Gambrinus liga - souhrn 4. kola

14.08.2009, 20:55, aktualizováno 17.08.2009, 19:19
Komentáře a souhrny
Jablonec potvrdil dobrou formu a doma porazil Ostravu. V sobotu vyhrály Sparta i Slavia, v neděli se dařilo Mladé Boleslavi a Teplicím. Své čekání na první výhru v nové sezoně ukončil Liberec, Bohemians 1905 vezou překvapivý bod z Olomouce. Již v pátek nezaváhalo Brno...

1. FC Brno - 1. FC Slovácko 1:0

14.08.2009 19:00

Góly: 60. Tomáš Došek

Po šedesáti minutách sympatické hry nováčka ligy rozhodla celý zápas jediná defenzivní chyba. Ta srazila Slovácko do kolen a potřetí v sezóně prohrálo. Brno naopak pokračuje ve skvělém úvodu a minimálně do neděle se osamostatnilo na první příčce.

Fotbal nabral od prvních vteřin svižné tempo, ale nedalo se hovořit o bezhlavých útocích. Oba týmy i přes rychlé přechody do útoku vycházely ze zajištěné obrany. Zajímavé momenty v úvodu utkání tak bylo možné shlédnout pouze ze standardek. Švancarovi nechybělo mnoho, aby roh z levé strany zatočil přímo do branky, na druhé straně Polách prověřil z přímého kopu z úhlu Filipka, který šikovně vyrazil do bezpečí.

Po více jak dvaceti minutách se k míči dostal ve formě hrající Švancara, přihrál Chmelíčkovi, který chytrou umístěnou střelou překonal Bureše, ale míč se nakonec odrazil od tyče pryč z branky. Dobře bránící hosté, kteří soupeři nedovolali žádnou stoprocentní příležitost, mohli inkasovat čtyři minuty před koncem první půle. Nicméně Michna v dobré pozici za vápnem mířil pouze do míst, kde stál připravený Filipko. Závěr poločasu už provázelo slábnoucí tempo, výjimkou tak byl Švancarův výpad, kdy jeho gólovou přihrávku na Chmelíčka dokonale vystihl Jílek.

Slovácko nezůstávalo své ofenzivní pověsti nic dlužno ani ve druhé půli. Chmelíček využil chaosu v brněnské obraně a prošel středem hřiště až k brankáři Burešovi, který však včas vyběhl a útočník Slovácka už nestihl zvednout balon nad brankáře. Jen o chvíli později se k první střele dostal také Švancara, jeho hlavičku z malého vápna na vzdálenější tyči dokázal perfektním zákrokem vyrazit znovu Bureš.

Přesně po hodině hry tak přišel trest. Tomáš Došek se s trochou štěstí dostal mezi nedůraznými obránci ke střele z hloubi vápna a dělovou bombou nedal Filipkovi mnoho šancí. To samozřejmě vlilo do té doby nevýrazným domácím novou krev do žil. Svými pokusy ohrozili hostující branku Dostálek a Léo, ani jedna střela však branku netrefila.

Otřesení hráči Slovácka se sice snažili, nicméně u vápna domácích působili dosti bezradně. Odchod Švancary navíc znamenal zmizení překvapivých myšlenek. Závěrečné minuty tak byly především ve znamení zoufalství hostů a dobře zvládnuté taktiky Brněnských, na góly už se čekalo marně. V poslední minutě ještě pobavil diváky hostující brankář Filipko, který se opravdu osobitým způsobem bil o míč u rohového praporku soupeře.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - SK Kladno 2:0

15.08.2009 18:00

Góly: 28. Kamil Vacek, 89. Wilfried Bony

Sparta naplno využila své přesilové hry, kromě dvou branek také završila hattrick tyček soupeřovy branky. Kladno si za celý zápas nevybojovalo ani jednu gólovou příležitost a po zásluze odjíždí bez bodu.

Prvních pětadvacet minut nepřineslo zhola nic, a to především kvůli kladenskému betonu a sparťanské neschopnosti něco vymyslet. Poté se ale začalo vše měnit. Nejprve si za faul na Zemana odnesl druhou žlutou Holub a musel opustit hřiště. Prakticky okamžitě poté rozezvučel břevno Žofčák, což už předznamenalo brzký vedoucí gól domácích.

Zpoza vápna napřáhl Kamil Vacek a přízemní střelou otevřel skóre. Brzy poté mohl zvýšit vedení Zeman, ale jeho pokus z úhlu vychytal Pavlík. Šest minut před koncem napřáhl na vápně k oku lahodící technické střele Kušnír, míč branku minul jen o centimetry.

Devět minut po začátku druhého poločasu byla slyšet znovu branková konstrukce. To na Huškovu ránu z osmadvaceti metrů nedosáhl Pavlík a zachránilo ho až břevno. Sparta sice jasně dominovala, i přesto si v útoku nevěděla rady, a tak druhá šance poločasu přišla až dvacet minut před jeho koncem, kdy Jirouš připravil gólovou pozici pro Vacka, který tentokrát branku minul.

Poslední čtvrthodinka už opět byla o něco atraktivnější. Nejprve si Kušnírův dlouhý pas efektně zpracoval Wilfried a z úhlu v hloubi vápna prověřil dobrého Pavlíka. Poté kladenskému brankáři opět pomohla tyč, tentokráte ji trefil po Střeštíkově přímém kopu Hubník. Brzy poté se díky Wilfriedovi dostal do dobré pozice Jirouš, Pavlíka ale nepropálil. V další šanci pálil sám Wilfried, z otočky branku minul.

Pražané si za závěrečný výkon druhou branku zasloužili, a také že přišla. Minutu před koncem si na Žofčákův rohový kop naběhl Wilfried a hlavičkou pojistil vítězství. Zápas tak už předběžně skončil a Sparta si připsala letošní první vítězství.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 0:1

15.08.2009 18:15

Góly: 22. Jaroslav Černý

Povedenou akcí z přímého kopu si Slavia zajistila letošní druhé ligové vítězství. Naopak Budějovice podruhé za sebou prohrály a nevstřelily ani gól.

Jihočeši vycházeli ze zabezpečené obrany, což se jim málem vyplatilo ještě v první čtvrthodince hry. Petr Benát se dostal až před vápno hostí, kde si však míč ukopl a střelou po zemi mnoho práce Hanušovi nenadělal. Ke šťastnému gólu měl blízko Hudson, jeho střílený centr byl tečován jedním z obránců a skončil jen těsně vedle vzdálenější tyče.

A tak udeřila Slavia ze standardní situace. Nacvičenou akci sehrál Volešák s Černým, který od zadní tyče vyběhl na penaltu pro přízemní přihrávku a z první mířil přesně do protipohybu brankáře. Budějovice ale hrály velmi dobře a po půlhodině hry chybělo Ondráškovi snad jen pět centimetrů, aby na malém vápně trefil hlavičku, která by znamenala prakticky jistě gól. Po necelé minutce už Ondrášek nechal Hanuše zachytat, jeho střela se pak ještě dostala k Meszárošovi, který pohotově dorážel, mířil však těsně mimo.

Hned v úvodu druhé půle si míč ve vápně mazaně zpracoval Ondrášek a střelou v pádu nadělal starosti Hanušovi. Budějovice se i nadále snažily o vyrovnání a Slavia měla minimum šancí, jak si své vedení pojistit. Jedna taková přišla v 68. minutě, kdy Belaid šajtlí nacentroval přes celé vápno na Černého, který ve výskoku mířil jen těsně mimo.

Budějovičtí se nehodlali s prohrou smířit, trenér Tobiáš všemi třemi střídáními posílil ofenzívu, jenže obrovské množství standardních situací nedokázali domácí využít k jedinému ohrožení branky. Pět minut před koncem pálil nebezpečně zpoza vápna Mezlík, jeho přízemní střelu k tyči kryl Hanuš nadvakrát. Jinak se však Budějovice k ničemu nedostaly a touženého vyrovnání nedosáhly.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:3

16.08.2009 17:00

Góly: 70. Marek Bakoš, 90. Pavel Horváth (pen.) - 21. Josip Čorič, 52. Josip Čorič, 78. Jan Blažek

Kerič si připsal pro něj netypický hattrick, když asistoval u všech branek svého týmu. Plzeň měla prakticky celý zápas více ze hry, impotence v zakončení však mařila jakékoliv šance na body. Severočeši tak letos poprvé v lize vyhráli.

Plzeňští začali utkání aktivněji, problémy jim ale dělala koncovka. Jak Jiráček, tak Petržela z dobré pozice vysoko přestřelili. Liberečtí se prakticky nedokázali s míčem dostat blíže k vápnu, o to překvapivější tak byla 21. minuta, ve které udělili domácím lekci z produktivity. Chorvatskou spolupráci započal zachycením přihrávky Čorič, který vyslal do útoku Keriče. Ten se zbavil ve vápně Rady a zpětnou přihrávkou vrátil míč Čoričovi, jenž ranou do šibenice otevřel skóre.

Největší šanci na vyrovnání před přestávkou měl Pavel Horváth, jehož přízemní střela z více jak dvacet metrů mířila přesně k tyči a Hauzr měl co dělat, aby míč udržel před brankovou čarou. Po třech minutách mu Hauzr nabídl šanci špatným odkopem, ale plzeňský záložník svůj lob ze středu hřiště nedokázal z první usměrnit lépe než pár metrů mimo.

Druhý poločas započal opět velkým tlakem domácích a několika šancemi, které končily až u finální přihrávky. Liberec se ovšem vymanil ze zámku a podruhé udeřil. A aby toho nebylo málo, opět se o to zasloužila dvojice chorvatských hráčů, když Kerič přisunul míč Čoričovi těsně do vápna a střelec prvního gólu se levačkou trefil přesně ke vzdálenější tyči.

Plzeň mohla rychle kontrovat po individuální akci Petržely, kterého zastavil až vynikající zákrok Hauzra. V další šanci se ukázali střídající hráči, Lecjaks poslal přízemní centr na penaltu, ale Bakoš v pádu mířil jen doprostřed branky.

Dlouhodobý tlak už dával pouze jedinou otázku - kdy padne gól, který vrátí plzeňské do hry? Odpověď přišla přesně dvacet minut před koncem, kdy se po spletité situaci ve vápně odrazila střela Ševinského od tyčky k Bakošovi, který do protipohybu brankáře konečně skóroval.

Plzeňští sice i nadále měli jasnou převahu, v 78. minutě však přišla chyba brankáře Daňka. Kdo jiný než Kerič mohl přihrát Blažkovi, jenž tvrdou střelou zpoza vápna překvapil plzeňského brankáře a vrátil hostům dvoubrankové vedení. V zoufalé snaze Plzně pálil po sedmi minutách z pětadvaceti metrů Limberský, proti jehož střele pod břevno se vyznamenal Hauzr.

Ve třetí minutě nastavení ještě proměnil již bezcenný pokutový kop Pavel Horváth. Jeho gól už nic nemohl změnit na faktu, že Plzeň přes lepší výkon neudržela doma jediný bod.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Bohemians 1905 1:1

16.08.2009 17:00

Góly: 18. Michal Ordoš - 26. Jan Štohanzl

Na Hané se ani podruhé nebude slavit vítězství. Klokani sice prohrávali, rychle však kontrovali vyrovnávací brankou a poté již soupeři mnohé nedovolili. Pražané si díky první ligové brance připsali již třetí remízu.

První minuty nepřinesly žádné překvapení, Olomouc dávala okamžitě najevo, kdo bude vládnout hřišti. Dobře známá obrana Bohemians ale dlouho odolávala a nepřipouštěla soupeři žádnou vážnější šanci. Jenže po osmnácti minutách selhal samotný kapitán Nikl. Ten svou hrubkou poslal do úniku Ordoše, který přízemní střelou chladnokrevně překonal Sňozíka.

Pražané poté konečně začali hrát a brzy sklidili ovoce. Už po sedmi minutách zkusil vystřelit z vápna Štohanzl a tečovaná střela, která nedala Drobiszovi šanci, se tak stala letošní první trefou Klokanů. Rychlé vyrovnání pak znamenalo návrat do nudného fotbalu bez šancí, který přetrval až do konce poločasu.

V úvodu druhé půle prováhaly oba týmy šanci na vedení. Nejprve hostující Kaufman přihrál Hartigovi, který pálil po zemi jen centimetry vedle Drobiszovy branky. Na druhé straně se po Ordošově přiťuknutí dostal ke střele z hloubi vápna Janotka a parádním zákrokem zachránil svůj tým Sňozík.

Olomouc dle očekávání převyšovala svého soupeře a několikrát dotírala na hostující branku, trvalý tlak si však nevytvořila a výraznější šanci si nevymodlila. Nezáživný druhý poločas tak vítěznou branku nenabídl.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 2:0

16.08.2009 17:00

Góly: 37. Marek Kulič, 89. Jan Rajnoch

Fotbalisté Mladé Boleslavi nadále vévodí tabulce české Gambrinus ligy, domácí porazili Příbram 2:0 díky brankám Marka Kuliče a Jana Rajnocha. Utkání nedohrál hostující Štochl, který obdržel po faulu na Rajnocha červenou kartu.

Utkání začalo celkem ofenzivně. V 6. minutě nejprve vyrazil brankář Krbeček Peckovu ránu na roh a vzápětí hlavičkoval Rajnoch pouze do náruče příbramského brankáře. O chvíli později bylo horko i na druhé straně. Vorel vyrazil Pleškův centr před Plašila, ale ten minul.

Ve 13. minutě minul branku hostí z rohového kopu Rajnoch a ve 29. minutě se ve velké šanci ocitl Pecka, ale mířil stejně jako Rajnoch vedle. Nicméně, ve 37. minutě už mladoboleslavský stadion jásal. Táborský našel Kuliče a ten z otočky skóroval - 1:0 pro domácí. Těsně před koncem prvního poločasu ohrozil branku domácích Pleško, jím zahraná standardní situace však vyrovnání nepřinesla.

Ve druhém poločase měl první tutovku až v 69. minutě Chramosta, s jeho pokusem si poradil brankář Krbeček. Druhý poločas nebyl zdaleka tolik atraktivní jako první půle, každopádně i ve druhém dějství se diváci dočkali vstřelené branky. Nejprve však byl v 88. minutě vyloučen Štochl a hosté dohrávali o deseti. Příbramští měli tu smůlu, že z následné standardní situace vstřelil nádhernou branku Jan Rajnoch a bylo po zápase. Zvýšit mohl ještě Chramosta, ale míč nezkrotil. Mladá Boleslav vyhrála zaslouženě 2:0 a nadále vévodí Gambrinus lize.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - FK Teplice 1:3

16.08.2009 17:00

Góly: 28. Marek Kincl - 29. Jakub Mareš, 68. Marek Kincl (vl.), 89. Pavel Verbíř

Teplice zůstávají i nadále neporaženy. Tentokrát předvedly ofenzivní fotbal proti střížkovským Bohemians, když vyhrály na jejich půdě 3:1. Utkání ovlivnila červená karta, kterou obdržel po půlhodině hry domácí Obermajer.

Vítěz poháru Českomoravského fotbalového svazu začal utkání lépe, po čtvrt hodině hry našel přesný centrem Mareš Vondráška, jenomže ten hlavičkoval těsně vedle branky. Hned za dvě minuty se k dalšímu teplickému pokusu prodral opět Mareš. Střela, kterou vyslal, byla tečovaná a branku minula jen o centimetry. Domácí velké šance hostů přežili a ve 26. minutě se dostali překvapivě do vedení. Macháček našel Marka Kincla, který obloučkem přehodil Grigara - 1:0 pro Bohemians.

Radost Střížkova však netrvala dlouho, protože hned za dvě minuty vyrovnal hlavou aktivní Mareš. Ve 33. minutě navíc přišla pro Klokany další rána, druhou žlutou kartu obdržel domácí Obermajer a musel předčasně do sprch.

A mohlo být ještě hůře, Teplice zahrávaly rohový kop a po sérii hlaviček musel z brankové čáry odkopávat míč Halama. Závěr prvního poločasu doprovázely nepřesnosti na obou stranách, takže do šaten se šlo za smírného stavu 1:1.

Už ve 48. minutě měli domácí možnost zahrávat standardní situaci, Wakui našel centrem Halamu a brankář Grigar musel prokázat své kvality. Další příležitost měly Teplice, Vidlička připravil parádní šanci pro Štěpána Vachouška, jenomže bývalému hráči Slavie střela vůbec nesedla. V 66. minutě došlo k obratu v utkání, Doležalův centr si totiž do vlastní sítě srazil Marek Kincl, ten se tak trefil do obou branek. Zvýšit mohl o deset minut později Hesek, ale střelu opřel do břevna. Útočný fotbal pokračoval a domácím se naskytla možnost vyrovnat na 2:2, Wakui sám před Grigarem selhal a Teplice v 89. minutě přidaly třetí gól. Pohlednou individuální akcí se prosadil veterán Pavel Verbíř - 1:3. Verbíř mohl vzápětí přidat další branku, sám na Beláně však nevyzrál.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Baník Ostrava 2:1

17.08.2009 17:30

Góly: 41. Petr Pavlík, 53. Pavel Drsek - 19. Mario Lička

Fotbalisté Baníku Ostrava poprvé v letošní sezoně prohráli. Svěřenci trenéra Koubka nestačili na domácí Jablonec, který díky brankám Pavlíka a Drska vyhrál 2:1.

Jablonečtí mohli jít do vedení už ve 2. minutě utkání, hrubou chybu totiž vyrobil stoper z Kapverdských ostrovů Neves a Lafata orazítkoval tyčku ostravské branky. I hosté přispěchali s velkou příležitostí, konkrétně Marek vyslal kolmici na Roberta Zehera, který sám před Špitem přestřelil. Baník tato zahozená šance nemusela příliš mrzet, protože hned z další akce vstřelil Mario Lička vedoucí branku. Všemu předcházela Eliášova ztráta míče a Lička přízemní střelou překonal brankáře Špita - 0:1 pro Baník Ostrava.

I další šanci měli Baníkovci a znovu byl blízko branky Mario Lička, tentokrát však v šanci minul. Ve 35. minutě mohl hlavičkou vyrovnat David Lafata, ale minul. Jablonečtí si tak museli na vyrovnání počkat do 41. minuty. Petr Pavlík z přímého kopu vyslal povedenou dělovku a bylo to 1:1.

Severočeši měli i dobrý začátek druhého poločasu, Haurdičův rohový kop prodloužil Huber na Pavla Drska a ten otočil stav na 2:1 pro Jablonec. V 66. minutě se do šance dral Vukovič, brankář Buček byl však připraven. Jablonec byl ve druhém poločase mnohem aktivnější a i nadále si vypracovával dobré šance. Útočník Lafata mohl hned dvakrát skórovat, ale pokaždé dobře zakročil brankář Buček.

I přestože byli domácí lepším týmem, Ostrava mohla vyrovnat. Zeher se ocitl naprosto sám před brankou Jablonce, překonal brankáře Špita, ale toho na brankové čáře zaskočil domácí obránce. Před koncem utkání ještě ohrozil branku Jablonce z rohového kopu stoper Neves, ale minul. To samé platilo i u pokusu Roberta Zehera. Jablonečtí si nakonec vše pohlídali a vyhráli 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Mladá Boleslav431010:310
2.1. FC Brno43104:010
3.FK Jablonec43107:410
4.FK Teplice42208:38
5.Slavia Praha42115:47
6.Baník Ostrava42114:37
7.Sparta Praha41303:16
8.Sigma Olomouc41213:35
9.Viktoria Plzeň41127:84
10.1. FK Příbram41124:54
11.České Budějovice41123:54
12.Slovan Liberec41125:84
13.1. FC Slovácko41036:73
14.Bohemians 190540311:23
15.SK Kladno40132:81
16.Bohemians Praha40042:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (426)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele