Primera División - preview 13. kola

28.11.2014, 08:50, aktualizováno 01.12.2014, 08:27
Previews
Program třináctého kola uzavře pondělní dohrávkou duel mezi Almeríí a Rayem Vallecanem. Ve větší pohodě mohou do utkání jít hosté z madridského předměstí, kteří mají blíže ke středu tabulky než sestupovým pozicím, na jejichž hranici se naopak pohybuje domácí mužstvo...
UD Almería - Rayo Vallecano  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávku třináctého kola obstarají Almería s Rayem Vallecanem. V letošní obzvláště vyrovnané Primera División tak jde o souboj, jehož vítěz se vyhoupne do středu tabulky, zatímco poražený zůstane nebezpečně blízko sestupovým vodám.

Almería drží sedmnáctou příčku jen zuby nehty díky lepšímu skóre, zatímco třinácté Rayo je na tom jen o čtyři body lépe. Přesto by pro svěřence Paca Jémeze výhra v Andalusii znamenala posun na mnohem přívětivější desáté místo. A právě proto trenér madridského klubu označil tento zápas za dost možná ten nejdůležitější ze všech dosavadních.

Po třech vysokých prohrách v řadě s rovným tuctem inkasovaných branek se Vallecanu podařilo postavit na nohy v minulém týdnu, kdy na domácí půdě přehrálo Celtu Vigo těsně 1:0. "Podobný moment nastal i v minulé sezoně, Almería se nachází v ohrožení a pro nás jde o důležitý zápas. Hráčům jsem řekl, že je to možná ten nejdůležitější ze všech, vzhledem k situaci, v níž se nacházíme," věří Jémez.

"Vítězství by nám dodalo klid a možnost poohlížet se po středu tabulky či ještě vyšším příčkám. Nechceme, aby nám takovéto příležitosti proklouzávaly mezi prsty," pokračoval trenér celku z madridského předměstí, který na Estadio de los Juegos Mediterraneos loni dokázal zvítězit 1:0. "Zdá se mi, že bude třeba obzvláště věnovat zápasu pozornost. Víme, jak nám Almería může uškodit. Nemůžeme hru jen tak otevřít, protože vepředu oplývají velkou rychlostí, kterou umí kvalitně využít."

Dobrou zprávou pro hosty je, že v horší formě se jejich pondělní soupeř ani nacházet nemůže. Z posledních pěti ligových kol Almería vybojovala jeden jediný bod, ovšem nutno dodat, že onen bod přišel v minulém týdnu s Granadou a alespoň utnul sérii čtyř porážek za sebou. Kouč Francisco Rodríguez nyní doufá, že si konečně po neuvěřitelných takřka sedmi měsících se svým týmem znovu užije chuť vítězství na domácím stadionu. "Nejsme ze zápasu nikterak úzkostliví, bereme to jako výzvu, na kterou se těšíme."

"Bude důležité doma znovu vyhrát. Naši fanoušci to očekávají, i když jsou inteligentní a uvědomují si, jak náročné v Primera División je naplno bodovat. Přesto se jim chceme zavděčit, utéct ze sestupové hrozby a nabrat sebevědomí, máme spoustu důvodů k vítězství," dodal na závěr Rodríguez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Deportivo La Coruña  (neděle 12:00)
Atlético Madrid se od počátku sezony přesvědčuje, jak náročné bude hájit titul šampiona, a jak každé zaváhání dává vítr do plachet favorizovaným soupeřům. Zatímco Real Madrid v sobotu suverénně ovládl již svůj šestnáctý zápas v řadě napříč všemi soutěžemi, jeho městský rival v neděli hodlá udržet alespoň čtyřbodový odstup. Proti bude Deportivo La Coruňa.

Klíčem k úspěchu Atlétika v tak náročné společnosti Realu s Barcelonou, potažmo znovuzrozenou Valencií či Sevillou, je neochvějně bojovný přístup ke každému jednotlivému zápasu. Argentinský trenér Diego Simeone právě tuto mantru svým svěřencům ordinuje týden co týden, jak potvrzuje letní posila Cristian Ansaldi. "První věc, kterou do vás Cholo (Simeone) vtlouká po vašem příchodu, je nutnost brát každý zápas jako finále."

"Nyní přichází na řadu Depor a my víme, že je to jako finále. Musíme pokračovat ve vyhrávání, a to především doma, kde jsme velmi silní. Cholo je velmi soutěživý, chce pokaždé vyhrát, což vtlouká do hlavy i nám na každodenní bázi," pokračoval Ansaldi, jenž před začátkem sezony přišel na roční hostování ze Zenitu Petrohrad. Argentinský obránce se v sestavě Colchoneros rychle usadil a netají se tím, že by v Madridu rád zůstal natrvalo. "Jsem tady velmi šťastný. Cítím podporu fanoušků a každý den se učím touze, která tento klub pohání. Mým cílem je setrvat zde na dlouhé roky."

Vzhledem k tomu, že Atleti zvítězili v sedmi z posledních osmi ligových kol, se má Deportivo na co těšit. Zvláště na stadionu Vicenteho Calderóna domácí celek neprohrává, ovšem kouč Víctor Fernández si žádný strach z favorizovaného protivníka nepřipouští. "Jako v každém zápase si i tentokrát jdeme pro výhru. Hrají sice doma, kde jsou velmi agresivní a soutěživí, ale my se jako technicky laděný tým dokážeme adaptovat."

Simeonemu by po předčasném opuštění hřiště ve středečním zápase Ligy mistrů s Olympiakosem mohl možná chybět portugalský záložník Tiago. Na šancích Deporu to však mění pramálo, Galicijci mohou v hlavním městě jenom překvapit.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Giménez, Godín, Ansaldi - Turan, Suárez, Tiago, Griezmann - Koke - Mandžukić
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Sidnei, Insúa, Luisinho - Domínguez, Wilk - Cavaleiro, Medunjanin, Cuenca - Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Granada CF  (neděle 17:00)
Sevilla nutně potřebuje ve třináctém kole La Ligy vyhrát, aby utnula nepříjemnou sérii. Granada se k tomu zdá být ideálním soupeřem, vždyť už osm kol v řadě neochutnala vítězství a nebezpečně se vznáší nad sestupovým pásmem.

Domácí měli velmi nadějný start do sezóny. Ještě na konci října se Andalusané prali o první příčku, nyní však tým Unaie Emeryho ztrácí na vedoucí Real už sedm bodů a pomalu odpadá od čela soutěže. Pozvolný pád Sevilly začal nepovedeným vystoupením v Bilbau a pokračoval ztrátou s Levante a výpraskem s Barcelonou 1:5. Ani při utkáních na evropské scéně si fanoušci Sevillistas nemohli spravit chuť. Jejich oblíbenci totiž ve čtvrtek podlehli Feyenoordu Rotterdam 0:2 a postup ze skupiny G Evropské ligy tak ještě zdaleka nemají jistý.

"Věděli jsme, že to bude náročné utkání. My jsme do této chvíle ve skupině ještě neprohráli, ale forma Feyenoordu se výrazně zlepšila. Měli jsme v druhé půli smůlu v útoku, náš gól by zcela jistě změnil vývoj utkání. Ten jsme dokonce dali, ale rozhodčí ho mylně neodpískal," postěžoval si po zápase v Nizozemsku Emery. Pro jeho mužstvo tak může být sobotní utkání s Granadou výrazným psychologickým momentem pro rozhodující zápas skupiny G s Rijekou.

Fotbal v Granadě je poslední dobou pro tamní fandy utrpením. Caparrósvi svěřenci jdou od porážky k porážce a jejich osmizápasová série bez vítězství je už stála pád z osmé na šestnáctou příčku tabulky. V posledních pěti zápasech navíc El Graná vsítilo jediný gól a pouze poslední dvě bezbrankové remízy s Vigem a Almeríou zachránily hosty od pádu do sestupových vod.

"Jistě, máme teď problém se střílením branek, vše je ale otázkou sebedůvěry. Já věřím svým spoluhráčům v útoku, že tu sérii brzy utnou," prohlásil před zápasem obránce Granady Jeison Murillo, jenž se po lehkém otřesu hlavy vrátil v týdnu do plného tréninku a je připraven zasáhnout do zápasu. Dvaadvacetiletý Kolumbijec se v neděli postaví proti svému kolegovi z reprezentace Carlosi Baccovi. "Vsadili jsme se o večeři. Kdo prohraje, platí, tak uvidíme, jak to dopadne," zakončil Murillo. Sevilla nemůže počítat se zraněnými Navarrem, Trémoulinasem a Iborrou. Kvůli kartám bude rovněž stát Coke. Na opačné straně jsou aktuálně na marodce Nounkeu, Riki a Machis. Zápas začíná v 17:00, hlavním sudím bude Eduardo Prieto.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Kolodziejczak, Carrico, Pareja, Figueiras - Krychowiak, Banega - Vitolo, Suárez, Vidal - Bacca
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Carlos, Murillo, Babin, Foulquier - Rico, Iturra - Sissoko, Márquez, Piti - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Villarreal CF  (neděle 19:00)
Oba nedělní soupeře dělí od sebe jedenáct bodů. Zatímco domácí Córdoba ale může být odpočinutá, Villarreal má za sebou enormně náročné klání s německou Borussií Mönchengladbach v rámci skupinové fáze Evropské ligy. Projeví se na hráčích únava?

Ve skupině A se Villarreal na sém stadionu utkal s německým soupeřem a první poločas mu vyšel náramně. Luciano Vietto a Denis Čeryšev zařídili domácímu týmu pohodlné vedení o dvě branky a doufali, že přidají další. Další dvě branky sice v utkání padly, ale bylo to do sítě domácích. Deset minut po návratu ze šaten se totiž prosadil Raffael, po němž stejným způsobem upravil na konečných 2:2 Granit Xhaka krásnou ranou z volného přímého kopu.

Teď se tým trenéra Marcelina bude muset urychleně přeorientovat na zápas La Ligy, v němž přivítá Córdobu. Ta je zatím poslední a má na kontě pouhopouhých sedm bodů. Ale přesto není radno ji podcenit. To udělala například La Coruňa, která nakonec Córdobě nedokázala ani vstřelit branku. I když Córdoba jako jediný tým La Ligy nevyhrála ani jednou a její skóre je značně pasivní - deset vstřelených branek ku dvaceti inkasovaným - tak se tento soupeř umí vytáhnout a zabetonovat protor před vlastním brankářem.

To si uvědomuje i jeden z největších ofenzivních talentů v La Lize - Luciano Vietto. Mladý střelec má na svém kontě v šestnácti odehraných utkáních už osm branek a dělí se spolu s Gerardem Morenem o titul nejlepšího útočníka Villarrealu. Dobře ale ví, že Córdoba bude chtít ze zápasu vytěžit maximum. V rozhovoru pro deník Marca dvacetiletý talent řekl: "Potřebujeme tyhle body k tomu, abychom si pojistili naše místo v tabulce. Náš soupeř je ale také potřebuje, takže ho nesmíme podcenit. Když nemáte co ztratit, pak je z vás velmi nebezpečný soupeř."

"Stejně jako my máme své slabé a silné stránky, tak je má i náš soupeř. My je musíme najít a eliminovat je. Jedině tak se nám povede zvítězit. Já si působení v Evropě moc užívám a jsem rád, že se nám daří i v Evropské lize. Doufám, že postoupíme hodně daleko. Teď je ale naší prioritou jej La Liga. Minulé kolo jsme hráli proti Getafe a nebylo to snadné utkání, ale když budeme bojovat a hrát s nasazením i tentokrát, jsem si jist, že vyhrajeme," dodává mladík.

Minulé kolo nebylo příliš lichotivé ani pro Córdobu. Córdoba sice vedla nad Elche už o dvě branky, ale nedala si pozor a musela spolknout hořkou pilulku. Brzké vedení hostům zařídil Fidel a jejich náskok po přestávce zvýšil Fede Cartabia. Jenže krátce nato přišel obrat domácích, když se z penalty trefil Lombán. To nebylo všechno a konečnou podobu výsledku dal v 73. minutě Jonathas. Tým trenéra Djukiće se musí naučit, že ztráta koncentrace bývá fatální.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Campabadal, Lopez, Bouzon, Pinillos - Deivid, Abel - Fede, Borja, Fidel - Ghilas
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Ruiz, Costa - Espinosa, Trigueros, Bruno, Čeryšev - Moreno, Vietto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Šlágr mezi Valencií a Barcelonou zakončí nedění porci třináctého kola La Ligy. Domácí už dvakrát v řadě nebodovali naplno, ale i v loňské sezóně ukázali, že si na velké soupeře věří. Znovuprobuzení Katalánci v čele s rekordmanem Lionelem Messim ale nyní budí přeci jen větší respekt.

Valencii se nevyvedla loňská sezóna, ve které se Netopýři umístili až na osmém místě s velkou ztrátou na pohárové příčky. Los Che tak v letošním ročníku mohutně usilují o návrat mezi španělskou špičku a aktuálně drží čtvrtou pozici zajišťující boj o Ligu mistrů. Velký podíl na vzestupu Valencie má rovněž příchod singapurského miliardáře Petera Lima, který nedávno získal sedmdesátiprocentní podíl v klubu a slíbil finančně stabilizovat hluboce zadluženou Valencii, jejíž finanční závazky atakují hranici devíti set milionů korun.

Aktuálně Netopýři procházejí drobnou herní krizí, jelikož už dva zápasy v řadě ztratili body. Remíza 0:0 se zarputile bojujícím Bilbaem by se ještě dala pochopit, ale porážka na hřišti městského rivala Levante byla jednoznačnou ztrátou, tím více vzhledem k dalšímu náročnému utkání s Barcelonou. I proto se od Valencijských očekává nadmíru velké nasazení.

"Hodně jsme se připravovali na jejich herní styl a individuality, kterými Barcelona disponuje. Náš tým stále ještě není podle našich představ, pořád rosteme. Máme spoustu mladých hráčů, se kterými je třeba probírat přípravu déle. Oni ale vědí, že je jejich povinností usilovat o vítězství v každém utkání a neustále na sobě pracovat. Abychom vyhráli, budeme muset předvést top výkon," uvedl před zápasem kouč Netopýrů Nuno Espirito Santo.

Zdá se, že Barcelonští opět najeli na vítěznou vlnu. Enriqueho parta drtí jednoho soupeře za druhým a její vítězná šňůra se už rozrostla na čtyři soutěžní zápasy, ve kterých Blaugranas nastříleli celkem třináct branek oproti pouhým dvěma obdrženým. Vše začalo vydařenou odplatou za loňskou porážku na půdě Ajaxu Amsterdam a poté přišla důležitá vítězství s Almerií a Sevillou, přestože v Almerií to ze strany Katalánců nebyl příliš vydařený výkon. V tomto týdnu už ale Barcelonští znova váleli a potvrdili postup ze skupiny F Ligy mistrů, když vyhráli v Nikósii 4:0.

Pod tento obrat se výraznou měrou podepsal především Lionel Messi, jenž v krátké době nastřílel hned dvakrát hattrick a díky tomu nyní vede historické tabulky střelců La Ligy i Ligy mistrů. Argentinský forvard je připraven zasáhnout do zápasu i tentokrát. "Dokážu si představit, že Messi zakončí svou kariéru v Barceloně, už nyní je tu legendou. Je proto přirozené, že hraje prakticky v každém utkání. Je to klíčový hráč," vysekl poklonu svému týmovému kolegovi obránce Jeremy Mathieu, jenž před sezónou přestoupil do Barcelony právě z Valencie, takže nadcházející zápas bude pro něj mít speciální příchuť.

Právě Mathieu je však příklad toho, že v kádru Blaugranas není všechno zase tak úplně v pořádku. Francouzský reprezentant vyjádřil překvapení nad svým nasazením do nešťastného zápasu proti Realu Madrid na pozici levého obránce, jeho tradiční post je totiž ve středu defenzivní linie. Proti tomu se Enrique poměrně ostře ohradil slovy, že pokud jsou hráči překvapení z nasazení do zápasu,"měli bychom si všichni sbalit kufry a jet domů". Nováčkovi v Katalánském velkoklubu pak dalo hodně práce, aby své vyjádření korigoval. "Neřekl jsem ta slova proto, abych vyvolal jakékoli kontroverze. Před přestupem do Barcy jsme vedli rozhovory o tom, že budu nastupovat ve středu obrany," bránil se jednatřicetiletý obránce. Mathieu Enriqueho důvěru navzdory všemu neztratil, nicméně od té doby se už na postu levého beka neobjevil.

Jediným hráčem z kádru Barcelony, který nemůže na stadionu Mestalla naskočit do hry je belgický obránce Vermaelen, jenž trpí dlouhodobým zraněním stehenního svalu. Naopak fit už je Iniesta, jenž v kádru Blaugranas chyběl od nevydařeného El Clásica. Na straně domácích nenastoupí kvůli zranění jen Paco Alcácer. Zápas začíná v neděli od 21:00, utkání bude řídit David Fernández Borbalan.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Gayá, Otamendi, Mustafi, Barragán - Parejo, Fuego - Piatti, Gomes, Rodrigo - Negredo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mathieu, Piqué, Alves - Rakitič, Busquets, Xavi - Neymar, Messi, Suárez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.33 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Athletic Bilbao  (sobota 16:00)
Souboj dvou bezprostředních sousedů v tabulce La ligy na Coliseum Alfonso Perez slibuje napínavou podívanou. Domácí Getafe má co dokazovat, protože poslední týdny se mu příliš nepovedly. Naopak baskičtí Lvi se neustále zlepšují a po špatném startu do nového ročníku nabírají dech s každým zápasem.

V rámci Primera Divison se z posledních čtyř utkání zrodil vzácně vyrovnaný střet - dvě výhry Getafe následovány dvěma vítězstvími Lvů. Všechny čtyři zápasy navíc rozhodlo skóre o jednu branku. V říjnu minulého roku se radovali hosté z Bilbaa, když celé utkání rozhodl zásah Aymerica Laporteho z osmé minuty. I když se pak Getafe zapojilo do útoku a pokusilo se nezklamat své vlastní fanoušky, tři body nakonec odjely spolu s autobusem soupeře.

Getafe přijelo do Baskicka se stejným záměrem - "okrást" domácí na jejich vlastní půdě o body a přivézt je domů. To se ale nepovedlo, protože proti byl Markel Susaeta. Pod dohledem sudího Teixeiry Vitienese se ofenzivně laděný hráč prosadil jako jediný v utkání a tři body tentokrát zůstaly na San Mamés. V lepším rozpoložení se nacházejí určitě hosté, protože se dokázali otřepat z naprosto nepovedeného úvodu sezony a díky trpělivosti a úsilí získali zpět svou sebedůvěru a nadšení pro hru. Body se jim daří získávat nejen v La Lize, ale naposledy i v Lize mistrů.

V La Lize si naposledy poradili s Espanyolem Barcelona. Nebezpečný a nevyzpytatelný soupeř poměrně brzy inkasoval a Athletic o svém vítězství rozhodl třemi zásahy. O první gól se postaral nejlepší střelec Basků Aritz Aduriz. Stejný hráč se před koncem první půle podepsal asistencí pod pojišťovací branku Viguery. Když pak Ander Iturraspe přidal ještě zásah číslo tři, bylo o vítězi definitivně jasno. Nic na tom již nezměnilo ani snížení Víctora Sáncheze. A další výhra na sebe nenechala dlouho čekat, protože poté, co Athletic zvládl generálku na evropskou soutěž číslo jedna, podařil se mu také výlet na Ukrajinu.

Velmi náročný duel se Šachtarem Doněck ve Lvově rozhodl Mikel San José, který po akci Beňata byl ve správnou chvíli na tom správném místě. Není divu, že v táboře Atleticu vládne optimismus. Alespoň to tvrdí obránce Mikel San José. Těsně po utkání mladý hráč nadšeně sdělil španělským novinářům: "Tohle pro nás bylo ohromně důležité vítězství. Potřebovali jsme ho pro sebe i naše fanoušky, abychom ukázali, že se nevzdáváme ani tehdy, když už nás ostatní odepisují."

"Jsme na správné cestě a těší nás, že se nám daří. V lize nás čeká těžký soupeř, ale my víme, že pokud se k utkání postavíme stejně jako teď na Ukrajině, můžeme uspět. Dlouho se nám nedařilo, ale teď jsme sami sobě dokázali, že umíme rozhodovat i těžké zápasy. Getafe hraje velmi náročný fotbal plný krátkých nahrávek a navíc dobře brání. Bude to velmi těžké, nám navíc docházejí síly po zápase Ligy mistrů, ale máme pár dní na regeneraci a musíme je využít co nejlépe. Bude to krásný zápas a my se nemůžeme dočkat, až začne," dodává mladý stoper.

Getafe si v předminulém kole neporadilo s Elche a jen remizovalo bez branek. V minulém utkání nejvyšší španělské ligy byl nad síly Getafe Villarreal. Domácí dominovali v první půli a díky gólům Gaspara a Morena si vypracovali rozhodující náskok, který jen zdramatizovala trefa Mehdiho Lacéna. Víc už Getafe nestihlo. Povede se mu lépe proti Lvům?
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Arroyo, Naldo, Velazquez, Escudero - Lacén, Rodriguez - Yoda, Sarabia, Hinestroza - Lafita
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Rico, Iturraspe - Gomez, Muniaín, Viguera - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Levante UD  (sobota 18:00)
Úvod letošního ročníku Primera División je ve středu i chvostu pořadí mimořádně vyrovnaný, o čemž svědčí aktuální rozdíl pouhých čtyř bodů mezi desátým Getafe a devatenáctým Elche. Přesně mezi těmito dvěma kluby se pak nachází Espanyol s Levante, kteří si to v Barceloně rozdají o možný rychlý tabulkový posun vpřed i vzad.

Zvláště domácí by již konečně potřebovali se chytit, neboť poslední kola Espanyol pouze s železnou pravidelností střídá remízy s prohrami. Jedním z těch, který by měl katalánský klub tahat z bryndy,je Felipe Caicedo, ekvádorský zkušený útočník, jenž v létě přišel z katarské Al Jazíry a dříve působil také v Manchesteru City či právě Levante. Jako hlavní ofenzivní posila však doposud selhává, trefil se v deseti zápasech pouze jedinkrát. "Vím, že nehraju nejlépe, což fanoušci neočekávají. Musím pokračovat s prací a víc sám od sebe vyžadovat, aby mohl každý spatřit toho pravého Caiceda."

Šestadvacetiletý hrot ovšem není jediným, kdo v dresu Espanyolu nenaplňuje očekávání. Svěřenci Sergia Gonzáleze totiž po slibném startu do soutěže figurují s jedenácti body na patnáctém místě s pouhým jednobodovým náskokem na sestupové příčky. "Musím ukázat, proč jsem tady, a převést vlastní i klubové naděje ze začátku sezony do reality," bere Caicedo zodpovědnost na sebe.

Levante naopak po mizerném vstupu do sezony nabírá formu, o čemž se naposledy krutě v městském derby přesvědčila favorizovaná Valencie. Ta se ze stadionu Ciutat de Valencia se zlou potázala a prohrála 2:1. Lucas Álvarez na trenérské lavičce tak může slavit zisk hned sedmi bodů z posledních tří kol - sérii, kterou je záhodno ještě prodloužit.

Do sestavy se navíc po dvouměsíčním zranění vrací Rafael Martins, ovšem jistotu místa v základní sestavě nemá ani trochu jistou. Během jeho nepřítomnosti totiž chytil šanci za pačesy Víctor Casadesús, jenž se střelecky prosadil v každém z posledních zmíněných tří úspěšných kol. Chybět tak bude pouze obránce Rodas, jenž se léčí ze svalové trhliny. Na straně domácích je zdravotní stránka téměř bez poskvrnky, s jedinou výjimkou Paca Montaňese.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, González, Fuentes - Caňas - Stuani, Sánchez, Abraham, Vázquez - García
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - López, Navarro, Vyntra, Nikos - García, Sissoko, Diop, Ivanschitz - Casadesús, Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Real Madrid  (sobota 20:00)
Real Madrid by mohl v sobotním utkání s Málagou překonat klubový rekord v počtu za sebou jdoucích vyhraných soutěžních utkání. Všechny trumfy má v rukou, ale i mistr tesař... Na staré úsloví spoléhají v Málaze, která na stadionu La Rosaleda vyzve slovutného soupeře v boji o body i prestiž.

Mnohá španělská média rozebírají jen jedno téma - rekord Realu Madrid, který by si Bílý balet mohl připsat právě v sobotním utkání La Ligy. Jedná se o šestnácté vyhrané utkání, které by se mohlo urodit právě v sobotu. Rozjetý Real středečním těsným vítězstvím v Basileji ve skupině Ligy mistrů vyrovnal sérii trvající patnáct utkání ze sezon 1960/61 a 2011/12, kterou může v Málaze překonat. "Nemluvíme o rekordu, protože se musíme připravit na každý zápas tak, že se zaměříme na soupeře. Připravujeme se na utkání úplně stejně jako vždycky, protože víme, že bude těžké a budeme muset hrát velmi dobře," uvedl pětapadesátiletý italský elegán Carlo Ancelotti.

Real Madrid je i v tomto utkání jasným favoritem. Na druhou stranu, Málaga jej dokáže nemile překvapit. Poslední dvě utkání s Málagou Real neinkasoval ani jednou, ale určitě si ještě teď vzpomíná na atraktivní utkání s Málagou v roce 2012, které prohrál 2:3. S týmy z Madridu nemá Málaga nejlepší bilanci. V minulém kole narazila na Atlético a nestačila mu. Tiago začal utkání prvním gólem, na něj navázal pět minut před koncem první půle také Griezmann. I ve druhém poločase padly dvě branky, když naději dal hostům Santa Cruz, ale na rozdíl dvou branek upravil Diego Godín.

Atlético ukončilo sérii pěti vyhraných zápasů Málagy. Hráči Málagy se ale na utkání s druhým madridským celkem těší a nemají obavy. Alespoň to tvrdí Recio, který na páteční tiskové konferenci nejevil známky strachu. "Real Madrid je samozřejmě velmi kvalitním týmem a já osobně jej považuji za ten úplně nejlepší na světě, ale ani to není důvod se ho bát. Začínáme za stavu 0:0 a nemyslím si, že bychom se měli bát jakéhokoli soupeře. Když se budeme maximálně soustředit a nebudeme chybovat, nemusíme mít strach."

"Moc se mi líbí, jaká je v týmu atmosféra. Každý pracuje na sto procent. A já nejsem výjimkou. Na tréninku se snažím odevzdat maximum a dát do toho všechno. Když se mi to bude dařit, můžu doufat v základní sestavu. Tady nikdo nedostane nic jen proto, že má konexe nebo zkušenosti. Každý si musí místo na slunci vybojovat. A to se mi líbí. Jsem moc rád, že při utkání s Realem Madrid bude slyšet podpora ze zaplněného stadionu, La Rosaleda pro nás mnoho znamená. Cítíme podporu fanoušků při každém utkání a to nás motivuje," dodává Recio.

Bílý balet utancoval v posledním kole La Ligy Eibar čtyřmi údery. Dvakrát se do černého trefil portugalský útočník Cristiano Ronaldo, který k tomu přidal ještě jednu asistenci. Trefili se i Karim Benzema a mladý záložník James Rodríguez. V současnosti patří Realu první místo s náskokem dvou bodů na konkurenční Barcelonu. Realu se povedlo i minulé vystoupení v rámci Ligy mistrů, když porazil nejtěsnějším možným rozdílem Basilej. Jedinou branku utkání vstřelil fenomenální Cristiano Ronaldo.

Ve zmiňovaném utkání odehrál důležitou roli také záložník Isco. Mladík možná neměl od začátku svého angažmá ideální formu, ale nakonec se mu povedlo trenéra Ancelottiho přesvědčit o svých přednostech. Teď je ochoten nastoupit kdekoli. Po utkání s Basilejí prohlásil: "Fyzicky jsem na sobě začal víc pracovat. Přicházel jsem do Realu s tím, že vím, kde budu hrát. To ale není dobře, protože se žádný fotbalista nesmí omezovat na jedno konkrétní místo. Proto jsem přišel za trenérem a řekl mu, že budu hrát kdekoli. A od té doby všechno šlo snadněji," uzavírá mladík. Prosadí se Isco proti klubu, za který ještě nedávno nastupoval?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Sánchez, Weligton, Antunes - Recio, Darder - Samuel, Duda, Castillejo - Santa Cruz
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Isco, Kroos, James - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 5.25 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - SD Eibar  (sobota 22:00)
Ve třináctém kole La Ligy zavítá Eibar na stadion Balaídos ve Vigu. Domácí Celta letos překvapivě míchá pořadím v horních patrech tabulky, poslední dva zápasy se však Galicijským nepovedly. Na druhé straně hosté se ve své první sezóně v La Lize zatím drží vysoko, ale stále je do sestupového pásma dělí jen tři body.

Eduardo Berrizo může být se svým týmem letos relativně spokojen. Celta se drží v těsném závěsu za pohárovými příčkami a už si dokonce připsala i skalp Barcelony na slavném Camp Nou. V posledních dvou kolech ale Vigo získalo jen jeden bod za bezbrankovou remízu s Granadou a minulý týden dokonce prohrálo na hřišti Raya. Pokud chce parta kolem kapitána Borjy Oubiñi pomýšlet na účast v pohárové Evropě, musí bez problémů bodovat se soupeři z dolní poloviny tabulky. Do této kategorie spadá i Eibar.

Baskové přijíždějí do Viga po dvou nevydařených zápasech za sebou. Mužstvo Gaizky Garitana prohrálo v Malaze 1:2 a poté utržilo výprask 0:4 od Realu Madrid před vlastním diváky. Dosavadní působení Eibaru v nejvyšší španělské soutěži ale rozhodně není tragédií. Armeros v historicky prvním ročníku v La Lize nepatří k nejhorším a úspěšně se vyhýbají boji o udržení. Pokud však nezačnou opět rychle bodovat, pád z lichotivé dvanácté příčky může být velmi rychlý.

"Po té nešťastné porážce s Malagou jsme věděli, co se může stát v souboji s Realem. Teď se však soustředíme na to, abychom znova našli formu, která nás zdobila před utkáním v Malaze. Celta je hodně podobný tým jako my, jsou disciplinovaní v obraně a sází na rychlostní typy v útoku. Bude to těžké utkání, ale věřím, že můžeme vyhrát," uvedl před zápasem obránce Eibaru Lillo, jenž se po vynucené jednozápasové pauze vrací do základní sestavy Basků.

Celta nemůže do hry nasadit zraněného kapitána Oubiñu ani mladého beka Planase. Eibar se musí obejít bez Piovaccariho a kvůli zranění nemůže nastoupit ani Villá. Zápas začíná ve 22:00, hlavním arbitrem bude Pedro Pérez Montero.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, Fontás, Cabral, Mallo - Krohn-Dehli, Radoja, López - Nolito, Larrivey, Fernández
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Lillo, Navas, Albentosa, Bóveda - García, Errasti - Saúl, Arruabarrena, Capa - Del Moral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Elche CF  (pátek 20:45)
Po remízovém debutu na půdě Deportiva La Coruňa se David Moyes poprvé představí jako nový trenér Realu Sociedad i na domácí baskické půdě. Někdejší manažer Evertonu či Manchesteru United se nechal slyšet, že chce fanoušky celku ze San Sebastianu nadchnout. Proti bude stát devatenácté Elche.

"Opravdu se na to těším, vyhlížím vysokou návštěvu, dobrou atmosféru a doufám, že se fanoušci naplno za svůj tým postaví," burcuje skotský kouč, který Sociedad po Jagobovi Arrasatem přebírá v nezáviděníhodné pozici. La Real se totiž nachází na šestnácté příčce, a i tu drží před kluby na sestupových pozicích pouze díky lepšímu skóre.

"Především si z plného srdce přeju, aby náš tým hrál vzrušující fotbal, aby oplýval rychlostí, aby ukázal své zaujetí pro dobré výsledky tohoto klubu," pokračoval Moyes ve vyjmenovávaní oblastí, na které se po svém nástupu do funkce přednostně soustředí. "Chci, aby fanoušci měli možnost sledovat vyvedený herní styl a co je ještě důležitější, chci vyhrávat."

V úvodních týdnech v novém působišti se musí Moyes vypořádat s řadou defenzivních absencí. V zápase proti Elche totiž nenastoupí trio Mikel González, Joseba Zaldúa a Íňigo Martínez, ať už kvůli nemoci v případě prvního jmenovaného, či zranění zbylých dvou obránců.

Zajímavou volbou skotského manažera je čerstvé angažování krajana Billyho McKinlaye na pozici svého asistenta. Někdejší záložník a později trenérský asistent Severního Irska či Watfordu již ve Španělsku s Moyesem pobývá několik dní, ovšem oficiální jmenování do funkce je teprve ve fázi přípravy a dle Moyesových slov má být vše dokončeno v nejbližších dnech. "Doposud jsme spolu nepracovali, ale vím, že má o fotbale skvělý přehled, je velmi respektovaný kvalitní kouč, který ke své práci přistupuje s nadšením a vervou."

Elche je jedním z mála celků Primera División, který se v současné chvíli nachází v ligové tabulce dokonce ještě níže než Sociedad. Počet bodů však mají oba kluby stejný. "Elche jsem sledoval a mí skauti také dodali své výsledky pozorování," poznamenal Moyes k remíze jeho nadcházejícího soupeře s Córdobou. Hostům bude stále chybět brankářská jednička Manú Herrera i záložník Aaron Ňíguez.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - C. Martínez, Elustondo, Ansotegi, De La Bella - Bergara, Granero - Canales, Vela, Castro - Agirretxe
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Suárez, Roco, Lombán, Cisma - Rodrigues, Pasalić, Mosquera, Rodríguez - Jonathas, Herrera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid12100246:1130
2.FC Barcelona1291230:628
3.Atlético Madrid1282223:1226
4.Valencia CF1273224:1124
5.Sevilla FC1272319:1623
6.Málaga CF1263315:1221
7.Celta Vigo1255217:1220
8.Villarreal CF1253417:1418
9.Athletic Bilbao1243510:1315
10.Getafe CF124269:1614
11.Rayo Vallecano1242615:2414
12.SD Eibar1234513:1913
13.Levante UD123369:2612
14.Espanyol Barcelona1225512:1611
15.Granada CF122556:1711
16.Real Sociedad1224612:1610
17.UD Almería122469:1410
18.Deportivo La Coruña1224612:2110
19.Elche CF1224612:2410
20.Córdoba CF1207510:207

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (777)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele