Kvalifikace ME 2012 - souhrn úterních zápasů

07.09.2010, 22:40, aktualizováno 07.09.2010, 22:58
Komentáře a souhrny
Slovensko vyhrálo v Rusku a vytvořilo si velmi dobrou pozici pro další fázi kvalifikace. Turecko zvládlo domácí duel s Belgií, Chorvatsko jenom remizovalo s Řeckem, Skotsko až v nastavení vydřelo výhru nad Lichtenštejnskem...
Skupina A

Německo - Ázerbájdžán 6:1

07.09.2010 20:45

Góly: 28. Heiko Westermann, 45+1. Lukas Podolski, 45+2. Miroslav Klose, 53. Räşad Färhad Sadiqov (vl.), 86. Holger Badstuber, 90+2. Miroslav Klose - 57. Vaqif Cavadov

Domácí výběr se hodně dlouho trápil, než se mu povedlo vstřelit první branku utkání a ta dle očekávání vše rozhodla. Německo si tedy splnilo povinnost a porazilo Ázerbájdžán Bertiho Vogtse 6:1.

Německo bylo samozřejmě jasným favoritem tohoto utkání a čekalo se, že hosté z Ázerbájdžánu budou v hodně velkém počtu bránit své pokutové území. Zbývala tedy zodpovědět jediná otázka a to, kdy se domácím povede vstřelit první branku. V desáté minutě se v souboje zranil Mertesacker a kouč Löw ho raději nahradil Heiko Westermannem, který odehrál velice dobrý druhý poločas v Belgii. Němci se ale v první dvacetiminutovce hodně trápili. Fanoušci je sice hnali dopředu, ale přes hodně zhuštěný blok se svěřenci kouč Löwa dostávali hodně těžko.

Navíc většina střel z dobrých pozic byla zablokována nebo vůbec nedoletěla k brance hostí. První hodně dobrou šanci měl v 26. minutě Podolski, který se po dobré přihrávce Müllera do míče hodně opřel, ale branku netrefil. Minutu na to prověřil Agajewa také střídající Westermann. Hostující brankář proti jeho hlavičce vytáhl skvělý zákrok a brance zabránil.

Ve 28. minutě už ale Německo poprvé slavilo. Od Kloseho se míč dostal opět k Westermannovi, jeho první pokus gólman Ázerbájdžánu sice zlikvidoval, ale proti dorážce byl bezmocný - 1:0. Už to vypadalo, že s jednobrankovým vedením půjdou Němci také do šatny, když se po přihrávce Özila trefil Lukas Podolski. Pár sekund poté se po krásném míči do prostoru od Badstubera dostal do akce střelec druhého gólu, přihrál Klosemu a ten zvýšil do poločasu ještě na 3:0. I přes nevýrazný začátek tak mohli být domácí fotbalisté se stavem určitě spokojení.

V 53. minutě přišla další změna skóre. Khedira poslal centr do pokutového území a kapitán Sagidow si míč srazil do vlastní branky. Hosté se však nerozpakovali a k překvapení všech udeřili na druhé straně. Po rohu Jawadova nezasáhl úplně ideálně Neuer a odražený míč už do branky v pohodě uklidil Malikow.

Němcům tenhle moment dokázal, že si musejí dávat směrem dozadu pozor, aby zbytečně neinkasovali. Ale nějaká výraznější ofenzíva Ázerbájdžánců se nekonala, a tak mohli domácí v klidu hrát svoji hru. Poslední dvacetiminutovka už byla spíše taková oddychová, Němci se nikam nehnali, drželi míč na svých kopačkách a soupeře nikam nepouštěli. V závěrečných minutách ještě svůj velice dobrý výkon korunoval obránce Badstuber, který po rohu Özila hlavou zvýšil vedení Německa již na 5:1. Na konečných 6:1 ještě pár chvil poté upravil Klose, který po skvělé souhře Podolskiho s Cacauem neměl problémy se zakončením a přidal svou druhou branku.

Více informací k zápasu

Rakousko - Kazachstán 2:0

07.09.2010 20:30

Góly: 90+1. Roland Linz, 90+2. Erwin Hoffer

Vydřeno. Tak mohou hodnotit naši jižní sousedé z Rakouska svoje první vystoupení v nové kvalifikaci proti výběru Kazachstánu. Velmi sympatický výkon, a hlavně pak brankář Andrej Sidelnikov, podala země, která fotbalových úspěchů moc nemá. Dlouho Kazaši drželi senzační bezbrankovou remízu. Nakonec dvěma góly v nastavení velkému tlaku podlehli.

Pro Rakušany to byl vůbec první zápas v této kvalifikaci. Připustit si zaváhání proti Kazachstánu zajisté nikdo v pod Alpách nechtěl. Vždyť soupeř by totiž vlastně měl podle papírových předpokladů bojovat s Ázerbajdžánem o pátou příčku skupiny A. Od úvodních minut to na nějaké problémy nevypadalo.

Harnik z vápna už po třech minutách minul branku o píď, pak se proti rakouskému útočníkovi skvěle vytáhl kazašský gólman Sidelnikov, jenž vyrazil jeho střelu mimo nebezpečí. Také Janko se v ofenzívě nenechal zahanbit, ale znovu jeho šanci vytěsnil solidně chytající Sidelnikov.

Čím více se blížil konec utkání, ať už to bylo čtyřicet pět minut nebo jen pár desítek vteřin, tím více Kazachstán dychtil po úspěchu. Dokonce i domácí dokázal pozlobit, Žumaskalijev hezky provětral brankáře Macha. Sidelnikov jinak dál pokračoval ve frustrování soupeře, i s Fuchsovou bombou, ačkoli se štěstím, si poradil.

Nakonec se Rakousku podařilo skórovat v první minutě nastavení. A Sidelnikov musel jenom v leže skrývat smutně tvář do rukou. Linz si ve vápně obhodil Popova, jeho střela nebyla vůbec prudká, ale prošla mezi nohy Abdulina a dokutálela se do sítě. Na konečných 2:0 dával o minutu později Hoffer, jehož krásnou několikametrovou kolmicí vyslal Linz.

Více informací k zápasu

Turecko - Belgie 3:2

07.09.2010 20:00

Góly: 48. Hamit Altintop, 66. Semih Şentürk, 78. Arda Turan - 28. Daniel van Buyten, 69. Daniel van Buyten

V zajímavém zápase bohatém na góly se nakonec radovali z vítězství a hodně důležitých tří bodů domácí Turci, kteří přestříleli soupeře z Belgie 3:2 a mají tak plný počet bodů ve své kvalifikační skupině.

Hned zpočátku utkání se pokoušeli domácí Turci vyvíjet na soupeře tlak a Belgičané se mnohdy bránili jen za cenu malých faulů, kterými nabízeli domácím zahrávání standardních situací. Útoky na obou stranách však byly plné nepřesností, což brzdilo tempo celého zápasu.

Po deseti minutách se hra hodně vyrovnala, zásluhu na tom měli především hosté, kteří dobře bránili a snažili se také držet míč na svých kopačkách. Na první branku si diváci počkali do osmadvacáté minuty. Po centru Alderweirelda se ve vápně k hlavičce prodral stoper Bayernu Mnichov Daniel van Buyten a hosté vedli.

Turky gól hodně srazil a začal se projevovat jejich temperament. Dopředu hráli zbytečně rychle, ztráceli míče, podrážděně faulovali a nějakou dobu jim trvalo, než se uklidnili a začali se opět plně koncentrovat na zápas. Ke konci poločasu ještě svého soupeře zatlačili, ale gól z toho nebyl, tudíž Belgie šla do šaten s jednobrankovým vedením.

Guus Hiddink do druhého dějství zareagoval, když Selcuka Inana vystřídal ofenzivní hráč Semih Sentürk. Krátce po pauze přišlo vyrovnání, když se ve vápně k míči dostal Hamit Altintop a prokázal, že má skvělou kopací techniku - 1:1.

A střídání hlavního kouče Turecka se vyplatilo. V 66. minutě se na malém pokutovém území míč dostal k Sentürkovi a ten poslal svojí zemi do vedení. Navíc dvě minuty předtím obdržel druhou žlutou Kompany a musel předčasně do sprch. Radost domácím ale dlouho nevydržela. Ve vápně si opět nepohlídali dlouhána van Buytena a ten, jak jinak než hlavou, srovnal v 69. minutě na 2:2. Domácí po inkasovaném gólu rozhodně nic nezabalili a ještě více se hnali do ofenzívy. Odměnou jim byla třetí branka, v 78. minutě jí totiž dal Arda Turan.

Závěr utkání byl hodně hektický, Belgičané vrhli všechny síly dopředu, ale k vyrovnání to nevedlo a tak ani dva góly van Buytena nepomohly na první body v kvalifikaci, naopak Turecko už jich má šest.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo22007:16
2.Turecko22006:26
3.Rakousko11002:03
4.Belgie20022:40
5.Ázerbájdžán10011:60
6.Kazachstán20020:50
Skupina B

Irsko - Andorra 3:1

07.09.2010 20:45

Góly: 15. Kevin Kilbane, 41. Kevin Doyle, 54. Robbie Keane - 45. Cristian Martínez

Do čela skupiny B se po výhře 3:1 nad Andorrou dostali fotbalisté Irska, kteří i v pátek zdolali venku Arménii. Domácí tak musí hodnotit vstup do nové kvalifikace pozitivně, zatím mají plný počet bodů, i když těžší zápasy než ten proti Andoře je ještě čekají. Hosté ulovili alespoň čestný úspěch, ve 45. minutě vsítil parádní branku Martinez Muňoz.

Irové si zajisté přáli vstřelit rychlý gól a dlouho se netrápit a to se jim vlastně splnilo už po 14 minutách hry. McGeady donutil soupeře zahrát na rohový kop, který rozehrál mistrně Lawrence. Na bližší tyči si totiž naskočil Kilbane a vstřelil svou osmou reprezentační branku. Tahle trefa ovšem domácí příliš nenakopla.

Ve zbytku prvního poločasu nehráli moc v pohodě a v klidu. Snad jen McGeady dokázal několika přihrávkami za obranu zatopit soupeři i brankáři Josepu Gomezovi, jinak však Irsko více ze hry o tolik nemělo. A třeba v 17. minutě dokonce testoval gólmana Givena svou střelou z dálky Sergi Moreno.

Až ve 30. minutě měl na kopačce šanci znovu Lawrence, jemuž nádherně dodal McGeady, avšak balón skončil leč těsně, tak jen na boční síti. Ve 41. minutě přece jenom Irsko navýšilo náskok. Doyle převzal ve vápně míč po Lawrencovi, kterého odzbrojil Sergi Moreno, a levačkou rozvlnil síť.

Jenže velké varování dala soupeři Andorra těsně před půlí. Martinez Muňoz vykouzlil možná nejlepší střelu své kariéry a z halfvoleje propálil vše, co mu stálo v cestě, až za brankovou čáru. Irové hlavně nechtěli dopustit nějaké větší drama po Shakespearovsku. A tak se ve druhém dějství snažili držet hlavně míč u svých nohou.

A v 54. minutě hostům asi definitivně zhasla naděje na uhrání více než senzačního výsledku. McGeady nádherně zakombinoval s Greenem, míč se dostal k Robbiemu Keaneovi, jenž ve 102. zápase v reprezentačním dresu vstřelil 44. branku. V 67. minutě se ještě ocitl v dobré příležitosti Doyle, a i když nepřešel přes obránce Limu, vadit mu to nemuselo. Jeho mužstvo totiž až do konce udrželo tři body na své straně.

Více informací k zápasu

Makedonie - Arménie 2:2

07.09.2010 20:00

Góly: 42. Mario Gurovski, 90+6. Ilčo Naumoski (pen.) - 41. Jura Movsisjan, 89. Edgar Manučarjan

Makedonie sice dokázala získat svůj první bod v kvalifikaci, ovšem o nějaké výraznější umístění se asi pokoušet nebude. V divokém duelu s podceňovanou Arménií je totiž nerozhodný výsledek přeci jen málo. Sice se jí podařilo v nastaveném čase vybojovat alespoň ten bod, jenže s postupovou nadějí na šampionát to vůbec nevypadá dobře. Arménie na druhou stranu ukázala, že rozhodně svou kvalitu má.

Již v předchozím domácím utkání s Irskem totiž dlouho držela nerozhodný výsledek a teprve čtvrthodiny před koncem její bodové naděje zhasly. Nyní měla velmi blízko ke třem bodům, avšak všechno zhatila penalta pro domácí tým. Na stadionu Filipa II. Makedonského se sešlo přes dvacet tisíc fanoušků, v prvním poločase publikum sledovalo boj o každý míč. Do první akce se dostali hosté, Yura Movsisyan pálil z hranice pokutového území tvrdou ranou těsně mimo.

Makedonie se mohla dostat do vedení v polovině prvního poločasu. Jenže parádní pokus Stevicy Rističe orazítkoval pouze břevno. Balón se pak ihned odrazil zpátky k domácím, Ristič zkusil štěstí podruhé, tentokráte ale narazil na skvělý zákrok gólmana Romana Berezovskyho. Arménie se dostala do vedení necelých pět minut před pauzou, po chybě Gorana Popova zakončil velmi přesně Movsisyan - 0:1. Vedení však netrvalo dlouho.

Hned za minutu totiž vsítil svou první reprezentační trefu Mario Gjurovski. Ten napřáhl z dobrých dvaceti metrů a dokázal se milimetrově trefit do pravého dolního rohu - 1:1. Ve druhém poločase domácí kontrolovali hru a nepustili soupeře téměř do ničeho, jenže rozdílovou branku dát nedokázali. A tak stejně jako na Slovensku inkasovali v první minutě nastaveného času. Z gólu se radoval Edgar Manučarjan. Jeho počin však regulérní nebyl.

Branku totiž docílil ve zřejmém ofsajdu. Domácí bojovníky to ovšem nepoložilo a ve zbytku utkání ještě dokázali srovnat. Ve čtvrté nastavené minutě zahrál ve vápně rukou obránce Sargis Hovsepyan a sudí byl nekompromisní - penalta. K té se suverénně postavil po Goranu Panděvovi druhý nejzkušenější hráč balkánského reprezentačního výběru Ilco Naumoski a bez zaváhání srovnal na konečných 2:2.

V příštím zápase se Makedonie pokusí poprat o první tři body na půdě Andorry, Arménie doma bude chtít šokovat prozatím suverénní Slovensko.

Více informací k zápasu

Rusko - Slovensko 0:1

07.09.2010 17:00

Góly: 27. Miroslav Stoch

Slovenští reprezentanti slaví cenné vítězství z Moskvy, kde na stadionu Lokomotiv porazili Rusko 1:0. Jedinou branku zápasu, ve kterém měli navrch domácí, vstřelil záložník Miroslav Stoch.

Na stadionu Lokomotiv mělo od úvodního hvizdu převahu Rusko. Svěřenci trenéra Dicka Advocaata zahrozili už ve třetí minutě, kdy si na přetažený centr Aršavina naběhl Semšov, ale brankář Mucha si první tyč pohlídal a střelu záložníka Dinama vyrazil na roh. V sedmé minutě střílel z dálky Širokov, Mucha míč s námahou vyboxoval.

Slovenský výběr měl velké problémy dostat se i na polovinu Ruska, hostující fotbalisté si nevěděli rady s aktivním napadáním a míč soupeři rychle odevzdávali. Ve velmi dobrém světle se projevoval na pravé straně domácí zálohy Alan Dzagojev. Ve 24. minutě Dzagojevovu střelu s námahou vyrazil Mucha a ve 26. minutě mladičký záložník CSKA chytře vysunul do šance Semšova, ten ale střílel těsně nad branku

Utkání směřovalo k vedení Ruska, ale stal se přesný opak. Ve 27. minutě využil chybné rozehrávky Akinfejeva záložník Stoch a střelou na zadní tyč rozvlnil síť. V závěru poločasu mohl vyrovnat Pogrebňak, ale po krásné ruské kombinaci mířil jen do boční sítě.

Druhý poločas začal dvěma nadějnými brejky Slovenska, jeden na poslední chvíli zpacifikovala ruská obrana a ve druhém po spolupráci Hamšíka se Stochem zaúřadoval Akinfejev.

Hra se poté opět přemístila k brance Slovenska a málem bylo vyrovnáno, gól Zyrjanova ale padl z těsného ofsajdu. Rusové dobývali obranu mužstva trenéra Weisse, jak se jen dalo. V 56. minutě měl branku na kopačce Aršavin, ale z otočky pálil jen těsně vedle tyče Muchovy branky.

Místy se hrálo kolem šestnáctky Slovenska, ale k zakončení měli Rusové jen velmi málo prostoru, navíc často svou možnost propásli další přihrávkou místo střely, takže většinu akcí dokázali slovenští hráči zastavit. Sem tam se hostující reprezentanti dostali i k brejku, které vedli šikovní ofenzivní tahouni Hamšík, Stoch nebo Hološko, k výraznějšímu ohrožení ruské branky se ale nedostali.

S přibývajícími minutami se začala vkrádat na kopačky Sborné nervozita a tlak před brankou Slovenska opadl. V 85. minutě však měli Rusové výhodu slibného přímého kopu, který vybojoval Aršavin. K míči se postavil Dzagojev, kterému se zápas povedl a svůj výkon mohl korunovat gólem. Mucha však jeho razantní přímý kop lapil a z následné skrumáže v pokutovém území vyšlo vítězně Slovensko.

Slovákům, ač tahali za kratší konec, se podařilo vedení 1:0 udržet a připisují si v boji o postup na mistrovství Evropy nesmírně důležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Irsko22004:16
2.Slovensko22002:06
3.Rusko21012:13
4.Makedonie20112:31
 Arménie20112:31
6.Andorra20021:50
Skupina C

Itálie - Faerské ostrovy 5:0

07.09.2010 20:50

Góly: 11. Alberto Gilardino, 22. Daniele De Rossi, 27. Antonio Cassano, 81. Fabio Quagliarella, 90. Andrea Pirlo

Itálie zvládla i druhý zápas, v němž se od ní čekaly tři body a po Estonsku si tentokráte doma poradila s Faerskými ostrovy. O pět branek se podělilo pět různých hráčů.

Domácí měli skvělý vstup do zápasu a o své výhře rozhodli již v úvodní třicetiminutovce. Vše pdstartovala jedenáctá minuta, trestný kop Pirla a hlavička Gilardina - 1:0.

Na další branku se čekalo do 22. minuty, to se do pokutového území dostal De Rossi a překonal Nielsena podruhé. Ve 27. minutě pak padla na dlouho poslední branka, Cassano napřáhl těsně za hranicí šestnáctky a přesnou střelou zvýšil již na 3:0.

Na druhé straně měl práci i Viviano, kterého svým trestným kopem zaměstnal Benjaminsen. Nielsen se zase musel činit po pokusu Antonelliho.

Itálie si kráčela pro pohodlnou výhru a v závěru přidala ještě dvě branky. Devět minut před koncem se mezi střelce zapsal Quagliarella, v 90. minutě se pak z trestného kopu prosadil Pirlo.

Více informací k zápasu

Srbsko - Slovinsko 1:1

07.09.2010 20:30

Góly: 86. Nikola Žigić - 63. Milivoje Novakovič

Vyrovnané utkání vypadalo lépe pro hostující Slovince, ale Srbové díky brance Žigiče dokázali srovnat a vybojovali si tak alespoň jeden bod za remízu 1:1.

Pro obě mužstva mělo tohle utkání zvláštní příchuť vzhledem k poloze obou států. Navíc obě země se účastnily posledního mistrovství světa, což mělo být zárukou kvalitního fotbalu. Začátek zápasu rozhodně nebyl nějaký klidný, nejdříve se do ofenzívy pustili pořádně domácí a zanedlouho svoje zbraně ukázali také hosté ze Slovinska.

Hodně nebezpečné bylo hostující duo Valter Birsa a Aleksander Radosavljevič. Rozhodčí se také rozhodl, že budou krotit emoce hned v úvodu utkání. Už v 15. minutě totiž rozdal třetí žlutou kartu. Obrany držely zatím velice kompaktně, tudíž se mužstva pokoušela o střely ze střední vzdálenosti. Oba gólmani však zatím byli dost pozorní a střelecké projektily bez větších obav krotili.

Po půlhodině hry převzali otěže domácí Srbové, na jejichž straně vyčnívali především Tošič s Lazovičem a vidět byl při dlouhých nákopech také Nikola Žigič, který odváděl směrem dopředu hodně černé práce. I tak ale byl stav po prvních pětačtyřiceti minutách bezbrankový.

Domácí kouč Rade Antič chtěl hru svých svěřenců hlavně více rozhýbat, a tak technického Tošiče nahradil do druhého dějství mnohem běhavější a výbušnější Miloš Krasič z Juventusu. Aktivitu to domácím rozhodně přidalo, ale na lepší start Srbů dokázali hosté okamžitě odpovědět. V 63. minutě se totiž do šance dostal střelec Novakovič a už dle jeho popisu práce poslal Slovince do vedení - 0:1.

Tenhle moment domácí Srby hodně položil. Vypadalo to, že si ani nepřipouštěli tuto variantu průběhu zápasu. Vstřelený gól hodně zamíchal kartami, Slovinci se stáhli a pozorně bránili hlavně prostor před pokutovým územím a krajní prostory, Srbové se snažili bušit do zavřené obrany a vynutit si tak nějaké šance, po kterých by mohli utkání alespoň srovnat. Vyrovnání, a to zasloužené, však přišlo pár minut před koncem. Po přímém kopu se k míči prodral vytáhlý útočník Nikola Žigič a srovnal na 1:1. Slovinci se nesložili a bylo vidět, že tohle utkání chtějí dohrát do remízového konce, a tak hodně drželi míč na útočné polovině.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie22007:16
2.Srbsko21104:14
3.Severní Irsko11001:03
4.Estonsko21013:33
5.Slovinsko20111:21
6.Faerské ostrovy30031:100
Skupina D

Bosna a Hercegovina - Francie 0:2

07.09.2010 21:00

Góly: 72. Karim Benzema, 78. Florent Malouda

Francie si může oddechnout, napravila totiž domácí nezdar s Běloruskem a uspěla na horké půdě v Bosně a Hercegovině. Obě branky padly po změně stran a postarali se o ně Benzema s Maloudou.

Francie si musí po nezdarech na posledních dvou velkých turnajích zvykat na to, že favoritem není už ani v zápasech s Bosnou a Hercegovinou. Bookmakeři tentokráte vypisovali nižší kurzy na domácí, Francie ale velký tlak ustála a získala důležité tři body.

Francie vstoupila do zápasu aktivně a už ve druhé minutě hrozil Malouda. Následně přiletěl centr do šestnáctky a Rami z malého vápna hlavičkoval jenom vedle. Do sestavy Francie se vrátil Benzema a v 11. minutě byl hodně blízko, nastřelil totiž tyč.

Také domácí měli šance, po trestném kopu Misimoviče hlavičkoval Džeko a jeho pokus zastavil až Rami. Lepší ovšem byli hosté, Benzemův pokus musel Hasagič vyrazit na roh, po jeho rozehráníhlavičkoval mimo Mexes.

Také po změně stran se hrálo podle francouzských not a skóre mohl otevřít Diaby, který po Maloudově trestném kopu hlavičkoval zblízka nad. V pozoru musel být i Lloris, jehož prověřil jeho spoluhráč z Lyonu Pjanič.

Utkání připomínalo duel Francie s Běloruskem, ovšem s jedním důležitým rozdílem - úvodní branku tentokráte dala Francie. V 72. minutě se na levé straně uvolnil Clichy, odcentroval a celou akci zakončil Benzema - 0:1.

A netrvalo to příliš dlouho a bylo to o dva góly. V 78. minutě se dočkal zasloužené odměny za svůj úterní výkon Malouda, který po akci Diabyho a Valbueny už nemohl nedat - 0:2. Francie mohla vyhrát i o tři branky, v nastavení se ale proti Benzemovi zaskvěl Hasagič.

Více informací k zápasu

Albánie - Lucembursko 1:0

07.09.2010 20:15

Góly: 37. Hamdi Salihi

V čele kvalifikační skupiny D není Francie nebo Rumunsko, nýbrž Albánie, která je se čtyřmi body o skóre lepší než druhé Bělorusko. Po uhrané remíze 1:1 v Rumunsku dokázala doma vyhrát 1:0 nad Lucemburskem, které je naopak s nula body i s nula vstřelenými góly na kontě na posledním místě. Jedinou branku utkání zařídil v první půli Hamdi Salihi.

Albánci se před skadarským publikem chtěli proti papírově rovnocennému soupeři předvést. Bogdani, Muzaka a Duro byli ti, co provětrali gólmana Jouberta v první půlhodině, ten ovšem nakonec kapituloval o sedm minut později. Bulku si zaběhl po pravé straně, vytvořil pozici pro centr do vápna a Salihi míč dělovkou z voleje usměrnil přesně pod břevno.

Hosté si v prvních pětačtyřiceti minutách vytvořili jedinou vážnější příležitost, ovšem Da Motův pokus zablokoval obránce Dallku.

I ve druhém dějství byli Albánci lepším mančaftem. K jejich pohodě navíc přispělo vyloučení Lucemburčana Mutche, který musel pod sprchy po druhé žluté kartě v 57. minutě. A o jednoho muže navíc se Albánii dobře bránilo. Tak, že těsný náskok udrželo až do konečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Bělorusko - Rumunsko 0:0

07.09.2010 19:30

Góly: -

Bělorusko nedokázalo navázat na překvapivou výhru z Francie, přesto je v kvalifikaci stále bez porážky a dokonce ještě neinkasovalo ani jeden gól. Bez prohry je i Rumunsko, to si ale od úvodních dvou zápasů slibovalo více, než jenom dva body.

Domácí znovu nastoupili v rozestavení 4-2-3-1 a stejně jako jejich soupeř začali zápas hodně opatrně. Z prvních dvaceti minut stojí za zmínku jenom střela Kornilenka, která vystrašila Pantilimona.

Ve 24. minutě o sobě poprvé dali vědět i hosté a byli hodně blízko k otevření skóre. Centroval Deac, zakončoval Stancu a Ževnov musel vytáhnout parádní zákrok. Domácí brankář se musel činit i o chvíli později, to jeho pozornost zkoušel Torje.

Po změně stran oba celky ještě přidaly na aktivitě a především poslední patnáctiminutovka nabídla parádní podívanou. Výhru na běloruskou stranu mohl strhnout Kisljak, který ovšem zblízka minul horní roh rumunské brány. Také hosté byli hodně blízko, nebezpečný byl střídající Marica, ani on ovšem se stavem nic neudělal.

V utkání měl zastoupení i český fotbal, duel jako hlavní sudí řídil Pavel Královec, jemuž asistovali Miroslav Zlámal a Martin Wilczek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Albánie21102:14
2.Bělorusko21101:04
3.Bosna a Hercegovina21013:23
4.Francie21012:13
5.Rumunsko20201:12
6.Lucembursko20020:40
Skupina E

Nizozemsko - Finsko 2:1

07.09.2010 20:30

Góly: 7. Klaas-Jan Huntelaar, 16. Klaas-Jan Huntelaar (pen.) - 18. Mikael Forssell

Ve svém druhém utkání v kvalifikační skupině o postup na Euro 2012 se proti sobě představily celky Niozemska a Finska. Domácí Holanďané zvládli úvod kvalifikace a vyhráli v San Marinu vysoko 5:0. Finové naopak úvod neustáli a v Moldavsku překvapivě prohráli 0:2. V jejich vzájemném zápase favorizovaní Holanďané nakonec po velkém boji vyhráli 2:1 a společně se Švédskem tak vévodí skupině E.

O výsledku zápasu se prakticky rozhodlo už v prvních dvaceti minutách, ve kterých padly všechny tři góly. Nejprve se do vedení dostali domácí, konkrétně se trefil útočník Klaas-Jan Huntellar, který si v 7. minutě naskočil na parádní centr Wesleyho Sneijdera a hlavičkou nedal gólmanovi Fredriksonovi šanci - 1:0.

Holanďané vlétli na svého soupeře skutečně s velikou vervou a další šance přišly vzápětí. Po kombinaci Sneijdera s Afellayem střílel druhý jmenovaný těsně mimo a v další akci už zkoušel zakončovat sám Sneijder, ale ani jeho slibný pokus se nevešel mezi tři tyče. V 17. minutě přišel druhý gól domácích. Po faulu hostujícího celku ve vlastním pokutovém území zahrával penaltu Huntelaar a svým druhým gólem pojistil domácím vedení.

Finové však udeřili hned o minutu později z následné rozehry. Na lajnu si seběhl Daniel Sjolund a poslal parádní centr před branku na neobsazeného Mikaela Forssella, který snížil na přijatelnějších 2:1 pro domácí. Po této gólové smršti se hra poněkud uklidnila, ale zajímavé příležitosti se rodily i nadále, a to na obou stranách.

Ve 30. minutě byl blízko gólu Rafael van der Vaart, který si narazil se Sneijderem a povedenou střelou z hranice velkého vápna pořádně provětral rukavice gólmana Fredriksona. Sneijder byl nejaktivnějším hráčem domácích a do konce poločasu zkoušel štěstí ještě jednou, ale znovu bez většího efektu. Na straně Finska hrozil nebezpečnými výpady zejména Mika Vayrynen, ale obrana Holandska při všech zůstala pozorná.

Druhý poločas byl o poznání pomalejší a nudnější, než ten první. Hlavním důvodem bylo to, že Holanďané zpomalili hru a začali se soustředit na defenzivní práci, což se jim nadmíru dařilo. Kromě několika náznaků příležitostí si totiž Finové nedokázali vytvořit nic zajímavějšího, a tak nemohli gólmana Stekelenburga v brance Nizozemska nijak výrazně ohrozit.

Zato na druhé straně se domácím podařily dvě brejkové situace. Na konci té první stál v 55. minutě Ibrahim Afellay, ale z velmi slibné pozice v pokutovém území těsně minul branku Finska. V 68. minutě pak ještě zakončoval po povedené akci Eljero Elia, ale ani jeho střela neskončila v brance a Holanďané pak zbytek zápasu v poklidu dobránili a zaslouženě zvítězili 2:1.

Více informací k zápasu

Maďarsko - Moldavsko 2:1

07.09.2010 20:30

Góly: 50. Gergely Rudolf, 66. Vladimir Koman - 79. Alexandru Suvorov

Na národním stadionu Ference Puskáse v Budapešti odehrálo domácí Maďarsko svůj druhý zápas v kvalifikační skupině o postup na EURO 2012 a na druhý pokus bylo úspěšné. Doma si dokázalo poradit s Moldavskem těsně 2:1 a bodově se tak dotáhlo právě na tohoto soupeře.

Maďaři do utkání vlétli jako uragán a v prvních dvaceti minutách si vypracovali hned několik zajímavých příležitostí. Tu největší měl ve 20. minutě Gregory Rudolf, ale brankáře Moldavska nepřekonal. Po úvodu se hra vyrovnala a Moldavané se začali dostávat více do hry. Poprvé zahrozili z kopačky Tigirlase, který zkoušel štěstí ranou z pětadvaceti metrů, ale bohužel pro svůj tým minul.

Jinak se první poločas nesl spíše v opatrnosti a defenzivní činnosti převládaly nad těmi ofenzivními. Ve 45. minutě se zranil domácí Peter Czvitkovics a musel ho nahradit Adam Szalai. Jinak se kromě tří žlutých karet v prvním poločase nic zajímavého neudálo a diváci byli svědky velmi nudného utkání.

Ve druhé půli se oba celky přeci jen trochu osmělily a začaly hrát fotbal. To potvrdila už 50. minuta, ve které padl první gól zápasu a vstřelili ho domácí. Nejaktivnější hráč na straně Maďarska Gregory Rudolf si seběhl na centr Dzsudzsaka a povedenou přízemní střelou překonal gólmana Namasca - 1:0.

Rudolf měl o několik minut později ještě jednu zajímavou příležitost a jen kousek mu chyběl k tomu, aby se podruhé zapsal na střeleckou listinu. Vzápětí však byl vystřídán Vanczakem, který byl hned u zrodu druhé gólové situace. Svou přihrávku poslal na nabíhajícího Juhasze, který pohotově vrátil balón před branku a Vladimir Koman neměl problém zasunout míč do poloodkryté branky a zvýšit na 2:0.

Od toho momentu se domácí začali soustředit až příliš na defenzivní činnost a málem na to doplatili. V 79. minutě totiž přišel gól ze strany Moldavska a postaral se o něj hlavou střílející Alexandr Suvorov, který si naskočil na povedený centr Frunzy. V závěru zápasu se Moldavané snažili domácí zatlačit a vytvořit si nějakou šanci, ale to se jim nepodařilo a Moldavsko tak nenavázalo na svůj úvodní zápas kvalifikace, ve kterém porazilo doma Finsko.

Více informací k zápasu

Švédsko - San Marino 6:0

07.09.2010 20:00

Góly: 7. Zlatan Ibrahimović, 12. Davide Simoncini (vl.), 26. Aldo Simoncini (vl.), 51. Andreas Granqvist, 77. Zlatan Ibrahimović, 90+3. Marcus Berg

Švédsko splnilo povinnost a doma tenisovým výsledkem zdolalo outsidera ze San Marina. Dvě branky dal Zlatan Ibrahimovič, výsledek nakonec nepoznamenalo ani brzké vyloučení Mellberga.

Nová posila AC Milán se poprvé prosadila už v sedmé minutě a uklidnila tak favorita. Ibrahimovič si zpracoval dlouhý pas Källström, pokryl si míč před dotírajícími obránci a otevřel skóre.

Hosté šli do kabin s tříbrankovým mankem, přestože v první půli dali dvě branky. Ve 12. minutě centroval Larsson a míč si do vlastní sítě srazil Davide Simoncini. O čtrnáct minut později pak po centru Källströma nasměrovalo míč do špatné svatyně jeho dvojče Aldo Simoncini. Pro toho šlo o hořký moment, jelikož v první půli se zaskvěl proti šancím Bajramiho, Källströma a Toivonena.

Švédové přes tříbrankové vedení nemohli být v prvním poločasem maximálně spokojeni, ve 34. minutě totiž fauloval obránce Mellberg a putoval předčasně pod sprchy.

Během poločasové přestávky nahradil ofenzivního Toivonena obránce Granqvist a byl to právě on, kdo se v 51. minutě prosadil po rohovém kopu a zvýšil na 4:0.

O osudu utkání bylo jasně rozhodnuto a v závěru padly ještě dvě branky. V 77. minutě se podruhé v zápase prosadil Ibrahimovič, v poslední minutě pak výsledek pečetil Berg.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švédsko22008:06
2.Nizozemsko22007:16
3.Moldavsko21013:23
4.Maďarsko21012:33
5.Finsko20021:40
6.San Marino20020:110
Skupina F

Chorvatsko - Řecko 0:0

07.09.2010 20:30

Góly: -

Očekávaný balkánský šlágr kvalifikační skupiny F skončil bezbrankovou remízou. Řecko si přijelo do Chorvatska pro bod. Tedy alespoň námi známá defenzivní hra známá za Rehhagela s čekáním na brejky toho byla důkazem. Za celých 90 minut diváci v Záhřebu neviděli stoprocentní gólovku.

Chorvaté se snažili Řeky zatlačit už od úvodních minut, ti jako by tak nenechali zapomenout ani s novým koučem Fernandem Santosem na svůj tradiční obranný val a zpočátku vyčkávali, jestli soupeř neudělá chybu, aby mohli vyrazit na zteč do útoku. První střelu na branku vyslal Luka Modrič, navrátilec do chorvatské sestavy, jenž se tři měsíce potýkal se zraněními, gólman Sifakis ho ovšem vykryl.

O pár chvil později se snažil skórovat zpoza šestnáctky Kranjčar, jenže střelu zablokoval soupeř na rohový kop. Až v 15. minutě zaveleli do ofenzívy také hosté, Torosidis hezky unikl po levé straně do vápna, kde upadl, avšak místo penalty viděl jen žlutou kartu za simulování. Pak trestuhodně při odkopu promáchl Srna a Samaras se dostal k zakončení, naštěstí pro domácí bránu netrefil.

Až do konce poločasu se hrál jinak nudný fotbal uprostřed hřiště, který zaplněný záhřebský Maksimir ze sedadel určitě nezvedal. Párkrát zahrozil domácí Kranjčar, ve 41. minutě měl dobrou šanci ve vápně Olič, až ho třetí obránce Řeků odzbrojil. A celková hra hostů? Ti se před branku gólmana Runjeho už vůbec netlačili.

Hned zkraje druhého dějství dokázal rozvlnit síť Jelavič, který vystřídal po poločase nepříliš výrazného Mladena Petriče, jenže zvednutý praporek asistenta na znamení ofsajdu zamezil jeho podnikání. Na druhé straně se povedlo úplně to samé o dvě minuty později Salpingidisovi, jenž rovněž skóroval z nedovoleného postavení.

Trenér Bilič hodně káral své útočníky. Olič ani Petrič možná ani z jednoho procenta nesplnili to, co od nich jejich mladý lodivod chtěl. Ani příchod Rakitiče nebo Eduarda na špatné hře Chorvatů směrem dopředu nic nezměnil. V 74. minutě bylo hodně horko v řeckém vápně, jenže ani Kranjčar, ani Strojič míč do branky nepropasírovali.

Chvilku na to zkoušel Modrič vyslat do šance Jelaviče, jenže znovu akce ztroskotala na pozorné defenzívě Řecka. Závěrečných pět minut se hosté také dokázali ubránit. Dvakrát, jednou hlavou a jednou z dálky, se snažil skórovat Eduardo, ovšem poprvé nastřelil jen stojícího Papastadopoluse a podruhé netrefil tři tyče. Sudí Bo-Larsen mohl odpískat dvě penalty, ale ani jeden pád Chorvata Pranjiče takto nevyhodnotil.

Více informací k zápasu

Malta - Lotyšsko 0:2

07.09.2010 19:30

Góly: 42. Kaspars Gorkšs, 85. Māris Verpakovskis

Fotbalisté Lotyšska potvrdili roli mírných favoritů na půdě trpaslíka z Malty a do tabulky si připsali velmi cenné tři body. Napravili tak minulou porážku z Chorvatska a jejich naděje alespoň na druhé místo tak stále žije. Nicméně šest tisíc příznivců na stánku Ta' Qali National Stadium v Maltě mohlo doufat alespoň v bod téměř až do posledních minut, hosté totiž výhru definitivně stvrdili pět minut před závěrečným hvizdem.

Malta tedy nedokázala ani ve svém druhém zápase bodovat, opět prohrála o dvě branky a v tabulce se krčí na posledním místě. Naopak plamínek naděje se pro Lotyšsko alespoň lehce rozhořel, v dalších duelech s těžšími protivníky bude bojovat o svou druhou účast na ME z poslední doby. Lotyšsko bylo v celém zápase mírně lepším celkem, uklidnilo se těsně před pauzou. V prvním poločase se však diváci fotbalem rozhodně bavit nemohli.

Ani jeden výběr nechtěl za žádnou cenu udělat chybu v obraně a do útoku se hrnul minimálně. Šancí tak vskutku bylo poskrovnu. První vážnější příležitost praktiky skončila gólem. Tři minuty před přestávkou si naběhl na centr do vápna kapitán Kaspars Gorkss. Současný hráč anglického druholigového mančaftu QPR vyskočil nejvýše a k nespokojenosti všech fanoušků napnul síť - 0:1. Malta se probudila až na začátku druhého dějství.

Nejaktivnějším mužem v domácím dresu byl Shaun Bajada, jenže tvrdou ranou před poloprázdnou klecí také zahodil největší možnost Malty. Lotyšsko poté kontrolovalo hru a nepouštělo protivníka do žádných příležitostí, samo se pak definitivně uklidnilo v 85. minutě. Maris Verpakovskis dokázal obejít beka Jonathana Caruana a gólmanovi Andrew Hoggovi nedal nejmenší naději - 0:2. V závěru sice měla Malta náznaky šancí, do zakončení se ale nedostala.

V příštím zápase se Malta pokusí vybojovat první body na hřišti Gruzie, Lotyšsko může zvýšit své ambice na postup při případném úspěchu v Řecku.

Více informací k zápasu

Gruzie - Izrael 0:0

07.09.2010 19:00

Góly: -

Gruzie a Izrael v úvodních dvou zápasech kvalifikace ještě nepoznaly hořkost porážky. Domácí zaznamenali dvě remízy, hosté mají díky výhře nad Maltou o dva body více.

O výhře Izraele 3:1 nad Maltou rozhodl autor tří branek Benayoun, ani záložník Chelsea si ale tentokráte nevěděl rady s obranou Gruzie.

Ve 29. minutě dobře vystřelil Refaelov, brankář Revišvili v domácí svatyni ale byl pozorný a míč za svá záda nepustil.

Velkou šanci na změnu skóre měl Gogua, ten zkusil štěstí z trestného kopu a po jeho ráně z první půle se rozezvučelo břevno.

Po změně stran měli blíže ke vstřelení branky domácí a hosty musel dvakrát zachránit gólman Aouate. Ten nejprve vychytal Merebašviliho a následně pokazil radost i Kobiašvilimu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chorvatsko21103:04
2.Izrael21103:14
3.Lotyšsko21012:33
4.Řecko20201:12
 Gruzie20201:12
6.Malta20021:50
Skupina G

Švýcarsko - Anglie 1:3

07.09.2010 20:45

Góly: 71. Xherdan Shaqiri - 10. Wayne Rooney, 69. Adam Johnson, 88. Darren Bent

Anglie úspěšně navazuje na výkony z kvalifikace o MS 2010 a po zápasech s Bulharskem a Švýcarskem se může pyšnit šesti body a skóre 7:1. Trenér Fabio Capello tak se svým týmem umlčuje kritiky a míří na ME 2012.

V základní sestavě Albionu nechyběl Rooney a byl to právě on, kdo brzy otevřel skóre. Útočník Manchesteru United se trefil v desáté minutě po přihrávce od Glena Johnsona a ukončil tak své téměř roční čekání na reprezentační gól.

Radost Angličanů ovšem netrvala příliš dlouho, branku sice nedostali, ze hřiště ovšem musel zraněný Walcott, jehož nahradil Adam Johnson.

Anglie byla lepším týmem a o majiteli tří bodů mohlo být jasno už po první půli. Smutným hrdinou se v tomto případě stal autor hattricku do sítě Bulharska Defoe, jemuž se tentokráte nedařilo. Nejprve si po chybě švýcarské obrany nedokázal zpracovat pas od Gerrarda, následně nezasáhl dobře zpětnou přihrávku od Johnsona a nakonec neproměnil svou individuální akci.

Domácí se do zápasu dostávali pomaleji a o první vzruch před anglickou brankou se svou střelou postaral Degen. Na druhé straně zkoušel štěstí Adam Johnson, stejný hráč pak na začátku druhé půle pálil z první mimo.

Mezi střelce se pokoušel zapsat i Glen Johnson, jehož vychytal Benaglio. Následně Angličanům několikrát zatrnulo. Po dvou centrech nebyl nejjistější Joe Hart, svou akcí pak anglické obraně nadělal problémy Frei.

Důležitý okamžik přišel v 65. minutě, již jednou napomínaný Lichtsteiner fauloval Milnera a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Hosté přesilovku využili poměrně brzy, v 69. minutě je měla uklidnit branka Adama Johnsona. Ovšem Švýcarsko se nevzdalo a zásluhou gólu Shaqiriho se vrátilo do hry.

Na zvrat ani na vyrovnání ovšem oslabení domácí už neměli síly a v závěru navíc potřetí inkasovali, když dal pečeť na anglické vítězství Bent.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Černá Hora 0:1

07.09.2010 19:30

Góly: 35. Elsad Zverotić

Další hodně hořkou pilulku musí spolknout Bulharsko. To v pátek utrpělo v Anglii vysokou porážku 0:4, nyní doma přenechalo všechny body Černé Hoře. Ta tak má na svém kontě plný počet bodů.

Před rokem doma Bulharsko nad stejným soupeřem vyhrálo 4:1, nyní neuspělo a čeká ho spousta práce, pokud se bude chtít podívat alespoň do baráže o postup.

V pátek vystřelil Černohorcům tři body Vučinič, v úterý jim stačila trefa Zverotiće. Ten ve 35. minutě napřáhl z dobrých třiceti metrů a rozvlnil síť.

Domácí v tu chvíli mohla mrzet šance Popova, jehož hlavičku před inkasovaným gólem zneškodnil Božovič.

Bulharský trenér Stojlov o poločsové přestávce provedl dvě změny a na hřiště se dostali Božinov a Genčev, jenomže ani oni s výsledkem nedokázali něco udělat. Sám Stojlov pak reagoval i na konečnou porážku a chvíli po utkání na svou funkci rezignoval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie22007:16
2.Černá Hora22002:06
3.Wales10010:10
4.Švýcarsko10011:30
5.Bulharsko20020:50
Skupina H

Norsko - Portugalsko 1:0

07.09.2010 20:30

Góly: 21. Erik Huseklepp

Erik Huseklepp vstřelil jedinou branku utkání, ve kterém domácí Norové porazili favorita skupiny H Portugalsko.

Portugalci nevstoupili do skupiny příliš šťastně, když v pátek na domácí půdě remizovali s Kyprem 4:4. Norové byli naopak úspěšní, porazili 2:1 Island.

Hostům se povedl úvod utkání a v první pětiminutovce mohl otevřít skóre Meireles, mířil nad branku. Ve 21. minutě byl stadion v Oslu v euforii, John Carew obral o míč brankáře Eduarda, míč se odrazil k Husekleppovi a ten otevřel skóre do odkryté svatyně.

Od té doby, zejména po změně stran Portugalci obléhali norskou branku, ale nedokázali si vůbec vypracovat nadějné šance. Z gólu se sice radoval Hugo Almeida, ale sudí správně zaznamenal ofsajd.

Norové mají po dvou utkáních šest bodů a vedou skupinu H, Portugalci jsou naopak v krizi. Svěřenci trenéra Carlose Queiroze mají bod a pokud se chtějí podívat na mistrovství Evropy, další zaváhání si nesmí dovolit.

Více informací k zápasu

Dánsko - Island 1:0

07.09.2010 20:15

Góly: 90+1. Thomas Kahlenberg

Dlouho to vypadalo na nemastné, neslané utkání, které by mohl rozhodnout snad jen hodně šťastný moment. Když už to vypadalo, že se budou body dělit, tak udeřil Kahlenberg a Dánsko si připisuje tři body za výhru 1:0.

Začátek malého severského derby byl z obou stran hodně opatrný. Domácí se sice snažili hrát hodně rychle dopředu, ale bylo vidět, že ze svého soupeře mají respekt a neradi by zbytečnou chybou nabídli Islandu nějakou příležitost. Hodně soubojů, agresivní hra a běhání nahoru dolů. Takhle vypadala úvodní půlhodinka střetnutí, ve kterém fotbalově byli lepší domácí Dánové, ale vyloženou příležitost, kterou by ohrozili Gunnleifssona, neměli.

Naopak Islanďané se tradičně již prezentovali rychlým přechodem do útoku a v ofenzívě si hlavu s kombinacemi moc nelámali. Když byla příležitost, hlavní myšlenkou bylo co nejrychlejší zakončení. Do poločasu se nic důležitého nestalo, a tak byl stav bezbrankový 0:0.

Do druhého dějství vlétli Dánové mnohem aktivněji než v prvním poločase. Islanďané měli zejména s pohybem ve středové řadě hodně velké problémy, a tak si hodně často pomáhali nedovolenými zákroky. K brance to však za hodinu hry rozhodně nevedlo.

Dánové se sice snažili, ale jejich útoky opravdu postrádaly rychlost, kvalitu a moment překvapení. Velmi kostrbatou rozehrávku tak hostující Islanďané v pohodě bránili a plnili si bezchybně své úkoly. Bylo vidět, že s bodem z tohoto utkání se jim bude žít velice dobře. Navíc při přechodu do útoku už se hosté nesnažili o rychlé zakončení, ale spíše o delší držení míče a vypracování si dobré příležitosti.

Když už to vypadalo, že zápas opravdu skončí bezbrankovou remízu, přišel jako blesk z čistého nebe k radosti skoro všech fanoušků na stadionu gól domácích, který dal záložník Wolfsburgu Thomas Kahlenberg a vystřelil tak Dánsku velmi cenné a doslova urvané tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Norsko22003:16
2.Dánsko11001:03
3.Kypr10104:41
4.Portugalsko20114:51
5.Island20021:30
Skupina I

Skotsko - Lichtenštejnsko 2:1

07.09.2010 21:00

Góly: 63. Kenny Miller, 90+7. Stephen McManus - 47. Mario Frick

Pořádnou ostudu málem utržili po uhrané remíze v Litvě fotbalisté Skotska. Vniveč mohl přijít bod z Pobaltí. Soupeř z Lichtenštejnska je v žebříčku FIFA až na 141. místě, přesto dokázal na Hampden Parku držet se soupeřem krok. Až v sedmé minutě nastavení ztratil to, co tak těžce po celý zápas vypracovával.

Šokem pro celý Glasgow už bylo jenom to, že se ve 46. minutě trefil hostující Frick. Lichtenštejnský kapitán mimochodem slavil přímo na hřišti šestatřicáté narozeniny a patnáctá reprezentační branka mu byla zajisté velkým dárkem. Nakonec mu ovšem musela hodně zhořknout. V 63. minutě domácí vyrovnali a v 90+7. urvali vítězství.

Skotský kouč Craig Levein už před zápasem avizoval, že jeho svěřence nečeká lehký protivník. A nemluvil jenom tak do vzduchu. Jenže při pohledu na útočnou formaci v podobě Krise Boyda a Jamese McFaddena asi nikdo neočekával, že se Skotsko v útoku tolik natrápí. Pro Boyda to byl mimochodem první reprezentační start v základní sestavě po třech letech. Kapitán Fletcher naopak očekával své 50. vítězství v národním dresu.

To se ovšem nerodilo vůbec snadno. Sice jako favorit utkání se snažil mít iniciativu utkání pod svojí kontrolou, alpský bojovník ale neskládal zbraně a zarytě se bránil. Ve 14. minutě se poprvé více potil gólman Jehle, McFaddenův centr našel McCullocha, ovšem ten nakonec zamířil jen nad bránu.

Pak našel Miller svým centrem pod tlakem na bližší tyči hlavičkujícího Boyda, ale i ten se netrefil. Jinak to byla ze strany Skotů děs a bída. McFaddenovi se vůbec nedařilo, komická srážka Millera s Brownem, kteří oba lapali ve vzduchu po míči, jen podtrhla, že to ani ve druhém dějství nebudou mít Leveinovi svěřenci vůbec lehké.

Hosté naopak vstoupili do druhé poločasu asi jak nejlépe mohli. Ve 46. minutě se Frick skvěle zorientoval ve vápně, ze souboje hry kočky s myší s McManusem vyšel vítězně on a přízemní střelou překonal naštvaného gólmana McGregora. V 54. minutě se navíc Skotům zranil Wallace, zkrátka zápas se nevyvíjel vůbec podle jejich představ.

Kdy Skotsko poprvé vystřelilo směrem na Jehleho? Až v 57. minutě. Takový rozdíl je mezi oběma týmy, jež jsou od sebe v nějakém žebříčku vzdáleny na sto míst daleko. Svou pumelici vyslal Fletcher a Jehle musel vyrážet nad břevno. V 63. minutě bylo srovnáno, Robsonův centr poslal hlavou do brány útočník Rangers Kenny Miller.

Záhy mohli hosté strhnout vedení opět na svou stranu, avšak McGregor si se šancí Haslera dokázal poradit. Ukrajinský sudí Švecov pak nastavil neuvěřitelných sedm minut a Skotsko tohoto času navíc dokázalo náležitě využít. Z poslední možnosti utkání totiž zavěsil hlavou přesně k tyči po rohovém kopu McManus.

Více informací k zápasu

Česko - Litva 0:1

07.09.2010 20:15

Góly: 27. Darvidas Šjarnas

Češi se hned první zápasem kvalifikačního cyklu dostávají pod enormní tlak. Přestože Litevce přestříleli 17:4, na dosud nedobytém Andrově stadionu podceňovanému soupeři podlehli 0:1. Holt už v příštích zápasech takto není žádná ztráta přípustná, tím spíš příště proti Skotsku, které by s českou reprezentací mělo bojovat o druhé místo za Španělskem.

Oproti lvíčatům se čeští senioři do svého soupeře pustili hodně hladově. Jakkoliv mohl Kadlecův krtek vyvolat v ochozech pobavení, Litevcům od samého počátku do smíchu rozhodně nebylo. Hned v první minutě Češi volali po penaltě, pak Baroš zajímavě hlavičkoval po Pospěchově centru. Na druhé straně pak lze shledat působivou hrubku české obrany, která v jednu chvíli umožnila soupeři nacvičit si situaci 4 na 2. Tu nakonec Panka nevyřešil ideálně, když vyběhnutého Čecha jen slabě přehodil, aby si pro míč bez problémů doběhl jeden ze zadáků v červeném. O něco víc pak možná brankáře Chelsea vystrašila štiplavá rána Česnauskise zpoza šestnáctky. Nutno tedy podotknout, že jednostranná záležitost se na Andrově stadionu určitě nekonala, hrálo se prakticky rovnoměrně na obě strany. Alespoň v první dvacetiminutovce, do níž se vešla ještě pěkná přihrávka Hübschmana do velké šance Feninovi, kterého však zradilo zpracování.

Dopředu by to tedy, dejme tomu, šlo, jenže v obraně si červení příliš nenotovali, což šlo nejlépe vidět ve 25. minutě. Tehdy přišel kvalitní centr z pravé strany, a jelikož u Šernase nikdo nestál, bylo z jeho pohledu nasnadě precizním hlavičkovým pokusem poprvé rozvlnit olomouckou síť. To ne že by úplně nakoplo Bílkovo svěřence, ale přesto tu ve 38. minutě byla ohromná příležitost k vyrovnání. To když Fenin bůhvíproč přepadl přes jednoho ze soupeřů a sudí mu ve snaze vymodlit si penaltu ukázkově skočil na lep. Jenže bohužel pro české příznivce za sebe posléze Baroš nechal mluvit spravedlnost a Karčermarskase nechal milosrdně vyniknout. V závěru první půle se pak o vyrovnání pokusil akorát odvážný Fenin, jehož rána skončila jen pár decimetrů nad litevskou brankou.

Do druhého dějství Češi vstoupili, celkem logicky, poněkud nesví. K prvnímu ohrožení Karčermarskasovy svatyně, tedy jen tomu relativnímu, se dostal až po deseti minutách Plašil, když se jeho dalekonosná rána stáčela přesně opačným směrem, než bylo potřeba. To byla na dlouhou dobu jediná vážnější šance, kdy s přimhouřením obou očí šlo Litevcům o "kejhák". Podruhé možná ještě v 67. minutě, kdy Baroš sklepl míč Rosickému a ten si po svém nepovedeném voleji musel nepublikovatelným způsobem ulevit. Podobně na tom asi byl i Hubník o necelých deset minut později, kdy po Plašilově centru od rohového praporku mohl ojediněle hlavičkovat. Takové možnosti ovšem zužitkoval jen k mírnému polechtání Karčermarskasových rukavic.

Češi postupem času přeci jen stupňovali tlak, s takovou ostudou se spokojit zaplaťpanbůh nehodlali. Jenže že by to hned od počátku k něčemu výraznějšímu vedlo, to se úplně říct nedá. Pěknou vzdušnou kombinaci trojlístku Rosický-Baroš-Necid ukončil posledně jmenovaný ranou do oblak. Plašil pak jen zoufale střílel z uctivé vzdálenosti. Opravdovou tutovku si Češi připravili až se začátkem čtyřminutového nastavení, kdy Bednář posunul míč za obranu Necidovi a ten bez přípravy v tisíciprocentní šanci pouze nastřelil bezmocnému brankáři pravé koleno. Ani Čech v útočném vápně a dvě standardky v páté minutě nastavení potom už seniorské reprezentaci k bodům nepomohli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Skotsko21102:14
2.Litva21101:04
3.Španělsko11004:03
4.Česko10010:10
5.Lichtenštejnsko20021:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (98)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Co to robia ti Skoti

Reagovat
Tomekcz

spis co dela ten rozhodci a piska tem simulantum

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu nechápu proč nastavil 7 minut... on prostě chtěl, aby Skoti vyhráli

Reagovat
smazaný uživatel

ggggggggggggggggooooooooooooooooooooooooooool

Reagovat
smazaný uživatel

Levein utekaj niekde do Forfaru alebo Clachnacuddin

Reagovat
Darren Fletcher

haha vo forfar som bol a hral som za nich aj fm :D

Reagovat
smazaný uživatel

V Bosně teď vybouchla petarda kousek od Mexése.. Kapitán Bosny šel k mikrofonu a neskutečně diváky seřval

Reagovat
Godwinson

Emir

Reagovat
smazaný uživatel

Valbuena dneska dostal syrový maso, to není možný

Reagovat
Shevchenko

Hraje dál? To vypadalo hodně brutálně.

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo už někdy před 15.ti minutami, jestli myslíš ten faul ve středu hřiště na něj Spíš ho to ještě víc nakoplo, tam běhá jak ratlík..

Reagovat
smazaný uživatel

*běhal

Reagovat
JIMMY-PO

Slovensko Nórsko Bosna

Reagovat
kiwwi

Slovensko Litva Anglicko

este dali goly Bebe a Welbeck dva ... no proste krasny den

Reagovat
Tomekcz

az na slovaky

Reagovat
andkoo

Reagovat
smazaný uživatel

Francie

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se ukázalo jak je strašně důležitý mít v týmu útočníka.. Dostal příšernou čudlu, ale přesto z toho dal neskutečným způsobem branku.. Benzema prostě v týmu chybět nesmí. Koukal jsem sice pořádně až na posledních 20 minut, ale zápas to byl naprosto stejný jako proti Bělorusku akorát s tím, že Bosna branku nedala a Francie měla Benzemu...

Jinak na druhou branku se schválně podívejte.. Krásná akce

Reagovat
smazaný uživatel

Benzemaaaaaaaa. Paradni akce, takhle ho pamatuju z Lyonu.

Jinak akce pred druhym golem vazne paradni, hlavne me tam potesilo, jak paradne Diaby nahral zpetnou prihravkou Valbuenovi, kterej jen pristrcil Maloudovi pred prazdnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, to bylo to jediný co asi za celou dobu předvedl.. Jinak zase neviditelný a hru tvořil spíš M´Vila.. Jinak kdo mi to říkal, že Diaby nebude spíš nahrazovat Gourcuffa? Včera hrál na jeho pozici

Reagovat
smazaný uživatel

To je skoda, potreboval by mit spis Gourcuffa pred sebou nez ho nahrazovat, pak nemuze predvadet nadstandartni vykony.. Hru tvoril M'Vila? Taky podivny.

Kazdopadne alespon za Benzemu jsem moc rad.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně si měl včera vidět Valbuenu.. Ten dostal před zápasem syrový maso, to bylo neskutečný jak lítal po celém hřišti, snažil se rozdávat balony, spoustu jich vybojoval, nahrával, byl nespočetněkrát faulovanej.. Pro mě asi MOTM..

Reagovat
smazaný uživatel

Valbuena je snazivej, jen dobre.. Ale Riberyho ve forme bych tam stejnak videl radsi.

Reagovat
Godwinson

Pochopitelně, když na tom postu hraje výborně.

Reagovat
smazaný uživatel

No, to bylo zase včera vidět..

Reagovat
Godwinson

Samozřejmě nemyslim včera, to jsem neviděl. Obecně.

Reagovat
smazaný uživatel

Obecně je to průměrnej hráč.. Já opravdu nechápu co na něm vidíte...

Reagovat
Godwinson

Já na něm nevidim nic, průměrnej hráč to být může, ale na tom postu hraje dobře. Tím chci říct, že se dalo čekat, kde asi bude hrát .. tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo takhle.. No asi bych volil jiná slova než "výborně" Ale taky mi přijde, že bude spíš nahrazovat Yoanna. Včera to Blanc ukázal.. Minule se mi za to tady lidi smáli, tak sem to jen připomněl..

Reagovat
Godwinson

Kam bys ho taky chtěl jinam dát, já teda doufám, že se zase nominace srovnají a v další už ani nemusí být Výborně tam prostě v Arsenalu hrál, takže tak.

Reagovat
Tomekcz

GOOOOl SKOTSKO

Reagovat
Shevchenko

5 palců za utrápenou výhru nad amatérama? Tady se nějak slaví.

Reagovat
smazaný uživatel

no su velmi zvědav, jak si s amatérama poradíme my...

Reagovat
Shevchenko

Prý v 97. minutě. Trapáci.

Reagovat
JIMMY-PO

Scotlaaaaand......... We'll be coming, we'll be coming, We'll be coming down the road. When you hear the noise of the Tartan Army boys

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Oni to dali. To snad není pravda.

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

anglicko

Reagovat
smazaný uživatel

No konečně.

Reagovat
smazaný uživatel

Černá hora Portugalsko Belgie - odepsaná.

Reagovat
KnoxXx

Cesko - odepsane

Reagovat
smazaný uživatel

pekne Italia

Reagovat
Shevchenko

Supermario Frick vstřelil gól na své 36. narozeniny. Bohužel mu to pak pěkně zhořklo.

Reagovat
mastakillah

Hunter

Reagovat
smazaný uživatel

Skotsko Rusko Česko Portugalsko

Reagovat
smazaný uživatel

(Lichtenštejnsko Slovensko Litva Norsko )

Reagovat
mithro

SVK ENG Rooney, Bebe, Wellbeck

Reagovat
smazaný uživatel

Včera jsem viděl dva zápasy - Rusko - Slovensko a Česko - Litva. Když vidím ty Slováky, tak je úplně jasně vidět, že individuální kvalitou nezaostáváme.

Ale oni mají trenéra, na lavičce sedí opravdová osobnost, za kterou mluví úspěchy. A jde to vidět, Slováci se v Rusku moc k útočení nedostali, ale na druhou stranu působili v obraně velmi kompaktně, každý hráč věděl, co má hrát a vidíte, i se štěstím, ale stačilo to na silné Rusy.

My hrajeme s Litvou, s reprezentací, kterou bychom si ještě před pár lety natřeli na chleba a co jsme předvedli? Ano, hráči bojovali, snažili se, ale to bylo tak nesourodé, až mě z toho oči bolely. Nezlobte se na mě, ale Bílek je po Radovi další trenérský omyl. My kopeme milion standardek a nic z toho, ještě z toho má Litva nehorázné brejky. Tak co to je???

Reagovat
smazaný uživatel

neumite nic vole takmlč ani futbal hrat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coniglio

takze takto..ukazovat individualnu vyspelost v zapase s rusmi, v Moskve, by bola samovrazda.

Weissov zamer bol zrejmy od zaciatku..takticka hra, vela prihravok, do predu sa nehnat a ak, tak zo zabezpecenej obrany na brejky, ktora hrala skvele catenacho.

je jasne ze chybaju skusenosti, a hamsik nie je ziadny kapitan..

slovaci sli do ruska s jasnym zamerom..uhrat bod dobrou obanou, na snazivu ale neefektivu zbornu to ale stacilo..slovaci hrali futbal.

ak si pozeral CR - Litva, o domacich toto absolutne nemozes povedat..vylozene trapenie (Nuda Nuda, šeď šeď)..katastrofalne narazacky, nepresne prihravky - snad 3 presne centre za cely zapas - tlacenie lopty cez stred ihriska a tupe nakopavanie superovych obrancov.

vykon cechov bol ako strary nemecky ovciak suci na odstrel

Reagovat
smazaný uživatel

Eduardo je po mistrovství světa docela vtipný, co předvedl proti Norsku.

Reagovat
clinger

pěkně Portugalsko škoda že vyhráli ty ku... z Francie

Reagovat
Coniglio

preco kur*y?

Reagovat
andkoo

slovenska obrana

francuzsko portugalsko

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt mě štve to Skotsko? Jak může někdo dávat gol v 97. minutě? Nemaj tam náhodou Košťála?

Reagovat
uff

ne nemaju lichtenstajnci si to posrali sami lebo mali roh a zahrali ho tak fantacticky na kratko ze sa skoti dostali k protiutoku odtial k autu odtial k standartke k rohu a golu

Reagovat
smazaný uživatel

no vyhra potesi .. aj ked hra nic moc.. zase hlavne beton, obcas aj 9 hracov v 16ke.. a cakanie na brejky.. nebyt neschopnych Rusov v zakonceni tak si odvezeme aspon 4ku..

Reagovat
smazaný uživatel

Ha, zajimalo by me, co budou rikat ty zle jazyky, kteri se v sobotu Francii smali, po vyhre v silne Bosne..

Merci Laurent, allez lez Bleus.

Reagovat
Coniglio

nevysiel tiket, na ktorom som mal mkd-alb plichtu, na cechov, francuzov a rakusakov, na nemcov a talianov hendikep 0:3

Reagovat
smazaný uživatel

Mkd -alb?

Jinak vsechno by Ti vyslo, az na ty Cechy, no, holt vis, komu se priste vyhnout..

Reagovat
Coniglio

armensko, no..

kazdpadne francuzmi som si bol isty, na slovakov som nedaval, a u cechov som rozmyslal nad hendikepom 0:1, rovnako ako u skotov..

vcera v olomouci to bolo hrozne..naozaj bude velky problem v trenerovi - ze hraci hrali howby bolo zrejme, zda sa vsak ze nehrali ani to na com sa dohodli pred zapasom

Reagovat
smazaný uživatel

Ceska repre je prohnila uz dlouho, skoda mluvit, budu doufat, ze se zase jednou objevi nejaky trener formatu Brucknera a tu nasi repre alespon trochu pozvedne, vetsina tech, co za nas hraji, jsou ve svych klubech slusne opory a bum, jakmile prijedou na repre sraz, netrefi ani prazdnou.

Kazdopadne kdyby Ti ten tiket vysel, mohl bys polibit svoji stastnou hvezdu, protoze Rakusaci dva goly v nastaveni, Albanci vyrovnali v nastaveni z penalty..

Reagovat
Coniglio

macedonci zrovnavali, to je ale fuk

kazdopadne je to tak..keby som sledoval livescore, asi ma klepne..

kontroloval som to dnes rano, hlavne o francuzoch sm nevedel nic

Reagovat
smazaný uživatel

Za Francouze jsem rad, bal jsem se podobne smolneho vysledku jako proti Belorusum.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Italia ok i když 2 výhry s outsiderama tak i tak je to potěšující start a uklidňující

Reagovat
Godwinson

Prohrála i Bosna, to je neštěstí

Reagovat
Godwinson

Ale koukám, že jednadvacítka Frantíků nastoupila ve výborné sestavě, takhle bych si to představoval

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo hral?

Reagovat
Godwinson

Carrasso - Bocaly, Yanga-Mbiwa, Baysse, Mbengué - Marcq, Schneiderlin - Biabiany, Brahimi, Tabanou - Modeste

Má to svý mouchy, ale vesměs výborný

Reagovat
smazaný uživatel

Ofenzivni skvadra vyborna, defenzivni zaloznici dejme tomu, ale co ta obrana.. Kraje jeste ok, ale M'Biwa na stoperu fakt pobavi.

Reagovat
Godwinson

Řikám, mouchy. Yanga-Mbiwu teď na stopera cpe každej, přitom je tam slabší, nevim, co je to za módu. A ten levej bek, to je slabota, tam holt není moc na výběr

Reagovat
Pipo123

Mbengué je taký slabý ?

Reagovat
smazaný uživatel

Neni, ale obcas predvede nejaky "blikanec".

Reagovat
j_mrazik

Pro blikance máme pochopení. Jsme zvyklý.

Reagovat
Godwinson

Když ho porovnám s pravým bekem, je skoro až šíleně hroznej

Reagovat
smazaný uživatel

Ale potesil Johann Carrasso.

Reagovat
Pipo123

ako hrala Francie ? zažiaril niekto, naopak niekto sklamal ?

Reagovat
Godwinson

Zapni si Eurosport, asi za minutu tam začíná sestřih

Reagovat
Pipo123

Reagovat
smazaný uživatel

San Marinska dvojcata vlastni goly to me pobavilo

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko Španielsko Litva

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko zaslouží absolutorium. Teď už není pochyb že postoupí snadno na EURO.

Reagovat
soukup

a řekneš mi i v dalších skupinách, kdo to má po dvou zápasech jasný, že bych to šel třeba zítra vsadit?

Reagovat
onze

FRANCE

Reagovat
goodbay

Come on Czech

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Dneska v 19 čtyřce - Na slovíčko... po fotbalové kvalifikaci To jsem teda zvědavej, doufám, že dorazí Bílek.

Reagovat
Godwinson

Mluvil celkem pěkně, to jsem nečekal ..

Reagovat
rufus

Jj, Bílek mluvil rozumně, ani se nijak nevymlouval. Aspoň, že si uvědomuje v jaký situaci se nachází. Zato nechápu, jak pořád může pracovat v redakci sportu Černý. To je absolutní ignorant a tyhle besedy s ním jsou vždycky za trest. Pokládá neskutečně nemožný otázky a ty jeho názory jsou vesměs pitomý..

Reagovat
Godwinson

Tak u mě je to půl na půl. Ty jeho projevy názorů a některý otázky jsou fakt hloupý, ale pak pokládá taky otázky, na který se ti ve studiu na ČT nezeptají a to už je lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

pro fanoušky barcelony a realu dnes na čt2 v 10večer

Reagovat
smazaný uživatel

není o čem moc diskutovat furt kecy a fotbal nikde,jsou to nekopové základní fotbalový prvky neuměj,tragedie,rozbory a kecy jsou k ničemu je to uplně jasny

Reagovat
goodbay

Myslím, že předvedená hra je celkem dobrá, snad budou přicházet i výsledky. Myslím, že horší výkony než ted proti litvě jsme podávali v minulé kvalifikaci. Viz zápasy doma ze slovenskem, oba se slovinskem a v polsku. Prostě skoro všude a často nás i přehrávali, což se ted nestalo, ale prostě jsme neproměnili šance, to se hold někdy stává.

Reagovat
JozkokozleJ

Pekne a triezve zhodnotenie situacie slovenskeho futbalu a nasej reprezentacie. Zeman ma iste viac rozumu, nez poniektori diskutujuci, ktorych hlavy su uz v oblakoch.

http://futbal.sme.sk/c/5540335/uspech-slovakov-su-sebavedomi-drzi-a-okusili-svet.html

Reagovat
andkoo

zeman vie co hovori

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko bravurne ... Norsko fantazia apsoň vim načo tam je Carew bojovnik a dnes s ato proti Portugalcom vyplatilo najs ..Bosna ach jaj zas skoncite 2 a bude baraž :( Česko lol , Skotsko som pozeral a nastavil 5 minut ale mal aspon 8 dost zdrziavali hru ty lichtenjstanci ..ale vydrete my sme i m dlai v svojej kvlaifikacii 7 ci 8 a Skoti nevedia vyhra ale podarilo sa im to .. Holandsko tesne vyhgralo to ma vzdy tesi , Rumunsko dalsia remiza Bielorusi maju celkom dorbe rozohrane to .. Sweden vyzera bit silne budu bojovat o postup s holandanmi .. dansko v 91 min. Island ma smolu ako nwm no proste dva zapasy a obe smolne prehrane ... Belgicko tak tiez smola dva zapasy o gol maju to asik uz zahatane ... Argentina nice konecne dostali spanieli :P ... Cierna Hora no coto taky start do kvlaifikacie asik to bude iba 2 miesto tza Anglickom ale nikto nikd ynevie .. som prekvapeny ich vykonmi ... Raksuko da dva goly v hodine 12 ... cakal som ze si Chrvatsko doma poradi s greckom s betonom ale nepovedlo sa .. skoda ze Slovinci neudrzali slibny jednogolovy naskok na horucej srbskej pôde ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele