Primera División - preview 31. kola

29.03.2014, 09:54, aktualizováno 31.03.2014, 09:00
Previews
Betis nabral potřebnou sebedůvěru výhrou v Levante, dnes ji ale potřebuje potvrdit doma proti Málaze dalšími třemi body. Ztráta na sedmnáctou příčku je stále značná - osm bodů. Ve druhém pondělním utkání hostí Granada desáté Levante.
Granada CF - Levante UD  (pondělí 20:00)
Jeden ze dvou pondělních zápasů La Ligy obstará duel mezi Granadou a Levante. Domácí se budou snažit vzpamatovat z drogového skandálu Dani Beníteze a pokračovat v úspěšném vyhýbání se sestupovým peripetiím. Levante má však v plánu dotáhnout ztrátu na deváté místo a pomstít se za porážku z posledního vzájemného utkání.

Granadě se v posledních týdnech začalo konečně dařit a i přes poslední porážku na půdě Atlética Madrid se Andalusané pohybují v klidném středu tabulky. Aktuálně patří týmu vedeném Lucasem Alcarazem dvanácté místo a v případě úspěchu proti Levante se dokonce mohou domácí posunout o příčku výš před Celtu Vigo. Granada však plní novinové články především kvůli dalšímu excesu Dani Beníteze, jenž byl podle dostupných údajů pozitivně testován na kokain.

Domácí kouč však věří, že negativní publicita neovlivní výsledek jeho týmu v nadcházejícím utkání. "Samozřejmě, že to je nepříjemná zpráva. My to ale nyní musíme vytěsnit a soustředit se na pondělní utkání, ze kterého máme v plánu vytěžit všechny tři body. Věřím, že můj tým bude znova hrát s velkým nasazením, odhodláním a nefotbalové záležitosti hodí za hlavu," uvedl před zápasem trenér Granady Lucas Alcaraz.

Levante by proti svému tabulkovému sousedovi rádo ukončilo smolnou čtyřzápasovou sérii bez vítězství. Zvláště poslední porážka od posledního Betisu 3:1 musela svěřence Joaquína Caparróse pořádně mrzet, jelikož se odehrála před jejich vlastními diváky. "Tým rozhodně nehrál na úrovni, jaká se od něj očekává. Zbývá už jen posledních osm utkání a my se musíme poprat o každý bod, který se dá získat. Věřím, že pondělní utkání dá zapomenout na špatný výkon proti Betisu," komentoval nadcházející zápas hostující kouč.

Domácím bude pochopitelně chybět hříšník Benítez, ale do sestavy se po několikatýdenní pauze způsobené zraněním vrací záložník Piti. Hostující tým se může radovat z návratu vykartovaných Casadesúse, Garcíi a Rodase. Po zranění je navíc fit také Ivanschitz. Jediným nově zraněným hráčem Valencijských je Sissoko a otazník visí také nad startem Davida Navarra.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Angulo, Murillo, Coeff, Nyom - Recio Iturra, Rico - Brahimi, El-Arabi, Riki
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Nikos, Juanfran, Navarro, Vyntra - Simao, Diop - Ivanschitz, García, López - Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Málaga CF  (pondělí 22:00)
Zápasy o holé přežití jsou v současné době denním chlebem Realu Betis. Andaluský celek si vzhledem ke svému umístění na dně tabulky již nemůže dovolit takřka žádné zaváhání, v dohrávce jednatřicátého kola jej prověří Malaga.

Již tak vyostřenou situaci v Seville ještě přiživil v pátek klubový prezident Manuel Domínguez Platas, jenž nahradil ve funkci Miguela Guillena a s prohlášením se nedržel zpátky. Trenér Gabriel Calderón podle jeho slov musí Betis zachránit, jinak nemá zaručeno, že jej vedení nechá v klubu pokračovat i do další sezony.

Situace zelenobílých je natolik mizerná, že ani nedávná výhra 3:1 na půdě Levante na ní nic nezměnila. Díky první letošní venkovní výhře se Betis přiblížil záchraně na dostřel sedmi bodů, nyní v lokálním derby proti Malaze by mohl udělat již dílčí krok, který dokáže navnadit i ty nejvíce pesimistické fanoušky. Jakkoli nejistá byla se jmenováním nového prezidenta Calderónova pozice.

"Calderón u nás má kontrakt pro hraní v první lize. Pokud se na tom něco změní, pro druhou ligu již u nás vázán není, jelikož s ničím takovým se v klubu nepočítalo," prohlásil Platas na svolané tiskové konferenci. "Vedení má konečnou zodpovědnost a učiní potřebná rozhodnutí. Nebo třeba Calderón ani sám nebude chtít vést náš klub v druhé lize, na to se už budete muset zeptat jej."

I Malaga má stále o co hrát, boj o záchranu se jí neustále dotýká, byť šla do tohoto kola ze čtrnácté příčky. Díky prohře s Espanyolem se svěřenci Bernda Schustera nachází čtyři body nad sestupovým pásmem a obránce Vitorino Antunes věří, že závěr sezony proběhne tak hladce, jak jen to bude možné. "Nejdůležitější věc je udržet si naši dobrou venkovní formu. Musíme se udržet v první lize a nejlépe s co nejmenším vzruchem."

"Derby s Betisem bude bezesporu náročný zápas, je třeba přistoupit k němu s hladem po vítězství. Musíme ze sebe vydat vše a v případě zisku bodů se můžeme znovu uklidnit," dodal Antunes, jehož klubový kapitán Duda v Seville k zápasu nemůže nastoupit kvůli karetnímu trestu, zatímco defenzivní záložník Fernando Tissone čelí dlouhému pobytu mimo trávníky poté, co prodělal operaci přetrhaného kolenního vazu.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, N'Diaye, Jordi, Chica - Cedric, Reyes, Sevilla, Carlos - Baptistao, Castro
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Ferreira, Weligton, Antunes - Camacho, Darder - Samuel, Portillo, Ambrabat - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - UD Almería  (neděle 12:00)
Primera División směřuje ke svému finiši a o to napínavější by měl být duel mezi Valladolidem a Almerií. Oba celky hrají o přežití v nejvyšší španělské soutěži a v tabulce je od sebe dělí pouhé tři body.

Almería může do Valladolidu jet ve velmi dobrém rozpoložení. Ještě nedávno se ligový nováček pohyboval přímo v zóně sestupu, ovšem výhra nad Realem Sociedad a remíza s Valencií z posledních dvou kol vyšvihly svěřence Francisca Rodrígueze až na šestnácté místo. Byť trenér hostů z domácího zápasu proti Los Che litoval i tak ztráty bodů, jakkoli za průběžného stavu 0:2 je konečná remíza slušným výsledkem. "Byli bychom raději, kdyby se nám povedlo získat všechny tři body, dostali bychom se dál od klubů ze dna tabulky. Ale i tak jsem spokojený, že jsme udělali řádný posun vpřed."

"Čelili jsme dvěma těžkým soupeřům, nyní musíme jet do Valladolidu a bojovat," pokračoval Rodríguez. "Zůstáváme ambiciózní, ale předně je nutné napravit dřívější chyby, pokračovat ve víře v sebe sama a naše cíle." Kouč Almérie si navíc proti Sociedadu odbyl svůj jednozápasový trest a nyní se již může vrátit zpět na lavičku ke svému týmu. Na hřišti však bude pořád chybět Sebastian Dubarbier, jehož čeká druhý zápas mimo hru kvůli nakumulovaným žlutým kartám z průběhu sezony.

Trenér Valladolidu Juan Ignácio Martínez před zápasem volal hlavně po proměňování šancí, které jeho celek stály v posledních týdnech mnoho bodů. Zní to až neuvěřitelně, že jediné vítězství domácích v posledních devíti kolech přišlo zrovna proti Barceloně.

"Měli jsme jasné brankové příležitosti jak proti Vallecanu, tak Sociedadu, ale když je nevyužijete..." nechal Martínez doznít svůj výrok a burcuje k úniku z devatenáctého místa. "Musíme sbírat body, stále tady odspodu vede ještě cesta."
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Valiente, Peňa - Rubio, Pérez - Larsson Óscar, Jeffren - Guerra
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Mané - Corona, Azeez - Suso, Soriano, Vidal - Díaz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Real Sociedad  (neděle 17:00)
Do Pamplony přijede Real Sociedad, aby prověřil formu domácích. Ti se vznášejí těsně nad pásmem sestupu, zatímco San Sebastian balancuje těsně na hranici evropských pohárů.

El Sadar čeká zajímavý duel s favorizovaným celkem z předních příček La Ligy. Tím je Real Sociedad San Sebastian, který si brousí zuby na druhou po sobě jdoucí výhru. Minulé utkání mu zajistilo tři body jen s vypětím všech sil, protože duel s Realem Valladolid rozhodl jediný gól. Naštěstí pro celek ze San Sebastianu jej vstřelil domácí Carlos Vela, jenž se mohl radovat ze své dvanácté ligové branky.

Real Valladolid mohl několikrát potrestat laxní přístup soupeře, což si uvědomuje také trenér Jagoba Arrasate. V pozápasovém rozboru této hry Arrasate neprojevil příliš nadšení z přístupu svých hráčů a ví, že mají ještě na čem pracovat. "Nehráli jsme vyloženě špatně, ale nemůžeme být s naším představením spokojeni. Míč jsme nedrželi na kopačkách tak často, jak bychom chtěli a jak jsme plánovali. Sice jsme byli o trochu lepší než soupeř, ale to nám nestačí. Dovolili jsme Valladolidu pomýšlet na body až do konce utkání, což se nám málem nevyplatilo. Nechali jsme je místy hrát a byli dost blízko k naší bráně," vypočítává trenér nepovedené části hry.

"O výsledek jsme se museli bát až do konce, protože jsme nehráli dostatečně lehce a s nadhledem. Bylo pro nás důležité zvítězit, ale chci, abychom se fotbalem bavili a diváci také. Po posledním zápase, který jsme prohráli, jsme nutně potřebovali zvítězit. To se nám sice povedlo, ale cesta ke třem bodům byla až nečekaně složitá. Nebylo to ideální, ale výsledek nám zaručil tři body. Jsem rád také za to, že jsme konečně udrželi čisté konto a naše obranná fáze se stále více zlepšuje," dodal trenér Arrasate.

Osasuna naproti tomu v minulém kole prohrála a její boj o záchranu se tím komplikuje. Tým z Pamplony prohrál z posledních deseti zápasů už sedm a jen ve dvou dalších si připsal tři body. Špatnou sérii by nyní Osasuna ráda ukončila, což ale podle slov asistenta trenéra nebude snadná záležitost. Páté prohrané utkání v řadě znamená, že Osasuna sídlí jen bod od sestupu a vzhledem k poměrně dlouhé době před koncem ligy její status není vůbec zajištěn.

To si uvědomuje i Alfredo Sánchez, který po prohraném utkání s Vallecas přiznal: "Z mého pohledu se nejedná o nic tragického, ale vzhledem k okolnostem je jasné, že to hráči špatně ponesou. Proti Rayu jsme chtěli získat alespoň bod, ale ani to se nám nepovedlo. Ten výsledek nás hodně mrzí, protože jsme na sobě tvrdě pracovali a chlapci odevzdávají na trénincích maximum. Naše situace se sice stále zhoršuje, protože čas nám ubíhá, ale já v naše hráče pevně věřím a vím, že mají touhu i schopnosti na záchranu. Pokusíme se Real Sociedad zaskočit a vzít si na vlastním stadionu nějaké body i proti favoritovi," dodává Sánchez.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Loties, Arribas, Damiá - Silva, Puňal - Cejudo, Torres, Armenteros - Riera
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Zaldúa, Ansotegi, Martínez, Ángel - Pardo, Bergara - Vela, Canales, Griezmann - Seferović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Elche CF  (neděle 19:00)
Možná to nebude znít uvěřitelně, ale na půdě Villarrealu se Elche daří víc, než na svém vlastním stadionu. Zatímco na půdě Elche vždy vyhrála Žlutá ponorka, Madrigal se před návštěvou zpravidla třese, protože s ní zde jednou remizoval a před rokem dokonce prohrál.

V současné formě je ale jasné, že ke třem bodům by měli mít spíše domácí. Elche se totiž nedaří a z posledních deseti utkání vyhrálo jen pouhá dvě. Minulé kolo ale bylo zábleskem naděje, neboť s dalším favorizovaným celkem uhrálo Elche cenný bod. Jednalo se o baskické Bilbao, které Elche nedokázalo porazit a dokonce mu nevstřelilo ani jednu branku. Elche tím odpovědělo na prohru s Granadou, která jej dostala na rozdíl pouhých tří bodů od pásma sestupu.

A do něj Elche nechce. Proto pro něj budou tyto zápasy klíčovou částí sezony. Toho si je vědom také obránce Alberto Botía, jenž se postupně vypracoval na jednu z hlavních postav obranné linie mladého týmu. V rozhovoru pro deník Marca obránce Elche přiznal: "Tým se cítí dobře a všude vládne optimismus, protože jsme zastavili náš pád a remizovali jsme s dobrým týmem. Ale to stále nemění nic na tom, že se musíme nadále soustředit. Záchrana je stále ještě nepotvrzena, takže nás čeká ještě velký kus práce."

"Máme před sebou jasný cíl a chceme na něj dosáhnout. Víme, že nebude snadné přidávat na náš účet body, ale již několikrát jsme dokázali, že když máme pevný cíl, semkneme se a není jednoduché nás porazit. Proti Villarrealu jsem už hráli a víme, že se jedná o velmi kvalitní tým, který má ve svém středu mnoho dobrých hráčů. Klíčové bude soustředit se na svůj výkon od úvodu až do konce, snažit se udělat co nejméně chyb. Villarreal je totiž tým, který vaše chyby ihned potrestá," uvědomuje si mladý stoper.

"S přibývajícím koncem sezony se vše stává osudnějším, zápasů je stále méně a v našem okolí je mnoho dobrých týmů s jen velmi malým bodovým rozdílem. Tohle je pro nás klíčová část sezony, protože právě v ní se rozhodne o tom, zda budeme v elitní společnosti i další rok, nebo sestoupíme a naše sezona tedy bude neúspěšná," dodává Botía.

V ideální pozici ale není ani Žlutá ponorka. Ta sice stále bojuje o evropské poháry, ale svěřenci trenéra Marcelina klesli už na sedmou příčku. Na šestý Real Sociedad ztrácí sice jen jeden bod, ale série čtyř posledních zápasů ukazuje, jako by mladému týmu docházel dech. Žlutá ponorka zvítězila jen jednou, v tom posledním zápase si poradila s Getafe. Ale jinak nasbírala dvě prohry a dvě remízy. Chytí druhý dech proti Elche, nebo Botíovi spoluhráči zvládnou těžké období, které začíná již zápasem s Villarrealem?
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Gabriel, Pantić, Jokić - Torres, Trigueros, Bruno, Gómez - Perbet, Uche
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - Suárez, Botía, Lombán, Cisma - Sánchez, Pérez - Coro, Márquez, Del Moral - C. Herrera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Getafe CF  (neděle 21:00)
Nedělní večer bude na stadionu Mestalla ve Valencii patřit souboji mezi domácími Netopýry a hosty z Getafe. Madriďané zoufale potřebují body pro uchování naděje na záchranu v La Lize, zatímco hráči Valencie chtějí odčinit ztrátu ze hřiště Almeríe a ještě zabojovat o pohárovou Evropu.

Los Che sice úspěšně kráčejí Evropskou ligou a trenér Juan Antonio Pizzi už má jistě v hlavě čtvrtfinálový zápas s Basilejí, ale v domácí soutěži ztrácí Valencijští na kýženou šestou příčku už devět bodů a sen o opakované účasti v evropských pohárech se jim pomalu rozplývá. Do konce sezony však ještě zbývá dlouhých osm kol, a pokud domácí potvrdí roli favorita a porazí potápějící se Getafe, mohou Valencijští na konci sezóny ještě promluvit do pořadí v top šestce.

Getafe navíc patří mezi oblíbené soupeře Pizziho výběru, neboť Netopýři s Madriďany už třikrát za sebou zvítězili. Vždy to však byly vyrovnané zápasy, ve kterých se diváci v poslední době nemohli těšit na velkou gólovou kanonádu. Před zápasem přesto musí trenér Pizzi čelit kritice za špatné ligové výsledky. Prezident klubu dokonce označil možnost nekvalifikování se do Evropské ligy jako fiasko. "Z mého pohledu je bezpředmětné zatím hodnotit jedním slovem letošní sezónu. Snažím se, aby se tlak na mužstvo minimalizoval. Nejlepší odpovědí pak mohou být jen vítězství v zápasech, které nás čekají," uvedl před zápasem Pizzi, jenž se bude muset obejít bez zraněných Alvese, Ruíze, Costy a Piattiho.

Hosté přijíždějí do Valencie v hodně svízelné pozici. Nevyhráli už dlouhých patnáct zápasů za sebou a krčí se na nechtěné osmnácté pozici. Na chvostu tabulky je ale situace velmi vyrovnaná a od nesestupového místa dělí Madriďany jen jediný bod, takže záchrana pro Getafe rozhodně není ztracená. Aby se na stadionu Getafe mohla i v příští sezóně představovat španělská elita, musí už hráči Getafe konečně začít vyhrávat. Situaci hostům bude však hodně znepříjemňovat řada absencí. Vedle zraněných Castra, Laga nebo Rodrígueze budou Getafe scházet také potrestaní Míchel a Valera.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Bernat, Mathieu, Vezo, Pereira - Romeu, Fuego - Vargas, Parejo, Feghouli - Alcácer
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Escudero, Alexis, López, Arroyo - Lacen, Borja - Lafita, Sarabia, León - Ciprian
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Jednatřicáté kolo La Ligy zahájí prestižní Barcelonské derby. Tentokrát Espanyol hostí na svém stadionu Blaugranas a dá se očekávat vyrovnaná bitva. Kromě slávy mohou domácí získat i osmou příčku, ale favoritem přece jen zůstávají hosté, kteří budou pod tlakem, aby opět neztratili tak těžce vydřený kontakt s prvním místem.

Barcelona ukázala v posledních kolech, že to s útokem na titul myslí zcela vážně. Po postupu přes Manchester City v Lize mistrů deklasoval Martinův tým Osasunu 7:0, následně vyhrál El Clásico a ve středu přehrál Vigo hladce 3:0. To vše v kombinaci se zaváháním Realu vyneslo Blaugranas až na druhou příčku pouhý bod za vedoucím Atléticem. Jedinou nepříjemností pro hosty tak bude zranění brankářské jedničky Victora Valdése, jenž se v pondělí podrobí operaci zraněného kolena.

"Pinto měl nastoupit až do finále Copy del Rey, vypadá to ale, že ho nyní čeká celkem třináct finále," komentoval ztrátu svého gólmana Martino, který rovněž vyjádřil plnou důvěru ve schopnosti náhradníka José Manuela Pinta. K situaci na čele soutěže pak hostující kouč dodal: "Vše se rozhodne až v úplném závěru, ale bude to jen mezi prvními třemi týmy. Pro nás je nejdůležitější že máme situaci opět ve svých rukou. Čeká nás ještě utkání s Atléticem, které, pokud se Atlético udrží na první příčce, bude také nesmírně důležité."

Nejdříve však musí Martinův výběr porazit Espanyol, který hraje v druhé polovině sezóny velmi spolehlivě a právem okupuje sympatickou devátou příčku. Aktuálně si svěřenci mexického trenéra Javiera Aguirreho vylepšili renomé v souboji s Malagou, když díky vítězství 2:1 vykradli La Rosaledu. Před soubojem se svým slavnějším městským rivalem tak domácím rozhodně nechybí zdravé sebevědomí.

"Pro takový zápas hráčům nemusím dodávat žádnou motivaci navíc, je to náš velký rival a my doma nechceme prohrát. Našim fanouškům dlužíme velké vítězství," komentoval náladu ve svém mužstvu domácí lodivod, který se nechal slyšet, že s hráči podrobně rozebíral tři utkání Barcelony. Konkrétně její prohry s Realem Sociedad a Valladolidem a také El Clásico.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Sidnei, Moreno, Fuentes - Stuani, D. López, Sánchez, Pizzi - S. García, Córdoba
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Alba, Piqué, Bartra, Alves - Iniesta, Busquets, Fábregas - Neymar, Messi, Alexis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 5.00 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Sevilla FC  (sobota 18:00)
Pátá Sevilla si v minulém kole připsala na své konto velké překvapení, když porazila slavný Real Madrid. Možná to byl hodně velký šok, ale Sevilla jen potvrdila skvělou formu posledních týdnů, která jí vynesla postup do další fáze Evropské ligy a navíc současné páté místo.

Z deseti posledních zápasů si Sevilla na své konto připsala jen jednu porážku a jednu remízu, hned osmkrát se radovala z výhry. Pomalu se tedy tradiční vyzyvatel v bojích o poháry dostává zpět na své pozice a trpělivost fanoušků je postupem času splácena dobrými výkony i výsledky. Ten minulý byl pro Sevillu jako sen, protože na vlastním stadionu porazila slovutný Real Madrid. O všechny góly domácích se postaral útočník Carlos Bacca, který se v inkriminovaném utkání trefil víckrát než samotný Cristiano Ronaldo a sklízí chválu ze všech stran.

Sám se ale nepovažuje za lídra či spasitele týmu. Sevilla sice po brance právě portugalského šampióna Ronalda prohrávala, ale pět minut poté se prosadil Carlos Bacca poprvé. A ve druhé půli si pro brankáře Diega Lópeze přichystal ještě jedno překvapení a znovu jej poslal pro míč do sítě. Šokovaný Real již nestačil odpovědět a prohrál, což Seville v udržení pátého místa vydatně pomáhá. Šestý Real Sociedad totiž také oplývá dobrou formou.

Bacca skóroval již osmnáctkrát, ale to považuje spíše za úspěch celého kolektivu. Na tiskové konferenci po vyhraném zápase sdělil domácí hrdina: "Jsem moc rád za to, že jsem vstřelil ty dva góly, ale celkově je moc nepočítám. Hlavní je pro mě úspěch týmu. Hráli jsme skvělé utkání, vyhráli jsme a můžeme na sebe být hrdí. Již před zápasem jsme si stanovili nějaké cíle a věděli, co chceme hrát. Naštěstí se nám podařilo trenérovy vize naplnit. Mysleli jsme si, že máme na to porazit Real a povedlo se," nadšeně hlásil Bacca.

"Naším soupeřem byl Real Madrid, což je tým, který obdivuji. Bílý balet sehrál také velmi dobré utkání a každý jiný tým by jeho výkon bral. Nesnažím se nijak počítat, kolik branek jsem už dal, protože to je vždycky zásluha celého týmu. Bylo enormně náročné uhlídat našeho soupeře, protože Real má velkou motivaci. Spolu s Atléticem a Barcelonou chtějí titul. Naše ambice jsou trochu skromnější, i když taková Liga mistrů by byla naším snem. Chybí nám k ní jen šest bodů, takže při určitém štěstí bychom toho mohli dosáhnout," přiznává Bacca.

Celta nebude snadným soupeřem, třebaže za poslední dva duely inkasovala pět branek. Není to tým s pohárovými ambicemi, takže současné místo ve středu tabulky je pro ni dostačující. Na druhou stranu, nikdy nemůžete Celtu podcenit. Udělal to Villarreal a prohrál. Udělalo to Athletic Bilbao a získalo jen bod. Bude Sevilla dalším velikánem, kterého Celta Vigo dokáže obrat o body?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Fernández, Oubiňa, Krohn-Dehli - Orellana, Charles, Nolito
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Iborra, Mbia - Reyes, Rakitić, Marin - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Atlético Madrid  (sobota 20:00)
Náročný úkol leží před lídrem ligové tabulky, Atléticem Madrid. Pokud totiž chce udržet svou momentální pozici, bude nejspíše muset zopakovat svůj počin z ledna tohoto roku - porazit Athletic na jeho vlastní půdě.

Šlo tehdy o střetnutí v rámci ligového poháru, kde se svěřenci Diega Simeoneho stali prvním celkem, který baskický klub dokázal pokořit na jeho novém stadionu San Mamés Barria. Od té doby se k Atléticu přidal jenom barcelonský Espanyo, jinak si klub z Bilbaa i nadále drží skvělou fazonu. A dobře si je toho vědom i trenér Simeone.

"Očekávám, že se Athletic projeví jako obtížný protivník se skvělou hrou, jako tým plný sebevědomí, který se doma se skvělými příznivci za zády stává ještě nebezpečnějším. San Mamés je úchvatné jeviště pro fotbal, očividně budeme potřebovat předvést špičkové představení," pěl na Athletic chválu argentinský kouč Atlética, jenž dokázal mezi svým celkem a kádrem Ernesta Valverdeho najít i několik podobností.

"Sezona Athleticu byla doposud velmi podobná té naší, když si uvědomíte, jak tvrdě na sobě pracovali a kolik bodů dokázali nasbírat," ocenil Simeone svého soupeře, který momentálně drží pevně v rukou čtvrté místo a má velmi blízko k dosažení předkola Ligy mistrů pro další sezonu poprvé po šestnáctiletém půstu. "Bojují o čtvrtou příčku, protože disponují špičkovými hráči. Musíme si na to dát pozor a určovat hře takový ráz, který nám bude vyhovovat," přednesl Simeone taktický plán pro sobotní večer.

Určitou komplikací pro Atlético je blížící se čtvrtfinále Ligy mistrů. Zatímco madridský klub bojuje poprvé po osmnácti letech o čelo ligové tabulky, postup mezi nejlepších osm v rámci evropské milionářské soutěže se mu podařilo poprvé po pauze jen o rok kratší. Již v úterý nastoupí Simeoneho skvadra na půdě Barcelony, nicméně "el Cholo" odmítl, že by kvůli tomu jakkoli oslabil svou základní sestavou rotací.

"V tuto chvíli se staráme jen a pouze na zápas v Bilbau. Teprve až půjde o posledních čtyři nebo pět kol, budeme celou záležitost brát vážněji," drží se Simeone své známé mantry "zápas po zápase". S výjimkou zraněného beka Manquilla disponuje soupiska Atlétika všemi předními jmény, zatímco jeho protějšek se bude muset obejít bez Andera Herrery, jenž si odpyká karetní trest. Zastoupit by jej měl Beňat Etxebarría, pro nějž půjde o první start v základu od ledna letošního roku.

Přestože byl nedávný zápas v Copa del Rey mezi oběma soky na ostří nože, odmítl útočník Athleticu Aritz Aduriz spekulace o tom, že by jeho celku šlo o pomstu. "Chceme si zajistit čtvrté místo a myslím, že tři body samy o sobě spolu s udržením naší dobré domácí formy více než stačí na to, abychom měli dostatečnou motivaci a nadšení jít si do zápasu pro vítězství."
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, José, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Marcos, Muniain - Aduriz
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Luís - Turan, Gabi, Suárez, Koke - García - Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.25 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Rayo Vallecano  (sobota 22:00)
Real Madrid během jednoho týdne ukázal v plné kráse, jak převrátit naruby vnímání dosavadního průběhu letošní sezony. Z prvního místa se po dvou porážkách v řadě propadl až na třetí a v sobotním městském derby s Rayem Vallecanem už jednoduše musí tuto krátkou krizi zlomit.

Po ztrátě všech bodů ze soubojů s Barcelonou a Sevillou se Real rázem ocitl s tříbodovou ztrátou na vedoucí Atlético Madrid a dvoubodovým mankem na Barcelonu. Opatrná prohlášení přesto z hráčského tábora nezazní, koneckonců fanoušci ani nic takového nechtějí. "Jsme Real Madrid, je naší povinností se okamžitě probrat," velí letní posila bílého baletu Isco.

"Zbývá odehrát osm kol a pořád věříme, že je v našich schopnostech současnou situaci znovu otočit. Už se nám to v minulosti nejednou podařilo, vrátili jsme se na čelo tabulky ze šestibodové ztráty. Tak proč by to nemohlo jít i nyní?" Ofenzivní záložník Realu pak sebevědomě pokračoval: "Čím dříve dojde na náš další zápas s Rayem, tím lépe. Dovolí nám to dostat se zpět na vítěznou vlnu, vstupujeme do nejnapínavější a nejdůležitější fáze sezony." Isco se dále rozpovídal i o podpoře fanoušků, která díky nepříznivým výsledkům z předchozích dní mohla stejně jako tým Carla Ancelottiho trochu zakolísat. "Tento týden byl ohromnou ránou jak pro nás, tak pro fanoušky. Ale měli by i tak zůstat klidní. Stále jsme ve třech soutěžích a vydáme ze sebe vše, budeme bojovat až do konce. Měli by se postavit za svůj tým, je to pro nás velmi důležité."

Jestli kdy mělo Rayo hrát zápas na půdě svého věhlasného městského soka a živit šanci na slibný výsledek, lépe než tuto sobotu to snad ani načasovat nešlo. Nejenže se Real zrovna výsledkově potácí, ale právě malý klub z madridského předměstí se těší výtečné formě, vždyť z posledních pěti ligových kole hned čtyřikrát vyhrál a jednou remizoval.

Kouč hostů Paco Jémez tak měl po poslední výhře 1:0 nad Osasunou důvod k optimismu i do dalšího kola. "Samozřejmě že máme šanci vyhrát (na Bérnabeu). Nenapadá mě k tomu lepší příležitost, a jestli si někdo myslí, že polevíme, tak se mýlí."

"Pojedeme tam hrát svou hru, a pokud inkasujeme sedm branek, bude to jen proto, že byl soupeř lepší. Ale tak jako tak chceme být rovnocennými soupeři a zápas si užít," pokračoval Jémez. "Vždycky chcete nenarušovat vítězné série - tentokrát máme na výhru menší šanci, ale o to víc se jí budeme držet," dodal bojovně trenér Vallecana na závěr.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrić, Alonso, Di María - Bale, Benzema, Ronaldo
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, Castro, Gálvez, Rat - Trashorras, Saúl - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.04 - 15.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid30234367:2173
2.FC Barcelona30233488:2572
3.Real Madrid30224481:3270
4.Athletic Bilbao30168652:3256
5.Sevilla FC30148855:4550
6.Real Sociedad30147953:4349
7.Villarreal CF301461050:3648
8.Valencia CF301171243:4240
9.Espanyol Barcelona301171234:3540
10.Levante UD309101127:3837
11.Granada CF301041628:4034
12.Celta Vigo30961533:4433
13.Rayo Vallecano301031734:6333
14.Málaga CF30881429:3832
15.Elche CF307101324:4131
16.UD Almería30861633:5730
17.CA Osasuna30851725:5129
18.Getafe CF30771626:4728
19.Real Valladolid305121331:5027
20.Real Betis30571826:5922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (585)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele