LaLiga - preview 1. kola

19.08.2016, 08:56, aktualizováno 22.08.2016, 08:19
Previews
Dvě pondělní dohrávky zakončí první kolo nové sezony španělské nejvyšší soutěže. Celta Vigo myslí rovněž letos vysoko a na úvod se od ní očekává výhra v souboji s nováčkem z Leganésu. Doma nastoupí také Valencia, která hostí Las Palmas...
Celta Vigo - CD Leganés  (pondělí 20:00)
Celta Vigo se v posledních letech ustálila v horních patrech ligové tabulky a každoročně usiluje o kvalifikaci do pohárové Evropy. Nejinak by tomu mělo být i během letošní sezony, v jejímž úvodu Celta přivítá na svém stadionu Balaidos nováčka z Leganes.

Netřeba zdůrazňovat, že domácí budou v prvním kole jasnými favority, tím spíše, že v předešlém ročníku skončili na výtečném šestém místě, pouze dva body za pátým Athleticem, a zahrají si Evropskou ligu. Co se týče předsezonní přípravy, rozdělili si svěřenci Eduarda Berizza svých osm zápasů rovnoměrně mezi čtyři výhry a čtyři prohry. Jejich poslední test před začátkem La Ligy přišel minulou sobotu v Německu, kde Celta podlehla Eintrachtu Frankfurt 1:3.

Málokdo zprvu věřil, že by kouč Berizzo dokázal ještě vylepšit výsledky svého předchůdce José Enriqueho, nyní veleúspěšného manažera Barcelony. Argentinský trenér ale opravdu v předešlých dvou letech zazářil a do nové sezony si vysloužil i několik zajímavých posil. Obranu přišli posílit Facundo Roncaglia s Davidem Costasem, jež doplňuje záložník Álvaro Lemos a křídelník Pione Sisto z dánského Midtjyllandu. Právě on a útočník José Naranjo se budou pokoušet zacelit díru po Nolitovi, který se v létě přidal k Pepu Guardiolovi v Manchesteru City.

Nováček z Leganes skončil v uplynulém ligovém ročníku druhý za Deportivem Alavés a zajistil si tak přímý postup. Ze sedmi přípravných utkání sice opanoval pouze tři, ovšem jedním z nich bylo právě to poslední, a tak je v pondělí na co navazovat. O kvalitách hráčů Asiera Garitana se nepřesvědčil minulou sobotu nikdo jiný než ligový konkurent Villarreal, který se překvapivě poroučel po prohře 3:2.

Posílit nováčka s cílem udržet se mezi prvoligovou elitou přišli brankáře Alberto Brignoli, obránci Diego Rico, Carl Medjani a Adrian Marin, záložníci Unai López, s Rubénem Pérezem a také forvardi Miguel Ángel Guerrero či Darwin Machis. Kouč Garitano, pro nějž půjde již o čtvrtou sezonu na leganské lavičce, tak má rozhodně z čeho vybírat.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jony, Roncaglia, Mallo, Gómez - Wass, Díaz - Orellana, Hernández, Sisto - Aspas
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Serantes - Bustinza, Medjani, Martín, Marín - Pérez, Timor - Díaz, Pires, Alexander - Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - UD Las Palmas  (pondělí 22:00)
První kolo nové ligové sezony uzavře v pondělí po desáté hodině večerní zápas Valencie s Las Palmas. Domácí Los Che mají po zpackaném minulém ročníku hodně co napravovat, zatímco klub z Kanárských ostrovů má za sebou výtečnou nováčkovskou sezonu, kterou bude obtížné trumfnout.

Valencie loni dokonce skončila v tabulce až za svým pondělním soupeřem, neboť se čtyřiačtyřiceti body obsadila až dvanáctou příčku, kterou Las Palmas o jedno místo předčilo. Laťka pro nového kouče Netopýrů Paka Ayestarána, který nahradil již na konci března neúspěšného Garyho Nevilla, tak nevisí příliš vysoko. Přípravné zápasy dávají naději na zlepšení, v generálce s italskou Fiorentinou Valencijští zvítězili 2:1.

Ayestaránův kádr doznal oproti minulému roku značných změn. Mezi nové příchozí se řadí Federico Cartabia, Roberto Ibaňez, Álvaro Medrán a také čerstvý vítěz mistrovství Evropy Nani. Z Barcelony navíc přichází vyztužit defenzivu Martín Montoya. Zároveň však Los Che přišli o Sofiana Feghouliho, Andrého Gomese, Álvara Negreda, Antonia Barragána, Javiho Fuefa či Denise Čeryševa. Navíc je na spadnutí odchod Shkodrana Mustafiho, o nějž jeví zájem londýnský Arsenal. Klíčové tak pro tuto sezonu z pohledu Valencie bude to, jak brzy se její takřka zbrusu nový tým dokáže sehrát.

Las Palmas loni předčilo Valencii o lepší skóre a soudě dle předsezónní přípravy, máme se od něj na co těšit i letos. Ze sedmi přípravných zápasů loňský nováček opanoval hned pět v řadě po úvodní prohře s Tenerife, což narušila až závěrečná remíza 1:1 s německým Darmstadtem. Manažer Quique Setién si může vybírat při skládání sestavy i z nových posil jako Kevin-Prince Boateng, Asdrúbal Hernández či Marko Livaja.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Montoya, Abdennour, Mustafi, Gayá - Bakkali, Parejo, Pérez, Medrán, Mina - Alcácer
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Michel, García, Bigas, Castellano - Gómez, Mesa - El Zhar, Viera, Boateng - Livaja
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Athletic Bilbao  (neděle 18:15)
Baskické Bilbao se v prvním kole vydá do nepříliš vzdáleného Gijónu a proti tamnímu Sportingu bude favoritem. Domácí by se po příchodu posil rádi vyhnuli záchrannářským bojům a na úvod proti Bilbau i rádi vylepšili špatnou vzájemnou bilanci.

Sporting Gijón se v minulé sezoně zachránil na poslední chvíli a letos by se rád něčemu podobnému vyhnul. Klub přivedl do základní sestavy několik nových jmen, mezi nimi například Duje Čop, Fernando Amorebieta, golman Óscar Whalley nebo Xavier Torres. Jak to bude vypadat na hřišti, se teprve uvidí. Každopádně závěr loňské sezony měl Gijón velmi dobrý. Z deseti kol prohrál jen třikrát a celkem nasbíral patnáct bodů, což nakonec rozhodlo o jeho záchraně. I tak ale zůstává outsiderem a jedním z hlavních adeptů na sestup. Dalším pozitivem Sportingu je i setrvání kouče Abelarda Fernandéze. Ten navíc prodloužil kontrakt do roku 2020.

Fotbalisté Bilbaa se loni umístili na pátém místě a vedle La Ligy tedy budou startovat i v základních skupinách Evropské ligy. Jejich cíle zůstavají stejné, pokud možno umístit se do čtvrtého místa a v Evropské lize dojít co nejdále. Příprava napověděla, že by to mohlo jít. Hosté například dokázali porazit Dortmund 1:0. Athletic zahájí ligový ročník zápasem na půdě Sportingu Gijón, kde se mu v minulé sezoně zadařilo. Bilbao vyhrálo na stadionu El Molinón 2:0 a ještě vylepšilo už tak dobrou vzájemnou bilanci.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Ismael Lopez, Meré, Amorebieta, Lora - Cases, Álvarez - Victor, Burgui, Moi Gomez - Čop
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Etxeita, De Marcos - Benat, San José - Muniain, Raúl García, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Real Sociedad - Real Madrid  (neděle 20:15)
La Liga již sice začala pátečními předehrávkami, ovšem na úvodní zápas Realu Madrid si fanoušci musí počkat až do nedělního odpoledne. Bílý balet na úvod nové sezony zavítá na půdu Realu Sociedad stále oslaben o řadu hvězd s cílem zlomit barcelonskou nadvládu na domácí půdě a po letech opět nastartovat cestu za titulem.

Ze slavného trojlístku BBC se na stadionu Anoeta představí pouze Gareth Bale, jemuž tak bude na bedrech spočívat o to větší zodpovědnost. Velšská hvězda na stadionu Sociedadu odehrála doposud tři zápasy, v nichž pokaždé skórovala, a kouč Zinedine Zidane nemá problém věřit Baleovi i tentokrát. "Je to pro náš tým důležitý hráč. Ukázal to už v minulé sezoně a myslím, že v tom bude pokračovat i v té letošní. Touží s tímto klubem přepisovat historii a půjde pro něj o důležitý rok, stejně jako pro ostatní."

Real jde do sezony jakožto čerstvý vítěz Superpoháru UEFA, v němž dramaticky po prodloužení předčil Sevillu, a má za sebou i povedené přípravné zápasy, v nichž dokázal porazit například Chelsea či Bayern Mnichov. Zidane tak doufá, že si tuto formu zvládnou jeho svěřenci přenést i do úvodního ligového kola. "Víme, že musíme začít dobře a být od počátku silní. Je nám jasné, jak je vstup do každé soutěže ohromně důležitý. Čeká nás náročný zápas, na který jsme připravení."

Kromě zmíněných střelců Cristiana Ronalda s Karimem Benzemou se Real bude muset obejít také bez Luky Modriće, brankáře Navase či stopera Pepeho, ovšem největší pozornost poutá přece jenom absence prvního jmenovaného. "Je to úleva," neskrýval útočník Sociedadu William José. "Jde o jednoho z nejlepších hráčů na světě a v každém zápase může právě on být tím rozdílovým, i když si musíme dávat pozor i na zbytek týmu."

Pro čtyřiadvacetiletého Brazilce půjde navíc (stejně jako v případě Asiera Illarramendiho) o specifické utkání, neboť v Realu sám dříve v roce 2014 působil na hostování. "Mám na to dobré vzpomínky, byla to pro mne ohromná zkušenost a potkal jsem spoustu fantastických hráčů. Jsem pyšný na to, že jsem tam mohl být a odnesl jsem si mnoho zážitků."
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - González, C. Martínez, I. Martínez, Yuri - Zurutuza, Illarramendi, Bergara, Prieto - Vela, Agirretxe
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casilla - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Isco, Kroos, Asensio - Vázquez, Morata, Bale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.80 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Deportivo Alavés  (neděle 22:15)
Kdysi slavné Deportivo Alavés se vrací po dluhých deseti letech do španělské nejvyšší soutěže a hned na začátku ho čeká těžká premiéra na půdě silného Atlética Madrid. Los Colchoneros chtějí přinejmenším jako obvykle pronásledovat Barcelonu s Realem, nicméně minulé sezony ukázaly, že mají ještě navíc.

Jako vždy se v boji o titul zmiňují zejména Real Madrid a Barcelona, oba giganti však ví, že musejí do party přibrat i Atlético Madrid. Finalista posledního ročníku Ligy mistrů má znovu velké ambice a pod trenérem Diegem Simeonem tomu snad ani nemůže být jinak. Zákládní sestava zůstala bez poskvrny, k tomu tým navíc vhodně posílil (Gaitán, Gameiro), a co je nejdůležitější, zůstal populární kouč Diego "Cholo" Simeone. Atlético se hned v prvním zápase představí domácímu publiku a soupeřem bude nevyzpytatelný a hodně posílený nováček Deportivo Alavés.

Deportivo Alavés si naposledy zahrál Primeru Division v sezoně 2005/2006 a od té doby se potloukal po nižších soutěží až do minulé sezony, kdy opanoval Segundu Division. Alavés však mezi španělskou smetánkou nepovede José Bordalás, úspěšný kouč se rozhodl po postupu nepokračovat, a tak mělo vedení za cíl najít jiného trenéra. Nakonec se vzhlédlo v argentinském kouči Mauriciu Pellegrinim. Někdejší skvělý hráč Valencie, ale i jiných celků bude mít složitý úkol, udržet Depor v nejvyšší soutěži.

Léto bylo v basickém celku hodně rušné. Krom nového trenéra přišlo i spoustu nových hráčů a je otázkou, co se dá od Deporiva vlastně očekávat. Loni úspěšný tým se přeci jenom hodně změnil, na druhou stranu vedení dost investovalo a od toho samozřejmě očekává výsledky.

Alavés určitě nebude na stadionu Vicente Calderońa favoritem, nicméně domácím chce co nejvíce znepříjemnit život. Když tu naposledy hrál v prosinci 2012, tak získal bod. Jenomže oba týmy se od té doby změnily k nepoznání a hlavně Atlético se pod koučem Simeonem přetvořilo v obavaný tým, který může porazit kohokoliv na světě.

Atlétiku bude v prvním zápase chybět největší hvězda, potrestaný Francouz Antoine Griezmann, kterého nahradí v sestavě jeho krajan Kevin Gameiro, tedy nová akvizice ze Sevilly. Chybět bude i Moya a nepravděpodobný je start Alessia Cerciho, který v nejbližších dnech Madrid stejně opustí. Absence hlásí i Depor, chybět budou Deyverson a Theo Hernandez.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Savić, Godín, Filipe Luis - Niguéz, Tiago, Gabi, Koke - Gameiro, Torres
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenia, Alexis, Feddal, García - Manu García, Torres - Mendéz, Krstičič, Gomez - Santos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Real Betis  (sobota 18:15)
Camp Nou se zase po dlouhé době promění v úchvatné divadlo, které láká na ty největší hvězdy. Messi a spol. se na vlastní půdě v prvním sobotním duelu pokusí vykročit za obhajobou loňského úspěchu, přičemž jejich soupeřem se podle losu stane Real Betis.

Blaugranas jsou naplno připraveni rozjet další maraton výher a skvělých momentů, aby svým fanouškům nabídli co nejlepší podívanou. V řadách katalánské pýchy se toho příliš nezměnilo, ale přeci jen najdeme pár odlišností oproti minulému roku. Z týmu zmizel obránce Dani Alves, který se vydal dobývat Itálii s Juventusem Turín. Stejný osud potkal Adriana Correiu nebo Thomase Vermaelena.

Do týmu se naopak vrátil Denis Suárez, který se v minulém roce ukázal ve skvělém světle a měl by se učit od nejlepších. Velkou hvězdou zítřka bude také Portugalec André Gómes, toho času ve stavu zraněných. Obranný val posílilo duo Samuel Umtiti a Lucas Digne, z Fluminense do Evropy zavítal obránce Marlon. Stále se spekuluje o příchodu dalšího útočníka, které si žádá situace i trenér Luis Enrique.

Minimálně jeden hráč by ale také mohl odejít. Konkrétně jde o nedoceněného brankáře Claudia Brava, který prý již přijal nabídku od Manchesteru City. V sobotním duelu s ním ale ještě vedení počítá, což dokumentovala slova sportovního ředitele Roberta Fernandeze: "Situace je taková, že můžeme slýchat mnoho řečí, ale jen málo faktů. Jisté je, že s námi bude v sobotu proti Betisu. Je to náš první zápas ligy a to je vše, co k tomu řeknu."

"Snažíme se vždy maximálně posílit náš tým, který je už tak skvělý. Pokaždé se ale najde prostor pro vylepšení. Hledáme především technicky vyspělé hráče, protože splňují naši představu hry a je to jedna z věcí, kterou naši fanoušci očekávají. Doufám, že se nám tento ročník podaří vyhrát co možná nejvíc trofejí. Tvrdě pracujeme a všude tu vládne optimismus," dodal zkušený Fernandez.

Barcelona se pyšní skvělou domácí formou, ve které se zračí mimo jiné i práce Claudia Brava. Barcelona doma vyhrála už 28 utkání z posledních třiatřiceti! Aktuálně se ale potýká s množstvím absencí. Ty zahrnují mimo jiné vykartovaného Andrého Gómese nebo zraněnou čtveřici Marc-André ter Stegen, Andrés Iniesta, Javier Mascherano a Jérémy Mathieu. K tomu přidejme hráče, kteří si plní reprezentační povinnosti (Neymar a Rafinha).

Barcelona už má jednu důležitou trofej v kapse. Jde o španělský Superpohár, v jehož rámci vyzvala Sevillu. Ta jí nestačila ani v jednom duelu a podlehla jí celkovým poměrem 5:0. Teď chce vykročit správnou nohou také do ligového kalendáře. Narazí při tom na Betis, který poslední dobou hodně nakupoval (Zozulja, Gutiérrez, Sanabria, Martin). Zatím ale jeho snahy k dobrým výsledkům nevedly. Novým mužem na lavičce je Gustavo Poyet, který na Benito Villamarin působí místo Juana Merina.

Los Beticos se trápí v přípravě, což demonstrovali porážkou od Córdoby a bezbrankovou remízou s Recreativem de Huelva v rámci prestižního Colombino Trophy. Trenér Poyet z toho ale žádnou vědu nedělá. "Za svou dlouhou kariéru jsem viděl už hodně týmů, kterým se v přípravě skvěle dařilo, ale po začátku ligy třeba šest sedm utkání nevyhrály. A funguje to i obráceně. Jsem klidný, i když nás čeká tak velký soupeř. Ale děláme vše, co je v našich silách," dodal trenér Betisu.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - D. Suárez, Busquets, Rakitić - Messi, L. Suárez, Turan
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Durmisi - Piccini, Mandi, Pezzella, Sara - Martin, Gutiérrez, Petros - Musonda, Castro, Ceballos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 11.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Villarreal CF  (sobota 20:15)
Villarreal je hodně ambiciózním celkem, který ale v poslední době trochu tápe. Úvod do předkola Ligy mistrů se mu rovněž nepovedl podle představ, navíc budou hráči unavení. Dokáže toho využít Granada, která tradičně bojuje o samotnou záchranu?

Fanoušci Villarrealu prožívají jeden šok za druhým. První rána pod pás přišla hodně nečekaně, když se v polovině srpna rozhodl u týmu skončit oblíbený a především úspěšný trenér Marcelino. Pak následovalo intenzivní hledání nového lodivoda, který měl spasit Žlutou ponorku a zachránit ji před utonutím. To vše v hektickém čase, protože Villarreal čekal první duel předkola Ligy mistrů. A jako soupeř nesnadné Monaco.

Villarreal nakonec úvodní duel nezvládl a prohrál na vlastní půdě 2:1. V pohárové matematice jsou obdržené branky dvojnásobnou potíží, takže Villarreal nečeká v odvetě nic snadného. Celý kádr se musí rychle adaptovat na pokyny a myšlení nového trenéra, jímž se stal Fran Escriba. A kromě jiného se samozřejmě kádr hodně změnil. Odešly stálice jako obránce Bailly nebo křídelník Suárez. Pryč je Tomás Pina nebo Moi Gómez.

Villarreal byl ale aktivní také v příchodech a rozhodně přivedl zajímavá jména. Natrvalo získal Denise Čeryševa, přišli N'Diaye nebo Angel a mnozí fanoušci budou jistě zvědaví na brazilského střelce Alexandra Pata, který dřív platil za obrovského talenta. Villarreal lovil také v italských vodách a ze Serie A si vytáhl záložníka Roberta Soriana s útočníkem Nicolou Sansonem. Jako posilu lze brát také uzdraveného Matea Musacchia.

Jako by těch změn a špatných zpráv nebylo málo, tak se na půl roku zranil útočník Roberto Soldado. Jeho poraněné koleno se bude uzdravovat dlouho a chybět bude také jeho útočný parťák, taktéž zraněný Cédric Bakambu. Přesto si brankář Sergio Asenjo věří: "Vím, že odveta v Lize mistrů bude náročná, ale tenhle tým už dokázal i těžší zkoušky překonat. V nové sezoně chceme do Ligy mistrů a věřím, že se nám to povede i přes takové množství změn."

Nového trenéra má také Granada. Ta si totiž z Raya Vallecano vytáhla úspěšného trenéra Paca Jémeze. Ten byl sice chvíli spojován s uvolněným postem ve španělské reprezentaci, ale vybral si práci na klubové úrovni. Sám se na novou sezonu i nové prostředí nesmírně těší. "Jsem vděčný za to, že se o mně uvažovalo. Ale už jsem podepsal s Granadou a cítím, že pro reprezentaci ještě nebyl můj čas. Teď chci dostat Granadu co možná nejvýš," plánuje Jémez.

K ruce bude mít několik nových tváří, mezi nimiž je slibný útočník Ezequiel Ponce z AS Řím. Kromě něj se o místo v základu budou nově prát také brankář Ochoa, obránci Silva nebo Saunier a záložníci Toral s Bogou. Ve vzájemných duelech je mírně lepší Žlutá ponorka, která vyhrála pětkrát z osmi příležitostí.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Tito, Agbo, Lombán, Silva - Rico, Krhin - Boga, Márquez, Cuenca - Ponce
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Ruiz, Musacchio, Costa - Soriano, Trigueros, Bruno, Castillejo - Pato, Borré
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.20 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Espanyol Barcelona  (sobota 22:15)
Sevilla je na prahu nové éry. Tým opustil dlouholetý a zkušený kormidelník Unai Emery, který dokázal Seville vybudovat renomé a získat několik trofejí. Nové období pod trenérem Sampaolim začne v rámci La Ligy doma proti Espanyolu.

Sevillské FC ztratilo přes léto mnoho ze své nezaměnitelné podoby. Trenér Unai Emery vyslyšel volání movitého Paris Saint-Germain a opustil rojiblancos. Za sebou nechal mnoho skvělých zážitků, hráčů a renomé týmu, který ovládá Evropskou ligu se železnou pravidelností. Prázdné místo bylo třeba zaplnit někým, kdo nechá zapomenout na Emeryho a vtiskne Seville nový ráz. Tím vyvoleným je Jorge Sampaoli, který si udělal jméno atraktivním fotbalem s chilskou reprezentací.

Do vínku dostal hodně pozměněný kádr. Odešla palebná síla v podobě Immobileho, Gameira i Llorenteho, ale místo nich dorazili Vázquez, Ben Yedder nebo mladík Vietto. Změn doznala rovněž záložní řada, ze které zmizeli Ever Banega s polskou hvězdou Krychowiakem, ale jejich místa zaplní Kranevitter, Kiyotake, Ganso nebo Correa. Tvrdit muziku v obraně má pak za úkol zkušený stoper Mercado.

Tak velké změny obvykle chtějí více času a trpělivosti, což se potvrdilo i v případě Sevilly. Ta už má za sebou jedno ostré utkání, ve kterém se nerozehranost spoluhráčů ukázala v plném světle. V rámci Superpoháru hraném na dva zápasy se Sevilla utkala s Barcelonou a nevedlo se jí dobře ani v jednom zápase. Oba prohrála a Barcelona si tak zajistila další trofej sezony. A nebyla to jediná ztráta, kterou musel nový kolektiv překousnout. Nevyšel mu ani Superpohár UEFA, ve kterém ji porazil Real Madrid.

Fanoušci se ale přesto těší na novou sezonu a nové tváře. Hned zkraje sezony čeká Sevillu návrat jednoho starého hrdiny, protože jejím protivníkem bude Espanyol Barcelony. Právě jeho barvy teď obléká někdejší hvězda Sevilly, křídelník José Antonio Reyes. A na duel se starými známými se už velmi těší: "Bude to pro mě hodně speciální noc. Vždyť jen před chvílí jsme se zde loučil, tohle je můj domov. Sevillu miluji, ale tentokrát musí city stranou. Chci začít s Espanyolem výhrou, i když to bude proti Seville," varuje Reyes.

Espanyol má jednu velkou výhodu. Kromě toho, že při posledním měření sil nad Sevillou vyhrál, se mu daří udržet kádr relativně stálý a nezraněný. Sevilla má naopak mnoho absencí. Mezi zraněnými či vykartovanými jsou mimo jiné Trémoulinas, Krohn-Dehli, Soria, Cristofóro nebo Kolodziejczak.

Trenér Quique Sanches Flores může počítat s několika novými hráči, což je v útoku vedle Reyese ještě mladý střelec Leo Baptistao. Kromě nich bude dres Espanyolu oblékat také Martin Demichelis, Javi Fuego, Pablo Piatti nebo brankář Roberto. Espanyol zakončil loňskou sezonu na 13. místě, což by nyní rád vylepšil. A věří tomu i zkušený obránce Gerard Moreno.

"Do Sevilly jedeme s dobrým pocitem, protože se nám naše práce vyplácí. Přišli noví hráči, kteří ještě zkvalitnili náš kádr a dobře zapadli mezi ostatní. Máme zkušeného trenéra, s nímž se dobře pracuje. Chceme naše fanoušky potěšit a první zápas sezony je k tomu skvělou možností," dodal obránce, který se podílel na výsledku 2:2 proti Juventusu Turín v posledním přípravném utkání.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Mercado, González, Escudero - Vázquez, N'Zonzi, Iborra - Vítolo, Vietto, Konopljanka
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Roberto - López, González, O. Duarte, R. Duarte - Pérez, Sánchez, Diop, Piatti - Reyes, Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - CA Osasuna  (pátek 20:45)
Nový ročník španělské La Ligy odstartují páteční předehrávkou Malaga s Osasunou. Domácí mají za sebou značně úspěšnou sezonu, kdy místo obávaného boje o záchranu usilovali valnou většinu sezony o kvalifikaci do pohárové Evropy. Ta jim nakonec unikla o čtyři body, neboť v posledních osmi kolech zvítězili pouze ve dvou případech. Jejich soupeřem bude ligový nováček, který se na prvoligovou úroveň vrací po dvou letech díky perfektně zvládnutému loňskému play-off.

Vrátit andaluský klub zpět na výsluní má nový kouč Juande Ramos, který zde působil již v sezoně 2003-2004. Po různorodě (ne)úspěšných štacích se Sevillou, Tottenhamem, Realem Madrid, moskevským CSKA a Dněpropetrovskem se nyní jednašedesátiletý Ramos vrací zpět na stadion Rosaleda jako ostřílený pardál, jehož prvním úkolem bude zapracovat do sestavy nové ofenzivní posily jako Jonyho se Sandrem a Kekem či stopera Bakaryho Koného, jenž dorazil na jih Španělska z francouzského Lyonu. Mezi odchozí se naopak řadí obránce Raúl Albentosa či útočník Duje Ćop, kteří zamířili do Deportiva la Coruňa, respektive Sportingu Gijón.

Generálka na novou sezonu se Malaze vyvedla, neboť druholigový Cádiz Ramosova družina porazila v poměru 2:1. To samé již nejde říci o Osasuně. Nováček z Pamplony totiž minulou sobotu utrpěl řádný pětigólový debakl od Raya Vallecana, jež pro letošní sezonu putuje opačným směrem z první ligy do Segunda división.

Svěřenci kouče Enriqueho Monreala rozhodně patří k největším kandidátům na sestup, neboť v minulé sezoně skončili až šestí a až skrze vyřazovací fázi si přes Gimnastic, Gironu a Córdobu zajistili překvapivý postup zpět mezi španělskou elitu. Pomoci k udržení jim má především Roberto Torres jakožto nejlepší loňský střelec s dvanácti trefami a naděje se upírají také směrem k Franu Meridovi, někdejšímu velkému talentu londýnského Arsenalu či Atlétika Madrid, který má nyní po letech strádání znovu šanci vstoupit do povědomí široké fotbalové veřejnosti.

Utkání na Rosaledě povede sudí Jaime Latre, úvodní výkop je stanoven na 20:45.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Llorente, Weligton, Ricca - Camacho, Recio, Juanpi - Jony - Sandro, Keko
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Pérez - J. Flaňo, U. García, D. García, M. Flaňo, Fuentes - Mérida, Fausto, Torres, Miguel - Kodro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - SD Eibar  (pátek 22:00)
Páteční večer pro sebe na úvod nové sezony La Ligy nemá vyhrazený pouze jedna dvojice klubů, nýbrž rovnou dvě. Po zahajovacím střetnutí Malagy s Osasunou totiž proti sobě nastoupí od 22:00 ještě Deportivo La Coruňa s Eibarem, tedy dva týmy, které se loni úspěšně vyhnuly sestupu a nyní budou od prvního kola usilovat přinejmenším o tentýž výsledek.

Domácí Depor skončil na zdánlivě bezpečném patnáctém místě, ovšem po valnou část sezony šlo o tuhý boj o každý bod s neustálým poohlížením po konkurenci. Není tak divu, že galicijský celek sáhl ke změně trenéra a do nové sezony vytáhne místo odvolaného Víctora Sáncheze s Gaizkou Garitanem na lavičce. Pro jednačtyřicetiletého kouče půjde hned v prvním kole o řádně pikantní souboj, neboť dříve působil kromě Realu Valladolid také právě v Eibaru.

Mezi nové tváře se na stadionu Riazor řadí Raúl Albentosa, Guilherme dos Santos, Carles Gil či Marcos Moreno. Jistou zajímavostí je, že s výjimkou Guilhermeho jakožto někdejšího hráče italského Udinese jde ve všech ostatních případech o posily, které v předešlé sezoně působily v anglické Premier league. V Deportivu naopak končí Fede Cartabia, brankář Fabricio Agosto, Luis Alberto či veterán Manuel Pablo, jenž ukončil hráčskou kariéru.

Co se týče finálních přípravných zápasů obou celků na novou sezonu, jejich výsledky byly takřka totožné. Zatímco Depor remizoval se Sportingem Gijón 1:1 a v následném penaltovém rozstřelu prohrál 4:2, Eibar po remíze 2:2 proti Realu Zaragoza prohrál na penalty pro změnu v poměru 6:5. Také finální umístění baskického celku se oproti jeho pátečnímu soupeři lišilo jen o jedinou příčku, neboť Eibar skončil čtrnáctý s jediným bodem náskoku.

O fungování ofenzivy by se měla starat nová posila Bebé, proslavená především krátkou štací ve slavném Manchesteru United, a mezi další příchozí se řadí obránci Álex Gálvez a Florian Lejeune či záložník Cristian Rivera. Ohromné oslabení představuje odchod loňského nejlepšího střelce Basků Borjy Bastóna, jenž na severu Španělska hostoval z Atlétika Madrid a nastřádal zde úctyhodných osmnáct ligových branek, které mu vysloužily rekordní přestup do Swansea City. Bastónův ofenzivní parťák Keko navíc putoval do Malagy, a tak má kouč José Luis Mendilibar nelehký úkol najít gólovou potenci jinde.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Albentosa, Sidnei, Navarro - Guilherme, Colak - Borges, Mosquera, Gama - Lucas
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mauro, Lejuene, Ramis, Gálvez - Peňa, Inui - García, Jota, Escalante - Kike
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao00000:00
 Valencia CF00000:00
 Deportivo La Coruña00000:00
 Sevilla FC00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Real Betis00000:00
 Granada CF00000:00
 CD Leganés00000:00
 CA Osasuna00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 FC Barcelona00000:00
 Deportivo Alavés00000:00
 UD Las Palmas00000:00
 Real Sociedad00000:00
 Celta Vigo00000:00
 SD Eibar00000:00
 Villarreal CF00000:00
 Real Madrid00000:00
 Málaga CF00000:00
 Sporting Gijón00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (699)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele