Ligue 1 preview - 21. kolo

19.01.2008, 09:59, aktualizováno 20.01.2008, 08:02
Previews
Po osmi sobotních utkáních 21. kola francouzské nejvyšší soutěže jsou na programu další dva zápasy. V jednom z nich své síly změří Nice s Nancy, ve druhém mistrovský Lyon zajíždí na hřiště letos trápícího se Lensu.
FC Lorient - Paris Saint-Germain  (sobota 18:10)
Ve formě hrající PSG zajíždí na hřiště Lorientu, kde bude chtít prodloužit svoji vítěznou šňůru. Zároveň jsou Pařížané namlsaní vysokou výhrou v Ligovém poháru.

Tým z hlavního města porazil ve středu v Ligovém poháru Valenciennes vysoko 4:0 a postoupil do semifinále, kde se utká s Auxerre. "Konečně nás opustila smůla, kterou jsme měli v několika minulých zápasech, nyní se můžeme plně soustředit na hru," řekl kouč PSG Paul Le Guen.

Lorient prohrál v minulém kole v Monaku, předtím si ale na konto připsal osm zápasů v řadě bez porážky. "Víme, že nejtěžší zápasy teprve přijdou, nesmíme usnout na vavřínech a co nejrychleji získat 44 bodů, které nám zajistí klidný konec sezóny," tvrdí kapitán domácích Sylvain Marchal.

Ve velmi vyrovnané tabulce jsou hráči PSG jen sedm bodů od pohárových příček, ačkoliv před několika týdny byli na sestupových pozicích. Lorient je na desáté pozici právě před Pařížany.

PSG se bude muset minimálně na měsíc obejít bez Didiera Digarda, 21letého záložníka vyřadil ze hry poraněný stehenní sval. Dále hosté nemohou využít služeb Yepese a Gallarda. Domácím budou chybět Medhi Benatia a Hamed Namouchi.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
F. Audard, C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, A. Cantareil, Y. Hautcoeur, O. Ewolo, F. Abriel, U. Le Pen, M. Vahirua, R. Saïfi
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
M. Landreau, Cearà, Z. Camara, G. Bourillon, S. Armand, A. Diané, C. Chantôme, J. Clément, J. Rothen, P. Luyindula, D. Ngog
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.80 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Marseille sice v posledních zápasech začala přavidelně bodovat, přesto zůstává ve druhé polovině tabulky. Tento víkend doma hostí Valenciennes, které si narozdíl od Olympiqueu na špatné výsledky stěžovat rozhodně nemůže.

V tabulce Ligue 1 domácím patří až dvanácté místo. S Marseille se vždy počítá na příčky nejvyšší, ale v současné situaci to budou mít domácí velmi složité. Rok 2008 začali prohrou v Rennes 1:3 a v týdnu přišla další špatná zpráva, a to když Olympique vypadl i z Ligového poháru. Ve čtvrtfinále nestačil na AJ Auxerre, kterému podlehl 0:1. O nepohodě v kabině domácích se zmiňuje i jejich vlastní trenér Eric Gerets: "Máme v týmu některé hráče, kteří mají silný charakter a když jsem sem přišel, byl tým rozháraný. Ale své problémy jsme si už vyříkali. Prohra v Auxerre je ránou, ale život jde dál," říkal po neuspěchu v poháru a k následujícímu zápasu dodává: "Čeká nás zajímavý zápas a vynasnažíme se zvítězit." Do duelu nenastoupí tito hráči: Juan Krupoviesa, který pyká za červenou kartu, Jacques Faty a Ronald Zubar jsou zranění a Mamadou Niang reprezentuje svou zemi na africkém šampionátu.

Hosté v minulém kole potvrdili své ambice na vysoké umístění a doma porazili St. Etienne 2:0. Díky tříbodovému přídělu se hráči Valenciennes posunuli už na čtvrté místo Ligue 1. Jenže jim v uběhlém týdnu pěkně spadl hřebínek, a to po velmi zpackaném utkání v Ligovém poháru. V zápase čtvrtfinále nestačili na PSG a podlehli mu vysoko 0:4. "Je těžké zkousnot takovouto porážku," říkal po zápase kouč hostí Antoine Kombouare, ale obratem dodává: "Věřím však, že se znovu zvedneme a budeme hrát jako předtím, a to tak rychle, jak to bude možné." Jenže i jeho trápí docela rozsáhlé absence. Na listině zraněných jsou například Carlos Sanchez, Yacine Bezzaz, Eric Chelle, Jeovanio a Khaled Kharroubi.

V podzimním vzájemném zápase všechny překvapil vítězstvím Valenciennes, to když doma porazil Olympiqueu 2:1. V tuto chvíli by to sice takové překvapení nebylo, ale přesto zůstávají domácí favority.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda - L. Bonnart, J. Rodriguez, G. Givet, J. Sabo - M. Valbuena, L. Cana, S. Nasri, B. Cheyro0, K. Akale - D. Cissé
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau - M. Traoré, A. Ouaddou, W. Martinez, D. Ducourtioux - R. Mater, G. Doumeng, D. Belmadi, S. Roudet - G. Pujol, S. Savidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Olympique Lille  (sobota 20:00)
Na stadionu Augusta Bonala čeká fanoušky o tomto víkendu zápas o nesestupovou pozici. Tu sice v součastnosti drží hosté y Lille, ale domácí Sochaux se před týdnem prezentovalo překvapivým vítězstvím a doma bude určitě dost nebezpečné.

Zdá se, že se domácí pomalu ze zpackaného podzimu oklepávají. V minulém kole totiž překvapivě zvítězili na stadionu sedmého Le Mans. Zápas zvládli v poměru 2:0. Byl to první zápas pro trenéra Francise Gillota na lavičce Sochaux a takto se o vydařeném utkání zmiňoval: "Byl by to skvělý start, pokud bychom to zkombinovali i s vítězstvím v zápase národního poháru. Dodalo nám to sebedůvěru. Zápas v Le Mans ukázal, že pokud hrajeme zodpovědně, dostane se nám odměny."

Na listinu domácích absencí se po červené kartě dostal Stephane Dalmat. Omar Daf, Sebastien Grax a Maxime Josse sice doléčili svá nedávná zranění, ale o víkendu budou hrát jen s rezervním týmem.

Současné výsledky Lille určitě nepoukazují na to, že hosté ještě nedávno bojovali v zápasech Ligy mistrů, kde dělali potíže i takovému Manchesteru United. V tuto chvíli se hosté trápí a jejich pozice ve francouzské Ligue 1 se doposud zastavila na čísle 17. Ani první zápas v novém roce Olympiku určitě nevyšel tak jak si představoval. V prvním zápase druhé poloviny sezony totiž doma jen remizoval s týmem FC Metz. Hosté se tedy v Sochaux pokusí vylepšit si bilanci a případně se i posunout tabulkou vzhůru. Budou se však muset obejít bez Gregoryho Tafforeaua a Emersona.

Na začátku sezony se rozešly týmy smírně, to když v Lille skončil jejich vzájemný zápas 1:1. Ani tentokrát se remíza určitě vyloučit nedá.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
T. Richert - S. Pichot, J. Bréchet, D. Perquis, O. Daf - M. Isabey, R. Pitau, L. Mathis, N. Maurice - M. Dagano, M. Erding
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
G. Malicki - F. Beria, A. Rami, N. Plestan, M. Bastos - S. Lichtsteiner, M. Debuchy, Y.Cabaye, L. Obraniak - P. Frau, P. Kluivert
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.80 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Metz - AS Monaco  (sobota 20:00)
Monako je sice v roce 2008 ještě neporaženo, ovšem Jeremy Menez, záložník Monaka, ví, že jeho tým má na víc. S plánem vylepšit stávající osmou pozici pojede Monako na půdu posledních Mét a nečeká se nic jiného než výhra hostů.

Jeremy Menez stále není spokojen s výkony Monaka a vidí rezervy. "Od začátku roku 2008 jsme dvakrát vyhráli, ale pořád máme co zlepšovat," myslí si naděje francouzského fotbalu. "Pokud chceme v této sezóně něco dokázat, ne být v polovině tabulky, musíme se vytvářet více šancí, které proměníme a dohrávat více zápasů s čistým kontem. Vždy máte co zlepšovat a pro nás to platí dvojnásob."

Mohlo by se zdát, že to pro Monako bude v sobotu proti Métám procházka růžovým sadem, ovšem pouhý pohled na tabulku může klamat. Méty se pod novým koučem Yvonem Pouliquenem alespoň trochu zvedly. Ovšem přes remízu z minulého kola proti Lille, zůstávají beznadějně poslední a jsou žhavým kandidátem na sestup. Pouliquen moc dobře ví, že Monako bude trochu tvrdší ořešek než Lille. "Monako příliš nevyniká svým týmovým pojetím, ovšem v jeho kádru je dostatečné množství individualit, které jsou schopné tento deficit nahradit," řekl trenér klubu z Lotrinska. Tomu budou v zápase s Monakem navíc pravděpodobně chybět Rudy Gestede a Julien Cardy. Na druhé straně nebudou k dispozici Sylvain Monsoreau, Lucas Bernardi a Vincent Muratori.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Marichez – Cubilier, Delhommeau, Bassong, Gueye – N'Diaye, Agouazi, Francois, Gygax - Pjanic, Renouard.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Roma – Adriano, Bolivar, Modesto, Muratori – Pino, Perez, Bernardi, Nene – Bakar, Piquionne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.00 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Etienne - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Domácí budou chtít v zápase s Rennes ukončit sérií tří porážek v řadě a vylepšit si své dosavadní třinácté místo v tabulce.

Další prohra by mohla dostat pod tlak domácího kouče Rousseyeho, jeho svěřence nečeká nic lehkého, tým z Rennes se totiž pomalu dostává do formy. "Nemůžeme zpochybnit, že se na nás ty špatné výsledky nepodepisují. Jsme v obtížné situaci, musíme se pevně semknout a ukázat, že hrajeme jako tým," říká domácí středopolař Perrin.

Rennes se pod novým trenérem Lacombem daří, z dvou zápasu pod jeho vedením vytěžilo čtyři body a nechalo tak zapomenout na sérií šesti porážek z předchozích utkání.

V minulém kole porazilo Rennes Marseille 3:1, nový trenér hostí však není úplně spokojen a dodává k tomu: "Musíme se zlepšit ještě v mnoha oblastech a ukázat, že jsme silný tým."

St. Etienne postrádá Nivaldeho, který je zraněný, hostům chybí Esteban, Borne a Ekoko.
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
J. Janot, M. Dabo, S. Tavlaridis, B. Nivaldo, C. Varrault, C. Landrin, B. Matuidi, L. Perrin, G. Dernis, B. Gomis, Ilan
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Pouplin, R. Fanni, P. Hansson, B. Cheyrou, U. Echiejile, J. Leroy, O. Sorlin, F. Lemoine, S. Wiltord, M. Pagis, J. Briand
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.90 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Le Mans UC 72 - Girondins Bordeaux  (sobota 20:00)
Bordeaux zajíždí na půdu houževnatého Le Mans, kde se pokusí zvítězit a udržet se v závěsu za vedoucím Lyonem.

Domácí se v průběhu týdne utkali v Ligovém poháru s Lyonem, který senzačně vyřadili a postoupili do semifinále, kde na ně čeká Racing Lens. Lyon nehrál nijak oslnivě, toho Le Mans využilo a Matsui poslal domácí mezi nejlepší čtyři celky.

Bordeaux je jen o skóre horší než překvapení sezóny z Nancy, ale z kabiny se ozývají hlasy, že nic není ztraceno a tým bude bojovat až do konce a popere se o mistrovský titul. Hosty nečeká lehké utkání, porazit Le Mans na jeho hřišti bude těžký oříšek – ostatně o tom se ve středu přesvědčil i Lyon.

Obránce Bordeaux Marange si však myslí, že se na výkonu domácích podepíše absence některých hráčů, kteří jsou na Africkém poháru národů. "Hráči, kteří je nahradí, nemusí být zvyklí na zápasový rytmus a to by mohla být naše výhoda."

Le Mans se musí obejít bez zraněných De Mela a Basa. Hostům chybí Jemmali, který má poraněný lýtkový sval.

Hosté vyhráli tři z posledních pěti zápasů a na vedoucí Lyon ztrácejí šest bodů. Domácí jsou na 7. místě se ziskem třiceti bodů.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Y. Pelé, J. Calvé, S. Bouhours, C. Louvion, G. Loriot, D. Matsui, M. Douillard, M. Coutadeur, H. Yebda, A. Le Tallec, T. De Melo
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, M. Chalmé, M. Planus, Henrique, F. Jurietti, Alonso, B. Trémoulinas, A. Diarra, J. Micoud, D. Bellion, F. Cavenaghi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.95 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AJ Auxerre - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Auxerre uvidí souboj dvou sousedů v tabulce, šestnácté AJ hostí o jednu příčku lépe postavený Štrasburk. Hosté se budou chtít po třech prohrách v řadě zvítězit a zastavit svůj pád tabulkou.

Domácím se přes týden dařilo, ve středu porazili brankou Pedrettiho z devadesáté minuty Marseille 1:0 a postoupili do semifinále Ligového poháru, kde se střetnou s Paris Saint-Germain.

Svěřenci trenéra Furlana zahájili sezónu dobře, ale v posledních utkáních se jim příliš nedařilo a propadli se tabulkou k týmům ohroženým sestupem. Brankář Štrasburku k tomu dodává: "Je v našich silách zase stoupat vzhůru."

Domácí mohou za své umístění děkovat dobrým výsledkům ze zápasů na vlastní půdě, z hřišť soupeřů se jim povedlo přivézt pouze pět bodů.

Auxerre bude chybět Traore, který reprezentuje svou zemi na Africkém poháru národů a dvojice zraněných Kahlenberg s Grichtingem. Hostům chybí vykartovaný Rodrigo.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
O. Sorin, J. Jaurès, A. Marcos, J. Mignot, K. Chafni, F. Thomas, B. Pedretti, T. Kahlenberg, K. Lejeune, I. Jelen, D. Niculae
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
S. Cassard, G. Lacour, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos, J. Fanchone, Rodrigo, R. Cohade, P. Johansen, Y. Abdessadki, A. Santos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.00 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Stade Caen  (sobota 20:00)
Toulouse se v posledních zápasech herně zvedá a svými nedávnými výkony určitě své fanoušky potěšilo. V cestě tabulkou vzhůru budou chtít domácí pokračovat i ve 21. kole, to však musí doma uspět s Caen.

Domácí opravdu v poslední době předvádí velmi zajímavé výsledky. Nejprve se na konci roku rozloučili s Evropou pěknou výhrou nad Spartakem Moskva, rok 2008 sice načali prohrou, ale výkonem zklamaní určitě být nemuseli. V první zápase totiž odehráli velmi vyrovnaný duel v Lyonu s domácím Olympiquem. Jenže nakonec zde prohráli 2:3 a po dobře odvedené práci si nepřivezli domů ani bod. Do zápasu s Caen nebudou moci počítat s mnoha oporami týmu. Kvůli zranění chybí Congre, Jeremy Mathieu a Jon Jonsson. Fode Mansare a Achille Emana jsou na Africkém poháru národů.

Caen zatím svými výsledky určitě udivuje celou Francii. Nováček Ligue 1 totiž patří k současné špičce tabulky a velmi vážně může promluvit do boje o evropské poháry. Do Toulouse si ještě k tomu veze velmi povedenou sérii. Stade Caen totiž posledních sedm zápasů nepoznalo hořkost porážky. V minulém kole Caen doma obralo o body vysoko postavené Nancy. Do zápasu s Toulouse za hosty nenastoupí Gregory Leca, Nicolas Florentin a Vincent Plante.

Na podzim si to týmy rozdaly ve třetím kole a tehdy Caen zvítězilo. V sobotu by se to klidně mohlo opakovat. Oba týmy v poslední době hrají velmi dobře a tipovat vítěze je velmi složité.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
N. Douchez - A. Ebondo, D. Arribagé, M. Cetto, H. Ilunga - B. Bergougnoux, N.Dieuze, P. Sirieix, M. Sissoko, S. Arrache - J. Elmander
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
A. Thebaux - C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube - R. Gomis, B. Nivet, G.Proment, A. Deroin, J. Eluchans - Y. Gouffran
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.00 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Nice - AS Nancy-Lorraine  (neděle 18:00)
Nedělní večer nabídne zajímavé utkání, páté Nice hostí v tabulce druhé Nancy. Domácí mají před sebou zajímavou výzvu. Pokud v tomto utkání neprohrají, připíší si na své konto cenný skalp – 12 měsíců bez porážky na domácím stadionu.

Nice naposledy doma prohrálo 24. ledna 2007, kdy podlehlo Toulouse 0:1. I v letošní sezóně mají domácí na svém hřišti skvělou bilanci, z deseti utkání dokázali šestkrát vyhrát, zbylá utkání skončila remízou.

Nancy se drží v těsném závěsu za vedoucím Lyonem, ačkoliv v poslední době několikrát klopýtlo - poslední 4 zápasy skončily remízou a na tým se dotáhlo ambiciózní Bordeaux. Mužstvu se nedařilo ani v Ligovém poháru, ve středu museli hráči překousnout jednoznačnou porážku 3:0 od Racingu Lens.

Oba týmy mají nejlepší obrany v celé soutěži, Nice obdrželo během 20 zápasů pouhých 14 gólů, hosté dokonce o tři branky méně.

Domácím chybí zranění Hognon a Yahaya, další hráči reprezentují svou zemi na Africkém poháru národů.
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
H. Lloris, C. Jeunechamp, A. Yahia, O. Echouafni, I. Gace, C. Rool, F. Balmont, Ederson, D. Hellebuyck, H. Bamogo, L. Laslandes
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
G. Bracigliano, F. Biancalani, Andre Luiz, S. Puygrenier, D. Sauget, I. Dia, P. Berenguer, C. Malonga, B. Gavanon, Kim, M. Fortune
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Racing Lens - Olympique Lyon  (neděle 20:55)
Vedoucí Lyon cestuje v neděli na hřiště Racingu Lens, kde se pokusí udělat další důležitý krok za cestou k francouzskému titulu. Hosté se budou také snažit napravit vyřazení z Ligového poháru.

Lyon ve středu prohrál s Le Mans nejtěsnějším rozdílem 0:1 a na semifinálové boje Ligového poháru musí zapomenout. "Musíme zapomenout na nešťastnou středeční porážku a soustředit se na další utkání. Lens bude v herní pohodě, jeho hráči jsou určitě nabuzeni postupem do semifinále Ligového poháru," řekl trenér Perrin.

Domácí jsou na osmnáctém sestupovém místě, kouč Papin doufá, že jeho tým získá proti Lyonu nějaké body. Do utkání by měla nastoupit stejná jedenáctka, která vybojovala postup v poháru.

Olympique Lyon ovšem postihla velká nepříjemnost. Šestinásobný francouzský mistr se bude muset až do konce sezóny obejít bez brazilského obránce Andersona. V pohárovém utkání s Le Mans si poranil koleno a čeká jej operace. Anderson přitom přišel teprve před sezónou jako náhrada za Crise, jenž utrpěl stejné zranění a zhruba za měsíc by se měl vrátit do hry.

Hostům bude chybět i klíčová postava, záložník Juninho, který si zlomil prst na levé noze a svému týmu nebude k dispozici minimálně týden.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
V. Runje, Y. Demont, M. Bisevac, Hilton, N. Belhadj, J. Sablé, N. Kovacevic, J. Lacourt, R. Boukari, O. Monterrubio, T. Maoulida
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
G. Coupet, A. Réveillère, S. Squillaci, C. Anderson, F. Grosso, M. Bodmer, J. Toulalan, K. Kallström, M. Baros, K. Benzema, H. Ben Arfa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.20 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon20133441:1842
2.AS Nancy-Lorraine2099225:1136
3.Girondins Bordeaux20106431:2436
4.Valenciennes FC2095625:1732
5.Olympique Nice2088420:1432
6.Stade Caen2095623:1932
7.Le Mans UC 722093826:2830
8.AS Monaco2084823:1928
9.Stade Rennes2084821:2428
10.FC Lorient2069520:2027
11.Paris Saint-Germain2067719:2025
12.Olympique Marseille2067721:2325
13.AS Saint-Etienne2074920:2225
14.Toulouse FC2067721:2425
15.Racing Strasbourg2066818:2124
16.AJ Auxerre20721118:3023
17.Olympique Lille19410519:1922
18.Racing Lens1955916:2420
19.FC Sochaux2047917:2519
20.FC Metz20151410:328

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele