Ligue 1 souhrn - 21. kolo

19.01.2008, 20:47, aktualizováno 20.01.2008, 22:54
Komentáře a souhrny
Čelo francouzské nejvyšší soutěže se začíná vyrovnávat, dva vedoucí celky totiž nebodovaly. Lyon nečekaně jasně prohrál na půdě zacraňujícího se Lens, druhé Nancy zase nestačilo na Nice, které se tak na svého soupeře dotáhlo na jediný bod. Na druhé místo poskočilo Bordeaux po výhře na hřišti Le Mans. Tři body si připsaly i Monako a Marseille, naopak PSG prohrálo v Lorientu.

FC Lorient - Paris Saint-Germain 1:0

19.01.2008 18:10

Góly: 19. Grégory Bourillon (vl.)

Bojovný a vyrovnaný duel viděli dnes diváci na Stade de Moustoir v Lorientu. Domácí tým tam přivítal hosty z hlavního města Francie, Paris Saint Germain. Již kvůli pohledu na tabulku se mělo jednat o vyrovnané utkání, což se nakonec potvrdilo. Rozhodla jediná chyba, když si v devatenácté minutě vstřelil hostující Gregory Bourillon vlastní branku. Na vyrovnání PSG nakonec nemělo.

Lorient v minulém kole prohrál po čtyřech zápasech v utkání s Monakem. Proti Paris Saint Germain se domácí dostali opět na vítěznou vlnu a opět blíže k evropským pohárům a historie se už nebude ptát, s jakým štěstím se jim to povedlo. PSG skóroval v posledních dvou zápasech, ve kterých zajíždělo no hřiště soupeřů, hned sedmkrát, ovšem tato produktivita se proti dobře bránícímu Lorientu nepotvrdila. Všechny útoky ztroskotaly na obraně Lorientu, nebo se vytáhl brankář Fabien Audard. Ve skvělé formě chytající gólman ukázal svoji třídu již ve čtrnácté minutě, když nadvakrát likvidoval šanci Zoumany Camary. Těsně před poločasem zase zneškodnil střelu Bernarda Mendyho. V tu chvíli byli domácí již ovšem ve vedení. V devatenácté minutě Rafik Saifi poslal míč před branku PSG a Gregory Bourillon ho nešťastně tečoval do sítě.

Po poločase byly k vidění šance na obou stranách. Clement Chatome a Jerome Rothen měli slibné palebné pozice, ovšem Audard byl prostě neprůstřelný. Ve druhé brance se činil Landreau proti Vahiruovi. A když neuspěl ani Ulrich Le Pen, skončil zápas Lorientu s PSG nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Valenciennes FC 3:1

19.01.2008 20:00

Góly: 28. Djibril Cissé, 51. Julien Rodriguez, 75. Djibril Cissé - 82. Johan Audel

Domácí Marseille pohodlně porazila Valenciennes 3:1, dvěma brankami se na výsledku podílel útočník Djibril Cissé.

Do první šance zápasu se dostali sice hosté, ale byla to právě Marseille, která otevřela skóre zápasu. Kapitán domácích Cana připravil šanci pro Cissého, ten se nemýlil a poslal domácí do jednobrankového vedení. Valenciennes zahrozilo v prvním poločase hned dvakrát, ale Belmadi a po něm Audel brankáře Marseille nepřekonali.

Uběhlo šest minut z druhého poločasu a domácí vstřelili svůj druhý gól a prakticky rozhodli o výsledku utkání. Na Cheyrouvův roh nejvýše vyskočil Rodriguez a stanovil skóre na rozdíl dvou branek. Třetí gól vstřelil Cissé v 72. minutě, pro domácího útočníka to byl čtvrtý zásah během čtyř utkání. Tečku za utkáním udělal hostující Audel, který osm minut před koncem kosmeticky upravil skóre na konečných 3:1.

Domácí mají šňůru šesti domácích zápasů bez porážky a v tabulce jim patří desáté místo. Hosté jsou na místě pátém se ziskem 32 bodů.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - Lille OSC 1:1

19.01.2008 20:00

Góly: 38. Mevlüt Erdinç - 53. Ludovic Obraniak

Sochaux hrálo zápas dvou týmů, které jsou na hraně sestupu, proti Lille. Zápas nakonec příliš nenapověděl, protože skončil remízou 1:1. Do osudu zápasu výrazně zasáhlo vyoučení hostujícího Debuchyho, který se ze hřiště poroučel již v páté minutě.

Debuchy si vyšlápl na Mickaela Isabeye a nutno podotknou, že jeho vyloučení bylo zasloužené. Sochaux se v početní výhodě dokázalo dostat do šancí. V deváté minutě centroval Nicolas Maurice-Belay na Juliena Querciu, kterého ale vychytal brankář Lille Gregory Malicki. Ovšem hrozilo i Lille. Deset minut před poločasem si na centr Obraniaka naskočil Adil Rami a jen těsně minul. Zanedlouho již Sochaux vedlo. Erding využil krásného míče od Isabeye a dostal domácí do vedení.

Pět minut po poločase se pískala penalta, která se nakonec ovšem nekopala. Herve Piccirillo nejdříve viděl faul na Isabeye a ukázal na značku pokutového kopu, ovšem po následné konzultaci s asistentem svůj verdikt odvolal kvůli ofsajdu. Možná nekoncentrovanost hráčů Sochaux po tomto podivném rozhodnutí vedla k vyrovnání. O tři minuty později totiž Obraniak těžil z centru Stefana Lichsteinera a dal výsledku konečnou podobu. Lille uhrálo proti Sochaux remízu 1:1.

Více informací k zápasu

FC Metz - AS Monaco 1:4

19.01.2008 20:00

Góly: 54. Wilmer Aguirre - 30. Jérémy Ménez, 31. Frédéric Piquionne, 62. Jérémy Ménez, 84. Serge Gakpé

Mladý útočník Menez vstřelil dva góly a měl největší podíl na jednoznačném vítězství Monaka na hřišti posledních Mét. Knížecí klub si odváží všechny body za vysoké vítězství 4:1.

O osudu utkání rozhodly dvě branky v rozmezí tří minut, Menez otevřel skóre zápasu ve 29. minutě, když si pohrál s domácím brankářem a pohodlně dopravil míč do prázdné branky. O tři minuty později zdvojnásobil vedení Monaka Piquionne, který vstřelil svou šestou branku v sezóně.

Domácím se podařilo snížit na rozdíl jedné branky v 56. minutě, Renouardův centr našel přesně Aguirreho a ten vrátil Méty zpět do hry. Radost domácím ale překazil po šesti minutách znovu Menez, který svým druhým gólem v utkání poslal hosty opět do dvoubrankového vedení. Tečku za utkáním udělal střídající Gakpé, který stanovil skóre na konečných 4:1 pro Monako.

Domácí zůstávají se ziskem osmi bodů beznadějně poslední, knížecímu klubu patři sedmá pozice.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Stade Rennes 2:0

19.01.2008 20:00

Góly: 13. Geoffrey Dernis, 84. Bafétimbi Gomis

Souboj sousedů podle postavení v tabulce Ligue 1 vyzněl lépe pro domácí. Poměrně snadné vítězství Saint-Etienne nad Stade Rennes svými brankami zařídili Geoffrey Dernis a Bafetimbi Gomis.

A domácí si šli pro body hned od začátku. Z první větší šance totiž vydolovali hnedle vedoucí branku. Běžela třináctá minuta, když Gomis naservíroval míč Dernisovi na zlatém podnose a druhý jmenovaný ho bez problémů uklidil do sítě. O pět minut mohlo být na Stade Geoffrey-Guichard ještě veseleji. Blaise Matuidi se dostal přes hostujícího beka Oliviera Sorlina a z dvaceti metrů zamířil směrem k brance hostí. Už to vypadalo, že míč skončí v šibenici, jenže se tentokráte golman hostí Simon Pouplin vytáhl a míč poslal mimo svou svatyni. Ke konci poločasu se vyznamenal i domácí golman Jeremie Janot, a to když kryl Wiltordův nepříjemný volej. Stav po prvním poločase tedy 1:0.

Ten druhý načli lépe hosté. Mickael Pagis si vyskočil na centr Roda Fanniho a Janot jen s největším vypětím sil tento pokus vyrážel. A galapředstavení domácího brankáře nekončilo. Wiltord parádním pasem vyslal Jimmyho Brianda osamoceného před branku Saint-Etienne, jenže Janot skvěle vyběhl a pokus o srovnání hostům zarazil. Hosté sice domácí tým tlačili, ale díky skvělým výkonů brankáře a obrany domácích se jim vyrovnat nepodařilo. Ba naopak. Šest minut před koncem Gomis volejem usměrnil Matuidiho centr do sítě hostí a rozhodl o tříbodovém přídělu pro svůj tým.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - Girondins Bordeaux 1:2

19.01.2008 20:00

Góly: 36. Martin Douillard - 13. Fernando Cavenaghi, 22. Fernando

Bordeaux si v sezóně dávalo postupné cíle a stále stoupá tabulkou vzhůru. Po těsné výhře nad Le Mans v jednadvacátém kole se Girondins prodrápalo již na druhou pozici a se současnou formou může pomýšlet i na souboj o titul.

První nadějnou šanci zápasu nevyužil hostující Johan Micoud, ale Girondins to dlouho nemrzelo. Ve třinácté minutě totiž Fernando Cavenaghi chytrým lobem překonal brankáře Le Mans Yoanna Peleho a Bordeaux vedlo. Fernando Cavenaghi byl důležitým článkem i v akci, z níž padl druhý gól do sítě Le Mans. Nacentroval míč od vápna, tam ho David Bellion připravil pro Fernanda Menegazza, který si s velkou příležitostí poradil dobře a dal svému týmu dvoubrankové vedení. Le Mans se poprvé dostalo do příležitosti zásluhou Daisuke Matsuie, ovšem snížení přišlo až v šestatřicáté minutě. Na centr Anthonyho Le Talleca si ve vápně počíhal Douillard a mířil přesně – 1:2. Těsně před poločasem byl ještě za postrčení soupeře mimo hru vyloučen Jurietti, což bylo pro Bordeaux velice nepříjemné, protože muselo celý druhý poločas hájit svůj těsný náskok v početní nevýhodě.

Le Mans ovšem ze své výhody nic vytěžit nedokázalo. Naopak v pětasedmdesáté minutě musel zatáhnout za záchranou brzdu Cerdan, když šel Wendel sám na branku, a musel do kabin za Jurettim. Nakonec však Le Mans přeci jen mělo velkou šanci na vyrovnání. Ve třetí minutě nastaveného času musel Ulrich Rame vytáhnout parádní zákrok, aby nekapituloval po střele Mamadou Samassy. Bordeaux těsně přehrálo Le Mans 1:2.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Racing Strasbourg 1:1

19.01.2008 20:00

Góly: 5. Daniel Niculae - 85. James Fanchone

Štrasburk odvrátil hrozbu tří prohraných zápasů za sebou na Stade Abbe-Deschamps v Auxerre, když pět minut před koncem vyrovnal na konečných 1:1 James Fanchone. Za domácí Auxerre se trefil Daniel Niculae.

Auxerre začalo skvěle. Kamel Chafni našel výbornou přihrávkou Daniela Niculaeho, který s přehledem prostřelil brankáře hostů Gregory Paisleyho. Střelec domácích mohl v zápase dosáhnout hattricku. V jedenácté minutě hezkou střelou přinutil Paisleyho k parádnímu zákroku. Štrasburk měl příležitost k vyrovnání, když Kevin Gameiro mířil přesně mezi tři tyče, překonal i gólmana Auxerre Sorina, ovšem míč z brankové čáry odklidil na poslední chvíli Gabriel Tamas.

I po poločase přicházely šance na obou stranách. Gameira vychytal Sorin, na druhé straně trefil Niculae břevno. A právě tato šance nakonec mrzela Auxerre nejvíce. V pětaosmdesáté minutě totiž centr Renauda Cohadeho zužitkoval Fanchone a zařídil remízu Štrasburku. Hosté jsou díky tomu na patnácté příčce, Auxerre o příčku zpět.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - SM Caen 1:1

19.01.2008 20:00

Góly: 35. Nicolas Dieuze - 70. Anthony Deroin

Očekávaný duel mezi zvedajícím se Toulouse a skvěle hrajícím Stade Caen skončil nakonec dělbou bodů. O výsledek 1:1 se brankami postarali Nicolas Dieuze a Anthony Deroin.

Zápas byl ze začátku velmi nudný a první větší šance přišla až po pětadvacáté minutě. To se hostující Julien Toudic prokličkoval až do vápna Toulouse, jenže svojí tvrdou ránou, kterou své sólo zakončoval, brankáře domácích Nicolase Doucheze nepřekonal. O chvíli později zasadili ránu domácí. Salim Arrache rozehrával rohový kop a míč nacentroval přesně na hlavu Dieuzeho, od které míč poputoval až do sítě Thébauxovy branky. Domácí to jednoznačně nakoplo a do další příležitosti se dostal Laurent Batlles, jenže jeho povedený pokus Alexis Thebaux perfektně kryl. A když ke konci první půle nepřesně na druhé straně střílel Cedric Hengbart, šli do kabin spokojenější hráči Toulouse.

Druhý poločas načali hosté omnoho aktivněji. Nejprve ještě Douchez vykryl nebezpečný pokus Toudice, ale o chvíli později už kapituloval. To se na něj řítili dva osamocení hráči hostí, konkrétně Elliot Grandin s Deroinem. Druhý jmenovaný poslal míč nechytatelnou ránou pod břevno branky Toulouse - 1:1. Necelých pět minut nato se však mohli domácí do vedení vrátit. Jenže jejich střelec Johan Elmander tentokráte v dobré příležitosti zklamal. A když ani na druhé straně Douchez pochytal nevýrazné pokusy hostů, utkání skončilo zaslouženou remízou.

Oba týmy si díky získanému bodu v umístění polepšily. Toulouse patří příčka s číslem třináct a Caen poskočili už na místo čtvrté.

Více informací k zápasu

OGC Nice - AS Nancy-Lorraine 1:0

20.01.2008 18:00

Góly: 69. David Hellebuyck

Souboj nejlepších obran v soutěži moc gólů nepřinesl. Domácí zvítězili nejtěsnějším rozdílem 1:0 a na své konto si připisují cenný úspěch – na domácím stadionu nepoznali hořkost porážky přesně rok.

Domácí měli v prvním poločase několik stoprocentních situací, ale žádnou z nich nedokázali využít. Už ve třetí minutě Laslandes z pěti metrů přestřelil branku, o deset minut později stejnému hráči výborný halfvolej zlikvidoval brankář Nancy Bracigliano. Hosté se v první půli dostali do jedné vážnější šance, ale Fortuneho pokus LLoris zneškodnil.

Nancy se mohlo v 61. minutě dostat z ojedinělé šance do vedení, ale brankář Lloris byl připraven. Nice začalo postupem času soupeře dostávat pod velký tlak, který vyústil v jediný gól utkání. V 69. minutě se prosadil Hellebuyck, který se fantasticky otočil kolem domácího obránce a překonal Bracigliana. Domácí neporazitelnost Nice tak trvá i nadále.

Zasloužené vítězství posunulo domácí na 4. místo tabulky, hosté z Nancy jsou jen o jednu příčku výše.

Více informací k zápasu

RC Lens - Olympique Lyon 3:0

20.01.2008 20:55

Góly: 55. Toifilou Maoulida, 69. Milan Biševac, 89. Kader Mangane

V nedělní dohrávce 21. kola francouzské Ligue 1 utržil Lyon šokující porážku od Racingu Lens, který se trápí na konci tabulky. Góly do Coupetovy brány vstřelili Toifilou Maoulida (55.), Milan Biševac (69.) a Abdou Kader Mangane (89.). Vedení Lyonu se tak zkrátilo na tři body před Bodreaux, které zvítězilo nad Le Mans 1:2.

Lens se do zápasu pustilo s vervou a již ve 13. minutě mohl otveřít skóre Maoulida, když prohlédl ofsajdovou léčku a dostal se přes lyonskou obranu. Jeho střelu však zlikvidoval brankář Coupet. Francouzský šampion hrozil vážně jen zřídka. Největší gólovou šanci měl též na začátku zápasu Karim Benzema, soupeřovu bránu ale minul.

Po přestávce dostal Maoulida domácí do zaslouženého vedení, když zpracoval přihrávku od Yohana Demont'se a hlavičkou poslal míč do horního rohu Coupetovy brány. Další gól hlavou pak přidal v sedmdesáté minutě Milan Biševac po standardní situaci. V druhém poločase měl Lyon sice mírnou herní převahu, ale nenašel recept na dobře fungující obranu Lens. O překonání brankáře Runjeho se pokusili nejdřív Fabio Grosso a pak ještě Ben Arfa. Před koncem zápasu pak dokonal překvapivou porážku Lyonu Mangane z volného kopu.

Fotbalisté Lens předvedli impozantní představení a na domácím hřišti obrali francouzského mistra o cenné tři body. Lyonské hvězdy nezazářily a připsaly si tak po debaklu v ligovém poháru další porážku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon21133541:2142
2.Girondins Bordeaux21116433:2539
3.AS Nancy-Lorraine2199325:1236
4.Olympique Nice2198421:1435
5.Stade Caen2196624:2033
6.Valenciennes FC2195726:2032
7.AS Monaco2194827:2031
8.FC Lorient2179521:2030
9.Le Mans UC 722193927:3030
10.Olympique Marseille2177724:2428
11.AS Saint-Etienne2184922:2228
12.Stade Rennes2184921:2628
13.Toulouse FC2168722:2526
14.Paris Saint-Germain2167819:2125
15.Racing Strasbourg2167819:2225
16.AJ Auxerre21731119:3124
17.Olympique Lille20411520:2023
18.Racing Lens2065919:2423
19.FC Sochaux2148918:2620
20.FC Metz21151511:368

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pane jo, kdysi slavný PSG . . .jaj! Když si vzpomenu na tým, kterej v záloze organizoval Raí tak mě mrazí . . .

Reagovat
smazaný uživatel

možná uš neni nej ale správnej fanoušek zustene vernej i v špatnejch časech a ješte SMRT OLYMPIQUE MARSEILLE

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Letos by někdo konečně mohl prohnat ten Lyon.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele