Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina E
07.09.2010 20:30 CET
2 : 1
(2:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Nizozemsko - Finsko 2:1

Ve svém druhém utkání v kvalifikační skupině o postup na Euro 2012 se proti sobě představily celky Niozemska a Finska. Domácí Holanďané zvládli úvod kvalifikace a vyhráli v San Marinu vysoko 5:0. Finové naopak úvod neustáli a v Moldavsku překvapivě prohráli 0:2. V jejich vzájemném zápase favorizovaní Holanďané nakonec po velkém boji vyhráli 2:1 a společně se Švédskem tak vévodí skupině E.

O výsledku zápasu se prakticky rozhodlo už v prvních dvaceti minutách, ve kterých padly všechny tři góly. Nejprve se do vedení dostali domácí, konkrétně se trefil útočník Klaas-Jan Huntellar, který si v 7. minutě naskočil na parádní centr Wesleyho Sneijdera a hlavičkou nedal gólmanovi Fredriksonovi šanci - 1:0.

Holanďané vlétli na svého soupeře skutečně s velikou vervou a další šance přišly vzápětí. Po kombinaci Sneijdera s Afellayem střílel druhý jmenovaný těsně mimo a v další akci už zkoušel zakončovat sám Sneijder, ale ani jeho slibný pokus se nevešel mezi tři tyče. V 17. minutě přišel druhý gól domácích. Po faulu hostujícího celku ve vlastním pokutovém území zahrával penaltu Huntelaar a svým druhým gólem pojistil domácím vedení.

Finové však udeřili hned o minutu později z následné rozehry. Na lajnu si seběhl Daniel Sjolund a poslal parádní centr před branku na neobsazeného Mikaela Forssella, který snížil na přijatelnějších 2:1 pro domácí. Po této gólové smršti se hra poněkud uklidnila, ale zajímavé příležitosti se rodily i nadále, a to na obou stranách.

Ve 30. minutě byl blízko gólu Rafael van der Vaart, který si narazil se Sneijderem a povedenou střelou z hranice velkého vápna pořádně provětral rukavice gólmana Fredriksona. Sneijder byl nejaktivnějším hráčem domácích a do konce poločasu zkoušel štěstí ještě jednou, ale znovu bez většího efektu. Na straně Finska hrozil nebezpečnými výpady zejména Mika Vayrynen, ale obrana Holandska při všech zůstala pozorná.

Druhý poločas byl o poznání pomalejší a nudnější, než ten první. Hlavním důvodem bylo to, že Holanďané zpomalili hru a začali se soustředit na defenzivní práci, což se jim nadmíru dařilo. Kromě několika náznaků příležitostí si totiž Finové nedokázali vytvořit nic zajímavějšího, a tak nemohli gólmana Stekelenburga v brance Nizozemska nijak výrazně ohrozit.

Zato na druhé straně se domácím podařily dvě brejkové situace. Na konci té první stál v 55. minutě Ibrahim Afellay, ale z velmi slibné pozice v pokutovém území těsně minul branku Finska. V 68. minutě pak ještě zakončoval po povedené akci Eljero Elia, ale ani jeho střela neskončila v brance a Holanďané pak zbytek zápasu v poklidu dobránili a zaslouženě zvítězili 2:1.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (4)

Přidat komentář
afc ajax

6:1

Reagovat
cresposuper

5-0

Reagovat
smazaný uživatel

Finove jsou marni..Holandsko jim nadeli pridel minimalne 3.4 branky...tip 1...4:0

Reagovat
smazaný uživatel

fuuuha no Hunterovi to ide

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele