Primera División - souhrn 26. kola

01.03.2013, 22:58, aktualizováno 04.03.2013, 23:22
Komentáře a souhrny
Sevilla v pondělní dohrávce jasně přehrála Celtu Vigo. I druhé El Clásico v krátkém sledu ovládl Real Madrid, tentokrát v lize porazil Barcelonu 2:1, Málaga remizovala s Atlétikem Madrid. Bezbrankové remízy byly k vidění i v La Coruni a na Espanyolu, Athletiku stačil jediný gól na vyloupení Pamplony, Real Sociedad a Betis nastřílely po třech gólech.

Sevilla FC - Celta Vigo 4:1

04.03.2013 21:30

Góly: 12. Álvaro Negredo, 29. Álvaro Negredo, 66. Gary Medel, 68. Álvaro Negredo - 40. Augusto Fernández

Co by asi domácí Sevilla dělala bez ostrostřelce Negreda? Španělský útočník v pondělní dohrávce potvrdil své kvality a jeho tři branky deklasovali hostující Celtu Vigo.

Domácí celek byl před utkáním favoritem, nicméně Celta Vigo chtěla zdramatizovat vývoj sezony a pokusit se o záchranu. Tříbodová spása se ale bude muset odsunout minimálně ještě o kolo. Dnes večer totiž na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána vládl jen jeden tým.

Již po šesti minutách se do míče opřel Mario Bermejo, ale brankář Beto jeho úmysly vystihl a ránu vyrazil. Do vedení tak mohli jít domácí. Sevilla předvedla rychlou kombinační akci, na jejímž konci stál Álvaro Negredo a ten se v podobných pozicích zpravidla nemýlí - 1:0.

Po obdržené brance ale hosté nijak zbraně nesložili - právě naopak. Hned dvě šance po sobě musel likvidovat Portugalec Beto. Na jeho bránu totiž nejprve vypálil Fernández, po něm se k zakončení prodral ve formě hrající Iago Aspas. Ani jeden z nich však domácí jedničku nepřekonal.

A to hosty mrzelo - po straně se totiž prohnal Jesús Navas, jehož ránu Javi Varas sice vyrazil, míč se ale dostal pouze k nohám Negredovým, který si se zakončením nijak hlavu nelámal a domácí vedli o dvě branky.

Třetí gól mohl přidat Rakitič, ale jeho hlavička odskákala mimo bránu. Na druhé straně se zastřeloval Aspas, ke své nelibosti ale ani on nemířil přesně. Přesto se Celta mohla radovat. Kontaktní gól vstřelil aktivní Augusto Fernández, který propálil do té doby výborně chytajícího Beta.

Hosté pochopili, že útok je jejich jediná šance na nějaké ty body a dali se do práce. Střelu Bermeja dokonce zastavilo břevno! Ve druhém poločase se ale dařilo již jen domácímu týmu. Po hodině hry se prosadil Gary Medel, k němuž se po výborné kličkované Rakitiče odrazil míč a Chilan jej napálil přesně tam, kam měl - 3:1.

O pouhé tři minuty později již bylo definitivně rozhodnuto. José Antonio Reyes se ujal míče na straně hřiště, nacentroval před Varasovu bránu, kde čekal Álvaro Negredo. Z jeho kopačky padl poslední gól zápasu, španělský útočník jím zkompletoval hattrick. Na skóre již nic nezměnila ani šance Reyese, po centru Navase už Varase nepřekonal.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Real Betis 3:3

03.03.2013 21:00

Góly: 51. Carlos Vela, 56. Iñigo Martínez, 62. Xabi Prieto (pen.) - 30. Jorge Molina, 49. Dorlan Pabón, 66. Dorlan Pabón

Šest gólů padlo na stadionu Anoeta, diváci se rozhodně nenudili. A ti, kdo kvůli pozdní hodině snad nepřišli, si možná budou rvát vlasy na hlavě - dnešní utkání bylo vše, jen ne nezajímavé. Viděli jsme šest branek, po třech na každé straně.

Hosté sice otevřeli skóre zápasu, ale nakonec to byli právě oni, kdo musel dotahovat. Nakonec pro sevillský klub vše dobře dopadlo, cenná remíza je na světě a pravděpodobně ani jeden divák se nenudil.

Tak se na to galapředstavení podívejme postupně. Už v páté minutě bylo jasné, že se ani jeden z celků nepřijel jen bránit nájezdům toho druhého. Carlos Vela má velmi dobrou formu, je aktivní a rád protahuje gólmany svými jedovatými střelami. To ukázal i proti brankáři Adrianovi, který měl co dělat, aby jeho ránu vytěsnil. Své štěstí zkoušel také Dorlan Pabon, ale s podobným efektem.

Po více než dvaceti minutách mohli jít domácí do vedení, branku Antoina Griezmanna ale sudí anuloval - ofsajd. A tak se poštěstilo hostům. Brankář Claudio Bravo si neporadil s únikem Jorgeho Moliny a útočník Betisu otevřel skóre.

Konec první půle ničím zajímavý nebyl, o to větší smršť čekala na místní nadšence hned z kraje druhé. Mikel González předvedl snad nejhorší obranný zákrok kola, při pokusu o odvrácení nebezpečí ohrozil vlastního brankáře a Dorlan Pabon měl velmi snadnou úlohu.

San Sebastián se ale nevzdal a snaha se mu vyplatila. Agirretxe vyhrál hlavičkový souboj, dostal míč na volnějšího Carlose Velu a mexický talent vstřelil svou dvanáctou letošní branku.

To ale v žádném případě nebylo vše - San Sebastián se chystal k velkému obratu. Neuběhla ani hodina hry, když se v zápase poprvé objevil nerozhodný výsledek. Na 2:2 srovnával hlavičkující Martínez, jehož přesné zakončení brankáře Adriana překvapilo.

Domácí Real Sociedad ucítil šanci a povedlo se mu dokonat obrat! Jen o čtyři minuty později zahrál v pokutovém území rukou obránce Ángel López a sudí Ignacio Iglesias nařídil pokutový kop. K jeho zahrávání se postavil zkušený Xabi Prieto a panenkovským dloubákem udělal domácím příznivcům radost.

Stále to ale nebylo z hlediska gólů vše. Hrdinou hostí se stala nová posila, mladý útočník Dorlan Pabon. Na jeho střelu neměl brankář Claudio Bravo nárok - 3:3!

Antoine Griezmann zlobil obranu soupeře, jeho centr si v závěru málem srazil do vlastní brány Antonio Amaya. S remízou se domácí hráči prostě smířit nechtěli, poslední ránu utkání měl na svědomí De La Bella. Jeho krásná střela ale na remíze nic nezměnila.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Atlético Madrid 0:0

03.03.2013 19:00

Góly: -

Málaga zastavila příval negativních výsledků a s favoritem z Madridu remizovala. Dál tak může snít o Lize mistrů pro příští ročník. Naopak Atlético bude bod asi mrzet, konkurent v boji o druhé místo a jeho městský rival totiž v sobotu porazil Barcelonu. Rozdíl mezi Realem a Atlétikem je tak jen dvoubodový.

Atraktivní souboj druhého celku La Ligy s tím čtvrtým sliboval mnoho gólových příležitostí. Nakonec zůstaly sliby vyplněny jen na půl - příležitosti byly, góly ale nikoli. Přesto je i po dnešním večeru tým trenéra Diega Simeoneho hned za Barcelonou.

Oba poločasy nabídly hned několik velkých šancí a pohledných kombinací. V jedné z prvních se objevil Falcao, který ještě vylepšoval pozici pro volného Diega Costu. Ten ale nemířil přesně. O další zábavu pro brankáře Caballera se postaral záložník Arda Turan, jehož tvrdá rána z pětadvaceti metrů zkušeného brankáře asi dost vystrašila. První zákrok si připsal také jeho oponent v bráně madridského celku, po Joaquínově centru hlavičkoval Piazón.

Kanonáda ve směru Willyho Caballera pokračovala, opět v tom měl prsty u nohou Turan. Záložník Cristian Rodriguez také přispěchal se svou troškou do mlýna, jeho projektil ale těsně míjel tyč Caballerovy brány. Exkluzivní pas z výrobny Joaquína neusměrnil správně Martin Demichelis, i když mu mnoho nescházelo.

Po úvodním náporu rychlé tempo opadlo a obě strany se rozhodly pro postupný útok. Držení míče a krátké přihrávky narušil až Rodriguez, který využil sklepnutí Falcaa a před koncem nabité první půle mu mnoho nescházelo.

Druhé dějství otevřeli hosté, spolupráce Filipeho s Kokem ale ke gólu opět nevedla. Atlético preferovalo systém krátkých přihrávek na jeden dva doteky, po Costově vybídnutí se snažil odstranit nulu z ukazatele skóre Rodriguez, dnes ale zkrátka neměl svůj den.

Své šance měla také domácí Málaga, po Antuněsově centru do výše vyskočil Weligton, brankáře Courtoise ale nepřekvapil. Ani Falcao, ani Adrián, ani dobíhající Turan neměli štěstí, brankář Willy Caballero se překonat nenechal. Deset minut před koncem se na zmar svých kolegů z útoku nemohl dívat Mario Suárez, který se elegantně dostal přes svého strážce a snažil se zakončit, brankář Caballero měl ale klíče od své svatyně u sebe a nikomu je nepůjčil.

Čas ubíhal oběma stejně, šancí ale přibylo již jen na straně hostí. Jesus Gaméz měl ještě dost sil, aby ubránil ostrostřelce Falcaa, poté se objekt mnoha prestižních klubů neprosadil ani přes dalšího protihráče. Celou akci završil Godín, jehož střela také mířila mimo požadovaná místa. Nic tedy už sudímu Jésusu Gilovi nebránil v ukončení pohledného zápasu.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Real Valladolid 0:0

03.03.2013 17:00

Góly: -

Na půdu Espanyolu zavítal Real Valladolid, my jsme se ale v Barceloně nakonec gólu nedočkali. Oba týmy se rozcházejí po rozpačitém výkonu s bodem. Díky němu jsou hosté zatím jedenáctí.

Střet dvou týmů ze středu tabulky řídil sudí Antonio Miguel Lahoz, který neměl moc problémů s disciplínou jednoho z celků. V celém utkání udělil jen jednu žlutou kartu, jinak svou roli zvládal. Ani jeden z týmů se nepouštěl do samostatných akcí, myslely především na pečlivou obranu. Jako první se o kontakt s brankářem prostřednictvím střely pokusil hostující Manucho, ale brankář Casilla si s jeho nepříliš povedenou ranou hravě poradil.

Na bránu domácích se pokusil vypálit také mladý záložník Omar, ale jeho projektil rozvlnil pouze boční síť. Aktivní Sergio Garcia vybojoval pro svůj celek rohový kop, z něhož málem udeřil Héctor Moreno, jeho hlavička ale mířila těsně vedle Hernándezovy brány.

Krátce před koncem prvního poločasu musel kvůli zranění střídat domácí obránce Diego Colotto, kterého nahradil Cristian Gomez. V nastaveném čase se k zajímavé střele odhodlal portugalský záložník Simao, ale pálil těsně nad Hernándezovu bránu.

Přímý volný kop zkušeného Portugalce Simaa se kroutil na zadní tyč, tam jej ale odvrátila pozorná obrana. Brankář Casilla měl plné ruce práce s pokusy Larssona a Manucha, oba pány ale zneškodnil. A znovu Casilla - tentokrát si počkal na pokus střílejícího Omara. Jeho protějšek v bráně Realu se musel vytáhnout rychlými reakcemi na střelu Rodrigueze, takže bezbrankové klání pokračovalo.

Snahu nelze ani jednomu z týmů upřít, ale dnes večer zůstalo pouze u ní. Nemůžeme vyzdvihnout výkony útočníků, vyzdvihněme proto alespoň pozorné obránce a dobré zásahy brankářů. Pět minut před koncem utkání se o změnu stavu pokusil Joan Verdú, ale brankář Dani Hernández byl připraven.

Poslední šanci utkání si na své konto připsal střídající Óscar González, ale pozorný Hector Moreno zablokoval jeho ránu. Po uplynutí dvou nastavených minut tak hlavní sudí ukončil bezgólový zápas a poslal oba týmy do šaten s bodem v kapse.

Více informací k zápasu

Granada CF - RCD Mallorca 1:2

03.03.2013 12:00

Góly: 9. Nolito - 13. Alejandro Alfaro, 90+3. Tomer Hemed

Mallorca vybojovala vítězství nad Granadou v poslední chvíli, když gól na 2:1 vstřelil Tomer Hemed ve čtvrté minutě nastavení. Pro Ostrovany to bylo první vítězství po devíti zápasech tříbodové abstinence, díky kterému se přiblížili záchraně v La Lize. Granada se naopak sestupové zóně znovu blíží.

V 26. kole La Ligy se setkaly dva týmy, kterým se v poslední době příliš nedaří. Mallorca devět zápasů po sobě nevyhrála, a tak jí celkem logicky patří až předposlední pozice, zatímco Granada v posledních dvou utkáních zakusila hořkou příchuť prohry.

Do důležitého utkání dvou týmů podobné kvality lépe vkročili domácí, kteří si hned na začátku zápasu vytvořili několik nebezpečných šancí. V 6. minutě Diego Buenanotte otestoval pozornost brankáře Aouateho a herní převahu zužitkovali domácí k prvnímu gólu Nolita, který se trefil o tři minuty později.

Obránce Juanma Ortiz, který nastoupil jen díky absenci Allana Nyoma, se dokázal parádně uvolnit přes svého strážce Lunu a poslal přesný centr do pokutového území, kde hlavičkoval přesně právě nikým nehlídaný Nolito.

Jenže domácí se z vedení mohli radovat jen pár minut, neboť poté se na levém křídle dokázal uvolnit Giovani dos Santos, který vběhl až do pokutového území a přízemním centem našel Alfara, který překonal brankáře Toňa.

Mallorca se mohla záhy dostat do vedení, když se dostal po rohovém kopu k zakončení Víctor Casadesus, jeho hlavičku ale dokázal zneškodnit skvělým zákrokem granadský Toňo.

Těsně před koncem první půle byli naopak hodně blízko vedení domácí, ale střelu Nolita dokázal na poslední chvíli vykopnout Aouate.

Po poločase se hned do tří vážných šancí dostal domácí Aranda, ale ani jednou nemohl oslavovat gól. Na druhé straně Granadu opět zachraňoval Toňo, který si poradil s nelehkou střelou z voleje z kopačky Víctora Casadesuse.

Andalusané i v druhé polovině drželi míč na svých kopačkách a tlačili soupeře, ačkoli Tomer Hemed, který v 71. minutě vystřídal Casadesuse, dokázal nastřelil tyč granadské brány.

Před zápasem řekl trenér Mallorky Gregorio Manzano, že z krize jeho tým dostane pouze výhra, ale průběh zápasu naznačoval, že se bude muset spokojit s remízou. Jeho svěřencům totiž na vstřelení gólu zbývalo už jenom nastavení.

Ovšem i to někdy ke gólu stačí. Mallorca získala rohový kop, který rozehrál Dos Santos. Jeho centr našel hlavu Hemeda, od které se míč odrazil do brány soupeře. Toňo si sice na míč sáhl a vyrazil ho, ale rozhodčí ukázal, že míč již přešel za brankovou čáru, a gól tak uznal.

Granada se již na vyrovnání nezmohla, neboť krátce po rozehrávce zazněl konečný hvizd. Mallorca se tak přiblížila záchraně, i když na 17. příčku stále ztrácí 4 body.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Levante UD 2:2

02.03.2013 22:00

Góly: 27. Jonas, 45+2. Roberto Soldado - 16. Vicente Iborra, 89. José Javier Barkero

Valencia přišla o šanci dostat se mezi nejlepší čtyři týmy španělské nejvyšší soutěže, s desátým Levante totiž pouze remizovala doma 2:2 a zůstává pátá. Domácí museli brzy dohánět, když se trefil hostující Iborra, ovšem Jonas se Soldadem ještě do poločasu otočili skóre zápasu. Minutu před koncem ale vyrovnal Barkero a valencijské derby tak skončilo dělbou bodů...

Netopýři začali aktivněji, ovšem do brankové příležitosti se jako první dostalo Levante. V páté minutě totiž rozehrávali standardní situaci, po níž nebezpečně zakončoval Rios, branku ovšem těsně přestřelil. O deset minut později už to však hostům vyšlo na jedničku. Všechno to začalo autovým vhazováním po kterém se dostal míč v šestnáctce k Iborrovi, jenž neváhal a okamžitě prostřelil bezmocně se natahujícího Guaitu.

Domácí se pak snažili oklepat akcí Feghouliho, jeho dělovka k tyči ovšem připraveného Munpu nezaskočila. Na opačné straně poté zase zahrozil García, Guaita ale jeho pokus vytěsnil mezi tři tyče. Po necelé půlhodině hry se Valencia dočkala vyrovnání, když skvělou Parejovu přihrávku ještě nedokázal zužitkovat Canales, po jeho pobídce už však Jonas nemohl minout. A ještě do poločasu se domácí dostali i do vedení, ve třetí nastavené minutě totiž přesně odcentroval Feghouli a Roberto Soldado z prvního dotyku uklidil míč do sítě.

Los Che si vypracovali také první příležitost druhého poločasu, Albelda mířil velmi chytře a zpoza bránícího hráče Levante také namířil svůj pokus přesně k tyči, Munúa však vytasil fantastický zákrok. Domácí byli o něco lepším mužstvem, Soldado mohl prakticky rozhodnout, jenže trefil jen tyč. A domácí neproměněné šance nakonec litovali a zaplatili za ní dva body. V osmdesáté deváté minutě se trefil Barkero a srovnal na konečných 2:2. Valencia i tak ještě mohla strhnout vítězství na svou stranu, jenže Pareja vychytal Munúa a získal svému týmu cenný bod.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Athletic Bilbao 0:1

02.03.2013 20:00

Góly: 63. Markel Susaeta

Baskické derby mezi Osasunou a Athleticem dopadlo lépe pro hosty z Bilbaa. O jedinou branku zápasu se v druhé půli postaral Markel Susaeta povedeným volejem. Cenná výhra posouvá celek Marcela Bielsy do pohodlné šestibodové vzdálenosti od sestupových pozic.

S výjimkou potrestaného Ikera Muniaína byl jedinou výraznou změnou v sestavě Athleticu oproti porážce se Sociedadem návrat zkušeného Gorky Iraizoze do branky. Raúl Fernández se tak v základní sestavě objevil jen dvakrát a znovu se vrátil na lavičku náhradníků. Nutno dodat, že si Bielsa může gratulovat, neboť právě Iraizoz byl jeden z klíčových hráčů Athleticu v cestě za vítězstvím. Již v úvodu se hostující gólman musel činit, když v páté minutě nebezpečně pálil Kike Sola. Z následného rohu pokračoval v ohrožení branky Miguel Flano, ale Iraizoz obstál i tentokrát.

Osasuna byla zvláště v první půli o poznání lepším celkem, jenže své šance nedokázala využít. Hráč za hráčem ztroskotávali buď na vlastní nemohoucnosti v zakončení, nebo výtečném Iraizozovi. Své by mohli povědět Armenteros, Arribas či De Las Cuevas. Athletic měl naopak za celých pětačtyřicet minut šanci jedinou, a to když Aduriz dostal možnost nerušeně hlavičkovat z hloubi šestnáctky. Ani on však neuspěl a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Po přestávce se hra poněkud uklidnila a šancí ubylo, stále to ale byla Osasuna, kdo se jevil nebezpečněji. Po skvělé práci Soly na levé straně hřiště se do vyložené šance dostal De Las Cuevas, jenže ani napodruhé neuspěl a svůj hlavičkový pokus poslal jen do náruče hostujícího brankáře. Brzy nato Athletic udeřil jako blesk z čistého nebe. Ibai Gómez zleva šajtlí odcentroval přímo k Susaetovi, jenž precizně provedeným volejem poslal míč do sítě.

Osasuna mohla zpytovat svědomí, proč neproměnila některou z dosavadních šancí, a hnala se alespoň za vyrovnáním. Přímé kopy Armenterose i Massouda sice mířily mezi tři tyče, ale Iraizoz pokračoval v soustředěném výkonu a lapal jeden míč za druhým. Poslední šanci zápasu měl Joseba Llorente, ovšem k usměrnění centru do branky mu chybělo několik desítek centimetrů. Athletic tak může slavit důležitou venkovní výhru, když z minima vytěžil maximum.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Rayo Vallecano 0:0

02.03.2013 18:00

Góly: -

Deportivo La Coruňa konečně po šesti porážkách v řadě dokázalo bodovat, ovšem bezbranková remíza s Rayem Vallecanem nic nemění na tom, že se stále nachází v hlubokých problémech. A to přitom mohou být domácí rádi alespoň za bod, neboť Rayo bylo obzvláště v první půli lepším soupeřem.

V samotném závěru byl pak navíc vyloučen Carlos Marchena, ale hosté již početní převahy nestihli využít. Výsledek 0:0 znamená, že Depor na sedmnáctou Zaragozu ztrácí propastných osm bodů. Rayo půjde do dalšího kola z osmého místa. Ani jeden z týmů do zápasu nešel v dobrém rozpoložení - Deportivo naposledy neprohrálo 13. ledna, Rayo pro změnu nezvládlo bodovat ve třech z posledních čtyř utkání - ale byli to hosté, kdo se jevil na správné cestě k znovunabytí formy.

První šanci zápasu nabídla dvanáctá minuta. Útočník Raya Alhassane Bangoura se řítil sám na brankáře Aranzubiu, ale brankář Deporu nakonec nemusel vůbec zasahovat. K zákrokům jej přiměly až střely José Manuela Casada a Roberta Trashorrase. Hosté neúprosně pokračovali v honbě za prvním gólem, ve dvacáté třetí minutě ztroskotal aktivní Bangoura na tyči a brzy nato jej skvěle vychytal Aranzubia.

Depor se na nepříznivý vývoj snažil odpovědět pokusem Alexandreho, jenž však skončil pouze v náruči Rubéna Martíneze. Těsně před koncem první půle měl další skvělou příležitost Bangoura, ale ani tentokrát neuspěl. Po změně stran se již hra poměrně vyrovnala a Rayo mohlo jen zpytovat svědomí, jak nedokázalo rozhodnout zápas hned v první pětačtyřicetiminutovce. Deportivo přinutilo Rubéna ke špičkovým zákrokům u střel Pizziho a Salomaa, Marchena následně mířil nad.

Jestli ale domácí chtěli v závěru strhnout výhru na svou stranu, vyloučení Marcheny v 85. minutě jim pořádně narušilo plány. Faul na Trashorrase byl rozhodčím oceněn druhou žlutou kartou a Rayo mělo pět minut s nastavením na to, aby využilo početní výhodu. Nechybělo mnoho a Piti by se této role zhostil, ovšem Aranzubia i tentokráte vytáhnul kvalitní zákrok a zařídil tak svému týmu alespoň bod za remízu 0:0.

Více informací k zápasu

Real Madrid - FC Barcelona 2:1

02.03.2013 16:00

Góly: 6. Karim Benzema, 82. Sergio Ramos - 18. Lionel Messi

První ligové El Clásico roku 2013 přineslo výhru 2:1 pro Real Madrid, který tak podruhé za sebou dokázal porazit Barcelonu. Domácí dostal do vedení Benzema, ale hned vzápětí srovnal Messi. Zápas rozhodla Ramosova hlavička z 82. minuty. Katalánci i tak nadále zůstávají v čele tabulky, Real se dotáhl na druhé Atlético Madrid.

Březnové El Clásico přišlo trochu o svoji prestižnost, neboť o mistrovi ligy je již tak trochu rozhodnuto a oba týmy se teď soustředí na jiné soutěže, především pak na Ligu mistrů, ve které se Real Madrid představí v odvetném zápase s Manchesterem United již v průběhu následujícího týdne.

Nabitý program a blížící se těžké zápasy se tak celkem pochopitelně odrazily na základních sestavách obou týmu. Na domácím stadionu od začátku nenastoupila největší hvězda Realu Cristiano Ronaldo, se kterým na lavičce náhradníků zůstal například i Mesut Özil, Gonzalo Higuaín, Ricardo Carvalho či Xabi Alonso.

Spekulovalo se tom, že Barcelona nepostaví Lionela Messiho, čímž by bylo El Clásico poloviční, ale Argentinec nakonec nastoupil, a tak jedinými, čistě síly šetřícími hráči byl středopolař Xavi a Carles Puyol.

Zápas se hrál již v 16:00, aby se na něj mohli v přijatelný čas dívat i fanoušci ze vzdálených koutů světa, španělským divákům ale tento netradiční začátek zápasu nikterak nevadil, neboť bylo Santiago Bernabeu beznadějně vyprodané.

Zápas se ještě nestačil pořádně rozběhnout a domácí fanoušci již mohli slavit první gól, kterým Real Madrid navázal na úspěšné tažení proti Barceloně v Copa del Rey, ve kterém klub z hlavního města přešel přes Katalánce do finále. Po domácí remíze 1:1 totiž na Nou Campu vyhráli 3:1.

K centru od levé čáry se dostal Álvaro Morata, kterého velmi vlažně střežil Dani Alves, a míč se dostal až před bránu, kde na něj nedosáhl skluzující Javier Mascherano, a tak se otevřela obrovská příležitost pro Karima Benzemu, který již neměl mnoho práce se vstřelením gólu do prázdné brány.

Jenže fanoušci Madridu se z vedení nemohli radovat moc dlouho, protože v 18. minutě našel Dani Alves dlouhou kolmou přihrávkou Messiho, který vběhl do pokutového území a ze své první šance hned vstřelil vyrovnávací gól. Svoji střelu k přední tyči schoval za Sergia Ramose, kterému míč navíc proletěl mezi nohama, a brankář Diego López na ni nedokázal včas zareagovat.

Byl to 18. gól Messiho v zápasech s Realem Madrid, což znamená, že hvězdný Argentinec vyrovnal dosavadní rekord legendárního hráče Realu Madrid Alfreda Di Stéfana.

V následující desetiminutovce se moc akce nedělo, Víctor Valdés musel pouze dvakrát sbírat centr z levé strany, ale vzrušení přinesla 32. minuta, kdy David Villa naservíroval Messimu s trochou štěstí míč přímo před bránu Realu Madrid, na toho se ale slétli hned čtyři hráči Realu, a tak Messi neměl moc času na kvalitní koncovku. Jeho nepříliš silnou střelu tak bez problémů lapil Diego López.

Sedm minut před koncem poslal nádherný centr ke vzdálenější tyči chorvatský záložník Luka Modrič, kde viděl nabíhajícího Moratu, ale mladík v sestavě trefil svojí důraznou hlavičkou pouze boční síť.

První poločas Barcelona držela po většinu doby míč na svých kopačkách a podobný scénář pokračoval i po přestávce. Jenže hosté si nedokázali vytvořit mnoho šancí. To největší byl průnik Davida Villy, ale Diego López však vyběhl.

V 55. minutě připravil José Mourinho dvojstřídání, kdy byli ze hřiště staženi Kaká a Benzema a na místo nich naskočil Sami Khedira a Cristiano Ronaldo. Ten se hned dostal do šance, z níž vybojoval přímý kop za faul, ale gól z něj nedal.

O 10 minut později zahrával Ronaldo další přímý kop, tentokrát z větší dálky, ale z lepšího úhlu. Rozhodl se pro své typické zakončení střelou, která rychle padá k zemi, a Valdés měl plné ruce práce, aby ji dokázal vyrazit mimo tři tyče.

I další šance patřila Ronaldovi, který se odhodlal a vrhl se mezi čtyři obránce Barcelony, ale jeho střela z úhlu skončila v boční síti.

V jedné z největších šancí druhého poločasu se objevil Morata, který dostal míč za obranu Barcelony, ale tváří v tvář Valdésovi selhal, neboť zkušený brankář dokázal na jeho střelu v poslední chvíli zareagovat a vyrazit ji kolem své levé tyče.

Deset minut před koncem ovšem zaúřadovala hlavička kapitána Ramose, který vyskočil nejvýše na roh Modriče a trefil vzdálenější roh Valdésovy brány. Real se tak dostal do vedení 2:1 a udělal důležitý krok k druhému vítězství nad Barcelonou v řadě.

A Real se mohl dostat do dvougólového náskoku, když se k dalšímu nebezpečnému přímému kopu postavil opět Ronaldo a svojí jedovatou střelou tentokrát trefil spojnici břevna a tyče. K dorážce se ještě dostal Pepe, ten ale mířil mimo bránu.

V nastaveném čase se zahrával ještě jeden přímý kop, opět z kopačky Ronalda, tentokrát si ale Valdés se štiplavou ranou poradil.

Na konci se ještě mohla kopat penalta, když se v pokutovém území soupeře poroučel k zemi Adriano po kontaktu s Ramosem, ale rozhodčí faul neodpískal. To neunesl Iniesta, který obdržel za protesty žlutou kartu, a také Valdés, který viděl rovnou kartu červenou.

Real tak zvítězil 2:1 a potvrdil, že momentálně má lepší formu než Barcelona, která se nedostala skoro do žádné výrazné šance.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Real Zaragoza 2:0

01.03.2013 21:00

Góly: 21. Adrián Colunga, 61. Sergio Escudero

Getafe nadále bojuje o vysněné evropské příčky, když se mu v 26. kole La Ligy podařilo porazit Real Zaragoza 2:0. Pod góly se podepsali Adrián Colunga a Sergio Escudero, kteří tak nedovolili Zaragoze odpoutat se více od hranice sestupové zóny.

Trenér Luís García slíbil svým svěřencům, že pokud v pátečním zápase naváží na vítězství nad Mallorcou z minulého kola, dopřeje jim tři dny volna. A hráči na tuto nabídku očividně slyšeli, neboť tři body nakonec urvali.

Začátek zápasu patřil domácím, když se do šancí dostal Leon s Colungou, ale ani jeden tyto příležitosti nepřetavil v góly. O to se na druhé straně snažil Ruben Rochina, který ale v 10. minutě ztroskotal na dobrém zákroku brankáře Miguela Moyi. Úvodní gól zápasu ale na sebe nenechal dlouho čekat. Bývalý útočník Zaragozy Colunga se dostal po nízkém centru Leona k míči a z blízké vzdálenosti nedal žádnou šanci brankáři Pablu Alcoleovi. Hosté mohli ještě do konce poločasu snížit, to by ale své velké šance museli proměnit Glenn Loovens a Hélder Postiga. Již konec první půle nenabídl příliš fotbalové krásy, ale vývoj druhé pětačtyřicetiminutovky byl ještě horší. Hra byla rozkouskována nespočtem přestupků a faulů, z nichž jeden způsobil následnou dominanci domácího mužstva.

Loovens totiž v 50. minutě zápasu viděl žlutou kartu za faul, ale toto varování mu očividně nestačilo, neboť o deset minut později odkopl po odpískání dalšího faulu míč a uviděl druhou žlutou kartu. Byl tedy vyloučen a citelně oslabil tým, který již tak prohrával.

A domácí svoji početní výhodu dokázali proměnit, když se v 60. minutě postavil k přímému kopu Escudero a za výrazné pomoci teče obranné zdi dopravil míč za záda Alcolea. Domácí vedli 2:0, ale utkání si mírně zkomplikovali ve chvíli, kdy se po dvou žlutých kartách musel z hřiště odebrat i domácí Leon. Ten nejprve fauloval a jen o pár minut později zahrál rukou.

Hosté ale srovnání sil na trávníku již nevyužili, a tak se Getafe posunulo na 8. příčku, přičemž ztrácí pouhé čtyři body na Ligu mistrů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona26222283:3068
2.Atlético Madrid26183548:2357
3.Real Madrid26174564:2455
4.Málaga CF26127737:2443
5.Valencia CF26126838:3942
6.Real Sociedad26118744:3441
7.Real Betis261241037:3840
8.Getafe CF261151037:4438
9.Rayo Vallecano261221234:4338
10.Sevilla FC261051138:3835
11.Levante UD261051132:4035
12.Real Valladolid26971034:3334
13.Espanyol Barcelona26881031:3532
14.Athletic Bilbao26851331:5029
15.CA Osasuna26771222:2828
16.Granada CF26751425:3826
17.Real Zaragoza26741525:3825
18.Celta Vigo26651525:3623
19.RCD Mallorca26561526:4921
20.Deportivo La Coruña26381529:5617

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (833)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele