UEFA potrestala Slavii za odvetu s AC Milán pokutou přes dva miliony korun

26.04., 13:56, aktualizováno 26.04., 14:20
Aktuality
Fanoušci Slavie (© AFP)

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) udělila Slavii za chování fanoušků v odvetě osmifinále Evropské ligy s fotbalisty AC Milán (1:3) v Edenu celkovou pokutu 87 tisíc eur (zhruba 2,2 milionu korun).

Příznivci vršovického klubu se provinili házením kelímků na hráče soupeře, skandováním "UEFA mafia" a blokováním schodů. Kapitán týmu Tomáš Holeš si za vyloučení nezahraje jeden příští zápas v evropských pohárech.

Pražané se obávali uzavření některých tribun, což se nestalo. Za události během podzimního domácího zápasu Evropské ligy s AS Řím (2:0) ve skupině dostala Slavia pokuty v celkové výši 91.625 eur (asi 2,23 milionu korun), což je nejvyšší peněžitý trest, jaký jí disciplinární komise UEFA dosud udělila. Pražané měli navíc podmínečně uzavřenou tribunu Sever a asistent trenéra Zdeněk Houštecký tehdy dostal za nesportovní chování trest na jedno utkání.

Příběh se v odvetě s dalším italským klubem opakoval. Disciplinární komise vytkla Slavii organizační nedostatky a chování fanoušků na tribunách. Pražané musejí zaplatit 32.000 eur za blokování schodiště a východů, což je tradiční problém na tribuně Sever. Fanoušci se podle UEFA provinili také provokativními a urážlivými hesly (20.000 eur) a vhazováním předmětů na hrací plochu (35.000 eur).

Díky účasti a výsledkům v Evropské lize získala Slavia v této sezoně 12,43 milionu eur (316 milionů korun).

Slávisté v odvetě marně doháněli porážku 2:4 z Milána, navíc opět dohrávali o deseti. V době největšího tlaku domácích švédský sudí Nyberg po dlouhé konzultaci s videorozhodčím vyloučil Holeše, který přišlápl kotník Calabriovi. Pražané tak vydrželi v plném počtu o šest minut kratší dobu než v úvodním zápase, v němž byl Diouf vyloučen v 26. minutě.

Červená karta spustila emoce na hřišti i v hledišti, odkud pak přiletělo na hrací plochu několik kelímků s pitím. Po řadě sporných soubojů dostal za protesty žlutou kartu i trenér Trpišovský.

Někteří fanoušci později zareagovali na výzvu vedení Slavie a přiznali se k házení předmětů na hrací plochu. Odčiní si jej veřejnými pracemi ve prospěch klubu. Na sociální síti X o tom informoval předseda představenstva Pražanů Jaroslav Tvrdík s tím, že ostatním viníkům hrozí pokuta až 50.000 korun a dvouletý zákaz vstupu na všechna utkání v Edenu.

Výběr nejvyšších pokut pro české kluby od Evropské fotbalové unie (UEFA) za chování fanoušků v pohárech (řazeno chronologicky; částky v korunách podle dobového kurzu):

Listopad 2005 - Za opakované rasistické projevy fanoušků při zápase s Thunem v základní skupině Ligy mistrů v Bernu dostala Sparta pokutu ve výši 1,1 milionu korun. Letenský klub navíc nesměl prodávat vstupenky na nejbližší venkovní zápas v soutěži.

Říjen 2014 - UEFA potrestala Spartu za chování fanoušků v Bratislavě při utkání Evropské ligy se Slovanem pokutou 80 tisíc eur (asi 2,2 milionu korun) a podmínečným uzavřením stadionu na jedno utkání.

Srpen 2018 - Kvůli výtržnostem fanoušků v 2. předkole Evropské ligy se Suboticou udělila UEFA Spartě dvě pokuty v celkové výši 100 tisíc eur (dohromady přes dva a půl milionu korun), navíc jí na příští domácí utkání uzavřela stadion.

- Slavia dostala pokutu 66 tisíc eur (zhruba 1,7 milionu korun) za urážlivé pokřiky fanoušků na adresu UEFA v úvodním domácím utkání 3. předkola Ligy mistrů s Dynamem Kyjev.

Listopad 2023 - UEFA potrestala Slavii za události během domácího zápasu Evropské ligy s AS Řím pokutou v celkové výši 91.625 eur (asi 2,23 milionu korun). Pražané měli navíc podmínečně uzavřenou tribunu Sever.

Duben 2024 - Sparta dostala od UEFA celkovou pokutu 51.500 eur (zhruba 1,3 milionu korun) za použití pyrotechniky, blokování průchodů a házení předmětů na hřiště v domácích zápasech Evropské ligy proti Galatasarayi a Liverpoolu.

- Slavia musí zaplatit celkovou pokutu 87 tisíc eur (zhruba 2,2 milionu korun) za chování fanoušků v domácí odvetě osmifinále Evropské ligy s fotbalisty AC Milán. Její příznivci se provinili házením kelímků, urážlivými pokřiky na adresu UEFA a blokováním schodů.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
mrtvej ofsajd

Tak to je v pohodě, čekali jsme horší rychtu.

Reagovat
naheCZ

Já hlavně čekal uzavření těch sektorů ve výjimce. Takto jsme vyšli z toho v pohodě no.

Reagovat
Dirtyfoxx420

Tak jasně že jo borci, v cajku, vy to neplatíte

Reagovat
icka

Reagovat
mrtvej ofsajd

Doktore, nic neplať v mým kšeftě!

Reagovat
Puskas

Reagovat
naheCZ

Co je zas na tom? Ve chvíli, kdy jsme se do toho už dostali, je "jen" pokuta ještě mírný trest. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se nemuselo platit nic...

Reagovat
wyqinac

#uefamafia

Reagovat
Freedo

Reagovat
ACSMan

Jak se projevuje to blokování schodů? Znamená to že tam stojí nějaký čumil? Že tam o poločase jde moc lidí a neumí zipovat? Nebo, že na těch schodech během zápasu nejde projít?

Reagovat
Puskas

nebo že tam sedí a protestují proti poškozování přírody, třeba proti tomu, že hráči šlapou po trávě...

Reagovat
mrtvej ofsajd

Prostě blokáda ze strany pivní infanterie a problemovych pomocných sborů.

Císař je pak nespokojen, protože linie nejsou vyrovnany, jak si to predstavuje.

Reagovat
Mistřizbystří

Tím se myslí asi kotel, že tam fanoušci stojí na schodech mezi sektorama sedaček, aby tam nebyly hluchý místa.

Reagovat
kilobyte

Kolik na těch pokutách asi UEFA za rok vybere? To asi nebude malá částka.

Reagovat
JackDaniels.

Je niekde diskusia k desnemu hokeju?

Reagovat
St. Pauli

42. Tuto a dalsi odpovedi na otazky zivota, vesmiru a tak vubec, naleznes v diskusi pod Portem.

Reagovat
PlackaSKS

za reklamu na nejlepší článek nejlepšího autora

Reagovat
Pablos

a já proč to tam má tolik komentů... to se tam jdu podívat tedy

Reagovat
Pablos

dobrá degešárna tam

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Mass

Děs a hrůza

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
Salfovic

Co to je zase za bordel ?

Slavie měla podmínečně uzavřenou severní tribunu, z ní pak hází na hráče soupeře kelímky a nic. Jen finanční pokuta.

Plzeň, která měla těch prohřešků daleko méně, dostala za házení kelímků po soupeři hned podmínku uzavření tribuny na dva roky.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Je to trochu divný.

Třeba konpenzuji červenou pro Holese.

Reagovat
Vinci

Tu jasnou?

Reagovat
Mass

Čemu se divíš? uefa mafia

Reagovat
PlackaSKS

Protože Plzeň je malý, procincni klub

Reagovat
Kaspar

OT: Kde je tu diskuze k hokeji?

Reagovat
fsada

To jsou ještě drobný , kdyby měli mít zavřenej celej a nebo jen část stadionu , dopad by byl větší , tohle je pohoda ....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele