Primera Division - souhrn 16. kola

20.12.2008, 21:58, aktualizováno 21.12.2008, 22:59
Komentáře a souhrny
Real Madrid těsně porazil Valencii a po delší době zase v ligové soutěži dokázal získat tři body. Atlético v divokém závěru, kdy během dvanácti minut padly tři branky, přestřílelo Espanyol. Sevilla si z Mallorky veze jenom bod, neuvěřitelný obrat předvedla Numancie, Barcelona vyhrála ve Villarrealu, Bilbao v Seville nad Betisem...

Real Madrid - Valencia CF 1:0

20.12.2008 20:00

Góly: 3. Gonzalo Higuaín

Real Madrid porazil na domácím stadionu ve šlágru kola Valencii nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. V tabulce zatím zůstává Valencie na druhé pozici, ovšem Real Madrid se posunul na čtvrtou příčku a na svého dnešního soupeře ztrácí jediný bod.

Realu se povedl vstup do utkání, když už ve čtvrté minutě utkání si Robben pohrál s Del Hornem a v pokutovém území přistrčil osamocenému Higuaínovi, který povedenou ranou poslal domácí celek do vedení. V jedenácté minutě to byl znovu Robben, který se dostal přes levou stranu hřiště do pokutového území, s pokusem nizozemského rychlíka si poradil Renan jen za cenu rohového kopu. Na hřišti bylo i v dalších minutách stále jen jedno mužstvo, po čtvrthodince hry trefil z osmnácti metrů krásnou ranou Rafael Van der Vaart tyč hostující branky. S postupem času se začala probouzet Valencie, po půlhodině hry pálil těsně vedle levé tyče Casillasovy branky z trestného kopu Mata. V další šanci hostujícího mužstva se o pár minut později ocitl Villa, kterého ale vychytal Casillas. Poslední šanci prvního poločasu měli Los Ches, ovšem Villa v jasné gólové pozici pálil nad domácí branku.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji Netopýři, do pokutového území se prodral agilní Villa, jenž protáhl brankáře Casillase. V 55. minutě přišel od Miguela kvalitní centr do pokutového území, na který si naskočil Baraja. Jeho pokus však vyrazil Casillas s velkým štěstím na tyč. I na druhé straně zazvonila břevno, když se v pokutovém území podruhé v utkaní ocitl nikým neatakovaný Higuaín. V 72. minutě se ze hřiště musel poroučet Carlos Marchena, který uviděl druhou žlutou kartu za jasný faul na Robbena. Z dalšího protiútoku Realu těžil Higuaín, ovšem tvrdou střelou branku netrefil. V závěru měl na kopačce vyrovnaní Silva, jeho pokus však byl zablokován, a když Villa poté pálil mimo, skončilo utkání vítězstvím Realu Madrid.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Atlético Madrid 2:3

20.12.2008 22:00

Góly: 58. Sergio Sánchez, 90+4. Valdo - 7. Maxi Rodríguez, 82. Sergio Agüero, 90+1. Maxi Rodríguez

Atlético Madrid dobylo stadión Montjuic a alespoň do neděle se usadilo na druhém místě tabulky. Los Colchoneros byli ve chvílích, kdy to bylo potřeba, o kousek lepší a i když Espanyol měl své šance, vyhráli hosté asi zaslouženě. Pro domácí znamená porážka setrvání na sestupových pozících až do konce roku 2008, který se tedy rozhodně nedá považovat za úspěšný.

Mužem večera byl Maxi Rodríguez, který se postavil proti svému bývalému celku k jubilejnímu 200. utkání v nejvyšší soutěži. Přes neustávající pískot fanoušků Espanyolu předvedl vynikajicí výkon a vsítil dvě ze tří branek svého celku.

Zápas nabral obrátky velmi rychle, uběhlo totiž sotva pár minut a hosté již vedli. Skvělý Sergio Aguero se uvolnil přes své obránce a poslal míč před bránu, kde se ho sice nikdo nedotkl, ale to jen umožnilo Maxi Rodríguezovi dostat se k němu, v klidu zamířit a poslat balón přesně do šibenice.

Hosté nezachovali po vedoucí brance potřebný klid a dělali zbytečné chyby, které mohly a měly být využity Espanyolem, jehož hráči ovšem několikrát trestuhodně zaváhali. Callejón ve třinácté minutě, poté Nené a Luis García z přímých volných kopů či Coro nebezpečnou levačkou... nic se z toho však nevytěžilo, buď byl na místě Leo Franco nebo letěl balón mimo.

Atlético se soustředilo hlavně na protiútoky a v jednom z nich mále udeřilo. Sergio Aguero se výborně prokličkoval až před brankáře Kameniho, následně ale mířil vedle. Je potřeba ocenit, že Argentinec i přes možné fauly v pokutovém území souboje ustál a nepokusil se o zisk penalty.

Kun zůstal aktivní i po změně stran, druhou půli začal nepřesnou střelou po skvělém centru Manicheho. Celkově však byly k vidění ze strany Atlética spíše individuální průniky, Forlán i Simao totiž působili dost ztraceně a bez nich souhra v útoku dost vázla.

Espanyolu se podařilo zaslouženě vyrovnat po Parejově centru na Sergia Sáncheze, který tvrdou střelou z úhlu překonal Lea Franca. Vyrovnávací branka probrala hosty a ti opět začali být lepší. Forlánovi se stále nedařilo, a tak byl vystřídán Sinamou, což se krátce nato ukázalo jako prozíravý tah. Byl to totiž právě bývalý útočník Liverpoolu, který vyslal Aguera, jenž si sice nezpracoval ideálně, ale přesto dokázal natřikrát dopravit míč do sítě Kameniho brány. Sergio Sánchez a Jarque rozhodně němají čisté svědomí.

Los Periquitos sice dokázali vyrovnat, ale z jasně ofsajdové pozice, a tak radost domácích velmi rychle vyprachala. Naopak to byl už v nastaveném čase Maxi Rodríguez, který vyškolil obranu Espanyolu a zvýšil zkušeně na 3:1. Zdálo se být definitivně rozhodnuto, jenže Katalánci se nevzdávali a Valdo ještě dokázal snížit na 2:3.

Více už však Espanyol nestihl a Atlético si veze domů velecenné tři body.

Více informací k zápasu

CD Numancia - Real Valladolid 4:3

21.12.2008 17:00

Góly: 13. José Javier Barkero, 85. Javier Del Pino, 88. Carlos Aranda, 90. Gorka Brit - 35. Henok Goitom, 53. Javier Del Pino (vl.), 76. Henok Goitom

Gólovou přestřelku viděli diváci v Numancii v utkání s Valladolidem. Hosté už vedli o dvě branky, drtivým závěrem ale domácí strhli výhru na svou stranu.

Numancia totiž dala tři góly v závěrečných pěti minutách. Skóre otočili střídající útočníci Aranda a Brit. Zápas začal ve vysokém tempu, lepším týmem byl Valladolid. Zahrával několik rohů, jeho hráči se dokázali uvolnit, ale do výraznější šance se nedostali. Do vedení šla ale ve 13.minutě Numancia. Del Pino pronikl po straně a jeho přihrávku zužitkoval volejem Barkero. Valladolid málem hned srovnal, ale Jonathan Sesma trefil jen břevno, úspěšnější byl až v 35. minutě po centru Leona Goitom.

I do druhé půle vstoupili lépe hosté a kouč Mendilibar mohl brzo oslavovat, když se střelou o tyč trefil Dorado a Valladolid vedl 2:1. Zakončení předcházel roh Leona. A když další branku přidal opět Henok Goitom, zdálo se být rozhodnuto. Ale Numancia předvedla úžasný finiš. V 85.minutě se nejprve uvolnil na levé straně Del Pino a snížil. Kouč Sergio Kresič zatroubil do útoku a spolupráce dvou střídajících útočníků přinesla vyrovnání. Centr Brita využil v 88.minutě hlavičkující Aranda. Po trestném kopu Barkera pak využil špatného bránění hostí Brit a získal pro Numancii veledůležité body.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Sevilla FC 0:0

21.12.2008 17:00

Góly: -

Sevilla si připsala další ztrátu, po konci v Poháru UEFA si tým kouče Jiméneze nedokázal poradit s Mallorcou, týmem bojujícím o záchranu v nejvyšší soutěži. Sevilla uhrála s Mallorcou pouze bezbrankovou remízu.

Sevilla přitom do utkání vstoupila dobře. Po 18. minutách hry Navas našel Capela, ale jeho hlavička udeřila do břevna Luxovy brány.

V jinak nepříliš záživném utkání to byla největší šance celého večera. Mallorca měla v první půli několik menších příležitostí, ale Nunes, Marti, ani Arango se do listiny střelců nezapsali. Křídelní záložník domácích Fernando Varela byl brance blíže, ovšem jeho střelu zastavil Palop.

Ve druhé půli poslal Jiménez na hřiště i útočníka Kanoutého, aby oživil ofenzivu, ale ani kanonýr z Mali nedokázal překonat obranu domácích. Blízko gólu byl po hodině hry Renato, gólman Mallorcy Lux ale předvedl skvělý zákrok a míč chytil.

Na druhé straně se v nadějných šancích neprosadili Varela ani Arango. Patnáct minut před koncem zápasu měl velkou příležitost Marti, Palop byl však bezchybný a dopomohl Seville k bezbrankové remíze.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Getafe CF 5:2

21.12.2008 17:00

Góly: 7. Jaroslav Plašil, 35. Juanfran, 42. Walter Pandiani, 45+1. Javad Nekounam, 81. Héctor Font - 65. Roberto Soldado, 90+2. Roberto Soldado

Osasuna Pamplona překročila svůj dosavadní letošní stín a pěti góly rozstřílela Getafe. V tabulce je sice stále poslední, ale je to před novým rokem skvělá vzpruha.

Brankostroj odstartoval český záložník Jaroslav Plašil už v šesté minutě hry. Po prvním poločase to bylo už 4:0, v tom druhém korigoval na konečných 5:2 dvěma góly Soldado. Výsledek je o to překvapivější, že Getafe mělo poslední dobou dobrou formu, obíralo o body i ty největší favority. Vše začalo už v sedmé minutě, když centr Juanfrana našel na vzdálenější tyči Plašila a český internacionál uklidil míč do branky. Osasuna vedla 1:0. Další šanci využil až po půlhodině hry Juanfran, když prostřelil Abbondanzieriho zdálky. A krátce nato přidali nabuzení domácí další dvě branky. Defenzivní hlavičku vrátil na branku svou střelou z kraje pokutového území Pandiani a přidal tak třetí gól, čtvrtý dal hlavou po Plašilově trestném kopu Nekounam.

Fanoušci Osasuny ale věděli, že ještě nemohou slavit, třígólové vedení totiž jejich celek ztratil už v zápase s Valladolidem. Tentokrát si však Osasuna svůj vánoční dárek už nenechala vzít. Nervy jí sice způsobil střídající Soldado, když se prosadil v 65.minutě a snížil. Po doklepnutí Fonta v 80.minutě ale vedlo domácí mužstvo opět o čtyři branky. V nastaveném čase tak už bylo rozhodnuto a všichni na stadionu si mohli vychutnat akrobatický Soldadův volej, který stvrdil konečné skóre na 5:2 z pohledu domácích.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - UD Almería 1:0

21.12.2008 17:00

Góly: 28. Francisco José Maldonado

Gijón porazil na svém stadionu jedinou brankou Maldonada Almerii, která popáté v řadě nevyhrála a nad trenérem Arconadou se stahují mračna. V tabulce se Sporting posunul na jedenáctou pozici. Almeria se propadla na šestnácté místo.

Do utkání ovšem vstoupila aktivněji Almeria, které se ale nedařilo vytvářet si šance. V dalších minutách se bojovalo se především ve středu pole, domácí si vytvořili první šanci v 27. minutě a hned to byla šance gólová. Mate Bilič našel přesnou přihrávkou Maldonada, který svým pokusem překonal bezmocného Diega Alvese. Almeria mohla vyrovnat hned o čtyři minuty později, to by ovšem musel nejprve Alvaro Negredo a po něm i Pablo Piatti překonat brankáře Sergio Sancheze.

Na druhé straně hřiště měl možnost zvýšit domácí vedení Luis Morano, jeho střelu z více než dvaceti mterů však výborným zákrokem vyrazil brankář Diego Alves na roh. První poločas skončil šancí hostujícího mužstva, když po střele Negreda si málem dal vlastní gól obránce Jorge Garcia. Ve druhém poločase z fotbalové nudy vyčněla snad jen nepřesná střela domácího útočníka Biliče. Domácí se zaměřovali na branění a Almeria byla v útoku bezzubá. Utkání tak nakonec skončilo těsným vítězstvím domácího celku.

Více informací k zápasu

Racing Santander - Málaga CF 1:1

21.12.2008 17:00

Góly: 67. Juan Valera - 38. Nabil Baha

Racing potřetí v řadě remizoval když na domácím stadionu dnes uhrál výsledek 1:1 s Malágou. V tabulce zůstává Racing třináctý, Malága se posunula na desáté místo.

Hosté z Malágy začali aktivně a první příležitost si vytvořili již v páté minutě, kdy Albert Luque vyslal svojí přihrávkou dopředu Dudu, kterého ale vychytal brankář Fabio Coltorti. Další šanci v první půlhodince diváci na stadionu El Sardinero neviděli. Až ve 38. minutě odcentroval Nacho na hlavu útočníka Bahy, který nedal sebemenší šanci gólmanovi Coltortimu a sedmou brankou v sezoně poslal hostující celek do vedení.

Do druhého poločasu vstoupili domácí s jasným cílem vyrovnat. Valero pálil v úvodu nad hostující branku. Na druhé zahrozili hosté prostřednictvím Luqueho, na poslední chvíli ale zasáhl stoper Garay. V 68. minutě se domácí dočkali vyrovnaní, Munitis našel z rohového kopu Valeru, který nekopromisně zavěsil. Hosté mohli jít ovšem ihned znovu do vedení, to by ale musel Pereira překonat Coltortiho. Další šanci Malágy spálil Duda, a když na druhé straně Colsa trefil v závěru utkání tyč hostující branky, utkání nakonec skončilo zaslouženou dělbou bodů.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Recreativo Huelva 4:1

21.12.2008 17:00

Góly: 9. Alberto Lopo, 20. Sergio González (pen.), 43. Rodolfo Bodipo, 90+1. Filipe Luís - 24. Adrián Colunga (pen.)

Deportivo si poradilo s Huelvou a rok 2008 může s klidným srdcem označit za velmi vydařený. Naopak Recreativo nenavázalo na zlepšené výsledky z poslední doby a novoroční předsevzetí se zdá být jasné - vyškrábat se co nejdříve ze sestupových pozic.

Domácí dali přesvědčivou výhrou 4:1 zapomenout na nepovedený výkon z posledního kola, kdy je jasně přehrál na svém hřišti Valladolid. Depor byl od začátku lepší, přičemž netrvalo dlouho a měl již dvoubrankový náskok. Hosté se dokázali vrátit okamžitým snížením, po kterém následoval velký tlak a několik šancí na vyrovnání, těch však už nevyužili a když přidala La Coruňa těsně před koncem první půle třetí branku, bylo prakticky rozhodnuto.

Svěřenci Miguela Ángela Lotiny vlétli do zápasu jako vichřice a už ve třetí minutě měli za sebou dvě slušné šance. Nejdříve po Lafitově centru neuspěl před Riesgem Bodipo a následně na brankové čáře zachránil svůj tým Poli, když míč z hlavičky Lopa užuž mířil do sítě.

Lopo si spravil chuť v deváté minutě. Rohový kop Guardada sice Riesgo vyboxoval, ale Zé Castro vrátil míč do nebezpečné zóny a Lopo jej nakonec dopravil do brány. 1:0.

Huelva působila bezradně a od další pohromy ji zachránil Riesgo, ani ten však nestačil na pokutový kop, který byl nařízený po faulu Morrise na Lafitu a se kterým si poradil Sergio, i když musel svou penaltu opakovat.

Po pár mninut hry se kopala penalta i na druhé straně. Fauloval tentokráte Aranzubia Rubena a úspěšným exekutorem se stal Colunga, který se zapsal do dějin klubu tím, že se trefil ve čtvrtém kole v řadě.

Domácí inkasovaný gól rozhodil a Huelva sahala po vyrovnání, jenže Aranzubia a nepřesnost hostujících střelců byly proti.

A tak udeřila znovu La Coruňa. Skvělá akce Felipeho s Guardadem po levé straně skončila centrem prvně jmenovaného na Bodipa a ten se hlavou nemýlil. 3:1 a Depor definitivně ovládl zápas. Následně ještě mohl zvýšit Verdú na 4:1, ale i dvoubrankový náskok byl při odchodu do kabin dostatečný.

Shodou okolností začal druhý poločas stejně jako první, tedy Poliho zákrokem na brankové čáře proti pokusu Lopa z Guardadova rohu. Na druhé straně překazil Camuňasovi radost Aranzubia, ale to byl spíše výjimečný pokus ze strany hostů. Ti očividně neměli síly na zvrat a ve vzduchu se naopak vznášel čtvrtý gól Deportiva.

Ten přišel v úplném závěru, když se skvělou akcí zakončenou lobem přes vybíhajícího Riesga prezentoval Felipe.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - FC Barcelona 1:2

21.12.2008 19:00

Góly: 47. Cani - 54. Seydou Keita, 66. Thierry Henry

Barcelona porazila i Villarreal a stala se historicky nejúspěšnějším týmem v této fázi soutěže. Katalánci přitom na El Madrigalu prohrávali a následně dohrávali proti Villarrealu o desíti. Žlutá ponorka ale situace využít nedokázala a prohrála na svém stadiónu podruhé v řadě.

Za prvních šestnáct kol svěřenci Josepa Guardiola jednou prohráli (a to hned v úvodním kole) a dvakrát remizovali, jinak procházejí šampionátem jako nůž máslem. Jejich celkový zisk činí 41 bodů, čehož při současném bodování nedosáhl ani žádný z celků v šedesátých letech, četně Barcelony Ladislaa Kubaly či Realu Madrid Alfréda Di Stéfana.

Ale pojďme k zápasu. Ten byl v prvním poločase dost vyrovnaný a hlavní úlohu hráli hlavně asistenti rozhodčího, kteří museli být neustále ve střehu, aby mohli reagovat na pokusy o prolomení ofsajdových pastí. Nutno dodat, že většinou posoudili těsné situace správně a výrazněji se "sekli" jen při Henryho brejku na straně jedné a Rossiho úniku na straně druhé.

Byl to právě Henry, který měl největší šanci Barcelony v prvním poločase. Už po třech minutách ho vysunul Xavi, ale francouzský kanonýr tváří v tvář Diegu Lópezovi skórovat nedokázal. Henry hrál přesto výborné utkání a spravit chuť si mohl už ve dvanácté minutě po přihrávce Eto’oa, jenže jeho střela levačkou letěla kousek vedle.

Za domácí měl na kopačkách vedoucí gól Rossi, ale sám před Valdésem mířil nepřesně. Ještě před odchodem do kabin sahali po brance Katalánci, jenže po Henryho přihrávce Xavi o pár centimetrů nedosáhl a po následujícím závaru tomu stejnému hráči opět chyběl nějaký ten centimetřík, aby před odkrytou bránou dosáhl na balón.

Druhý poločase už byl na góly bohatší. Uběhlo pár minut a Villarrealu se podařilo to, co se mu nedařilo celý první poločas. Přesným načasováním vyškolik obranu Barcelony a následně zakončit. Úspěšným střelcem byl Cani, který zkušeně obhodil vybíhajícího Valdése.

Barca ovšem dokázala velmi rychle zareagovat. Villarreal neudržel stejné tempo hry a byl okamžitě zatlačen. Vyrovnávací gól byl velmi podobný tomu z utkání Barcelony proti Getafe - Dani Alvés nacentroval před bránu a Keita nebojácně hlavou vyrovnal, čemuž pomohlo špatné vyběhnutí Diega Lópeze.

Villarreal se nestihl ani vzpamatovat a už tam měl druhý. Xavi využil trestuhodně volného hlídání a excelentním pasem našel Henryho, který mazácky z voleje poslal Barcu do vedení. Hosté oládali hřiště a zdálo se být o výsledku jasno, jenže pak přišel zlom - Gerard Piqué byl nesprávně vyloučen za druhou žlutou a zápas znovu nabral na obrátkách.

Domácí se znovu začali dostávat do šancí, i když mohli také inkasovat, ovšem penalta se po faulu na Eto’oa nepískala. Svěřenci Manuela Pellegriniho sahali po bodu zvláště při únicích Guillerma Franca a Nihata Kahveciho, v jasných šancích ale před Valdésem oba selhali a poslali balón mimo tři tyče.

Barca tedy vedení udržela, završila ligový Everest se skóre 11:1 a na druhého v pořádí - Sevillu - má náskok propastných deset bodů.

Více informací k zápasu

Real Betis - Athletic Bilbao 0:1

21.12.2008 21:00

Góly: 43. Javi Martínez

Real Betis prohrál doma s Athletikem Bilbao, týmem kterému se doposud na hřišti soupeřů příliš nevedlo. Je to jeho první výhra venku.

Vyrovnaný zápas rozhodla hlavička Javiho Martíneze. Tento jediný gól zápasu padl těsně před půlí a rozhodl tak na šance málo bohatý zápas. Výsledek posunul Athletic v tabulce před Betis. Hosty nezlomila ani dvě nucená střídání v prvních dvaceti minutách. Na Betisu se projevila absence záložníků Emany a Aurelia a také to, že byl dlouho v útoku osamocen Sergio García. Ten si také připsal ojedinělou střelu v první půli, ale zkraje pokutového území pálil vedle vzdálenější tyče hostující branky. Rozhodující chvíle přišla v 43.minutě. Martínezovi se nepovedly nůžky, které odvrátil Juanito, pak ale přišel centr Susaety, Matinézova přesná hlavička a rozvlněná síť za Castem.

Do druhé půle vstoupil Betis aktivněji, ale nedokázal využít sérii rohů a trestných kopů. 20 minut před koncem mohl zápas rozhodnout Ion Vélez, kterému nahrál do šance Llorente, ale Casta nepřekonal. Následný roh pak přinesl velký závar, ale ani Llorente, ani Vélez nedokázali dokopnout míč do branky. Velkou šanci domácích na vyrovnání nevyužil střídající Pavone. Možnost mu připravil Juanma, Pavone si mohl téměř vybrat, kam míč pošle, ale selhal a Gorka Iraizoz si připsal rozhodující zákrok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona16132148:1041
2.Sevilla FC1694323:1431
3.Atlético Madrid1693438:2330
4.Valencia CF1693430:2030
5.Real Madrid1692534:2629
6.Villarreal CF1685327:2129
7.Deportivo La Coruña1683520:1827
8.Real Valladolid1672725:2423
9.Málaga CF1664624:2622
10.Getafe CF1656523:2521
11.Sporting Gijón1670924:3521
12.Athletic Bilbao1654720:2419
13.Real Betis1653821:2218
14.Racing Santander1646618:2218
15.CD Numancia1652921:3317
16.UD Almería1644816:2516
17.RCD Mallorca1635817:2914
18.Espanyol Barcelona1634914:2513
19.Recreativo Huelva1634911:2613
20.CA Osasuna1626816:2212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (331)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele