Kvalifikace ME 2012 - preview úterních zápasů

07.09.2010, 09:08
Previews
Úterý přínáší třiadvacet zápasů kvalifikace mistrovství Evropy 2012. Někteří favorité v pátek ztratili a dnes potřebují uspět, týká se to třeba Francie nebo Portugalska. České fanoušky bude kromě zápasů vlastní reprezentace proti Litvě zajímat i druhý duel skupiny I, ve kterém hrají Skotsko a Lichtenštejnsko.
Skupina A
Turecko - Belgie  (úterý 20:00)
Velice důležitý souboj pro oba celky se odehraje v Istanbulu. Turecko přivítá na své horké půdě ambiciózní Belgičany, kteří v prvním utkání nestačili na Německo.

Turecko v prvním utkání zvítězilo na půdě Kazachstánu 3:0, když se trefili Arda Turan, Hamit Altintop a Nihat Kahveci. Premiéra novému kouči Hiddinkovi tedy vyšla na výbornou. Ta pravá zkouška síly tohoto týmu však přijde právě až proti Belgii.

Belgičané totiž doma v prvním utkání ukázali, že mají obrovský potenciál. Vzadu stojí hra na gólmanu Baillym, obráncích Kompanym, van Buytenovi a kapitánu Vermaelenovi. V ofenzívě zase nejdou přehlédnout Hazard, Dembelé nebo Lukaku.

Hlavně na rychlé brejky si budou muset dát Turci opravdu velký pozor, jelikož kvalita třeba tří zmiňovaných fotbalistů na straně hostí je veliká. Ale domácí tým se rozhodně nemá čeho bát. Také v jeho týmu je totiž několik excelentních fotbalistů a tak bude záležet jen na aktuálním výkonu.

Belgičané už si nemohou dovolit prohrát, a tak budou možná hrát trošku aktivněji, než by většina lidí očekávala. Proti Německu si vytvořili několik dobrých šancí, ale nedokázali je proměnit.

Favoritem budou určitě Turci, od kterých si především fanoušci pod novým koučem Hiddinkem hodně slibují. Jestli se tomuto nizozemskému stratégovi povede i s další reprezentací malý zázrak, to je zatím ve hvězdách.
Turecko - pravděpodobná sestava:
Onur Recep Kivrak - Sabri Sarioglu, Servet Çetin, Hakan Balta, Emre Belözoğlu, Hamit Altintop, Arda Turan, Mehmet Aurélio, Ömer Erdogan, Nihat Kahveci, Tuncay Sanli
Belgie - pravděpodobná sestava:
Logan Bailly - Toby Alderweireld, Daniel van Buyten, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen - Timmy Simons, Jan Vertonghen - Moussa Dembélé, Marouane Fellaini, Eden Hazard - Romelu Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.85 - 5.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rakousko - Kazachstán  (úterý 20:30)
Rakousko bylo nalosováno do velmi těžké skupiny, v níž jsou největšími favority na postup v posledních letech tradiční účastníci evropských šampionátů Německo a Turecko. V zápase proti slabému Kazachstánu se neočekává nic, než vítězství vstup do kvalifikace.

Po neúspěšném domácím šampionátu, v němž rakouské mužstvo nedokázalo postoupit ze skupiny, a nepovedené světové kvalifikaci má před sebou náš jižní soused novou výzvu - znepříjemnit dvěma favoritům cestu na šampionát, ba dokonce se o jedno ze dvou míst poprat.

Proti Rakousku nastoupí mužstvo, které v prvním kole dostalo pořádnou fotbalovou lekci. V Astaně vyučovalo Turecko, které si odvedlo zasloužené tři vstřelené branky a tři body do tabulky skupiny A. Nyní Kazachstán přijíždí napravit reputaci do Saltsburku, kde to ovšem svěřenci německého trenéra Bernda Storcka nebudou mít nikterak lehké. Od rakouského mužstva se neočekává nic jiného, než úspěšný vstup do kvalifikace. Úspěšným vstupem do kvalifikace myslím samozřejmě vstup vítězný.

Mužstvo vedené pětapadesátiletým koučem Dietmarem "Didi" Constantinim je pod tlakem, neboť jeho mužstvo nesmí s Kazachstánem ztratit žádné body, pokud tedy chce bojovat alespoň o druhé barážové místo. Kazachstán vyhrál od roku 2003 pouze devět zápasů a je velmi nepravděpodobné, že uspěje právě na půdě černého koně kvalifikační skupiny A.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.85 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Německo - Ázerbájdžán  (úterý 20:45)
V Kölnu se očekává kanonáda a to samozřejmě od domácího týmu. Německá reprezentace si toho je vědoma a ráda by svoje fanoušky proti Ázerbájdžánu potěšila v maximální možné míře.

Hlavní trenér Joachim Löw sice prohlásil, že se v sestavě může udát několik změn, aby zapojil do kvalifikace co možná největší množství hráčů, stejně jako tomu bylo v té poslední na světový šampionát. Semifinalista MS v prvním utkání své skupiny vyhrál na horké půdě v Belgii 1:0, když se trefil Miroslav Klose.

"Je naprosto jasné, s jakou taktikou sem soupeř přijede. Bude bránit především pokutové území a my se budeme muset vypořádat s tím, že útočit budeme muset do plných. Samozřejmě ideální by bylo, abychom brzy skórovali, ale to už nechme na utkání," prohlásil kouč Německa. Ten nebude moci sázet na levého obránce Jansena, jehož by měl nahradit stejně jako ve druhém poločase v Belgii Heiko Westermann.

V německých médiích se také hodně spekuluje o tom, že by se v brance mohl objevit René Adler nebo Tim Wiese. Především první jmenovaný prohlásil, že zranění před mistrovstvím světa ho nabudilo, aby se ještě více zlepšil a vrátil se místo Manuela Neuera na pozici jedničky německého národního týmu.

U hostí bude mít tento zápas zvláštní náboj zejména pro německého trenéra Bertiho Vogtse. Právě tenhle trenér dovedl Německo k poslednímu velkému titulu, vítězství na EURU 1996. "Německo je pro mě momentálně nejsilnější fotbalovou zemí, o kousek lepší než Španělsko, i když tomu zatím žebříčky neodpovídají."
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Mertesacker, Badstuber, Westermann - Khedira, Schweinsteiger - T. Müller, Özil, Podolski - Klose
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Agayev - Medvedev, R. F. Sadygov, Yunisoglu, Allahverdiyev - R.A. Sadygov, Shukurov, E. Mammadov, Fabio Luis, Chertoganov - Aliyev
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 15.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Turecko11003:03
2.Německo11001:03
3.Rakousko00000:00
 Ázerbájdžán00000:00
5.Belgie10010:10
6.Kazachstán10010:30
Skupina B
Rusko - Slovensko  (úterý 17:00)
V úterý se proti sobě postaví dva největší favorité kvalifikační skupiny B o postup na ME 2012 v Polsku a na Ukrajině. Domácí Rusko na stadionu Lokomotivu Moskva svede souboj s ambiciózními Slováky. Oba týmy zahájily svou kvalifikační pouť již v pátek a se svým vstupem mohou být spokojeny.

Rusové odehráli svůj úvodní zápas kvalifikace na půdě jednoho z outsiderů skupiny Andorry. Tam splnili úlohu favorita a díky dvěma brankám útočníka bundesligového Stuttgartu Pogrebňaka vyhráli 2:0. "Máme za sebou dobrý start s vítězstvím, ale chceme se ukázat ještě v lepší formě proti Slovákům," varoval svého protivníka trenér ruské reprezentace Dick Advocaat.

Ruskou sbornou, která nastoupí v kompletním složení, přesto čeká velice těžký zápas, v němž se bude hrát o důležité body. "Nálada v týmu je dobrá, i když si uvědomujeme, že nás čeká těžký zápas. Chystáme se na něj se vší vážností. Nemyslete si, že nad Slováky zvítězíme levou zadní. Musíme se zkoncentrovat a hrát naplno. Nemíníme teď porovnávat, kdo je lepší, zda my nebo oni. Řečmi můžeme být mistry světa, ale to nic neznamená. Chceme prostě vyhrát a ukázat pěkný fotbal," prohlásil brankář Rusů Akinfejev, jenž obléká klubový dres CSKA Moskva.

I Slovensko by rádo navázalo na své úvodní vystoupení, v němž doma nakonec vydřelo těsné vítězství nad Makedonií. A do ruské metropole odjíždí s velmi odvážným cílem vyhrát, ale spokojí se i s jedním bodem. "Čeká nás těžký zápas, ale těšíme se na něj. Po vydřeném vítězství nad Makedonií chceme ukázat dobrou hru i v Moskvě a poprat se o další tři body," uvedl trenér Slováků Vladimír Weiss st. A na adresu svého soupeře dodává: "Rusové budou doma, bude jich podporovat vyprodané hlediště na krásném stadionu a zápas bude mít úplně jiný náboj. Znám ruský fotbal a považuji ho za jeden z nejlepších v Evropě po všech stránkách."

Trenér Weiss chce vyrukovat proti sborné s podobným stylem, jakým se jeho svěřenci prezentovali třeba v Praze. Tehdy v rámci kvalifikace o MS 2010 dobyli Letnou a sebrali českému favoritovi všechny tři body. O něco podobného se pokusí i v Moskvě. Důležité bude podle slovenského kormidelníka také zodpovědně bránit, vykrývat křídelní prostory a pohlídat si rychlé Rusy v čele s Aršavinem, který je podle Weissových slov top hráčem světových kvalit.

Slováci budou moci počítat i s uzdraveným kanonýrem Róbertem Vittekem, autorem čtyř branek na letošním MS v Jihoafrické republice. Ten s největší pravděpodobností sice nebude figurovat v základní jedenáctce, ale měl by se na hřišti objevit jako střídající hráč.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Makedonie - Arménie  (úterý 20:00)
Smolnou porážkou 0:1 na Slovensku vstoupili do nové kvalifikace na EURO 2012 v Polsku a Ukrajině reprezentanti Makedonie. Tentokráte se nebude hrát na žádnou remízu, na zisk alespoň jednoho bodu. Makedonie slibuje, že nastoupí v ofenzivním rozestavení 4-3-3, aby ze Skopje odjížděl soupeř z Arménie s prázdnou.

Pořád to bolí. Podlehnout Slovensku v samotném závěru gólem Hološka z 90. minuty samozřejmě není na úvod vůbec nic příjemného. Trenér Mirsad Jonuz nebyl příliš spokojený s výkonem švýcarského hlavního rozhodčího Claudia Circhetty. "Ta porážka byla souhra nešťastných okolností," hodnotil makedonský trenér.

"Výsledek ovšem hodně zkresluje. I teď tvrdím, že hlavní sudí skryl zápas pod žluté karty, oba týmy nemusely dohrávat kompletní," myslí si. Teď na Jonuzovy hochy čeká Arménie. A i když je to otřepaná fráze, nečeká je lehký zápas. Arménci v pátek podali velmi sympatický výkon proti Irsku (prohra 0:1) a i to přiznávalo, že nad tímto mančaftem se nebude vyhrávat snadno.

Jonuz utkání soupeře s Irskem sledoval. "Nepříjemný protivník, co jsem měl možnost vidět. Hraje na protiútoky, zároveň má velké problémy v defenzívě a těch bychom mohli využít," přál by si domácí lodivod. "Musíme si rychle zajisti vedení, vstřelit rychlý gól. Vítězství bude hodně důležité do budoucna," shodli se kapitán Goran Pandev a obránce Nikolče Noveski.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.52 - 3.80 - 6.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Irsko - Andorra  (úterý 20:45)
Po Arménii čeká irskou reprezentaci zápas s dalším fotbalovým trpaslíkem, kterého bychom nalezli v nejnižších patrech fotbalového žebříčku. Svěřence uznávaného italského stratéga Giovanni Trapattoniho čeká zápas s outsiderem skupiny z Andorry.

Na překrásném Aviva Stadium se představí tým z malinkatého státečku, jenž rozhodně nemá takovou fotbalovou základnu, jako například Irsko. Není proto divu, že v dnešním klání je považován za jasného outsidera, jež může pouze bojovat a věřit, že se nespustí irská fotbalová mašinérie.

Irsko vstoupilo do kvalifikace těsným vítězstvím na půdě dalšího outsidera skupiny z Arménie, který rozhodně nepředvedla špatný výkon. Trapattoniho svěřenci měli v Arménii pomalý rozjezd, ale po obrátce už na hřišti dominovali a nakonec se díky brance záložníka Birminghamu City Keitha Faheyho.

"Bude pro nás nesmírně důležité zvítězit a uhrát tak v těchto tvou zápasech plný počet bodů. Budeme chtít získat tři body, to bude ten nejlepší start do skupiny. Bude to těžké utkání, jejich defenzíva půjde hodně těžko prolomit," míní Keith Fahey.

Giovanni Trapattoni ví, že proti podobnému soupeři je potřeba hrát s ofenzivně laděnými fotbalisty, a podle toho také sestava Irska bude vypadat. Irsko bude hrát na tři obránce, s pětičlennou zálohou a dvěma hroty. Je však možné, že Trapattoni zvolí ještě ofenzivnější systém 3-4-3. Andorrští fotbalisté by měli devadesát minut bránit tlaku domácího mužstva, kterému podle největší předpokladu neodolají. Irsko je velkým favoritem utkání a neočekává se jeho ztráta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 15.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko11002:03
2.Slovensko11001:03
 Irsko11001:03
4.Makedonie10010:10
 Arménie10010:10
6.Andorra10010:20
Skupina C
Srbsko - Slovinsko  (úterý 20:30)
Bez větších problémů si fotbalisté Srbska poradili v prvním zápase venku s Faerskými ostrovy, největším outsiderem kvalifikační skupiny C. První krok zkrátka svěřenci kouče Radomira Antiče zvládli na jedničku. Druhý bude určitě o hodně těžší. Nastoupí totiž proti nim Slovinsko, jenž naopak musí napravovat svou prohru se Severním Irskem.

Obě balkánské země si zahrály na mistrovství světa v Jižní Africe, obě však vypadly už hned po základních skupinách. Jenže zatímco Srbsko vstoupilo do nové kvalifikace tou správnou nohou, Slovinsku se úvod nepodařil. Severní Irsko totiž vyhrálo v Mariboru nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

A to je pro hosty docela klíčová ztráta. Vždyť ve skupině je kromě Srbska, favorita skupiny číslo dvě, nalosována ještě Itálie. "Soupeř určitě nečekal, že zůstane bez bodu," uvedl pro Večernje novosti srbský reprezentant Miloš Krasič. "Není pochyb o tom, že se bude snažit vyloupit náš Bělehrad. Ovšem srbská reprezentace nebude doma tím týmem, který dovolí Slovinsku napravit si své chyby." Srbové jsou co se týče postupu na evropský šampionát do Polska a Ukrajiny hodně sebevědomí. Alespoň tedy Krasič. "Jasně, že kvalifikace je ještě dlouhá a že nás čeká ještě hodně těžkých zápasů. Zároveň neskrýváme, že si věříme. Myslím, že tenhle tým může splnit cíl. Uděláme všechno pro to, abychom postoupili," prohlásil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.52 - 3.75 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Itálie - Faerské ostrovy  (úterý 20:50)
Italský reprezentační výběr čeká ve Florencii první domácí zápas a hned proti největšímu outsiderovy skupiny - Fareským ostrovům. Squadra Azzurra v pátek příliš nepřesvědčila a po těsné a vydřené výhře nad Estonskem se teď očekává hladší průběh. Je také dost možné, že trenér Cesare Prandelli má prostor novým tvářím v sestavě.

Byl to rozhodně velký šok, když šli Estonci po půlhodině do vedení nad dosud lepší Itálií, zdálo se, že trápení mistrů světa z roku 2006 pokračuje. Italové jako opaření nedokázali na jejich zásah do poločasu odpovědět a až slepené branky je vysvobodili z nejhoršího.

Trenér Cesare Prandelli tak zažil úspěšný start v kvalifikaci, nicméně Itálie herně nepřesvědčila. V zápase s Faerskými ostrovy by to mělo být jiné, oba celky se dobře znají už z kvalifikace na Euro 2008, tehdy Italové sice oba zápasy vyhráli, ale ne nikterak zázračným rozdílem. Zajímavé je také to, že ostrované jim pokaždé vstřelili gól, ať už doma či na italské půdě.

Cesare Prandelli chystá do zápasu s Faerskými ostrovy několik změn, brankář Salvatore Sirigu příliš nepřesvědčil a šanci nejspíše dostane Viviano. Podobné změny nastanou i v obraně, zkušené De Rossiho s Pirlem není potřeba měnit a útočná vazba Cassano - Pazzini také zůstane, jen bude doplněna o Fabia Quagliarellu.

Pro Faeřany je zápas s Itálií velkým fotbalovým svátkem, a také velkou výzvou. Pochopitelně svěřenci trenéra Briana Kerra nemají ve Florencii co ztratit, a proto mohou Italy pořádně potrápit. Faerské ostrovy už mají odehrány dva kvalifikační zápasy, ale jsou bez bodu. V Estonsku prohráli neuvěřitelným způsobem 2:1, doma pak nestačili na Srby a prohráli 3:0. Bodový zisk z Apeninského poloostrova by se rovnal zázraku.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Bonucci, Chiellini, Antonelli - De Rossi, Pirlo, Palombo - Cassano, Pazzini, Quaglierella
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
G.Nielsen - Rubeksen, Davidsen, Gregersen, Tór Naes - Benjaminsen, Petersen, Samuelsen, Edmundsson - Mouritsen, Lamhauge Holst
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 15.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko11003:03
2.Itálie11002:13
3.Severní Irsko11001:03
4.Estonsko21013:33
5.Slovinsko10010:10
6.Faerské ostrovy20021:50
Skupina D
Bělorusko - Rumunsko  (úterý 19:30)
Bělorusko dobylo Francii a nyní je připraveno potvrdit svůj heroický výkon proti Rumunsku, které na úvod hodně překvapivě remizovalo doma s Albánií 1:1. Svěřencům německého trenéra Bernda Stangeho si Bělorusko připsalo jeden z nejpřekvapivějších výsledků ve své fotbalové historii a nyní si mužstvo dělá zálusk na dalšího věhlasnějšího soupeře.

Rumunsko je po několika dobrých letech v mírném fotbalovém útlumu. Nastupující generaci se nedaří nahradit odešlé bývalé hvězdy rumunské kopané, i přesto v Rumunsku věří, že by právě tato kvalifikace mohla dopadnout úspěšně, tedy postupem mezi šestnáct nejlepších celků Evropy. K mání jsou dvě postupová místa a podíváme-li se na složení skupiny v čele s nově rodící se Francií a nevyzpytatelnou Bosnou a Hercegovinou, nejsou šance Rumunska malé.

Bělorusku se podařil vskutku husarský kousek, kterým uštědřil Francii obrovskou ránu, která ji donutila dopít kalich hořkosti až do samého dna. Francie celý zápas tlačila, ale přes dobře pracující defenzívu Běloruska, která bude největší zbraní i proti Rumunsku, jednoduše nepřešla. Když už se tak stalo, zhatil šance Francie výborně chytající Jurij Ževnov nebo tragické finální zakončení. Bělorusko výborně bránilo, to bude asi největší zbraň tohoto mužstva. Co se ofenzívy týče, je třeba samozřejmě připomenout jméno nejznámějšího běloruského fotbalisty současnosti a základního pilíře mužstva Alexandera Hleba.

Rumunsko po zpackané kvalifikaci na světový šampionát obměnilo realizační tým, ale výsledek z utkání s Arménií napovídá, že současné Rumunsko patrně postrádá zejména ofenzivní kvalitu, díky níž se probojovalo na předchozí šampionát. Ať tak či onak, v zápase s Bulharskem by mělo Rumunsko zabrat a ukázat, že v této kvalifikační skupině se s ním musí počítat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Albánie - Lucembursko  (úterý 20:15)
Albánie bude usilovat o první vítězství ve skupině v domácím zápase s Lucemburskem. O favoritu tohoto střetnutí není pochybností. Maličké Lucembursko je největší outsider skupiny D.

Domácí Albánie vykazovala v přátelských utkáních skvělou formu a tu přenesla i do kvalifikace. V "bitvě o Balkán” si dokázali Albánci přivézt z Rumunska ceněný bod, a tím rozhodně dali najevo, že se s nimi v kvalifikaci musí počítat, když ne na postup, tak určitě s jako nepříjemným soupeřem, který je schopný potrápit kohokoliv a i mu sebrat body.

Domácí se navíc prezentují skvělou bojovnosti, vždyť Rumuni jim vstřelili branku deset minut před koncem a to se zdálo, že výhru už jim nikdo nesebere. Jenže čtyři minuty před koncem udeřil Muzaka a bylo srovnáno, konečný výsledek 1:1 je pochopitelně velkým úspěchem Albánie.

O Lucembursku toho není třeba příliš napovídat. Je jasné, že na EURO 2012 se nedostane a je i téměř jasné, že Lucembursko skončí ve své kvalifikační skupině poslední. Při vší úctě tento fotbalový trpaslík bude rád za každý bod, jenže kde ho vzít ? Proti rozjeté Albánii ? V historii už se párkrát stalo, že si Lucembursko odvezlo bod ze hřiště soupeře, naposledy v roce 2009 z Moldavska, jenže současná forma Albánců a Lucemburků je diametrálně rozlišná.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bosna a Hercegovina - Francie  (úterý 21:00)
Možná až klíčový duel se zítra může odehrát v Sarajevu, kde domácí reprezentace Bosny a Hercegoviny přivítá Francii, která není zrovna v tom nejideálnějším rozpoložení.

Katastrofální vystoupení na mistrovství světa, nespokojenost a vyřazení Nicolase Anelky, skandál při roztržce mezi trenérem Domenechem a ostatními hráči. To všechno má za sebou francouzský národní tým. Po dalším velikém fiasku ho převzal Laurent Blanc, který má důvěru většiny veřejnosti. Jenže má to jeden malý háček. Páteční prohra s Běloruskem 0:1 zanechala další šrám na již takhle rozmláceném týmu.

Další zaváhání tedy nepřipadá v úvahu, mohlo by totiž Blancův tým hodit na hodně vedlejší dráhu, ze které se velice špatně dostává zpět. "Doufám, že se nám naše problémy podaří vyřešit nejrychleji, jak to jen bude možné, a konečně budeme konkurenceschopným celkem. Po porážce s Běloruskem ale nemohu slíbit, že v Bosně vyhrajeme," konstatoval Blanc. Záložník londýnské Chelsea Florent Malouda apeloval na svoje spoluhráče, že v Bosně musejí uhrát dobrý výsledek, omluva za prohru už totiž žádná nebude. Navíc se týmu nevyhýbají ani zranění, s Běloruskem se zranili hned tři útočníci (Rémy, Hoarau, Saha) a úplně fit není ani Karim Benzema.

To domácí výběr může být mnohem klidnější. V prvním utkání totiž vyhrál 3:0 nad Lucemburskem a pod značným tlakem tak splnil roli favorita v tomhle zápase. Bosenský ostrostřelec Edin Džeko však stále vidí Francii jako favorita celé skupiny: "Samozřejmě, že Francie je pořád největším favoritem na první místo. My se chceme držet stále na druhé příčce, a pokud by byla šance, tak možná ještě výš. Na příštím šampionátu už totiž chceme za každou cenu hrát."

Mladý kouč Safet Susić sice s mužstvem nepostoupil na mistrovství světa, ale i tak mu všichni v jeho práci bezmezně věří, což potvrdil také útočník Wolfsburgu Džeko: "Je to mladý kouč, který má veliké ambice. Hodně mluví se všemi hráči, což nám samozřejmě hodně vyhovuje. Navíc má za sebou sám jako hráč skvělou kariéru, viděl jsem pár DVD z jeho zápasů a musím uznat, že jeho čtení hry bylo jedno z nejlepších, jaké jsem kdy u fotbalisty viděl."
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Hasagić - Mujdža, Emir Spahić, Ramihič, Nadarević - Lulić, Pjanić, Ibričić - Misimovič - Ibišević,Džeko
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris - Bakari Sagna, Rami, Mexes, Clichy - Menez, Diaby, M'Vila, Malouda - Benzema, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina11003:03
2.Bělorusko11001:03
3.Rumunsko10101:11
 Albánie10101:11
5.Francie10010:10
6.Lucembursko10010:30
Skupina E
Švédsko - San Marino  (úterý 20:00)
Forma švédské reprezentace stále roste a nyní to budou chtít Skandinávci opět potvrdit. A dá se říct, že téměř nic jim v tom nebrání. Čeká je totiž San Marino, které může uhrát bodový výsledek na severu Evropy jen hodně ztěžka.

Švédové se na letošní mistrovství světa nepodívali, a tak touží tento neúspěch v nynější kvalifikaci napravit. Začátek jim vyšel velmi dobře. Doma zdolali nevyzpytatelné Maďary 2:0 a ze zisku úvodních tří bodů měli velkou radost. O oba góly se postaral fotbalový univerzál Pontus Wermbloom, pro nějž to byly vůbec první branky v reprezentaci.

Ve švédském táboře pochopitelně mají myšlenky na postup, a tak je jejich cílem vybojovat v úvodních dvou duelech plný počet bodů. První část úkolu splnili, druhá půlka by měla být jen formalita. Také historie jednoznačně hovoří v jejich prospěch. V rámci kvalifikace na Euro 2004 se potkali se San Marinem během krátké doby hned dvakrát a podle očekávání také dvakrát vyhráli - venku 6:0, doma 5:0.

Tentokrát se ovšem budou muset obejít bez brankářské jedničky Andrease Isakssona, který utrpěl zranění. Jeho místo by měl zaujmout Daniel Orlund z Rosenborgu.

Po Nizozemsku čeká fotbalové trpaslíka sousedícího s Itálií další veletěžký protivník. Od Oranjes utrpěl debakl 0:5, což v jeho případě rozhodně nemůže označit za potupný výsledek, a nyní bude zřejmě něco podobného následovat. Za posledních deset utkání totiž San Marino obdrželo rovných čtyřicet branek. Dokázalo však alespoň jednu vstřelit. Dostane míč tentokrát také do sítě Švédska?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 15.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Nizozemsko - Finsko  (úterý 20:30)
Holandsko se pokusí na stánku De Kuip, kde hraje Feyenoord Rotterdam, získat všechny body proti Finsku. To v poslední době velmi omladilo kádr a patří spíše ke slabším reprezentačním výběrům. To potvrdilo vystoupení na půdě Moldavska, kde Finové ostudně prohráli 0:2 a s nadějí na postup se zřejmě mohou rozloučit už nyní. Tři body by totiž zřejmě museli vybojovat na stánku největšího favorita skupiny, a to se v žádném případě čekat nedá.

Nizozemsko totiž patří vůbec k největšímu kandidátovi na zisk mistrovské trofeje celého evropského šampionátu, vždyť i letošní titul mistrů světa mu unikl jen o vlásek. V prvním zápase si přijeli pro povinné tři body do San Marina, výsledek 5:0 byl asi pro vůbec nejjasnějšího fotbalového trpaslíka ještě hodně milosrdný. Nicméně Finsko umí občas překvapit a pokud bude hrát defenzivním stylem, tak může uspět. Výhra 1:0 nad Belgií a remíza 0:0 v Polsku to jenom potvrzují.

Oba protivníci se naposledy v kvalifikaci utkali před šesti lety. Nizozemsko potvrdilo roli favorita a bez větších trablí zvítězilo 3:1, nyní se dá čekat ještě o něco větší brankový rozdíl. Kouč Oranjes Bert van Marwijk udělal v minulém duelu překvapivý tah, když dal v sestavě přednost Migelu De Jongovi a Marku van Bommelovi před hvězdným Rafaelem van der Vaartem. Ten nedávno podepsal smlouvu s anglickým velkoklubem Tottenhamem Hotspur.

"Bylo to pro mě velmi těžké, že jsme nehrál od začátku. Nyní bych už chtěl být v základní jedenáctce ve všech zbývajících duelech," vyslovil se s přáním van der Vaart. Proti rozhodnutí svého kouče však příliš neprotestoval. "Často spoléhá na dva defenzivní štíty. Je to jeho volba a já ji musím respektovat. Možná nyní budu hrát já." Na lavičce by měla začít i legenda Ruud van Nisterlooy.

Čtyřiatřicetiletý ostrostřelec se vrátil do kádru reprezentace a v San Marinu odehrál 22 minut, dokonce v nastaveném čase vsítil branku. Přes takové hvězdy, jakými jsou Dirk Kuijt a Klaas-Jan Huntelaar (naposledy dal hattrick), se bude v těchto letech dostávat už jen velmi těžko.

Finsko se musí obejít bez kapitána a nejznámější postavy tamního fotbalu Sami Hyppieho. Ten se totiž nechal v Moldavsku vyloučit už v 36. minutě. "Je to pro našeho soupeře velká ztráta. V Liverpoolu se od takového hráče učíte pořád," vyzdvihl ho do nebes i přes předchozí karambol jeho spoluhráč z Liverpoolu Dirk Kuijt.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 8.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maďarsko - Moldavsko  (úterý 20:30)
Moldavsko příjemně překvapilo vítězstvím v prvním kvalifikačním zápase proti Finsku a nyní si brousí zuby na skalp dalšího soupeře. V Maďarsku se nevyhrává lehce, i přesto Moldavané věří ve slibný výsledek, který by jim alespoň na chvíli zajistil místo na výsluní. V utkání s Maďarskem však není Moldavsko favoritem.

Finsko se postaralo o pořádné překvapení. Očekávalo se, že Země tisíce jezer bude hrát se Švédskem a Holandskem o postup z kvalifikační skupiny, ale nečekaná ztráta v Moldavsku mužstvu řádně zkomplikovala život. Moldavsko hrálo výborně a využilo početní výhody, kterou východoevropskému celku zajistil zkušený Sami Hyypiä vyloučením již krátce po půlhodině hry. Moldavsku se dařilo udržet ofenzívu Finska na uzdě a naopak samo dvakrát skórovalo.

Maďarsku se úvodní zápas podle předpokladů nepovedl. Svěřenci šedesátiletého Sándora Egerváriho naprosto zaslouženě podlehli favorizovanému švédskému mužstvu a nemají po prvním kole žádný bod. Maďarsko by podle předpokladů odborníků mělo bojovat právě s Moldavskem o čtvrté místo ve skupině, domácí však chtějí po několika desítkách let fotbalového útlumu opět uspět.

Oprášit úspěchy z padesátých či šedesátých let a uspět na mezinárodním poli? To je pro současnou maďarskou kopanou utopie, i přesto lze říci, že se mládežnické celky Maďarska neustále zlepšují a za několik let může Maďarsko opět postoupit na šampionát. Nyní je to ještě nepravděpodobné.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.85 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko11005:03
2.Švédsko11002:03
 Moldavsko11002:03
4.Finsko10010:20
 Maďarsko10010:20
6.San Marino10010:50
Skupina F
Gruzie - Izrael  (úterý 19:00)
Do hlavního města Gruzie Tbilisi dorazí k úternímu kvalifikačnímu klání mužstvo z Izraele, které narozdíl od svého soupeře dokázalo v úvodním klání zvítězit. Gruzii se však podařil husarský kousek, když remizovala na půdě horkého aspiranta na postup z Řecka 1:1, čím mu zkomplikovala cestu na EURO a ukázala, že může pozlobit věhlasnější soupeře i mimo svou domovinu.

Izraeli se v pátek nepodařilo nic světoborného. Tým vedený padesátiletým francouzským, ovšem rozeným španělským trenérem Luisem Fernándezem jednoznačně porazil středomořského trpaslíka Maltu a vyrazil do boje o evropský šampionát, kam by za jistých okolností mohl postoupit. Už v kvalifikaci na světový šampionát Izrael nehrál druhořadou roli a je možné, že ve kvalifikaci evropské bude hrát o postup.

V utkání s Maltou se předvedl zejména nejznámnější fotbalista Izraele hrající za londýnskou Chelsea Yossi Benayoun. Kapitán Izraele překonal brankáře soupeře Andrewa Hogga hned třikrát a rázem se zařadil mezi nejlepší střelce kvalifikace. Právě Benayoun představuje společně s Ben Saharem největší izraelskou hrozbu.

Hosté z Gruzie jsou fotbalovou veřejností a papírovými předpoklady pasování na tým, který se bude prát s Lotyšskem a možná právě Izraelem o pozici ve středu tabulky. Tyto předpoklady může gruzínské fotbalové mužstvo potvrdit již v zápase s Izraelem, který je mírným favoritem utkání a podle mého názoru uhraje na stadionu Borise Paichadzeho remízu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Malta - Lotyšsko  (úterý 19:30)
O první body ve skupině svedou souboj Malta a Lotyšsko. Hosté z Pobaltí jsou favoritem a po domácím výbuchu s Chorvaty potřebují nutně zabrat. Malta v prvním zápase potrápila Izrael a teď chce znepříjemnit život i Lotyšům.

Malťané vstoupili do kvalifikace porážkou 3:1 s Izraelem, ovšem proti mnohem silnějšímu reprezentačnímu výběru se celkem drželi a sehráli s ním velmi důstojné utkání. Na první trefu Benayouna dokonce odpověděl Jamie Pace ale definitivní odpor Malty zlomil dalšími dvěmi brankami záložník Chelsea Benayoun. Nyní se ostrované představí doma, na Ta' Qali Stadium, který pojme celkem asi 17 000 diváků, ale ani tentokrát nebudou v roli favorita. Přeci jenom Lotyšsko je fotbalově vyspělejší země.

Lotyši přichystali na úvod kvalifikace svým fanouškům pořádný šok. Chorvatsko sice bylo v tomto duelu favoritem, ovšem to, že Lotyšsko prohraje 3:0, s tím se zas tak moc nepočítalo. Účastník evropského šampionátu z roku 2004 v Portugalsku tak znovu ukázal, že jeho největší slabinou je defenzíva, vždyť o tři branky nad nimi vyhrála v přípravě i naše reprezentace.

Ve společnosti Chorvatska, Izraele a Řecka se mělo Lotyšsko prát o šanci, domácí trenér tomu stále věří, neboť skupina je to hratelná a vyrovnaná, Jestliže však Lotyši předvedou stejný výkon jako proti Chorvatsku a Malta proti Izraeli , nebudou to mít na Maltě vůbec jednoduché, a pokud nezískají s tímto soupeřem, ať už jsou jeho kvality jakékoliv, tři body bude postup na EURO 2012 utopií.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.40 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chorvatsko - Řecko  (úterý 20:30)
Nesmírně důležitý zápas má na programu kvalifikační skupina F. Proti sobě totiž nastoupí asi největší favoriti na postup - Chorvatsko a Řecko. Tohle balkánské derby bude mít o náboj postaráno. Především Řekové mají co napravovat. V premiérovém utkání totiž doma neporazili Gruzii a to zajisté na jihu Evropy nečekali.

Pokud se tedy Chorvatům podaří zvítězit, po pouhých dvou kolech odskočí svému největšímu sokovi na rozdíl pěti bodů! "Rychle inkasovali, ale pak se obrana zformovala a měli několik šancí, které jenom nedokázali zrealizovat do úspěšného konce," měl možnost vidět utkání Řeků s Gruzínci (1:1) domácí trenér Slaven Bilič.

Muži v kostičkovaném naopak na úvod nezaváhali a venku si v pohodě poradili s Lotyšskem 3:0. O branky se podělilo útočné duo Petrič - Olič a jeden gól si připsal také záložník Srna. Bilič potvrdil, že stejná sestava, jako nastoupila v Pobaltí, se dá očekávat i v úterý proti Řecku.

Co zdravotní stav hvězdného záložníka Luky Modriče? "Nehrál fotbal tři týdny. Ale normálně trénoval, je vidět, že je celkem dobře připravený. Může přispět ke kreativitě. Dobrá tedy, nebudu vám lhát. Je zcela připravený proti Řekům nastoupit," uvedl kouč.

Řecko má po devíti letech nového muže na lavičce. Po neúspěšném mistrovství světa v Jižní Africe nahradil dlouholetou německou ikonu Otto Rehhagela portugalský Fernando Santos. Pro něj je to vůbec jeho první reprezentační štace, ačkoli již předtím celkem úspěšně vedl třeba AEK Atény, Panathinaikos nebo PAOK Soluň, velké řecké kluby.

Ale zdá se, že hráči si na novou osobu pořád ještě zvykají. Neúspěšný zápas s Gruzií to jenom potvrdil. "Tým má pouze dva novice. Pod Santosem hraje mnohem více kombinačně, přitom myslí pořád na Rehhagelův pověstný obranný val," myslí si Bilič. "Jestli budeme držet míč, neměli bychom mít problém. I když je Řecko hodně agresivní."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.65 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chorvatsko11003:03
2.Izrael11003:13
3.Řecko10101:11
 Gruzie10101:11
5.Malta10011:30
6.Lotyšsko10010:30
Skupina G
Bulharsko - Černá Hora  (úterý 19:30)
Ne že by se čekalo, že by Bulharsko nějak zazářilo v prvním kvalifikačním zápase na půdě Anglie, ale debakl 0:4 si určitě balkánská reprezentace nepřála. Díky tomuto výsledku se ocitla na samotném dně kvalifikační skupiny a rozhodně nemůže start do bojů o Euro 2012 hodnotit úspěšně. Co napravovat tak má nyní proti Černé Hoře.

Přitom do 83. minuty nebyla prohra tak hrozivá, Bulhaři prohrávali jen o dvě branky. Jenže trefy Johnsona a Defoea, který mimochodem završil v utkání hattrick, jim uštědřily menší ostudu. "Je velmi těžké přijmout, že jsme prohráli tak vysokým rozdílem," smutnil bulharský trenér Stanimir Stoilov.

Ten si přitom nemyslí, že jeho mužstvo bylo ve Wembley úplně bez šance. "Hned na začátku jsme rychle inkasovali, začalo se to prostě hodně špatně vyvíjet. Když jsme si i my začali budovat útoky, dostali jsme další branku a bylo po zápase," hodnotil. "Na konci už to byla otázka disciplíny," mrzel ho i nepovedený závěr.

Teď jsou domácí ve velmi nelichotivé situaci. Další zaváhání by mohlo znamenat velké komplikace v cestě za možným postupem. Hosté navíc naopak vstoupili do kvalifikace úspěšně, jsou povzbuzeni o domácí výhru 1:0 nad Walesem. "Byl bych za remízu šťastný," znělo z úst trenéra Zlatka Kranjčara, který na lavičce Černé Hory působí od února tohoto roku.

Bulharsko si nepřipouští nic jiného než tři body. Oba týmy se spolu potkaly i v předchozí kvalifikaci na MS do Jižní Afriky, doma tehdy Bulharsko přejelo soupeře 4:1. Venku však víc než remízu 2:2 nevydřelo. "Musíme ten zápas vyhrát. Jinak půjde všechno vniveč," ví bulharský poradce národního týmu Nasko Sirakov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švýcarsko - Anglie  (úterý 20:45)
Angličané mají oproti poslední kvalifikaci o ME rozhodně co napravovat a hned v úvodním zápase ukázali svou silnou stránku. Po příchodu italského trenéra Fabia Capella sice na světovém šampionátu země Albionu ještě neuspěla, avšak nyní se snad konečně blýská na lepší časy. Anglie totiž dokázala díky hattricku Jermaina Defoea rozprášit na kopytech velmi sebevědomé Bulharsko 4:0. Nyní na ní však čeká ještě o něco těžší protivník - Švýcarsko.

K tomu Angličané budou hrát před nesčetnou švýcarskou kulisou v nepřátelském prostředí. Pokud ale kolébka fotbalu dokáže vybojovat všechny body, bude mít hodně blízko k přímému postupu z pětičlenné skupiny. Pro zemi helvétského kříže to je vstupní, velmi těžký a zároveň důležitý duel. Naposledy se oba výběry na švýcarské půdě v hodnotnějším klání střetly před devětatřiceti lety v kvalifikaci o Euro, výsledek 2:3 pro hosty asi zřejmě znamenat nic nebude.

Švýcarsko se celkem slušně pralo v přípravných utkáních, jenže nedařilo se střelecky. Na půdě Rakouska uhrálo jen hubenou výhru 1:0, s Austrálií remízu 0:0. Hlavně v ofenzívě tedy tkví největší slabina.

Trenér Anglie Fabio Capello v poslední době řešil největší otázku týkající se forvarda Waynea Rooneyho. O jeho startu se delší dobu pochybovalo, podle slov anglického šéfa by však přeci jen měl nastoupit od úvodního hvizdu: "Dobře se mu dařilo v tréninku, jeho situace je příznivá," prozradil na začátek. "Doufám, že jeho výkon nebude příliš rozdílný od toho minulého před pár dny ve Wembley," počítá s jeho účastí téměř na sto procent. "Nějaké problémy měl, ale jeho start v úterním klání by nemělo nic ohrozit," doplnil svého trenéra kapitán Steven Gerrard.

Anglie se bude muset obejít bez hvězdné stoperské dvojice Terry - Ferdinand, mimo hru je i Dawson. Nahradit by je měli Cahill s Jagielkou. Capello nenasadí ani záložníka Franka Lamparda. Domácí se nemohou spolehnout na svého nejlepšího stopera Senderose, na jeho místě nastoupí hráč italské Ceseny Steve von Bergen. Jinak má malá alpská země k dispozici kompletní sestavu, diváci se tak mají určitě na co těšit.
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Lichtsteiner, Grichting, von Bergen, Ziegler - Barnetta, Fernandes, Inler, Padalino - Frei, Derdiyok.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Cole - Walcott, Gerrard, Barry, Milner - Rooney, Defoe.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie11004:03
2.Černá Hora11001:03
3.Švýcarsko00000:00
4.Wales10010:10
5.Bulharsko10010:40
Skupina H
Dánsko - Island  (úterý 20:15)
V kvalifikační skupině H jsou na programu další dvě utkání. Jedním z nich je také severský souboj mezi Dánskem a Islandem. Zatímco domácí Dánové do kvalifikace vstupují, Island má už první střetnutí za sebou. V úvodním zápase skupiny doma prohrál s Norskem 1:2 a také v Dánsku nemá příliš šancí na úspěch.

Island v pátek doma proti Norsku neodehrál špatné utkání a s trochou štěstí mohl sahat do konce po bodu. Vedl totiž 1:0 až do šedesáté minuty, ale poté dostal dva rychlé góly z kopaček Hangelanda a Abdellaoueho a bylo po nadějích. Celkově bude Island zlobit spíše v domácích zápasech a body z venkovních hřišť se od něj příliš neočekávají. Dánsko tak na úvod rozhodně nebere proti outsiderovi nic jiného než tři body.

Dánové se představili také na nedávno skončeném mistrovství světa, kde však neuspěli a vypadli ve skupině. Od té doby sehráli pouze jediný zápas, a to přátelsky doma s Německem. Toto utkání skončilo výsledkem 2:2, když vyrovnávací gól vstřelil až v 87. minutě Mads Junker. Prohra Islandu s Norskem přišla po dlouhé sérii šesti zápasů bez porážky. Nutno však podotknout, že v těchto přátelských kláních neměl Island kromě Mexika příliš těžké soupeře.

Trenér domácího Dánska Morten Olsen řeší před zápasem jednu zásadní otázku - Kdo nahradí v útoku zraněného Nicklase Bendtnera? Pravděpodobně však do utkání naskočí vepředu dvojice Nicklas Pedersen - Mads Junker. Jako kapitán do zápasu nastoupí Christian Poulsen, který v této roli nahradí Jona Dahla Tomassona, který za národní tým už hrát nebude. "Jsem připravený nést zodpovědnost za tuto práci a doufám, že první zápas dokážeme vyhrát," řekl nový kapitán.

Trenér Islandu Olafur Johanneson bude v zápase postrádat zraněného Grétara Rafna Steinssona, který si v pátečním utkání proti Norsku poranil koleno a nemůže nastoupit. K pátečnímu zápasu neměl trenér Islandu příliš moc co říct: "Odehráli jsme velmi slušnou první půli a velmi špatnou druhou. To je vše, co k zápasu mohu říci. Pokud předvedeme výkon z prvního poločasu na půdě Dánska, můžeme soupeře rozhodně potrápit," řekl kouč Johanneson.

Oba soupeři se spolu utkali v poslední kvalifikaci na mistrovství Evropy a tehdy dopadli lépe Dánové, kteří oba zápasy dokázali vyhrát. Island tak rozhodně má svému soupeři co vracet. V celkové bilanci je na tom lépe také Dánsko, které ze sedmnácti odehraných zápasů čtrnáct vyhrálo a tři duely skončily remízou. Island tak ve své historii zatím nikdy nedokázal Dánsko porazit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.20 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norsko - Portugalsko  (úterý 20:30)
Souboj dvou celků, které odehrály svůj úvodní zápas kvalifikace už v pátek a vedly si rozdílně. Zatímco Norsko začalo vítězně a odvezlo si tři důležité body z islandské půdy, favorité z Portugalska zůstali daleko za očekáváním a pravděpodobně v nejlehčím zápase skupiny doma pouze remizovali s Kyprem 4:4. Také díky tomu si jedou do Norska pro tři body.

Zápas, na který budou chtít Portugalci hodně rychle zapomenout. Tento jednoduchý přívlastek má páteční zápas mezi Portugalskem a Kyprem. Domácí favorité prohrávali už po čtvrthodině hry a teprve v 60. minutě se dostali do vedení 4:3. Když už to vypadalo, že se zachrání od ostudy, tak přišla 89. minuta a s ní vyrovnávací gól z hlavy Avraama.

Šok nejen pro hráče, ale samozřejmě také pro fanoušky. Portugalcům tak po úvodním kolapsu nezbývá nic jiného, než si napravit reputaci na hřišti Norska. Bohužel pro ně je však nečeká jednoduchý úkol. Norská reprezentace poslední dva roky podává slušné výkony a z posledních 10 zápasů prohrála pouze jednou v přátelském zápase s Ukrajinou, k tomu pouze jednou remizovala na hřišti Islandu v kvalifikaci o mistrovství světa 2010.

Právě proti Islandu se Norsko představilo ve svém prvním kvalifikačním vystoupení o postup na Euro 2012. Na ostrově však tentokrát nezaváhalo a za vítězství 2:1 si připsalo první tři body do tabulky. Tyto dva celky se proti sobě nepostavily už delší dobu. Naposledy tomu bylo v roce 1979 a tehdy zvítězilo Portugalsko nad Norskem doma i venku. I přes zaváhání z úvodního zápasu je i tentokrát favoritem zápasu.

V zápase proti Islandu chyběl díky zranění útočník Aston Villy John Carew, ale proti Portugalsku už by měl být připraven naskočit. Chybět však bude největší opora týmu John Arne Riise, který se zranil na pondělním tréninku a je skoro jisté, že nenastoupí. Trenér Norska Egil Olsen doufá v lepší výkon, než jeho svěřenci předvedli na Islandu. "Doufám, že budeme hrát lépe než první polovinu proti Islandu a dokážeme Portugalsko porazit. Jedná se možná o jeden z nejdůležitějších zápasů skupiny a chceme ho zvládnout," řekl Olsen.

Pouze bez Fabia Coentraa nastoupí hvězdami nabité Portugalsko. Mladý bek si v zápase proti Kypru poranil sval a v zápase ho neuvidíme. Po zápase s Kyprem se však hovořilo pouze o jedné věci a to o velkém šoku, který zdůraznil Ricardo Carvalho. "Nevím, co se stalo. Je těžké o tom nyní mluvit. Musíme začít hrát lépe a hned v následujícím zápase bodovat naplno. Jinak tuto situaci vyřešit nemůžeme. Kypr nás potrestal po každé naší chybě a bohužel jich bylo moc," řekl Carvalho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Norsko11002:13
2.Portugalsko10104:41
 Kypr10104:41
4.Dánsko00000:00
5.Island10011:20
Skupina I
Česko - Litva  (úterý 20:15)
Popáté v historii se představí česká reprezentace v Olomouci, ale navázat na předchozí vesměs vysoká vítězství si bude přát víc než kdykoli dříve. Minulé výhry totiž přicházely v tučných letech českého fotbalu, ale před vstupním zápasem kvalifikace ME proti Litvě stojí reprezentanti na prahu nové éry, během níž budou napravovat selhání z neúspěšné kvalifikace mistrovství světa.

Během čtyř dosavadních vystoupení na Hané nastříleli Češi do sítí soupeřů 15 gólů, ale v úterý večer by se určitě radovali i z nejtěsnější výhry. Nově budovaný tým pod taktovkou trenéra Michala Bílka sice už naznačil ve dvou posledních utkáních zlepšení, ale teprve soutěžní zápasy ukážou jeho pravou sílu.

"Všechno směrujeme ke startu kvalifikace. Máme před sebou několik přípravných zápasů a v nich budeme hledat nový tým. Hodlám ho oživit a omladit novými hráči, pokračování ve změnách je nevyhnutelné," oznámil před 11 měsíci nový reprezentační kouč Bílek při své inauguraci a jmenoval tehdy Hübschmana, Sivoka, Hubníka nebo Hlouška.

Zpočátku se mu ale příliš nedařilo tým poskládat; na úvodní dvojzápas do Spojených arabských emirátů vyrazilo jen torzo a podle toho vypadaly výsledky. První záblesk lepších časů přišel v březnu ve Skotsku, výhry ale přinesly až zápasy proti USA a Lotyšsku, kdy se začaly vracet největší opory včetně Tomáše Rosického, Petra Čecha nebo Jana Poláka. Proti Litvě už bude mít Bílek k dispozici i Milana Baroše, který se vrací po takřka roční pauze.

Očekávání veřejnosti ještě násobí fakt, že po rozdělení federace národní tým mezi výkvětem starého kontinentu nikdy nechyběl a na stříbrné vystoupení z roku 1996 i bronzové tažení v roce 2004 se fanoušci dobře pamatují. Před Eurem 2000 se zase české reprezentaci jako vůbec první podařilo projít kvalifikačním sítem bez bodové ztráty.

Souboj proti Litvě by v těch dobách byl předem označován za jistou výhru, jenže v nynější situaci má tým skromnější cíle. Optimismu přidává, že bude až na zraněného stopera Sivoka kompletní, opatrnost naopak vzbuzuje litevský výkon v páteční kvalifikační bezbrankové premiéře proti Skotsku.

Bílek pošle v úterý večer na olomoucký trávník maximálně silný výběr. Chybět nakonec nebude ani kapitán Rosický, jenž už doléčil drobně natažený tříselný úpon, a k dispozici by měl být také Roman Bednář, i když se zřejmě posadí jen mezi náhradníky. "Od včerejška bylo jasné, že všichni hráči jsou v pořádku a tudíž je mohu použít do utkání," prohlásil Bílek na dnešní tiskové konferenci, kde potvrdil, že má o sestavě prý jasno, ale konkrétní jména uvést nechtěl.

Litevci proti Skotsku překvapili nejen výsledkem, ale především výkonem. Podle pozorovatele Daniela Drahokoupila předvedli nátlakový fotbal s vyspělými individuálními výkony a bezchybně se prezentovala i defenziva. "Musíme si dát pozor na jejich rychlý přechod do ofenzivy, nejsou to žádní nazdárkové," upozornil na sílu soupeře kapitán českého týmu Rosický.

Navíc obrana pobaltského týmu lze rozložit, především ve středu prý mívá pod tlakem okénka. A určitě se během tří dnů nic nezměnilo na tom, že největší nebezpečí bude hrozit z kopaček Tomase Danilevičiuse, jenž v reprezentaci nastřílel už rekordních 19 branek.

Zápas se bude hrát na vyprodaném Andrově stadionu, kam se vejde při otevření nové jižní tribuny 12 tisíc diváků. Utkání budou rozhodovat izraelští sudí, jako hlavní Alon Jefet. Utkání začne ve 20:15, přímo vysílá ČT4.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Pospěch, Hubník, Rajnoch, Kadlec - Hübschman - Plašil, Rosický, Polák - Baroš, Fenin
Litva - pravděpodobná sestava:
Karčemarskas - Stankevičius, Skerla, Kijanskas, Radavičius - Česnauskis, Šemberas, Panka, Mikoliunas - Danilevičius, Šernas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Skotsko - Lichtenštejnsko  (úterý 21:00)
Náš soupeř v kvalifikační skupině bude chtít napravit úvodní zaváhání s Litvou a proti trpaslíkovi z Lichtenštejnska nebere nic jiného než povinné tři body. V prvním zápase totiž dokázali Skotové uhrát pouze bezbrankovou remízu. Ta se sice může v konečném účtování hodit, avšak ve vyrovnané skupině to může být též ztráta. Úkolem reprezentačního výběru z Britských ostrovů je dát co nejvíce branek, konečné skóre bude určitě hrát svou roli.

Lichtenštejnsko na úvod přivítalo před vlastními fandy Španělsko a rozhodně závratnou ostudu neudělalo. Proti kádru nebitým těmi největšími esy inkasovalo "pouze" čtyřikrát, dobrou práci odvedlo především v závěrečné půlhodině. Asi i nyní bude mít k cenným bodům nekonečně dlouhou cestou, na druhou stranu se zázraky ve fotbale přeci jen dějí. Skotové navíc občas mají problémy s fotbalovými trpaslíky, v poslední době se jim příliš nedařilo.

Sice většinu přípravných duelů odehráli ve venkovním prostředí, prohry 0:3 se Švédskem a Walesem či 0:2 s Japonskem ale nevěští nic dobrého. Jedinou výhru zaznamenali doma proti našemu národnímu výběru. Právě v domácím Hampden Parku by měly žít největší naděje na postup, pokud se domácím tady nepovede, šance na úspěch bude velmi rychle zatracen. Kouč Craig Levein nyní bude chtít zužitkovat hlavně útočnou produktivitu.

"V Litvě jsme byli po většinu času lepším týmem, jenže jsme bohužel neproměnili naše stoprocentní příležitosti. A bez branek se vyhrávat nedá. Vzhledem k průběhu to pro nás je ztráta, chuť si střelecky budeme chtít spravit v dalším klání," uvedl Levein po pátečním výsledku. Do základní jedenáctky by se měli dostat hvězdy jako James McFadden, Kris Boyd a Graham Dorrans, svůj padesátý reprezentační start si zřejmě odbude kapitán Darren Fletcher.

Kvůli poraněnému lýtkovému svalu nehrál v předchozím zápase veterán Steven Whittaker, nyní by ovšem mohl být připraven. Otazník visí nad startem lehce zraněného Scotta Browna, připraveno asi nebude ani trio Steven Fletcher - Lee Wallace - Kevin McNaughton. Hosté pod vedením trenéra Hanse-Petera Zaugga by měli nastoupit v kompletní sestavě v rozestavení 4-5-1. Útok potáhne největší lichtenštejnská hvězda, veterán Mario Frick.
Skotsko - pravděpodobná sestava:
McGregor - Whittaker, McManus, Weir, Hutton - Dorrans, Fletcher, Robson, McFadden - Miller, Boyd.
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Jehle - Michael Stocklasa, Oehri, Martin Stocklasa, Vogt - D’Elia, Burgmeier, Buchel, Rohrer, Gerster - Frick.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.06 - 10.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko11004:03
2.Skotsko10100:01
 Litva10100:01
4.Česko00000:00
5.Lichtenštejnsko10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (504)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele