Primera División - preview 1. kola

18.08.2012, 09:31, aktualizováno 20.08.2012, 08:31
Previews
Nezvykle hned tři zápasy má španělská liga na programu v pondělí. Navrátilec mezi elitu La Coruña přivítá na svém stánku Osasunu, poté se střetnou Rayo Vallecano s Granadou, a v nočních hodinách budou o první body zápolit Zaragoza a Valladolid...
Deportivo La Coruña - CA Osasuna  (pondělí 19:00)
Byl to dlouhý a těžký rok pro Deportivo La Coruňa, dnešním dnem ale nadobro končí. Depor se po jediné sezoně vrací do španělské nejvyšší soutěže, na rozjezd přitom dostal poměrně silného a atraktivního soupeře - Osasunu.

A tak nějak není moc důvod nevěřit, že se Deportivo do první ligy vrátí ve velkém stylu. V květnu loňského roku jí přitom opouštělo na kolenou, když v posledním kole nedokázalo jakkoliv doma bodovat s Valencií, a protože Zaragoza získala tři body za výhru nad Levante, klesal tradiční klub z Galície o soutěž níž. Semifinalista Ligy mistrů z roku 2004 padl na dno, po dlouhých dvaceti letech se mohl "těšit" na Segundu División. Pochopitelně následovaly odchody několika hráčů, kádr opustil například Adrián López.

Jenže stačil jeden rok a Depor se vrací mezi španělskou elitu. Jasně totiž ovládl druhou ligu, hned od začátku působil jistým dojmem a vytvořil si náskok, který uhlídal až do konce. Nakonec z toho bylo velmi dobrých jednadevadesát bodů za devětadvacet vítězství, tři remízy a devět porážek. I po této změně následovala poměrně značná přeměna kádru, Deportivo opustili Andrés Guardado, jenž zamířil do Valencie, dále pak Morel, Borja, Lassad, Colotto, Alvarez, Ramos a Xisco. Guardado, Colotto a Lassad patřili v minulé sezoně k oporám týmu, první dva jmenovaní přestoupili do jiného týmu Primery, Lassadovi vypršela smlouva a zatím je bez angažmá. Deportivo ale také obdivuhodně posílilo. Dorazila směs dravého mládí s klidnou zkušeností, přičemž první skupinu reprezentují třeba Nelson Oliveira, André Santos a Salomao ze Sportingu Lisabon, Pizzi z Atlétika Madrid a Roderick z Benfiky, do té druhé zase spadají Carlos Marchena, Javier Camuňas (oba Villareal), Abel Aguilar (Hércules) a další posila ze Sportingu Evaldo.

I příprava naznačila, že se galicijský celek může měřit s opravdu silnými protivníky, v generálce na ligu Depor remizoval s Atlétikem Madrid 2:2. "Tenhle tým má obrovský potenciál a opravdu si netroufám odhadovat, kde by už letos mohl skončit. Cílem je záchrana, vše ostatní je nad plán. Stále musíme dokazovat svou připravenost a sílu," tvrdí domácí kouč Jose Luis Oltra.

Soupeřem Deporu v prvním kole bude Osasuna, která se loni zřejmě už definitivně zbavila nálepky týmu bojujícího o záchranu, když ještě vylepšila své předchozí deváté místo a skončila sedmá. Jediný bod přitom dělil svěřence Josého Luise Mendilibara od účasti v Evropské lize. I v hostujícím celku proběhlo přes léto poměrně dost změn, tak tady jsou ty nejdůležitější. Mezi zaznamenáníhodné odchody lze zařadit Sergia, Raúla Garcíu, Calleju, Lekiće, Nekounama a Ibrahimu, za zmínku pak určitě stojí to, že Eneko Satrustegui už své rekordy v počtu červených karet nebude překonávat v Osasuně, nýbrž v druholigové Numancii.

Ofenzivu, se kterou má Osasuna dlouhodobě největší potíže, přišli podpořit Armenteros ze Sevilly, Llorente ze Sociedadu a Sisi z Valladolidu. K tomu přišli ještě obránci Arribas (Rayo) a Oier (Celta) a záložník Nano, jenž opustil Numancii. Také Osasuna zvládla svůj poslední přípravný zápas na ligu velmi dobře, když porazila Zaragozu 1:0, hned při svém debutu se trefil Joseba Llorente a právě na něj budou hosté nejvíce spoléhat také v pondělí. Výkop na stadionu Riazor je naplánován na devatenáctou hodinu.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Pablo, Marchena, Aythami, Evaldo - Domínguez, Aguilar - Gama, Pizzi, Camuňas - Riki
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Arribas, Flaňo, Damiá - Puňal, Timor - Cejudo, Nino, Sisi - Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Granada CF  (pondělí 21:00)
V utkání dvou loňských nováčků se v prvním kole Primera Division Rayo Vallecano doma postaví proti Granadě. Oba celky se dokázaly v loňské sezóně velmi překvapivě zachránit a letos hodlají učinit to samé. Rayo skončilo na patnácté pozici, Granada měla veliké štěstí a byla sedmnáctá pouze o bod nad první sestupovou pozicí. V prvním vzájemném duelu nové sezóny se očekává vyrovnaný zápas.

V minulé sezóně bylo ve vzájemných duelech úspěšnější Rayo. To dokázalo zvítězit na podzim na půdě Granady těsně 2:1 a poté v úplně posledním kole celého ročníku Rayo doma vyhrálo 1:0 díky gólu Tamuda z nastaveného času. Poslední mistrovský duel obou celků tak byl paradoxně jejich vzájemný z loňské sezóny. Nyní má Granada možnost reparátu a bude se o něj chtít pokusit.

V letním přestupovém období Rayo přišlo o jednu z opor loňské sezóny, záložníka Michu, který přestoupil do anglického Swansea za 2,5 milionu eur. Z klubu odešel také Alejandro Arribas a útočník Raúl Tamudo. Naopak jako hlavní posila přišel Argentinec Alejandro Domínguez z Valencie jako volný hráč. Další posilou je Jordi Amat z Espanyolu a Alejandro Galvez ze Sportingu Gijón.

Granada si na svůj účet připsala jednu velmi drahou posilu. Z Al Hilalu přišel francouzský útočník Youseff El Arabi, který by měl být v letošní sezóně hlavní hvězdou Granady. Dalšími posilami jsou Jeison Murillo z Cádizu, Dawin Machís z Guayany, Juanma Ortiz z Glasgow Rangers, Borga Gómez z Karpatu Lvov a z hostování se vrátil také Čech Daniel Pudil. Klub opustil jediný hráč základní sestavy, záložník Yohan Mollo zamířil do francouzského Nancy.

Rayo má nejnižší rozpočet v celé lize, ale manažer klubu Paco Jemez věří, že si dokáže i do další sezóny prodloužit pobyt v nejvyšší soutěži. "Máme nejnižší rozpočet v lize, ale v loňské sezóně jsme ukázali, že to není to nejdůležitější. V loňské sezóně s námi plno klubů nepočítalo a získali jsme tak mnoho snadných bodů, letos to bude mnohem těžší," řekl Jemez na internetových stránkách klubu.

"Zase budeme tím celkem, proti kterému chce každý bodovat naplno. Tuto roli musíme prostě vzít a snažit se naší týmovou hrou získávat co nejvíce bodů. Pokud zopakujeme výkony z minulé sezóny tak věřím, že se v Primera Division udržíme," dodal Jemez.

Na druhé straně hovořil trenér Granady José Antonio Anquela. "První zápas sezóny je vždy velmi důležitý a rádi bychom v něm získali všechny tři body. Rayo je kvalitní tým a má ve svých řadách nebezpečné hráče. Pokud však budeme hrát naší hru, můžeme uspět a dát zapomenout na vzájemné zápasy z minulé sezóny."
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Amat, Gálvez, Casado - Fuego, Adrián - Lass, Carlos, Piti - Billie
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Siqueira, Gómez, López, Nyom - Rico, Iriney - Orellana, Arabi, Torje - Flores
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Real Zaragoza - Real Valladolid  (pondělí 23:00)
Nováčkem španělské ligy je pro letošek kromě La Coruñi a Celty Vigo také Real Valladolid, který své řady posílil o svého bývalého hráče Óscara Gonzáleze. Ten ve své kariéře hrával i za Real Zaragoza, nyní se ho bude snažit obrat o všechny body.

Pro Gonzáleze to bude první zápas v La Lize od roku 2008, kdy odešel ze Zaragozy do řeckého Olympiacosu Pireus. Z toho se vrátil loni do svého domovského klubu ve Valladolidu, kterému výrazně pomohl postoupit do nejvyšší španělské ligy.

Jeho vzpomínky na čtyřleté působení v Zaragoze jsou velmi příjemné: "Především první dva roky mého působení na stadionu La Romedara byly opravdu skvělé. Hráli jsme Pohár UEFY a já si na nic nemůžu stěžovat. Potom to šlo trošku z kopce, ale i tak jsem si to užíval."

Nyní již ale hájí dres jiných barev a porazit svého bývalého zaměstnavatele vidí jako výzvu: "Je to velká motivace a my máme tým na to, abychom Zaragozu porazili. Jejich soupiska je ovšem také velmi solidní, navíc během prázdnin udělali osm přestupů, takže uvidíme, jak se to promítne do hry. Trenér nám říká, že hlavní je věřit v sebe a moc se neohlížet na soupeře. Snažíme se mít míč a útočit. Když ho ztratíme, musíme bojovat do krve, abychom ho co nejrychleji dostali zpět na naše kopačky. Mohli bychom mít výhodu v tom, že máme stejnou soupisku jako loni, takže jsme sehraní."

Zápas se bude hrát v kontroverzním čase, tedy od 23:00, což se Gonzálezovi příliš nelíbí: "Hráli bychom raději dříve, ale je to tak nařízené, tak to musíme respektovat. Není to ideální čas pro pracující lidi či pro děti, které by se na zápas rády dívaly, ale šéfové jsou jiného názoru, a tak není co řešit."

Zaragoze se loňská sezóna příliš nepovedla. Skončila pouhé dva body nad sestupovým pásmem, ale na druhou stranu vyhrála důležité poslední čtyři zápasy, díky čemuž se zachránila v La Lize. Právě tento aspekt vyzdvihuje kapitán týmu Javier Paredes: "Cílem pro nadcházející zápasy je hrát jako na konci minulé sezóny, kdy se nám opravdu dařilo. Bude důležité vyhrát nějaké zápasy hned ze začátku sezóny, neboť tím stoupá sebedůvěra a hraje se v mnohem větším klidu. Tým je v dobré náladě, a tak se nebojím toho, že bychom hned z kraje sezóny neurvali nějaké body."

Do zápasu nebude moci nastoupit hráč Zaragozy Glenn Loovens, který má poraněné kolenní vazy.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Álvaro, Pintér, Paredes, Abraham - Zuculini, Romaric - Wilchez, Apoňo, Montaňés - Postiga
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Valiente, Balenziaga - Rubio, Pérez - Ebert, Óscar, Omra - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Betis  (neděle 19:00)
V dalším duelu prvního kola španělské La Ligy přivítá favorit z Athleticu na domácí půdě Real Betis. V loňské sezóně skončily v tabulce oba celky kousek od sebe a na toto umístění by rád navázal Betis (12.). Athletic (10.) naopak nebyl se svým výsledkem v lize spokojen a letos chce útočit na vyšší příčky.

Není pochyb o tom, že Athletic je doma jasným favoritem. Navíc má za sebou už dva mistrovské zápasy, ve třetím předkole Evropské ligy postoupil přes Slaven Belupo po výsledcích 3:1 a 1:2. Betis čeká vůbec první mistrovský duel od posledního kola loňské sezóny.

Oba celky také v létě posilovaly. Do Betisu přišel volný Brazilec Paulao ze St. Etiénne nebo mladý útočník Joel Campbell, který přišel na hostování z Arsenalu. Athletic získal do svých řad útočníka Adurize z Valencie a také Ismaela Lópeze, který přišel z třetiligového Luga jako volný hráč. Na hostování přišel ze Salamancy Iban Zubiaurre. Baskický celek ovšem chystá i velká loučení, do Bayernu má namířeno Javi Martínez a novou výzvu hledá i Fernando Llorente, ani jeden z nich nefiguruje v nominaci trenéra Bielsy.

Vzájemné zápasy z loňské sezóny hovoří jasně ve prospěch Betisu, který by na ně rád navázal i letos, ale zopakovat dvě vítězství bude velmi těžké. V rámci 4. kola nejprve Betis zvítězil na půdě Athleticu 3:2 a poté v jarní části sezóny doma vyhrál také o gól, tentokrát 2:1.

K utkání se vyjádřil domácí záložník Carlos Gurpegi, který by neměl chybět v základní jedenáctce. "Všichni se na novou sezónu moc těšíme. Ta loňská byla úspěšná jen částečně. Máme však mladý tým plný potenciálu a věřím, že letos budeme ještě více konkurenceschopní," prohlásil na oficiálních stránkách klubu www.athletic-club.net.

"Atmosféra v kabině je pozitivní. Budeme se snažit dělat všechno pro to, abychom vstoupili do nové ligové sezóny vítězně a prožili povedený ročník. Snad na nás budou fanoušci po utkání i na konci sezóny hrdí. První kolo proti Betisu musíme doma zvládnout," dodal Gurpegi.

Na straně domácího celku není jisté, zda nastoupí talentovaný záložník Iker Muniain, kterého trápí zranění pravé nohy. Dalšími absencemi jsou Fernando Amorebieta a Jon Aurtenetxe, oba dva trápí problémy s třísly. Na straně Betisu nejsou hlášeny žádné vážnější absence a tým by měl vyběhnout do utkání v nejsilnější sestavě.

Betis byl před začátkem sezóny mezi kluby, které si velmi stěžovaly na zaujatost Realu Madrid a Barcelony vzhledem k rozdělování financí za televizní práva. Prezident klubu Miguel Guillén se tak dostal do sporu se španělskou asociací (LFP) a celá záležitost se v budoucnosti bude dál řešit. Nyní je však jednání odloženo na dobu neurčitou.

"Veliká skupina klubů nesouhlasí s některými rozhodnutí španělské fotbalové asociace a my patříme mezi ně. Doufám, že v blízké budoucnosti se dočkáme nějakého řešení. Je to velmi důležitý krok, který by španělské lize prospěl. V posledních letech je to záležitost dvou týmů a to se nelíbí téměř žádnému nezaujatému fanouškovi, což je špatné," řekl v rozhovoru pro deník Marca Guillén.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, San José, Ekiza, De Marcos - Herrera, Iturraspe - Susaeta, López, Ibai - Aduriz
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Casto - Chica, Paulao, Dorado, Nacho - Beňat, Pérez - Pozuelo, Agra, Juan Carlos - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Valencia CF  (neděle 19:00)
První kolo španělské ligy začíná netradičně společně s anglickou Premier League a v největším šlágru kola se loňský mistr Real Madrid doma postaví proti třetí Valencii. Real za sebou ještě nemá tradiční Superpohár a jedná se tak o první mistrovský zápas pro oba celky. Favoritem je pochopitelně domácí Bílý balet, ale Valencia má v letošní sezóně vysoké ambice a do hlavního města nejede jenom na výlet.

Poslední mistrovský zápas sehrály oba celky v posledním kole minulého ročníku La Ligy a nyní za sebou mají náročnou přípravu. Real Madrid v létě výjimečně nebyl aktivní na přestupovém trhu a hráče posílal pouze směrem pryč. Udržel tak základní kostru týmu a hodlá letos útočit na trofeje ze všech možných soutěží.

Valencia naopak posílila dost. Natrvalo z Realu přišel například Sergio Canales. Dalšími přírůstky do klubu jsou útočník Nelson Valdez, záložníci Fernando Gago, Andrés Guardado a Jonathan Viera. Přišel také portugalský reprezentační obránce Joao Pereira. Klub naopak opustili Alejandro Domínguez, Mehmet Topal, Hedwiges Maduro, Aritz Aduriz, ale hlavně Jordi Alba, který zamířil za 14 milionů eur do Barcelony.

Poslední vzájemný zápas obou celků byl na programu v loňské sezóně v rámci 32. kola také na půdě Realu Madrid. Valencia tehdy dokázala na půdě favorita uhrát bezbrankovou remízu a získala tak velmi cenný bod, i když nechybělo zase tak moc a mohla získat i všechny tři.

Záložník Realu Madrid Ángel Di María v loňské sezóně vstřelil sedm gólů a šestnáctkrát asistoval, což byl pro něj velmi dobrý počin. Díky tomu si vysloužil novou smlouvu až do roku 2018. Di María je přesvědčen, že v následující sezóně bude Real ještě lepší a že kromě vítězství ve španělské lize přidá úspěch také v Lize mistrů.

"Myslím, že nyní je tým velmi silný. V minulé sezóně jsme se pokusili něco vytvořit a dílo je dokončeno až teď. Tým zůstal pohromadě a teď máme šanci vyhrát více trofejí. Potenciál je vysoký a já doufám, že nás čeká ještě úspěšnější sezóna, než ta loňská," řekl Argentinec pro španělský deník Marca.

Di María hovořil také o prvním ligovém kole, ve kterém se Real doma postaví proti Valencii. "Na úvod je to pro nás těžká zkouška, ale věřím, že si i s tímto dokážeme poradit. V loňské sezóně jsme Valencii doma neporazili a musíme být pozorní. Ztráta bodů na úvod sezóny je vždy nepříjemná a Valencie bude chtít také bojovat o nejvyšší příčky," dodal Di María.

Na straně hostí hovořil před zápasem portugalský stoper Ricardo Costa. "Je to první ligový zápas a v něm se může stát cokoliv. Los nám do začátku sezóny nepřál, ale když budeme hrát naši hru a dostaneme ze sebe to nejlepší, můžeme v Madridu uspět. Pokud chceme v letošním sezóně konečně bojovat o titul, musíme s Realem odehrát vyrovnanou partii," řekl sebevědomě Costa.

"Real za dob trenéra Mourinha najel na určitý systém, který funguje výborně. Bude to proti němu čím dál těžší, ale také my jsme se posunuli směrem dopředu. Je jasné, že v úvodu zápasu na nás soupeř vlétne. Pokud přežijeme prvních patnáct minut, stát se pak může cokoliv," dodal reprezentační obránce Portugalska.

Oba trenéři mají k dispozici téměř kompletní kádr. V základní sestavě Valencie pravděpodobně nastoupí bývalý hráč Realu Madrid Fernando Gago. Objevit by se měly i další nové posily Andrés Guardado a Joao Pereira. Otázka zůstává na postu brankáře. Není jisté, zda se v brance Netopýrů představí Vicente Guaita či Diego Alves.

Real by měl nastoupit ve svém tradičním rozestavení 4-2-3-1 s Benzemou na hrotu. Pod ním bude operovat trojice Di María, Özil a Ronaldo a defenzivní štíty budou hrát Khedira s Alonsem. Jeden otazník se vznáší nad složením stoperské dvojice, problémy s kotníkem má Pepe.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso - Di María, Özil, Ronaldo - Benzema
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Rami, Costa, Mathieu - Gago, Costa - Feghouli, Jonas, Guardado - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Real Sociedad  (neděle 21:00)
Neděle 19. srpna, 21:00. Právě toto datum se musí vyskytovat v kalendáři snad každého barcelonského fanouška už od rozlosování španělské nejvyšší soutěže, dává totiž jasně najevo, kdy se aktuální vicemistr Primery División poprvé vydá na letošní pouť ligovými trávníky. A že mají barcelonští fotbalisté v čele s Lionelem Messim hodně co napravovat... První překážka se jmenuje Real Sociedad.

Byl to týden, ve kterém Barca přišla o všechno. Jistě, Blaugranas v loňské sezoně ovládli pohár Copa del Rey i španělský Superpohár, katalánský velkoklub však pochopitelně musí mít pouze ty nejvyšší cíle, tedy získat trofej pro vítěze španělské ligy a Ligy mistrů. Takže se klidně vraťme k původnímu názvosloví - bylo to sedm dní hrůzy, ve kterých Barcelona ztratila vše. Začalo to osmnáctého března, místem činu londýnský Stamford Bridge, na programu první klání semifinále milionářské Ligy mistrů proti Chelsea. Barca tlačí, zahazuje šanci za šancí, trefuje břevno, tyč, několikrát ztroskotá na své vlastní nemohoucnosti i na skvělém výkonu Petra Čecha. A na druhé straně jednou udeří Drogba - Blues pojedou k odvetě do barcelonského chrámu s nejtěsnějším náskokem. V rekapitulaci osudových dnů se posouváme o tři čtyřiadvacetihodinovky vpřed, tedy do soboty. Do konce španělské domácí soutěže zbývají čtyři kola, přesně o takový počet bodů zaostávají Blaugranas za svým úhlavním rivalem z Madridu. Zdánlivě bezvýchodná situace, řeklo by se. Jenže Real přijíždí na Nou Camp, navíc s vědomím, že na Barcu už pěknou řádku zápasů nedokázal vyzrát. Zdramatizuje se boj o trůn?

Ani náhodou! Khedira posílá Bílý balet do vedení, Barca evidentně není ve své kůži, nehraje dobře, Real je nebezpečnější. Přesto střídající Alexis vyrovnává a každý teď čeká dokonaný obrat. Jenže nic takového "nehrozí", Cristiano Ronaldo zařídí svému týmu vítězství a nikdo už nepochybuje o tom, že se titul vrátí do hlavního města. Pro Blaugranas ovšem práce nekončí, vždyť už za další tři dny přijede o postup do mnichovského finále Ligy mistrů bojovat Chelsea. Nezapomenutelný večer rozproudí první trefou Busquets, těsně před přestávkou přidává druhý zásah Iniesta a všechno to pro Barcelonu vypadá zase růžově. To navíc Angličané už několik minut hráli v deseti bez svého vyloučeného kapitána Terryho. Ale běží jediná nastavená minuta prvního poločasu, Lampard nachází za obranou Ramirese, který sníží a v tu chvíli už zase postupuje Chelsea. Z druhého dějství však uběhlo jen několik málo minut, když Messi dostane příležitost znovu poslat svůj tým do výhody, penaltu však zahazuje a začíná neuvěřitelné obléhání Čechovy svatyně. Barca musí dát gól, jinak ani zde nesplní cíl a do finále se nepodívá. Jenže nejde to, opět v nastavení navíc utíká všem Torres a definitivně rozhoduje. Chelsea si zahraje o trofej (a získá ji), barcelonští fotbalisté končí s tvářemi v dlaních. Zbývá sice finále domácího poháru proti Athleticu, které Messi a spol. v rámci loučení s odcházejícím trenérem Guardiolou vyhrávají, přesto je to po rekordních sezonách málo.

A teď už do současnosti. Na lavičku domácích usedl dosavadní asistent Tito Vilanova, nažhavená Barcelona se chystá na nový ligový ročník, ve kterém chce odčinit minulé chyby a znovu vrátit žezlo do Katalánska. Už bez legendárního hráče i trenéra Guardioly (a záložníka Keity), zato s Jordi Albou a Alexem Songem, dvěma špičkovými posilami. Čerstvý mistr Evropy Alba zaplní snad jediné slabší místo barcelonského stroje, na svém postu levého obránce patří k nejlepším na světě. Úmysly se Songovou osobou zatím nejsou úplně jasné, přesto se každopádně jedná o vysoce kvalitní posilu. Počítat mohou Blaugranas konečně už i s Davidem Villou, nejlepší střelec historie španělské reprezentace je po dlouhém zranění konečně fit a připraven zasáhnout do hry, i když zatím pravděpodobně jen z lavičky. A konečně - nelze nezmínit jméno Lionela Messiho. Nejlepší fotbalista světa loni vytvořil rekord v počtu vstřelených branek v rámci jedné sezony španělské ligy, přesto to na týmový titul nestačilo, Real s Cristianem Ronaldem byl o něco lepší. Nyní začíná další souboj Barcelona-Real, popřípadě Messi-Ronaldo, a argentinský šikula je podle všeho připraven vrátit triumf na Nou Camp. "Je nažhavený, bude znovu nejlepší. Všichni se cítíme dobře, tohle bude náš rok," věří Dani Alves. Sebevědomím oplývá také Tito Vilanovi, jenž si na lavičce Barcelony odbyde svou soutěžní premiéru. "Nejsem tu proto, abych nahrazoval či dorovnával Pepa. Mám jediný cíl - vrátit Barcelonu tam, kam patří, tedy na úplný vrchol," tvrdí dvaačtyřicetiletý lodivod.

Prvním soupeřem "nové Barcelony" bude Real Sociedad, loni jedenáctý tým ligové tabulky. Erreala v minulém ročníku překonala očekávání a do bojů o záchranu se prakticky vůbec nezapojila, což se příliš nečekalo. Změny v kádru baskického celku jsou spíše kosmetické - odešli Aranburu, Demidov a Llorente, přišli na trvalý přestup Vela a Padro, dále pak Castro a Ángel. Letní příprava se Erreale příliš nepodařila, ze šesti duelů sice tři vyhrála, ovšem to proti soupeřům výrazně slabším (Les Eglantins, Eibar, Modena), jinak s Lyonem remizovala a Parmě s Bordeaux podlehla.

Přesto do ligy nevstupuje předem poražena, naopak je odhodlána bojovat o body i na Nou Campu. "Je jasné, že Barca bude utkání znovu dominovat od začátku až do konce a je jen na nás, jak se s tím vypořádáme. Pokud zůstaneme stoprocentně profesionální a soustředění v obraně a využijeme každé příležitosti na protiútok, klidně se můžeme postarat o překvapení," věří trenér Philippe Montanier.

Barca v předsezonní přípravě zdolala Dinamo Bukurešť, Hamburg a Raju, s PSG a Manchesterem United pak remizovala (aby ve druhém případě zvládla lépe rozhodující penalty). Zítra, tedy pouhý den po prvním ligovém kole, se ještě Blaugranas utkají o trofej Joana Gampera se Sampdorií, závěr měsíce se pak ponese v duchu souboje s Realem o Superpohár. Zajímavé je, že Real Sociedad od svého návratu do nejvyšší španělské soutěže své vstupy do sezony zvládá - porazila Villarreal předloni i Sporting loni. Barca v posledních třech ročnících rozdrtila postupně Sporting, Villarreal a Racing, také ale pamatuje například čtyři roky starou porážku s Numancií. Něco takového ovšem nechtějí Messi a spol. v prvním díle nové éry, éry po Guardiolovi, dopustit. Zvládnou první krok v cestě za titulem a zdolají Real Sociedad?
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Mascherano, Piqué, Alba - Fábregas, Busquets, Xavi - Alexis, Messi, Iniesta
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Estrada, Ansotegi, González, Ángel - Elustondo, Illarramendi - Prieto, Castro, Griezmann - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 10.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Atlético Madrid  (neděle 23:00)
Hned v prvním kole nového ročníku La Ligy na sebe narazí dva týmy, které se budou chtít prát o evropské poháry. Na půdu Levante totiž dorazí Atlético Madrid. V loňské sezóně se valencijský tým dlouhou dobu držel za giganty španělského fotbalu Realem Madrid a Barcelonou, ale nakonec skončil až na šesté příčce. Přesto jde o velký úspěch, neboť tak povedený rok čekal asi jen málokdo. Nároky byly vyšší na Atlético, které po odehrání všech kol skončilo o příčku nad Levante.

Letos se bude Levante snažit minimálně napodobit průběh loňské sezóny a v ideálním případě ještě vylepšit finální umístění v tabulce. Madridský tým si malé cíle klást ani nemůže a jistě se bude snažit zaútočit na třetí příčku. "Přeji si, aby se letošní sezóna opravdu vydařila, a to nejen mně, ale celému týmu. Našim cílem je dostat se do Ligy mistrů," říká dvacetiletý brankář Thibaut Courtois.

Tohoto mladého Belgičana, který je v Madridu již druhým rokem na hostování, rozlaďuje pouze jeden fakt, a to začátek zápasu. V úvodu sezony se totiž některé zápasy budou začínat až hodinu před půlnocí, což pro některé hráče nemusí být úplně ideální. "Nikdy jsem neměl rád zápasy, které začínaly až v deset hodin večer. Teď mě čekají utkání ještě pozdější, z čehož nadšený rozhodně nejsem. Ale jsme profesionálové, a pokud se po nás chce, abychom hráli tak pozdě, tak tak jednoduše hrát budeme. Bude to těžké, ale když o tom nebudeme moc přemýšlet a budeme se soustředit pouze na hru, neměla by to být žádná překážka k úspěchu," vysvětluje Courtois.

Za Atlético nebude moci nastoupit Juanfran, který má zraněné koleno. K úrazu došlo při středečním reprezentačním zápase s výběrem Portorika. K dispozici již letos nebude ani technický záložník Diego, který byl v týmu na hostování z německého Wolfsburgu. Zajímavou posilou je turecký reprezentant Emre Belözoğlu, který do týmu přichází z Fenerbahce. Důležité je, že si Atlético dokázalo udržet světového útočníka Falcaa, který se rozstřílel především ke konci loňské sezóny.

Za loňským úspěchem Levante stál z velké části rozhodně Arouna Koné. Jenže tento skvělý útočník z Pobřeží slonoviny v létě odešel do anglického Wiganu, a tak za něj musí valencijský tým najít plnohodnotnou náhradu, což nemusí být vůbec snadné. Možnou náhradou může být Angel, který přišel z Elche, či řecký forvard Theofanis Gekas, který do týmu zamířil z tureckého Samsunsporu. Kromě nich do týmu přibyl také Dariusz Dudka.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - P.López, Ballesteros, D.Navarro, Karabelas - Iborra, Míchel - Juanlu, Barkero, E. Zhar - Ángel
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Kader, Godín, Miranda, Sílvio - Gabi, M. Suárez - Koke, Adrián, A.Turan - Falcao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Málaga CF  (sobota 19:00)
Španělská nejvyšší soutěž je s definitivní platností zpět! Nová sezona Primery División bude zahájena od devatenácti hodin sobotního času na stadionu Balaídos, na severozápadě země se v největším městě Galície, Vigu, utkají domácí Celta a Málaga. Celestes se do první ligy vrací po pěti sezonách strávených mimo španělskou smetánku, to hosté mají s ohledem na loňský ročník na co navazovat.

Nováček proti účastníkovi milionářské Ligy mistrů, pro sázkaře jasná "dvojka", řeklo by se na první pohled. Jenže příběhy obou zainteresovaných mužstev jsou od sebe natolik vzdáleny, že si nikdo ničím nemůže být ani náznakem jistý. Cesta Celty Vigo zpět mezi španělskou elitu začala vlastně už sestupem v sezoně 2006/07. Celestes tehdy o jediný bodík utekla záchrana, místo Athleticu a Betisu tedy do druhé ligy putovali právě oni. Bez zajímavosti také určitě není fakt, že v tom samém roce se Celta probojoval až mezi šestnáct nejlepších celků Poháru UEFA, kde skončila na pozdějším semifinalistovi z Brém.

Sesunu o soutěž níže se tím však pochopitelně zabránit nedalo, a tak se vítěz Intertoto Cupu a finalista Poháru UEFA z přelomu tisíciletí na pět let uklidil do Segundy División. Pro Celtu nastaly těžké časy, ještě v létě 2007 šel klub pod nucenou správu a dokonce mu hrozila likvidace, samozřejmostí pak byla nutnost prodat hned několik opor týmu. Následovaly čtyři extrémně náročné ročníky, ve kterých museli Celestes nezlomně odolával hrozbě dalšího sestupu, umístili se postupně na šestnácté, sedmnácté a dvanácté příčce, vždy velmi nebezpečně blízko pásmu ponoru (2, 5 a znovu 2 body).

Vše se v dobré obrátilo až v sezoně 2010/11. Tehdy do klubu přišlo několik důležitých posil spolu s koučem Pacem Herrerou a Celta najednou skončila šestá, čímž se kvalifikovala do playoff o postup. Tam sice nestačila na penalty na Granadu, o rok později už ale nestačila v tabulce pouze na dominantní Deportivo La Coruňa a vrací se tedy do nejvyšší soutěže. "Cílem je jednoznačně záchrana," pronesl celkem očekávaně před startem soutěže trenér Herrera.

Pomoci k tomu má také pětice nově příchozích fotbalistů, když nad všemi ční gólman Javi Varas, v Seville na podzim tak opěvovaný (za připomenutí určitě stojí vychytaná nula na Nou Campu), leč najednou nepotřebný. A tak se šance chopila Celta a dojednala příchod devětadvacetiletého strážce svatyně na hostování, ovšem s opcí na trvalý přestup. Posilou lze nazvat také Daniho Ábala, jenž si loni odskočil na hostování do Gimnásticu Tarragona, nyní už se s ním však počítá coby s právoplatným členem kádru nováčka Primery. Z Hérculesu přichází obránce Samuel Llorca, pětici pak doplňují dva hráči přicházející z argentinské ligy - Cabral (Arsenal de Sarandí) a Augusto Fernández (Velez Sársfield). Opačným směrem putovali Yoel (hostování v Lugu), Orellana (Granada) a Oier (Osasuna), poslední dva zmiňovaní se vrátili do svých mateřských klubů poté, co Celta nevyužila možnosti trvalého odkupu.

Příprava na ligu se Celtě poměrně vydařila, podlehla pouze Portu a Gijónu, remizovala s Ponferradinou a Lugem a zdolala Acádemicu, Atlético Madrid, Estoril, Gil Vicente a Wigan. "Myslím, že jsme připraveni," hlásí křídelník Enrique de Lucas, jedna z hlavních hvězd Celestes.

Opačná nálada zřejmě panuje v táboře Málagy, andaluský celek pro sebe loni ukořistil kýžené čtvrté místo a kvalifikoval se do předkola Ligy mistrů, od té doby ale řeší jen problémy. Konkrétně finanční problémy, které zatím nedovolují majiteli vyplácet své hráče tak, jak by měl, a které donutily Málagu k prodeji důležitých hráčů. Santi Cazorla, největší hvězda klubu, zamířil do Arsenalu, nejlepší střelec Rondón si pro změnu vybral Kazaň, stoper Mathijsen posílil Feyenoord a Apoňo bude pomáhat v boji o udržení Zaragoze.

Vyloučen není ani odchod dalších fotbalistů, neměl by však mezi ně patřit Isco. Talentovaný ofenzivní univerzál chce podle svých slov zůstat na jihu Španělska, tak alespoň tedy nějaká dobrá zpráva pro Málagu, která by od nynějška měla spoléhat převážně právě na dvacetiletém Olympionikovi. A také na zkušeného kouče Pellegriniho, jenž nechává všechny starosti za hlavou a nemůže se dočkat výkopu prvního duelu. "Těším se, až to vypukne. Dlouho jsme dřeli kvůli této chvíli, tak doufám, že se nám start do ligy povede. A pak už nás čeká nejdůležitější zápas historie klubu, k němu ale upneme své síly až po víkendu," připomněl středeční souboj s Panathinaikosem v rámci LM.

Julio Baptista je jediným hráčem, který se z důvodu zranění v tomto utkání nepředstaví, jeho místo na hrotu útoku by tak měl zaujmout Seba Fernández. V přípravě se Andalusané utkali se zvučnějšími protivníky než Celta, přičemž například remizovali s Olympiakosem, porazili Everton a podlehli Juventusu. Málaga navazuje na nejúspěšnější sezonu v historii klubu, pokud ovšem chce něco takového minimálně zopakovat, musí se na úvod vypořádat s velmi nepříjemným protivníkem. Estadio Balaídos uvidí Primeru División po pěti letech a požene domácí Celtu za vítězstvím.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - Mallo, Samuel, Cabral, Lago - Bustos, Oubiňa - De Lucas, Álex López, Augusto Fernández - Aspas
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Demichelis, Weligton, Monreal - Toulalan, Camacho - Joaquín, Isco, Buonanotte - Seba Fernández
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.25 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Getafe CF  (sobota 21:00)
Druhým zápasem nového ročníku Primery División bude střet Sevilly s Getafe. A v tomto případě už se favorit hledá poměrně snadno, domácí neoslabili, spíše naopak, a touží po tom napravit své až deváté místo z loňské sezony. Getafe oproti očekáváním nebojovalo o záchranu až do posledního kola, letos však podobný scénář opět velmi vážně hrozí.

Šest posledních kol, jen pět bodů. Zde by se celkem snadno dal dohledat definitivní kámen úrazu loňské Sevilly, kdy se rozhodlo o tom, že Andalusané zůstanou v porovnání s příčkami zajišťujícími evropské poháry o pět bodů nazpět a nakonec skončí až devátí. Jenže ideální to ze strany Sevillistas nebylo už dávno předtím, a tak vlastně boj o Evropskou ligu ve skutečnosti spočíval v tom, kdo udělá méně chyb. A že jich současní svěřenci Míchela vyrobili opravdu hodně, o tom snad není třeba diskutovat.

"Minulý rok skončil zklamáním, které nechceme znovu zažít. V létě jsme velmi dobře zapracovali a do nového ročníku vstupujeme s pozitivním očekáváním, máme důvod si věřit. Zapracovali jsme do kádru kvalitní posily, za které vděčím sportovnímu řediteli Monchimu, nyní jsme silnější a věřím, že budeme úspěšní," tvrdí Míchel, shodou okolností bývalý kouč Getafe, které vedl v letech 2009 až 2011.

Když už je řeč o posilách v týmu Sevilly, rovnou si pečlivě rozeberme celou situaci na přestupovém trhu, jež se jedním či druhým způsobem týká právě Rojiblancos. Pouze Rayo, Granada a Zaragoza přivedly větší počet nových akvizic, v Seville proběhla vskutku velká obměna kádru. A ve vedení mysleli především na budoucnost. To sice zrovna nepotvrzuje fakt, že ze sestoupivšího Villarrealu přišel gólman Diego López, jenž by měl zaujmout post jedničky mezi třemi tyčemi, další kroky už jsou ale jasnou sázkou na mladé dravce. Druholigovou Cordobu opouští záložník Javi Hervás, aby poprvé vyzkoušel chuť nejvyšší španělské soutěže. Ještě mladší, teprve osmnáctiletý, je chilský středopolař Rabello, jenž se vydal do Evropy z mateřského Colo Colo. Z Valencie dorazil univerzál Maduro, stoperskou dvojici vyztuží talentovaný mládežnický reprezentant Španělska Botía, z Racingu dorazil další obránce Bernardo, stejný post zaujímá také čtyřmilionová posila jménem Kondogbia a poslední posilou se stal brazilský bek Cicinho.

To si pochopitelně vyžádalo také množství odchozích hráčů, mezi něž patří Kanouté, ten posílil čínský Guoan, Koné, jenž odešel do Wiganu, dále pak Armenteros (Osasuna), De Mul a Javi Varas (Celta), Alexis (Getafe), Romaric (Zaragoza), Luis Alberto (Barcelona B) a Escudé (Besiktas). Ani Getafe se na přestupovém poli zrovna nemírnilo, kromě zmíněného Alexise ze Sevilly dotáhla příchody ještě sedmi dalších fotbalistů. Jedná se přitom o hráče, kteří většinou už v madridském klubu působili, avšak až teď přichází na trvalý přestup. To platí o Pedru Leonovi, Miguelu Moyovi a Adriánu Colungovi. Kromě nich dorazili ještě Lafita ze Zaragozy, Abraham z Basileje a Xavi Torres z Levante. Několik známých jmen ovšem také odešlo, jmenovitě se jedná o Péreze, Masilelu, Riose, Arizmendiho, Casquera, Diaze, Ustariho a Mosqueru.

I Getafe ale vstupuje do Primery sebevědomé, přestože loňské konečné šestnácté místo a na první pohled nikterak zvlášť silně vyhlížející kádr tak úplně nezadávají k něčemu podobnému důvod. "Strach? Ne, ten určitě nemáme, přestože nás čeká velmi náročný start do sezony. Jsme ve skvělé formě a cítíme se dobře, výhra nad Laziem nám dodala důvěru," okomentoval aktuální dění v týmu Getafe trenér Luis García a připomněl přitom los, podle kterého se Azulones v prvních čtyřech kolech utkají se Sevillou, Realem Madrid, Deportivem a Barcelonou, a narážel také na úspěšnou generálku proti silnému soupeři. Hrát se bude na stadionu Ramona Sáncheze Pizjuana a ve hře jsou důležité první tři body.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Diego López - Cicinho, Botía, Fazio, Navarro - Medel, Trochowski - Navas, Rakitić, Perotti - Negredo
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Miguel Torres, Alexis, Abraham, Mané - Xavi Torres, Lacen - León, Barrada, Castro - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.80 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Espanyol Barcelona  (sobota 23:00)
Až dlouho po půlnoci ze soboty na neděli bude vrcholit klání mezi Mallorcou a Espanyolem. Klání, které uzavírá sobotní program španělské ligy, ovšem končit bude až o den později, svede proti sobě celky, které se v minulé sezoně umístily nedaleko středu tabulky a které budou chtít podobné umístění zopakovat i letos.

Utkává se sice loni osmý tým Primery se čtrnáctým, přesto mezi oběma kluby žádný zásadní rozdíl nebyl. Espanyol však, zklamán jistotou neúčasti v příštím ročníku evropských pohárů, totálně vypustil závěrečná kola a propadl se tedy hluboko do druhé poloviny tabulky, jinak se ovšem dlouhou dobu pohyboval o několik příček výše. U Mallorcy byla situace přesně opačná, až závěrečnými úspěchy se klubu z Baleárských ostrovů podařilo proniknout v podstatě těsně za Evropskou ligu. A protože ani jeden celek nikterak výrazně neposílil a naopak pustil některé své důležité hráče, více než střed tabulky se v podání Mallorcy a Espanyolu zřejmě očekávat nedá.

Domácí budou letos silnější o levého beka Antonia Lopeze z Atlética, záložníka Javiho Márqueze z Espanyolu, útočníka Arizmendiho z Getafe, konkurenci v bráně navýší barcelonský Miňo, z hostování v Recreativu se vrací mladý útočník Enrich a na vlas stejný osud potkal Xima Navarra. Klub naopak opouští velký počet fotbalistů, mezi něž patří Cáceres, Cendrós, Martí, Chico, Tissone, Ogunjimi, Castro, Tejera, Zuiverloon a Ramis. Mallorca tedy vstoupí do ligy s velmi úzkým kádrem, což by se jí mohlo krutě nevyplatit. "Máme méně hráčů, než je možná obvyklé, ale nemyslím si, že to musí být nutně problém. Kompetentní lidé v klubu pracují nejlépe, jak umí, a jsem si jistý, že se ještě pokusí přivést pár hráčů. Pokud se tak ale nestane, budeme rádi hrát v sestavě, jaká tu je nyní," říká právě jeden z nově příchozích fotbalistů v Mallorce, Javi Márquez. Ten odehraje velmi speciální utkání. "Bude to pro mě mít extra náboj, v Espanyolu jsem strávil několik let. Teď ale chci pomoci svému týmu k zisku tří bodů."

Úkol číslo jedna pro Espanyol tkví v nutnosti nahrazení dvou kvalitních křídelníků, kteří klub v létě opustili. Ze svých hostování v Barceloně se vrátili Vladimír Weiss a Philippe Coutinho, jejichž místa s největší pravděpodobností zaujmou Wakaso a Simao. První jmenovaný přišel do centra Katalánska už před více než měsícem z Villarrealu, ten druhý pak dorazil teprve včera z Besiktase. Kromě nich přišli ještě stoper Colotto, záložník Tejera, levý bek Capdevila a z druhé ligy přišli Molina s Lunou. Zmíněné Weisse, Coutinha a Márqueze doplňují v seznamu odchozích borců Romaric, Dídac, Pandiani, Sahar, Amat, Uche a Nieto.

Ani v Espanyolu ovšem rozhodně neztrácejí naději, naopak chtějí zabojovat minimálně o Evropskou ligu. "Je to podobné jako na začátku loňské sezony, kdy všichni tvrdili, že nejsme připraveni a máme slabý tým. A my nakonec bojovali o evropské poháry. To samé se nám může povést i letos, není čeho se bát," tvrdí obránce Raul Rodriguez. Ten však paradoxně nemůže v prvním kole nastoupit, protože ho trápí koleno. Další stoper Colotto pro změnu laboruje se zraněným chodidlem a také do boje nezasáhne. Domácí jsou v plném (i když nízkém) počtu.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Ximo Navarro, Nunes, Bigas, López - Pina, Márquez - Alfaro, Nsue, Pereira - Víctor
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Álvarez - López, Forlín, Moreno, Capdevila - Sánchez, Gómez - Alfonso, Verdú, Wakaso - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Getafe CF00000:00
 Real Betis00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Athletic Bilbao00000:00
 Real Valladolid00000:00
 CA Osasuna00000:00
 Granada CF00000:00
 Levante UD00000:00
 Real Zaragoza00000:00
 Valencia CF00000:00
 Deportivo La Coruña00000:00
 Rayo Vallecano00000:00
 Málaga CF00000:00
 Celta Vigo00000:00
 Real Madrid00000:00
 FC Barcelona00000:00
 RCD Mallorca00000:00
 Sevilla FC00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 Real Sociedad00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (483)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele