LaLiga - preview 9. kola

19.10.2018, 08:32, aktualizováno 22.10.2018, 08:19
Previews
Real Sociedad zatím střídá lepší výsledky s horšími. Pokud se chce přiřadit k lepší polovině LaLigy, pak doma musí Gironu porazit. Té se zatím příliš nedaří navázat na vydařenou minulou sezonu a pohybuje se jen lehce nad ohroženým pásmem...
Real Sociedad - Girona FC  (pondělí 21:00)
Stadion Anoeta už je připraven na pondělní dohrávku, ve které se utkají domácí Real Sociedad a nevyzpytatelná Girona. Katalánce poněkud opustilo štěstí a už čtyři zápasy v řadě nevyhráli, na druhou stranu ani domácí nejsou v bůhvíjaké formě, i když doma by měli být mírnějším favoritem.

Dosavadní bilance San Sebastianu je lidově řečeno nic moc, na druhou stranu před reprezentační přestávkou se baskický celek výrazně posílil cennou výhrou v derby, navíc na půdě největšího rivala Bilbaa, a právě na tento výsledek chce proti Gironě navázat.

Real Sociedad je po osmi odehraných zápasech na jedenáctém místě, ale ztráta na evropské poháry není velká. Pokud domácí v dohrávce kola proti Gironě zvítězí, posunou se na průběžnou sedmou pozici, tedy na místo, které současně okupuje Real Madrid.

Girona nemá na návštěvu Anoety zrovna dobré vzpomínky. Letos v dubnu tu utrpěla ošklivý, pětibrankový debakl a nic takového už rozhodně nehodlá opakovat. Její forma ale před reprezentační přestávkou poklesla. Po cenné remíze na Barceloně nedokázala tři zápasy v řadě zvítězit a postupně prohrála s Betisem, remizovala na půdě poslední Huescy a znovu prohrála, tentokrát doma s Eibarem 2:3.

Baskové nemohou počítat se zraněnými Merquelanzem, Zalduou a Merinem. Do utkání určitě nezasáhne ani potrestaný Theo Hernández a u Januzaje s Llorentem je to s otazníkem. Kompletní nebude ani Girona, té budou chybět Johan Mojica, Iraizoz a Granell.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Moyá - Rodrigues, Elustondo, Navas, Gorosabel - Illarramendi, Zubeldia - Oyarzabal, Pardo, Sangalli - José
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bono - Espinosa, Juanpe, Alcalá - Porro, García, Luiz, Benítez - Portu, Stuani, García
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.75 - 4.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Getafe CF  (neděle 12:00)
Nedělní poledne zavede fanoušky LaLigy do Madridu, konkrétně na Estadio Teresa Rivero. Domácí Rayo Vallecano se nalézá až na předposledním místě a jeho špatné formy se pokusí využít Getafe.

Rayo je nováčkem letošního ročníku LaLigy a určitě si představovalo mnohem lepší rozjezd. Madridský celek zatím stihl nasbírat jen pouhých pět bodů, což mu stačí na předposlední příčku. Z výhry se Rayo radovalo jen jednou, když v polovině září porazilo Huescu. Jinak se ale trápí herně i výsledkově. A není se moc čemu divit, protože jeho obrana je druhou nejhorší obranou v celé lize. Rayo dostalo už 15 branek a jen Huesca je na tom hůř.

Po dvou nadějných remízách se Rayo vrátilo ke svému stereotypu v minulém kole, které mu opět nevyšlo. Utkání s domácím Leganésem rozhodla jediná trefa, o kterou se postaral Guido Carrillo už po čtrnácti minutách. Rayo navíc v utkání přišlo o vyloučeného Álvara Medrána, jehož se kvůli kartám nebude týkat zápas s Getafe.

Hosté budou chtít napravit svou bilanci s Rayem, protože na jeho půdě se jim moc nedaří. Za posledních 15 let zde totiž vyhráli jen dvakrát! Teď cítí šanci, protože mají mnohem lepší formu než jejich soupeř. Getafe má především mnohem lepší obranu, která inkasovala jen velmi solidních 7 branek. Po dvou venkovních remízách, kdy se herně Getafe zvedlo, přišel nešťastný domácí zápas s Levante.

Nešťastný proto, že ačkoli Getafe bylo lepším týmem a mělo nesporné množství šancí, prohrálo. Zápas s Levante rozhodl hostující útočník Enis Bardhi a domácí byli velmi frustrováni. Dokonce tak, že v samém závěru si červenou kartu připsal Francisco Portillo, který tak proti Rayu také nenastoupí.

A záložník Robert Ibañez doufá, že i bez něj si Getafe poradí. "Zápas s Rayem je pro nás hodně důležitý, protože je to přímý konkurent v boji o záchranu. Delší dobu se od nás štěstí odvracelo, ale po reprezentační pauze se cítíme mnohem sebevědomější. Věřím, že příští duel zvládneme a přivezeme si domů tři body. Máme sice pár absencí, ale musíme si poradit," dodává záložník.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Alberto - Advincula, Ba, Amat, Moreno - Imbula, Comesana - Kakuta, Trejo, Garcia - De Tomás
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Suarez, Bruno, Cabrera, Antunes - Maksimović, Bergara, Arambarri, Amath - Rodriguez, Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.29 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Athletic Bilbao  (neděle 16:15)
Bilbao zažívá katastrofální vstup do sezony a v tuto chvíli se pohybuje těsně nad pásmem sestupu. Další šanci na zlepšení svých poměrů mají hráči z Baskicka v neděli odpoledne, kdy zavítají na půdu silného Eibaru.

Bilbao chce dlouhodobě usilovat o evropské poháry a produkovat kvalitní fotbal. Dlouhodobá vize ale v této sezoně utrpěla ránu, protože vyhlídka na poháry se s každým dalším kolem vzdaluje. Pokud by Bilbao pokračovalo v nastoleném trendu, muselo by bojovat spíš o záchranu než o slávu v pohárech. Baskická pýcha inkasovala už třináct branek a obrana jí dělá velké potíže. Bilbao vyhrálo jen jednou za odehraných osm utkání.

Od prvního kola a výhry nad Leganésem se mu nedaří navázat na dobrý výkon a jedno zklamání střídá druhé. Po opěvované remíze s Barcelonou si možná fanoušci mysleli, že se blýská na lepší časy, ale stačilo jedno další utkání, aby je vrátilo na zem. A nebylo to jen tak nějaké utkání, nýbrž ostře sledované derby s Realem Sociedad! Bilbao ho ale naprosto nezvládlo a od svého rivala dostalo hned tři branky!

Útěchou může Bilbau být snad jen pohled na poslední vzájemné duely s Eibarem, ve kterých jasně vede. Z posledních pěti duelů vyhráli Baskové už čtyři a další tři body by rádi nyní. Eibar ale není radno podceňovat. Za osm duelů jen čtyřikrát prohrál a na Bilbao má z dvanácté příčky náskok 3 body. Na porážku se Sevillou reagoval Eibar tím nejlepším možným způsobem, tedy vítězstvím.

Ačkoli pro něj utkání s Gironou vůbec nebylo snadné, povedlo se mu i díky skvělému závěru přeci jen urvat tři body. Pětigólovou přestřelku Eibar ovládl díky brance Sergia Enricha z poslední dvacetiminutovky a teď je opět blíž kýženému středu tabulky.

Obránce Anaitz Arbilla k tomu říká: "Máme za sebou hodně náročné, ale krásné utkání. Zvítězili jsme a navíc jsme měli čas přes reprezentační přestávku na sobě pracovat. Mnoho z nás tady zůstalo a tvrdě trénovalo, abychom byli připraveni. Věřím, že i proti Bilbau odvedeme dobrou práci," přeje si zkušený obránce.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Pena, Arbilla, Ramis, Bigas - De Blasis, Diop, Sergio Alvarez, Orellana - Enrich, Kike Garcia
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Simon - De Marcos, Yeray, Inigo Martinez, Yuri - Raul Garcia, Dani Garcia, Muniain - Susaeta, Aduriz, Williams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.36 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Huesca - Espanyol Barcelona  (neděle 18:30)
Na čele LaLigy je to nesmírně našlapané a zamíchat kartami může i další barcelonský celek Espanyol. Periquitos k tomu mají ideální příležitost, neboť zavítají na půdu poslední Huescy. Domácí tým ještě na svém stadionu El Alcoraz nevyhrál, což bude chtít proti favorizovanému Espanyolu změnit.

Huesca dokázala zvítězit pouze v prvním kole, ve druhém remizovat v Bilbau a od té doby se trápí. S pěti body se krčím na úplně posledním místě a její fanoušci museli skousnout potupný, osmibrankový debakl od Barcelony. Herně se sice Huesca v posledních kolech přeci jenom zvedla, na body to ale proti Valladolidu znovu nestačilo.

Hostující celek se pyšní velice dobrou formou, zejména na domácí půdě. Espanyol už sice našel dvakrát přemožitele, ale na půdě Realu Madrid i Deportiva Alavés prohrál o jedinou brankou. V tuto chvíli drží Rubiho svěřenci šesté místo a pokud v Huesce zvítězí, posunou se na druhé místo za vedoucího rivala Barcelonu. A dva barcelonské celky na prvních dvou místech, to tu dlouho nebylo.

Zatímco Huesca před reprezentační přestávkou prohrála ve Valladolidu, Espanyol si doma dokázal poradit s Villarrealem a zvítězil 3:1. Katalánci tedy budou na stadionu El Alcoraz v pozici favorita a je zajímavé, že tyto dva celky se spolu utkají vůbec poprvé.

Co se týče absencí, na straně Huescy se do hry nezapojí Luisinho a Brezančić, oba mají zdravotní potíže. Výhodou Espanyolu je pak kompletní kádr. Kataláncům nebude chybět vůbec nikdo a na Huescu tak mohou vyrukovat v nejsilnější sestavě.
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Jovanović - Akapo, Semedo, Pulido, Miramóm - Melero, Musto - Ávila, Gómez, Gallar - Hernández
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego López - Javi López, David López, Hermoso, Vilá - Darder, Roca, Granero - Pérez, Iglesias, García
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.02 - 3.52 - 2.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Real Valladolid  (neděle 20:45)
Na stadionu Benita Villamarína v Andalusii hodlá domácí Betis znovu nastoupit na vítěznou vlnu, ale v zápase se sousedním Valladolidem to nebude mít jednoduché. Zajímavé je, že oba celky se naposledy utkaly v nižší soutěži a to před třemi lety, v letošní sezoně si zatím vedou plus, mínus stejně.

Betis před reprezentační přestávkou podlehl Atléticu Madrid 0:1 a přišel tak o osmizápasovou soutěžní neporazitelnost. Utkání s Valladolidem je pro svěřence trenéra Quiqho Setiéna generálkou na blížící se čtvrteční zápas proti AC Milán, který může španělský celek výrazně přiblížit postupu do další fáze Evropské ligy. Dle slov hlavního kouče ale žádné šetření opor nepřipadá v úvahu. "K zápasu s Valladolidem přistupujeme s maximální vážností," prohlásil Quique Setién. Betisu patří před tímto utkáním devátá příčka, zatímco jeho soupeř je o skóre na osmé pozici.

Jakkoliv Setién neplánuje své největší opory šetřit, stejně se musí pro zápas s Valladolidem obejít bez Andrése Guardada i Cristiana Tella. Oba mají zdravotní potíže a do utkání s velkou pravděpodobností vůbec nezasáhnou. Ztráty hlásí i Valladolid, jmenovitě do hry nezasáhnou Duje Čop, Keko a Óscar Plaňo.

Valladolidu se v této sezoně zatím daří nad očekávání dobře. Na konci září navíc chytil výbornou formu a zvítězil třikrát v řadě. Nejprve porazil Levante, pak Villarreal a naposledy udolal jedinou brankou Alcaraze poslední Huescu. Dokáže Valladolid na stadionu Benita Villamarína přidat i čtvrté vítězství?

Historicky se mu v Andalusii nikdy pořádně nedařilo. Poslední vystoupení si tu Valladolid střihl před třemi lety, ještě v rámci Segunda Division a byla z toho vysoká porážka 0:4. Abychom to zkrátili, tak Valladolid na Betisu nikdy nezvítězil.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
López - Sidnei, Bartra, Mandi - Firpo, Canales, Carvalho, Francis - Joaquín, Morón, Inui
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Moyano, Olivas, Calero, Nacho - Antoňito, Míchel, Alcaraz, Suárez - Ünal, Suárez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.16 - 6.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Levante UD  (sobota 13:00)
Real Madrid zažívá herní i výsledkovou krizi a působí jen jako stín někdejšího vládce Ligy mistrů. Další šanci na zlepšení má trenér Julen Lopetegui v sobotu odpoledne, kdy se na stadionu Santiaga Bernabéua představí Levante.

Slavný Real Madrid se ocitá v těžké krizi. Hvězdně obsazený celek se v nové sezoně hodně trápí a snad málokterý tým potřeboval reprezentační pauzu tak jako on. Bílý balet prožívá noční můru, která nedá spát zejména trenéru Lopeteguimu. Optimismus z počátku sezony vystřídal děs v očích fanoušků, kteří jsou zvyklí nejen na výsledky, ale také na ofenzivní podívanou. A současný Real nenabízí ani jedno.

Oba faktory jsou úzce propojené. Real Madrid, který má k dispozici pěknou řádku ofenzivních es, naprosto tápe. Aktuálně se neprosadil dokonce už ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech, což je pro něj zcela netypické. Za posledních jedenáct let se mu něco takového ještě nestalo. Fanoušci tak samozřejmě marně vzpomínají na jistého Ronalda, který byl zárukou branek i přes pomalejší start. Portugalská ikona jim teď už ale nepomůže.

Real hodně mluvil o tom, že se tentokrát odpovědnost roztáhne na více hráčů, kteří mají zacelit mezeru po odchodu portugalské hvězdy do Juventusu Turín. Jenže na svého lídra v ofenzivě Real stále čeká. Naposledy se trápil proti Deportivu Alavés, který mu nedovolil ani jednu branku. A protože sám jednu svou šanci v posledních vteřinách utkání proměnil, mohl se právem radovat z výhry.

Hráči se samozřejmě nevzdávají, o čemž svědčí slova obránce Sergia Ramose. "Nacházíme se v hodně těžké pozici a uvědomujeme si, že něco takového není pro Real přijatelné. Ale nemyslete si, že nás to nezajímá. Právě naopak, chceme se co nejdřív zlepšit a dostat se tabulkou nahoru. Každý z nás pracuje na sto procent a věřím, že se to zlepší. Potřebujeme jen trochu štěstí a více si věřit v zakončení," přemítá Ramos.

Proti Realu se nyní postaví Levante, které s ním nemá moc dobré zkušenosti. Oba soupeři se pravidelně potkávají a od roku 2011 Levante Real nikdy neporazilo. Na stadionu Santiaga Bernabéua se Levante naposledy z výhry radovalo před jedenácti lety. Levante ke konci září chytilo velmi dobrou formu a po několika porážkách v řadě dvakrát za sebou vyhrálo.

Naposledy porazilo díky Bardhimu Getafe a úspěšný střelec doufá, že na to naváže také proti Realu. "Jsem hrozně rád za to, že jsme dokázali vyhrát. Samozřejmě mě těší můj gól, ale největší radost mám především z úspěchu týmu. Věřím, že i na Santiago Bernabéu můžeme dokázat velké věci a odjet domů s dobrým výsledkem. Bude to chtít perfektní výkon od každého z nás," ví útočník Bardhi.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Odriozola, Nacho, Sergio Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Bale, Mariano, Asensio
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Cabaco, Pier, Postigo - Jason, Campana, Prčić, Garcia - Rochina, Morales - Boateng
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.49 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - CD Leganés  (sobota 16:15)
Valencia prožívá hodně špatný start do sezony a její fanoušci asi teď nemají úplně veselou nákladu. Ta by se však mohla změnit už v sobotu odpoledne, kdy Netopýři uvítají na Mestalle svého oblíbeného soupeře z Leganésu.

Z Valencie se stává jasný remízový král, což rozhodně není pro slavný klub pozitivní zpráva. Letos se mu vůbec nedaří sbírat body a dobře rozehrané utkání často není schopna dotáhnout do úspěšného konce. A to jak v pohárech, tak na domácí scéně. V rámci LaLigy je tým trenéra Marcelina až na současné 13. příčce a zdá se, že z plánovaného útoku na příčky zaručující Ligu mistrů nic nebude. Alespoň ne při podobné formě.

Netopýři z úvodních osmi kol španělské nejvyšší soutěže vyhráli jen jednou a už v šesti případech se museli smířit jen s remízou. Je pravda, že poslední dva soupeři byli hodně nároční, protože v Lize mistrů se Valencia utkala s Manchesterem United a následovala jej Barcelona. V obou případech brala Valencia bod a to se zejména proti Barceloně opravdu cení.

Valencia doma začala parádně a už po dvou minutách vedla díky brance stopera Ezequiela Garaye. I když pak Messi srovnal, remíza je pro Los Che úspěchem. Teď se Valencia pokusí navázat na dobrý výkon proti Leganésu, se kterým má velmi dobrou bilanci. Netopýři hráli s Leganésem za poslední dva roky šest zápasů a ani jednou neztratili body!

K současné situaci ve Valencii se vyjádřil také někdejší její hráč a trenér, Quique Sánchez Flores. "Ačkoli by se mohlo zdát, že se teď týmu nedaří, já v tom vidím několik pozitiv. Tým dobře zvládá rozdělení sil na Ligu mistrů i ligovou scénu. Když se dívám na zápasy Valencie, vidím organizaci, pořádek a zároveň obrovskou chuť hrát atraktivní fotbal. Výsledkově je Valencia hodně dole, ale to se všechno může během chvíle změnit. A já doufám, že brzy začne vyhrávat, protože si zaslouží lepší místo."

Leganés je na tom z hlediska ligové tabulky ještě mnohem hůř. Aktuálně mu patří dokonce až 18., tedy sestupová příčka. Na jeho kontě je jen sedm bodů, což také není moc. Především začátek sezony se Laganésu vůbec nepovedl a nezachytil tempo nového ročníku. V poslední době se však blýská na lepší časy. Kromě šokujícího vítězství nad Barcelonou se Leganés z bodů radoval také v minulém kole.

Proti Rayu Vallecano se o to přičinil Guido Carrillo, který se stal autorem jediné branky. A po utkání zmínil: "Je skvělé, že jsme opět zažili ten opojný pocit z výhry. Máme teď před sebou pauzu, ale po ní je naším hlavním cílem utkání s Valencií. Musíme se na to dobře připravit."
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Piccini, Garay, Paulista, Gayà - Soler, Parejo, Kondogbia, Čeryšev - Rodrigo, Batshuayi
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuellar - Tarin, Omeruo, Siovas, Silva - Perez, Vesga - El Zhar, Santos, Rodriguez - Carrillo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 3.81 - 6.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Atlético Madrid  (sobota 18:30)
Sobotní podvečer přinese jeden ze šlágrů 9. kola španělské nejvyšší soutěže, až se otevřou brány na Estadio de La Cerámica. Domácí Villarreal nehodlá házet flintu do žita a moc rád by konečně vyhrál. Proti však bude silné Atlético Madrid.

Villarreal je zatím velkým zklamáním probíhajícího ročníku LaLigy. Ambiciózní celek jsme zvyklí vídat mnohem výš, bojovat o evropské poháru a často si jimi klestit cestu co nejdál. Villarreal je také znám jako velmi silný soupeř, který se především doma hodně těžko poráží. Tentokrát se ale zdá, že nic z těchto atributů jej v nynější sezoně nezdobí.

Žlutá ponorka zatím předvádí řadu špatných výkonů a za posledních deset soutěžních duelů se z výhry radovala jen dvakrát! Její fanoušci nemají mnoho důvodů k radosti ani v Evropské lize, v nímž má Villarreal po dvou zápasech jen dva body. V rámci první španělské ligy to není o moc lepší a Villarreal sídlí až na 16. místě, přičemž na jeho kontě je jen osm bodů. Po šokující porážce od Realu Valladolid Villarreal znovu zaváhal, když v minulém kole žalostně nestačil na lépe hrající Espanyol Barcelona a dostal od něj tři branky.

Přesto je mexický univerzál Miguel Layún optimistou. "Teď nás čeká série několika opravdu těžkých duelů, které by mohly hodně napovědět o naší sezoně. A to jak doma v lize, tak i v pohárech. Každý den děláme maximum pro to, abychom byli připraveni. Nejsme na pozicích, na kterých bychom chtěli, ale pokud zvládneme tyto nadcházející zápasy, pak by se vše mohlo otočit lepším směrem. Věřím, že máme dostatečně kvalitní i motivované mužstvo, abychom toho dosáhli," dodává Layún.

Villarreal se s Atléticem utkal už mnohokrát a některé jejich bitvy jsou památné. Velmi často v nich vyhrává domácí tým, což je pro Villarreal velmi dobrou zprávou. A ačkoli by se to tak nemuselo na první pohled jevit, za poslední čtyři roky je v nich mnohem lepší Villarreal. Atlético nad ním v této době vyhrálo jen jednou, zatímco Žlutá ponorka si připsala už pět výher. Narušit tento řetězec by mohlo až sobotní utkání.

Do něj totiž Atlético vstupuje za velmi dobrých podmínek. Madridský velikán opět na čele tabulky prohání Barcelonu, jak je v posledních letech zvykem. Od prvního místa teď tým trenéra Diega Simeoneho dělí jen jeden bod, o který je Sevilla napřed. Barcelona pak má stejný počet bodů jako Atlético, ale pyšní se lepším skóre. Pro Villarreal toto utkání nebude ničím snadným, neboť Atlético je nejlepší obranou v lize. Dostalo jen pouhé čtyři branky.

Poslední prohru Atlético zažilo na začátku září a od té doby se mu opět daří. V Lize mistrů vyhrálo zcela jednoznačně oba duely a v LaLize si rovněž vede dobře. Naposled si Atlético Madrid doma poradilo s Realem Betis, o což se jedinou brankou postaral útočník Ángel Correa.

A právě ten v rozhovoru pro Skysports nedávno uvedl: "Je skvělé, že jsme před reprezentační přestávkou dokázali vyhrát. Teď na to musíme navázat, protože nás čeká možná klíčová část sezony. Bude to hodně zápasů, ale máme dostatečně kvalitní i široký tým na to, abychom si s tím poradili. Villarrealu se možná nedaří, ale dlouhodobě s ním nemáme nejlepší bilanci, takže nesmíme nic podcenit," uvědomuje si mladý útočník Colchoneros.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Alvaro, Ruiz, Costa - Trigueros, Funes Mori - Layùn, Fornals, Santi Cazorla - Gerard Moreno
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Godín, Lucas Hernandez, Filipe Luis - Correa, Rodrigo, Saúl, Koke - Griezmann, Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.94 - 3.27 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Sevilla FC  (sobota 20:45)
Největší šlágr tohoto kola španělské soutěže uvidím v sobotní večer věhlasný Camp Nou. Na půdu Barcelony totiž zavítá vedoucí celek Sevilla. Blaugranas už jednou Sevillu porazili, na začátku sezony v rámci španělského Superpoháru 2:1, jenže teď před nimi stojí stejný tým s ještě lepší formou.

"Jsme v dobré formě a jedeme na Camp Nou s velkou dávkou důvěry. Pokusíme se pokračovat ve stejných výkonech jako v předchozích zápasech a určitě budeme mít šanci," nechal se slyšet obránce Daniel Carrico. Sevilla před reprezentační pauzou a Ligou národů měla výtečnou fazónu, v LaLize čtyřikrát v řadě zvítězila a vyhoupla se do jejího čela. Svěřenci Pabla Machína mimo jiné porazili i Real Madrid, a to jasně 3:0.

Sám kouč Los Rojiblancos však euforii krotí. Sevilla sice vede soutěž, avšak jen o bod před dvojicí Barcelona-Atlético Madrid. "Máme povinnost být v Evropě, je ale těžké říci, zda budeme bojovat o LaLigu až do konce. Doufám, že můžeme vylepšit minulou sezonu a kvalifikovat se do Ligy mistrů," prohlásil skromně kouč Sevilly Pablo Machín. Barcelona navíc ve vzájemných zápasech na Sevillu umí. "Stojíme proti jednomu z nejlepších týmů na světě, s nejlepšími hráči na světě, ale vždycky máme možnost skórovat a zvítězit," dodal Pablo Machín.

Barcelona bude v LaLize odvracet nebývalou hrozbu a totiž celkově páté nevyhrané utkání v řadě. Katalánci postupně ztratili s Gironou, Leganésem, Athleticem a Valencií, což je stálo průběžné vedení. Kouč Ernesto Valverde věří, že jeho tým v této zkoušce obstojí a vrátí se na první místo. Ve šlágru kola se Sevillou mu bude chybět stoperské duo Umtiti-Vermaelen, takže vedle zkušeného Piquého se postaví Lenglet.

Také Seville budou na Camp Nou scházet dva hráči, jmenovitě Gonalons a Amadou. Na velký svátek se opět těší Tomáš Vaclík. Brankář Sevilly si proti Barce už zachytal ve zmíněném Superpoháru a přestože dvakrát inkasoval, patřil k nejlepším na hřišti.

Ligu sice vede Sevilla, ale Barcelona s ní má velmi pozitivní vzájemnou bilanci. Celek z Andalusie naposledy Barcelonu porazil v roce 2015, ovšem na vlastním stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána. Na Camp Nou a navíc v lize vyhráli Los Rojiblancos před dlouhými šestnácti lety.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Alba, Lenglet, Piqué, Roberto - Arthur, Busquets, Rakitič - Coutinho, Suárez, Messi
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Carrico, Kjaer, Gómez - Navas, Banega, Vázquez, Arana - Sarabia - Ben Yedder, André Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.99 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Deportivo Alavés  (pátek 21:00)
Celta má za sebou už pět duelů bez výhry a tuto smolnou sérii bude chtít přerušit. Nabízí se jí k tomu páteční předehrávka 9. kola, v níž na domácí půdě uvítá překvapení ligy z Alavésu.

Celta Vigo se na stadionu Balaídos představí již v pátek a jejím hlavním cílem budou tři body. Tým z Viga však nemá dobrou formu a bude otázkou, jak si dokáže s favoritem utkání poradit. Letošní Alavés je totiž naopak ve skvělé formě. Celta už pět duelů po sobě nevyhrála, dva z nich prohrála. Bez bodů se musela obejít také naposledy, když se jí nepovedlo utkání se Sevillou. V něm se navíc musela obejít po třicet minut bez vyloučeného Néstora Arauja.

Mexický obránce oslabil svůj tým, který dvakrát inkasoval, ale rovněž se tím automaticky eliminoval z boje o základní jedenáctku proti Alavésu. V soubojích s Alavésem platí pro Celtu Vigo už dlouhých devět let jedna věc: hostující tým nikdy nevyhraje. Mimo jiné na to chtějí hráči domácího Viga spoléhat.

Obránce Hugo Mallo v rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Nejsme zrovna v dobré pozici a nedaří se nám sbírat body. Nemyslím si, že bychom hráli špatně, ale naše výkony na hřišti neznamenají body. S tím musíme něco dělat. Podle mě je to v hlavách. Proti Alavésu se musíme ukázat v mnohem lepší formě. Na hřiště vejde jedenáct gladiátorů a každý z nich odevzdá maximum proto, abychom si připsali tři body. Ty jsou pro nás enormně důležité," míní Mallo.

Alavés se na utkání s Celtou připravil jednak poctivým odpočinkem vzhledem k reprezentační pauze, ale také tím nejlepším možným způsobem ještě před ní. Dostal se totiž v rámci minulého kola do křížku s Realem Madrid a oproti všem předpokladům to nebyl debakl. Co víc, Deportivo dokázalo svého soupeře gólem z nastavení porazit a připsat si velmi důležité tři body. Aktuálně se po velmi dobrém startu do sezony nachází na solidní 6. příčce se čtrnácti body.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Hugo Mallo, Cabral, Roncaglia, Juncà - Beltran, Lobotka, Okay - Iago Aspas, Eckert, Boufal
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Sivera - Martin, Laguardia, Navarro, Duarte - Ibai, Brašanac, Pina, Jony - Calleri, Sobrino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.85 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC851218:816
2.FC Barcelona843119:915
3.Atlético Madrid84319:415
4.Real Madrid842212:714
5.Espanyol Barcelona842211:714
6.Deportivo Alavés842211:814
7.Real Valladolid83327:612
8.Real Betis83325:612
9.Real Sociedad832312:1111
10.Celta Vigo824213:1210
11.Levante UD831412:1410
12.SD Eibar83149:1210
13.Valencia CF81616:79
 Getafe CF82336:79
15.Girona FC823310:139
16.Villarreal CF82246:78
17.Athletic Bilbao71429:137
18.CD Leganés82157:127
19.Rayo Vallecano71247:155
20.SD Huesca81257:185

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (659)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele