Primera División - preview 18. kola

09.01.2015, 08:44, aktualizováno 12.01.2015, 08:37
Previews
Osmnácté kolo španělské ligy má před sebou závěrečné utkání, které obstarají Rayo Vallecano a Córdoba. Favoritem je bezesporu domácí celek, který se zatím pohybuje ve středu tabulky, zatímco nováček nejvyšší soutěže okupuje první sestupovou příčku...
Rayo Vallecano - Córdoba CF  (pondělí 20:45)
Rayo Vallecano by se moc rádo dostalo do první části tabulky a v pondělní dohrávce La Ligy k tomu bude mít ideální příležitost. K dispozici má domácí prostředí a navíc jej otestuje tým, kterému se v poslední době příliš nedaří. I Córdoba ale umí překvapit.

Naposledy na domácí půdě svěřenci Miroslava Djukiće přehráli v malém andaluském derby Granadu jednoznačně 2:0. Branky Nabila Ghilase s Florínem Andonem stačily na tři body a ukázaly, že pondělní dohrávky Córdobě docela jdou. Dalším pozitivem pro aktuálně osmnáctý celek La Ligy je to, že její nejbližší konkurenti zůstávají také po tomto víkendovém kole v docela slibné vzdálenosti. Almería, která je šestnáctá i sedmnácté Levante mají na Córdobu náskok jen dva body, což rozhodně není nepřekonatelný rozdíl.

Domácí Vallecano je nyní na jedenáctém místě a rádo by do první desítky. Devátá Celta Vigo má jen o dva body více, což by tým trenéra Paca Jémeze moc rád využil. Rayo má za sebou sérii tří prohraných utkání za sebou, k tomu přidalo ještě jednu prohru z Copa del Rey a jednu remízu ve stejné soutěži. V minulém kole se ale hráči dokázali dostatečně motivovat, když měli sehrát důležité utkání s madridským Getafe.

Domácí Getafe sice hned v úvodu skórovali jako první zásluhou Álvara Vázqueze, ovšem Jozabedův a Baenův gól nakonec zařídily výhru Vallecanu, které se mohlo posunout tabulkou vzhůru. Pro trenéra Paca Jémeze bude utkání s Córdobou hodně zvláštní zápas. Nyní čtyřiačtyřicetiletý trenér se sice narodil v Las Palmas, ale vyrůstal právě v Córdobě. Barvy týmu, kterému se přezdívá Los Franjiverdes, hájil coby hráč a následně i jako trenér, než v roce 2012 přistoupil na nový post právě v madridském celku Rayu.

Podle vlastních slov to pro něj bude hodně emotivní a speciální utkání. Na tiskové konferenci před zápasem Paco Jémez zdůraznil: "Snažím se k tomuto utkání přistupovat stejně, jako bych se připravoval na jakékoli jiné. Chci, aby to pro mě nemělo žádný velký smysl. Připravuji na to tým, aby se nebál a pustil se do soupeře tak, jako by to bylo jakékoli jiné utkání. Musíme bojovat, nezapomínat na to, co se učíme na trénincích a doufat, že se vyvarujeme individuálních chyb. Ale je jasné, že to pro mě bude hodně emotivní zápas, protože Córdoba byla a bude vždycky mým klubem."

"Myslím, že to bude zápas dvou vyrovnaných týmů, protože jsme oba v podobné situaci. Samozřejmě jako profesionál přeji trenérovi Miroslavu Djukićovi jen to nejlepší. Má šanci dosáhnout něčeho, na čem se pak dá stavět mnoho dalších let. Já cítím, že fanoušci nás podporují, protože jsme si získali jejich srdce. Navíc tvrdě bojujeme za stejnou věc, takže cítím ten optimismus, který zde panuje."

"Rayo mi vždycky hodně věřilo a já jeho podporu cítím. Snažíme se dělat všechno, co je v našich silách, abychom uspokojili fanoušky a aby ti mohli chodit na fotbal s radostí. Ale nesmíme polevit, protože Córdoba je silný tým, který by naše chyby ihned potrestal. Je skvělé, když jako kouč přijdete do většího klubu, ale své postavení si vždycky musíte zasloužit," uvědomuje si Jémez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Sevilla FC  (neděle 12:00)
Nedělní zápasy osmnáctého kola Primera División otevřou v tradiční poledne Almería se Sevillou. Oba celky se momentálně nachází v dobré formě, a tak můžeme v tomto andaluském měření sil čekat napínavou podívanou.

Hosté figurují na páté příčce s minimální ztrátou na Valencii, která má navíc odehráno o zápas více. Od drtivé porážky 5:1 na půdě Barcelony navíc Sevilla v lize třikrát vyhrála, jen jedinkrát remizovala a v osmifinále domácího poháru naposledy přehrála venku i Granadu v poměru 2:1. Záložník Vicente Iborra tak doufá, že jeho tým naváže na nedávné skvělé výsledky ze stadionů soupeřů i tentokrát. Zároveň se však po svém návratu do sestavy po zranění kotníku nebál kritiky, neboť do odvety by byl výhodnější náskok 2:0, o který sevillští v závěru utkání přišli. "Měli bychom na sebe být naštvaní, je třeba se v tomto ohledu zlepšit a zároveň pokračovat ve výhrách zvenku."

"Nesmíme mít za to, že (pohárový dvojzápas) je hotová věc, máme před sebou pořád domácí utkání," pokračoval Iborra. "Teď ale musíme myslet na Almérii. Je to náročný soupeř, ale my se chceme zase posunout kupředu."

Od změny trenéra se Almería vážně vzepjala k vysoce účinným výkonům. Série devíti zápasů bez výhry je tatam, vystřídala ji daleko příjemnější šňůra dvou ligových výher a posun na patnácté místo v tabulce. Tým navíc posílil dvaadvacetiletý záložník Juan Antonio Espinosa z Villarrealu na hostování do konce sezony, a i on by se již mohl zúčastnit nedělního klání. Chybět naopak budou Quique González, brankářská jednička Rubén, a také obránce Míchel i Ximo Navarro kvůli karetním trestům. Na Africký pohár národů navíc odjeli Jonathan Zongo s Thievym Bifoumou, kteří na šampionátu reprezentují Burkinu Faso, resp. Kongo.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Dos, Vélez, Trujillo, Dubarbier - Verza, Thomas - Silva, Corona, Méndez - Hemed
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Vidal, Pareja, Carriço, Navarro - Iborra, Banega - Reyes, Suárez, Vitolo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Elche CF  (neděle 17:00)
Souboj dvou celků, které by si každé po svém jistě představovalo podstatně lepší bodové zisky v této fázi sezony, nabídne v neděli od páté odpolední hodiny zápas Athleticu s Elche. Zatímco ambiciózní domácí se po příšerném vstupu do sezony stále ne a ne naplno chytit, hosty sužují čím dál větší sestupové starosti.

Svěřenci Frana Escriby přicestovali do Bilbaa ze samotného dna ligové tabulky, jejich poslední zápas v ligovém poháru dopadl katastrofickým skóre 5:0 s Barcelonou a k tomu navíc klub sráží vážné finanční starosti. Řada hráčů tak dokonce nedostala výplatu přinejmenším dva měsíce, což by Elche mohlo stát ještě další sankce navrch. Přesto všechno obránce Athleticu Xabier Etxeita nemíní nadcházející utkání ani v nejmením podcenit. "Tenhle typ zápasů je past, musíme být na pozoru, co se týče všech prvků jejich hry."

"Elche je tým, který se snaží hrát dobrý fotbal, jeho ofenzivní hráči předvádí i v poslední době velmi kvalitní výkony," pokračoval Etxeita, jenž sám v Escribově týmu strávil celé tři roky, než se v roce 2013 vrátil zpět na sever Španělska. "Víme ale i o jejich slabinách, kvůli kterým se nachází v tabulce dole, a zkusíme jich co nejvíce využít."

Rok 2015 začal pro Athletic nepříjemnou prohrou na půdě Deportiva La Coruňa, ovšem chuť si Baskové záhy spravili v osmifinále Copa del Rey, kde přestříleli Celtu Vigo 4:2 a mají tak před odvetou navýsost slibnou šanci postoupit mezi nejlepších osm. Zato ligové umístění na podprůměrné dvanácté příčce hlasitě volá o zlepšení. "Pořád zbývá více než polovina sezony a naším cílem zůstává prokousat se tabulkou vzhůru," vyzývá Etxeita.

Do sestavy baskického celku se vrací útočníci Iker Muniain i Aritz Aduriz, kteří prohru s Deportivem vynechali kvůli karetním trestům. Guillermo Fernández naopak zůstává se svým zraněním mimo hru. Elche se zase bude muset obejít bez Garryho Rodriguese, jenž jako reprezentant Kapverdských ostrovů odjel hájit národní barvy na Africký pohár národů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.80 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Real Sociedad  (neděle 19:00)
Estadio Nuevo Los Cármenes se stane dějištěm dalšího zajímavého utkání, protože domácí Granada sehraje zápas o tři body s Realem Sociedad San Sebastian. A oba soupeři mají hodně co napravovat, protože se jim nedaří naplňovat předsezónní cíle.

Lépe je na tom zcela jistě Real Sociedad San Sebastian, který je nyní na třinácté příčce. Ale vzhledem k tomu, že tým ještě nedávno hrál o evropské poháry a jistě by se do nich rád vrátil, se jedná o další zklamání. A zvrátit jej v úspěch se zatím nedaří ani trenérovi Davidovi Moyesovi. Někdejší manažer Manchesteru United se ujal kormidla proto, aby klub vyvedl z druhé polovin tabulky do té první. Ale zatím si připsal několik nestálých výkonů. Když se jeho svěřencům podaří uspět, hned vzápětí si připíší tragické selhání.

V minulém kole mladý celek šokoval celý španělský fotbal, když si vyšlápl na Barcelonu. Katalánský tým se v podstatě porazil sám, když si jedinou branku vstřelil už ve druhé minutě obránce Jordi Alba. Ale toto hodnocení by bylo příliš krátkozraké. Nutno dodat, že Real Sociedad toho hodně naběhal a především bránil na pokraji vlastních sil. Množství obětavých zákroků s přibývajícím časem narůstalo a diváci museli být až do konce utkání na Anoetě nervózní. Nakonec se však podařilo a Real Sociedad si nechal tři body proti favoritovi doma.

Jenže poté naprosto nezvládl další zápas. V rámci Copa del Rey se Real Sociedad San Sebastian utkal s Villarrealem a více radosti mohl mít zaplněný El Madrigal, protože branka Denise Čeryševa rozhodla. Před oběma týmy je sice stále ještě druhé kolo, ale Villarreal minimálně dobře začal. Mezery si uvědomuje i trenér Moyes, který po zápase smutně konstatoval: "Musíme začít u sebe. Co se nám nedaří, to je situace, kdy jsme favorité. Nemáme potřebné sebevědomí a nevyhráváme zápasy, v nich jsme favoritem. Dokud nevyhrajeme i tyto zápasy, nic se nám dařit nebude. Nemůžeme spoléhat na zázraky jako proti Barceloně. Chceme-li postupovat tabulkou vzhůru, musíme porážet minimálně týmy pod námi."

A domácí Granada tento profil splňuje dokonale. V současné době je až devatenáctá a na předposledním místě má na to poslední náskok jen dvou bodů. Může za to především neschopnost vyhrávat zápasy. Granada má na svém kontě jen dvě vítězství. Naposledy rovněž prohrála. Nad její síly byla domácí Córdoba, která zvítězila díky brankám Nabila Ghilase a Florina Andoneho.

Ani poslední zápas v rámci Copa del Rey neznamenal zlepšení. Granada podlehla Seville, ale plusové body si mohla připsat alespoň za jeden vstřelený gól. Klubové vedení je ale stále ještě pozitivní a trenér Joaquín Caparros má stále jeho důvěru. A toho si Caparros moc váží: "Jsem moc rád za to, že mi vedení věří. Pokusím se udělat všechno, co je v mých silách, aby se tento klub udržel mezi elitou. Ještě nevím, jakou sestavu nasadíme proti Realu Sociedad, protože stále čekám na zprávy našich doktorů u hráčů jako jsou Piti a Riki. Když bychom prohráli i zápas proti Realu Sociedad, bylo by to opravdu velké zklamání. A my už další taková nesmíme dopustit," uzavírá Caparros.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Navzdory stále slibně rozehraným všem letošním soutěžím panuje v Barceloně tísnivá atmosféra. První ligový zápas v novém kalendářním roce skončil mizernou porážkou z hřiště Realu Sociedad, médii probíhají spekulace o možných nepokojích v katalánské hráčské kabině a pozice trenéra Luise Enriqueho je čím dál více nejistá. V horší chvíli snad ani zápas se silným Atlétikem Madrid nemohl přijít...

Momentální situace již zašla tak daleko, že pozornosti neušel ani pozdní příchod Lionela Messiho na tréninkové hřiště, kdy se argentinská megastar zpozdila za svými spoluhráči o šest minut. Takřka dramaticky sestříhané video jen přililo vodu do ohně na téma rozporů mezi hlavní hvězdou Barcelony a jejím novým trenérem, jakkoli přitažené za vlasy tyto záběry mohou být.

Luis Enrique tak na tiskové konferenci musel odrážet jak otázky na možný Messiho odchod, tak i na budoucnost vlastní. Svým odchodem by ostatně přispěl k naprosté očistě barcelonského vedení v posledních dnech, neboť před několika dny oficiálně rezignovali klubový sportovní ředitel Andoni Zubizarreta i jeho asistent a někdejší kapitán Carles Puyol. Týden zpátky barcelonští přišli definitivně o možnost koupit jakéhokoli hráče po celý rok, což prezidenta Josepa Maríu Bartomeua vedlo k vyhlášení předčasných voleb, které by dle jeho slov měly znovu přinést potřebnou stabilitu.

Bartomeu rovněž jasně uvedl, že ani Messi, ani Enrique nikam neodejdou, ovšem ani to nezastavilo nekonečný kolotoč klepů a zvěstí. Sám kouč na tiskové konferenci odbyl jakékoli dotazy o možném nepokoji v kabině prohlášením: "Koluje tady takové množství nenávistných komentářů a spekulací, že kdybych měl potvrdit či vyvracet každou jednu z nich, nedělal bych takřka nic jiného. A to není nic pro mě."

Nástupce Gerarda Martina následně k možnému odstoupení z funkce dodal: "Když budu cítit, že hráči za mnou nestojí, tak v tu chvíli odejdu. Ještě nikdy v kariéře se mi ale nic takového nestalo." Na hřišti Enriqueho může těšit alespoň pohárová výhra nad Granadou 5:0, avšak Atlético Madrid představuje poněkud tvrdší oříšek. Oba celky jsou na tom v ligové tabulce aktuálně stejně, co se počtu bodů týče, a tak jejich vzájemný souboj napoví, kdo bude vedoucímu Realu Madrid dýchat v příštích týdnech na záda nejvíce.

Barcelonský kouč se poté dostal i ke zhodnocení šancí svého nedělního soka na obhajobu ligového titulu. "Během minulé sezony Diego Simeone v této fázi soutěže prohlašoval, jak si nemyslí, že by jeho tým byl opravdový kandidát na titul. Jen nás oklamal. Nyní říká přesně to samé, ale už mu na to neskočíme."

Po Fernandu Torresovi přišla do Atlética i další zkušená nová tvář, a to záložník Cani. Dosavadní tahoun Villarrealu se nechal slyšet, že se na spolupráci se španělským útočníkem velice těší. "Znám Fernanda jak osobně, tak profesionálně. Může nám poskytnout vše, počínaje vzrušením, jak předvedl už jen svým příchodem a úvodní představovačkou, tak i fotbalovými kvalitami, které prokazoval dlouhá léta. Je to skvělá posila."

Nezbývá než si počkat, zda se "El Niňo" představí na Camp Nou v základní sestavě, jak tomu bylo při nedávné pohárové výhře nad Realem Madrid, či možná zaskočí Barcelonu po svém příchodu z lavičky náhradníků. Tak jako tak nás v nedělní večer čeká velký šlágr, který by si žádný fanoušek dobrého fotbalu neměl nechat ujít.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Piqué, Mathieu, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Suárez, Messi, Neymar
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Giménez, Godín, Siqueira - Gabi, Tiago - Turan, Griezmann, Koke - Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.20 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Espanyol Barcelona  (sobota 16:00)
Jak rychle se nálada ve fotbalovém světě mění... Ještě před týdnem byl Real Madrid opěvován pro svou neuvěřitelnou sérii dvaadvaceti vítězství v řadě, které však záhy vystřídaly dvě porážky a okamžité výkřiky o krizi. Nyní na stadion Santiaga Bernabéua zavítá v sobotní odpoledne barcelonský Espanyol.

První překvapení přišlo minulý víkend ve Valencii, kde Real sice po penaltě Cristiana Ronalda vedl, ovšem nakonec prohrál s Los Che 2:1. Pošramocené chvilky po dlouhodobém úspěchu pak podtrhlo osmifinále ligového poháru, kde ostré madridské derby na domácí půdě ovládlo Atlético v poměru 2:0 a má tak navýsost skvěle rozehranou partii do odvety. "Kritika je normální, jelikož jsme vyhráli dvaadvacet zápasů a nyní je namístě hledat vysvětlení," prohlásil klidně na své páteční tiskové konferenci trenér Realu Carlo Ancelotti.

Italský stratég dále pokračoval: "Nevidím u nás žádný vážný problém, nemám z toho obavy. Znám totiž náš tým i jeho zaujetí. Po sérii a svátcích jsme nebyli v úplně ideálním myšlenkovém rozpoložení, ale fyzicky na tom nemůžeme být lépe. Chceme se z toho rychle oklepat a začít zase vyhrávat."

Podobně jako Barcelona ztratila zápas s Realem Sociedad, když Lionel Messi začal pouze na lavičce náhradníků, tak i Real podlehl Atléticu za přihlížení Cristiana Ronalda od postranní čáry. "Cristiano byl před Atlétikem trochu unavený, a tak jsme se rozhodli jej pošetřit," uvedl Ancelotti. "Zítra bude plně odpočatý a v dobrém rozpoložení nastoupit." To samé ovšem neplatí pro obránce Sergia Ramose, jenž vynechal páteční trénink a není vůbec uveden na zápasové soupisce.

Espanyol naopak může uvítat zpět kvarteto Víctor Sánchez, Francisco Montaňes, Diego Colotto a Juan Fuentes, které se po pohárové prohře 2:1 s Valencií vrací zpět do hry.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Varane, Marcelo - Isco, Kroos, Rodríguez - Bale, Benzema, Ronaldo
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, González, Fuentes - Arbilla, Sánchez, Caňas, Montaňés - García, Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.09 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Villarreal CF  (sobota 18:00)
Souboj dvou konkurentů v boji o evropské poháry uvádí populární stadion La Rosaleda, na kterém hraje své domácí zápasy Málaga. V sobotu večer se zde odehraje klíčové utkání s atraktivním soupeřem, protože si pro body přijede Villarreal. Souboj bude o to více pikantní, že oba týmy jsou sousedy v tabulce.

Villarrealu se začalo opět dařit a dál se pokouší bojovat o příčky, které znamenají vytouženou Ligu mistrů. Na ni ztrácí Villarreal v současné chvíli jen tři body, pokud by Žluté ponorce stačilo jen předkolo Ligy mistrů. Na třetí Atlético Madrid by už Villarreal potřeboval bodů sedm. A rád by alespoň část z nich získal právě v sobotu večer. Villarreal ale bude muset řešit jednu zásadní změnu. Klub totiž opustil zkušený záložník Cani, který zvolil přestup do Atlética Madrid. Cani přišel na El Madrigal před osmi a půl lety za jedenáct milionů eur ze Zaragozy a kromě toho, že ztratil místo v sestavě, má také velmi vysoký plat.

Otázkou bude, co jeho odchod udělá se zbytkem týmu. Podobnou otázku řešil na tiskové konferenci před výletem do Málagy také kapitán týmu Bruno. "Myslím, že to klub bude mrzet. Samozřejmě to na nás působí negativně, když jeden z našich přátel poměrně nečekaně odejde, ale jsme profesionálové a nesmí nás to vyvést z míry. Teď už se s tím stejně nedá nic dělat. Musíme se dívat jen dopředu a neohlížet se do minulosti."

"Caniho odchod je něco, co mě také mrzí, protože jsem k němu měl hodně blízko. Vážím si ho jako člověka i jako hráče, který pro klub hodně udělal. Mám pro něj jen slova obdivu. Je to ale něco, co se zkrátka stává a my se s tím musíme smířit. Každý ví, co Cani znamenal pro tento tým. Teď už tu ale Cani není. Někam se posunul a my musíme udělat to samé," dodal vůdce týmu na adresu legendárního hráče, který za Villarreal odehrál 309 zápasů a vstřelil v nich 33 branek. Villarreal teď čeká náročné klání na Málaze, která je konkurentem v boji o poháry a Bruno si uvědomuje, že jeho tým nečeká nic snadného.

Bruno dodává: "Málaga je velmi dobrý tým, to všichni víme. Má skvělý kádr a trenéra, který je charismatický. Umí překvapit i ty největší týmy ve španělském fotbale, takže si musíme dát pozor. Mají dobrou formu a právě teď jsou naším hlavním rivalem," uvědomuje si Bruno. Hostující Villarreal bude v zápase postrádat zraněného Jaumeho Costu, ale může počítat s Tomasem Pinou, jehož trest byl snížen na jediné utkání. Malaga se potýká s absencí pěti hráčů, ale mohla by nasadit novou posilu z BATE Borisov, kterou je běloruský útočník Igor Filipenko.

Minulé kolo La Ligy dopadlo lépe pro Villarreal, který remizoval s Elche. Villarreal nastřílel domácímu Elche dvě branky ještě během prvních dvaceti minut, ale branky Jonathase a Victora Rodrigueze znamenaly dělbu bodů. Utkání Copa del Rey už Villarreal zvládl lépe, když těsně porazil Real Sociedad San Sebastian. Pohárovou radost zažila také Málaga, která vstřelila dvě branky Levante. V rámci první ligy to už tak slavné nebylo, neboť si Málaga neporadila s Almeríou a prohrála o jednu branku. Dopadne návrat na domácí trávníky lépe právě proti Villarrealu?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Torres, Antunes - Darder, Recio - Samuel, Juanmi, Castillejo - Amrabat
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Ruiz, Marín - dos Santos, Trigueros, Bruno, Čeryšev - Vietto, Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Valencia CF  (sobota 20:00)
Pokud si chce Valencia udržet svou příčku před dotírajícími sousedy, musí bodovat. Na hřišti tápající Celty Vigo by to nemusel být zas až takový problém, ale každý hráč dobře ví, že pokud podcení i toho nejnepatrnějšího soupeře, může lehce přijít o kontrolu nad zápasem.

Je až s podivem, že tým, který prohrál posledních šest ligových zápasů, stále ještě neopustil první desítku. Celtě Vigo se stále nedaří najít správný rytmus z dobrého začátku soutěže a fanoušci i hráči si pomalu začínají zvykat na rutinu zvanou porážka. Los Che měli menší krizi koncem listopadu, když nasbírali jen jeden bod ze tří zápasů, ale od té doby se vše změnilo. Z posledních sedmi zápasů nasbírali Netopýři rovnou pět výher a dvě remízy. Vše odstartovala těsná výhra nad Rayem Vallecano začátkem prosince v rámci Copa del Rey.

Posledním úspěchem týmu trenéra Nuna byla výhra nad slavným Realem Madrid. Královský klub sice vedl po brance Portugalce Cristiana Ronalda, jenž skóroval z penalty, ale Valencia se nevzdala. Pět minut po změně stran se prosadil Antonio Barragán, skóre zápasu otočil po hodině hry Nicolás Otamendi. Valencia teď ztrácí na svého soupeře pouhých pět bodů. Velkou část z nich by ráda umazala proti Celtě Vigo.

Ta neprožívá ideální časy a je jasným outsiderem tohoto klání. Ofenzivní talent Rodrigo, který strávil pět let právě v Celtě jako teenager, si je ale vědom toho, že jeho současní spoluhráči nesmí v duelu s těmi někdejšími ani na chvíli ztratit kontrolu nad zápasem. Na tiskové konferenci Rodrigo uvedl: "Bude to hodně těžké utkání, tím jsem si jistý. Dopředu nikdy nevíte, jak zápas skončí. Porazili jsme Real Madrid, Real Sociedad zase porazil Barcelonu. La Liga je nepředvídatelná."

"Musíme být připraveni a v pozoru po celý průběh zápasu. V rámci dlouhé sezony se každému stane, že občas vypadne z tempa a hledá svoji formu. Ale zpravidla to bývá tak, že týmy, kterým se nedaří, se ještě více motivují proti favoritům. Takže to ve své podstatě máme ještě mnohem těžší, než kdybychom hráli proti nějakému soupeři ve formě. Potřebujeme zůstat klidní a zachovat si jasnou hlavu. Prošli jsme mnoha zkouškami v této sezoně. Také nám se chvíli nedařilo, ale podle mého názoru jsme zpátky ve formě. Když budeme pokračovat v nastoleném trendu a bude stát štěstí při nás, jsem si jistý, že na konci sezony se budeme radovat," dodal Rodrigo.

Poslední radost ze tří bodů v týmu galicijského oponenta se narodila na začátku listopadu, když si Celta Vigo poradila se slavnou Barcelonou. Od té doby se ale hráči nedokázali vzpamatovat z euforie a prohrávají. V posledních šesti zápasech dokonce nevstřelili ani jednu branku. Naposledy v rámci La Ligy stačila Seville jediná branka Nicoláse Parejy k tomu, aby získala tři body. Trenér Eduardo Berizzo je ale odhodlán nevzdat se.

Na tiskové konferenci prohlásil: "Valencia je týmem, který se nebojí riskovat, vysoko napadá, je skvěle kondičně připraveno a bojuje. My se ale nesmíme bát žádného soupeře. Naopak, s každým se utkáme s jediným cílem - vyhrát a získat si zpátky hrdost našich fanoušků. Cesta k vítězství vede přes mnoho obětování a sil, ale my ji musíme zvládnout," vyzývá trenér Berizzo. Podaří se mu s touto taktikou zdolat právě nebezpečnou Valencii?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Gómez, Fontás, Jonny - Krohn-Dehli, Radoja, Fernandez - Mina, Charles, Orellana
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Orbán - Pérez, Parejo, Fuego, Gomes - Alcacer, Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Getafe CF  (sobota 22:00)
Sobotní program Primera División od desáté hodiny večerní uzavře utkání Eibaru s Getafe. Po odchodu trenéra Cosmina Contry jde navíc pro Quiqueho Sáncheze Florese o staronový ligový start na lavičce madridského celku...

Sánchez Flores totiž svůj první právoplatný debut v pozici kouče Getafe absolvoval již v roce 2004 a nyní má již za sebou i seznámení s novým týmem skrze osmifinálový zápas ligového poháru. V něm Getafe remizovalo na půdě Almeríe 1:1, což mu dává slušné šance do odvety. Přestože nováček z Eibaru patří k těm vůbec nejchudším celkům Primera División, co se rozpočtu týče, není radno baskický klub podceňovat. A kouč Getafe si to velmi dobře uvědomuje. "Jde o silný tým, víme o něm všechno, co vědět potřebujeme."

"Mají jen velmi málo slabých míst a pořádně nám zkomplikují život," pokračoval Sánchez Flores v hodnocení sobotního soupeře. "K tomu disponují i velkým týmovým duchem, a i když nejsou v herních stylech příliš variabilní, tak těch několik způsobů hry umí perfektně. Doufejme, že nám vyjde herní plán a odehrajeme zápas dostatečně dobře na to, abychom bodovali."

Getafe v derniéře trenéra Contry prohrálo doma s Rayem Vallecano 1:2 a nachází se pouhé tři body nad hranicí sestupu. Eibar na půdě Espanyolu zaznamenal týž výsledek, ovšem vítězný, a pohybuje se dokonce na excelentním osmém místě. Přesto podle svého kouče Getafe nijak výrazněji nezmění svůj herní projev, ať už v sobotu, nebo v příštích týdnech. "Nechci po týmu, aby zkoušel nějaké složitosti, které by nás kvůli nedostatečné přípravě akorát vystavily do rizika. Chce to přirozený průběh věcí. Leccos předchozí trenér nastavil dobře a dodal týmu stabilitu. Nyní se pokusíme představit několik různých variant," naznačil Sánchez Flores.

Do sestavy hostí se po potížích s bokem vrací Sergio Escudero, ovšem nové posily Juan Cala a Fernando Aristeguieta ještě nestihly být zapsány na zápasovou soupisku, a tak si na debut v novém dresu musí počkat. V brance bude chybět Vicente Guaita kvůli problémům s kolenem. Na straně Eibaru se zdá, že Raúl Albentosa vůbec nenastoupí z důvodu blížícího se přestupu do anglického druholigového Derby County. Zato útočník a kapitán Mikel Arruabarrena po absenci při výhře nad Espanyolem může znovu vést ofenzivu baskického celku díky vypršení karetního trestu.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Ekiza, Navas, Lillo - Errasti, García - Capa, Del, Saúl - Piovaccari
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Valera, Naldo, Alexis, Escudero - Rodríguez - Yoda, Sammir, Sarabia, Castro - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Deportivo La Coruña  (pátek 20:45)
Estadi Ciutat de València uvádí souboj domácího Levante s Deportivem La Coruňa. Jedná se navíc o duel dvou týmů, které se zoufale snaží dostat pryč z ohrožení. Na pásmo sestupu má sedmnácté Levante náskok jen jeden bod, šestnácté Deportivo La Coruňa je na tom jen o bod lépe.

Levante by muselo hodně zavzpomínat, když by si chtělo vybavit chuť výhry. Naposledy se tým z Valencie radoval ze tří bodů ve dvanáctém kole, když k překvapení všech porazil městského rivala Valencii. Na branku Casadesúse ještě dokázal odpovědět Dani Parejo, ovšem čtvrthodinu před koncem strhl všechny body na stranu domácích Luis Morales. Levante ale nedokázalo napodobit tento úspěch a od té doby, tedy od konce listopadu loňského roku, se nemohlo ze tří bodů radovat ani jednou.

Z Levante se pomalu stává přeborník ve sbírání remíz. Z posledních deseti zápasů napříč všemi soutěžemi si Levante jen bod připsalo hned šestkrát. Remízovým králem celé tabulky La Ligy je zatím Córdoba, ale Levante k ní nemá daleko. Poslední dva zápasy Levante také příliš nepotěšily. Minulé kolo první španělské fotbalové ligy znamenalo pro Levante hodně těžkého soupeře, když se mělo utkat s Atleticem Madrid. Výsledek zápasu odpovídal papírovým předpokladům - díky dvěma zásahům Antoina Griezmanna zvítězilo Atlético Madrid doma nad Levante 3:1. Za hosty pouze korigoval Nabil El Zhar.

Ani poslední oficiální zápas Levante neskončil příliš slavně, protože v rámci Copa del Rey sehrál celek z Valencie zajímavý duel s Málagou. Ta si dokázala poradit a Juan Pablo Añor s Ricardem Hortou zabezpečili Málaze lepší výchozí pozici. Levante bude proti Deporu vzpomínat na rok 2012, kdy si se svým soupeřem poradilo o dvě branky. Minulé vzájemné utkání ale již tak snadné nebylo a Depor nadělil Levante čtyři branky.

La Coruňa umí zabrat. Vyprávět by o tom mohly týmy jako Elche nebo Athletic. Oba soupeře Deportivo porazilo rozdílem jediné branky. A zvláště té poslední výhry si Depor hodně cení. Po dvou porážkách si hráči galicijského týmu opět mohli užít tří bodů, když jim je vystřelil Ivan Cavaleiro po pětadvaceti minutách. Nebylo divu, že byl trenér Victor Fernandez po zápase nadšen. "Je to jasné - když vyhrajete, jste šťastní. Děláte, co máte a děláte to dobře. Myslím, že jsme sehráli skvělé utkání a věřím, že se nám povede také příští kolo," přeje si trenér Fernandez.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Marino - Lopez, Vyntra, Navarro, Nikos - Morales, Simao, Sissoko, Ivanschitz - Casadesús, Barral
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Lopo, Sidnei, Luisinho - Bergantinos, Dominguez - Cuenca, Rodriguez, Cavaleiro - Toché
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.10 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid16130356:1539
2.FC Barcelona17122341:838
3.Atlético Madrid17122334:1538
4.Valencia CF17104331:1434
5.Sevilla FC16103326:1733
6.Villarreal CF1794429:1631
7.Málaga CF1793521:1730
8.SD Eibar1765621:2323
9.Celta Vigo1755717:1920
10.Espanyol Barcelona1755721:2620
11.Rayo Vallecano1762919:3220
12.Athletic Bilbao1754814:2119
13.Real Sociedad1746718:2218
14.Getafe CF1745813:2217
15.UD Almería1744915:2516
16.Deportivo La Coruña1744914:2716
17.Levante UD1736813:3315
18.Córdoba CF1728713:2714
19.Granada CF1727810:2813
20.Elche CF17251015:3411

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1003)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele