López

Výborný zápas byl k vidění na stadiónu Nuevo Colombino v Huelvě. Domácí se nakonec rozešli s Athleticem Bilbao smírně, což byl vzhledem k průměhu střetnutí zasloužený výsledek.

V prvním poločase příliš šancí k vidění nebylo. Recreativo potřebovalo zabrat po ostudné porážce s Atléticem Madrid, ale Bilbao působilo velmi kompaktním dojmem a k ničemu domácí nepouštělo. Za zmínku tak stojí hlavně mimo letící hlavička Fernanda Llorenteho z 23. minuty po pasu Davida Lópeze či o patnáct minut pozdější Lópezova střela, kterou zlikvidoval gólman Riesgo.

Druhá půle nabídla jiný obraz Basků. S příchodem Yesteho se mnohem více tlačili do útoku, ale tentokráte pro změnu oni naráželi na pozornou obranu soupeře. Huelva navíc neustále vyrážela do protiútoků a nakonec tato taktika slavila úspěch. V 71. minutě se do střelecké listiny zapsal Javi Guerrero po přihrávce Sisiho.

Ale radost Recreativu dlouho nevydržela. Pouhé čtyři minuty stačili svěřencům Joaquína Caparróse na to, co se jim nedařilo celé utkání. Úspěšným střelcem byl aktivní David López. A jelikož v největší šanci zbylých patnácti minut selhal Adrián Colunga, rozdělovaly se tentokráte pouhé dva body, pro každého soupeře jeden.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - CD Numancia 2:0

25.09.2008 20:00

Góly: 12. José Manuel Jurado, 50. Pierre Webó

Mallorca se dočkala prvního vítězství v sezóně, když na domácím stadiónu porazila Numancii. Hosty zlomil úvodní gól Jurada, po kterém už ostrované svou aktivitu nepustili a zaslouženě vyhráli.

Klub z Baleárských ostrovů má stále velký problém s tvorbou šancí a následným zakončením a i tentokráte se z počátku zdálo, že se proti dobře zformované Numancii bude prosazovat jen velmi těžko. Ligový nováček totiž v úvodních deseti minutách působil vzadu velmi jistě a jelikož Mallorca zatím neoplývá zrovna ideálními střeleckými statistikami, mnozí fanoušci měli obavy z další nuly v kolonce gólů.

Záchranou se tak stala výborná individuální akce. José Manuel Jurado v jedenácté minutě prokličkoval obranou a vstřelil skvělý gól, který značně snížil morálku hostů. Byl to opět kmenový hráč Atlética Madrid, který se objevil v další šanci, tentokráte byl však zastaven Cismovým zákrokem, jenž byl fanoušky na Son Moix považován za penaltový, rozhodčí to však viděl jinak.

Numancia musela za nepříznivého stavu také začít útočit a dvakrát dokonce orazítkovala tyč, i když jednou to bylo až po odpískání ofsajdu. Barkerova střela už však byla ze zcela regulérní pozice a u Mallorcy stáli všichni fotbaloví bozi a přemluvili tyč ke spolupráci.

To však už bylo za stavu 2:0, který krátce po změně stran nastavil svým gólem Webó. Čím více se blížil závěr, tím více se domácí spoléhali na bránění a nakonec to slavilo úspěch. Veledůležité tři body tedy potují na konto Mallorcy, Numancia naopak prodloužila sérii neúspěšných zápasů na Baleárských ostrovech.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - UD Almería 2:0

25.09.2008 20:00

Góly: 66. Álvaro Rubio, 90. Haris Medunjanin

Neporazitelnost Almeríe skončila ve Valladolidu, přestože domácí dohrávali zápas o deseti mužích v poli.

Domácí vsadili na poměrně ofenzivní sestavu, za dvojicí útočníkůl Ogbechem a Víctorem ještě operoval Sesma. Hostům citelně chyběl Pablo Piatti. První gól Valladolidu vstřelil Alvaro Rubio, druhý přidal v nastaveném čase Medunjanin. Domácím patřil úvod zápasu, v 9. minutě pálil nebezpečně Jonathan Sesma, ale Diego Alves v brance zakročil. To bylo na dlouho vše. Pak vysunul Sesma do šance Ogbecheho, ale toho vytlačil z dobré příležitosti bek Pellerano. Na druhé straně střílel z ojedinělé šance z voleje vedle branky Ortiz. Poslední slovo první půlě měl Valladolid, ale Víctorova střela byl ztečována.

I po změně stran byli domácí svěřenci kouče Mendilibara lepším týmem. V 63. minutě před branku centroval Alvaro Rubio a Ogbeche byl opravdu blízko úvodnímu gólu zápasu. Ten přišel o čtyři minuty později. Rubio centroval z trestného kopu a míč k překvapení všech skončil až v síti. Valladolid vedl 1:0. O minutu později zase pálil Sesma, ale tentokrát Diego Alves zasáhl. Krátce poté Almeríi poškodil postranní rozhodčí, když šel do brejku střídající Natalio, podstřelil Sergia Asenja, ale byl máván ofsajd. Záznam ale prokázal něco jiného. Nastaly protesty, domácí Rubio byl dokonce vyloučen. V nastaveném čase o výsledku definitvně rozhodl domácí střídající holandský Medunjanin.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Valencia CF43108:210
2.Villarreal CF43106:210
3.Real Madrid430114:69
4.Atlético Madrid430111:39
5.Sevilla FC42207:48
6.FC Barcelona421110:57
7.UD Almería42116:57
8.Espanyol Barcelona42113:37
9.Real Valladolid42024:46
10.Athletic Bilbao41214:45
Getafe CF41214:45
12.Deportivo La Coruña41212:25
13.RCD Mallorca41213:45
14.Recreativo Huelva41122:64
15.CA Osasuna40312:33
16.CD Numancia41035:83
17.Real Betis40222:42
18.Racing Santander40222:62
19.Málaga CF40130:71
20.Sporting Gijón40046:190

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele