Primera División - preview 38. kola

01.06.2013, 09:21, aktualizováno 01.06.2013, 09:21
Previews
Zatímco na špici tabulky je již rozhodnuto, závěrečné kolo španělské ligy bude klíčové v boji o sestup. Mallorca, Zaragoza i Celta Vigo by se velice rádi udrželi na úkor La Coruñi. Ta navíc hraje s Realem Sociedad, který bojuje o Ligu mistrů. Barcelona může dosáhnout 100bodové hranice vítězstvím proti Málaze...
Real Madrid - CA Osasuna  (sobota 17:00)
Pro Real Madrid končí další velká epocha. Stadion Santiaga Bernabeua opouští ego Josého Mourinha, který by se chtěl rozloučit alespoň třemi body. Ani Osasuna se nemá čeho bát, sestup ji nepotká.

Na domácí trávník uctívaného stánku nevyběhne mnoho hráčů základní jedenáctky - mimo hru jsou z nejrůznějších důvodů Cristiano Ronaldo, jehož trápí bolavá záda, dále se do brány nepostaví ani dvojice brankářů Iker Casillas - Diego Lopez. Kvůli kartám nebudou hrát ani bek Marcelo se Samim Khedirou. A obsáhlý soupis zraněných uzavírá Pepe, Xabi Alonso a Kaka, kteří se nezúčastnili ani posledního tréninku.

Ze srazu španělské reprezentační 'jednadvacítky' byli na poslední chvíli uvolněni Nacho a Morata, aby rozšířili prořídlé řady svých spoluhráčů. Také by se mohlo jednat o poslední zápas Gonzala Higuaina v dresu Los Blancos, argentinská hvězda je dlouhodobě spojována s letním přestupem (nejen) do týmu Juventusu Turín.

Poslední kolo španělské La Ligy se kolem Madridu neslo ve znamení dvou rozlučkových událostí - Atlético opouští kanonýr Falcao, který v pátek podepsal smlouvu v knížecím Monaku, zatímco Real vstoupí do příští sezony s novým trenérem. Portugalci Mourinhovi i přes mnohé rozpory jeho svěřenci přejí vše nejlepší.

Jedním z nich je i německý defenzivní štít Sami Khedira, jehož si 'Special One' vyhlédl v roce 2010. Na svém facebookovém účtu Khedira prohlásil: "Osobně jsem Mourinhovi vděčný za mnohé. Chci mu poděkovat za šanci, kterou mi dal, nikdy na to nezapomenu. Podporoval mě, když jsem potřeboval, za což jsem mu opravdu vděčný," nezapomíná Khedira.

Podporu slyšel Mourinho také od mladíka Moraty, člena fotbalové akademie Realu Madrid. Útočník přicestoval ze srazu své věkové kategorie, aby navázal na dobré výkony. A za mnohé z nich vděčí právě Mourinhovi: "Myslím, že Mourinho je skvělý trenér. Dal mi šanci v prvním týmu, za což mu budu vděčný. Doufám, že se jemu i jeho spolupracovníkům v budoucnu povede. Od první chvíle věřil mladým hráčům z akademie a mnohým z nás dopřál skvělý debut. Podporoval nás a dodal nám sebedůvěru. Tím z nás udělal lepší hráče. Za to mu všichni musíme poděkovat," říká Alvaro Morata.

Na prostředí Santiaga Bernabeua nemá Osasuna právě nejlepší vzpomínky. Když navštívila madridský stánek naposledy, odnesla si ošklivou ránu v podobě drtivé prohry 7:1. Mezi střelce se dvakrát zapsali Karim Benzema s Cristianem Ronaldem, po jednom úspěchu přidal Pepe a Gonzalo Higuain. Ale v sobotním klání Osasuně o záchranu již nejde, tu si zajistil dvě kola před koncem. Jedinou hádankou tak bude to, zda skončí Osasuna šestnáctá, nebo o místo níž. Ani hosté nepřijedou zcela kompletní, Mendilibarovi chybí zranění Miguel Flao, Anthony Annan, Lolo a Nino, kromě nich nenastoupí ani Damia s Arribasem.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Adán - Arbeloa, Albiol, Carvalho, Nacho - Essien, Modrić - Callejon, Özil, Di Maria - Benzema
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Torres, Oier, Ruben, Nano - Silva, Timor - Cejudo, Armenteros, Las Cuevas - Sola
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Málaga CF  (sobota 19:00)
Se sezonou se pochopitelně rozloučí také nový mistr Španělska, a to rovnou šlágrem posledního kola. Nejde sice tak úplně o všechno, jako tomu je v duelech o záchranu, že by ale nebylo vůbec o co hrát, to se říct nedá. Ve hře je možnost dosažení nového španělského rekordu pro domácí Barcelonu, hosté z Málagy zase potřebují potvrdit náskok a zajistit si evropské poháry.

Bude to tak docela loučení bez fanfár. Totiž, bez Lionela Messiho, nejlepšího fotbalisty světa, který stále plně nedoléčil své zranění a do barcelonské rozlučky se sezonou tak určitě nenastoupí. Bez Erika Abidala, jenž se už v týdnu naposledy objal se všemi spoluhráči a zakončil tak svůj dojemný příběh s názvem působení v Katalánsku. Bez kapitána Carleye Puyola, jehož rovněž trápí zdravotní problémy. Zřejmě také bez Xaviho, který by měl odpočívat a duel sledovat jen z lavičky.

Zato dost možná s rekordem. Je to vlastně velice zvláštní, Barcelona letos rozhodně nepůsobila tak dominantním dojmem, jakým se prezentovala v době své největší slávy pod dohledem kouče Pepa Guardioly. Neuspěla na evropské scéně, kde v semifinále Ligy mistrů totálně vybouchla a schytala výprask od Bayernu. Neuspěla v domácím poháru, kde nezvládla El Clásico a vypadla rovněž krůček od finále. Ani ligové duely s Realem neodehrála podle představ a získala v nich celkem všehovšudy jeden bod. Přesto stačí Blaugranas v posledním kole zdolat jakýmkoliv způsobem doma Málagu a na světě je rekord v počtu bodů získaných v jediné sezoně. To vše při všech těch zmíněných neúspěších.

Pravda, Barca letos v Primeře neměla soupeře, když Real se z boje o titul dobrovolně odhlásil už v úvodu a Atlético nemělo šanci držet krok po celých dlouhých osmatřicet kol. Přesto je rovná stovka bodů, kterou svěřenci Tita Vilanovy v sobotu budou atakovat, nanejvýš působivá. Mnozí mohou tvrdit, že nadvláda Barcelony světovému fotbalu je u konce, ale vážění, Barca je zase mistrovská, a to velmi přesvědčivě mistrovská. A to nezapomínejme, že v létě dorazí Messimu brazilský parťák do útoku Neymar, vyloučen rozhodně není ani příchod stopera či brankáře. Neodepisujme Barcelonu. Ještě ne.

Stovce bodů se však bude všemi silami snažit zabránit Málaga. Andalusané stále mají o motivaci postaráno, když se sice nacházejí na dostačující šesté pozici, sedmý Betis je však vzdálen jen o dva body a v případě vítězství na půdě Levante může Málagu v klidu vyšoupnout. Pokud se však nestane zázrak, stačí Pellegriniho ovečkám vyválčit na Nou Campu bod, skóre totiž hovoří jasně ve prospěch Málagy.

Pro samotného kouče Pellegriniho se bude jednat o posledním utkání na lavičce Málagy, sám devětapadesátiletý chilský trenér totiž oznámil, že se dohodl na podmínkách smlouvy s Manchesterem City a v létě se stěhuje do Anglie. Stejným směrem pak navíc s největší pravděpodobností zamíří také Isco, největší hvězda Málagy prohlásila, že bude Pellegriniho následovat. I tak se ale oba rozhodně chtějí s andaluským klubem rozloučit úspěchem v podobě kvalifikace do Evropské ligy...
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Montoya, Piqué, Mascherano, Alba - Thiago, Song, Iniesta - Aleexis, Fábregas, Pedro
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Lugano, Weligton, Eliseu - Toulalan, Camacho - Joaquín, Baptista, Isco - Saviola
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Real Betis  (sobota 21:00)
Trenér Levante Juan Ignacio Martínez nabádá své hráče, aby v posledním ligovém zápase hráli na doraz, neboť stále existuje šance, že by se valencijský tým mohl opět podívat do Evropské ligy. Real Betis už má účast v této soutěži jistou, přesto by rád poslední zápas sezóny rád vyhrál.

Martínezovi svěřenci zaznamenali v letošním ročníku Evropské ligy velký úspěch, když se dostali do sérii výborných výsledků až mezi šestnáct nejlepších celků. Ve vyřazovacích bojích nakonec nestačili na Rubin Kazaň, která rozhodla o svém postupu až dvěma góly v nastavení odvetného zápasu.

Levante se sice nachází až na 11. příčce tabulky La Ligy, přesto ještě existuje šance, že by se do evropských bojů mohla zapojit i v příštím roce. K tomu je ale zapotřebí dostat se na 9. pozici.

Aby na toto umístění Levante dosáhlo, musí porazit Real Betis a zároveň doufat, že Sevilla prohraje na domácí půdě proti Valencii, která soupeří o kvalifikační místo do Ligy mistrů, a že Granada dokáže porazit Getafe.

Vyhlídky to nejsou nejrůžovější, ale Martínez se předem vzdávat nechce. "Pokud bude existovat byť jen jediné procento, že se můžeme kvalifikovat do Evropské ligy, budeme hrát nadoraz a necháme na hřišti vše," říká.

"Loni jsme měli všechno ve svých vlastních rukách, ale letos jsme v jiné pozici a musíme spoléhat i na ostatní, což není příjemné. Přesto bych chtěl všem hráčům poděkovat za výkony, které po celou sezónu podávali," přidává a zdůrazňuje především dobré výkony z evropských zápasů. V domácí lize se jim totiž jarní část sezóny vůbec nepodařila. Od ledna vyhráli pouze čtyři zápasy ze dvaceti a hned v polovině z nich prohráli.

Devátá příčka zajišťuje Evropskou ligu díky tomu, že Atlético Madrid, které je v tabulce třetí, zvítězilo v Copa del Rey. Real Betis, kterému nyní patří sedmá pozice, tak má evropské poháry již jisté a nemusí hrát pod tlakem.

Trenér Pepe Mel přesto varuje své hráče, že ještě nemají dovolenou: "Zatím ještě není co slavit, ještě nemáme volno, před námi je stále ještě jeden zápas. Celkově ale musím říct, že tato sezóna byla povedená, ačkoli kromě dobrých momentů přinesla i ty horší. Nicméně hráči podávali dobré a profesionální výkony, za které jim děkuji."
Levante UD - pravděpodobná sestava:
K.Navas - Lell, Vyntra, D.Navarro, Karabelas - Iborra, P.Diop - P.Ríos, Míchel, R.García - Acquafresca
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Casto - Nacho, Amaya, Paulao, Á.López - Beňat, Pérez - D.Pabon, S.Sevilla, R.Castro - J.Molina
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - Atlético Madrid  (sobota 21:00)
Zaragoza stále žije a dle slov trenérových udělá vše pro to, aby se mohla na konci radovat. V jejím pohádkovém rozjímání je ale zaklet jeden háček - nemá osud ve svých rukou. A navíc se proti ní postaví madridské Atlético.

Domácí trenér Manuel Jimenez tvrdí, že jeho svěřenci stále ještě nevzdávají naději na záchranu. Slibuje tedy velký boj se snad šťastným koncem. Nečeká jej ale nic jednoduchého. I když Atlético zřejmě nenastoupí s Falcaem na hrotu, stále se jedná o jeden z nejnebezpečnějších útoků celé soutěže.

Situace na chvostu tabulky zní následovně: posledním týmem je Mallorca, také ona ale stále ještě má šanci na setrvání mezi elitou. Předposlední je právě Zaragoza s náskokem jediného bodu. Osmnáctá Celta Vigo se chlubí stejným počtem bodů, poslední nesestupující příčku hájí Deportivo La Coruňa. Pokud si má Zaragoza zachovat prvoligovou příslušnost, potřebuje bodovat a zároveň by ráda viděla zaváhání konkurentů.

Ke splnění svého maxima burcuje hráče také trenér Manuel Jimenéz, který by rád viděl nasazení a obětavost. Jen tak je prý možné věřit v zázrak. Na tiskové konferenci před utkáním v bojovné náladě poznamenal: "Vydáme ze sebe všechno, pro naše fanoušky uděláme cokoli. Bude to emotivní zápas s mnoha emocemi, ať už dopadne jakkoli. My se ale nechceme soustředit na jiné zápasy, musíme vidět jen ten náš. Jasná mysl a soustředění, to chci vidět. Věříme, že tento klub patří do první ligy, protože má ty úplně nejlepší fanoušky," říká Jimenéz.

Portugalský střelec Helder Postiga v podobném duchu dodává: "Když jdu na trávník La Romareda, v tunelu je takový nápis: Zaragoza se nikdy nevzdává, píše se tam. A to je to, co chceme udělat - nikdy se nevzdat."

Atlético Madrid se na hřišti soupeře bude loučit s útočníkem Falcaem. Kolumbijský klenot byl vydražen, vítězem se ve strhující aukci stává knížecí Monako. Kromě toho ale nemá tým trenéra Diega Simeoneho větších problémů - v tabulce se již neposune ani jedním směrem, navíc slaví španělský pohár. Do utkání s motivovanou Zaragozou nevyběhnou zranění Raul Garcia, Mario Suárez a reprezentant Filipe.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Franco - Sapunaru, Pinter, González, Abraham - Movilla, Apoňo - Rodríguez, Rodri, Montaněs - Postiga
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Manquillo, Miranda, Diaz, Insúa - Torres, Tiago - Adrián, Turan, Koke - Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RCD Mallorca - Real Valladolid  (sobota 21:00)
Mallorca touží po výhře. Osud ale nemá ve svých rukou, je závislá na výsledcích ostatních. To jí přesto nebrání v pokusu o zázrak. Real Valladolid by se rád rozloučil s úspěšnou sezonou třemi body.

Domácí tým sice nastupoval v první lize nepřetržitě od roku 1997, ale každá série má svůj konec. Konec této série by mohl přijít už velmi brzy - v sobotu večer bude známo konečné pořadí La Ligy probíhajícího ročníku. A do poslední chvíle je jasné, že boj o záchranu ještě dlouho nebyl tak napínavý. Mallorca sice sídlí na posledním místě tabulky, ale stále má šanci na záchranu. Od ní ji dělí výhra a ztráty soupeřů. Poslední tým tabulky ztrácí jeden bod na duo Celta Vigo - Real Zaragoza, dva body pak na sedmnácté Deportivo La Coruňa.

Jen jeden z této čtveřice může vyhrát a útočník Víctor Casadesús věří svému týmu. Jen soustředění na vlastní výkony by teoreticky mohlo přispět k šanci na záchranu. "Musíme vyhrát. Nic jiného nám nezbývá, pokusíme se vyhrát a až potom se dívat na ostatní soupeře. Od první minuty, od prvního hvizdu se musíme soustředit jen na nás a náš zápas. Nějaké šance stále ještě máme a dokud nebude úplně po nich, budeme bojovat," odhodlaně pokračuje osmibrankový útočník.

Vzhledem k fanouškům Casadesús říká: "Vím, že jste naštvaní, že jste si nepřáli takový konec. Ale přijďte, prosím, ještě nyní. Nikdy totiž nevíte, co se může stát. My samozřejmě můžeme udělat jen jedno - vyhrát. O tom nikdo z nás nepochybuje," uzavírá Víctor.

Real Valladolid je před posledním kolem na čtrnácté příčce a vlastně se nemůže nikam výrazněji posunout. Přesto mají hráči o co hrát - po sezoně se totiž dočkají nového trenéra. Ten dosavadní řekl, že potřebuje novou výzvu. Miroslav Djukić již před utkáním prohlásil: "Ještě nevím, kam zamířím. Jsem zde kvůli tomu, abych vám sdělil, že v příští sezonu tady už nebudu," řekl před utkáním.

"Odcházím, protože si myslím, že potřebuji nový projekt, který mi aktuálně chybí," dodal bývalý srbský stoper. "Splnili jsme cíle, zachránili se a navíc se nám povedlo vtisknout týmu nějakou podobu," pomalu se loučí. Bude to rozlučka vítězná, nebo se Mallorce splní sen?
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Hutton, Geromel, Bigas, Luna - Tissone, Martí - Nsue, Márquez, Giovani - Víctor
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Valiente, Peňa - Rubio, Pérez - Ebert, Óscar, Larsson - Bueno
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Espanyol Barcelona  (sobota 21:00)
Celta Vigo v posledním kole této ligové sezony přivítá doma barcelonský Espanyol. Aby se vyhnula sestupu, potřebuje kromě nutnosti zvítězit také zaváhání svých rivalů z La Coruni.

Trenér Celty Abel Resino připustil, že finální den letošní Primera División nebude pro v případě jeho mužstva nic pro slabší povahy, ale zároveň zůstával dobře naladěn ohledně šancí jeho celku na záchranu. "Vždy jsem byl pozitivní. Říkal jsem, že bych byl šťastný, kdybychom se nacházeli v této pozici před posledním kolem, a přesně tam nakonec jsme. Musíme vzdát hold našim příznivcům, kteří v nás vložili mnohé."

"Hráči jsou v dobré formě, a pokud se nám povede udržet nervy na uzdě, předvedeme kvalitní výkon. Víme, že to bude velmi dlouhý zápas a že na něj musíme být náležitě připravení. Víme, že to nebude jednoduché," pokračoval Resino. Ten se v minulém týdnu musel obejí bez své brankářské jedničky Sergia Álvareze, jehož mezi třemi tyčemi zastoupil teprve sedmnáctiletý Rubén Blanco. Álvarez se však nyní zotavil a je zpět ve hře o základní sestavu. "Rubén má stále šanci pokračovat v brance," prohlásil však Resino. "Je velmi uvolněný, díky čemuž vyčnívá. Má překvapivou schopnost ovládat své emoce. Věřím, že dokáže znovu chytat stejně dobře, jak si počínal s Valladolidem."

Espanyol na druhé straně nemá podobné starosti jako jeho soupeř, a ani evropské poháry nejsou ničím, co by se katalánského klubu v této sezoně týkalo. Přesto kouč Javier Aguirre kladl důraz na plné zaujetí svého celku po celých devadesát minut. "Musíme nastoupit a vydat ze sebe vše, být koncentrovaní a hrát se zaujetím, protože když tomu tak nebude, budeme trpět. Jestliže k tomu nepřistoupíme jako k důležitému zápasu, budeme hrát zle. Soupeř si od začátku půjde pro tři body, my se mu musíme postavit a ukázat, že nejsme jen do počtu," burcuje Aguirre.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Jonny, Vila, Tuňez, Lago - Oubiňa, Insa - Fernández, López, Krohn-Dehli - Aspas
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, Rodríguez, Capdevila - Sánchez, Forlín - Stuani, Verdú, Simao - García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Real Sociedad  (sobota 21:00)
Velmi zajímavý zápas uvidíme v posledním kole Primera División na Riazoru, kde Deportivo La Coruňa přivítá Real Sociedad. Oběma celkům jde stále o hodně, byť se každý z nich pohybuje na opačném pólu ligové tabulky.

Přestože to již s galicijským týmem pod vedením Fernanda Vázqueze nevypadalo dobře, dokázal Depor takřka zázračně utéct hrobníkovi z lopaty a vrátil boj o sestup zpět do svých rukou. Na jeho zaváhání budou čekat všechny tři kluby pod ním, konkrétně Celta Vigo, Real Zaragoza a Mallorca. K definitivnímu zajištění setrvání v první lize i příští rok stačí Deportivu porazit Real Sociedad. Ten ale stále cílí na čtvrté místo, zajišťující kvalifikaci do Ligy mistrů, a nedá tak nic zadarmo.

Svěřenci Philippa Montaniera byli dlouhé týdny v čele všech klubů, které o účast v milionářské soutěži usilovaly, ovšem dvě remízy a jedna prohra z posledních čtyř kol měly za následek propad na páté místo za Valencii. K výhře v Galicii tak baskický celek potřebuje pomoc Sevilly, která musí okrást Valencii alespoň o dva body.

Vázquez před utkáním neskrýval optimismus, přestože jeho sestupoví konkurenti v posledním kole nečelí tak obtížným soupeřům. Na druhou stranu má Depor výhodu domácího prostředí a také to, že je jediný, kdo se doopravdy nemusí spoléhat na výsledky z jiných stadionů. "Naši rivalové tvrdí, že nás čeká nejtěžší zápas. To je ale jen jeden pohled na věc, protože oni na nás závisí, naše ztráta je jejich jediná naděje. Jak už jsem říkal svým hráčům, ani za nic bych neměnil naši situaci s Celtou, Mallorcou či Zaragozou. Máme osud ve svých rukou, což je obrovská výhoda."

"Musíme plně věřit tomu, že zvítězíme, že na Riazoru nemůžeme prohrát. Máme skvělou příležitost to zvládnout. Jak hráči, tak fanoušci musí na stadion dorazit pozitivně naladění," burcoval Vázquez. Pro jeho protějška Philippa Montaniera půjde o poslední zápas na lavičce Sociedadu a francouzský trenér se jistě před odchodem do Rennes bude chtít rozloučit s třemi body. Na své závěrečné předzápasové konferenci Montanier zdůraznil, jak je na svůj tým pyšný, a že stále věří v zisk čtvrtého místa.

"Neskutečně mě těší vidět, jak tento tým vyrostl, jak svým přístupem, tak mentalitou. Všichni ze soupisky byli úchvatní a zítra (v sobotu) půjdeme naplno za čtvrtým místem. Víme, že to bude obtížné, ale s takovými hráči je možné všechno," ocenil své mužstvo Montanier.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubía - Pablo, Aythami, Castro, Sílvio - Domínguez, Aguilar - Gama, Valerón, Pizzi - Riki
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Martínez, González, Iňigo, De La Bella - Bergara, Illarramendi - Vela, Prieto, Griezmann - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.50 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Valencia CF  (sobota 21:00)
Trenér Ernesto Valverde již brzy konečně promluví o své budoucnosti ve Valencii. Nejprve se chce ale soustředit na poslední zápas sezóny, který rozhodne o tom, zda si klub v příští sezóně zahraje Ligu mistrů, či Evropskou ligu.

Valverde převzal Valencii na konci prosince na krátkodobý úvazek do konce sezóny, a po velmi vydařeném tažení ode dna tabulky až na pohárové příčky se živě spekuluje o tom, zda tento trenér u týmu zůstane i nadále.

Trenér sám však o své budoucnosti zatím nechce příliš hovořit a soustředí se pouze na nadcházející klíčový zápas. Teprve po něm se veřejnost dozví, pod koho velením bude Valencie hrát v příští sezóně.

Valencie se nachází v přímém souboji s Realem Sociedad o čtvrtou pozici, která zajišťuje účast v Lize mistrů. Na své soupeře si v tabulce drží náskok dvou bodů, ale to nic neznamená. Baskové navíc jedou do La Coruňi, kde se utkají s Deportivem, které se nachází těsně nad sestupovou zónou.

Los Che se ale nachází ve velmi dobré formě, když dokázali vyhrát čtyři zápasy v řadě, aniž by inkasovali jediný gól, a fanoušci tak věří, že se probojují mezi evropskou elitu.

"Nyní když jsme tak blízko vytoužené Lize mistrů, bylo by obrovským zklamáním nedostat se do ní. Celý skvělý závěr sezóny by vyplynul do ztracena a to byla obrovská škoda," říká Valverde.

"Nyní nás čeká poslední zápas, který bude velmi těžký, neboť Sevilla je na domácí půdě velmi silná. Těžké to ale bude mít i Real Sociedad proti Deportivu, kterému půjde také o vše. Svoji hru však musíme postavit na premise, že Real tento zápas vyhraje," dodává vyhlídky.

Sevilla už nemůže dosáhnou na lepší než současnou devátou příčku, přesto by to mohlo stačit na účast v Evropské lize. Atlético totiž zvítězilo v Copa del Rey, a tak má Evropskou ligu jistou i tým na sedmé příčce. Málaga se navíc kvůli nařízenému trestu nemůže v příští sezóně zapojit do evropských bojů a Rayo Vallecano je na tom velmi podobě. Kvůli finanční situaci totiž nezískalo licenci pro evropské zápasy.

Pokud se nic na rozhodnutích nezmění, mohla by se Sevilla kvalifikovat do Evropské ligy, ale k tomu by jí velmi hodilo porazit Valencii.

Trenér Unai Emery, který dříve trénoval právě Valencii, k celé sezóně říká: "Nedokázali jsme splnit cíle, které jsme si stanovili. Nikdo není spokojen. Nicméně bylo by dobré udržet si alespoň deváté místo, a tak musíme hrát naplno."
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Palop - Coke, Cala, F.Navarro, A.Moreno - Medel, Kondogbia - J.Navas, Rakitič, Perotti - Negredo
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Cissokho, Mathieu, R.Costa, J.Pereira - Parejo, Albelda - Canales, Banega, Jónas - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Getafe CF  (sobota 21:00)
Getafe v cestě za zajištěním pohárové Evropy pojede v posledním kole španělské nejvyšší soutěže na půdu šestnácté Granady. Díky shodě okolností ke kvalifikaci do Evropské ligy dost možná postačí i deváté místo, k němuž Getafe potřebuje získat více bodů než Sevilla v paralelně hraném utkání s Valencií.

Výhra Atlética Madrid ve finále Copa del Rey měla za následek přesunutí kvalifikace do Evropské ligy na níže umístěný celek v lize. A protože jak Malaga, tak Rayo Vallecano pravděpodobně nedostanou příležitost zúčastnit se v příští sezoně evropských pohárů, zůstává naplno ve hře o Evropu i momentálně desáté Getafe. "Půjde o poslední zápas, který chceme vyhrát a skončit devátí," uvedl obránce madridského klubu Rafa.

"A když budeme mít trochu štěstí (vyjde kvalifikace do Evropské ligy), budeme moci oslavovat o to více. Na začátku sezony jsme si řekli, že chceme až do jejího konce zůstat v boji o pohárové příčky, což se nám nakonec podařilo," pochvaloval si Rafa.

Domácí Granada je na šestnáctém místě již v bezpečí s pohodlným pětibodovým náskokem na sestupem ohrožené týmy. Její trenér Lucas Alcaraz však stále od svého mužstva vyžaduje plně profesionální přístup i k sobotnímu zápasu. "Toto uzavírá naši sezonu a je jasné, že fanoušci mají plné právo si tento zápas užít," zdůraznil Alcaraz. "Doufejme, že to bude dobré utkání. Musíme k němu přistoupit s maximálním zaujetím a profesionalismem. Musíme se pokusit ovládnout tento den, předvést povedený výkon, už jen z respektu k našim příznivcům, a ukončit sezonu s dobrým pocitem."
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Lucena, Mainz, Siqueira - Brahimi, Recio, M. Rico, Nolito - Ighalo, El-Arabi
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Lopo, Rafa, Mané - Torres, Lacen - Leon, Rodríguez, Castro - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Athletic Bilbao  (sobota 21:00)
Tak trochu stranou od všeho zajímavého a dramatického dění posledního kola španělské Primery se jedno utkání odehraje také v hlavním městě Španělska, Madridu. Domácí Rayo se v něm rozloučí s úspěšnou sezonou soubojem s Athleticem, který naopak odpočítává hodiny do konce zpackaného ročníku.

Mezi Athleticem a Rayem bude na konci sezony šesti, devíti, nebo dokonce dvanáctibodový rozdíl. Žádný div, řeklo by se. Jenže oproti očekávání to bude madridský celek, kdo se umístí v první polovině tabulky a bude se na soupeře z Baskicka dívat z mnohem vyššího patra. Byla to pro oba týmy velmi odlišná sezona...

Rayo vstupuje do posledního kola z osmé pozice, přičemž už nyní je jasné, že propadnout se v konečném hodnocení nemůže už ani o centimetr. Od deváté Sevilly ho totiž dělí plných pět bodů, shodou okolností tedy stejný rozdíl, jaký shází domácím k dosažení příček zaručujících evropské poháry. Ne, na Evropu musí skromný madridský tým ještě zapomenout, ovšem i tak slouží letošní rok jako výrazné připomenutí toho, čeho jsou ve Vallecanu schopni.

Ať už to dopadne v sobotu jakkoliv, v Rayu budou uplynulý ročník hodnotit jen a jen kladně. "Dokázali jsme si, že můžeme bojovat s každým soupeřem. V příštích letech na tom můžeme stavět a ještě se zlepšovat," přeje si kouč Paco Jémez.

To oproti tomu hosté z Bilbaa už by dozajista měli rádi sobotní duel za sebou a na celý rok co nejrychleji zapomněli. Boji o záchranu, na který to dlouho vypadalo, se Athletic nakonec obloukem vyhne, i tak však lze rok 2012/13 považovat za zklamání. Neúspěšné působení v Evropské lize, nepřesvědčivé výsledky v lize, to není vizitka hodná klubu, jenž obhajoval druhé místo ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži.

Všechno zlé je ale k něčemu dobré, a tak se Athletic, po letní pauze pročištěný od nespokojeného Llorenteho, může příští rok opět zapojit do boje o nejvyšší příčky. Jisté je, že letošní rozlučka proběhne bez hlavní hvězdy Ikera Muniana, jenž pyká za žluté karty. A pokud se Baskům podaří svůj trumf udržet a do příští sezony půjdou s čistým štítem, mohou zase čeřit vody v popředí tabulky.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Figueras, Nacho - Fuego, Trashorras - Lass, Domínguez, Piti - Delibasić
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, San José, Aurtenetxe - Iturraspe, Herrera - Susaeta, De Marcos, Ibai - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona373142111:3997
2.Real Madrid37257599:4082
3.Atlético Madrid37227862:3073
4.Valencia CF371981064:5065
5.Real Sociedad371712869:4963
6.Málaga CF371691252:4657
7.Real Betis371671456:5555
8.Rayo Vallecano371641748:6452
9.Sevilla FC371381654:5147
10.Getafe CF371381643:5547
11.Levante UD371291639:5645
12.Espanyol Barcelona3711111543:5144
13.Athletic Bilbao371281742:6344
14.Real Valladolid3711101647:5443
15.CA Osasuna371091831:4639
16.Granada CF371091835:5439
17.Deportivo La Coruña378111847:6935
18.Celta Vigo37972136:5234
19.Real Zaragoza37972136:5934
20.RCD Mallorca37892039:7033

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (92)

Přidat komentář
-Kopy-

VALENCIAAA VALENCIAAAAAAAAAA VALENCIAAAAAAA

To bude zápas jako řemen, je to na nás, musíme to dokázat, bez LM jsme v prdeli.

AMUNT

Reagovat
Aldeano

Reagovat
blaugrana

Čo ma ako kurva znamenať nenasadzovanie Busa do základu? dnes je tam o5 predpokladaný Song. Viem, že Bus odohral to smiešne finále Katalánskeho pohára, ale už v lige pekne dlho nezačal od začiatku.

Reagovat
LAM

Jen Song dostává další minuty navíc nic víc.Kdy jindy by jsi mu chtěl dát prostor aby se pořádně naučil u nás na DM hrát.

A navíc Busquetse čeká jako hodně hráčů Konfederační pohár takže musí odpočívat aby se tam nezranil.To dá rozum ne.

Reagovat
-Kopy-

Nevíte někdo kde sehnat jarní tabulku PD ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tolik krásných fotek má Riazor (nejlepší jsou ty s pláží), tady u té mám vždycky pocit, že někdo umřel. Snad tomu tak večer opravdu nebude.

Reagovat
-Kopy-

ani ty mere nevíš kde sehnat tu jarní tabulku ? ja to nikde nenašel a docela by mě to zajímalo...

Reagovat
-Kopy-

dík

Reagovat
smazaný uživatel

Ale stejne, jak mas tabelle, tak si pod tim klikni na formtabelle a muzes si tam dat co chces.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Nechapu..

Reagovat
smazaný uživatel

Já jo, náš NOVÝ ŠÉF byl letos lepší než ten starý .

Reagovat
smazaný uživatel

Jen skoda, ze ten novej NEsef nesaha tomu starymu ve forme ani po kotniky a ani zdaleka si NEOSUFUJE stred pole tak jako on a taky je to zatim hvezda domacich zapasu jako Benzema. Ale tezko rict, po letosku je to hodne zkresleny, protoze bylo par zapasu, kdy v zaloze behal jenom on. Takze kdo vi, jak to bude vypadat s novym trener, kterej snad doda ten nosankum nahoru motivaci, vhodnym partakam (kteryho teda krom jednoho ztracenyho syna nevidim) a treba i pred nim s Iscem misto toho zoldaka, kteryho nemam rad..

Reagovat
SIRBRANIKE
Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Na TM si muzes nastavit od od jakyho kola chces po jaky kolo chces.

Reagovat
smazaný uživatel

Pozde..

Reagovat
smazaný uživatel

Depor nesmí sestoupit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kenneth

Vyplatí se dát na Socky?

Reagovat
Robbie

tam se bojím 0, přeci jen kudy TV právům a vetší rrenomé nechají LM Valencii

Reagovat
LAM

Valdes-Adriano,Pique,Bartra,Alba-Song,Thiago,Iniesta-Tello,Villa,Alexis

Ve druhym poločase na hřiště Abi

Reagovat
Robbie

zachrání se Celta

Reagovat
smazaný uživatel

Diego je zranenej a ani tak tam toho Ikera na posledni kolo neda, pokrytec.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LAM

Neuvěřitelnej debil to je Myslim že takovou oslavu co bude mít Reál po tom co on odejde by neměli ani po výhře v LM

Reagovat
CHONG
Reagovat
smazaný uživatel

Otázka je, jestli je fakt zraněnej, spíš si to zase vymysleli. Na tréninky chodili oba dva, včera nebyl ani jeden a v nominaci není půlka mužstva.

Reagovat
santini

...a je to tu - najdôležitejší zápas sezóny. Osud to zariadil tak, že pravdepodobnosť, že oba galícijské celky si spolu zahrajú derby aj v budúcej sezóne, je mizivá. Srdce mi však nedovolí podporiť depor, aj keď by si záchranu za druhú časť sezóny zaslúžil. Espanyol by mohol byť hrateľný - aj keď sme s ním nevyhrali od roku 2006. omentálna forma a domáce prostredie hrá pre nás. Som zvedavý na Rubéna, osobne som ho ešte nevidel chytať, ale je to pre neho obrovská príležitosť dokázať, že môže byť budúcnosťou Celty. Karty sú rozdané, a treba uznať, že na ruke máme tie najlepšie práve my - Celestés. Zostava nevyzerá zle, celú sezónu podávame vcelku vyrovnané výkony - od nikoho sme nedostali nejaký 5 gólový prídel. Dúfam, že Iago sa bude na dnešok koncentrovať viac ako na šumy, súvisiace s jeho prestupom do Liverpoolu. Trochu sa čudujem, že Fabian Orrelana sa u nepresadil tak, ako v minulej sezóne - na druhej strane, ak Iago odíde, musíme reálne rozmýšľať nad skutočnou posilou do útoku, Park nás z biedy nevytrhne, Bermejo neviem, či zostane.... hovorím to preto, že túto sezónu sme zhoreli hlavne v útoku - obrana predvádzala solídne výkony. Záloha nehrá vôbec zle a aj čo sa dnešnej zostavy týka, nastupuje pravdepodobne v najsilnejšom zložení. Obrovské nádeje vkladám hlavne do El Capitana Borju Oubiňu a predovšetkým do hráča, ktorý je už dnes obrovským prísľubom - Alexa Lopéza. Čo dodať? Dnes to proste musíme urvať - je mi ľúto Deporu, ale proste si nemyslím, že Errealu porazia. Máme to vo svojich rukách, tak sa skúsme zachrániť. Večer držte palce, priatelia. Hala CELTA!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně napsaný. Myslím si, že Celta dneska vyhraje. Ale nebude to nic platný, protože vyhraje i Depor.

Reagovat
santini

uvidíme dejdik... sám som na konečný rezultát nesmierne zvedavý. Prial by som záchranu Deporu aj Celte, ale to už bohužiaľ nie je možné... Dokonca existuje šanca, že spadnú obaja . Uvidíme. Zároveň som zvedavý, ako sa vykryštalizujú boje o postup / zostup v Segunde a kto postúpi z Tercie, kde už sa začalo play off. Ako myslím si, že Celta je z tých 4-och tímov, namočených v boji o zotrvanie, na tom najlepšie, čo sa týka prípadného dopadu zostupu na klub. Myslím, že aj prípadný zostup by nás nepoškodil tak, ako Depor, Mallorcu, či Zaragozu. o takých 10 hodín však bude všetko jasnejšie, a dúfam, že tešiť sa budeme práve my

Reagovat
smazaný uživatel

to by museli Sockám zaplatiť o dosť viac ako Levante

Reagovat
smazaný uživatel

Jaktože je na Hercules tak velký kurs? (3,05) Přece formu má lepší a Murcii už o nic nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

My nakonec budeme druzí v počtu obdržených branek Tak je gól teda.¨

Jinak jen do toho José, rozeser to ještě více

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes se hraje finále německého poháru, tak snad Jupp bude mít po zápase dobrou náladu a rozpovídá se o tom, co bude příští rok

Reagovat
smazaný uživatel

Jesús, Arbeloa, Carvalho, Albiol, Essien, Modric, Di María, Ozil, Callejón, Higuaín y Benzema.

Reagovat
smazaný uživatel

čo si asi myslí Adán.

Reagovat
smazaný uživatel

Jesús aspon no A to jako hrajeme 4-1-3-2?

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda s bílým srdíčkem se loučí, dneska to bude strašně těžké pro mě.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oulAX6Luclg#

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, ze se nelouci, to by potom musel prijit Cavani nebo Suarez, a to jako fakt ne.. Snad to jeste neni jisty..

Reagovat
smazaný uživatel

Pipita mam uz navzdy v srdci.

Dneska to bude na compu CT4, na tv Sport2.

Reagovat
smazaný uživatel

Az bude mit Di Maria na sve strane neunavnyho Carvajala, kterej ho bude neustale podporovat, tak proste nebude duvod porad centrovat a musi jit nahoru..

Reagovat
smazaný uživatel

Jeee skoda Luko, pekne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jesús je dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže co na to Mejías?

Reagovat
smazaný uživatel

To nevim, ale Jesús by mohl být budoucnost. Ten Adán asi po sezóně už odejde, ne? Nevíš, jestli má nějaký nabídky?

Reagovat
smazaný uživatel

Oficiálního asi nic, mluvilo se o Deporu, Getafe, Levante... Odejde určitě. Možná i Jesús, na takovou pozici už je docela starej.

Reagovat
smazaný uživatel

To je hrůza, ja uz to vidim jak ani nedame ten 100. gol

Reagovat
smazaný uživatel

Tak aspon ze ten Pipita 100!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Takže dnes si dáme predkrm Barca - Malaga a potom hlavný chod Sevilla - Vale. Snáď sa Emery zachová ako správny netopier a posunie Vale do LM.

Amunt Valencia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ess

Reagovat
smazaný uživatel

Willy, J. Gamez, Weligton (c), Lugano, Eliseu, Joaquin, Toulalan, Camacho, Isco, Baptista y Santa Cruz

Reagovat
smazaný uživatel

Prohrajeme

Reagovat
smazaný uživatel

Pinto, Montoya, Piqué, Mascherano, Alba, Sergio, Cesc, Xavi, Villa, Iniesta y Pedro

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatická, u nás půlku kádru bolí záda.

Reagovat
LAM

Měl hrát Thiago,Alexis a Tello.Todle se mě moc nezamlouvá a hlavně nechápu proč hraje Xavi místo Thiaga když by se měl šetřit na ten Kon.pohár.

Reagovat
smazaný uživatel

Žeby ME do 21.

Reagovat
LAM

Všichni jsou už zpátky v týmu

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Kotel parádně na Mourinha ♥

Hala Madrid!

Reagovat
X-bano-X

hh gol ako z velkej knihy

Reagovat
smazaný uživatel

A další

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole

Reagovat
smazaný uživatel

Je to síce kruté pre Malagu, ale to je tak keď hráči rozmýšľajú kde budú tráviť dovolenku pretože mi nejdeme ani na 50%.

Inak Montoya

Reagovat
SIRBRANIKE

nádherne mu to sadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl to jeho první gól?

Reagovat
smazaný uživatel

Prvý gól v PD, už sa presadil v LM proti Bate Borissov

Reagovat
smazaný uživatel

Aha to už si nemapatuju, ale v lize asi první no.. Díky

Reagovat
CHONG

Gracias por todo, Mou!

Reagovat
2miguel1

Vie mi tu niekto povedať kedy sa bude losovať kalendár zápasov La Ligy? Podla všetkeho by sa nasledujuce ligove El Clasico malo začinať v Madride že?

Reagovat
smazaný uživatel

Težkej nezvyk keď sa do protiútoku rozbehne 6 hráčov Barcelony a zrazu je 16tke vidieť 4 modorčervené dresy

Reagovat
indy

a aj tak sa ta akcia skoncila zbytocnym zaseknutim

Reagovat
blaugrana

Abi, Thiago a Tello na plac!

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

To čo sa deje dneska Iniesta gól btw dnes 3 góly spoza 16tky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Eriiiiiiiiiiiiiiiiic Abidaaaaaaaaaaaal

Reagovat
LAM

Alexis ten je dnes fantastickej

poslední měsíc šel opravdu hodně nahoru.

Reagovat
SIRBRANIKE

Zahral parádne, to jeho sebavedomie sa mi veľmi páči. Už sa teším na jeho súhru s Neymarom a Leom

Reagovat
Mervin

SOCIEDAD a SEVILLA - Vale si to nezaslouží letos

Reagovat
smazaný uživatel

To možná nie ale rád by som videl v základnej skupine 4 mužstvá z PD ako tri

Reagovat
Sali5

Za současných stavů jde do předkola Sociedad?

Reagovat
smazaný uživatel

JO

Reagovat
smazaný uživatel

Ti rozhodcovia v Primere su tak k placu az k smiechu Valenciu rezu hlava nehlava, ale mozu si za to aj sami tymi zahodenymi sancami za stavu 0:1

Reagovat
Kongo

To ano,zahozená šance patří ke sportu,ale to,že tě zařízne rozhodčí už postrádá logiku a do sportu by to patřit nemělo.

Reagovat
santini

Celta výborne zatiaľ.... 45 min od záchrany v primere

Reagovat
Kongo

Ten rozhodčí v Seville je nepochopielný,takový sviňárny nám udělal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele