PŘESTUPY? CALCIO NEMÁ PENÍZE!

29.07.2004, 09:26
Aktuality
Jak krásné roky prožívalo Calcio v devadesátých letech? Italské kluby vládly evropským soutěžím, nedobytné pokladny v kancelářích jejich prezidentů přetékaly milióny dolarů, trenéři si mohli ukázat na jakéhokoliv hráče a šeková knížka vypadala jak "hrnečku vař a stolečku prostři se"!

Nikdo nemohl konkurovat této továrně na peníze. Argentinci, Brazilci, Nizozemci, Němci, Francouzi, Afričani, Asiaté, dokonce i hráči ze zemí kdysi oddaných moskevskému Kremlu, prostě celý fotbalový svět toužil po teplém místečku v tomto pozemském ráji. Peněz bylo tolik, kolik snahy po nákupu mnohdy za každou cenu, a tak se často "povedlo" utratit pár miliónků za hráče, kteří se ukázali v jednom přáteláku a zmizeli v propadlišti.

Ale nikomu to moc nevadilo. Skončilo XX. století a dnes je toto období v nenávratnu, jakoby tisíc let zpět. Termín pro ukončení přestupů je sice stanoven na 31. srpna, ale dnes je jasno, že se nic moc nestalo a vůbec nic se již nestane. Po dlouhé době víc hráčů z nejvyšší italské ligy odešlo, než do ní přišlo. Ven 21, dovnitř 17! Aby tato čísla vypadala ještě hrozivěji, je nutno povšimnout si dvou následujících aspektů. Za prvé: počet uskutečněných transakcí je trapně nízký, již se nepočítá na stovky, jako tomu bylo v minulém desetiletí. Za druhé: odcházejí mladí a talentovaní fotbalisté a přicházejí většinou ti, kteří propadli jinde, nebo mají dobu své slávy dávno za sebou. Podtrženo a sečteno - italské zlato se již netřpytí!

Situace by působila ještě hrozivěji, kdyby neexistoval bohatý a zároveň štědrý mecenáš, jakým bezesporu je majitel Interu Milán Massimo Moratti. Tento pán, po desetiletí multimiliónových investic do hráčů a trenérů, které jeho klubu většinou nepřinesly očekávané sportovní výsledky, se nenechal odradit a naopak vsadil znovu na poněkud omšelého a vypelichaného koně. Jeho první koupí se stal mladý trenér s mentalitou vítěze, Roberto Mancini. Aby se necítil sám, přivedl mu snad jediné dva pořádné "nákupy" této sezóny. Estebana Cambiassa a Nicoláse Burdissa. Doplňují je Juan Sebastián Verón (na hostování z Chelsea) a Edgard Davids (volný hráč), ale v jejich případě se snad nedá mluvit o pozitivním saldu, protože Nizozemec již v Itálii hrál v minulém roce a Argentinec přichází s nálepkou fiaska při své dobrodružné výpravě na ostrovy, když před tím strávil 5 sezón na Apeninském poloostrově. Samozřejmě, že se Inter zbavil několika fotbalistů. Mohammed Kallon odešel do Monaca, přestoupili rovněž nevýrazní hráči jako Turek Okan, Francouzi Brechet a Dalmat... Je tedy jasné, že Moratti za více nakoupil, než prodal.

S Interem ale ty velké příchody končí. Je tu přestup Vikashe Dhorasoo do AC Milán, byl získán ještě před EURO 2004, tento 31letý fotbalista bude o místo na slunci muset bojovat. Snad je možno považovat za významnou změnu návrat Hernána Crespa, jednoho z nejlepší útočníků současnosti, ale Milán ho získal na roční hostování, bez práva nákupu, také již v Itálii hrál a ani on se v Chelsea neprosadil. Palermo koupilo dva zajímavé hráče z jižní Ameriky, kteří ale budou muset na sobě moc a moc pracovat. Jedná se o Mariana Gonzáleze z Racingu de Avellaneda a Ernesta Fariase z Estudiantes de La Plata.

Odešlo několik fotbalistů, kteří mají jistě vyšší cenu a herní kvalitu, než mnozí z těch, kteří přicházejí. Jedná se v první řadě o Waltera Samuela, vynikajícího obránce, který z AS Řím emigroval do Realu Madrid, dále Ernesto Javier Chevantón odešel, tak jako Kallon, do Monaca. Andrés Guglielminpietro po šesti letech v Itálii přestoupil do Boca Juniors, odchází rovněž Lucas Castroman a mladý chilský útočník Mauricio Pinilla, kterého Chievo prodalo do Sportingu Lisabon. Stefano Fiore, Bernardo Corradi, Marco Di Vaio a Emiliano Moretti jsou pro změnu Italové odcházející do Valencie. Z Milána jdou pryč Martin Laursen a Roque Junior, rozloučil se rovněž náš, na EURO 2004 dobře hrající, Martin Jiránek, Brazilci Matuzalem a Lima, Nor John Carew.

Jaké jsou hlavní příčiny tohoto odlivu krve z Calcia? Od minulého roku je v platnosti pravidlo o možnosti nákupu jediného hráče ze zemí mimo EU, chce-li klub dalšího, musí nejdříve prodat jednoho z těch, kteří byli v uplynulé sezóně v kádru. To samozřejmě omezuje možnosti příchodů ze zemí mimo zónu a kluby si moc a moc rozmýšlejí přijmout do svých služeb někoho, kdo nevlastní evropský pas. A je tu ekonomická krize, která Itálii zasáhla v plné síle a od jisté doby si i ty nejmocnější kluby více hledí stránky finanční, než té technické. V neposlední řadě je to konkurence, se kterou pravděpodobně nikdo nepočítal. A nejedná se jen o Anglii a Španělsko, kde je k dispozici mnohem více peněz, než v současné fotbalové Itálii. Objevují se nové trhy, nejen ten francouzský, ale i turecký, lákavé nabídky přicházejí rovněž z mnoha arabských a ex-sovětských zemí. Jasně o tom vypovídají případy přestupů Matuzalema do Šachťoru a Jiránka do Spartaku Moskva, který už předtím získal Fernanda Cavenaghiho z River Plate (11,5 miliónu dolarů ) a Clementa Rodrígueze z Boca Juniors.

Italský fotbal se tedy bude muset začít více spoléhat na vlastní líheň talentovaných mladíků, což může v brzké budoucnosti výrazně pomoci reprezentaci této země. Ale kvalitě ligy to zřejmě nějaký čas moc prospívat nebude...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (12)

Přidat komentář
HOST*matygol

zvu Vás na novou stránku o Arsenal F.C. - http://www.arsenal.wz.cz .. těšíme se na další goonery

Reagovat
smazaný uživatel

stoji za hovno

Reagovat
HOST*d56

Pokec o calciu www.intermilan.wz.cz

Reagovat
HOST*ANONYM

chlapi, podivejte se na sestavy anglickych a spanelskych muzstev a uvidite sami, jakou silu ma serie A FORZA LEGA CALCIO!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Má menší než Španělská pač v Itálii jsou hráči za zenitem s velkými jmény a velkým věkem. Kupujou ty, co se jim vůbec nedařilo - Crespo, Veron ( to fakt nechápu, co je to proboha za posily???) A navíc, španělské týmy ( až na nějakou tu vyjímku...) mají většinou tým skvěle vyvážený - např. Valencie a Depor s Barcou ( někoho jsem vynechal, a to kvůli Beckhamovi, který se tam vůbec nehodí a kvůli Del Bosquemu a Hierrovi ) , nejsou to nějakíé super hvězdy, ale kam to loni dotáhly., Barcu nemyslím, ta má teď nový tým, takže to přijde až tuhle sezonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a anglie, viz Arsenal a Chelsea...

Reagovat
smazaný uživatel

Tvoje připomínka je poněkud nešťastná. Podívej se na sestavy řeckého a francouzského nároďáku a potom tady mudruj

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo na mě? Jestli jo, tak si za mým ttvrzením o větší kvalitě týmů ze Španělska a Anglie stojím.

Reagovat
smazaný uživatel

To nebylo na tebe. Největší kvalitu mají týmy ze Španělska. Nejsou to leckdy žádná velká jména, ale mají takovou technickou vyspělost, že dokonale drží míč a nemusí ztrácet síly tím, že ho pořád někde honí (spodní půlka Premier League). Italské týmy sice mají jmény našlapané soupisky, ale ti hráči už jsou mnohdy za zenitem. Teď to navíc o 2 týmy rozšířili a bude to jenom horší.

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak.

Reagovat
HOST*Zil

Tak to je přesný.....pořád někde honěj míč a fotbal stojí za hovno jen ne spodní půlka Prem. Leag. ale celá Prem. Leag.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele