Ligue 1 - preview 21. kola

18.01.2013, 08:48, aktualizováno 20.01.2013, 08:35
Previews
Paris Saint-Germain má možnost znovu dotáhnout vedoucí Lyon, potřebuje k tomu ale vyhrát v Bordeaux. Lille hostí Nice a má možnost předskočit svého soupeře v tabulce, Bastia přivítá Rennes...
SC Bastia - Stade Rennes  (neděle 14:00)
Maličký stadion Stade Jean-Laville s kapacitou kolem dvou tisíc diváků bude hostit již podruhé utkání francouzské nejvyšší soutěže. Bastia, která byla potrestána fotbalovým svazem vystěhováním svých zápasů jinam, přivítá v maličkém městě Gueugnon sedmé Rennes, které je nabuzené díky postupu do finále Coupe de la Ligue.

Už těsně před vánoci museli hráči Bastie cestovat ke svému domácímu střetnutí kolem 800 kilometrů dál a i tentokráte si to zopakují. Na Korsice se totiž jeho fanoušci chovají podle vedení ligy nedůstojným a nefotbalovým způsobem. Přesto azyl svěřencům kouče Frédérica Hantze sedl, Nancy porazili s přehledem 4:2.

Je ovšem pravda, že nyní přivítají o dost těžšího soupeře. SRFC bojuje mohutně o evropské poháry a pokud zvítězí, posune se zpátky na čtvrté místo. Kouč Fréderic Antonetti měl pochopitelně radost z utkání s Montpellierem, které znamenalo postup do závěrečného klání Francouzského ligového poháru.

Po výhře 2:0 si to tak o trofej rozdá se St. Étienne. "Kluci předčili sami sebe, dokázali, jak moc chtějí hrát finále na Stade de France," mnul si ruce holohlavý trenér. "Překonali jsme psychickou překážku a já jenom doufám, že nám tenhle výsledek také pomůže i do ligových střetnutí," dodal.

Bastia je aktuálně na třináctém místě, drží navíc pohodlný šestibodový náskok na sestupové pásmo. Naposledy dokázala v souboji nováčků udolat venku Remeš 2:1. Skvělý výkon přitom předvedla nová posila do branky Michael Landreau. "Zvládli jsme to hlavně díky němu. Pořád si však u nás zvyká, musíme mu v tom pomoci," chválil ho Hantz.

Na utkání se jinak těší útočník Guiney Sadio Diallo, jenž dnes obléká dres Rennes, ale loni působil právě u konkurence. "Jsem rád, že narazím na svůj bývalý klub. Jen je škoda, že to nebude přímo na Korsice," mrzelo ho. "Co je pro nás důležité nyní, to je přenesení středečního postupu ze semifinále na tuhle neděli," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - OGC Nice  (neděle 17:00)
Lille touží přiblížit se pohárovým příčkám, Nice si je chce udržet - utkání v Normandii bude nejen atraktivní, ale také důležité. Zvlášť pro hostujícího kouče Claude Puela, který právě Dogy vedl dlouhých šest let...

A momentálně se jeho Les Aiglons daří znamenitě. Tým z Riviéry prohrál v posledních deseti utkáních pouze jednou, a naposledy dokonce doma rozstřílel Valenciennes impozantním skóre 5:0; to jej vystřelilo už na páté místo tabulky, skutečně na dosah pohárové jistotě. Puel trvá na tom, že jeho osobní dojmy z návratu do známého místa nejsou podstatné.

"Co si myslím já, je moje záležitost, ale těch šest let bylo konstruktivních jak pro mě, tak pro klub," prohlásil. "Získal jsem cenné zkušenosti a zlepšil se ve své práci, také jsem si zvykl nést zodpovědnost. Navíc jsem si zde užil i spoustu legrace."

Momentálně však v Lille mnoho legrace nepanuje; svěřenci Rudiho Garcíi se ne a ne vymanit z vleklé krize, z posledních osmi utkání v Ligue 1 odešli coby vítězové pouze dvakrát, a momentálně jim patří až neuspokojivá osmá příčka. Pohárové ambice hrdého klubu pak utržily velkou ránu v průběhu týdne, kdy Dogy vypadly v semifinále Coupe de la Ligue - vítězné Saint-Étienne přitom postoupilo až na penalty.

Otazníkem navíc zůstávají starty Ria Mavuby a Lucase Digneho; zkušený záložník si právě ve zmiňovaném zápase poranil nohu, mladý bek odešel s pochroumaným kotníkem. Právě kotník dost možná vyřadí také další oporu středu pole, Florenta Balmonta.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Tenhle zápas může pořádně zamíchat kartami v samotném popředí tabulky. Bordeaux se díky stále se zlepšujícím výkonům posunuje dopředu a aktuálně z páté pozice ztrácí na třetí PSG sedm bodů. Pokud by se však Les Girondins podařilo uspět naplno, nebyly by pozice na prvních třech místech tak neotřesitelné jako nyní.

Domácí mužstvo může stáhnout jednoho adepta na titul alespoň na malou chvilinku do bláta, aby se necítil na vedoucích bodech hlavní fronty tak bezpečně. Pařížané ovšem po zaváhání Lyonu i Marseille hodlají opět uzmout první pozici, kterou ale získají jedině zásluhou plného bodového zisku na Stade Chaban-Delmas.

Svěřenci kouče Carla Ancelottiho neudělali svým fanouškům v novém roce 2013 moc radosti. Doma totiž podruhé v sezóně zaváhali se zachraňujícím se Ajacciem a po nečekané remíze 0:0 spadli až na třetí místo. Vyloučit se navíc nechal Thiago Motta a kvůli zranění odstoupil ze hry i Brazilec Lucas, čerstvá drahá zimní posila.

Stoperovi Alexovi je jasné, že proti Bordeaux musí být sjednaná náprava. "Je to důležitý zápas," ví zkušený Brazilec. "Potřebujeme vyhrát, abychom získali více sebedůvěry. Jsme tři body za Lyonem a nemáme jinou možnost, než získat tři body. Víme, že v Bordeaux je to vždy dost těžké," uvědomuje si.

GdbFC není vůbec oblíbeným soupeřem klubu z hlavního města. Za posledních šestnáct zápasů ho dokázal porazit jen čtyřikrát, v roce 2005 naposledy venku. Jinak se více z vítězství radovalo Bordeaux, na podzim v Parku princů uhrálo bezbrankovou remízu. "Soupeř brání velice dobře. Budeme si na to muset dát pozor a hrát chytře," dodal Alex.

Mužstvo kouče Fransice Gillota má jinak úctyhodnou formu, za posledních osm zápasů neprohrálo ani jednou. Naposledy navíc venku porazilo 2:0 Rennes, a že se z Bretaně body nevozí tak často. Ze všech týmů Ligue 1 má navíc vůbec nejméně porážek, a to pouze dvě, na druhou stranu také nejvíce remíz (11).
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Planus, Henrique, Sané - Mariano, Plašil, N'Guemo, Sertic, Trémoulinas - Gouffran, Saivet
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Maxwell - Lucas - Verratti, Lavezzi, Matuidi - Ibrahimovic, Ménez
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sochaux - Stade Reims  (sobota 16:00)
Původně plánovaný hrací čas zápasu mezi Sochaux a Remeší od osmi večer již neplatí, hrát se bude o čtyři hodiny dříve. Francouzský fotbalový svaz začátek už před dvěma dny posunul kvůli nepříznivému počasí, které by jinak večer ve městě zřejmě zavládlo. Ale dost formalit - tady se totiž bude hrát o záchranu.

Devatenáct bodů, sedmnáctá příčka pro domácí a osmnáctá pro hosty. To jsou čísla, které oba mančafty svedou aktuálně do vzájemného souboje. V lepším rozpoložení do něj budou vcházet určitě borci ze Sochaux, kteří naposledy získali nečekané tři body za vítězství 3:1 nad o titul bojující Marseille.

Bezpečné pásmo se jim tak přiblížilo na dosah. "Neobával jsem se o psychiku mužstva. Neměli jsme proti Marseille žádný problém," uvedl v rozhovoru pro lunion.presse.fr obránce David Sauget. "Musíme na to navázat. Až moc jsme selhávali v podzimní části, Ligue 1 něco takového nepřipouští."

O to důležitější je skalp francouzského giganta, že Sochaux dokázalo udržet dvoubrankový náskok v posledních dvaceti devíti minutách i bez vyloučeného Josepha Lopyho. "Nemůžeme nyní usnout na vavřínech," burcoval Sauget. "Získat pravidelnost dobrých výkonů je na hřišti každodenním úkolem. Nebudeme ji mít v mžiku."

Remeš je na tom naopak dost bídně. Po slušném vstupu do tohoto ročníku nováček nevyhrál od 6. října, přesněji tedy v následujících dvanácti kolech, a z Coupe de France na začátku roku vypadl díky porážce od neznámého Plabennecu. Stále padající a propadající se celek nemůže už skoro tři měsíce najít optimální formu.

"Ano, soupeř má na kontě několikazápasovou šňůru bez výhry. Jenže všechno jednoho dne končí," ví moc dobře Sauget, že podcenění se nemusí vyplatit. "Záleží jen na nás. Remeš jsme viděli proti Bastii, a i když v něm nebyla úspěšná, šance měla. Všechno musíme udělat na sto procent tak, aby se jeho série neutnula nyní, ale třeba až příští týden."
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Corchia, Peybernes, Kanté, Sauget - Bakambu, Contout, Roudet, Mikari, Dias - Privat
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Placide - Mandi, Tacalfred, Weber, Souaré - Devaux, Fofana, Ca, Krychowiak, Fauvergue - Fortes
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Montpellier HSC  (sobota 17:00)
Marseille po porážce od Sochaux nevstoupila do jarní části Ligue 1 v úplně nejlepším rozpoložení. Začátek ligy by jí přitom neměl uniknout, jinak se může v boji o titul s PSG či Lyonem se zlou potácet. Nápravu může zjednat nyní, jenže soupeř bude hodně kousat - Montpellier totiž letos stále patří k těm hodně respektovaným.

Hosté jsou aktuální obhájci titulu, OM ve francouzské lize triumfoval v sezóně 2009/10. Přestože svěřenci trenéra Reného Girarda ztratili přes léto svého nejsilnějšího střelce Oliviera Girouda a v tabulce jsou až na devátém místě, pořád s nimi ostatní musejí počítat. MHSC se především ještě chce poprat o pohárové příčky.

Olympique také, jen o půl roku později, přišel o svého ostrostřelce, Loic Rémy totiž před několika dny odešel do anglického Queen's Park Rangers. Těžko říci, jak se s tímto odchodem celé mužstvo vyrovná. Rémy za své tříleté působení ve francouzském velkoklubu nasázel přes čtyřicet branek, ztráta to tak bude citelná.

I když letos měl na kontě jen tři góly, patřil vždy za nedílnou součást základní jedenáctky. "Máme nyní proti sobě mistra Francie a těšíme se na něj. Naším cílem je získat si zpátky naše fanoušky a uděláme to jedině tak, že jim nyní doma nabídneme vítězství," říkal bek Benoit Cheyrou. "Body sice mají stejnou váhu, ať už hrajete kdekoliv, ale raději vyhráváme doma, to je jasné. Chceme také předvést dobrý fotbal."

Domácí otestují svou hru bez Rémyho proti nepříjemnému protivníkovi, navíc po trochu nečekané porážce z minulého kola. Nebudou to mít zkrátka vůbec jednoduché. "Po neúspěchu je další kolo vždy těžké," uvědomoval si Cheyrou. "Vždycky nastanou otázky, my ale potřebujeme nyní uspět. Dostali jsme tři branky a to pro nás není dobré."

Montpellier bude mít nevýhodu v menší fyzické připravenosti, ve středu sehrál semifinále Coupe de la Ligue v Rennes, kde navíc vypadl po prohře 0:2. "Možná zažívá komplikovanější období, vyhrál ale čtyřikrát z posledních pěti ligových zápasů, takže má stále velkou sílu. My víme, co musíme udělat, po neděli je reakce na náš neúspěch potřebná," opakoval Cheyrou.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Fanni, Mendes, N'Koulou, Morel - J. Ayew, Barton, Valbuena, Cheyrou, A. Ayew - Gignac
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Joudren - Congré, Yanga M'Biwa, Hilton, Bédimo - Utaka, Dabo, Cabella, Pitau, Mounier - Charbonn
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - AS Saint-Étienne  (sobota 20:00)
V St.-Étienne můžou po úterý hodně slavit. Les Verts sehráli semifinálový duel Ligového poháru proti Lille a po dramatickém penaltovém rozstřelu nakonec postoupili do finále. Euforii z tohoto zápasu hodlají přenést i na ligu, kde narazí na Brest. Ten především na začátku sezóny doma překvapil nejednoho protivníka.

Byla to velká sláva pod Alpami. Kouč Christophe Galtier přece dovedl mužstvo k duelu na Stade de France, kde klub naposledy hrál v roce 1982, a tenhle úspěch má pochopitelně velkou váhu. ASSE přitom mělo v penaltách už opravdu namále, avšak vše nakonec zvládlo. "V Brestu to není nikdy jednoduché," uvedl hostující lodivod k následujícímu střetnutí.

Stánek Stade Francis-Le Blé již není tak nedobytný, jako býval po několika úvodních kolech tohoto ročníku, přesto musí statistika pěti vítězství z devíti zápasů vzbuzovat pořád respekt. Hosté navíc můžou být v Bretani dost unavení, vždyť i Galtier přiznává, že hráči můžou pocítit všech 120 minut hry proti Lille včetně nervydrásajícího závěru.

"Je to zřejmé, semifinále nás dost unavilo. Statistiky ukazují, že se jednalo možná o rekordní utkání co se týče sprintů a soubojů o míč," vylíčil st.-étiennský lodivod. "Měli jsme však čas na zotavení. Musíme už zapomenout na Coupe de la Ligue a vrátit se zpět do ligy. Chceme být v první polovině tabulky. Udělám některé změny, tým bude konkurenceschopný."

Domácí naopak řeší problém, podobně jako většina francouzských klubů zaměstnávající africké hráče, a tím je právě startující šampionát na černém kontinentu. Ačkoli se v sestavě již může objevit Sissoko, pětice hráčů Traoré, Kantari, Coulibaly, Chafni i Ayité reprezentují. Brestu tak můžou v měsíci lednu díky této skutečnosti nastat kruté časy.

Oba týmy od sebe nedělí mnoho, přesněji čtyři body. Pokud tak mužstvo Landryho Chauvina využije únavy svého soupeře, dotáhne se mu skoro na dostřel. Brest má navíc se St.-Étienne doma pozitivní bilanci, v roce 2010 ho porazil, loni s ním remizoval. Hosté jsou aktuálně jedenáctí, na APN jim odcestovali Ghoulam a Gradel.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Mendy, Lejeune, Ferradž, Makonda - Lička - Dernis, Grougi - Raspentino, Sissoko, Ben Basat
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Clerc, Bayal Sall, Perrin, Brison - Aubameyang, Lemoine, Clément, Cohade, Mollo - Brandao
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - AS Nancy-Lorraine  (sobota 20:00)
Stále poslední Nancy i nadále trpí nemocí, která se ve fotbalové terminologii dá nazvat jako akutní nedostatek hormonu s názvem vítězství. Devět remíz celkově, z toho sedm z nich uhraných za posledních osm kol. Sesypat ze sebe tuhle bídu se pokusí v Toulouse, které je za očekáváním až na dvanáctém místě.

Nejhůře do jarní části domácí rozhodně nevstoupili, bod za remízu 2:2 v St.-Étienne se určitě počítá. Alain Casanova a jeho mužstvo by však chtěl více. Přece jenom doufal, že by se mohl prát alespoň o pohárové příčky, které sice nejsou v nedohlednu, jenže nemusejí tam být v nabité konkurenci nadlouho.

Proto by nyní byl potřeba plný bodový zisk podobně jako před vánoci v zápase se Sochaux. Casanova i přes soupeřovo postavení nehodlá nic podcenit. "Nancy není tým, který by měl být poslední," uvedl. "Trenérská změna přinesla nové a dynamické fotbalové myšlení. Přijde mi, že do hry jdou hráči s tím, že nemají co ztratit."

Naposledy hosté, kteří vyhráli jen jednou v sezóně, nesehráli vůbec špatné utkání proti Lille, stejně jako Toulouse v St.-Étienne nakonec remizovalo 2:2. "Zasloužili si vyhrát," myslí si domácí stratég. "I proti nám budou vysoce odhodlaní. Pokud se však my chceme posunovat tabulkou nahoru a pokračovat v rozvoji, musíme nad Nancy vyhrát."

TFC se vrátí do základní jedenáctky po třízápasovém distancu záložník Franck Tabanou, jenž byl v utkání s Marseille vyloučen za neshody s rozhodčím Bastienem. "Trenér mě upozornil, že musím ovládat svoje emoce, nemluvě o výtkách k rozhodčím," kál se mladý Francouz. "Je jen na mě, abych teď týmu opravdu pomohl."
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ali Ahamada - Aurier, Akpa-Akpro, Yago, M'Bengue - Braaten, Sissoko, Capoue, Didot, Tabanou - Ben Yedder
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Grégorini - Karaboué, Sané, Sami, Puygrenier, Haidara - Hammar, Ayasse, Grange, Loties - Moukandjo
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - ES Troyes  (sobota 20:00)
Fotbalisté Lorientu hodlají zůstat v co nejtěsnějším boji o pohárové příčky. A protože naposledy nedokázali uspět v Montpellieru, velí jim nyní povinnost uhrát o dost lepší výsledek proti nováčkovi z Troyes. Ten se krčí na předposlední pozici s dost velkým odstupem na bezpečnou zónu.

Nebyla to příliš povedená ligová premiéra v roce 2013. Jindy celkem slušná mašina na góly se v Montpellieru zadrhla, po porážce 0:2 nemohl nikdo říct ani popel. Byla zasloužená. "Není to žádná tragédie. My se však nyní potřebujeme posunout dál, tabulka je velmi komplikovaná. Chceme obnovit naší sebedůvěru," uvedl lorientský záložník Kevin Monnet-Paquet.

Každé zaváhání, každá ztráta bodů se v nabité konkurenci týmů soupeřících o přední pozice dost projeví. Před 20. kolem byli Les Merlus pátí, nyní jsou o dvě příčky pozadu, přesto na čtvrté Bordeaux ztrácejí jen jeden bod. Zápas proti Troyes přitom může být tím pravým, jak si navrátit zpátky onu lepší pozici.

Hosté naposledy před vlastními fanoušky podlehli Lyonu, na kontě mají jen dvě hubené výhry. "Myslím si, že má Troyes dobrý tým," chválil Monnet-Paquet. "Nemyslím si, že je v tabulce tam, kde má normálně být. A už vůbec ho nebudeme brát na lehkou váhu, jelikož si minulý týden zasloužilo získat všechny body."

Mužstvu kouče Jeana-Marca Furlana se v Ligue 1 věří úplně nejméně, že se ještě zachrání. I on svým hráčům neměl v utkání s OL nic moc co vytknout. "Máme obrovský potenciál," uvedl hostující trenér. "Musíme se vypořádat s deficitem, který jsme natropili na začátku. Před týdnem jsem byl zklamaný, jelikož jsme měli mít aspoň bod."

Oba celky se jinak dost znají ze svého působení ve druhé lize, vzájemné zápasy obou celků byly vždy dost vyrovnané, což symbolicky potvrzuje i podzimní duel, který skončil 2:2. Troyes má na něj navíc dobré vzpomínky, Furlan a jeho družstvo si totiž tehdy na své konto připsalo svůj vůbec první zisk v Ligue 1.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Bourillon, Koné, Barthelme - Autret, Reale, Lautoa, Monnet-Paquet - Quercia, Aliadiere
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Thuram-Ulien - Faussurier, Jarjat, Bréchet, Othon - Darbion, Obbadi, Nivet, N'Goyi, Camus - Jean
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Ani jednomu z celků se na přelomu roku příliš nedařilo. Valenciennes kleslo až na desáté místo, stále si však bez problémů může nárokovat pohárové příčky, Ajaccio je aktuálně až patnácté, ale určitě hodně povzbuzené a nemotivované - vždyť korsické mužstvo naposledy podruhé v sezóně zaskočilo slavné PSG.

Domácí tak urputně ubráněnou remízou 0:0 alespoň částečně napravili dost neúspěšný prosinec, ve kterém ze čtyř utkání prohráli hned ve třech případech, a také brzké vypadnutí z Coupe de France proti Rouenu. Nyní ovšem musí řešit dost ošemetný problém. Na rozdíl od svého soupeře, kterého se vůbec nedotkl nadcházející šampionát v Africe.

APN sebral Ajacciu hned pět borců, Medjani, Diawara, Mostefa, Diarra a Belghazouani nebudou v následujících týdnech vůbec k dispozici. Všichni přitom patřili povětšinou do základní jedenáctky, takže trenér Albert Emon nemá jednoduchou situaci. Je pravda, že na výkonech týmu se můžou tyto ztráty projevit vůbec nejvíce ze všech v Ligue 1.

VAFC mělo menší problémy s přípravou na zápas. Přece jenom se samotné město nachází na severu Francie, kde během týdne hodně sněžilo a to pochopitelně způsobilo komplikace. Kouč Daniel Sanchez se ovšem na nic nevymlouvá: "Neschováváme se za to. Nasadíme rohy a budeme se rvát jako býci."

Ajaccio by případné vítězství opravdu dost pomohlo, takhle činí jeho náskok na sestupové pásmo jen tři body. "Víme, že trénink na cestu na Korsiku nebyl ideální, avšak budeme se snažit vše kompenzovat," pokračoval Sanchez. "Měli jsme obtížné podmínky, byli jsme nuceni chodit do hal do stísněných prostorů, ale to se nedá nic dělat."

Sanchezovi hoši naposledy utrpěli svou nejkrutější porážku v sezóně, venku v Nice jim soupeř nasázel hned pět banánů do košíčku na cestu zpátky. "Je jasné, že jsem od něho očekával hodně. Ale nemyslím si, že jsme ho nepozlobili. I když nám vstřelil hned pět branek," hodnotil hostující trenér.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Maire, Poulard, Felipe, Bouhours - André, Lasne, Cavalli, Pierazzi, Sammaritano - Mutu
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat-Mirin, Angoua, Bong - Dossevi, Ducourtioux, Gomis, Saez, Aboubakar - Le Tallec
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Lyon - Évian Thonon Gaillard  (pátek 20:30)
Lyon se v prvním jarním kole osamostatnil na čele tabulky a dnes má ideální příležitost svůj náskok ještě navýšit - doma totiž přivítá Évian, který se naopak už propadl na sestupové příčky.

Trenér Rémi Garde však zůstává i po výhře nad Troyes obezřetný. "V této fázi sezony reflektuje umístění v tabulce pouze krátké období. Nesmíme se jím nechat unést. S tím, jak jsme hráli proti Troyes, jsme se taky na první místo vůbec nemuseli dostat," kritizuje.

Garde v první řadě nabádá k pokoře: "Neměli bychom si myslet, že jsme lepší, než skutečně jsme. V Ligue 1 neexistuje nic jako série jednoduchých zápasů a vím, že i trápící se tým jako Évian může překvapit. Potřebujeme k tomuto zápasu přistoupit zodpovědně, bez ohledu na naši ligovou pozici."

Les Gones jsou však samozřejmě obrovskými favority; vždyť před vlastními fanoušky předvádí vůbec nejlepší výkony v celé lize a z 30 možných bodů jich posbírali celých 25. Lyonu se letos nebývale daří, což se však neprojevuje na návštěvnosti: s průměrem 29,210 diváků je sice Gardeho tým v této statistice čtvrtý, ale loni se konečná cifra vyšplhala až na 33,067.

"Když jsem přebíral tuto práci, jedním z mých cílů bylo vyhrávat díky atraktivnímu fotbalu, který by nalákal diváky do hlediště," sumarizuje Garde. "Jsem rád, že se mi to zatím daří," dodává - a to i přes lehký statistický úpadek.

Évian prohrál první utkání letošního roku doma s Brestem, když se jako klíčové ukázalo vyloučení gólmana Laquaïta už ve 12. minutě. Savojský tým však i přes početní nevýhodu předvedl statečný výkon, na který se bude snažit navázat i dnes; bude to však mít těžké, jelikož pod Pascalem Duprazem prohrál poslední tři venkovní zápasy.

Veterán Cédric Barbosa nicméně věří, že na výkonu proti Brestu se dá stavět - stejně jako na výsledku podzimního domácího zápasu s Lyonem (1:1). "Měli jsme je porazit," obrací se zkušený záložník zpátky. "To je však nyní minulost. Tehdy liga teprve začínala, a Lyon ještě nebyl v takové formě jako nyní. Bude se bojovat o důležité body - my se chceme vyhnout sestupu, oni bojují o titul."

Domácím se z marodky už vrátil Clément Grénier, chybět nicméně budou zraněný Jimmy Briand, suspendovaný Gueïda Fofana a také Bakary Koné, který je na Africkém poháru národů. Tento turnaj má však daleko větší vliv na Évian - kromě dvou ghanských legionářů Rabiua a Mensaha chybí i Tunisan Khelifa, Slon Koné a Konžan Mongongu. Dupraz navíc nemůže kromě zraněného Dja Djédjého počítat ani s trojicí Laquaït, Angoula, Durand, která si odpykává disciplinární trest.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Vercoutre - Réveillére, Biševac, Lovren, Umtiti - Gonalons, Malbranque - Lisandro, Gourcuff, Lacazette - Gomis
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Wass, Cambon, Ehret, Mbarki - Tié Bi, Ninković, Sorlin - Govou, Sagbo, Barbosa
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon20125335:1841
2.Paris Saint-Germain20116336:1239
3.Olympique Marseille20122625:2338
4.Girondins Bordeaux20711223:1432
5.OGC Nice2088431:2632
6.Stade Rennes20102829:2632
7.FC Lorient2087532:3131
8.Lille OSC2079426:2030
9.Montpellier HSC2085731:2429
10.Valenciennes FC2085731:2929
11.AS Saint-Étienne2077626:1628
12.Toulouse FC2076727:2227
13.SC Bastia2074928:4225
14.Stade Brestois20731022:2824
15.AC Ajaccio2057821:2922
16.Stade Reims2047917:2219
17.FC Sochaux20541120:3019
18.Évian Thonon Gaillard20541122:3419
19.ES Troyes20271121:3913
20.AS Nancy-Lorraine20191017:3512

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (75)

Přidat komentář
juninho8

no dnes musime....s mineralkami nemozme stratit ak chceme pomyslat na vysoke ciele....inak ze Bastos je blizko S04? kto nam bude hrat tie kridla zachvilu ked Licha to hrat nechce? zostava fakt len ten Malouda alebo co by bla lepsia sprava tak Plea

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jeden by zatím nebyl terno.

Reagovat
smazaný uživatel

inak ten Monzon nepresiel zdravotnou prehliadkou a ma ist na dalsie pretoze mu nasli nejaku anomaliu na srdci co ...

Reagovat
Langi

no jako za těch 5 ME to bych jim nasral na ruce...má rozhodně větší hodnotu...ten Briand se ale nějak zasekl ne?? na to že to vypadalo docela dobře

Reagovat
juninho8

no dufam ze nezostane briand na ukor bastosa....to radsej opacne alebo nech idu obaja

Reagovat
smazaný uživatel

no medzi klubmi to je dohodnute ale samotny Briand nechce ist do turecka...

Reagovat
smazaný uživatel

Aulas odmietol 5 mil € a chce 8 za Bastosa

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Aulas vyhlasil ze sezona 15/16 sa bude zacinat na novom stadione A jeho dalsie vyhlasenie Radsej postavim stadion za 400 mil € ako by som mal investovat donovych hracov a kadru 400 mil € . A mame noveho sponzora Pokerstar

Reagovat
Langi

ale je to jen vedlejší sponzor...hlavní je pořád Hyundai

Reagovat
smazaný uživatel

jj ale peniazky treba

Reagovat
smazaný uživatel

Prehlad našich sponzorov :

Huyndai 5 M€, v pripade titulu + 1,5 M€

Veolia 4 M€

Groupama 3,5 M€

Intermarché 2,5 M€

Renault Trucks 1,5 M€

MDA 1,5 M€

a + teraz Pokerstar neviem koľko

dokopy ledva 20 M€

Reagovat
Langi

To neni spatny kdyz sme meli ten Everest poker tak vim ze toho moc penez nekaplo

Reagovat
smazaný uživatel

Dat's the spirit

Reagovat
smazaný uživatel

A v kolika lidech teda Évian přijel do Lyonu, když jim chybí 9 hráčů ze základu/lavičky? No, alespoň by jim mohl dát Lyon náklep, když chce Garde nalákat diváky zpět na stadión.

Reagovat
smazaný uživatel

ten priemer pojde hore,, preto ze sme hrali prevazne doma s muzstvami zo spodu tabulky....cakaju nas zapasy doma ako PSG, Lille, Marseille, Rennes, Etienne tak ze priemer pojde hore..urcite..

Reagovat
DieFohlenBMG

evian má mocný absence lyon vyraje aspon o 2

Reagovat
smazaný uživatel

s tím Évianem je to špatný Mají snad nejvíc hráčů ze všech týmů na APN, přičemž Mongongu, Khelifa nebo Koné budou určitě hodně chybět...Sympatický mužstvo, ale se záchranou to budou mít hodně těžký...

Reagovat
.13

dnes by to mohla byt Xka aj ked uz OL nestraca takako minule roky

Reagovat
Langi

bylo už na čase s takovejma týmama přestat ztrácet

Reagovat
Israha

Moc si nestěžuj, Lyon neprohrál s Troyes

Reagovat
smazaný uživatel

Ale remizoval s Nancy, Sochaux a Lorientem

Reagovat
.13

ja radsej ans ani pisat nebudem, lebo ten minuly tyzden ma dost bolel pri srdci(a hlavne na ociach a rano cela hlava)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Israha

Lorient, Sochaux...no, radši nic neříkám

Reagovat
smazaný uživatel

Vercoutre, Réveillère, Bisevac, Umtiti, Dabo, Gonalons, Malbranque, Gourcuff, Lacazette, Bastos, Gomis

Reagovat
smazaný uživatel

OT: inak ak Aulas preda Gomisa alebo Lisandra,, mohol by sa posnazit o Goufrana ktoremu konci v ôete zmluva v Bordeaux..

Reagovat
FCSL

Lyon

Reagovat
smazaný uživatel

S takou hrou mozme hrat o zachranu, na pi.... výkon,, jedine pozitivum je ze sme nedostali gol...ale to ani nieje pozitivum proti takemu celku ako je Evian,,, jedna velka Katastrofa,,,,..normalne som najebany...

Reagovat
.13

to sme a jednej lodi, to uz ked tvoj manšaft hra na figu tak aspon musis popit lebo to sa inak ani neda, ked si este v polcase uedomis, ze tu hrozu musis este 45minut sledovat, tak kazdy radsej zvoli to Šalamunske riesenie a da si aspon lahky alkohol, alebo dva

Reagovat
SunFells

YungGooner19.01.2013 10:17

L'Equipe: #Arsenal set to bid €5m for Bastia attacking mid Florian #Thauvin, 20, which is twice what #NUFC offered.

vie o ňom niekto niečo?

Reagovat
božský John

Tak, dneska porazit ty vomastky, konečně dali OM na sobotu

Reagovat
.13

este nech da Israha nejaky motivacny preslov a budete radi za bod(ako vzdy)

Reagovat
božský John

Tak Kabore je uklizenej v Africe, tak snad dobry

Ja sem už moc nechodim, tak doufam, že budu mit na mužstvo blahodarny učinky !

Reagovat
.13

to si mysli aj Israha

Reagovat
božský John

Jenže ten sem piše furt, takže to nema kouzlo

Kdežto ja, L1 sekce matador, to je něco jinyho (ted fakt prohrajou a jab udu za kripla)

Reagovat
.13

este dostanes aj vysmech od Goda

Reagovat
Israha

Ty moc nerej, však se budeš divit, až vás Girondins zítra rozdrtí 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
.13

s ich diabolskym utokom je to mozne

Reagovat
Israha

Ibra je vykartovaný, že? S takovou bych si na ten výsledek klidně vsadil, je to tutovka

Reagovat
smazaný uživatel

Není právě. Nehrál v poháru, aby mohl hrát dnes myslím

Reagovat
Israha

Vykartoval se minulé kolo a mezitím PSG žádný pohár nehráli, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to mám špatného insidera v zákulisí. já fakt nevím, ale něco takového jsem četl, jestli je to blbost, tak tím lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

minulé kolo dostal redku Motta tuším (bylo to proti Ajacciu - ještě sem se na to díval, takže si to pamatuju)

Ibra by měl hrát normálně, a to se právě divím... Motta dostal za ten "běžný faul na redku" ještě stop na 3 zápasy a Ibra za to šlápnutí na hlavu nic... pořád to nemůžu pobrat, debilek jeden

Reagovat
.13

to ta fakt lutujem, ze si na to kukal.

Reagovat
Israha

Měl by mít stopku za žluté, v sestřihu na L1 kanálu na YT jsem něco takového zaslechl...ale možná chybně, to nevím.

Reagovat
.13

Mame Lucasa

Reagovat
smazaný uživatel

nebavilo mě furt čekat na nedělní večer

Reagovat
El Fáňos

nechci rýpat do autora, ale Benoit Cheyrou rozhodně neni bek a Remy letos téměř vždy střídal

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak, ale berme to s humorem

Reagovat
El Fáňos

i tak to chce velkej přehled a autorům rozhodně palec nahoru, OM fandim tak to sleduju, když tedka vyhrajou, tak odpustim všechno

Reagovat
.13

OT: inak ako sa dari tomu mladikovi zo ASSE Zumovi, som pocul, ze to je dost talent. Ako je an tom v tejto sezone?

Reagovat
stas87

lorient ale jednotku by som si asi nevsadil,mal by to byt jasny zapas ale v priapde lorientu to nie je nikdy jednoduche

Reagovat
Godwinson

Ten Sissoko vážně skončí v Marseille, to se poseru.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
.13

Reagovat
Langi

twl...za kolik?? Tolouse je bude chtit logicky natáhnout

Reagovat
smazaný uživatel

sissokovi za pul roku konci smlouva ... bude levny

Reagovat
Langi

to je vlastně pravda...blbý že zrovna do Marseille

Reagovat
Godwinson

Píše se tuším o 3 mil.

Reagovat
.13

to je v riti

Reagovat
Langi

no ty vole...na to že v červenci měl jit do AS za 7 a bylo to málo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Mapou Yanga M'Biwa má namířeno z Montpellieru do Newcastlu, podle Sky Sports se kluby dohodly na odstupném. 23letý obránce má během příštího týdne jednat o smlouvě. Newcastle za něj údajně nabídl osm milionů eur.

Tohle by se mi strašně líbilo :) Škoda, že to není ani na jednom francouzském webu.

Reagovat
smazaný uživatel

Rémy se strefil za QPR ... 1:0 vedou nad WH (a ano, už je to nějakých pár minut)

Reagovat
Godwinson

Proč nejsou ti kripli na apn

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře si to trefil. Můj ticket žije.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Langi

Bordeaux jedem ale dneska aspon tu remizu byste s malou pomoci sudiho ukopat mohli

Reagovat
.13

Ibra nam to vyskace

Reagovat
.13

Radsej nic nebudem hovorit o tom, ze msuime vyhrat, ale MUSIME

Allez Paris

Reagovat
smazaný uživatel

nemusíte

Reagovat
.13

prosim vas ak niekto sleduje PSG, aky je to zapas lebo teraz som akurat dosiel domov. Nemohol by mi to niekto mily a dobrosrdecny povedat?

Reagovat
.13

odpusta penalta, Ibrovi zasa sibe a ten dive Tremouliansa. WTF?

Reagovat
.13

Carasso

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele