Premier League - souhrn 25. kola

08.02.2014, 15:41, aktualizováno 09.02.2014, 18:55
Komentáře a souhrny
Chelsea přehrála Newcastle a dostala se do čela, Arsenal totiž utržil debakl v Liverpoolu. Manchester City si veze z Norwiche pouze bod, dělbou bodů skončilo také utkání Southamptonu a Stoke. V neděli Tottenham zdolal Everton, Manchester United v nastavení přišel o výhru nad Fulhamem.

Manchester United - Fulham FC 2:2

09.02.2014 17:00

Góly: 78. Robin van Persie, 80. Michael Carrick - 19. Steve Sidwell, 90+4. Darren Bent

Fulham na Old Trafford vyhrál všehovšudy dvakrát v historii a dneškem na téhle statistice nic nezměnil, přesto se bude Craven Cottage po následující dny tetelit. Cottagers totiž z Manchesteru po mimořádně pozdním zásahu Darrena Benta odvážejí senzační bod a zanechávají frustrovaného favorita s nehezkou 15bodovou ztrátou na vedoucí Chelsea...

Tvář hry byla prakticky po celých 90 minut neměnná. Jak se začalo, tak se i skončilo - na půlce Fulhamu. Tam se nicméně United až podezřele hodně trápili. Rooney dlouho vypadal být totálně ze hry, přičemž domácí projev v první i druhé řadě charakterizovalo ukrutné množství centrovaných balonů, na něž United jako by nebyli dost dobře zvyklí reagovat.

V první půli statistici United napočítali 39 centrovaných míčů, z toho jen šest si však našlo svého adresáta. Valná většina takových balonů přitom končila na vždy skvěle postaveném mladíkovi Danu Burnovi, vystupujícím ve svém teprve čtvrtém prvoligovém klání.

Delší dobu to však nebyl Burn, koho příznivci Fulhamu mohli vzývat jako svého největšího hrdinu, nýbrž Steve Sidwell. Právě jeho náběh z hloubi pole v 19. minutě nevzbudil absolutně žádnou pozornost v řadách soupeřů a vedl k první změně skóre. Na rozdíl od protivníků jej totiž Holtby zpozoroval tak akorát včas, aby zrzavého záložníka nakrmil delikátním pasem, který zkrátka nešlo neproměnit v senzační gól. Mimochodem první fulhamský po tříkolové odmlce - zrovna v takovém utkání!

Manchester United musel překvapivě dotahovat, a to mu (nepřekvapivě) proti zalezlému soupeři dvakrát nesvědčilo. První velkou příležitost zahodil Van Persie ve 22. minutě, když vysoko, ošklivě přeošklivě netrefil vymezený cíl po Rafaelově krásném centru na zadní tyč. Posléze se už musel činit i Stekelenburg, a to rovnou v akrobatickém duchu proti Evrově hlavičce.

Ve 38. minutě mohli Cottagers klidně přiživit šokující visáž duelu, když Richardson neuvěřitelným sprintem od vlastní šestnáctky po odvráceném rohu prakticky sám přečíslil zadáky ManUtd, aby pak vše zazdila jeho nezkušenost v koncovce. Tváří v tvář de Geovi o velký kus minul bránu. Za což mohl Fulham obratem pykat, na druhém konci hřiště se však neujala ani třetí (!) Carrickova rána v zápase, ba ani Van Persieho dorážka a následná Vidićova hlavička po rohovém kopu.

Do druhého poločasu ManUtd nastoupilo, jak se očekávalo - Fulham zamáčklo snad ještě blíže k vlastní brance, než se mu to dařilo doposud, a to je co říct. Další centry přitom přicházely nazmar, a když už Mata ve vápně dostal míč ke kopačkám a posunul jej do jasné příležitosti Rooneymu, blýskl se spektakulárním zákrokem Stekelenburg.

Tlak United nicméně nebyl věčný, následovalo totiž znovu obligátní období sucha, během něhož se akorát pro nic za nic centrovalo. Záběr televizních kamer z 66. minuty ukazující Davida Moyese s hlavou v rukách doopravdy říkal vše podstatné.

Ať už by se dal nicméně zmar domácích krájet jakkoliv hladce, ManUtd se kýžené vyrovnání přeci jen nevyhnulo. A nejen to. Zrovna pár vteřin poté, co se John Arne Riise vytasil se zřejmě nejheroičtějším blokem zápasu (a že konkurence by byla, ne že ne), se v 78. minutě Mata opřel do balonu a zprudka posadil balon přesně na Persieho pravačku. Ta se už tentokrát nemohla mýlit. A kolaps Fulhamu byl velmi nešťastnou cestou dokonán jen pár chvil nato, když Parker fatálně tečoval Carrickovu střelu.

O to hořčejší měl ale nakonec dnešní večer doznívání, protože Manchesteru United dnes jednoduše tři body nebyly souzeny. Jakmile tedy Richardson ve čtvrté minutě nastavení vystřelil a Bent hlavou navázal na de Geův zákrok... slyšeli byste na Old Trafford upadnout špendlík. David Moyes pak už jen v rychlosti podal ruce exmanchesterskému Meulensteenovi a značně rozzuřen si to namířil do kabiny, kde zřejmě vzápětí museli řádit všichni čerti.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Everton FC 1:0

09.02.2014 14:30

Góly: 65. Emmanuel Adebayor

Jediná střela na branku stačila Tottenhamu k vítězství v nedělním šlágru s Evertonem. Emmanuel Adebayor po hodině vypálil a vystřelil Spurs všechny tři body. Toffees naopak nedokázali trefit prostor tří tyčí ve druhém poločase a po prohře padá na šesté místo.

White Hart Lane byl od prvních minut svědkem skvělého utkání. Ve výborné atmosféře měl v úplném úvodu nebezpečnější hostující Everton, který díky Osmanovi dvakrát zabušil na vrátka Tottenhamu. Jeho první pokus po šesti minutách musel tygřím skokem vyrazit na roh skvělý Hugo Lloris. I u druhé akce Osmanovi asistoval Steven Naismith, který udělal kašpárka z Vertoghena a nabil spoluhráči k další šanci. Tentokrát ale střela šla po zemi a brankáři nenadělala potíže.

Spurs se k bezprostřednímu nebezpečí dostali až po dvanácti minutách hry, kdy přímým kopem olízl vrchní síť. Blizoučko gólu byl Adebayor, který jen těsně nedosáhl na centr Rose. Hru nahoru dolů lépe zvládal Everton, který hrozil především díky skvělým krajním obráncům - čerstvý vítr přinesl obzvláště uzdravený pravý bek Seamus Coleman, který ranou k tyči zle Llorise zazlobil.

Vysoké tempo neutuchalo, mezi oběma vápny hráči kmitaly jako fretky, ale gólových šancí příliš nepřibývalo. Skvělý brejk vedl třeba Kevin Mirallas, ale když měl v klíčovém okamžiku přihrát zcela volnému Naismithovi, vzal situaci na sebe a nakonec vypálil nad bránu. Adebayor zase ztroskotal na Howardovi, který kolmou přihrávku na něj včas odkopl do bezpečí. Tottenham si tak na první střelu na branku musel počkat až do druhého dějství.

Přišla dokonce až dvacet minut po obrátce, ale to domácí fanoušky nemusí mrzet ani v nejmenším. Hned první rána totiž rozvlnila síť. Přímý kop z půlící čáry rozehrál bez přípravy Kyle Walker do rozhozené obrany Toffees, Adebayor si tělem i perfektní technikou odstavil dorážejícího Colemana a dokonalou střelou k tyči poslal Tottenham do vedení.

Tožský forvard byl jedinou hrozbou Spurs i pro zbytek poločasu. Adebayor vypálil zpoza vápna ještě jednou, ale přestřelil břevno. V závěru už tlačil jen Everton, ale za celý druhý poločas se nezmohl ani na jedinou střelu na branku. Největší nadějí byl pád Colemana ve vápně, jenž však ani zdaleka nemohl u sudího Clattenburga uspět.

Více informací k zápasu

Swansea City - Cardiff City 3:0

08.02.2014 18:30

Góly: 47. Wayne Routledge, 79. Nathan Dyer, 85. Wilfried Bony

Terapie Monkem zabrala. Ačkoliv mohl být leckdo překvapený, že jde Swansea do jihovelšského derby bez titulovaného manažera, aura klubové legendy Garryho Monka nakonec přinesla více než sladké ovoce. O přesvědčivou výhru Labutí v poměru 3:0 se navíc výraznou měrou zasadil trenérův žolík Pablo Hernández, jenž se blýskl dvěma asistencemi...

Na Liberty Stadium se hrál od počátku o poznání hezčí fotbal než při minulém setkání obou velšských klubů; například pohlednou akci Bellamyho s Jonesem se však druhému jmenovanému nepovedlo ani zdaleka uspokojivě zakončit. A podobných nedotažených náznaků, potažmo střel z nepřipravených pozic by šlo jmenovat i více.

Pořádně proto zaujala spíš až Whittinghamova záludná faleš z 36. minuty. Na straně Swansea mezitím hýřil aktivitou neokoukaný Emnes, třeba na jeho zajímavou přízemní výzvu z pravé strany ale vůbec nikdo nereagoval. V nastavení tak radši Routledge využil méně sofistikované cesty - příznivého odrazu balonu - ke slabé ráně přímo do Marshalla.

Do druhého dějství už nenastoupila čerstvá posila Marvis Emnes, která si přivodila menší problémy se zadním stehenním svalem, a její náhrada se činila od prvních vteřin. Pablo Hernández již ve 46. minutě vykouzlil delikátní uličku pro Routledge a ten se perfektním obstřele prosadil vůbec poprvé v 38 prvoligových zápasech.

Craig Bellamy ví stejně jako Routledge, jaké je to protrhnout úmorně dlouhé období sucha - jemu samotnému se to povedlo v minulém kole proti Norwichi, když šlo o jeho nejdelší sérii bez gólu v jeho kariéře prvoligového aktéra. A také dnes byl jeden z nejslavnějších Velšanů při chuti. V 52. minutě dokonce po výběhu na osu hřiště parádně vystřelil do břevna a následně se snažil zasadit o vyrovnání solidním centrem ze standardní situace.

Po další donášce od Bellamyho ze 79. minuty už musel Kim zakončovat v dosti krkolomné, až akrobatické pozici. A reakce Swansea na tuto pološanci byla z těch vybranějších: Routledge zleva jemně odcentroval a Dyer se neohroženě vrhl mezi dva obránce v červeném, odkud hlavou bez problémů rozhodl o tom, že Labutě odplatu za podzimní porážku skutečně zvládnou.

Tuhle skutečnost se navíc brzy jal potvrdit svým osmým zářezem v ročníku Bony Wilfried, jenž si hravě doskočil pro Hernándezův centr ze standardní situace. Swansea se tak ve velkém stylu vyhnula historické třetí po sobě jdoucí prohře v jihovelšským derby a suverénním krokem si to namířila do top10.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Hull City 0:2

08.02.2014 16:00

Góly: 16. Shane Long, 62. Nikica Jelavić

Leden skvělý, chci nášup. Sunderland ale v důležitém domácím zápase s Hullem nedokázal navázat na povedené výkony ze začátku roku a doma prohrál po gólem Longa a Jelaviće 0:2.

Domácím se naděje na pátou neprohru v řadě začaly hroutit už po pár desítkách vteřin. Kolaps dvou obvyklých opor defenzivní řady poslal totiž Sunderland do desíti, když Wes Brown naprosto nepředvídavě sestřelil Shana Longa, který po exkluzivním pasu Phila Bardsleyho postupoval sám na bránu.

Brown sice uhasil bezprostřední nebezpečí, ale na celý zápas svůj tým oslabil. Byla to pro něj navíc už třetí červená karta ve dvou a půl měsících. Hullu moc dlouho netrvalo, než přesilovku využil. Na Livermorovu první ránu sice zareagoval, ale když záložník vypálil později a Shane Long ve vápně jeho pokus tečoval hlavu, Tigers šli do vedení.

Do poločasu stav vydržel nejtěsnější a dlužno říci, že k velké úlevě špatně hrajícího domácího týmu. Obě dvě zimní posily do útoku totiž byly blízko blizoučko, aby vedení Hullu navýšili. Jelavić trefil tyčku hlavou, Long pro změnu překrásnou ranou z dvaceti metrů.

Pojišťovacího gólu na konečných 2:0 se tak hosté dočkali až ve druhém poločase - po hodině hry. Maynor Figueroa napřáhl z dálky, opřel míč do stopera Verginiho a kulatý nesmysl, který plachtil do vápna, usměrnil obtížnou hlavičkou za Mannoneho záda Nikica Jelavić.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Stoke City 2:2

08.02.2014 16:00

Góly: 6. Rickie Lambert, 41. Steven Davis - 38. Peter Odemwingie, 44. Peter Crouch

Tentokrát sice Begović gólově Boruće nepřekonal, přesto se v Southamptonu děly velmi zajímavé věci. Diváci na St. Mary’s viděli hned čtyři góly, po dvou na obou stranách. Domácí dvakrát vedli, skóre otevřel Lambert, jehož podpořil v závěru druhým gólem Davis. Potters se ale v obou případech podařilo vyrovnat - postarali se o to Odemwingie a Crouch.

V utkání Southamptonu a Stoke City by čtyři góly v síti čekal málokdo, natož pak když se vešly už do prvního poločasu. Velmi kovatelné úvodní dějství načal už po šesti minutách parádně kopnutým přímým kopem Rickie Lambert. Kopal jej sice z boku vápna, přesto dokázal vymést šibenici Begovićovy branky.

Zdvojnásobit vedení Sotonu mohl Nathan Clyne, jenž po pasu Davise postupoval sám na bránu, ale tentokrát byl bosenský gólman stoprocentní. To pravé střelecké tak diváci ochutnali až v závěru první půle. Kýženého vyrovnání se hosté dočkali osm minut před přestávkou, když hvězda minulého kola Charlie Adam našel v uličce Petera Odemwingieho, jenž se tváří v tvář Borućovi nemýlil.

Už dvě minuty nato ovšem vrátil Southamptonu vedení Steven Davis - gólem skončila jeho lehká teč po centru pravé strany. Zásluhou dlouhána Petera Crouche se však do kabin přece jen odcházelo za stavu vyrovnaného. Angličan využil své centimetry po rohu Adama a hlavou překonal Boruće podruhé.

Kdo se do druhého poločasu těšil na obdobnou podívanou, odcházel ze stadionu či obrazovky zklamaný. Šancí pramálo, a přestože Southampton tlačil mermomocí tři body k sobě, nevyšlo to. Dvě největší šance si domácí vypracovali krátce po přestávce a chvíli před konce. Jay Rodriguez i Morgan Schneiderlin však branku těsně minuli a Stoke si kýženou remízu z jihu Anglie nakonec odvezl.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - West Bromwich Albion 3:1

08.02.2014 16:00

Góly: 15. Tom Ince, 27. Joe Ledley, 69. Marouane Chamakh (pen.) - 46. Thievy Bifouma

Dvě lednové posily symbolicky góly pomohly vytáhnout Crystal Palace pěkné tři body nad propast. Tom Ince i Joe Ledley se totiž podíleli na výhře 3:1 nad West Bromwichem, jenž shodou okolností touto prohrou po dlouhé době okusí slanost sestupových vod. Pepe Mel dál čeká na první výhru ve funkci...

Joe Ledley nastoupil netradičně na levém beku, přičemž mu ze stopera pomáhal další debutant Scott Dann. A Eagles to šlapalo velmi dobře, od počátku. Již v 15. minutě si koneckonců našel nechtěný balon, aby otevřel skóre a nasměroval tak Crystal Palace za teprve třetím vystoupení v sezoně, při němž skóroval více než jednou.

Něco takového se událo ve 27. minutě, když nikým nehlídaný Ledley odhlavičkoval do sítě Inceův centr od rohového praporku. Do té doby si Anichebe stihl připsat jeden střelecký pokus na druhém konci hřiště, přičemž o pravidelný rozruch před Fosterem se staral například hlavičkující Bolasie. WBA se mezitím dvakrát neprosazovalo, třebaže si míče na kopačkách užilo o poznání více než Pulisův mančaft.

Leccos změnilo přestávkové dění, v jehož rámci Pepe Mel vysvlékl nováčka Bifoumu. Ten manažerovi splatil důvěru hnedka po 40 vteřinách vlastního pobytu na hřišti. Tehdy se k Bifoumovi vrátil míč od Anichebeho a francouzský mladík v koncovce nepochybil.

Albion pak po obrátce působil přeci jen živěji a nebezpečněji, když Speroni vyrážel prudší ránu Morrisona a jiný projektil Sinclaira, šance si nicméně nadále tvořili také domácí. Billy Jones se v jednu chvíli musel vydávat za brankáře namísto Bena Fostera a definitivní stvrzení klíčové výhry se CP dočkalo v 69. minutě, když Chamakh proměnil penaltu po faulu na svou osobu.

Následně ani Berahino ani Anichebe West Brom zpátky k bodu nenablížili, naopak se ještě jednou aplaudovalo domácímu hráči. Tentokrát na plac příchozímu kanonýrovi Glennu Murraymu, jenž si vinou vážného poranění kolene teprve nyní odbyl premiéru na prvoligovém trávníku.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Newcastle United 3:0

08.02.2014 16:00

Góly: 27. Eden Hazard, 34. Eden Hazard, 63. Eden Hazard (pen.)

One-man show. Doslova. Belgický kouzelník Eden Hazard po dechberoucím výkonu proti Manchesteru City vystřihl další velkolepé čáry máry a prvním hattrickem v dresu Chelsea zařídil pohodlné vítězství 3:0. Díky úsměvné porážce Arsenalu na Anfield Road a dalšímu suchému bezgólovému výkonu Man City navíc Blues míří na čelo Premier League!

Eden Hazard si podmanil utkání od první minuty, a přestože Chelsea celý zápas nepřeřadila na nejvyšší rychlostní stupeň, belgické "nitro" ji dovezlo do cíle vítězným způsobem. Ve druhé minutě ještě drobný génius neuspěl, stejně jako po deseti minutách hry Frank Lampard. Oba mířili po zemi k tyči a Krul jejich zásahy kryl.

Útočné akce Newcastlu vedl hlavně Francouz Hatem Ben Arfa, jenže jeho pokusy měli totožnou trajektorii jako na druhé straně. Jak ránu z úhlu, tak i zpoza vápna nedokázal dostat ze země a Petr Čech si s nimi dokázal poradit.

Nejblíže gólu byl brazilský záložník Oscar, jenž minut tyč o centimetry. Hned vzápětí se ale taktovky chopil Eden Hazard, který akci rozjel, načež si do vápna naběhl na přihrávku Ivanoviće a z jedné perfektně uklidil míč na zadní tyč.

Po půlhodině hry měl vyrovnání na noze hostující Sissoko, ale v klíčovém okamžiku si míč příliš pokopl a vyběhnuvší Čech dokázal jeho následnou střelu vyrazit. Hlavu v dlaním mohl mít dvojnásobně, jelikož prakticky vzápětí založila Chelsea smrtící brejk, na jehož konci přihrál Hazard Eto’ovi do vápna, Kamerunec elegantní patičkou narazil spoluhráči skrze zkoprnělou obranu a zakončení byla formalita.

S obrazem hry, který Newcastle předvedl, prakticky už nebylo po přestávce o co hrát. Chelsea nemusela nasazovat všechny své síly, aby soupeře udržela pohodlně na uzdě a ještě přidala pojišťující gól. Eto’o i Lampard ještě narazili na výborně připraveného Tima Krula, a tak musel opět vzít situaci do svých rukou Eden Hazard.

Přesněji řečeno se jí chopil až potom, co mu na smeč nahrál bláznivý Yanga-Mbiwa. Obránce, který před poločasem vystřídal zraněného Debuchyho totiž judo zákrokem ve vápně složil k zemi Eto’a a kromě penalty si mohl vysloužit i druhou žlutou kartu. Suma sumárum, kapitán Lampard solidárně přenechal Hazardovi exekuci a Belgičan završil první hattrick za Chelsea.

Gigašance diváci viděli i v samotném závěru utkání, kdy už vlastně o nic nešlo. Na čtvrt hodiny do hry naskočil i debutant Mohamed Salah, který za poměrně krátký čas na hrací ploše stihl spálit dvě gólové šance. Zvláště druhá, kdy po Oscarově pasu stál sám před Krulem, mohla Egypťana mrzet.

Oddechnout si mohl hned za pár vteřin, kdy Sissoko nasadil housle Azpilicuetovi a přesně na jeho pozici si naběhl Marveaux. Volného prostoru však nevyužil, stoprocentní šanci zahodil střelou do boční sítě, a Newcastle tak odjel ze Stamford Bridge s absolutní nulou.

Více informací k zápasu

Aston Villa - West Ham United 0:2

08.02.2014 16:00

Góly: 46. Kevin Nolan, 48. Kevin Nolan

West Ham se díky perfektnímu vstupu do druhé půle raduje z vykradení Villa Parku a třízápasová série bez prohry je tak posunula mimo sestupové příčky. Villans se po přestřelce s West Bromwichem vrátili k domácí mizérii a střelecké impotenci a rychle se vrátili do bojů o udržení.

Kladiváři se svou taktikou zatažení dávali domácím prostor ke znatelné, leč bezvýznamné převaze. Sami byli v útoku o něco kousavější, Guzan však díky obětavým obráncům, kterým často scházela rychlost, o moc více práce neměl. Když už mohl Downing mířit do odkryté svatyně, promáchl za asistence Bertranda, jenž následně bolestivě narazil do tyče.

Na hřišti nejvíce vynikal Jarvis, který během pár minut dvakrát unikl po levé straně, nicméně v obou případech rozvlnil síť pouze z vnější strany. První vážnější pokus na druhé straně vyslal až ve 32. minutě Delph, jeho dalekonosná rána přes obránce minula bližší tyč o decimetry. Za deset minut dopadl obdobně Westwood, jenž pálil po odvráceném centru bez přípravy z vápna.

Jak opatrně vstoupili do první půle, tak efektivně započali tu druhou. Uběhlo jen pár sekund a Downing se díky několika kličkám uvolnil ve vápně k přihrávce na Nolana, jehož tečovaná patička přelétla padajícího Guzana. Ten se za tři minuty skoro nehnutě díval, jak stejný hráč obírá před vápnem zmatkujícího Delpha a po zemi posílá k tyči pojištění.

Reálná šance na vrácení se do zápasu přišla až v 66. minutě, to Marc Albrighton vypálil z pětadvaceti metrů a za marně letícím brankářem rozezněl tyč. Za pět minut se zvonilo znovu, tentokrát Benteke hlavičkoval do břevna. A štěstí domácím nepřálo ani postupem času. Po přímém kopu Albrightona hlavičkoval jeden z bránících těsně vedle, chvíli poté namířil vcelku povedené nůžky Benteke nad břevno. Fanoušci Aston Villy tak už tradičně odcházeli ze stadionu se svěšenými hlavami.

Více informací k zápasu

Norwich City - Manchester City 0:0

08.02.2014 16:00

Góly: -

Kdo by to byl ještě před pár dny řekl: Manchester City v lize podruhé za sebou ani neskórovalo a tentokrát odváží pouhou remízu z půdy podceňovaného Norwiche. Canaries přitom podali stoprocentně koncentrovaný, odevzdaný výkon a bod si rozhodně zaslouží. Jedinou kaňkou na tomto odpoledni pro ně musí být zranění Garyho Hoopera...

Samotný start byl ještě pro Norwich, respektive navrátilce do víru Premier League Josepha Yoba něčím dosti rozpačitým. Jednoho promáchnutí nigerijského veterána mohl po příhře Clichyho v klidu využít Silva, tak se nicméně nestalo, a tudíž se duel mohl odvíjet dle poněkud neočekávaných not.

V 15. minutě se totiž Redmond po přihrávce Hoopera dostal ke koncovce z nadějné pozice na pravé straně, aby ošklivě minul, a tuhle situaci následovala Hooperova gólová dorážka hlavičky jednoho ze spoluhráčů, která byla anulována pro evidentní ofsajd někdejšího forvarda Celtiku.

Tyto šance nicméně leccos vyjadřovaly, a sice že ManCity nikterak nedominovalo. Sice zvládalo odpovídat slušným pohybem, ale nikoliv už šancemi. Navasovy centry vyznívaly pravidelně naprázdno a jinou stabilní zbraní bleděmodří očividně nedisponovali. Když to pak z velkého úhlu zkoušel Zabaleta, šlo ve 33. minutě překvapivě o první střelecký pokus favorita. Na bránu dosud nesměřovalo nic - ofenzíva vicemistra jako by se Mourinhovým kouzlem dočista rozplynula.

To mohla rázem změnit 36. minuta, když Demíchelis prodlužoval centr od rohového praporku a Negredo za ním hlavičkoval do břevna. Negredo se pak o gól pokoušel do přestávky ještě jednou, opět ale bez úspěchu. V tu chvíli už nicméně defenzivní val Norwiche začal zlehka polevovat v koncentraci, čehož mohl využít ještě Jovetić. Jeho přízemní ránu po hbitém zpracování ovšem nadvakrát zkrotil Ruddy.

Po přestávce se pokračovalo v nastaveném rytmu, Citizens dál marně hledali ztracenou nit. V 57. minutě předvedl Nathan Redmond výsostně obětavý blok při více než dobré příležitosti Navase. Na to Canaries odpověděli ojedinělým atakem, na němž Hooper patou sklepával míč pro nepřesně pálícího beka Martina.

Právě Hooper se záhy již podruhé v sezoně zranil a přepustil místo na hrací ploše tápajícímu Wolfswinkelovi. Ten se ale následně moc neuživil, neboť hlavní náplní práce Norwiche posledních 20 minut bylo přirozeně pilné bránění. Množství obětavých bloků, odvrácených centrů.

Úvodem závěrečné desetiminutovky se pak Džeko nedobře srovnal k hlavičce a Navas při zemi posílal mimo střílený centr. Tehdy ho ve vápně a jeho těsném okolí podporoval všehovšudy jediný Džeko, což tak nějak sumírovalo dosavadní představení jalového City.

To navíc ještě mohlo klidně přijít o všechny body, kdyby van Wolfswinkel v letu nepromáchl Redmondův nízký centr po famózním obejití Clichyho. Potažmo kdyby Pilkington zdárněji dotáhl svou parádní individuální akci na levé straně.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Arsenal FC 5:1

08.02.2014 13:45

Góly: 1. Martin Škrtel, 10. Martin Škrtel, 16. Raheem Sterling, 20. Daniel Sturridge, 52. Raheem Sterling - 69. Mikel Arteta (pen.)

Merseyside derby 2.0! Pokud Everton dostal pořádnou nakládačku a prohrál přitom 0:4, pak je na tom Arsenal ještě mnohem hůř. Ten mohl po čtyřech inkasovaných gólech hodit ručník do ringu již po 20 minutách, aby nakonec soupeři z Anfieldu podlehl vysoko 1:5. O to pozoruhodnější je fakt, že žádnou z branek nevsítil Suárez...

Přesto Uruguayec podal velmi solidní, živelný výkon a leccos vytvořil, včetně jedné branky. Celý Liverpool se přitom odpoutal ze řetězů opravdu velmi brzo; neuběhla ani jedna minuta a už vynikající Gerrardovy standardky z levé strany kolenem využil Škrtel, schovaný v hraničním ofsajdu za Kolem Tourém. Slovenský zadák tedy po důležitém zásahu do sítě Chelsea počastoval také dalšího velkého soupeře a hned poté byl v pozoru také na druhém konci hrací plochy, aby zastavil Girouda.

Szczesny si záhy během první desetiminutovky musel připsat hned dva rutinnější zákroky, aby na jejím sklonku kapituloval podruhé - a znovu dílem slovenského stopera. Ten se tentokrát fantastickým způsobem položil do rohu Gerrarda, když utekl Koscielnému a v předklonu vyprodukoval vpravdě nechytatelnou hlavičku směrem do pravé šibenice.

A demolice hostů z Emirates Stadium měla pokračovat, jen tentokrát při Arsenalu stáli všichni svatí, když Suárez úchvatným halfvolejem akorát otestoval stabilitu brankové konstrukce. Do toho velkou příležitost tváří v tvář Szczesnému spálil Sturridge... na Gunners se zkrátka valil útok za útokem a s tím jako by jednoduše nešlo nic dělat.

V 16. minutě proto přišel úder číslo tři - Suárez přihrával z pravé strany a hbitý útok namísto nachystaného Sturridge zakončil dravý Sterling, jenž se před krajana na poslední chvíli vetřel. Gunners se tak dál mohli utěšovat tím, že alespoň zůstávají jediným týmem, který ubránil smrtící tandem SAS; to ovšem platilo pouze do 20. minuty, kdy metrů volného prostoru k ladné koncovce placírkou využil za asistence Coutinha Sturridge.

Pouze jedinkrát Arsenal v historii Premier League inkasoval v první půli víckrát než čtyřikrát - stalo se tak roku 2001 na Old Trafford. A dneska nakonec další zářez nepřidal, jakkoliv k němu mohl mít stokrát nakročeno. Liverpool si s ním totiž počkal až do 52. minuty, kdy Kolo Touré nádherně nastartoval Sterlinga, jenž sice napoprvé zamířil přímo do Szczesného, díky Mertesackerově milosrdném výklusu nazpět ovšem následně pohodlně dorážel a zvyšoval na 5:0.

Simona Mignoleta v brance Liverpoolu snad poprvé prověřil až Oxlade-Chamberlain se svou přízemní střelou z 57. minuty, tuhle stopičku po možné vzbouření Londýňanů ale chvíli po Wengerově trojím střídání málem zahladil Suárez senzačním dalekonosným pokusem z přímého kopu, pro který si musel Szczesny doskočit až do levé šibenice. Šestou branku mohl přidat rovněž Jordan Henderson, jehož nádherným pasem vyzýval Coutinho; anglickému středopolaři ale pokus o lob nevyšel. Místo toho tedy konečně zahřmělo i na druhé straně, kde Gerrard vysloveně daroval penaltu Artetovi, který na puntíku nezaváhal. Sám přitom zanedlouho nepříjemně protáhl Mignoleta pro změnu z přímého kopu.

Poslední slovo mohl mít opět Sterling, jenž neuspěl ve snaze dovršit hattrick v 86. minutě. Dál už se žádné ze stran stav skóre změnit nepodařilo, a tak Arsenal nesmírně náročný program zahájil pořádným debaklem, zatímco se Liverpool s velkou vervou vrací přinejmenším do boje o přímý postup do Ligy mistrů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC25175347:2056
2.Arsenal FC25174448:2655
3.Manchester City25173568:2754
4.Liverpool FC25155563:3050
5.Tottenham Hotspur25145632:3247
6.Everton FC25129437:2645
7.Manchester United25125841:3141
8.Newcastle United251141032:3437
9.Southampton FC2599736:2936
10.Swansea City25761232:3527
11.Hull City25761225:3027
12.Aston Villa25761227:3627
13.Stoke City25681126:4026
14.Crystal Palace25821518:3426
15.West Ham United25671226:3325
16.Norwich City25671219:3725
17.Sunderland AFC25661325:3824
18.West Bromwich Albion254111029:3723
19.Cardiff City25561419:4421
20.Fulham FC25621724:5520

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1964)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele