Primera División - preview 25. kola

25.02.2012, 09:05, aktualizováno 26.02.2012, 10:40
Previews
Real Madrid si vypracoval v čele pohodlný náskok deseti bodů, který dnes bude hájit na půdě Raya Vallecano. Druhá Barcelona čeká na jeho zaváhání, sama si musí poradit s těžkým utkáním na půdě Atlétika Madrid. Valencia hostí Sevillu, Osasuna přivítá Granadu, v poledne hraje Villarreal s Athletikem.
Villarreal CF - Athletic Bilbao  (neděle 12:00)
Ještě před rokem by to byl souboj o evropské poháry, jenže uplynula jedna sezona a situace se úplně změnila. Villarreal se místo předních příček musí prát s týmy na úplném dně tabulky, do boje s Athleticem tak vstupuje jako outsider. Přesto ho nelze odepisovat, na domácím hřišti už potrápil spoustu favoritů. Hosté si však jednoznačně jedou pro tři body, které by tak potvrdily jejich úžasnou formu z posledních týdnů a poslaly Basky zpět na čtvrté místo.

Už při prvním pohledu na výsledku je jasné, kde Žlutou ponorku nejvíce tlačí bota, tedy v utkáních na hřištích soupeřů. Villarreal už mimo svůj stadion cestoval dvanáctkrát, domů si však přivezl pouze chabých šest bodů a v tomto ohledu je vůbec nejhorší v celé lize. Ovšem nyní se bude hrát znovu na Madrigalu, čímž se šance Villarrealu na body výrazně zvyšují. Neprohrál tu desetkrát z jedenácti letošních případů, z tohoto hlediska je na solidní deváté příčce. Jediným celkem, který si dokázal odvézt všechny tři body je Levante, to však bylo v době zápasu nejlepším klubem ve Španělsku.

Athletic se po pomalejším rozjezdu srovnalo do obvyklé formy a momentálně předvádí skvělé výkony, což ho řadilo před sobotními zápasy na čtvrté místo. Daří se mu navíc i v Evropské lize, kde si prokousal cestu už do osmifinále, a to po výsledcích 1:2 a 1:0 s Lokomotivem Moskva. Baskové prohráli o gól v Moskvě, v domácí odvetě navíc za nepostupového stavu 0:0 přišli o vyloučeného Amorebietu, přesto dokázali vstřelit zásluhou Muniaina kýženou branku a postoupit. Los ovšem nebyl milosrdný, Athletic se v další fázi soutěže utká s velkým favoritem, tedy Manchesterem United.

"Neříkám, že jsou naše šance nějak obrovské, ale vzdávat bez boje se určitě nebudeme, to není náš styl. Dokázali jsme překonat už spoustu překážek, při souhře několika okolností nemusí být osmifinále konečnou stanicí. Na obou frontách si vedeme velmi dobře, ovšem byla by škoda to pokazit, musíme pokračovat v dobrých výkonech, a to už o víkendu," prohlásil po čtvrteční odvetě s Lokomotivem kouč Athleticu Marcelo Bielsa.

Jen slova uznání pak pro Basky měl Bielsův protějšek, José Molina "Obdivuji jejich práci, měli by být vzorem pro všechny kluby nejen ve Španělsku. Jenže nejsme tu od toho, abychom jim přenechali body, které sami potřebujeme jako sůl. Ano, jsou ve skvělé formě, ale my musíme využít domácího prostředí a zvítězit. Podívejte se na tabulku, jsme sedmnáctí, jenže na svého čtvrtého soupeře ztrácíme osm bodů, to je neuvěřitelné," ocenil Molina vyrovnanost soutěže. Ve španělských médiích se v poslední době hodně probíralo téma Borjy Valera, pro kterého domácí kouč pomalu nachází novou pozici.

"Je to velký univerzál, to je vždy výhoda. Dlouho jsme ho využívali v defenzivní dvojici záložníků, odkud mohl perfektně rozdávat balóny a kontrolovat hru, ale všichni vidíme, že ho to táhne dopředu. Uvidíme, zatím není vůbec ni jisté, jen hledáme to řešení, které bude nejvíce vyhovovat týmu," míní Molina. Ten se bude muset znovu obejít bez dlouhodobě zraněných Rossiho a Cataly, ostatní členové kádru už však jsou fit, a to včetně kanonýra Nilmara. Hosté postrádají potrestané Muniaina s De Marcosem, zranění pak jsou Amorebieta, Castillo, Ocio a Gurpegi.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
López - Ángel, Gonzalo, Musacchio, Oriol - Senna, Bruno - Cani, Valero, Camuňas - Rubén
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Martínez, San José, Aurtenetxe - Iturraspe, Pérez - López, Herrera, Susaeta - Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rayo Vallecano - Real Madrid  (neděle 16:00)
Za dalším vítězstvím, tentokrát už devátým ligovým v řadě, si jde Real Madrid, v pětadvacátém kole ho však nečeká vůbec nic jednoduchého, k malému madridskému derby cestuje na hřiště Raya Vallecana. Domácí mají skvělou formu, vyhráli třikrát v řadě, což je katapultovalo na vynikající osmé místo tabulky.

Důležité je hned na úvod zmínit víkendového soupeře Barcelony, ta totiž uzavře kolo soubojem na půdě silného Atlétika Madrid. To znamená jediná, v případě výhry Realu jeho už tak velký náskok na čele tabulky ještě naroste, a to ze současných deseti bodů na jedenáct či dokonce třináct. Hosté si však podobné kalkulace nepřipouštějí. "Neřešíme, s kým a jak hraje Barcelona. Naším úkolem je vyhrát všech zbývajících patnáct zápasů a kdyby se nám to nepovedlo, musíme minimalizovat ztráty. Ale víkend co víkend se starat o soupeře, to rozhodně v plánu nemáme," prozradil kouč Realu José Mourinho.

Ten musí řešit drobné problémy s útokem, jelikož Karim Benzema se v utkání Ligy mistrů na hřišti CSKA Moskva zranil a bude svému týmu chybět minimálně dva týdny. To by za normálních okolností nemuselo nadělat takové problémy, jenže momentálně je situace jiná, Gonzalo Higuain totiž čeká na gól už více než měsíc, naposledy se trefil v polovině ledna. "Trápí mě to, ale bohužel s tím nemohu nic udělat. Nejde o to, že bych se nesnažil, jen to tam prostě nepadá. Ale zůstávám trpělivý, poctivě trénuji a věřím, že moje góly přijdou. A do té doby je důležité, že tým vyhrává," řekl argentinský útočník.

"Nečeká nás nic jednoduchého, Rayo je silný tým s velmi dobrými hráči. Myslím si, že jejich tabulkové postavení odpovídá kvalitě kádru. I my máme výbornou pozici, ale stále nemůžeme polevit, stačí jednou ztratit a Barcelona bude znovu na dohled," uvědomuje si Higuain.

Španělská média v týdnu přišla s informací, že José Mourinho by v létě přivedl do Realu dvojici špičkových fotbalistů, a to na pozice defenzivního záložníka a pravého obránce. Tím prvním by se měl stát univerzál z Athleticu, Javi Martínez, druhé jméno zatím nebylo odhaleno. Jisté však je, že do tohoto utkání nezasáhnou, a to stejně jako již zmíněný Benzema, Ángel Di María a Hamit Altintop, kteří jsou zranění.

Jestliže má Real potíže v ofenzivní části, Rayo řeší problémy se složením obrany. Kvůli zdravotním trablům Arribase, Casada a Movilly není vyloučené, že v defenzivní linii nastoupí záložník Benítez a dokonce i útočník Costa. "Zasáhlo nás to ve špatnou dobu, zrovna, když se nám tak začalo dařit. Zkusíme se s tím poprat, ale pochopitelně to je určitá komplikace. Ano, i Real má zraněného Benzemu, jenže podívejte se na jeho možné náhrady. Higuain, Kaká, to jsou hráči světové extratřídy," uvědomuje si rozdíl mezi oběma kluby kouč Raya José Ramón Sandoval.

Když už jsem zmínil skvělou formu domácích, tak se na ní podívejme zblízka. Rayo vyhrálo pět ze sedmi posledních ligových klání, momentálně přitom drží sérii tří tříbodových zisků za sebou. Naposledy přestřílelo Levante na jeho hřišti 5:3, což dokonale ukázalo také schopnost nováčka soutěže sbírat body mimo svůj stadion. To ve španělské lize umí lépe pouze jeden tým a nepletete se, pokud tipujete právě Real. Na domácím trávníku už to však tak slavné není, v této statistice je Rayo třetí nejhorší. Oproti současnému hernímu rozpoložení Realu je ovšem vše ostatní bráno za ne tak kvalitní, madridský velkoklub zvládl osmnáct z devatenácti předešlých duelů v lize, podlehl pouze Barceloně. Právě té může možná už definitivně utéct v boji o titul, dokáže to?
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Joel - Tito, Arribas, Pulido, Casado - Fuego, Movilla - Lass, Michu, Armenteros - Costa
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo - Khedira, Xabi Alonso, Granero - Özil, Higuaín - Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.75 - 5.00 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Sevilla FC  (neděle 18:00)
Hned tři zápasy nám tentokrát připravila španělská liga na osmnáctou hodinu, z toho nejzajímavější je určitě souboj mezi třetí Valencií a momentálně až dvanáctou, přesto stále hodně silnou Sevillou. Oběma týmům se však v poslední době nedaří, Valencia však i přesto v poklidu drží příčku zajišťující přímý postup do Ligy mistrů. Sevilla se skrývá ve druhé polovině tabulky, přesto na evropské poháry ztrácí jen čtyři body.

Od odvolání Marcelina Garcíy Torala z lavičky andaluského celku uplynuly dva zápasy, nový kouč Míchel si v nich vedl naprosto odlišně. V tom prvním Sevilla podlehla Realu Sociedad 0:2, o minulém víkendu už ale předvedla mnohem lepší výkon, což potvrzuje výsledek 2:0 proti nepříjemné Osasuně. "Je to pro nás vzpruha, tenhle výsledek nám a hlavně teda mně hodně pomohl. Obvykle jeden zápas nic neznamená, ale tohle nám ukázalo, jakým směrem máme jít, kudy vede cesta k úspěchu," neskrýval nadšení Míchel.

Sevilla může těšit také vzájemná bilance obou týmů z poslední doby, Andalusané totiž Valencii předčili hned pětkrát ze šesti posledních pokusů, jediná porážka přitom přišla v poháru. Valencia je po čtvrtečním utkání v rámci Evropské ligy, i odvetu se Stoke City zvládla poměrem 1:0 a slaví postup do osmifinále, kde se utká s PSV Eindhoven. "Bude to zajímavý dvojzápas, PSV je ofenzivní tým plný zajímavých hráčů. Ale my samozřejmě budeme chtít jít do dalšího kola," řekl stručně trenér Valencia Unai Emery.

V lize to však nešlape na 100 procent, na první vítězství v roce 2012 museli Netopýři čekat až do poloviny února, úspěch ale okamžitě zkazili vysokou porážkou 1:5 na Nou Campu. "Messi je hráč z jiného světa, jinak to není možné. Připravili jsme se na něj, bránili jsme ho, on byl přesto u všeho důležitého a dal nám čtyři góly. Jedním slovem: neuvěřitelné," pochválil argentinského šikulu za skalp vlastního týmu Emery.

Valencia se bude muset obejít bez trojice zraněných hráčů, k dlouhodobě indisponovanému Canalesovi se nyní přidali i Miguel a Banega. Hosté jsou na tom v tomto směru lépe, chybí jim pouze Diego Perotti, který stejně v poslední době nedostává šanci v základní sestavě. Domácí jsou mírnými favority zápasu, ale znovuzrozenou Sevillu není radno podceňovat.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Bruno, Rami, Ruiz, Alba - Albelda, Costa - Feghouli, Jonas, Mathieu - Soldado
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Palop - Coke, Cala, Spahič, Navarro - Navas, Medel, Rakitič, Reyes - Kanouté, Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CA Osasuna - Granada CF  (neděle 18:00)
Desátá Osasuna hostí patnáctou Granadu, tento zápas ovšem nejlépe dokazuje neuvěřitelnou vyrovnanost Primera División. V případě vítězství se domácí posunou někam k pátému místu, ovšem pokud na druhou stranu prohrají, propadnou se třeba i právě za Granadu.

A teď ještě z pohledu nováčka soutěže, Granada může být po tomto kole třeba i desátá, jenže stejně tak i sedmnáctá. "Tak nízké bodové rozestupy nepamatuji, je to parádní i strašidelné zároveň. Nikdo nemá nic jistého, v každém utkání jde o hodně, co víc si může fanoušek přát," říká domácí lodivod Jose Luis Mendilibar.

Osasuna je týmem, kterému se moc nedaří, z posledních osmi zápasů vyhrála pouze jednou, a to nad Barcelonou! Jinak ztratila i s týmy jako Sporting, Racing nebo Real Sociedad, ovšem na katalánského giganta se dokázala vytáhnout a porazila ho na domácím hřišti 3:2. A nyní čeká domácí tým těžký soupeř, Granada se docela rozjela a vyhrála třikrát ze čtyř minulých pokusů. "Je to velmi dobrý tým, každý člen kádru ví na sto procent, co má dělat a co se od něj čeká a přesně to i dělá," ví Mendilibar.

Ten si zároveň uvědomuje, že jeho celek musí využít výhody domácího prostředí. "Venku se nám nedaří, vždy musíme dostat facku, abychom začali hrát. Doma to neplatí, to musíme znovu potvrdit a zvítězit." Jasné je, že k tomu nepomůže záložník Masoud, který se stále zotavuje po operaci chodidla. Chybět bude také útočník Baldé, zdravý už je naopak García.

Hostům chybí zdravotně indisponovaní Yebdá s Lópezem a vykartovaný Siqueira, i v týmu druhého nováčka tak dojde k posunům v sestavě, do obrany se zřejmě stáhne Borja Gómez. Očekává se vyrovnané klání s velkým počtem osobních soubojů, bude to boj o každý metr hřiště. Osasuna by však měla přece jenom využít domácího prostředí a zvítězit.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Sergio, Flaňo, Raitala - Puňal, Nekounam, García - Cejudo, Lekič, Nino
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Diakhaté, Gómez, Benítez - F. Rico, M. Rico - Uche, Martins, Jara - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.25 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - RCD Mallorca  (neděle 18:00)
Za souboj o záchranu lze považovat utkání mezi Realem Sociedadem a Mallorcou, síly v něm totiž změří šestnáctý a čtrnáctý tým ligové tabulky. Rozdíl mezi oběma celky činí jediný bod, a tak i tady půjde opravdu o hodně.

Real Sociedad vždy těžil převážně z toho, že hrál velmi dobře na vlastním stadionu, to však v této sezoně tak úplně neplatí. Ovšem teď se zdá, že se znovu blýská na lepší časy, Baskové doma vyhráli dvakrát v řadě, a to při celkovém skóre 7:1.

"Pro nás tým bylo vždy důležité předvést se před vlastními fanoušky, odměnit se jim za jejich vytrvalou podporu a potěšit je. Takže když se nám to nedařilo, nebyla nálada v kabině nejlepší, ovšem to už jsme snad zlomili. Momentálně nehrajeme špatně, jisté, našel bych v naší hře několik nedostatků, ovšem to je naprosto pochopitelně, kdyby tam žádné nebyly, bojovali bychom o titul. Pro mě je důležité, že tímto tempem nebudeme mít problémy se sestupem. A pokud zvítězíme i v neděli, posuneme se do středu tabulky, to by bylo skvělé," tvrdí Philippe Montanier, francouzský trenér Sociedadu.

Důležitost zápasu si uvědomuje i jeho protějšek, tedy Joaquín Caparrós. "Ve druhé polovině sezony je nejdůležitější získávat body proti soupeřům, kteří jsou na tom podobně jako my. Právě takové utkání nás teď čeká, takže bychom rádi získali minimálně bod. Minulé kolo s Villarrealem (4:0) nám ukázalo, že máme sílu potřebnou ke klidné záchraně, ale pro to ještě musíme získat několik bodů. A čím dříve se nám to povede, tím to pochopitelně bude lepší," ví Caparrós.

Poslední vzájemné duely sice vyznívají mírně ve prospěch Mallorcy (z jejího pohledu 0:2 a 6:1 v poháru, 2:1, 0:1 a 2:0 v lize), favorita přesto hledejme spíše na druhé straně. "Kvalita je na straně domácích, jenže v takovýchto zápasech mnohdy rozhoduje spíše bojovnost a štěstí. Uvidíme, ale pokud bych si měl vsadit, bylo by to na Real Sociedad," přiznal bývalý kouč domácích Martín Lasarte.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Estrada, González, Martínez, De La Bella - Bergara, Aranburu - Prieto, Zurutuza, Griezmann - Agirretxe
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Chico, Nunes, Ramis, Cáceres - Pereira, Tissone, Martí, Castro - Víctor, Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - FC Barcelona  (neděle 21:30)
V nedělním zápase 25. kola La Ligy přivítá Atlético Madrid hráče Barcelony. Momentálně osmý celek španělské tabulky se tak setká s druhým, který se stále snaží dohnat náskok Realu Madrid a obhájit ligový titul. K tomu musí nutně bodovat všemi třemi body, jinak se jejich plány stanou již téměř nemožné. To domácí bojují ve vyrovnaném boji s dalšími kluby o pozice, které zajišťují účast v pohárové Evropě, a tak se budou také získat nějaké body.

Barcelonský záložník Seydou Keita, který se vrátil z Afrického poháru národů, kde s týmem Mali vybojoval bronzové medaile, prohlásil, že Barcelonu ještě nelze odepisovat z boje o titul, ačkoli na Real Madrid ztrácí hned deset bodů a čeká je velice těžký soupeř právě z Madridu.

V posledních sedmi zápasech roku 2012 totiž Barcelona dokázala získat všechny tři body pouze čtyřikrát, což je pro takový velkoklub neúspěch, a právě kvůli tomu se nyní Katalánci dívají Realu Madrid na záda a nejeden fotbalový fanoušek už má jasno v tom, kdo titul pro letošní sezónu vyhraje. A o Barceloně se v této souvislosti příliš nemluví. Blaugranas si náladu zvedli alespoň jednoznačným vítězstvím nad třetím celkem ligové tabulky, tedy nad Valencií, kterou rozstříleli 5:1, a fanoušci tak očekávají, že si jejich oblíbenci poradí i s dalším těžkým týmem.

Seydou Keita k tomu říká: "Pokud si s Atléticem poradíme, stále máme šanci obhájit titul. Real má sice desetibodový náskok, ale do konce ligové sezóny zbývá ještě 15 zápasu a to je hodně dlouhá doba. Je to fotbal a v něm se může stát mnoho nepředvídatelných věcí. Je nesmysl tvrdit, že je již rozhodnuto o vítězi ligy."

"Samozřejmě všechno má prozatím v rukou Real. Pokud si udrží nynější formu a neztratí dostatečný počet bodů, nebudeme s tím moci nic udělat a budeme muset uznat, že si titul pro tuto sezónu zasloužili. Ale neboť nevíme, jak se budou věci vyvíjet, musíme doufat a aspoň se snažit vyhrát všechny naše zbývající zápasy," dodává.

Trenér Pep Guardiola se bude muset stále obejít bez dlouhodobě zraněného Davida Villy a Ibrahima Afellaye.

Atlético se momentálně pohybuje na osmém místě, ale na některé týmy má ještě zápas k dobru, a tak se může v případě výhry bez větších problémů vyšplhat mnohem výš, na příčky pohárové Evropy. Nálada je nyní v kabině velice dobrá, neboť se týmu z hlavního španělského města podařilo v týdnu porazit v Evropské lize Lazio Řím vysoko 4:1, a kvalifikovat se tak do dalšího vyřazovacího boje.

Trenér Diego Simeone před nadcházejícím zápase říká: "Jsem velice spokojen s výkonem, kteří mí svěřenci předvedli s Laziem. Věřím, že pokud by hráli stejně jako proti Italům, máme šanci Barcelonu potrápit a získat nějaké body. Barcelonské nelze podceňovat, ale dobrý také není až přebytečný respekt. Je důležité uvědomovat si, kdo proti vám stojí, ale na druhou stranu se z toho člověk nesmí sesypat. A já jsem hrdý na to, že mohu říct, že mí hráči se z toho nesesypou a budou se snažit hrát vyrovnanou partii."

Podobná slova volil také záložník Juanfran. "Na zápas s Barcelonou se již velice těším. Bude to více než těžký zápas, ale za tu atmosféru na stadionu to stojí. Upřímně věřím, že pokud se vyvarujeme zbytečný chyb v rozehrávce a podobně, máme šanci získat všechny tři body," prohlásil.

Arda Turan, Salvio a Adrián se s nejvyšší pravděpodobností objeví v základní sestavě Atlética, ačkoli je trápí jednotlivá zranění. Z toho lze vidět, jak je to pro Atlético důležitý zápas, když nominuje i takového hráče, kteří by za normálních podmínek relaxovali a snažili by se dát v klidu do pořádku svá zranění.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, F.Luis - Tiago, Gabi - Salvio, Koke, Adrián - Falcao
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
V.Valdés - Abidal, Piqué, Puyol, D. Alves - Iniesta, Busquets, Xavi - Fábregas, Messi, Alexis Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 4.50 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Racing Santander - Sporting Gijón  (sobota 18:00)
V prvním hraném utkání 25. kola španělské Primera Division se v souboji o záchranu domácí Racing Santander doma postaví proti Sportingu Gijón. Oba dva celky jsou nyní na sestupových pozicích, přičemž hůře je na tom o tři body Gijón, který je předposlední. Díky domácímu prostředí bude Racing favoritem zápasu, ale Gijón si nemůže dovolit utkání prohrát, protože propast šesti bodů na záchranu by byla o poznání hrozivější.

Ani jeden z celků neprožívá úplně povedenou sezónu a jejich mizérii potvrzují poslední zápasy. Racing v posledních pěti zápasech nezvítězil ani jednou a získal pouze tři body za tři remízové výsledky. V posledním kole se Racing představil v neřešitelném úkolu na půdě Realu Madrid a prohrál vysoko 4:0.

Gijón je na tom ještě o bod hůře. Z posledních pěti zápasů získal pouze dva body a jeden z nich v posledním kole, ve kterém velmi překvapivě doma remizoval s Atléticem Madrid 1:1. První vzájemný zápas obou celků v této sezóně skončil remízou a tento výsledek je pravděpodobný i ve druhém duelu.

Záložník hostujícího Gijónu Ricardo Leon Brito věří, že pod taktovkou nového trenéra Javiera Clementeho se tým zvedne a zachrání se v nejvyšší soutěži. "Se změnou manažera jsme dostali nový impuls a hráči, kteří nedostávali předtím moc příležitostí, si teď zahrají více. Nálada v kabině je teď výborná a já věřím, že začneme sbírat body a dokážeme se zachránit."

"Zápas na půdě Racingu je pochopitelně pro nás velmi důležitý, protože v případě porážky budeme na záchranu ztrácet šest bodů, což by bylo velmi nepříjemné. My jsme si však zvedli sebevědomí po remíze s Atléticem Madrid a jedeme do Santanderu pro všechny body,"
řekl sebevědomě Brito.

Na straně hostí stále chybí zraněný Alberto Lora a na jeho místo by měl znovu nastoupit mladík Pedro Orfilla, který skvěle odehrál utkání proti Atléticu. Do stoperské dvojice k Albertu Botíovi se vrací Ivan Hernandéz. Domácí budou postrádat potrestaného Dominga Cismu, který dostal proti Realu Madrid červenou kartu. Do sestavy se naopak vrací útočník Stuani.

Útočník domácích Jairo Sampeiro také hovořil o důležitosti tohoto utkání: "Proti Gijónu bude důležité zvítězit, protože s nimi bojujeme o záchranu. Pokud se nám to podaří, dostaneme se do výhodné pozice, ze které můžeme začít svůj boj o záchranu mnohem lépe. Naším cílem je na konci května stát nad osudovými pozicemi."
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Toňo - Álvaro, Torrejón, Bernardo, Christian - Diop, Gullón - Arana, Acosta, Adrián - Stuani
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Pablo - Canella, Gregory, Botía, Orfila - Rivera, Eguren - Colunga, Las Cuevas, Carmelo - Barral
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Real Betis - Getafe CF  (sobota 18:00)
V dalším utkání se Real Betis doma postaví proti Getafe a zde se jedná o duel dvou celků ze středu tabulky. Před zápasem je na tom o bod lépe domácí Betis, který je na dvanácté pozici a určitě bude chtít svou pozici po tomto zápase vylepšit. Getafe je pouze pět bodů nad sestupovou propastí a jede si do Sevilly pro body.

Poslední dvě kola dopadla pro Betis výborně a díky nim se nováček posunul výše do středu tabulky. Nejprve porazil ve velmi kvalitním duelu překvapivě doma Athletic 2:1 a v minulém kole vyhrál Betis na půdě poslední Zaragozy 0:2. Dvěma góly se blýskl útočník Ruben Castro, který však do utkání proti Getafe nezasáhne.

Hostující tým v posledním kole pouze remizoval doma s Espanyolem 1:1 a už tři zápasy nepoznal chuť vítězství. Naposledy se mu podařilo vyhrát v rámci 21. kola na půdě Levante. První duel této sezóny mezi těmito dvěma celky skončil vítězstvím domácího Getafe v poměru 1:0. O jediný gól zápasu se postaral Diego Castro.

Na straně domácího Betisu hovořil Benat Etxebarria o ambicích klubu. "Pokud budeme pokračovat v našich posledních výsledcích, můžeme hrát o více než pouze o záchranu, ale pochopitelně udržení nejvyšší soutěže zůstává naším primárním cílem. Cokoliv navíc už bude pouze bonus, se kterým jsme původně nepočítali, takže je příjemné, že se nám v posledních kolech daří."

"Chceme se v poklidu dostat na 44 bodů, což by mělo bohatě stačit na setrvání v nejvyšší soutěži. Nicméně teď nás čeká těžký zápas proti Getafe, které bojuje na stejné úrovni jako my a také chce v poklidu odehrát zbytek ligy ve středu tabulky. Na domácí půdě však chceme vyhrávat a nic na tom nemění ani duel proti Getafe. Do zápasu jdeme s cílem získat tři body,"
dodal Etxebarria.

Manažer Betisu Pepe Mel se bude muset v utkání obejít bez zmiňovaného Rubena Castra a také bez Salvy. Oba dva mají distanc kvůli žlutým kartám. V základní sestavě by se tak mohl objevit Javier Matilla. Na druhé straně do utkání nenastoupí Alberto Lopo a Rafa. Do sestavy by se naopak mohl vrátit uzdravený Juan Valera. Místo Lopa by měl do utkání naskočit Alexis, který přišel na hostování ze Sevilly.

Právě nový hráč Getafe Alexis hovořil před utkáním o šancích svého nového celku a také o svém hostování. "Příčina mého hostování byla hlavně v tom, že jsme se nepohodli s trenérem ohledně mé zápasové vytíženosti. Potřebuji hrát pravidelně, a proto jsem se rozhodl jít do Getafe na hostování. Je tady kvalitní tým a v mém prvním zápase budu chtít určitě předvést to nejlepší. Určitě je v našich silách na hřišti Betisu uspět."
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Nelson, Paulao, Dorado, Nacho - Beňat, Iriney, Caňas - Castro, Molina, Montero
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moya - Mané, Rodríguez, Díaz, Torres - Castro, Lacen, Casquero, Barrada - Miku, Guiza
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Málaga CF - Real Zaragoza  (sobota 20:00)
Ve 25. kole La Ligy přivítá Málaga hráče Realu Zaragoza, kteří se nachází až na samotném dně španělské tabulky. Zatímco se tedy devátá Málaga bude snažit probojovat na příčky evropských soutěží, hosté se budou snažit stáhnout pětibodovou ztrátu na předposlední Sporting Gijón.

Málaga, která měla před sezónou vysoké ambice a která hlásila, že se bude chtít prát o evropské příčky, se momentálně nachází až na 9. místě, což je poněkud zklamaní, jenže na druhé straně ztrácí pouhé 4 body na čtvrtý Athletic Bilbao, a tak ještě může bez větších problémů do evropských soutěží promluvit. V minulém kole Andalusané ovšem podlehli týmu z opačné strany Španělska, když nestačili právě na baskický Athletic, který je přehrál skórem 0:3.

Nyní by se tudíž svěřenci Manuela Pelegrinniho rádi vrátili na vítěznou vlnou a jaké slabšího soupeře si k tomu přát než poslední Zaragozu. Ta zatím získala pouze 15 bodů, a na předposlední Gijón tak ztrácí dalších pět. Tristním faktem je, že se týmu za celou sezónu podařilo zvítězit pouze třikrát, ale pravdou je, že jedno z těchto tříbodových utkání se odehrálo tento měsíc a pokořeným soupeřem byl další adept na evropské soutěže, a to Espanyol. Málaga by si z toho tak měla vzít ponaučení a nedovolit, aby se podobná věc přihodila i jí.

Dřívější trenér Realu Madrid Manuel Pelegrinni k tomu řekl: "Největší chybu, kterou můžeme udělat, je myslet si, že poslední Zaragoza je slabá a že se porazí sama. To, že mají svoji kvalitu, předvedli proti Espanyolu a rozhodně se budou snažit pokořit i další týmy. Vždyť pokud nechtějí sestoupit, musí začít bodovat."

"Důležité je, abychom předvedli takový výkon, který byl typický pro naše předchozí domácí zápasy. Všechny zápasy jsou důležité a my si nyní nesmíme dovolit jakékoliv z nich zbytečně ztratit. Rozdíl mezi soupeři je minimální, a tak musíme do každého utkání nastupovat zcela soustředěně,"
dodává.

Málaze hraje do karet to, že nastoupí na svém domácím stadionu La Rosaleda, kde se jí daří mnohém lépe než ve venkovním zápasech. Kdyby se ligová tabulka tvořila pouze z domácích zápasů, Andalusané by si drželi čtvrtou příčku, zatímco v opačném případě by byli až 17. Pelegrinni k tomu říká: " Z nějakého důvodu jsme při venkovním zápasech nebyli schopni vstřelit dostatek gólů, abychom vyhráli, což se nám dařilo doma. Jenže každý zápas je jiný, a tak se nesmíme spoléhat pouze na statistiky."

Trenér Zaragozy Manolo Jiménez, který v prosinci nahradil odvolaného Javiera Aguirreho, nemá nejlehčí pozici, ale stále věří, že se mu ještě podaří jeho tým udržet v La Lize i pro příští sezónu: "Matematicky máme stále šanci a zápasů do konce je ještě poměrně dost, a pokud budeme k jednotlivým utkáním přistupovat zodpovědně, je tu naděje, že uspějeme. Už kvůli fanouškům a klubové tradici to nesmíme předem vzdávat."
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
W.Caballero - S.Sánchez, Demichelis, Weligton, Monreal - Toulalan, Recio - Cazorla, S.Fernández, Isco - S.Rondón
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Paredes, D.Silva, Lanzaro, P.Álvarez - R.Micael, Apoňo - Obradovič, Lafita, L.García - H. Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.44 - 4.20 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Levante UD  (sobota 22:00)
Ve 25. kole La Ligy se střetnou dva adepti na evropské soutěže, když Espanyol Barcelona přivítá na svém stadionu Cornellà hráče Levante. Domácí se totiž nacházejí na 5. místě a valencijští na ně ze 7. pozice ztrácí pouhý jeden bod.

Espanyol se v průběhu sezóny vyšplhal až na páté místo, a je tak žhavým kandidátem na evropské soutěže. Týmů, které dělí minimální bodový rozdíl, je však za sebou několik, a tak trenér Mauricio Pochettino nabádá své hráče, aby nepolevovali ve svých výkonech a po hlavě se vrhli na uhájení své pozice či její vylepšení.

Po čtyřiadvaceti kolech je totiž Espanyol na dosah čtvrtému Athleticu Bilbao, které má stejný počet bodů, ale lepší skóre ze zápasů. Pokud by se barcelonští chtěli před Basky dostat, měli by v sobotním utkání Levante porazit, neboť v příštím kole je na stadionu San Bernabeu čeká lídr španělské ligy Real Madrid, nad kterým zvítězit je převelice těžký úkol. Druhým důvodem je fakt, že Levante na Espanyol ztrácí pouhý jeden bod, a tak by jej v případě výhry přeskočilo a s trochu štěstí by se vrátilo na čtvrtou příčku, na které se nemalou chvíli drželo.

"Klíčem k úspěchu je soustředit se pouze na nadcházející zápas a zbytečně se nerozptylovat úvahami o tom, co by kdyby. Máme velice silné mužstvo, které funguje jako celek, a to je velice důležité. Každý hráč i člen vedení odvádí své maximum a to se vrací v podobě velice dobrého ligového umístění," říká Pochettino.

"Nesmíme ale usnout na vavřínech. Stačí dvakrát po sobě prohrát a rázem se octneme a zcela jiným příčkách. Musíme si udržet dobré výkony, morálku a soustředěnost," dodává.

O tom by mohlo Levante povídat. Ještě donedávna se vyhřívalo na slunci hned za velkokluby Realem Madrid a Barcelonou a soupeřilo o třetí pozici s městskými rivaly, jenže poté přišla série mizerných výsledků, a nyní se tak tým nachází až na 7. příčce. Z posledních pěti zápasů nedokázal ani jednou vyhrát, mizérie tudíž pokračuje dál.

A ani Espanyol v posledních třech zápasech příliš neoslnil. Nejprve remizoval 3:3 s Athleticem Bilbao, poté podlehl 0:2 s poslední Zaragozou a v posledním kole opět pouze remizoval s Getafe, tentokrát 1:1.

Hráčům tak začíná být jasné, že pokud chtějí snít o evropských soutěžích, především pak o Lize mistrů, musí opět začít vítězit. Brankář Kiko Casilla v tomto duchu říká: "V letošní sezóně máme na dosah ruky historický úspěch, a tak nesmíme připustit, abychom si ho vlastní nezodpovědností nechali utéct mezi prsty. Pokud budeme hrát naplno a budeme koncentrovaní, věřím, že si Ligu mistrů vybojujeme."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J.López, R.Rodríguez, H. Moreno, Dídac - Forlín, Baena - Coutinho, Verdú, Weiss - Álvaro
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Juanfran, Cabral, Ballesteros, J.Venta - Iborra, X.Torres - Ó. Serrano, Barkero, Valdo - Koné
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid23201279:2161
2.FC Barcelona23156268:1751
3.Valencia CF23117536:2740
4.Athletic Bilbao2389637:3033
5.Espanyol Barcelona2396826:2733
6.Atlético Madrid2388732:2832
7.Levante UD2395932:3432
8.Rayo Vallecano23941032:3531
9.Málaga CF23941028:3531
10.CA Osasuna23710626:3731
11.Sevilla FC2378824:2629
12.Real Betis23921227:3129
13.RCD Mallorca2377923:2828
14.Getafe CF2377923:3028
15.Granada CF23841121:3228
16.Real Sociedad23761026:3427
17.Villarreal CF2368923:3426
18.Racing Santander23411818:3023
19.Sporting Gijón23551321:4420
20.Real Zaragoza23361418:4015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (457)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele