LaLiga - preview 26. kola

03.03.2017, 08:46, aktualizováno 06.03.2017, 09:10
Previews
Sevilla ve všech soutěžích zaznamenala už pět výher v řadě a svou šňůru určitě bude chtít natáhnout také v rámci pondělní dohrávky tohoto kola španělské ligy, kdy se představí na půdě Alavésu. Ten však doma na podzim porážela až brankou z poslední minuty...
Deportivo Alavés - Sevilla FC  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávka šestadvacátého kola La Ligy patří Deportivu Alavés, které se na domácí půdě utká se Sevillou. Pod tlakem budou především favorizovaní Andalusané, neboť všichni konkurenti na čele ligové tabulky v tomto kole bodovali naplno.

Jestliže sevillští chtějí usilovat o snový titul, jak po předešlém zápase s Athleticem pověděl reportérům kapitán Vicente Iborra, potřebují s čelem tabulky neustále držet krok. "V našem klubu není místo pro ty, kterým schází ambice. Jestli chceme bojovat o titul, musíme hrát ještě líp. Athletic je sice těžký protivník, ale musíme být zkrátka ještě lepší. Věříme si, jsme na vítězné vlně a potřebujeme v tom stále pokračovat," prohlásil Iborra, který zmíněný duel sám rozhodl jediným gólem zápasu.

Kouč Sevilly Jorge Sampaoli musel během týdne odrážet moře dotazů na svou vlastní budoucnost ve světle informací o volném trenérském křesle v Barceloně, neboť Luis Enrique po sezoně v katalánském velkoklubu skončí. Chilský manažer však odmítl danou situaci blíže komentovat a potvrdil, že se soustředí plně na svou práci v Seville. V zápase na severu Španělska se Sampaoli bude muset obejít bez vykartovaného Samira Nasriho.

Ze všech letošních ligových nováčků si Deportivo Alavés vede jednoznačně nejlépe. Po vzoru Eibaru je i tento baskický celek příjemným překvapením, což potvrdil mimo jiné šokujícím ligovým vítězstvím na Camp Nou či neméně překvapivým postupem do finále Copa del Rey. V tabulce La Ligy se Alavés drží v poklidném středu tabulky na jedenáctém místě a zbytek sezony již může dohrát zcela uvolněně.

Na vlastním stadionu Mendizorroza ovšem letos baskický celek střelecky strádá a drží nelichotivý titul nejméně gólového klubu ze všech španělských prvoligových účastníků. Paradoxně tak Alavés doposud nasbíral více bodů do tabulky na hřištích soupeře než na tom vlastním. Sevilla se naopak dlouhodobých potíží s venkovními zápasy po Sampaoliho letním příchodu úspěšně zbavila a momentálně se pyšní bilancí čtyř výher v řadě a celkem devíti z posledních jedenácti kol. Pokud se Andalusanům podaří triumfovat i tentokrát, dotáhnou se znovu na vzdálenost dvou bodů od vedoucí Barcelony.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenía, Laguardia, Feddal, Hernández - García, Llorente - Toquero, Camarasa, Krstićić - Deyverson
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Rami, Pareja, Mercado - Mariano, N'Zonzi, Iborra, Escudero - Vázquez, Jovetić, Vitolo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.95 - 3.40 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting Gijón - Deportivo La Coruña  (neděle 12:00)
Nedělní program šestadvacátého kola LaLigy odstartuje jedním z klíčových soubojů o záchranu. Gijón se nachází na předposledním místě, La Coruňa je jen o dvě příčky výše než její soupeř, a navíc oba celky dělí v tabulce pouhé tři body. Zatímco Sporting by rád napravil poslední debakl s Barcelonou, Deportivo by rádo navázalo na dobrý výkon s Atléticem.

Tady se v podstatě bude hrát o šest bodů. Pokud uspějí naplno hosté, vzdálí se sestupovému pásmu na podstatnější vzdálenost, a alespoň na pár týdnů budou mít relativní pokoj. V opačném případě budou mít svého protivníka, lidově řečeno, přímo za zadkem. Vítězství už přitom Branquiazuis potřebují jako sůl.

Naposledy se jim totiž podařilo někoho porazit na konci prosince, v novém roce stále nedokázali uzmout jediný tříbodový výsledek. Každopádně ve vložném kole naznačili, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Kompaktní hra s sebou přinesla trošku nečekaný úspěch v podobě uhraného bodu s favorizovaným madridským Atléticem.

La Coruňa si sotva mohla ještě zvyknout na nově zavedené pořádky po odchodu trenéra Gaizky Garitana, jenž byl po čtyřech porážkách v řadě vyhozen. Nový muž na lavičce Pepe Mel má přece jenom větší zkušenosti a mohl by být tou správnou volbou pro boj o holé přežití. Jeho cíl je krátkodobý, má klub zachránit, smlouvu má podepsanou pouze do léta.

Sporting před pár dny utrpěl v Katalánsku debakl. Pravidelně bodovat je pro něj po celou sezónu značný problém, na svém kontě má už celkem šestnáct porážek, hůře je na tom v tomhle ohledu pouze poslední Osasuna. Další neúspěch by mohl s jeho šancemi na udržení se v tuhle chvíli opravdu notně zacloumat.

Oba týmy v podstatě nemají výraznější potíže s absencemi. Domácím se po suspendaci vrací Jorge Meré, jenž by měl ihned zaujmout místo ve středu obrany spolu s Fernandem Amorebietou. Hosté budou postrádat pouze zraněného Guilhermeho, takže pozici defenzivních záložníků by měli přebrat Pedro Mosquera a Celso Borgis.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.24 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Valencia CF  (neděle 16:15)
Valencia nevzdává boj o vyšší příčky, ačkoli ještě nedávno ji mnozí odepisovali. V poslední době se její herní projev i výsledky zlepšily, čemuž by teď rádo vystavilo stopku Atlético Madrid. Ani colchoneros ale nejsou v nejlepším rozmaru.

Atlético je stále trochu v šoku po mrazivě bolestivém zážitku Fernanda Torrese. Španělská ikona je ale v pořádku a i když má za sebou několik hodin v nemocnici, situace mohla dopadnout mnohem hůř. Podle vlastních slov si Torres několik věcí nepamatuje, ale kromě toho by se nemělo jednat o dlouhodobou překážku ve hře. Atlético celý zápas s Deportivem La Coruňa hodně zklamal, protože kromě zmíněné rány v podobě zranění Torrese si colchoneros připsali jen jeden bod.

Domácí Depor navíc vedl, když se trefil Andone. Remízu pro hosty zachraňoval Griezmann až dvacet minut před koncem zápasu. Aby toho nebylo málo, jen krátce předtím Atlético doma prohrálo s Barcelonou, což mělo za následek jednak postup Katalánců na první příčku LaLigy, ale především pád Atlética. A to především v očích fanoušků, kterým se předváděná hra ani výsledky nelíbí. Atlético je stále na průběžné čtvrté pozici, ale třetí Sevilla se mu vzdaluje a naopak na něj nepříjemně dotírá pátý Real Sociedad.

A trenér Diego Simeone dobře ví, že se jeho hráči musí zlepšit. "Teď je hodně náročné se soustředit na hru, když jeden důležitý článek a především skvělý člověk zažívá nepříjemné chvíle. Máme radost, že je Fernando v pořádku a mimo ohrožení života. Naší povinností je chovat se jako profesionálové a odvést dobře svou práci. Chceme nad Valencií vyhrát i pro Torrese. Valencia je hodně nevypočitatelná a její forma roste, takže nás znovu nečeká snadné utkání,” ví někdejší fotbalista.

Atlético nebude doma kompletní, protože má zraněné Tiaga, Augusta Fernándeze a Juanfrana. Diego Godín pak pyká za karty. Ani Valencia nepřijede na Vicente Calderon v plném počtu, neboť jí schází zraněné duo Rodrigo Moreno a Nani. A s dobrou formou soupeře Simeone také nepřeháněl, třebaže poslední dobou má vzájemné zápasy mnohem lepší právě Atlético Madrid. Doma Simeoneho Atlético prohrálo s Valencií naposledy v roce 2011.

Valencia už ale dávno není tím ustrašeným a nevýrazným týmem bez boje a odhodlání. Staronová tvář na lavičce s příjmením Voro vtiskla Valencii svou ideu a v posledních pěti duelech Netopýři prohráli jen jednou. Minulé kolo se Valencii rovněž povedlo, ačkoli nebylo gólově nijak bohaté. O třech bodech pro Los Che rozhodla jediná trefa Eliaquima Mangaly z prvního poločasu, takže Valencia dál pokračuje na 13. místě a žene se za dalšími body.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Vršaljko, Savić, Giménez, Luis - Saul, Koke, Gabi, Carrasco - Griezmann, Gameiro
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Cancelo, Mangala, Garay, Gayá - Pérez, Parejo - El Haddadi, Soler, Orellana - Zaza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.60 - 7.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - CA Osasuna  (neděle 18:30)
Opravdu hodně nečekaný úspěch zaznamenali naposledy fotbalisté Las Palmas, jež ve vloženém kole zaskočili vedoucí Real a odvezli si domů velmi cenný bod. Tenhle výsledek vlastně jen potvrdil, že se v klidném středu tabulky drží zcela zaslouženě. Teď se střetnou s Osasunou, která se marně snaží vyhrabat ze samotného dna.

Celek z Kanárských ostrovů může být v naprosté pohodě. Pokud nezačne nějakým výrazným způsobem kazit, bez problémů se bude držet daleko od sestupového pásma. I když se mu v únoru vůbec nedařilo a získal na své konto jen čtyři porážky v řadě, naposledy celou španělskou nejvyšší soutěž v Madridu šokoval.

Překvapivý byl především počet vstřelených branek, vždyť v únoru skórovali Los Amarillos všudy všeho jen jednou jedinkrát. A najednou na slavném Santiago Bernabéu zaznamenali hned tři přesné zásahy. Je tedy dost pravděpodobné, že domácí kouč Quique Setin od povedeného výkonu útočné složení nebude vůbec měnit.

Marně se snaží Pamplona odstranit nálepku nejhoršího mužstva Evropy v rámci pěti elitních lig. Deset získaných bodů, jen jedna jediná výhra za celou sezónu, to je prostě pořádně slabá bilance, se kterou nemůže pomýšlet na nic jiného než na poslední příčku. Na nesestupové pozice přitom v tuhle chvíli ztrácí už deset bodů.

Hostům se začalo opravdu šeredně nedařit v defenzívě. Od začátku února v každém z pěti zápasů inkasovali minimálně třikrát! Naposledy neodvedli nijak dobrou práci proti Villarealu, který je smetl čtyřmi brankami. Kouč Petar Vasiljevič zkouší se svým týmem prakticky vše, ale žádný lék aktuálně vůbec nepomáhá.

Srbskému trenérovi pochopitelně nehraje do karet ani početná marodka, na které se stále nachází hned pětice hráčů. Po problémech s disciplinárkou by měl být připravený Oier, sestava by neměla doznat výraznějších změn. Je vlastně jen otázkou, kdo obsadí pozice dvou útočníků. Vedle Sergia Léona by však zřejmě měl znovu operovat Oriol Riera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.60 - 7.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Málaga CF  (neděle 20:45)
Bilbao jako by v únoru ztratilo pevnou půdu pod nohama. Nepodařilo se mu udržet v Evropské lize a ani v LaLize to z jeho strany nebyla vůbec žádná sláva. Jeho aktuálním soupeřem mu bude Málaga, která si rovněž vesele hvízdat nemůže. V novém roce získal celek z Andalusie pouhopouhých pět bodů.

Jako by hosté pomalu a jistě zabředávali do sestupových starostí. Ačkoli sedmibodový odstup od osmnácté Granady se v tuhle chvíli zdá být jako plně dostačující, další série negativních výsledků by mohla s jejich pozicemi rozhodně značně zacloumat. Naposledy nedokázali uspět na půdě Betisu, se kterým padli o branku.

Po týdnu je přitom čeká další výlet do nepříjemného Baskicka. V předminulém kole se jim moc nedařilo na půdě Eibaru, teď by si určitě rádi počínal lépe. Jenže San Mamés Barria, to je letos jedna z nejpevnějších pevností ve španělské nejvyšší soutěže. Athletic Club před vlastními fanoušky zvítězil už devětkrát z třinácti případů.

Jestli však svěřenci trenéra Ernesta Valverdeho nezačnou bodovat také venku, šance na to zahrát si Evropskou ligu v příští sezóně se budou stále zmenšovat. Je pravda, že ve vloženém kole na půdě favorita ze Sevilly neodvedli vyloženě špatnou práci. V kontextu dlouhodobější bilance to však byl už čtvrtý neúspěch na cizí půdě v řadě.

Domácí stratég v posledních týdnech musí stále více řešit složení základní jedenáctky. I nadále bude mimo hru nejlepší střelec Aritz Aduriz, zdravotní trable znovu v této sezóně postihly Óscara de Marcose, nejistý start je pak hned u trojice hráčů ve složení Mikel Balenziaga, Beňat Etxebarria a Aymeric Laporte.

Málaga je na tom, co se absencí týče, přece jenom o něco lépe než její protivník. Na pravý kraj obrany se po suspendaci zřejmě vrátí Roberto Rosales, otázkou vlastně je pouze záložní řada. Kdyby totiž nemohl nastoupit Juanpi Aňor, jeho roli by měl převzít Pablo Fornals, a v tom případě se Keko odsune pravděpodobně na křídlo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.73 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Leganés - Granada CF  (sobota 13:00)
Leganés doma uvítá Granadu a pokusí se navázat na to, že právě s Granadou má statisticky velmi dobré výsledky. Aktuální forma ale zase favorizuje spíše Granadu, která se odmítá smířit se sestupem.

Pravý záchranářský souboj čeká diváky na Estadio Municipal de Butarque, kde domácí Leganés hostí Granadu. Leganés bude chtít využít alespoň domácího prostředí, protože forma na jeho straně rozhodně nestojí. Nováček ligy vyhrál za posledních deset duelů jen jednou, když si trochu překvapivě poradil s Deportivem. Minulé kolo ale pro něj bylo opět zklamáním.

Leganés cestovalo na Mestallu, odkud se v této sezoně body vozí docela často. Tentokrát to ale domácí nedovolili a jediným střelcem zápasu se stal obránce Eliaquim Mangala, který ukončil naděje hostů na body. V utkání byl navíc vyloučen Alberto Martín, který nyní přijde o duel s Granadou. Leganés je nyní na 16. místě, ale v klidu být rozhodně nemůže. Pokud by Granada vyhrála, pak by Leganés čekalo sestupové pásmo.

A to je situace dost možná, protože Granada je ve formě a nemíní ubrat plyn. Za posledních pět duelů už třikrát vyhrála a devět získaných bodů je na jejím postavení hodně znát. Z jasného aspiranta na sestup je náhle bojující tým, který umí překvapit. Už má 19 bodů a jen horší skóre jej dělí od 17. Deportiva La Coruňa. V minulém kole si Granada vedla výborně, což prohrou 2:1 odneslo Deportivo Alavés. Rozdílovou branku vstřelil Isaac Cuenca.

A právě mladý útočník vyzývá k boji. "Minulé kolo se nám povedlo a cítíme zlepšení v každém dalším zápase. Náhle jde všechno lépe. Musíme získávat co nejvíc bodů v těchto chvílích, protože je před námi ještě dost kol. Jsme zvyklí bojovat až do závěru, což náš charakter zocelilo. V minulé sezoně jsme v březnu měli záchranu vlastně jistou a pokud budeme brát každý další duel jako finále, doufám, že to tentokrát bude stejné,” přeje si mladík dříve oblékající i dres Barcelony.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Díaz, Insúa, Mantovani, Rico - Morán, Pérez - El Zhar, Pires, Szymanowski - Guerrero
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Ingason, Hongla, Vezo - Foulquier, Wakaso, Samper, Cuenca - Carcela-González, Ramos, Pereira
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.30 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Eibar - Real Madrid  (sobota 16:15)
Madridský Real minule klesl na druhou příčku a bude ji chtít zpátky. Bílý balet má další možnost v sobotním utkání proti Eibaru. Ten má ale také velkou motivaci a minule dokázal s Bílým baletem udržet remízový výsledek.

LaLiga změnila lídra, na čele sedí Barcelona. A kromě faktu, že se Realu nepodařilo využít první mečbol, za to může také minulé kolo. To se Barceloně povedlo na výbornou, zatímco Bílý balet dotančil. Nestačil totiž na hostující Las Palmas a ještě to s ním vypadalo hodně špatně. Ještě pět minut před koncem hosté vedli 3:1, Real navíc dohrával bez vyloučeného Garetha Balea!

Nakonec se díky dvěmy brankám Cristiana Ronalda body dělily, třebaže pro domácí to vůbec nebyla dobrá zpráva. Stále není všem dnům konec, Real Madrid má ještě jedno utkání k dobru, ale dobrá nálada uvnitř týmu se vytrácí. A zdá se, že merengues docházejí také síly. Hodně kritizován byl v poslední době především kostarický brankář Realu Madrid Keylor Navas, který se v minulém utkání dopustil již několikáté fatální chyby.

Ani pískot vlastních fanoušků jej ale nezastrašil a Navas naopak říká, že jej motivuje k lepším výkonům. "Tohle není poprvé, co jsem byl vypískán, a to ani na Santiago Bernabéu. Lidé mají právo na svůj názor, já to respektuji. Mohu ale otočit věci tak, aby se pískot změnil v aplaus. Když budu podávat dobré výkony, opět mi budou věřit. Proto vlastně chodím do práce. Soustředím se jen na to, abych dobře odváděl svou práci, pískot mne jen motivuje k lepším výkonům,” říká Navas.

Teď se Real Madrid představí v Eibaru, kde se mu celkem daří. Zatím se s Eibarem utkal jen pětkrát, ale čtyřikrát z toho vyhrál. A ještě k tomu inkasoval jen jeden jediný gól, konkrétně v domácím utkání v říjnu loňského roku. Tehdy poslal hosty do vedení Fran Rico, aby následně srovnal Gareth Bale. Zkušený útočník nyní kvůli kartám hrát nebude, ale přesto je Real Madrid jasným favoritem.

Eibaru se rovněž daří nad poměry a za posledních deset soutěžních duelů prohrál jen třikrát. Po jasné výhře nad Málagou v minulém kole trochu zaváhal, když si s domácím Realem Sociedad jen rozdělil body. Stejně jako Real se i Eibar musel prát o bod až v závěru, protože konečnou branku na 2:2 vstřelil Pedro León až v 93. minutě utkání!

Eibar není daleko od pohárových příček a také v tom spočívá jeho motivace - na šestý Villarreal má ztrátu jen tří bodů! I Eibar si ale musí dávat pozor na týmy, které se nacházejí v jeho blízkosti. Espanyol Barcelona na něj z 9. místa ztrácí jen 3 body. Ani domácí nebudou kompletní, protože před vlastní fanoušky nevyběhne Florian Lejeune. Ten dostal v minulém a dost emotivním utkání červenou kartu.

Trenér José Luis Mendilibar se chce za každou cenu poprat o dobrý výsledek a plánuje: "Náš soupeř má zvuk a skvělé jméno, mnoho kvalitních hráčů a inteligentního trenéra. Nebude to snadné, ale my se nikdy nevzdáváme. Už nás podcenilo mnoho soupeřů. Kromě trochy štěstí musíme každý zabrat a odvést maximum, klíčem bude soustředěnost a osobní obětování,” predikuje Mendilibar.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Rodríguez - Capa, Ramis, Gálvez, Arbilla - Garcia, Escalante - León, González, Inui - Enrich
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Vázquez, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.05 - 3.95 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Espanyol Barcelona  (sobota 18:30)
Villarreal si po prohře s Realem Madrid v minulém kole napravil chuť a dál statečně brání pohárovou příčku. Na tu ale myslí také Espanyol Barcelona, který i přes poslední nezdary není vůbec daleko.

Espanyol se pokusí zlepšit svou bilanci a vyhrát ve Villarrealu, kde se mu moc nedaří. Tři body vyválčil na stadionu El Madrigal od roku 2001 jen dvakrát! Při poslední návštěvě tohoto stánku sice vedl díky brance Caiceda, ale ani to mu nestačilo. Za domácí barvy totiž ve druhé půli skórovali Bakambu se Soldadem a Žlutá ponorka vyhrála 3:1.I současná forma favorizuje spíš Villarreal.

Po těsné porážce s Realem Madrid se mu povedlo minulé kolo, ve kterém se utkal s domácí Osasunou. Své fanoušky Žlutá ponorka konečně potěšila ofenzivním fotbalem, který znamená branky, protože dvakrát se trefil Rafael Borré a k němu se přidali ještě Roberto Soriano s Robertem Soldadem. I díky vyloupení stadionu El Sadar se Villarreal zuby nehty drží šestého místa a odolává tlaku svých pronásledovatelů.

A směle pokukuje po vyšších příčkách, jak naznačuje kapitán Bruno Soriano. "Už máme za sebou vypadnutí z Evropské ligy a plně se soustředíme jen na domácí soutěž. Patří nám šesté místo a tím pádem kvalifikace do Evropské ligy, ale to nám stačit nemůže. Jsme ambiciózní tým, který se snaží vždy hrát naplno a mít svou vlastní tvář. Hrajeme rychle, ofenzivně a chceme fotbalem bavit naše fanoušky. Doufám, že něco podobného ukážeme také proti Espanyolu.”

Domácí Žlutá ponorka bude mít několik zraněných hráčů. Trenér Fran Escriba nemůže počítat s Josém Angelem a dlouhodobě zraněným brankářem Asenjem. Jistý není ani stav Adriána Lópeze. Zdravotní omezení limitují také hosty z Katalánska, protože Espanyol Barcelona přijede bez Lea Baptistaa, Víctora Sáncheze a rovněž Marca Navarra.

Espanyol nemá s Villarrealem příliš dobré zkušenosti a hrát s ním moc neumí. Od menšího z barcelonských celků se ale nikdy nečeká boj o poháry a velmi často zakončuje sezonu v klidném středu tabulky. První polovinu okupuje také nyní, protože mu patří deváté místo s 36 body na kontě. Po výborném výkonu proti Osasuně minulé kolo už tak dobře nevyšlo, protože si katalánský celek rozdělil body s Celtou Vigo.

A trenér Quique Sánchez Flores ví, že jeho tým mohl udělat víc. "Celta nebyla snadným soupeřem, ale přesto jsme si mohli vést lépe. Ztratili jsme klid v zakončení a vyrobili dvě větší chyby v obraně. To se nám nesmí tak často stávat. Ani Villarreal nám nedá nic zadarmo a navíc je to tým, který je schopen útočit celých 90 minut. Musíme se maximálně koncentrovat po celou dobu,” uvědomuje si Sánchez Flores.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Mario, Ruiz, González, Costa - Santos, Trigueros, Soriano, Castillejo - Soldado, Bakambu
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
D. López - J. López, Reyes, Duarte, Caricol - Fuego, D. López - Pérez, Jurado, Piatti - Moreno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.70 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Celta Vigo  (sobota 20:45)
Obhájce titulu z Barcelony má před sebou náročný program. V příštím týdnu bude katalánský velkoklub usilovat o zázrak v odvetě osmifinále Ligy mistrů proti francouzskému PSG, ovšem ještě předtím dojde na ligové střetnutí s Celtou Vigo, která je posledním týmem, který dokázal Barcelonu v letošním ročníku La Ligy porazit. Do toho navíc trenér Luis Enrique po předešlém kole oznámil, že po sezoně svou pozici opustí.

Enrique se nechal slyšet, že i svou třetí barcelonskou sezonu hodlá orámovat ziskem trofejí, a přinejmenším obhajoba ligového poháru se zdá být více než dosažitelná. Barcelona se již kvalifikovala do finále, kde ji čeká fotbalový trpaslík z Alavése. Domácí ligová soutěž je pro Enriqueho družinu rovněž opětovně otevřená, neboť dosavadní lídr Real Madrid si v posledních kolech připsal hned několik ztrát a přepustil dokonce svému úhlavnímu rivalovi první místo v tabulce. Bílý balet má však stále jedno utkání k dobru, shodou okolností právě s nadcházejícím soupeřem Barcelony.

Vítězství nad Celtou je tedy pro Barcelonu stejně tak důležité jako pokusit se zvrátit čtyřbrankové manko ve zmíněném osmifinále Ligy mistrů a nelze očekávat, že by její šestačtyřicetiletý kouč v sobotu šetřil klíčové hráče. "Jde o jednoho z nejtěžších protivníků, jaké v La Lize najdete. Čeká nás náročný zápas proti týmu, který hodně napadá a po celém hřišti brání jeden na jednoho," poznamenal Luis Enrique na adresu klubu, v němž působil právě před svým angažmá v Barceloně.

"Naším plánem je udržet stávající formu a do zápasu s PSG vstoupit v co nejlepším rozpoložení. Jde sice o jiné soutěže, ale toto je opravdu důležitý moment," pokračoval Enrique, který v domácí soutěži poznal naposledy chuť porážky v říjnu loňského roku, kdy v divoké přestřelce triumfovala zrovna Celta v poměru 4:3.

Na téma předčasného ohlášení odchodu trenér Barcelony přiznal, že se mu ulevilo: "Cítím úlevu, ale i soustředění na cíle, které nás ještě do konce sezony čekají. Všichni chceme vyhrát další trofeje. Zbývá ještě řada zápasů a pro nikoho nebude snadné, aby je všechny ovládl."

Trenérovi Celty Eduardu Berizzovi končí v klubu smlouva po sezoně stejně jako Enriquemu, což jen přiživuje spekulace o jeho možném nahrazení španělského kouče v Barceloně, stejně jako tomu bylo ve Vigu. Sedmačtyřicetiletý kouč v Galicii slavil jednoznačný úspěch, když Celtu dovedl v loňské sezoně ke skvělému šestému místu a letos tak v Evropské lize došel až do osmifinále, kde poměří síly s ruským Krasnodarem.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Iniesta, Busquets, Rafinha - Messi, Suárez, Neymar
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Cabral, Roncaglia, Jonny - Radoja, Díaz - Wass, Hernández, Sisto - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 10.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Real Sociedad  (pátek 20:45)
Páteční předehrávku 26. kola obstará domácí Betis, který v Seville uvítá návštěvu z Baskicka. Domácím se dlouhodobě nedaří, ale výhra v minulém kole by je mohla proti Realu Sociedad motivovat k dobrému výkonu.

Béticos aktuálně sídlí na 14. místě a hodně jim k tomu pomohlo minulé kolo. V tom svěřenci trenéra Victora Sancheze porazili domácí Málagu, přestože nejprve prohrávali. Díky brankám Jonase Martina a Tonnyho Sanabrii se nakonec Real Betis radoval ze tří bodů a konečně se mu povedlo přeskočit právě Málagu. Teď bude Betis usilovat o teprve třetí výhru v posledních deseti soutěžních duelech.

Betisu se hodně ulevilo, když získal tři body. Ostatně, trenér Victor Sanchez byl již před utkáním kritizován za to, že některé klíčové hráče nechal minule doma. Nakonec ale ukázal, že má dobrý čich na skládání sestavy, což sám potvrzuje. "Pečlivě jsme studovali našeho soupeře a poznali, kde má slabá místa. Především jsem ale rád za to, že se vyplácí naše dlouhodobá snaha - udělat z týmu mentálně silný celek. Museli jsme otáčet, ale pracujeme na tom, abychom podobné situace zvládali. Věřím, že uspějeme i v dalším kole,” přeje si trenér Sanchez.

Oproti soupeři má Betis další nespornou výhodu. Jednak hraje doma a na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána jej čeká vřelá atmosféra, ale Sanchez má k dispozici také mnohem více hráčů základní sestavy. Real Sociedad San Sebastian totiž přijede hodně oslaben. Mimo hru jsou ze zdravotních důvodů Imanol Agirretxe, Carlos Martínez a Willian José, za červenou kartu pak pyká Juanmi. Domácím chybí pouze José Carlos.

Při poslední návštěvě Sevilly se Realu Sociedad moc nedařilo a odvezlo si odtud porážku, kterou v dresu Betisu zajistil jediným gólem Rubén Castro. Domácí nakonec nezlomilo ani to, že poločas hráli bez vyloučeného Petrose. Teď by Real Sociedad potřeboval výhru i z toho důvodu, že se mu již delší dobu nedaří najít kontinuitu ve výsledcích. Forma Eusebiova týmu vypadá jako na horské dráze.

Za posledních deset duelů LaLigy vyhrál La Real ještě šestkrát, ale stále se mu daří zůstat na pohárové příčce. A tam chce minimálně setrvat, jak uvádí trenér Eusebio Sacristán. "Jsme velmi ambiciózní tým, který by rád svým fanouškům dopřál úspěchy, jaké si zaslouží. Víme ale, že musíme najít správný rytmus a že je potřeba navazovat na své výkony. I proto chceme zvítězit v Seville a využít dne odpočinku navíc, abychom nabrali síly. Real Betis má hodně kvalitní útok a nám nezbývá, než eliminovat jeho silné stránky,” uvědomuje si trenér Sacristán.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Pezzella, Mandi, Tosca - Piccini, Petros, Brašanac, Ceballos, Durmisi - Castro, Sanabria
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Navas, Martínez, Yuri - Prieto, Illarramendi, Zurutuza - Vela, Bautista, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.10 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona25176271:2157
2.Real Madrid24175263:2556
3.Sevilla FC25174449:2955
4.Atlético Madrid25137545:2246
5.Real Sociedad25143839:3445
6.Villarreal CF25119536:1942
7.SD Eibar25116841:3339
8.Athletic Bilbao25115931:3038
9.Espanyol Barcelona2599735:3336
10.Celta Vigo24105939:3935
11.Deportivo Alavés2589825:3133
12.UD Las Palmas25781035:3929
13.Valencia CF25851235:4329
14.Real Betis24761125:3827
15.Málaga CF25681132:4226
16.CD Leganés25561420:4021
17.Deportivo La Coruña24481227:4020
18.Granada CF25471424:5319
19.Sporting Gijón25451627:5417
20.CA Osasuna25171725:5910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (398)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele