Premier League - preview 25. kola

02.02.2013, 08:54, aktualizováno 03.02.2013, 11:24
Previews
Manchester City bude proti Liverpoolu snižovat náskok vedoucích United. I hosté touží po bodech, díky zlepšeným výkonům dotahují pohárové příčky. Tottenham si díky ztrátám soupeřů může polepšit v boji o Ligu mistrů, ve druhém nedělním utkání se představí na půdě West Bromwiche.
West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur  (neděle 14:30)
Krize, jinak se tomu říct nedá. Není to tak dlouho, co byli svěřenci Steva Clarka "na bedně", před Chelsea i Tottenhamem a užívali si výslunní, kterého se jim dostalo díky báječné formě. V posledních týdnech je to ovšem bída s nouzí, v lize prohráli čtyřikrát z posledních pěti zápasů a jediný "úspěšný" duel byl ještě remízový - doma v derby s Aston Villou.

Aby toho nebylo málo, negativní show vyrobil poslední den přestupního období podivuhodným chováním Peter Odemwingie. Nigerijský forvard si chtěl mermomocí zajistit přestup do Queen’s Parku Rangers, jenže si jaksi nevšiml, že West Bromwich nedal Londýňanům povolení s hráčem vůbec jednat, a tak z toho byla jen křeč, ostuda a trapas. Výsledkem je tak jen to, že Baggies taktně Odemwingiemu udělilo týden volna od tréninků, pročež pochopitelně nebude ani v nominaci na duel s Tottenhamem.

Přejděme tedy ke Spurs. Svěřenci André Villas-Boase si nevedou vůbec špatně. V lize jsou na čtvrtém místě a díky včerejší prohře Chelsea se mohou přiblížit na rozdíl jediného bodu od stupňů vítězů. Neprohráli navíc už osm utkání v řadě. To byla pozitiva, Kohouti nicméně už tři duely nepoznali sladkost vítězství. Mrzí hlavně remíza s Norwichem v minulém kole.

O to více by se nyní hodily všechny tři body z duelu s trápícím se WBA, proti kterému se mu navíc poměrně daří. Už šestkrát v řadě s nimi neprohráli, poslední duel na Hawthorns navíc ovládli díky fantastickému závěru 3:1.

K tomu ještě může poprvé využít služeb Lewise Holtbyho, jenž přišel coby lednová akvizice z Schalke 04. Naopak si nezahrají Younes Kaboul a Sandro, kteří mají oba shodně potíže s kolenem. Dalším do party marodů je Tom Huddlestone.

West Bromwichi odpadl na pár dnů z kádru již zmíněný "rebel" Odemwingie, na konci přestupového období navíc do Leedsu na hostování odešel ještě Jerome Thomas. Mimo hru je George Thorne, kterého stejně jako dvojici ze Spurs vyřadilo bolavé koleno. Youssouf Mulumbu naopak přijel z afrického šampionátu zpátky do Anglie, jelikož jeho Demokratická republika Kongo již vypadla.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Liverpool FC  (neděle 17:00)
Takhle neaktivní Manchester City jsme v přestupovém období nečekali. Zvláště pak, když si Roberto Mancini neustále stěžoval na slabou útočnou produktivitu. Jenže ouha, on naopak jeden hrotový hráč odešel. Mario Balotelli už nyní patří do kádru AC Milán a v kabině Citizens je hned větší klid. O ofenzivní část se tak musí krom Silvy a dalších záložníků postarat už jen trojice Agüero, Džeko, Tévez.

Větší problémy však nyní Mancini řeší v defenzivě. S kapitánem Kompanym na marodce a bratry Touréovými na africkém šampionátu musí italský manažer spoléhat na stoperskou dvojici Nastasić - Lescott. První jmenovaný však není stoprocentně fit, a jestliže nebude schopen nastoupit, může to být velký problém. Sturridge a především Luis Suárez mohou Javi Garcíovi na stoperu nadělat obrovské potíže.

Právě defenziva je však v posledních týdnech to, co ovládají hráči z průmyslového města na výbornou. V roce 2013 ještě nedostali ani jeden jediný gól a to za leden stihli odehrát už šest utkání. To bude pro již zmíněné pistolníky v červeném velká výzva - zvláště když se Liverpoolu v útoku docela daří - v posledních třech zápasech nasázeli devět gólů.

Když jsem v odstavcích výše narazil na neduhy týmu Man City, zmínil jsem sourozeneckou dvojici Kola a Yayu Touréovy. A právě Yaya Touré je dost možná klíčovou absencí Manciniho výběru. O tom, že tenhle "extraordinary player" bude opět nesmírně chybět, není nejmenších pochyb - Liverpool navíc na City umí. Z posledních sedmnácti utkání mu dovolil vyhrát jen dvakrát!

Dalším klíčovým artiklem bude určitě osoba Luise Suáreze. Fantastický uruguayský útočník nastřílel v sedmi nejčerstvějších utkáních osm branek. Jak se s ním obrana Manchesteru City vypořádá, to by mohla být rozhodující věc celého duelu. Reds na Etihad Stadium už třikrát za sebou neskórovali, a pokud by to měl někdo změnit, bude to nejspíš právě Suárez.

Man City je však doma fenomenální, z posledních třiceti duelů prohrál před domácími fanoušky jen dvakrát. Co s týmem udělá další absence Vincenta Kompanyho, na to si budeme muset počkat. Už teď však víme, že dvojice pravých obránců Richards, Maicon se již pomalu uzdravují a v únoru by se měli vrátit do hry.

Liverpool se těší na to, jak se představí nová posila Philippe Coutihno, dnes si ovšem ještě nezahraje. Naopak trojice zkušených a důležitých hráčů Pepe Reina, Glen Johnson a José Enrique by se po zraněních měli účastnit úvodního výkopu z hřiště.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Lescott, Nastasić, Clichy - García, Barry - Silva, Agüero, Milner - Džeko
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Johnson, Škrtel, Agger, Enrique - Downing, Lucas, Gerrard, Henderson - Suárez, Sturridge
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Queen's Park Rangers - Norwich City  (sobota 13:45)
Body pomalu naskakují na konto Queen’s Park Ranges, ale je potřeba začít vítězit. Čtyřikrát za sebou už Rangers neprohráli, ale zvítězili jen jednou. Pozitivní je alespoň obranná fáze hry, QPR v těchto duelech dostali jen jeden gól. Je to především zásluhou Julia Césara, jehož forma je neskutečná a bez nadsázky si svými výkony řekl o cenu pro nejlepšího hráče měsíce ledna. Klíčovou postavou bude i proti Norwichi.

To Canaries se topí ve velkých problémech. Tým, který v listopadu a půlce prosince patřil k nejlépe hrajícím celkům ligy, už sedmkrát v řadě nevyhrál a hned pětkrát odešel poražen. Pozitivní jsou snad jen dvě poslední domácí remízy s Newcastlem a Tottenhamem. I oni však zatraceně potřebují nějaké body, aby se dostali zpět do klidného středu tabulky a nemuseli v posledních kolech řešit nepříjemné starosti se záchranou.

Proti QPR se jim dlouhodobě daří, šestkrát za sebou s nimi neprohráli, z posledních čtyřech zápasů navíc hned tři ovládli. Dělbou bodů skončil ten nejčerstvější duel, na Carrow Road skončilo utkání po brankách Jacksona a Zamory 1:1.

Velká část čtvrteční přestupové uzávěrky měli na starost činovníci Queen’s Park Rangers. Příchody Christophera Samby, Androse Townsenda a Jermaina Jenase vyšli na výbornou a všichni hráči se mohou zapojit do utkání. Naopak klíčový muž obrany Ryan Nelsen ukončil kariéru a vydal se trénovat kanadské Toronto. Kapitola sama pro sebe pak byl Peter Odemwingie, jehož nepovedená a nešťastná snaha přestoupit na Loftus Road nakonec skončila nejhůře jak mohla - útočník netrénuje ani s WBA.

A na západě Londýna řeší i další absence. Nezahraje si s největší pravděpodobností Jamie Mackie, naopak Junior Hoilett by měl být fit. Samozřejmostí už je nepřítomnost Samby Diakitého, který reprezentuje Mali na africkém šampionátu.

Norwich na přestupovém okně nakreslil jen přestup Becchia z Leedsu, několikráte zamítnutá nabídka za Hoopera ze Celticu nedopadla na úrodnou půdu ani napopáté. Kei Kamara pak nemá vyřízené pracovní povolení. Jinak je kádr Canaries kompletní, dlouhodobě zraněného Ruddyho už delší dobu zastupuje Bunn.
Queen's Park Rangers - pravděpodobná sestava:
César - Onuoha, Samba, Hill, Fabio - Mbia, Derry - Townsend, Taarabt, Wright-Phillips (Hoilett) - Rémy
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Bunn - Garrido, Turner, Bassong, Martin - Johnson, Tettey - Hoolahan, Snodgrass, Pilkington - Holt
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - Southampton FC  (sobota 16:00)
Wigan versus Southampton - v takovém sledu ještě historikové anglické kopané jakživ nic nezapisovali. Z tradiční fotbalové bašty jižního anglického pobřeží totiž fanoušci do ragbyového města Wiganu vyrážejí vůbec prvně v dějinách. A hned zhlédnou v mnoha směrech existenční zápas.

Do severní části Albionu se Saints shodou okolností vydávali také ve středu, když v rámci vloženého kola účinkovali v Divadle snů. To jest nepochybně věhlasnější místo, ovšem na rozdíl od DW Stadium tam nebylo úplně potřeba bodovat. Soton to také nedokázal, leč daleko opravdu nebyl, a momentálně "předsedá" rovnou trojici 20bodových mužstev, mezi něž patří i Latics. Samotný nováček registruje navíc všehovšudy tři korálky.

Wigan nemá dobrou formu, což je už jakási tradice: aktuálně zaznamenal jedinou výhru v posledních 11 kolech. Saints na tom na první pohled nejsou o moc lépe, na druhou stranu jejich ztráty v praxi mnohdy znamenaly zisk. Od časů vánočních koneckonců Southampton ožebračil Chelsea, Arsenal i Everton; což jsou četná pozitiva, ačkoliv triumf nad ztrápenou Aston Villou stále představuje osamocený ostrůvek. Pochettinova parta by teď tedy měla být mírným favoritem.

Emotivní návrat na někdejší JJB Stadium, kde dlouhá léta hrával, by mohl už v sobotu zažít Paul Scharner. Rakušan se ve Wiganu těšil velké oblibě, dohlížel na snovou jarní jízdu za záchranou roku 2007 - a teď má být patronem něčeho podobného. Mimo tohoto hostování se už však Martinezovi na poli přestupů nevedlo dle představ; zejména neúspěch při snaze zkompletovat rekordní transfer Aidena McGeadyho Španěla musí mrzet.

Tím spíš, když mu na Africkém poháru národů přirozeně pokračuje Arouna Koné, neodmyslitelný člen ofenzivního trojzubce. Kromě něj už výraznou absenci může představovat snad akorát Boyce, nad nímž se vznáší otazník kvůli problémům se zadním stehenním svalem. Soton registruje dvě zraněná kolena (Guly a Fonte), na místě druhého jmenovaného by si mohl odbýt debut Vegard Forren.
Wigan Athletic - pravděpodobná sestava:
Al Habsi - Scharner, Caldwell, Figueroa - Boyce, McCarthy, McArthur, Beausejour - Espinoza, Di Santo, Maloney
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Boruc - Clyne, Hooiveld, Yoshida, Fox - Puncheon, Schneiderlin, Cork, Lallana - Ramírez - Rodriguez
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Swansea City  (sobota 16:00)
Takhle našlapaný program ve Swansea asi ještě nezažili. Během ledna odehráli hned osm utkání - čtyři klasicky v Premier League, jenže ještě po dvou v FA Cupu a Capital One Cupu. A nutno uznat, že se jim vedla téměř na výbornou. V lize ani jednou neprohráli (celkově drží už 7 zápasů bez porážky), v ligovém poháru vyřadili Chelsea bez jediné obdržené branky a jediný zádrhel se vyskytl v FA Cupu, kde po domácí remíze s Arsenalem v opakovačce na Emirates neuspěli a prohráli 0:1.

I tak ale těží z euforie, která ve Walesu panuje po postupu do finále Capital One Cupu do Wembley. Do té doby však ještě musí odehrát několik utkání - prvním z nich je duel na hřišti West Hamu. Ten se v posledních týdnech velmi trápí - v součtu s FA Cupem si z posledních jedenácti duelů odvezl vítězství jen jednou, doma proti rovněž zoufalému Norwichi.

Hammers tedy mají co napravovat, jen v Premier League například prohráli hned pět utkání z minulých sedmi. Poslední dva duely navíc vůbec nezvládli a ve dvou derby s Arsenalem a Fulhamem dostali osm branek. Při vzpomínkách na třígólový výprask od Swansea na začátku sezony to pro Kladiváře vskutku nevypadá příliš růžově.

Sam Allardyce má opět k dispozici Andy Carrolla, jenž však zřejmě začne jen na lavičce - jeho kondice ještě po zranění kolene není stoprocentní. Hrát stále nemohou George McCartney, James Collins ani Dan Potts.

Swansea a její manažer Michael Laudrup se musí obejít bez gólmanské jedničky Michela Vorma, jehož nicméně rovnocenně nahrazuje Gerhard Tremmel. Jinak už je mimo kádr Danny Graham, který opustil tým a odešel do Sunderlandu.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - Demel, Tomkins, Reid, O'Brien - Diame, Nolan, Noble - J.Cole, C. Cole, Jarvis
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Rangel, Chico, Williams, Davies - Britton, Ki - Hernandez, De Guzman, Routledge (Dyer) - Michu
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Stoke City  (sobota 16:00)
Drsný los pro Arsenal je u konce; tedy - opravdu? Gunners po ManCity, Chelsea, Liverpoolu čeká v rámci řádného rozpisu konečně nějaký tým z nižších pater tabulky, pořád ale soupeř papírově velmi nepříjemný. O mediálních bitkách Wengera s Pulisem i minulých dvou remízách se koneckonců dobře ví...

Snad jediné, co by Gunners nyní mohlo povzbuzovat, je nečekaně dlouhotrvající výsledková mizérie Potters. Ti vždy byli známí tím, že se u nich krize nikdy dvakrát neohřála a hned putovala pryč, tentokrát ale na výhru čekají už pět kol, od 1. prosince triumfovali pouze nad Liverpoolem a posledně dokonce na vyhlášeném Britannia Stadium nechali bodovat slabý Wigan. To by ale teoreticky Arsenal nemuselo vůbec zajímat - už duel s LFC koneckonců Arsene Wenger označil za "povinnost", co se vítězství týče.

Místo toho Kanonýři akorát zvládli dotáhnout dvoubrankové manko, takže se po debaklu Hammers v rámci dohrávky nálada v táboře momentálně šestého celku tabulky příliš nezvedla. Spíš naopak - parta fanoušků Arsenalu čerstvě založila oficiální petici požadující odvolání dlouholetého lodivoda, pod jehož vedením londýnský klub ještě nikdy neskončil mimo první čtyřku. To se teď hravě může změnit, kór pokud Arsenal nezapracuje na defenzívě a nezlepší projev v úvodních částech zápasů (kdyby se počítaly jen druhé poločasy, byli by Gunners druzí za ManUtd).

Wengerovi se po utkání s Liverpoolem ještě více přitížilo, když se dozvěděl o možné šestitýdenní absenci Kierana Gibbse, jediného opravdu spolehlivého člena zadní linie. Francouzský "profesor" nicméně zvládl bleskurychle zareagovat a během přestupového deadlinu přivedl z Málagy Nacha Monreala. Ten bude okamžitě připraven, což by se mimo jiné mohlo týkat také jeho krajana Artety. Menší potíže má jinak Vermaelen a ze hry zůstává být odstaven Coquelin.

Stoke City ve čtvrtek poslední možnosti doplnit kádr sice využilo, avšak Jacka Butlanda ani Breka Sheu ještě Pulis nebude moci využít: mladý brankář stráví zbytek sezony ve "svém" Birminghamu, zatímco americký univerzál pokračuje v rekonvalescenci z operace chodidla. Již dávno etablovaný Marc Wilson mimochodem po zlomenině nohy doufá v brzký start za béčko.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Sagna, Mertesacker, Vermaelen (Koscielny), Monreal - Wilshere, Arteta (Ramsey) - Walcott, Cazorla, Podolski - Giroud
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Shotton, Shawcross, Huth, Cameron - Walters, Whelan, Adam, N'Zonzi, Kightly (Etherington) - Crouch
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Everton je v současnosti na pátém místě, což mu zaručuje start v evropských pohárech. A v Goodison Parku budou doufat v další tři body. Ty by si ráda odvezla Aston Villa, která bude bojovat o přežití mezi anglickou elitou.

V základní jedenáctce domácího týmu by mohl opět nastoupit záložník Darron Gibson, který kvůli zranění nastoupil od začátku naposledy na konci prosince. A možná, že se dočkáme ještě jedné nové tváře - na lavičku by mohl usednout osmnáctiletý obránce John Stones, jenž přišel před koncem přestupního období z druholigového Barnsley.

Mladá posila, která doslova za hodinu dvanáct prošla zdravotní prohlídkou a podepsala kontrakt na pět a půl let, se nemůže dočkat svého prvního startu za Toffees: "Jsem trochu nervózní, protože je to pro mě velká zkušenost a nová výzva," tvrdí talentovaný obránce. Zároveň ale myslí na svou budoucnost a na splnění svých dětských snů.

"Každý hráč touží po tom, aby mohl nastoupit v Premier League. Opustil jsem klub, který navždy zůstane v mém srdci a kterému vděčím za mnohé. Nyní jsem ale ve skvělém klubu a chci mu odevzdat vše, co budu moct. Těším se na každou minutu, kterou zde strávím. Vždy na sobě tvrdě pracuji, abych se zlepšoval, stejně jako každý jiný hráč tady. I když rád útočím, jsem obránce a to je moje práce," uzavírá nadšeně Stones.

Také Aston Villa se snažila přivést novou krev do unaveného oběhu. Současná osmnáctá příčka je totiž na míle vzdálena od předsezónních představ. A ne, není to kompliment. Do tohoto zápasu tak Villans půjdou s Yacoubem Syllou a Simonem Dawkinsem. První jmenovaný hráč přestoupil z francouzského Clermontu, Dawkins je v birminghamském celku na půlroční hostování z Tottenhamu.

Manažer Paul Lambert si nové posily chválí a zvažuje jejich nasazení již nyní. "Ti dva jsou připraveni, vůbec bych se nebál poslat je do hry proti Evertonu, ani poté proti West Hamu. Sylla je silovým typem záložníka, přesně takový nám ve středu pole chyběl. Hráče na špinavou práci prostě potřebujete a Sylla je přesně tím typem," obrací Lambert pozornost k prvnímu z nováčků.

Na řadu přichází i druhá posila: "Na Simonovi se mi líbí, že může hrát prakticky kdekoli, je velmi univerzální. Umí tvořit hru, což jsme viděli při jeho působení v Americe. Tam odvedl úžasnou práci a doufám, že se mu na ni podaří navázat i u nás," zakončuje Lambert krátké představení. Když se ve druhém kole tyto dva celky utkaly poprvé, šťastnější byl Everton, jenž si odvezl tři body za výhru 3:1.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Neville, Heitinga, Distin, Baines - Mirallas, Osman, Gibson, Pienaar - Fellaini - Anichebe
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Baker, Clark, Vlaar - Lowton, Westwood, N'Zogbia, Sylla, Agbonlahor - Benteke, Weimann
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Nenávist sílí, fanoušci se bouří. Rafael Benítez v Chelsea bortí jednu naději po druhé. Nejméně oblíbený manažer v novodobé historii Blues nejenže postrádá jakékoli sympatie příznivců klubu, navíc je nejtučněji podepsán pod vyřazení z ligového poháru, třináctibodovou ztrátu na čelo tabulky a ostudnou remízu v FA Cupu na hřišti třetiligového Brentfordu.

Fanouškům trpělivost patrně již došla a není se čemu divit. Benítez si vysloužil již od začátku svého působení přezdívku "Spanish waiter" a jeho prezentace týmu na hřišti je bídná. Bilanci má horší než nepochopitelně vyhozený Roberto Di Matteo, který měl v zádech fantastické úspěchy z konce minulé sezony. Abramovič však dál tuto "kukačku" ve svém hnízdě drží.

Přejděme však od zabarvených slov k datům. Chelsea se trápí na všech frontách. Z posledních sedmi utkání v Premier League, FA Cupu a Capital One Cupu vyhrála jen dvě - a zrovna ta nejtěžší. Čtyřku nadělila Stoke na jeho vlastní půdě, v derby pak udolala 2:1 Arsenal. Jenže k čemu to je, když Benítezovi svěřenci prohrají doma s QPR, Swansea, neporazí Southampton, Reading, ani již zmíněný Brentford.

Již definitivně pošpiněnou reputaci si španělský prozatímní manažer může alespoň lehce napravit na hřišti Newcastlu. Tento výlet se nicméně pro jeho borce nenaplánoval na zcela ideální dobu. Magpies do minulého kola zažívali snad nejhorší formu ve své historii v Premier League, nicméně po mohutných nákupech přišla jakási vzpruha a vítězství 2:1 na hřišti Aston Villy.

A Pardewovi svěřenci chtějí další body. Chelsea je rozložená a pro černobílé tak ideální příležitost na další úspěch. Fit je navíc už i Sylvain Marveaux. Jedinými absentéry tak zůstávají zraněný Hatem Ben Arfa a držitel africké vlajky Pobřeží slonoviny Cheick Tioté.

V kádru Chelsea má zvláštní motivaci Demba Ba, který v zimě právě z Newcastlu do Londýna přestoupil. Zda-li však před Fernandem Torresem dostane konečně příležitost, kdo ví. Mimo hru budou oba nigerijští reprezentanti Moses i Mikel, dále si odpyká poslední dílek trestu Eden Hazard. Otazníky visí nad trojicí Čech, Luiz, Mata.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Debuchy, Coloccini, S. Taylor, Santon - Cabaye, Anita, Sissoko - Gouffran, Cissé, Marveaux (Jonas)
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Azpilicueta, Cahill (Terry), Ivanović, Cole - Ramires, Lampard - Oscar, Mata, Bertrand - Ba
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Reading FC - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Úžasný comeback provedený koncem zápasu s Chelsea může mít na Reading hned několik blahodárných účinků. Vedle toho psychického také výsledný bod poprvé od půlky listopadu vyzvedl Royals ven ze sestupové zóny, což znamená, že McDermottův soubor skutečně rychle smazal šestibodové manko na bezpečné příčky, které ho trápilo na Štědrý den. Teď zbývá jediné - vhodně navázat, ze všeho nejdřív proti Sunderlandu.

Ten se pohledem rozjetých Royals musí jevit jako porazitelný soupeř. Black Cats sice dvě po sobě jdoucí porážky vymazaly dvěma výhrami, v týdnu si ale vzpomněly na svou starou střeleckou nemohoucnost a doma pouze remizovaly 0:0 se Swansea. Právě čistým kontům protivníkových brankářů teď mimochodem přichází udělat utrum Danny Graham, který by konečně mohl řádně ulevit zdaleka jedinému jakž takž spolehlivému forvardovi Sunderlandu Stevenu Fletcherovi.

To Reading s útočníky nemá problém, respektive stačí mu bohatě jeden Adam Le Fondre. Muž, který jenom tři a půl roku zpátky podepisoval smlouvu v Rochdale, si totiž nyní beze zbytku podmaňuje celé Ostrovy. Vždyť v novém kalendářním roce je zatím ve všech soutěžích produktivnější i než Suárez nebo Van Persie, přičemž jen dvakrát startoval v základu. Hned pět ze svých sedmi branek v nedávné době vsítil coby žolík, střídající hráč. Neskutečné.

Le Fondre si nyní určitě hlasitě říká o základ a pozici mu jedině ulehčuje zdravotní tápání jiného forvarda Noela Hunta. Ten zmeškal už plichtu s Chelsea a nemusel by být v pořádku ani tentokrát.

Martin O'Neill nadále nemůže počítat se záložníkem Leem Cattermolem, jenž laboruje s kolenem, po totožných problémech s hamstringem se ale zjevně vracejí Rose s Cuéllarem. Graham je okamžitě připraven odbýt si premiéru v bíločerveném dresu.
Reading FC - pravděpodobná sestava:
Federici - Kelly, Mariappa, Pearce, Harte - Kébé, Karacan, Leigertwood, McAnuff - Guthrie - Le Fondre
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Gardner, O'Shea, Cuéllar, Colback - Larsson, Vaughan, N'Diaye, Johnson - Sessegnon - Fletcher
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Manchester United  (sobota 18:30)
Fanoušci Manchesteru United se patrně svého oblíbence Dimitara Berbatova jen tak nedočkají. Když se Red Devils s Cottagers utkávali poprvé hned ve druhém kole, patřil ještě Bulhar do kompetence Sira Alexe Fergusona. Teď je pro změnu téměř jisté, že nebude moci nastoupit kvůli zranění zadního stehenního svalu. A pro fotbalisty United to znamená příjemnou zprávu; vedle několika dalších...

Cottagers tedy sice v týdnu na vlastní půdě přemohli West Ham, aby zvítězili teprve potřetí v posledních 16 kolech, každopádně to pořád nic moc nemění na skutečnosti, že v nedávné době patří mezi ty týmy, které výhodu domácího prostředí využívají vůbec nejhůře.

Však tu Fulham na přelomu roku senzačně ztratil body s Wiganem i Southamptonem, tedy dvěma týmy, které se bojí o holou kůži; plus mezitím před vlastními fanoušky prohrál se Swansea. Když k tomu pak připočtete čerstvé trauma Cottagers z tohoto velkého soupeře (šest výher a jedna remíza z minulých sedmi vzájemných střetnutí), podzimní i nedávnou pohárovou výhru Red Devils...vyjde vám, že se Fergusonovci skutečně nemusejí ničeho obávat.

Jenže to jsou jen papírové předpoklady - stejně tak 32 posbíraných bodů z 36 možných, jak lze popsat aktuální formu MU. Faktem totiž zůstává, že United od Nového roku neuhráli jediné přesvědčivé vítězství; a pokud proti Liverpoolu i Tottenhamu byli "v právu", ztrápená domácí výhra nad Sotonem (2:1) už značí opravdový vykřičník. Právě tudy by tak mohla vést cesta Jolovy party k úspěchu.

Kromě zmíněného Berbatova registruje Martin Jol ještě několik dalších absencí: Steve Sidwell ani Mahamadou Diarra nevyztuží střed pole, Kerim Frei s Kieranem Richardsonem pro změnu neobrousí levou postranní lajnu. Což přesně hraje do karet novým posilám. Urby Emmanuelson může hrát nalevo i uprostřed, Emmanuel Frimpong je pak přímou náhradou za oba defenzivněji laděné středopolaře.

Většinu času měl letos skotský manažer ManUtd k dispozici spíše méně stoperů, než by si představoval; teď dospěl do opačné situace. Rio Ferdinand i Jonny Evans totiž zřejmě dostanou před výkopem zelenou, takže se o místo v základu poperou s Vidićem, Smallingem i Jonesem. O něco málo horší je už stav ofenzivnějších řad; tam budou scházet hlavně Fletcher s Youngem.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Schwarzer - Riether, Senderos, Hangeland, Riise - Duff, Karagounis, Frimpong, Emmanuelson - Ruiz, Rodallega
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Rafael, Ferdinand, Vidić, Evra - Carrick, Cleverley - Nani, Rooney, Kagawa - Van Persie
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United24192359:3159
2.Manchester City24157245:1952
3.Chelsea FC24137449:2446
4.Tottenham Hotspur24126641:2942
5.Everton FC241011337:2741
6.Arsenal FC24108648:2938
7.Liverpool FC2498742:3035
8.Swansea City24810634:2734
9.West Bromwich Albion241041034:3434
10.Stoke City24612624:2930
11.Sunderland AFC2478927:3129
12.Fulham FC24771036:4128
13.West Ham United24761127:3627
14.Norwich City2469925:4027
15.Newcastle United24661230:4224
16.Southampton FC24581131:4223
17.Reading FC24481230:4520
18.Wigan Athletic24551427:4520
19.Aston Villa24481220:4620
20.Queen's Park Rangers242101218:3716

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2557)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele