Premier League - preview 4. kola

14.09.2013, 09:31, aktualizováno 16.09.2013, 08:57
Previews
Liverpool zůstal jediným neporaženým týmem Premier League, dnes se pokusí přidat čtvrtou výhru na hřišti Swansea. Domácím se vstup do sezony příliš nevydařil, jelikož získali pouhé tři body. Proto potřebují další, aby opustili sestupové příčky.
Swansea City - Liverpool FC  (pondělí 21:00)
Liverpool zahájil sezonu třemi výhrami 1:0 a čtvrtou se pokusí přidat ve Swansea. Pokud to Reds dokáží, oslaví svůj nejlepší start v historii Premier League. Také domácí se chystají uspět, protože chtějí opustit spodní patra tabulky, která jim se třemi body náleží.

Zápas ve Swansea znamená návrat na místo činu pro manažera Liverpoolu Brendana Rodgerse, který byl u kormidla velšského celku v letech 2010 - 2012. Do historie se už Rodgers neohlíží, zajímá ho pouze současnost. "Zatím musím hráče za jejich výkony jenom chválit, všichni příkladně bojují. Ukázali jsme kvalitu a obrovské zaujetí pro hru, jediné, co potřebujeme, je udržet se na vítězné vlně," říká Rodgers, který má za úkol vrátit slavný klub do pohárové Evropy.

Manažer hostí řeší několik otazníků v sestavě. Daniel Sturridge, který se stal klíčovým hráčem Reds, laboruje se zraněním stehenního svalu. Anglický reprezentační útočník musel vynechat zápasy kvalifikace MS, podle posledních zpráv by ale měl v pondělí nastoupit. Nejistý start je u dvojice Joe Allen, Kolo Touré, zatímco Aly Cissokho, Glen Johnson a Sebastian Coates o zápas přijdou najisto.

Swansea zahájila ligovou sezonu dvěma prohrami, za soupeře ale měla silné týmy Manchesteru United a Tottenhamu. Napotřetí už svěřenci Michaela Laudrupa zabrali, když porazili West Bromwich. Vedle ligových bojů zažívá Swansea novinku - díky triumfu v Ligovém poháru hraje Evropskou ligu. Z předkola zatím přes rumunský Petrolul postoupila do skupinové fáze.

"Start do sezony pro nás byl velmi těžký, proto byla výhra nad West Bromwichem mimořádně důležitá. Teď potřebujeme další body, bylo by nepříjemné hned na začátku nabrat ztrátu," říká Laudrup. Proti Liverpoolu bude postrádat zraněného Neila Taylora, v ohrožení jsou starty Nathana Dyera a Jonja Shelveyho, do léta hráče Reds.

V loňské sezoně se oba týmy rozešly ve Swansea smírně a bez branek. Doma pak Liverpool zažil jeden ze svých nejpovedenějších zápasů ročníku, když triumfoval poměrem 5:0.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Vorm - Rangel, Williams, Flores, Davies - Britton, Shelvey - Routledge, Michu, Hernández - Bony.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Wisdom, Sakho, Agger, Enique - Gerrard, Lucas - Henderson, Coutinho, Moses - Sturridge.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Southampton FC - West Ham United  (neděle 17:00)
Nedělní den se ponese v tradičním anglicky líném tempu. Alespoň co se týče fotbalu. Premier League má na pořadu jen jediný duel, který spolu svede notně posílený Southamton a West Ham.

V utkání bude rozhodující to, jak se oba týmy vypořádají se slabou bilancí vstřelených branek. Jak Southampton, tak West Ham mají na kontě jen dvě branky ze tří zápasů. Před začátkem čtvrtého kola na tom byl hůře jen Newcastle, Hull a West Bromwich.

Saint při snaze zamést s pochybovači budou spoléhat především na kapitána Rickieho Lamberta, který si shodou okolností dnes připíše jubilejní dvoustý zápas za Southampton. Nová opora anglické reprezentace nezvládla navázat na gól v úvodním kole, takže i Lambert má fanouškům Premier League co dokazovat.

Kladiváři jsou na tom dost podobně, i jejich ofenzivní síla závisí z velké části na jediném muži - ten je však ke smůle West Hamu zraněný. Andy Carroll navíc nebude fit patrně až do konce roku. Nahradit by jej měl Mladen Petrić, jenže ani on není dostatečně zdatný, aby utkání mohl absolvovat. Mimo hru je také Joe Cole, jeho kolega na křídle Stewart Downing a George McCartney.

Manažer Southamptonu Mauricio Pochettino žádná nová zranění přes reprezentační přestávku nezaznamenal, dá se tak očekávat, že i dnes vedle Lamberta na hrotu nastoupí italský reprezentant Dani Osvaldo.

Favoritem zápasu jsou domácí Saints, nicméně Hammers mohou vkládat důvěru do manažera Sama Allardyce, jenž proti Southamptonu neprohrál už devětkrát v řadě. V minulé sezoně se na St Mary’s dělili body za remízu 1:1, na půdě West Hamu pak domácí rozstříleli hosty 4:1.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Boruć - Chambers, Fonte, Lovren, Shaw - Ward-Prowse, Schneiderlin, Wanyama, Lallana - Osvaldo, Lambert
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - Demel, Collins, Reid, O'Brien - Diame, Nolan, Noble - Vaz Te, Maiga, Jarvis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester United - Crystal Palace  (sobota 13:45)
Po dlouhé třináctidenní pauze se konečně vrací anglická Premier League. Její čtvrté kolo je v mnoha ohledech pikantní, ten největší bonbónek však přivála reprezentační přestávka. Díky ní se fanoušci velké většiny klubů dočkají debutů nových posil, jelikož právě nyní mají první možnost se předvést. Před sebou ho má i někdejší hvězda Evertonu, oblékající dres Manchesteru United, Marouane Fellaini, jehož nový chlebodárce doma přivítá nováčka Crystal Palace.

Belgický ďábel patřil v loňské sezoně k vůbec nejlepším hráčům elitní soutěže a o jeho přestupu z liverpoolského celku se spekulovalo téměř celé léto. Nakonec se transfer uskutečnil takřka za pět minut dvanáct a do Evertonu z kasy obhájce titulu putovalo 27,5 milionu liber. Proti Palace se tak vlasatý středopolař může dočkat prvního utkání v červeném dresu United.

Manchester sice udělal čistě v rámci Premier League největší přestup, avšak příznivci Eagles se eventuelně mohli těšit hned na šest nových jmen příchozích v závěru prázdnin. Z Aston Villy přišel v závěru přestupového období Barry Bannan, dalším velkým jménem je Cameron Jerome, jenž hostuje ze Stoke City. Z druhé ligy pak Palace posílili Mariappa a Kébé z Readingu, Guédiora z Nottinghamu a Jack Hunt z Huddersfieldu.

Jenže kromě logických těžkostí s bojem o místo v zapracované sestavě jsou navíc Kébé s Huntem zranění; šanci na základní sestavu tak mají snad jen Bannan s Jeromem - a to ještě nepříliš velkou. Kromě zmíněného marodného dua je mimo hru celá řada hráčů. Nejlepší střelec Murray, Garvan, Williams, Bolasie, Ramage nebo další posila Jerome Thomas.

Celou tuto squadru lazarů navíc doplní suspendovaný manažer Ian Holloway. Za kritiku sudích po úvodním kole byl oblíbený kouč potrestán dvouzápasovým trestem, který začíná právě na Old Trafford. V "Divadle snů" pak nenastoupí ani místní miláček Wayne Rooney, jehož tržná rána na čele připomíná kráter. Na pravém beku pak začne nejspíš Chris Smalling, jelikož Rafael je zraněn a Phil Jones má menší problém s kotníkem.

I bez nich se tak Red Devils pokusí prodloužit dobrou bilanci s Palace v rámci novodobé Premier League. Hráli spolu celkem osmkrát a kromě dvou remíz vždy slavili. Nejsou to však ani dva roky, kdy se oba soupeři střetli naposledy - čtvrtfinále ligového poháru tehdy proti značně obměněné jedenáctce United vyhráli Crystal Palace 2:1 v prodloužení.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Smalling, Vidić, Ferdinand, Evra - Valencia, Fellaini, Carrick, Nani (Young) - Welbeck - Van Persie
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Speroni - Ward, Gabbidon, Delaney, Moxey - Puncheon, Dikgacoi, Jedinak, Campaňa - Gayle, Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.50 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hull City - Cardiff City  (sobota 16:00)
Souboj dvou nejlepších celků loňské sezony druhé nejvyšší anglické soutěže se odehraje během sobotního odpoledne na KC Stadium, logicky už však nepůjde o utkání v rámci Championshipu. Aktuální mistr této ligy, Cardiff City, míří na půdu dalšího přímého postupujícího, Hullu.

Tím ovšem rozhodně s podobnostmi mezi oběma týmy nekončíme. Podíváme-li se totiž například na posledních pět vzájemných střetnutí, najdeme zcela vyrovnanou bilanci, obě mužstva vyhrála po dvou zápasech, jednou z toho byla remíza. A to v prozatím posledním duelu, kdy se právě na KC stadium hrálo nerozhodně 2:2.

Oba manažeři také budou zřejmě muset vyslat mezi tři tyče svou brankářskou dvojku, domácí jednička McGregor má totiž potíže se zraněním stehenního svalu, hostující David Marshall zase nepřijel zcela fit z reprezentačního srazu a ani on s nejvyšší pravděpodobností nebude na výkop připraven.

Jedná se sice o teprve čtvrté kolo právě se rozbíhající sezony Premier League, i tak se ale už nyní dá hovořit o klasickém záchranářském souboji "o šest bodů". Je totiž všeobecným předpokladem, že se oba týmy budou po celý ročník pohybovat ve spodních patrech tabulky. Tedy v místech, kde se vlastně nachází už nyní, Hull je po třech odehraných kolech osmnáctý se ziskem tří bodů za jedno vítězství a dvě porážky, zatímco Cardiff je na tom jen o jediný bodík lépe.

Co se týče aktuálních informací z obou táborů, o ty nejpodstatnější, tedy výpadky brankářských jedniček, jsem se s vámi podělil už v úvodu. Hul bude kromě McGregora, místo něhož do branky naskočí Steve Harper, ovšem postrádat rovněž Abdoulaye Fayeho, jenž už se sice zotavuje ze svých zdravotních patálií, připraven nastoupit ale ještě není. To samé se týká egyptského útočníka Geda, kterého podle domácího manažera Stevea Bruce dělí od plné zápasové kondice zhruba dva až tři týdny tréninku. Pozitivní zprávou je, že v plné formě už je alespoň Sone Aluko.

Hosté z Walesu mají o něco méně starostí, když Marshall, pokud ho tedy zranění opravdu nepustí do zápasu, by měl být jediným absentujícím hráčem. Naopak, manažer Mackay bude moci poprvé poslat do boje dvě posily, útočníka Odemwingieho a defenzivního univerzála Theophile-Catherinea. Taktický záměr je přitom poměrně jednoduchý. "Nesmíme inkasovat jako první," říká Mackay a má k podobným prohlášením obzvláště dobrý důvod, Tigers totiž v loňské sezoně vyhráli hned 21 z 23 utkání, ve kterých šli do vedení 1:0.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Harper - Elmohamady, Chester, Davies, Figueroa - Koren, Huddlestone, Livermore, Brady, Aluke - Graham
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Lewis - Connolly, Caulker, Turner, Taylor - Medel - Gunnarson, Kim, Whittingham, Bellamy - Campbell
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Jen West Bromwich Albion je na tom hůře než Sunderland, který dnes hostí jednoho z kandidátů na boj o Ligu mistrů. Paulo Di Canio získal se svými svěřenci jen jeden bod z úvodních tří klání a po porážce s nováčkem Crystal Palace se krčí na předposlední pozici.

Navíc se musí vypořádat s odchodem Stéphana Sessegnona právě do kádru Baggies. Nahradil ho Ki Sung-Yeung, kterého Černým kočkám na rok půjčila Swansea. Odchod opory navíc může uvolnit místo pro druhého útočníka - uzdravený kanonýr Steven Fletcher tak může spojit síly s Jozym Altidorem či nově příchozích Fabiem Borinim.

Příchod Mesuta Özila do Arsenalu uvolnil jakékoli jiné napětí z klubu, jelikož žurnalisté zaměřují svoji pozornost takřka výhradně na německého reprezentanta. Posila z Realu Madrid za půl sta milionů eur zkrátka strhla oči fanoušků i expertů na sebe a očekávání je velké. Kdekdo si představuje, že Özil sám může udělat z Gunners kandidáta na titul. Pokud však tohle myšlení převezmou i hráči, klidně se to může stát i kamenem úrazu Wengerova celku.

Ten po více než tři a půl letech přerušil loni v únoru prokletí Stadium of Light a poslední dvě ligová klání těsně vyhrál. Posledně se o vítězství 1:0 postaral Santi Cazorla, který by společně s propíraným Özilem, Walcottem a Giroudem na hrotu měl vytvořit onen klíčový kvartet, jež má kosit soupeře za soupeřem.

Di Canio bude muset řešit absenci kapitána, John O’Shea si proti Arsenalu odkroutí jednozápasový karetní trest, irský reprezentant nicméně může chybět mnohem déle, jelikož si v reprezentační pauze přivodil zranění kotníku. Otazníky visí nad Giaccherinim, Gardnerem i Wickhamem, ale všichni by měli být k dispozici.

BBC přišlo s informací o absenci Pera Mertesackera z důvodu nemoci, avšak až poté, co uváděl oficiální vyjádření manažer Arsenalu Arsene Wenger. Jak to tedy skutečně je, uvidíme až odpoledne. Zraněný je znovu Tomáš Rosický, zcela fit nebyl ani Özil, ale přestože vynechal páteční trénink, na utkání by připraven být měl.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Westwood - Čelůstka, Roberge, Diakité, Dossena (Colback) - Johnson, Larsson, Ki, Giaccherini - Altidore, Fletcher
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Ramsey, Wilshere - Walcott, Özil, Cazorla - Giroud
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 4.00 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Norwich City  (sobota 16:00)
Loňský atak na Ligu mistrů Tottenhamu těsně nevyšel. André Villas-Boas ve funkci setrval a v létě nastala bouře. Takřka zbrusu nová ofenzivní vazba Spurs po vítězstvích v prvních dvou kolech nyní ráčí napravit prohru z North-London Derby na Emirates Stadium. V cestě stojí Norwich, proti němuž mohou debutovat hned dva další nováčci.

Roberto Soldado zalepil slabinu na hrotu útoku a už stihl vsítit dvě branky. Sice z penalt, ale obě znamenaly tříbodové vítězství. Na křídlo pak po odchodu Balea přišel z Twente Nacer Chadli, který zaujal stabilní místo na levé straně. Tu pravou by pak měl začít obstarávat Erik Lamela, který za 30 milionů liber posílil Spurs z AS Řím.

Je však otázkou, zda se představí proti Norwichi, jelikož se z Argentiny po reprezentační přestávce vrátil teprve ve čtvrtek a není pravděpodobné, že by nastoupil v základu. Zcela mimo hru zůstávají Adebayor, Capoue i Lennon. Nová posila Vlad Chiriches pak stále nemá vyřízené pracovní povolení.

Naopak Christian Eriksen, který přišel z Ajaxu, by se mohl objevit na trávníku od první minuty. Vedle něj pak patrně zůstane další posila Paulinho a dále Moussa Dembele. Společně se tak pokusí napravit hrozivou bilanci Tottenhamu ze zápasů s Canaries.

Spurs nevyhráli ani jeden z posledních tří vzájemných střetnutí v lize, navíc prohráli i loni v říjnu v rámci ligového poháru. S největší záští vzpomínají na domácí klání v sezoně 2011/12, v němž kvůli porážce 1:2 prakticky přišli o Ligu mistrů v ročníku minulém.

Norwich tak má na co navazovat. Se sympatickými čtyřmi body nyní okupuje střed tabulky a kromě krásných vzpomínek na duely s Londýňany se může s radostí otáčet i k minulému kolu, jelikož v něm porazili nabitý Southampton 1:0.

Manažeru Chrisi Hughtonovi bude opět scházet Elliot Bennett, který je zraněný dlouhodobě, naopak jeho jmenovec Ryan je po kratší pauze fit. Debutu se možná dočká ofenzivní posila ze Celticu Gary Hooper, jemuž doteď znemožnila premiéru zraněná holeň.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Dawson, Vertoghen, Rose - Dembele, Paulinho, Eriksen - Townsend, Soldado, Chadli
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Whittaker, Turner, Bassong, Garrido - Snodgrass, Fer, Johnson, Redmond - Elmander - Van Wolfswinkel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Ani jeden celek nemůže být spokojen se vstupem do nového ročníku. Fulham je se třemi body těsně nad sestupovým pásmem, West Bromwich Albion se pak dokonce krčí na samotném dně s jediným bodíkem. To však není to nejhorší, Baggies totiž v úvodních třech kolech nebyli schopni vsítit ani gól.

Absence Romelua Lukaku, loni hostujícího z Chelsea, je tak více než znatelná, byť ho v týmu nahradili hned dvojnásobně - Anelkou a Vydrou. Jenže ani tito dva střelci trn z paty WBA nepřinesli, a snad právě proto přivál Deadline Day na Hawthorns další dva ofenzivní hráče. Stephane Sessegnon ze Sunderlandu dokonce překonal přestupový rekord, k němu získali činovníci celku z West Midlands ještě Victora Anichebeho z Evertonu.

West Bromwichi se na hřišti Fulhamu nedaří. Tento zápas bude osmým pokusem v rámci Premier League na vítězství. Ze sedmi dosavadních jich hned šest prohráli. Lepší to navíc není ani doma, kde posledně Cottagerům podlehli 1:2. Důvod k optimismu tak mají spíše v Londýně.

Co se týče marodů, je to také lepší na západě hlavního města. Rameno už tolik nebolí Maartena Stekelenburga, takže by měl být údajně připraven, jeho stav bude nicméně ještě posuzován před utkáním. K dispozici by měl být po "repre-zranění" Aaron Hughes, zatímco Richardson je stále out.

Steve Clark postrádá stále českého útočníka Matěje Vydru, v ideální kondici pak není ani jeho případná náhrada Victor Anichebe. Mimo hru je rovněž brankářská jednička Ben Foster a Steven Reid. Stav Jamese Morrisona je podobný jako u gólmana domácích a bude ještě pod drobnohledem.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Stockdale - Riether, Hughes, Hangeland, Riise - Ruiz, Sidwell, Parker, Taarabt - Berbatov - Bent
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell - Amalfitano, Yacob, Mulumbu, Sinclair - Sessegnon - Long (Anelka)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Aston Villa - Newcastle United  (sobota 16:00)
Utkat se v úvodních třech kolech nové sezony postupně s Arsenalem, Chelsea a Liverpoolem, to nepatří zrovna k nejlákavějším způsobům, jak zahájit nový ročník Premier League. Aston Ville se to letos přihodilo, a Lambertovi svěřenci z tohoto trojlístku zápasů vyválčili solidní tři body. Teď ale chtějí víc, když v prvním relativně snadnějším duelu přivítají doma Newcastle...

Je to přitom právě hostující celek, který vstoupí do utkání z o něco málo výhodnější tabulkové pozice, Magpies majít po třech kolech čtyři body a jsou dvanáctí. Jak už jsem však naznačil, v případě těchto dvou mužstev opravdu nelze nezmínit rozdílnost náročnosti losu úvodu sezony...

Aston Villa dokázala překvapivě v prvním kole zaskočit favorizovaný Arsenal a vyhrát na Emirates Stadium, načež následovaly dvě smolné porážky, na Chelsea 1:2 i díky inkasované brance z ofsajdu a neodpískané penaltě, doma s Liverpoolem zase 0:1 především díky zázračnému gólmanovi Mignoletovi. Suma sumárum, tři kola, tři body a třináctá příčka. To Newcastle narazil na podobně silného protivníka pouze jednou, a hned to dopadlo obrovským debaklem na půdě Manchesteru City. Následující program už však zavedl Straky domů na St. James Park a jako soupeře přivál West Ham a Fulham, zde tedy hledejme příčiny toho, že má Newcastle na svém kontě čtyři body. Herně přitom zatím v žádném případě nepřesvědčil a musí se výrazně zlepšit, pokud chce uspět ve Villa Parku.

Pomoci by k tomu mohl i francouzský reprezentant Yohan Cabaye, jenž se nakonec nedočkal vytouženého přestupu a minimálně do zimy tak zůstává v černobílém dresu. Znovu se tak může soustředit už jen na fotbal, a existuje možnost, že se objeví v zahajovací jedenáctce manažera Pardewa už v sobotu. Ten navíc vstřebává i další pozitivní zprávy, v naprostém pořádku jsou totiž po zdravotní stránce Jonas, Tiote, Obertan a Williamson.

Z pohledu českého diváka bude utkání zajímavé primárně díky současné útočné reprezentační jedničce Liboru Kozákovi. Ten ukončil své trápení v Laziu, kde nedostával dostatek herních příležitostí, a upsal se právě domácím Villans. Do ofenzivní linie tak Kozák přinese další taktickou možnost, o neotřesitelné pozici Christiana Bentekeho na hrotu útoku ovšem nemůže být pochyb. Proto Kozák začne v sobotu zřejmě jen na lavičce, když místa na křídlech znovu obsadí Agbonlahor a Weimann. Na lavičce náhradníků bude vedle českého zástupce sedět i Nathan Baker, jenž se konečně naplno uzdravil, do základní sestavy ale nejspíš ještě nenaskočí a Lambert tak opět vsadí na poměrně dobře fungující stoperskou dvojici ve složení Vlaar - Okore.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Lowton, Vlaar, Okore, Luna - Bacuna, Westwood, Delph - Weimann, Benteke, Agbonlahor
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Debuchy, Taylor, Coloccini, Santon - Cabaye, Sissoko, Tioté - Ben Arfa, Cissé, Rémy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Manchester City  (sobota 16:00)
Doba hájení je pryč. Manuel Pellegrini po porážce v Cardiffu musí tři body získat na hřišti neoblíbeného Stoke City, aby potvrdil sílu svého Manchesteru City v boji o titul. V cestě mu však stojí houževnatý celek, navíc vedený Markem Hughesem, který Citizens koučoval a před 4 lety byl vyhozen.

Pod Pellegrinem začali hrát Man City o něco více vzduchem - žádný jiný celek Premier League tolikrát nehlavičkoval na bránu a vsítili z něj hned tři branky. Do značné míry se o to postaral Álvaro Negredo, který minulou sezonu v Seville skóroval hlavou sedmkrát a v dresu City už dvakrát. Proti Potters by se měl poprvé objevit v základní sestavě.

To, že se jeden z hlavních favoritů na titul pohybuje na špičce tabulky, není žádné překvapení. Stejný bodový zisk (6) u Stoke City už je o něco nečekanější. Po úvodní porážce v Liverpoolu dokázali Potters porazit nováčka Crystal Palace a posledně vyplenili Upton Park. Z pátého místa nyní budou čelit týmu, kterému v lize doma nepodlehli už 14 let.

Ano, tato bilance vskutku musí nahánět fanouškům Manchesteru City hrůzu. Vzpomínky na leden 1999 a výhru 1:0 ve Stoku jsou už pořádně zaprášené. Pozitivum však netřeba hledat dlouho, jelikož ten úplně nejčerstvější špíl na Britannia Stadium zvládli Citizens vyhrát 1:0 - ve čtvrtém kole minulého ročníku FA Cupu. Dva zápasy venku v řadě navíc hosté neprohráli už dva a půl roku.

Na pažit jednoho z nejnevyzpytatelnějších stánků v Anglii se nepostaví španělský špílmachr David Silva, jehož start znemožnil problém se stehenním svalem. Mimo hru jsou i obránci Vincent Kompany, Micah Richards a nová posila z Atlética Madrid Martín Demichelis.

Stoke City možná budou postrádat Charlieho Adama a Glenna Whelana, byť jejich přítomnost alespoň na lavičce náhradníků není v žádném případě vyloučena. Mark Hughes naproti tomu může přemýšlet o debutu Stephena Irelanda a Marka Arnautoviće, Deadline Day posil.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Cameron, Shawcross, Huth, Pieters - Pennant, Wilson, N'Zonzi, Etherington - Walters - Crouch
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Nastasić, Lescott, Kolarov - Navas, Fernandinho, Touré, Nasri - Agüero - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.90 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Jestliže je v politice týden dlouho doba, ve fotbale může i hodina znamenat celou věčnost. V deset hodin britského času to v Goodison Parku nevypadalo příliš růžově. Marouane Fellaini mířil do Manchesteru a Everton měl hodinu na sehnání náhrady. Během oné hodiny se však Toffees stali "Deadline Day winners".

Nejenže vymáčkli z United o čtyři miliony liber více, než se očekávalo, k tomu navíc uchránili druhou klíčovou oporu Leightona Bainese. Navíc přišla hned dvojitá náhrada za belgického vlasáče v podobě dvojice Gareth Barry - James McCarthy a jako návdavkem ještě jeden z nejnadějnějších útočníků současnosti Romelu Lukaku, byť jen na hostování.

Jeho očekávaný debut je však odložen, protože klubem, který ho Evertonu propůjčil, je právě Chelsea. Ta ostatně také na trhu nezahálela a hned dva fotbalisté se mohou dočkat své premiéry i na straně hostů. Tím prvním a jistým je Samuel Eto’o, který se dle vyjádření Josého Mourinha na trávník dostane (otázka zní, na jak dlouho), druhým pak někdejší spoluhráč Willian. Ten se však při obrovské konkurenci v záloze nemusí dostat ani lavičku.

Dalším mužem s velmi nejistým postavením je Juan Mata. Nejlepší hráč Chelsea posledních dvou sezon, spolu s Hazardem bezpochyby fotbalista s největšími kvalitami, přesto je jeho pozice velmi nahnutá. Během jeho absence vynucené nedostatečnou kondicí se kromě belgické hvězdy parádně rozehrál i Oscar a na pravé straně zálohy odehráli dobré zápasy i Schürrle s De Bruynem. Po příchodu Williana je pak na ofenzivní trio takový nátřesk, jaký mají snad jen v Bayernu, a Španěl se bude mít co ohánět, aby uhájil své kdysi výsostné místo nenahraditelného.

Ani dnes není pravděpodobné, že by Mata nastoupil v základní sestavě. Ne snad, že by se nedokázal prosadit, ne snad že by přes dvoutýdenní pauzu nenačerpal dostatek sil. Problém tkví jinde. Everton výrazně těží z práce dvou vynikajících krajních obránců Colemana a Bainese - tudíž představa, že by na křídlech nastoupili Hazard s Matou, nemá příliš reálné obrysy. Daleko pravděpodobnější je varianta s Schürrlem či De Bruynem, jejichž schopnosti směrem vzad jsou o poznání větší.

Tím jsme snad situaci v ofenzivě Chelsea vyřešili dostatečně, přesuňme se nyní k vzájemné bilanci obou celků. Tu nejčerstvější ovládají hosté, loni získali proti Evertonu tzv. double, navíc byli vůbec jediným týmem, který vyplenil Goodison Park. Předtím ovšem na hřišti Toffees tápali, když ze čtyř duelů získali jen jediný bodík.

V duelu, který začne 18:30 středoevropského času, se můžeme těšit na všechny opory obou celků. Kromě již zmíněného Lukakua bude Evertonu scházet už jen dlouhodobě zraněný Alcaraz a plnohodnotně nahrazený Gibson. Chelsea pak dokonce postrádá jediného hráče, tím je český obránce Tomáš Kalas.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Jagielka, Distin, Baines - Barkley, Barry, Osman (McCarthy) - Mirallas, Jelavić, Pienaar
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Ivanović, Luiz, Terry, Cole - Ramires, Lampard - Schürrle, Oscar, Hazard - Torres (Eto'o)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.50 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC33003:09
2.Chelsea FC32104:17
3.Manchester City32018:36
4.Arsenal FC32015:46
5.Stoke City32013:26
6.Tottenham Hotspur32012:16
7.Manchester United31114:24
8.West Ham United31112:14
9.Norwich City31113:34
10.Southampton FC31112:24
11.Cardiff City31113:44
12.Newcastle United31111:44
13.Aston Villa31024:43
 Crystal Palace31024:43
15.Everton FC30302:23
16.Swansea City31023:53
17.Fulham FC31022:43
18.Hull City31021:43
19.Sunderland AFC30122:51
20.West Bromwich Albion30120:31

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2732)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele