Pohár UEFA - 27.11. preview

27.11.2008, 08:57, aktualizováno 27.11.2008, 08:57
Previews
Pražská Slavia jede do Žiliny zabojovat o postup. Pražané potřebují ze Slovenska nutně tři body. Velmi atraktivní je i druhý duel slávistické skupiny. Hamburk v něm přivítá Ajax. V dalších skupinách se AC Milán představí na půdě Portsmouthu. Schalke bude hrát s Manchesterem City a Olympiakos hostí Benfiku Lisabon...
Skupina A
Schalke 04 - Manchester City  (čtvrtek 19:00)
Hostující Citizen se v tomto zápase budou muset obejít bez svého klenotu, Brazilce Robinha, který se zranil v minulém ligovém utkání proti Arsenalu.

Na výlet do Německa nevyrazili ani Zabaleta, Nelson Fernandes nebo Elano. "Elanova žena má za sebou velmi těžký porod, proto jsme mu umožnili, aby byl momentálně s ní." Manažer Hughes i přesto věří, že jeho tým z tohoto zápasu vytěží maximum, hodně bude stavět právě na zápase s Arsenalem, ve kterém City vyhráli suverénně 3:0.

"Máme velmi mladé mužstvo a každý pohárový zápas nám dává více zkušeností, jen nám to pomáhá. Stále jsme teprve na začátku naší cesty, máme se hodně co učit, ale budeme se zlepšovat. Máme skvělé zázemí a nejlepší předpoklady, abychom se stali pravidelnými účastníky těchto bojů," řekl Hughes.

Citizen patří k týmům, které si mohou v případě vítězství zajistit postup, což je velmi lákavé. Manažer hostujícího celku ale varoval své hráče, aby Schalke v žádném případě nepodcenili. Německý klub je momentálně jen na sedmém místě tabulkz německé bundesligy a potřebuje odrazový můstek k lepším zápasům.

"Musíme být připraveni tvrdě dřít, abychom dosáhli dobrého výsledku. Schalke je velmi dobré mužstvo, doma jsou neuvěřitelně silní, mají skvělé fanoušky, kteří je budou podporovat po celou dobu zápasu," uvedl manažer Citizens.

To že Schalke půjde do zápasu jen s jedním cílem potvrdil i útočník Halil Altintop. "Chceme vyhrát, nic jiného prostě neexistuje. Manchester je sice silné mužstvo, ale my musíme koukat hlavně na sebe." Nejistý je pro kouče Ruttena start obránce Krstajiče, který po zranění stále není v optimální fyzické kondici, v týmu pro tento zápas nejsou ani Lovenkrands a Streit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.60 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Racing Santander  (čtvrtek 20:45)
Ten, kdo vyhraje, si udrží slušnou šanci na postup do další části. I nějak tak by se dal okomentovat zápas PSG se španělským Santanderem. V zřejmě nejvyrovnanější skupině A tak diváci uvidí jeden z klíčových zápasů.

Současná situace pro oba kluby vypadá následovně: pařížský celek má na svém kontě jediný zápas, a ten prohrál, Racing je na tom dokonce ještě hůře. Ze svých dvou duelů vytěžil pouhý bod a pokud teď nebude naplno bodovat, může zřejmě na postup zapomenout. Jak PSG, tak také Santander vstoupí do tohoto duelu s dobrou formou.

Velmi zajímavý zápas čeká především hostujícího záložníka Mehdiho Lacena, jenž se nikdy netajil svými sympatiemi ke svému nynějšímu soupeři a už odmala je jeho vášnivým fanouškem. "Moc je obdivuji, také mé fotbalové idoly, jako Weah nebo Ginola, za ně hrály," prozradil Lacen, který se v Paříži narodil. Rezolutně však dodává, že klubu jeho srdce nic darovat nebude. "Chceme jít s Racingem dál, a proto potřebujeme vyhrát," dodal. Na hřišti se určitě nepotká se spoluhráči Luisem Fernandezem, Jose Moratonem, Juanjem a Oriolem Lozanem, kteří do Francie vůbec neodcestovali kvůli zdravotním problémům.

PSG se letos nedaří prozatím především střelecky - v patnácti ligových zápasech dalo pouhých sedmnáct branek. Skoro o polovinu se postaral útočník Hoarau, který si však tentokrát s největší pravděpodobností odpočine, jelikož sezóna je ještě hodně dlouhá a kouč Le Guen jej chce mít připraveného především pro francouzskou nejvyšší soutěž. Šanci tak zřejmě dostane v minulosti obávaný kanonýr Mateja Kežman. Ten letos moc příležitostí nedostává, a tak se pochopitelně na zápas velmi těší. "Lidé zatím viděli zhruba pouhých 10 procent ze skutečného Kežmana. Já navíc ani zatím nedostal pořádnou šanci," smutní srbský útočník, jenž má nyní konečně příležitost ukázat, co v něm skutečně vězí. Kromě Hoaraua nebude hrát ani další útočník Loris Arnaud.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Schalke 04 (GER)21104:24
2.Manchester City (ENG)11003:23
3.FC Twente (NED)21013:33
4.Racing Santander (ESP)20111:21
5.Paris Saint-Germain (FRA)10011:30
Skupina B
Galatasaray SK - Metalist Charkov  (čtvrtek 19:00)
Galatasarayi k postupu do další části soutěže zbývá udělat poslední krůček. Jediné, co nyní musí udělat, je na své půdě porazit ukrajinský Charkov, který se nachází v odlišné pozici. Podaří se mu to, nebo si bude muset ještě počkat? Odpověď se dozvíme již během čtvrtečního večera.

Pro domácí Turky je to nesmírně důležitý zápas. V případě prohry by si totiž nepříjemně zkomplikovali situaci, jelikož v posledním kole je čeká výjezd na stadión berlínské Herthy, odkud se body jen tak nevozí. Porazit Charkov by ale neměl být pro svěřence kouče Skibbeho nějaký velký problém. V domácí soutěži si sice nevedou podle představ, v pohárové Evropě ovšem válí. Po výhře nad Olympiakosem si dokázali odvézt tři body taktéž z Lisabonu, kde se utkali s Benficou. Tu přehráli v poměru 2:0 a na čele skupiny B si vybudovali na druhou Herthu již čtyřbodový náskok. Vše tudíž mají ve svých rukou a jak s tím naloží, záleží jenom na nich. Pro tento zápas ale musí zapomenout na služby vykartovaného Ayhana Akmana.

Charkov se s Galatasarayem v Poháru UEFA ještě nikdy nesetkal, a proto si tentokrát odbude premiéru. Bude to však hodně horký debut, jelikož je určitě zbytečné zmiňovat, co dokáží turečtí fanoušci. Hráči Metalistu se ale nebojí a proti favorizovanému soupeři se chtějí pokusit o překvapení. V ukrajinské lize neprohráli už šest zápasů v řadě, což je hodně naplňuje optimismem. To ale není vše. V 1. kole se jim dokonce podařilo vyřadit rivala Galatasaraye Besiktas Istanbul, a to když jej dokonce zesměšnili čtyřgólovým přídělem. Největší pozor si musí dát domácí parta okolo středopolaře Lincolna především na brazilského kanonýra Jáju, který se například proti Besiktasi trefil hned dvakrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.85 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympiakos Pireus - SL Benfica  (čtvrtek 20:45)
Olympiakos po vyřazení v předkole Ligy mistrů s kyperskou Famagustou musí bojovat o titul v Pháru UEFA. Zatím je ale po jedné porážce poslední a v souboji s Benficou se pokusí dostat na třetí postupové místo. Portugalský mančaft ve dvou zápasech získal jen jeden bod a ve velmi těžké skupině se mu úspěch poměrně hodně vzdálil. Pokud nezabere na řecké půdě, o letní účast asi přijde.

Pireus ovšem rozhodně nechce také chybět, vodítkem by mohly být výsledky v lize, kdy vede po jedenácti kolech o čtyři body a drží si od ostatních pronásledovatelů solidní odstup. Naposledy smetl Iraklis a PAOK. Předtím urval bod s Panathinaikosem, jedinou prohru si připsal proti Arisu. Sebevědomí mu zvedl i postup do další fáze národního poháru, Olypmiakos tak i přesto, že nehraje Ligu mistrů, nestrádá.

Lisabon ani Porto letos po dlouhých letech neovládají nejvyšší portugalskou soutěž, tentokrát ji vládne Leixoes, z čehož je většina odborníků i fanoušků v šoku. Benfica je sice nejbližším pronásledovatelem a ztrácí jen jeden bod, za očekáváním však zaostává. Benficu určitě nejvíce mrzí domácí prohra s tureckým Galatasareyem, toto zaváhání se dá v krutých základních skupinách velmi těžko odčinit. V lize dokázala vyhrát hned čtyřikrát po sobě.

Na stadionu Georgios Karaiskakis se proti sobě postaví dva španělští trenéři Ernesto Valverde a Quique Sanchez Flores, více se věří výběru řeckého týmu, tedy Valverdemu: "Víme, že Benfica nám ukáže tvář výjimečně silného protivníka, avšak já věřím, že se o vítězství popereme a vytvoříme si velmi dobrou pozici pro další klání," řekl Valverde.

Domácí celek zraněními netrpí, nejistý start se dá očekávat pouze u Luciana Gallettiho a Christose Patsatzogloua. Dobré zprávy přináší uzdravení Didiera Domiho, Michale Žewlakova a Paraskevase Antzase. Na druhé straně chybí hvězdy Luizao, Pablo Aimar a Angel Di Maria, Pireus je proto považován za většího favorita.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.35
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Galatasaray SK (TUR)22003:06
2.Hertha BSC (GER)20201:12
3.Metalist Charkov (UKR)10100:01
4.SL Benfica (POR)20111:31
5.Olympiakos Pireus (GRE)10010:10
Skupina C
UC Sampdoria - VfB Stuttgart  (čtvrtek 20:45)
VFB Stuttgart má na lavičce nového kouče, kterým se stal Markus Babbel. Bývalý hráč Bayernu, Liverpoolu nebo Blackburnu by dá dokázal, že jeho tým patří v ligové tabulce mnohem výš a pro dobrý výsledek si jede i do italského Janova, kde se Stuttgart střetně s domácí Sampdorií.

"Chci najít styl, který bude tomuto mužstvu sedět, ale rozhodně vám ho neprozradím nebo mi už Italové překazí moje plány. Hlavně nechceme dostat svými chybami Sampdorii do hry, což bude těžké. Musíme začít malými kroky, jsem si jistý, že je na tuto situace mužstvo připraveno. Očekávám, že mi každý hráč bude chtít dokázat, že do tohoto mužstva patří," prohlásil v médiích 36letý kouč.

Bude se však muset obejít bez Matthieu Delpierreho, který je zraněný. Nejistý je start brankáře Lehmanna. První důležité rozhodnutí už Babel učinil, kapitánem totiž určil Thomase Hitzspergera. "Má pro to ty správně předpoklady, věřím mu."

V Janově moc dobře ví, že případné vítězství by Sampdorii už v tuto chvíli mohlo posunout do dalších bojů, ale obránce Stefano Lucchini ví moc dobře, že do Itálie přijede tým hladový po vítězství v čele s Mariem Gomezem. "Mají velice silný útok. Gomez je skvělý útočník, který umí dát gól z každé pozice, ale my se nebojíme. Budeme hrát naší hru bez rozpaků, tak jak jsme na to zvyklí. Máme těžkou skupinu a rádi bychom se kvalifikovali co nejdříve.

Velký díl zásluh na dosavadních vítězstvích Blucerchiati má hlavně útočník Emiliino Bonazzoli, na kterého budou domácí spoléhat i proti VFB. Nastoupit by měli i Bottinelli, Campagnaro a Padalino, kteří chyběli v ligovém zápase proti Catanii.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Partizan - Standard Lutych  (čtvrtek 20:45)
Pro srbský celek Partizan Bělehrad je tento zápas životně důležitý. Jestli chce pomýšlet ještě na případný postup, musí nad belgickým St. Liége zvítězit. Podle kapitána Nenada Djordjeviče se to může podařit, pokud budou hrát stejnou hru jako v ligovém utkání s OFK Bělehrad.

Partizan je na domácí scéně suverénní. Za 14 zápasů pouze jednou prohrál, pustil jen šest branek a naposledy smetl v městském derby OFK Bělehrad 5:1. "Hrajeme útočný fotbal v každém zápase, nic nepředstíráme," řekl Djordjevič. "Tak, jak jsme to předvedli proti OFK, bychom chtěli hrát pořád. Přesně jako Real Madrid," přidává vzor, ke kterému Partizan vzhlíží.

Belgické mužstvo ale nebude snadnou kořistí. V lize je druhé za vedoucími Bruggami, v posledním utkání porazilo Moeskroen 3:1.

"St. Liége je velmi nebezpečný v trestání chyb. Nesmíme prostě ztratit míč, především ne často v záloze," varuje srbský kapitán. "Je to velká zkouška pro náš nezkušený tým."

Domácí jsou jediní ve skupině, kteří ještě nebodovali. Pokud prohrají, znamená to letošní stopku v evropských pohárech. St. Liége vkročilo do Poháru UEFA tou správnou nohou, v prvním zápase překvapivě doma porazilo FC Sevillu 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.40 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.UC Sampdoria (ITA)11002:13
Sevilla FC (ESP)21012:13
3.Standard Lutych (BEL)11001:03
4.VfB Stuttgart (GER)21012:23
5.FK Partizan (SRB)20021:40
Skupina D
NEC Nijmegen - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Tottenham pod koučem Redknappem neustále potvrzuje skvělou formu a v minulém kole Poháru UEFA se o tom mohlo přesvědčit Dinamo Záhřeb, které si odvezlo debakl ve výši 0:4. V Nijmegenu nyní věří, že nezažijí něco podobného, ba naopak. Proti anglickému soupeři si touží připsat své první body.

Že Nijmegen není v Poháru UEFA jen do počtu se mohli fanoušci přesvědčit už v duelu se Záhřebem. NEC sice nevyhrálo, i přesto se ale nemusí za nic stydět, jelikož dokázalo hrát s chorvatským klubem vyrovnanou partii a ještě deset minut před koncem vedlo. Jenže poté se Dinamo dvakrát trefilo a bylo po naději na body. Šance Nijmegenu na postup tak jsou v současnosti hodně malé a pokud chce myslet na postup, musí uhrát v tomto zápase přinejmenším remízu. V dalších zápasech na něj totiž čekají opět kvalitní soupeři. Po zápase se Spartakem Moskva následuje duel proti Udinese. Nijmegen není žádným pravidelným účastníkem evropských pohárů, a tak určitě nikoho nepřekvapí, že se se Spurs dosud ještě nikdy nesetkal.

Tottenham má letos ty nejvyšší cíle a postup mezi 32 nejlepších týmů je považován za samozřejmost. Svou situaci v Poháru UEFA si nepříjemně zkomplikoval prohrou na hřišti Udinese, od změny kouče ale prohrál z osmi zápasů jediný. I tato statistika z něj dělá favorita a nic na tom nemění ani skutečnost, že hraje na půdě soupeře. Kohouti mají na svém kontě navíc poměrně pozitivní konfrontaci s holandskými kluby. Z dvanácti zápasů přesně polovinu vyhráli, další tři dokázali dovést do nerozhodného konce.

Jenže mohou zapomenout na pomoc tvořivého záložníka Luky Modriče a také mladíka Giovani dos Santose, hrát by neměli ani King a Woodgate. Případný start obránce Gilberta je pro změnu nejistý. Na druhé straně budou vinou zranění chybět Rachid Bouaouzan a Ramon Zomer.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.30 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dinamo Záhřeb - Spartak Moskva  (čtvrtek 20:45)
Spartak Moskva po neúspěších v domácí soutěži směřuje svou veškerou pozornost na Pohár UEFA. Oba týmy si v minulém kole základní skupiny nevedly dobře. Dinamo muselo strávit potupný debakl na hřišti Tottenhamu, Spartak neuspěl doma s Udinese.

Chorvatský tisk označuje souboj Dinama Záhřeb se Spartakem Moskva zápasem desetiletí. V něm své svěřence nepovede trenér Branko Ivanovič, který byl vedením Dinama v domácí soutěži odvolán. "Myslím si, že ve čtvrtek má Dinamo velkou šanci dosáhnout na vítězství," prohlásil bývalý asistent Ivanoviče a dočasný trenér Dinama Marijan Vlak.

Spartak se totiž topí v krizi. V ruské lize obsadil až osmou příčku, což je na devítinásobného mistra opravdu málo. V zimě tak čeká kádr Spartaku zemětřesení. Odejít může útočník Dzjuba, který není v osmnáctičlenné nominaci Spartaku pro nadcházející utkání. V nominaci nejsou ani Welliton, Mozart, Ryžkov a Bystrov, ti však chybí kvůli zraněním.

Bojovat se možná bude i v hledišti a okolí stadionu Maksimir. Tamní publikum patří k nejradikálnějším v Evropě, a když k tomu připočteme nechvalnou pověst hooligans Spartaku, vyjde nám, že utkání patří k těm nejrizikovějším vůbec. Jen stěží čeká fanoušky Spartaku v hlavním městě Chorvatska vřelé přivítání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Udinese Calcio (ITA)22004:16
2.Tottenham Hotspur (ENG)21014:23
3.Dinamo Záhřeb (CRO)21013:63
4.NEC Nijmegen (NED)10012:30
5.Spartak Moskva (RUS)10011:20
Skupina E
Portsmouth FC - AC Milán  (čtvrtek 21:05)
Domácí tým se bude muset s největší pravděpodobností obejít bez dua Defoe - Diarra, což je velmi citelné oslabení. Dalšími marody v týmu Tonyho Adamse jsou Campbell a Utaka. Návrat však hlásí záložník Sean Davis.

Domácí manažer to bude mít velmi těžké, ale určitě postaví proti AC to nejsilnější, co bude mít k dispozici. To hostující tým přijel s jednadvaceti fotbalisty, na soupisce samozřejmě nechybí hvězdy jako Kaká nebo Ronaldinho. Není mezi nimi ale kapitán Maldini a ani Senderos s Flaminim.

"Nemá cenu to nějak rozvádět, nám jde o tři body. Samozřejmě o tom velmi sníme a uděláme pro to maximum. Musíme si ale přiznat, že naší prioritou je Premier League, jelikož tam musíme hrát tak, abychom se těchto pohárů mohli účastnit každý rok," prohlásil manažer Pompey.

Sám Adams si v pohárové Evropě užil své, především v barvách londýnského Arsenalu. Hosté z Milána jedou do Anglie se stejným cílem, chtějí tam vyhrát. Bude to určitě velmi zajímavé utkání. Trenér AC Carlo Ancelotti doufá, že by se právě na ostrovech mohl chytit Andrej Shevchenko.

"Stále patří k nejlepším útočníkům na světě. Proti Portsmouthu nastoupí a já doufám, že odehraje dobrý zápas. Hodně dřel, aby se dostal do formy. O soupeři víme skoro všechno, je to velmi silný tým, především v domácím prostředí. Musíme se vypořádat i s malými šatnami, ale to nás nerozhodí, jsme plně koncentrovaní především na utkání, které musíme zvládnout."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.35 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - VfL Wolfsburg  (čtvrtek 22:30)
Vlci vstoupili do základních skupin velmi odvážně, když doma bez problémů vyšachovali nizozemský Hereenveen 5:1, ovšem podle mnohých narazili na nejslabší mančaft skupiny E, teď už to bude jen horší. Nyní pojedou na půdu portugalské Bragy, která je na vlastním stánku v Municipalu téměř neporazitelná, vysokým skórem 0:3 tady padl například i Portsmouth, k tomu Braga ukázala i na hřišti AC Milán, že se za outsidera v žádném případě nepovažuje.

Wolfsburg má ovšem též výbornou fazónu, v lize mu patří osmé místo, je ale v přímém kontaktu se špičkou a pod koučem Falixem Magathem, který vnesl do jeho hry nové, celkem neobvyklé praktiky, mohou výkony ještě růst. Minule ztroskotal na jeho kopačkách Stuttgart 1:4, předtím sice podlehl Hoffenheimu, ale body získal po výhře nad Chotěbuzí. Oba mančafty budou hrát spolu úplně poprvé, statistika proto nenapoví, ale protivníci dobře vědí, jak je portugalská půda hlavně v Braze horká.

Té se však též příliš na domácí scéně nedaří, je po devíti kolech až sedmá a minulá kola rozhodně neukázala, že by se něco mělo měnit. Většina jejích duelů končí maximálně jedním či dvěma góly, tak dopadlo šest předchozích zápasů. Zbytečná ztráta přišla po porážce v Rio Ave a po dělbě bodů s Marítimem či Académicou, příjemné určitě není ani zbytečné vyřazení z národního poháru od Nacionalu.

Magathovi bude scházet klíčové duo Vlad Munteanu (poranění kolena) - Grafite. Bez nich je většinou tým v útoku bezmocný: "Nyní potřebujeme klid k práci, nesmí se vyvíjet přehnaný tlak," uklidňuje situaci Magath. Absenci Graftieho si vychvaluje i domácí kouč Jorge Jesus: "Je to jeden z nejlepších hráčů, kterého můžeme v Brazílii vidět," poklonil se umění špílmachra.

Braga žádnou výraznou ztrátu nehlásí a plně se koncentruje jen na utkání, smělé plány má právě trenér Jesus: "Pokud se nám tady podaří Wolfsburg porazit a budeme mít na kontě šest bodů, prakticky se kvalifikujeme do další fáze, což je našim cílem." Síly soupeře se vůbec nebojí: "Vlci jsou sice favoritem kvůli tomu, jak zahráli proti holandskému protivníkovi, teď proti nim ale stojíme my a začínáme od znova."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán (ITA)22004:16
2.VfL Wolfsburg (GER)11005:13
3.SC Braga (POR)21013:13
4.Portsmouth FC (ENG)10010:30
5.SC Heerenveen (NED)20022:80
Skupina F
MŠK Žilina - Slavia Praha  (čtvrtek 18:30)
Fotbalisty Slavie Praha čeká ve čtvrtek v Žilině zřejmě rozhodující duel v základní skupině Poháru UEFA. Po domácí prohře s Aston Villou budou usilovat o první bodový zisk, další porážka by mohla předznamenat konec nadějí na jarní play off, i když ve hře by pak stále bylo šest bodů, které na postup mohou stačit. Slovenský soupeř je na tom ještě hůř, protože prohrál oba své dosavadní zápasy doma s Hamburkem a na hřišti Ajaxu Amsterodam, tedy se soupeři, kteří ještě Slavii čekají.

Trenér Karel Jarolím považuje před zápasem za výhodu, že jeho tým zná prostředí, v jakém se bude hrát. Před rokem Slavia v Žilině uhrála v předkole Ligy mistrů bezbrankovou remízu a doma po stejném výsledku vybojovala postup na penalty. "Před rokem jsme věděli, že nás čeká ještě odveta. Tentokrát i ta nejtěsnější prohra se vstřelenou brankou je k ničemu. Musíme bodovat, nejlépe vyhrát," řekl Jarolím.

Jeho tým v domácí soutěži drží od druhého kola neporazitelnost, v posledních zápasech ale po remíze v Českých Budějovicích se i v obou domácích utkáních v Edenu se Žižkovem a Teplicemi pral o body do poslední chvíle. V neděli proti Severočechům otočil zápas třemi góly ve druhém poločase a kouč věří, že to Slavii nakoplo. "Každá výhra může psychicky pomoct. Věřím, že to tak bude, že uděláme v Žilině dobrý výsledek," řekl slávistický trenér.

Opět se ale bude muset obejít bez některých opor. Na lavičce marodů jsou stále Tavares, Černý, Šmicer a Litteri, který se v týdnu podrobil v Itálii operaci kolena. Po utkání s Teplicemi se navíc Jarolím obával o zdraví střelce Necida, který byl nastydlý.

Zatímco Slavia domácí soutěži dominuje, soupeř o víkendu prohrál na trávníku vedoucího Slovanu Bratislava a ztrácí na něj už čtyři body. V Žilině však věří, že se jim podaří získat i druhý český skalp v sezoně po Liberci, který vyřadili ve druhém předkole soutěže. Tehdy ještě vedl mužstvo trenér Pavel Vrba, po jeho nečekaném odvolání jej nahradil Dušan Radolský.

"Těžko mluvit o nějakých vyhlídkách. Slavia je určitě hodně silná, to je jisté. Viděl jsem ji na vlastní oči i na videu. Je to mužstvo, které je momentálně ve velké pohodě a výborně poskládané," uvedl Radolský na webových stránkách Žiliny, pro kterou bude případná prohra znamenat konec postupových nadějí.

V kádru čtyřnásobného slovenského mistra je i po Vrbově odchodu česká stopa stále velmi zřetelná, proti Slavii by se v sestavě měli objevit všichni tři jeho krajané - obránci Šourek s Vomáčkou a útočník Rilke. Pražané si budou muset podle Jarolíma dát pozor právě na Šourka a dalšího exslávistu Adauta z Brazílie. Kouč očekává, že oba budou proti bývalému klubu obzvlášť motivovaní.

Naposledy v předminulém ligovém kole právě zmíněné opory soupeře ukázaly, že umí dávat góly. Při výhře 5:1 nad Trnavou se dvakrát trefili Rilke a Adauto, pátý gól přidal Šourek. "Také proti Hamburku hrál Adauto dost dobře, ale doufám, že se nám jeho přednosti podaří eliminovat," věřil Jarolím.

Čtvrteční zápas začne v 18:30 a řídit jej bude trojice makedonských rozhodčích v čele s Aleksandrem Stavrevem. Utkání odvysílá ČT4.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.65
více informací
Hamburger SV - AFC Ajax  (čtvrtek 21:00)
Trenér HSV Martin Jol doufá, že se brzo vyřeší otázka kolem budoucnosti Ivici Oliče, na kterého budou domácí v zápase s Ajaxem také velmi spoléhat. Chorvatský útočník po výhře nad Wernerem prozradil, že by rád v Hamburku ještě nějaký ten rok zůstal.
br> "Ivica je pro nás velmi důležitým hráčem. Je to typ fotbalisty a člověka, kterého v týmu potřebujeme a přesně toto jsem řekl také vedení. Nechci ztratit ani jednoho ze svých důležitých hráčů," řekl Jol. Podle nizozemského kouče by mohl být duel s Ajaxem klidně zápasem Ligy mistrů.

"Ajax je velmi atraktivním soupeřem a přesně takové zápasy potřebujeme. Mají především spoustu kvalitních mladých fotbalistů, na čemž si Ajax vždy zakládal." Jol může zařadit po trestu zpět do sestavy českého záložníka Davida Jarolíma.

Ajax začal svou cestu ve skupině F porážkou na hřišti Aston Villy 1:2, poté však vyhrál nad slovenskou Žílinou 1:0. Svěřenci Marca van Bastena věří, že mohou uspět i v Německu. "Jsou velmi nebezpeční svou rychlou hrou, musíme si na to dát pozor."

"Když se podíváte na průběžný stav ve skupině, je jasné, že potřebujeme body. V tomto zápase máme šanci nějaké urvat a budeme o to také usilovat," uvedl Van Basten Návrat do kádru hlásí Sulejmani, který ovšem není připraven odehrát celých 90 minut. Mimo hru jsou stále Donald, van der Heijden, Aissati, Huntelaar, Stekelenburg a Cvitanich.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Aston Villa (ENG)22003:16
2.Hamburger SV (GER)11002:13
3.AFC Ajax (NED)21012:23
4.Slavia Praha (CZE)10010:10
5.MŠK Žilina (SVK)20021:30
Skupina G
Club Bruggy - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 20:45)
Paradoxně nejhorší tým francouzské ligy vede skupinu G Poháru UEFA. Doposud St. Étienne neztratilo jediný bod, teď jede potvrdit svou úlohu lídra na půdu belgických Brugg, které ve svém prvním zápase uhrály bod v Trondheimu.

S týmem kouče Alaina Perrina to v Ligue 1 nevypadá vůbec dobře. Sedmkrát v lize za sebou včetně posledního střetnutí s Nice (0:1) prohrál a je tak na posledním místě tabulky. Ale Pohár UEFA, to už je jiná pohádka. Venkovní výhra v FC Kodani a domácí nad Trondheimem mu zaručuje už teď téměř jistou účast v další fázi. "Bruggy jsou solidní tým, dobře atleticky vybavený. Myslím, že je to soupeř rovný dobrému mužstvu Ligue 1. Všichni dřou pro tým, což nám poslední dobou trochu schází," myslí si Perrin.

Domácí mají početnou marodku. Mouhamadou Dabo, Stathis Tavlaridis, Sylvain Monsoreau, Christophe Landrin, Amine Linganzi i brankář Amine Linganzi nebudou moci nastoupit kvůli zranění. Suspendovaný je navíc prozatím i Moustapha Bayal Sall, nejistý je start i u čerstvé zraněného Davida Saugeta. Do sestavy se ale může vrátit kapitán Loic Perrin s Blaisem Matuidim. "Naše špatné výsledky neznamenají, že to jedeme do Brugg zabalit. Máme dobrou pozici k postupu, bodovat by bylo skvělé," burcuje Perrin.

Belgičané v lize naposledy porazili Mons na jeho hřišti 2:1 a jsou na úplně opačné straně tabulky než St. Étienne. Mužstvo trenéra Jackyho Mathijssena, jemuž by neměl chybět nikdo, už totiž šest utkání za sebou neprohrálo. Na tréninku měl jen menší problémy Blondel a Vermeulenovi se poranění hlavy hojí dobře.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.50 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rosenborg BK - Valencia CF  (čtvrtek 20:45)
Španělská Valencia tápe. Pohár UEFA je pro ní vzhledem k finálovým účastem v Lize mistrů trochu "degradací, " ale letos má problémy i v něm. V úvodním duelu totiž doma remizovala s podceňovanou dánskou Kodaní. Teď čeká jiný severský celek, norský Rosenborg.

Valencie se na domácí scéně nachází v tabulce La Ligy na čtvrtém místě, v poslední době se ale nevyvarovala. Jejím cílem je návrat do miliónové Ligy mistrů, po dvanácti kolech drží krok s absolutní špičkou. Nicméně z minulých čtyř zápasů získala jen čtyři body, remíza se Sevillou se sice určitě počítá, prohry s Gijónem či Santanderem se ovšem určitě nesmí opakovat.

Trondheim je ve skupině po dvou zápasech poslední, doma urval bod s FC Bruggy, vyhořel ale ve Francii, kde prohrál se St. Etienne jasně 0:3. Nyní má dost možná poslední možnost, jak se pokusit postoupit do 3. kola, prohra bude znamenat téměř definitivní konec. Trondheimu navíc skončila před čtrnácti dny domácí soutěž a v příštím roce kvůli páté pozici poháry hrát nebude, důležitým faktorem může být nekoncentrovanost po závěru ročníku či výpadek herní formy.

Naposledy se oba mančafty potkaly loni právě v Champions League, kdy Rosenborg vyhrál na vlastním Lerkendal Stadionu 2:0, stejný výsledek pak zopakoval na Pyrenejském poloostrově a na úkor španělského soka postoupil alespoň do 3. kola Poháru UEFA. Účty tak nejsou zdaleka vyřízené, dá se očekávat cokoliv, teď jde totiž úplně o stejnou situaci. K utkání se vyjádřil záložník David Albelda, který byl trenérem Ronaldem Koemanem loni vyřazen z kádru: "Nesrovnával bych to se situací v loňském roce, bude to úplně o ničem jiném," odmítá Albelda druhý kolaps. "Tento duel napoví, jak na tom který celek je s ambicemi. Rosenborg je fyzicky i psychicky silný, nic lehkého nás nečeká," dobře ví jedenatřicetiletý záložník.

V kádru hostů absentují David Silva a Vicente Rodriguez. Trondheim nemůže počítat s Markem Saparou, jinak je kompletní: "Je to pro mě velká škoda, moc jsem se na zápas těšil," smutní Sapara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.55 - 3.40 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Saint-Étienne (FRA)22006:16
2.Valencia CF (ESP)10101:11
3.Club Bruggy (BEL)10100:01
4.FC Kodaň (DEN)20112:41
5.Rosenborg BK (NOR)20110:31
Skupina H
CSKA Moskva - Lech Poznań  (čtvrtek 18:00)
Stadion Lužniki bude hostit utkání základní skupiny Poháru UEFA mezi CSKA Moskva a Lechem Poznaň. Případné vítězství zajistí domácím postup.

Trenér CSKA Valerij Gazzajev pošle na hřiště nejsilnější možnou sestavu, včetně brazilského kanonýrka Vágnera, který nenastoupil v posledním kole ruské ligy na hřišti Šinniku Jaroslavl kvůli žlutým kartám. I to byl jeden z důvodů, proč Armějci prohráli 0:1. Mrzet je to však nemuselo, druhé místo si s předstihem zajistili

Gazzajev nemá v úmyslu papírově slabšího soupeře podcenit. Polský celek jej zaujal v předchozím utkání Poháru UEFA proti Nancy, s kterým po sympatickém výkonu uhrál remízu 2:2. "Náš soupeř má dobré fotbalisty, na které je potřeba směřovat pozornost," poznamenal.

Lech patří k příjemným překvapením tohoto ročníku Poháru UEFA. Skromný klub vyprovodil debaklem 6:0 Grasshoppers a v 1. kole vyřadil i Austrii Víděň. V našlapané skupině H je sice považován za outsidera, ale výkonem proti Nancy ukázal, že se s ním musí počítat.

Na nejlepšího střelce ruské ligy Vágnera si hodně věří zadák Lechu Manuel Arboleda. "Love je samozřejmě dobrý, ale já jsem dobrý také. Samozřejmě je to skvělý útočník, ale podle mého názoru je lepší Carlos Tevez, proti kterému jsem měl tu čest hrát. A byl jsem schopen ho ubránit," věří si kolumbijský fotbalista.

CSKA bude chybět do konce sezony zraněný Luboš Kalouda a obránce Chidi Odiah. Kvůli vyloučení v Rotterdamu stojí Jevgenij Aldonin, kvótu žlutých karet naplnil Anton Grigorjev. Hostující Poznaň nemůže počítat s distancovaným duem Sławomir Peszko a Zlatko Tanevski.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:00)
Deportivo La Coruna přivítá ve svém druhém zápase Poháru UEFA skupiny H holandský Feyenoord Rotterdam. Jedná se o souboj dvou týmů, které zatím nezaznamenaly ani bod. Španělský tým odehrál pouze jeden zápas a v něm utrpěl debakl na hřišti CSKA Moskva 3:0. Feyenoord je na tom ještě hůře. V tabulce je poslední za dvě porážky. Oba týmy půjdou do utkání se snahou získat první body do tabulky a oživit tak naděje na postup. Pikantní bude zápas pro Roye Makaaye, který se vrací na místo svých největších úspěchů, tentokrát však v barvách Feyenoordu.

Deportivo je momentálně ve skvělé formě. Z posledních šesti zápasů pětkrát vyhrálo a jen jednou odešlo poražené. Navíc obdrželo pouze dva góly. Formu Deportiva poznalo i Athletico Bilbao v posledním ligovém kole Primera Divisón, když prohrálo na jeho hřišti 1:3. O góly vítězů se postarali Zé Castro, Joan Verdú a Andrés Guardado.

"Musíme zvítězit proti Feyenoordu pokud chceme zůstat ve hře o postup ze skupiny. Jsme si vědomi situace a nechceme promarnit příležitost,'' uvedl mexický záložník ve službách španělského týmu Guardado.

Do čtvrtečního zápasu nenastoupí Rodolfo Bodipo. Útočník španělského klubu si poranil koleno a mimo hru bude minimálně do konce letošního kalendářního roku.

I Feyenoord zažívá v současné době lepší chvilky. V posledních čtyřech utkání nepoznal hořkost porážky a nastřílel čtrnáct gólů. O víkendu zvítězil 3:1 nad týmem ADO Den Haag, když se o góly podělili Roy Makaay, Leroy Fer a Luigi Bruins. V tabulce však patří Feyenoordu až jedenáctá příčka.

"Pokud vyhrajeme, budeme mít ještě šanci postoupit do další fáze Poháru UEFA. Ale nebude to jednoduché, neboť Deportivo je velmi silný protivník, '' prohlásil trenér hostí Verbeek. Ten bude muset oželet v utkání plno hráčů. Mimo jsou De Guzman, Jon Dahl Tomasson, Ron Vlaar, Diego Biseswar, Danny Buijs, Michael Mols, Denny Landzaat a Serginho Greene.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.55 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CSKA Moskva (RUS)22006:16
2.AS Nancy-Lorraine (FRA)21105:24
3.Lech Poznań (POL)10102:21
4.Deportivo La Coruña (ESP)10010:30
5.Feyenoord Rotterdam (NED)20021:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (38)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Těžko říct jak ta Slávie,kdyby hrála doma tak dávám jasnou 1 ale venku to ta 0 být může.Tavares bude chybět strašně!

Reagovat
stas87

podme grobari!!!vyhra 2:0 a este oslavime postup!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Toteda si tak nevěř bude to čistá 0

Reagovat
smazaný uživatel

další šance pro Ševu..., jinak v Anglii hlavně neprohrát a zároveň šikovně šetřit síly hráčům, chystajících se na Palermo.

FORZA MILAN !

Reagovat
smazaný uživatel

Žilina musí vyhrať.

Žilina bojovať!!!

Reagovat
stas87

zilina a partizan snad oba vyhraju...

Reagovat
smazaný uživatel

AC Milan,Galatasaray,Sampdoria,

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska ten Rosenborg snad už pokoříme.

Reagovat
GEGE

Tak snad se Sheva konečně předvede v dobrém světle...doufám,že vedle něj nastoupí Pippo přece jen mu to v Evropě střílí...Portsmouthu chybí klíčoví hráči,takže očekávám pohodový zápas....0:2(Pippo,Sheva)FORZA MILAN!!!

Reagovat
smazaný uživatel

hosi tak jak jsem vcera bodoval,tak dneska svuj tiket zverejnim ale je o poznani skromnejsi,protoze ty kurzy jsou dnes bohuzel vyrovnany...

Schalke - City - under 2,5 (ale chtel jsem dat i cistou 1)

Hamburk - Ajax - under 2,5 (taky jsem chtel za 1, ale bal jsem se)

CSKA - Lech - over 2,5 (jinak jasna 1,ale bohuzel s malym kurzem)

Zilina - Slavie - 02

Galatasaray - Charkov - 1

Nijmegen - Spurs - 02

Olympiakos - Benfica 1

Portsmouth - AC - 10

za 50,- a muzu vyhrat skoro 1500 (mam vsazeno s jednou pripadnou chybou,jinak Ako by byla vyhra vyssi)

co tomu rikate?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevypada to vubec spatne... jenom, jaky mas kurzy u tech tipu: Slavie 02 a Galatasaray 1 ?

Sazky to nejsou spatny, ale rek bych, ze na ne bude nadhodnocenej kurz. A za tak nizkej bych to nedaval ....tu Slavii bych pod nejakejch 1,4 nesel a Galatasaray tak 1,8.

....jinak k tomu jednomu dodatku. U CSKA bych az tak jasnou 1 nevidel vyhrat by meli, ale Lech Poznan hraje vybornej fotbal a kdyby to byla treba remiza, tak nejaky velky prekvapeni by to rozhodne nebylo.

Reagovat
smazaný uživatel

To já zas bych moc nedával AC že nevyhraje...Pompey chybí dost hráčů ze základu...

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodne, tutovka to neni. Ale precejenom anglicky muzstvo hrajici doma je vzdycky silny a hlavne ze sazkarskyho pohledu bude podle me na tu 10 celkem hezkej kurz

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to určitě vynechal. Dal bych Galatasaray 1, PSG 10, Spurs 02,S.Moscow 02, Bruggy 10, valencia 2, CSKA 1

Reagovat
smazaný uživatel

Spartak jednoznacne 10

Reagovat
smazaný uživatel

jenze spartak hraje venku ale taky toto utkani me velice lakalo (1 na Dynamo) ale nakonec rozhodl strach

Reagovat
smazaný uživatel

Vim ze hrajou venku, myslel sem tim zapas Spartaku .... jojo, jednicka pri ty bide Spartaku byla urcite hodne lakava. Dinamo sem videl v nekolika zapasech letos a Spartak vidam pravidelne - a v soucasny chvili urcite je lepsi Dinamo.

Reagovat
smazaný uživatel

To nevadí, že je lepší. Já věím Spartaku že neprohraje. Můj názor,tip

Reagovat
smazaný uživatel

ale docela rizikovy zapas jinak...policajti budou mit v zahrebu docela pernou noc si myslim BBB a Spartakovci, to jsou snad nejhorsi ultras mimo polsko

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, ohledne fanousku to bude hodne zajimavy

Reagovat
smazaný uživatel

Jaká je kapacita Stadionu v Zagrebu? Kolik tam přijede Rusu, nebo fandů SM?

Reagovat
smazaný uživatel

30 000 ale kolik presne na uefu to nevim

Reagovat
smazaný uživatel

no a CSKA a Lech, tam se taky urcite neco semele

Reagovat
smazaný uživatel

No, a v Istanbulu na Gala taky nebude zrovna klidový režim, ale tak tam je to tradice už.

Reagovat
smazaný uživatel

no to myslim ze zadny extrem nebude ale vcera ty green supporters na San Siru to proste nemelo chybu

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší byly fans na Vicente Calderón...

Reagovat
smazaný uživatel

no jinak to neslo,ale normalne je tam taky pardni atmosfera

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslim si.... a tribuny na hnusnejch Luznikach sou vicemene poloprazdny Od pohledu tipuju 10-20 tisic.

Reagovat
smazaný uživatel

Ikdyz, jako ultras nejsou Spartakovci nic uchvatnyho... spis ohledne hools, bitek a podobne

Reagovat
smazaný uživatel

no spis urcite hooligans nez ultras,to mas pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

na neprohru slavie bylo 1,4 a galatasaray 1,55 (bylo to docela maly a chtel jsem dat spis over a nebo vyhru turku s handicepem,ale nakonec jsem zustal u snad jasne jednicky)

Jinak prave jsem taky zas az tak jasnou 1 na CSKA nevidel a zvlast ne pri kurzu 1,44 a docela me lakola neprohrale Lechu protoze vim ze hraje dobre,ale usoudil jsem ze nakonec nejspis padne dost golu...to AC no je to riskantni ale verim ze v anglii proste nevyhraji (kurt na neprohru Pompeys 1,65 tak jsem to zkusil )

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, takhle souhlas... tak snad te ten kurz na Galatasaray nevytresta

Reagovat
smazaný uživatel

no pri mem stesti ale vcera to bylo tak doufam ze jsem si to nevybral na hodne let dopredu

Reagovat
GEGE

Tak Senderos a Flamini nakonec v základní sestavě...Hlavně na Senderose jsem zvědavý jak to společně s Favallim na stoperu zvládnou....

Reagovat
smazaný uživatel

nemáš nějakej šikovnej link ? nemůžu nic kvalitního najít...

Reagovat
GEGE

Zatím taky nic nemám zkouším to přes Sopcast ale hodně se to seká....

Reagovat
smazaný uživatel

že by mi nebylo souzeno nás vidět v Uefě ? fakt jsem ještě neviděl náš jedinej zápas..., protože mi do toho přes týden vždycky něco vlezlo a dneska pro změnu nemůžu nic najít. i když né, že by mě to nějak extra tankovalo..., UEFA - heh.

Reagovat
GEGE

Tak snad se něco najde...Njn UEFA je jenom slabý odvar ale aspoň se můžeme soustředit na ligu....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele