Primera División - preview 35. kola

21.04.2012, 08:56, aktualizováno 23.04.2012, 08:39
Previews
Málaga míří za umístěním znamenajícím minimálně kvalifikaci Ligy mistrů, na třetí Valencii může po dnešku ztrácet jediný bod. V Osasuně ale tým trenéra Pellegriniho nečeká snadná práce, ani domácí totiž nechtějí chybět v příštím ročníku evropských pohárů.
CA Osasuna - Málaga CF  (pondělí 21:00)
Až přespříliš je letos vyrovnaný souboj o pohárovou Evropu ve španělské Primera Division. Mezi jedenáctým a pátým celkem tabulky jsou pouhé čtyři body a čtvrtá Málaga, momentálně tedy poslední klub na pozici zaručující Champions League, má náskok na své pronásledovatele jen dva bodíky. Každé kolo, každá neproměněná šance, každé malé zaváhání v jednotlivém zápase tak může rozhodnout o celkovém umístnění v tabulce.

O Málaze už padla zmínka. Celek jdoucí ve stopách Chelsea či Manchesteru City svou první "hvězdnou" sezonu zvládá na výbornou. Co si budeme povídat, Real Madrid a Barcelona jsou opravdu někde jinde a v tabulce "zbytku" tak hájí fantastické druhé místo za Valencií. Za zády ovšem dýchá zástup pronásledovatelů, včetně deváté Osasuny, která se v případě vítězství dostane již na šesté pohárové místo se ztrátou dvou bodů na Ligu mistrů.

Forma klubu z Pamplony však nedosahuje takových výšin, aby mohli svěřenci José Luise Mendilibara na milionářskou soutěž pomýšlet. Z posledních čtyř zápasů hned tři prohráli, navíc ve dvou z nich byli potupeni minimálně pětigólovým přídělem. Také Málaga nicméně už nemá tu obdivuhodnou fazonu, kterou oplývala v průběhu března, a proto nebude snadné najít v dnešním klání jasného favorita. Přesto je dle papírových předpokladů o pomyslný "vlásek" napřed právě klub z Andalusie.

Jedním z důvodů je také návrat Joaquína, křídelníka, který se stal jedním z "žoldáků" kývnuvších na finanční lákadlo Málagy. 30letý Španěl, jenž přišel v létě do klubu z Valencie, konečně vyléčil své zranění a před obtížným losem je tak pro své mužstvo důležitou vzpruhou a oporou. "Joaquín je pro nás velmi důležitý. Celou sezonu nás trápí nějaká zranění, což je velký handicap, nicméně tým je natolik kvalitní, že si s tím dokáže poradit. Přesto je ovšem návrat Joaquína hodně důležitým, bez debat," nechal se slyšet trenér hostí Manuel Pellegrini.

Absence ale musí chilskému trenérovi motat hlavu i tak. Chybí mu totiž hned čtyři opory, brankářská jednička Wilfredo Caballero, stoper Mathijsen, nebo dvojice Toulalan - Julio Baptista; brazilský ofenzivní záložník však nehraje už od začátku října. Pellegrini si uvědomuje důležitost zápasu a dodává: "Nadcházející zápasy budou těžké a ten proti Osasuně také. Mají dobrý tým a před domácím publikem se budou chtít vytáhnout. Budeme o Ligu mistrů bojovat do poslední minuty posledního duelu, dnes tak půjde o každý bod," prohlásil 58letý kouč.

Prohlášení vydal i jeho protějšek José Luis Mendilibar. "Musíme hrát tu naši hru, udělat doma nějaké body a další týden se se stejnou zodpovědností pokusit příštího soupeře porazit. Máme účast v Evropě na příští rok stále ve svých rukou. Vydáme ze sebe všechno, chceme si úspěchy zasloušit," pronesl trenér, jehož kádr je také oslaben vinou neúčasti několia hráčů. Masou Shojaei, Kike Sola, Ion Echaide a Sergio jsou zranění, Raul Garcia je suspendován a Ibrahima Bale plní reprezentační povinnosti za senegalskou jednadvacítku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Getafe CF  (neděle 12:00)
Souboj dvou rozdílných pozic uvidí diváci na stadionu v Granadě, kde domácí tým přivítá Getafe. Zatímco domácí Granada je na první nesestupové pozici a čekají ji tak v závěrečných kolech záchranné starosti, Getafe je na jedenácté pozici a na pohárovou příčku ztrácí pouze bod. Domácí mají na sestup nyní pětibodový náskok a doma proti Getafe budou chtít bodovat. Hosté si však jako favorit jedou pro tři body.

Nováček z Granady je jako jediný ze všech tří výrazně ohrožen sestupem. Stále má však k dobru náskok pěti bodů a ten chtějí do konce ligy udržet. Začít pracovat už na tom chce Granada nyní proti Getafe. V minulém kole však ve velmi důležitém zápase prohrála 0:1 na půdě Zaragozy, která také bojuje o záchranu a je právě hlavním pronásledovatelem Granady.

S velikým povzbuzením jde do utkání hostující Getafe. To totiž dokázalo v rámci 34. kola doma porazit Sevillu vysoko 5:1 a proti Granadě hosté doufají, že dokážou navázat na výkon proti Seville a odvést si další tři body, které budou potřebné v boji o evropské poháry. Getafe má totiž na svém kontě 45 bodů stejně jako další čtyři celky v tabulce.

Příliš vzájemných zápasů v historii spolu oba celky nesehrály, protože Granada hraje nejvyšší soutěž vůbec poprvé v historii své existence. Za připomenutí tak stojí pouze duel z podzimní části sezóny, ve kterém Getafe na domácí půdě potvrdilo roli favorita a díky gólu Casquera doma zvítězilo nejtěsnějším možným způsobem 1:0.

Obránce Granady Guilherme Siqueira trvá na tom, že jeho klub zůstane v příštím ročníku Primera Division a hodlá pro to udělat všechno. "Pokud Zaragoza ztratí v těžkém duelu na Mallorce, bude to pro nás dobré, ale my se musíme hlavně soustředit sami na sebe a pokusit se sami získat body. Máme sice stále náskok, ale za dvě kola může být vše jinak."

"Více pod tlakem jsou celky pod námi, tedy Zaragoza, Sporting Gijón a Santander, ale všichni mají motivaci nejvyšší soutěž zachránit a odsunout nás na sestupovou pozici. To nesmíme dopustit. V šatně panuje skvělá atmosféra a všichni jsou odhodlaní La Ligu udržet. Věřím, že se nám podaří nějaké body získat i v těžkém duelu proti Getafe," dodal Siqueira.

Záložník hostujícího Getafe Diego Castro nabádá své svěřence k vítězství nad outsiderem. "Máme šanci bojovat o evropské poháry a musíme se ji minimálně pokusit využít. Granada však bojuje o záchranu a má také o motivaci postaráno. V utkání zvítězí ten lepší celek a já doufám, že to budeme my," řekl Castro.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Juan - Nyom, López, Gómez, Siqueira - Moisés, M. Rico - Uche, Martins, Jara - Ighalo
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Torres, Díaz, Alexis, Mané - Lacen, Rodríguez - Ríos, Castro, Gavilán - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Real Sociedad - Villarreal CF  (neděle 12:00)
Posledních pět kol zbývá do konce španělské nejvyšší soutěže a stále bojuje o záchranu Villarreal, který prožil tak jednu z nejhorších sezón za poslední roky. V rámci 35. kola se Žlutá ponorka představí na půdě Realu Sociedad, který je pouze o tři body vepředu a také o jednu pozici. Sociedad už je však pravděpodobně zachráněný, protože má na sestup náskok velmi slušných osmi bodů.

V posledních zápasech se San Sebastianu poměrně daří a díky tomu si stále drží velmi slušný odstup od sestupových příček. Čtyři poslední kola Sociedad nepoznal hořkost porážky a připsal si jednu výhru a tři remízy. V tom posledním kole hraném minulou neděli si navíc Sociedad připsal velmi cennou remízu 1:1 z půdy Málagy a v zápase navíc dohrával pouze v deseti lidech.

Také Villarrealu se na závěr sezóny začalo poměrně dařit, ale stále se to nedá srovnávat s loňskou sezónou, ve které skončil na konci na čtvrté pozici. V rámci 33. kola potvrdil svou vzrůstající formu, když dokázal na domácí půdě porazit nyní čtvrtou Málagu, ale povedený výkon nedokázal zopakovat a v minulém kole doma pouze remizoval s posledním Racingem Santander 1:1.

Oba celky už se proti sobě letos pochopitelně jednou postavily. V rámci 16. kola Villarreal potvrdil, že měl velmi špatný začátek sezóny a na domácí půdě se Sociedadem pouze remizoval 1:1. Nyní by rád odčinil toto zaváhání a získal všechny tři body. I přes bídnou sezónu je Žlutá ponorka v zápase mírným favoritem.

Manažer domácího Sociedadu Philippe Montanier nemá stále místo na lavičce týmu jisté a chce vedení přesvědčit o svých kvalitách v závěrečných kolech. Další možnost vylepšit si renomé má proti Villarrealu. Na tiskové konferenci řekl. "Nyní se soustředím pouze na Villarreal a na to, abychom utkání zvládli co nejlépe a pokud možno zvítězili. O nic jiného se v současné době starat nebudu," řekl rázně.

"Villarreal také bojuje o záchranu, ale není možné, aby měli větší motivaci než my. Budeme hrát proti týmu s velmi kvalitní sestavou, který prožívá špatnou sezónu, ale to nic nemění na tom, že musíme zvítězit. Případné tři body by nás velmi přiblížili záchraně v Primera Division, což je naším hlavním cílem," ukončil Montanier.

Na straně domácího celku bude chybět v utkání Mikel González, který inkasoval v zápase proti Málaze červenou kartu a nemůže tak hrát. Hrát nemůže ani Inigo Martinéz, ale do sestavy se naopak vrací Vadim Demidov. Na straně hostujícího Villarrealu nejsou hlášeny žádné absence hráčů ze základní sestavy.

Lodivod na lavičce Villarrealu Miguel Angel Lotina si nechce připustit, že by Žlutá ponorka v příští sezóně chyběla mezi elitní španělskou společností."S naším talentem a kvalitou se nám nemůže stát, abychom sestoupili. V posledních zápasech jsme zažili dobré i špatné výkony. Pokud se vám zápas podaří tak vždycky hraje vše ve váš prospěch a pokud ne, vždy budete hledat důvody porážky."

"Fotbal má dvě tváře a my musíme v závěrečných kolech ukázat tu světlejší. Jen tak se můžeme zachránit a dokázat, že tahle sezóna byl pro nás pouze jeden veliký omyl a to je to, co chceme našim fanouškům ukázat," dodal sebevědomě Lotina.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Estrada, Ansotegi, Demidov, De La Bella - Aranburu, Illarramendi - Prieto, Zurutuza, Griezmann - Vela
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
López - Ángel, Gonzalo, Musacchio, Catalá - Senna, Bruno - Pérez, Valero, Cani - Rubén
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Racing Santander - Athletic Bilbao  (neděle 16:00)
Ve velmi nepříjemné situaci se nachází Racing Santander, který už je pravděpodobně odsouzen k sestupové záhubě. Pět kol před koncem totiž ztrácí na záchrannou sedmnáctou pozici deset bodů, což bude pravděpodobně nedosažitelný cíl. V rámci 35. kola se navíc doma postaví proti Athleticu, který je na sedmém místě a je v utkání jasným favoritem.

Zejména díky druhé polovině sezóny je před prahem sestupu Racing Santander. Ani ta první sice nebyla ideální, ale nyní už Racing dvanáct kol nepoznal sladkou chuť vítězství a díky této špatné sérii se sám odsoudil k záhubě. V minulém kole však pro Santander svitla jiskřička naděje, když odehrál velmi slušný zápas na půdě Villarrealu a odvezl si bod za remízu 1:1.

Athletic Bilbao už je tradičně velmi silný španělský tým, ale výkony v lize letos trochu pokulhává, protože se více soustředí na závěrečná kola Evropské ligy. Nyní už je tým trenéra Bielsy v semifinále, kde v prvním hraném duelu ve čtvrtek prohrál na půdě Sportingu 1:2. V lize však chce Athletic obsadit pohárovou pozici a musí tak v závěrečných kolech zabrat.

V minulém kole Bielsův výběr vyhrál doma nad Mallorcou 1:0 a posunul se na sedmou pozici, ze které nyní ztrácí na pohárové místo pouze bod, ale Athletic by se rád dostal na čtvrté místo, ze kterého by vedla cesta do Ligy mistrů. První vzájemný duel těchto týmů v sezóně skončil překvapivou remízou 1:1. Tentokrát však Racing musí nad favoritem zvítězit, pokud chce reálně pomýšlet na záchranu.

Ve velmi svízelné situaci se ocitl Racing v čele s manažerem Alvárem Cerverou. Pokud chce pomýšlet na záchranu, musí vyhrát všechny zbývající duely včetně toho proti Athleticu a navíc doufat v zaváhání svých soupeřů z Granady a Villarrealu. "Hráči jsou odhodláni udělat pro záchranu vše, ale bohužel už to nemáme ve svých rukou," řekl Cervera.

"Chceme pochopitelně bojovat až do poslední chvíle až do momentu, kdy nebude stoprocentně jisté, že sestupujeme níže. I potom však chceme dohrát sezónu s hrdostí. Pro Racing to nebyla dobrá sezóna, ale doufám, že pokud sestoupí, tak se přespříští sezónu znovu vrátí mezi elitu," dodal Cervera.

Athletic Bilbao v čele s trenérem Bielsou má celkem jasno. V závěru sezóny chce vyhrát Evropskou ligu a skončit na pohárové pozici ve španělské lize. Bielsa hovořil před zápasem také o čtvrtečním duelu v Evropské lize. "Byl to spravedlivý výsledek, protože Sporting zahrál velmi kvalitní zápas. Musíme v odvetě zabrat a pokusit se postoupit. Teoreticky nám stačí i vítězství 1:0, ale na to nesmíme myslet," řekl Bielsa.

"V utkání proti Sportingu jsme udělali několik chyb, kterých se teď musíme vyvarovat. Utkání proti Racingu je pro nás velmi důležité, protože se od nás očekává vítězství a my ho navíc potřebujeme v boji o evropské poháry. Doufám, že se nám podaří naplnit roli favorita a půjdeme do odvety proti Sportingu s čistou hlavou," dodal trenér Athleticu.
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Mario - Francis, Álvaro, Torrejón, Cisma - Diop, Colsa - Luque, Acosta, Adrián - Stuani
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe - Herrera, Iturraspe, De Marcos - Susaeta, Llorente, Muniaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Espanyol Barcelona  (neděle 18:00)
Slavné El Clásico bylo na programu už v sobotu, nebylo ovšem jediným víkendovým soubojem mezi Madridem a Barcelonou. Ve šlágru nedělního programu Primera División se utkají Atlético a Espanyol, tedy menší sourozenci velkoklubů. A i tady půjde o hodně, sousedé v tabulce stále bojují o evropské poháry.

Atlético je momentálně ve středu dění španělského fotbalu, řeší se jak jeho výsledky, tak jeho případná aktivita na letním přestupovém poli. Nejprve tedy k tomu prvnímu. Zatímco v lize Atléti stále nenašli ideální ideální formu a krčí se na pro ně nevyhovujícím devátém místě (nutno ale připomenout, že rozdíly jsou stále minimální a šance na poháry je poměrně veliká), po úvodním semifinále Evropské ligy jsou Rojiblancos v této soutěži na dosah boje o trofej. Ve čtvrtek totiž přehráli doma Valencii 4:2 a před odvetou tak mají nejlepší výchozí pozici ze všech čtyř týmů.

Mohlo to být ale pro domácí ještě lepší, stačilo ve čtvrté minutě nastavení uhlídat standardní situaci a nedovolit Costovi snížit na rozdíl dvou branek. "Ten gól v závěru mě mrzí, odehráli jsme velice kvalitní utkání, ale je škoda, že jsme si cestu do finále zkomplikovali. Přesto zůstáváme sebevědomí a věříme v úspěch," řekl kouč Diego Simeone. Zmíněním jeho jména se dostáváme do druhé části, tedy do přestupových spekulací. V poslední době se vyrojilo hodně "zaručených" zpráv o přesunech týkajících se Atlétika, padají hlavně jména jako Emre, Siqueira, Tošič, Kagawa nebo Griezmann.

Espanyol je v tabulce o příčku za Rojiblancos, má na svém kontě stejně bodů, jen o něco horší skóre. Po minulém vítězství nad Valencií v poměru 4:0 se vrátil zpět do boje minimálně o Evropskou ligu, k udržení těchto ambicí ale musí bodovat i na stadionu Vicente Calderóna. Pokud se hostům podaří zopakovat výkon z podzimního utkání v Barceloně, mohlo by to vyjít, v závěru roku 2011 z toho byla výhra 4:2.

A dobrou zprávou pro Espanyol je i návrat do sestavy v podání mladého Brazilce Coutinha, ten si minule odpykal svůj trest a bude k dispozici. Místo v základní jedenáctce tedy pravděpodobně nezbude na Vladimíra Weisse. Nastoupit už může také Forlín, otazník tak visí jen u Mattioniho. Domácím chybí Silvio a Antonio Lopez, o případném nasazení Ardy Turana se pak rozhodně až krátce před výkopem.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis - Tiago, Suárez - Salvio, Diego, Adrián - Falcao
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Rodríguez, Moreno, Dídac - Baena, Gómez - García, Verdú, Coutinho - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Real Betis  (neděle 21:30)
Po čtvrteční nepříjemné semifinálové porážce v Evropské lize čeká už v neděli Valencii ligový duel s Betisem, už znovu ve čtvrtek ale sehrají Netopýři zápas roku. Jenže domácí potřebují zvítězit i v lize, stále totiž musejí odolávat atakům Málagy i dalších týmů v boji o Ligu mistrů.

Valencia ale rozhodně nedisponuje nikterak oslnivou formou, jako důkaz mohu použít týden starou porážku 0:4 s Espanyolem. Ze solidního náskoku na pronásledovatele tak najednou nezbylo nic, chvíli už dokonce byla třetí Málaga. Tu čeká utkání tohoto kola až v pondělí, a tak je nyní řada na Valencii, aby vytvořila na soupeře tlak. Proti ale může hrát únava, ve čtvrtek sehráli Netopýři náročný duel na půdě Atlétika Madrid v rámci prvního semifinále Evropské ligy. Gól z devadesáté čtvrté minuty, který vstřelil stoper Ricardo Costa, vykřesal naději, zápas skončil vítězstvím Atlétů 4:2.

"Výsledek není ideální, jsem však spokojen s přístupem svých hráčů, kteří na hřišti nechali vše. To samé očekávám v neděli, nyní už je pro nás každý duel jako finále, pokaždé musíme zvítězit," ví Unai Emery. Domácího trenéra pravděpodobně čeká pár posledních utkání na lavičce Valencie, už dlouho se totiž spekuluje o jeho letním konci v klubu.

Betis se nedávnými úspěchy definitivně zbavil sestupových starostí, k i matematické jistotě sice ještě chybí Andalusanům jeden bod, o záchraně už ovšem není pochyb. Nedávnými úspěchy je rozhodně myšlena jediná porážka ze šesti posledních kol, přičemž hned tři předešlé zápasy ze čtyř skončily vítězstvím Betisu. Z přímého ohrožení sestupu je tak najednou klidné třinácté místo a s ním spojené setrvání v nejvyšší soutěži i pro příští rok.

Podzimní vzájemné klání skončilo radostí Betisu, jenž vyhrál 2:1. Na Mestalle ovšem sedm posledních zápasů prohrál, a tak bude mít v neděli co napravovat. Ustaritz, Mario, Juanma, Isidoro - to je seznam zdravotně indisponovaných fotbalistů hostujícího celku. Domácím chybí pouze Banega.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Barragán, Rami, Ruiz, Alba - Albelda, Parejo - Feghouli, Canales, Piatti - Soldado
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Nelson, Paulao, Dorado, Nacho - Beňat, Iriney - Sevilla, Montero - Santa Cruz, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RCD Mallorca - Real Zaragoza  (sobota 18:00)
V 35. kole La Ligy se na půdě Mallorky představí hráči Realu Zaragoza, kteří se nadále nacházejí na sestupové příčce a na záchranu ztrácí pět bodů. Proto by měli hosté na ostrovech vyhrát. Domácí jsou na tom o poznání lépe. Patří jim 13. pozice a na sestupovou hranici mají pohodlný náskok devíti bodů.

Sobotní zápas mezi Mallorcou a Zaragozou je samozřejmě zastíněn El Clásicem, které se odehraje ve stejný den, a právě proto obránce José Núňes žádá domácí fanoušky, aby střet dvou klubových gigantů oželeli a dali přednost podporování svého týmu, který si v případě výhry může pojistit setrvání v La Lize i pro příští sezónu.

"Rád bych viděl na stadionu každého našeho fanouška. Za tu dobu, co zde hraji, vím, že nás podporují za každé situace a já věřím, že tomu tak bude i v sobotu. Je to totiž důležitý zápas, který chceme za každou cenu vyhrát, abychom již měli jistotu a nemuseli se nervovat," vysvětluje.

"Pokud by o zápas mezi Barcelonou a Realem Madrid opravdu nechtěli přijít, můžou si to nahrát nebo se podívat na sestřih. Bylo by přece krásné oslavit spolu přímo na stadionu záchranu a fakt, že se na Son Moix budeme střetávat s těmi nejlepšími španělskými kluby i v příští sezóně," dodává obránce.

Mimo hru je Álvaro Gímenez, který má poraněný nárt. Chybět bude také Chico a Luís Marti, a tak v obranné lajně bude nadále figurovat Crespi. Fernando Tissone by mohl operovat v centru pole.

Trenér Zaragozy Manolo Jimenez se snaží svůj tým povzbuzovat, že ještě není nic ztraceno a že pětibodová ztráta, kterou má tým na nováčka Granadu a Villarreal, se dá ještě smazat. Důležité ale bude právě toto utkání, ze kterého by si hosté měli odvézt tři body:

"Do konce sezóny nám zůstává pět zápasů a v naší pozici by bylo nejideálnější všechny vyhrát. Pokud vyhrajeme čtyři, bude to skvělé. Pokud méně, je to velký risk. Musím poděkovat všem hráčům a fanouškům, kteří ještě neztrácí naději a drží si bojovného ducha, který je žene dopředu. To je velice důležité."

I Jimenez se nevyhnul problémům se sestavou, neboť mu chybí Pablo Álvarez a Rubén Micael, kteří jsou suspendovaní. Do zákaldní sestavy se tak opět dostane Apono.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Cendrós, Núňes, Ramis, P.Cáceres - Tissone, Martí - Nsue, Alfaro, Castro - Víctor
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Parades, Mateos, D.Silva, Lanzaro - Abraham, Dujmovič - Lafita, Apoňo, L.García - H.Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Rayo Vallecano  (sobota 18:00)
V 35. kole La Ligy přivítá předposlední celek tabulky Sporting Gijón hráče Raya Vallecana. Domácí na záchranu ztrácí 8 bodů a jejich šance jsou již mizivé, přesto se budou snažit o vítězství. Vallecano se dlouhou dobu drželo v horní polovině tabulky, ale nyní se již propadlo až na 14. příčku, přesto má na sestupovou zónu devítibodový náskok.

Nováček soutěže se držel v závěsu za týmy s mnohem větší tradicí a pošilhával po umístění, kterým by se kvalifikoval do evropských pohárů, ale pět porážek z posledních šesti zápasů tyto sny definitivně zlomilo a Rayo se spíše přiblížilo sestupové zóně. Nicméně má ale velký náskok a útočník Dani Pacheco věří, že právě sobotním zápasem si La Ligu pojistí i pro příští rok:

"Myslím si, že s 43 body již budeme za vodou. Stejně ale chceme jít zápas od zápasu, tak jako celou sezónu, a na každý se plně soustředit. Když vyhrajeme už toto utkání, uklidíme se a zbývající čtyři zápasy se nám budou hrát mnohem jednodušeji."

21letý hráč moc dobře ví, že předposlední Sporting nebude nikterak jednoduchým soupeřem. Osobně se o tom přesvědčil v prosinci, kdy s ním Rayo prohrálo 1:3:

"V prvním střetnutí nám ukázali, co všechno dokážou. Jsou těžkým protivníkem, což je umocněno tím, že hrají o vše a musí za každou cenu bodovat. Bude to složitý zápas, ale já věřím, že tentokrát zvítězíme my."

Sporting ve svém posledním domácím zápase překvapivě dokázal porazit Levante 3:2, ale v posledním kole nestačil na Real Madrid, který jej porazil 3:1. Do konce sezóny tak hráči Gijónu můžou nasbírat maximálně 15 bodů, přičemž hned 8 ztrácí na záchranu. Naděje tak nejsou příliš velké.

Obránce Alberto Botía se ale ještě nevzdává: "Šance, že se udržíme, je sice malá, ale stále existuje a my pro ni uděláme vše. Doma nás čekají zápasy s Rayem, Villarrealem a Realem Betis, které můžeme porazit. Jsou to přímí rivalové v boji o setrvání, a jestli nad nimi dokážeme získat 9 bodů, věřím, že se zachráníme. Rozhodně ještě nic předem nevzdáváme."
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
J.Pablo - P.Orfila, Gregory, Botía, D.Suárez - N.Cases, Lora - Trejo, A.Castro, D. Las Cuevas - Colunga
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Joel - Casado, R.Bravo, Pulido, Rober - Trashorras, Movilla - Piti, Michu, Lass - D.Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Real Madrid  (sobota 20:00)
La Liga spěje do finiše a pět kol před koncem se střetnou dva největší aspiranti v boji o titul. Barcelona hostí Real v šestém Clásicu tohoto ročníku v přestávce mezi semifinále LM, kde oběma týmům ještě kyne šance na úspěch. Bílý balet zase lepší pozici v lize, Katalánci zase lepší letošní vzájemnou bilanci.

Primera División je v cílové rovince a Real s Barcelonou pádí s velkým náskokem v čele. Královský klub na prvním místě má náskok čtyř bodů, takže ani případná ztráta bodů ho nesesadí. Ovšem los zbývajících zápasů je příznivější pro Barcelonu, tudíž je i v zájmu hostí na Nou Campu bodovat.

Oba týmy v týdnu shodně prohrály těsným rozdílem své první semifinále Ligy mistrů proti Chelsea a Bayernu, ale jejich šance na úspěch stále žije, je proto otázkou, zda v přístupu převládne snaha se šetřit na odvetu a vyvolat sedmé Clásico ve finále LM nebo vrhnout všechny své síly do vzájemného prestižního měření s cílem zdramatizovat či rozhodnout boj o ligový titul.

"Ligový titul má v rukou Madrid," prohlásil před utkáním Pep Guardiola, ale přesto není pravděpodobné, že by jeho svěřenci před domácím publikem zápas "zabalili". Jedinou neznámou je start Alexise, který nedohrál v ideálním stavu semifinále Ligy mistrů. Guardiola zvažuje i variantu se třemi obránci, která se však vzhledem k nutnosti útočit jeví jako riskantní.

V brance bude chytat Valdés, před něj se vyskládá čtveřice obránců Alves, Mascherano, Puyol a Adriano a dále klasická záložní trojice Xavi - Busquets - Iniesta. Zraněného Alexise nahradí patrně Pedro, kterého doplní Messi a Fábregas.

"Věřím vám," povzbudil po sérii seřvání své svěřence José Mourinho, který má k dispozici všechny členy A týmu. Podle jeho asistenta Karanky nebude Real rozhodně betonovat, kterážto taktika mu přinesla proti Barceloně dvě remízy a těsnou prohru.

Na travník Nou Campu vyběhne Casillas jako brankář, Pepe a Ramos jako dvojice stoperů, po stranách je doplní Marcelo a Arbeloa. Tradiční dvojblok v záloze zajistí Xabi s Khedirou a útočné kvarteto bude mít podobu Di María a Cristiano Ronaldo na křídlech, Özil na spojce a Benzema na hrotu.

Šesté Clásico v sezoně začne na Nou Campu ve 20.00 CET úvodním hvizdem Undiano Mallenca.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Mascherano, Puyol, Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Fábregas
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo - Xabi, Khedira - C.Ronaldo, Özil, Di María - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Levante UD  (sobota 22:30)
Ve 35. kole La Ligy se odehraje velice zajímavý souboj mezi Sevillou a Levante, ve kterém půjde o účast v evropských pohárem. Domácí jsou totiž osmí a na hosty ztrácí pouhé tři body. Zatímco Andalusané tedy budou bojovat především o Evropskou ligu, Valencijští se ještě nevzdávají Ligy mistrů.

Toto kolo je význačné především druhým ligovým El Clásicem, které hodně napoví o tom, kdo získá ligový titul, ale na pořadu dne jsou i další zajímavá utkání, mezi něž se toto zajisté počítá. Půjde v něm totiž o hodně, neboť obě mužstva mají zálusk na evropské poháry. Sevilla je v těsném závěsu za Atléticem Madrid, Osasunou a právě Levante, které bojuje s Valencií a Málagou o kvalifikaci do Ligy mistrů.

Nicméně oba týmy se momentálně nenachází v nejlepší formě. Levante prohrálo 2:3 s Gijónem a 1:2 s Barcelonou, zatímco Sevilla byla doslova deklasována Getafe. Prohrála totiž 1:5. Přitom útočník Álvaro Negredo otevřel skóre perfektní střelou přes hlavu, jenže poté tým naprosto přestal hrát a v druhém poločase zaslouženě inkasoval hned čtyřikrát. Trenér andaluského týmu Míchel to stále nemůže přenést přes srdce a slibuje velké změny v sestavě pro nadcházející zápas:

"Ptal jsem se hráčů, zda jsme ten tým, který hrál proti Zaragoze a proti Getafe v první půli, nebo tým, který hrál proti Getafe v druhé půli. Pokud platí druhá možnost, měli bychom radši dělat něco jiného, než hrát fotbal."

"Omlouvání ničemu nepomůže. My nyní musíme ukázat, že máme dobrý tým, který umí vyhrávat. Hráči se nebojí a nejsou nervózní před domácím zápasem. Ten minulý se hrubě nepovedl, ale naši fanoušci nás budou i tak zajisté plně podporovat a budou nám fandit."


Do sestavy se Míchelovi vrací ofenzivně laděný hráč José Antonio Reyes, ale zraněný je Andrés Palop, a tak se do brány opět postaví Javi Varas.

Levante si i přes nepříliš dobrou formu stále drží vynikající pátou příčkou, ale musí začít bodovat, neboť se na něj dotahují další týmy, mezi něž patří právě Sevilla. Obránce Gustavo Cabral proto nadcházející utkání označuje jako zápas o šest bodů, nikoli o tři:

"Je to stěžejní zápas, který musíme zvládnout. Dvakrát po sobě jsme prohráli a nyní již musí získat body. Když se nám podaří ukořistit všechny tři, budeme aktivně bojovat o Ligu mistrů, což je cíl nás všech. Pokud prohrajeme, bude blíže Evropské lize."

"Bude to velmi těžký zápas, neboť jde obou týmům o vše. Nikdo nebude chtít prohrát a všichni budou hrát naplno. Musíme se soustředit na náš výkon a věřit, že budeme o něco lepší než soupeř."


Hosté přicestují bez suspendovaného Juanfrana a zraněného Del Horna.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Cala, Fazio, Escudé, Navarro - Medel, Trochowski - Navas, Reyes, Manu - Negredo
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Venta, Ballesteros, Cabral, López - Torres, Iborra - Valdo, Barkero, Botelho - Koné
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid332742107:2985
2.FC Barcelona33256296:2481
3.Valencia CF331410950:4252
4.Málaga CF331561249:4651
5.Levante UD331461347:4648
6.CA Osasuna331113937:5346
7.Athletic Bilbao3311121048:4445
8.Atlético Madrid331291244:4145
9.Sevilla FC331291240:3845
10.Espanyol Barcelona331291243:4345
11.Getafe CF331291238:4445
12.Real Betis331261540:4542
13.RCD Mallorca3310101335:4140
14.Rayo Vallecano331241749:5840
15.Real Sociedad331091440:4939
16.Villarreal CF338121334:4736
17.Granada CF331061730:4936
18.Real Zaragoza33871829:5931
19.Sporting Gijón33771933:6328
20.Racing Santander334141524:5226

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1121)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele