Gambrinus liga - souhrn 27. kola

30.04.2010, 20:13, aktualizováno 02.05.2010, 20:17
Komentáře a souhrny
Šlágr 27. kola nakonec vítěze neměl. Na Bazelech se Baník se Spartou rozešel smírně 1:1. Jablonec neměl problémy s Bohemians Praha a vrátil se na třetí místo před Teplice, které v sobotu večer deklasovaly Kladno. Slavia si poradila s Příbramí, sestupovému pásmu odskočily České Budějovice. Patnácté je nyní Kladno, které ztrácí dva body na Slovácko. Plzeň v závěru přišla o výhru v Brně...

Baník Ostrava - Sparta Praha 1:1

02.05.2010 18:25

Góly: 13. Martin Lukeš - 53. Václav Kadlec

Perfektní fotbal, maximální nasazení, skvěle fandíci ochozy. V takovém duchu se nesl ligový šlágr, po kterém se nakonec Pražané rozešli s Baníkem smírně 1:1.

Do prvního poločasu nastoupila Sparta s uzdraveným Pamićem v obraně a bez fanoušků v sektoru, neboť ti se podrobovali řádné policejní masáži těsně před branami stadionu.

Jejich absence, jako by rozhodila svěřence trenéra Chovance. Ti se sice uvedli do zápasu střelou Wilfrieda z pětadvaceti metrů, která však byla pouhým pozdravem pro veterána Baránka v brance.

Do opravdu velké příležitosti se však dostal z protiútoku Varadi. Ten vyzrál na offsidovou past, kterou neúspěšně vytvářeli stopeři Brabec s Řepkou, a ostravský útočník šel sám na Kozáčika, který jeho střelu reflexivním kouzlením vyškrábnul alespoň do vzduchu. Tam se k němu jako první dostal samotný střelec, ovšem jeho pokus skončil na břevně.

Následovala hned trojice nadějných příležitostí Sparty. Nejdříve pálil těsně mimo Pamić, poté zkoušel Kucka zastřihat ve velké šanci, ovšem míč netrefil. Nakonec pak Sionko rozehrál rohový kop na vzdálenější tyč, kde stál osamocený a neunavitelný Kucka, který nebezpečně trknul do balónu, ovšem tento pokus zamířil jen do prostoru, kde se pohyboval zkušený Baránek. Nutno podotknout, že ostravský gólman měl velké štěstí, neboť na přesněji umístěnou střelu by zřejmě nedosáhl.

Vzápětí tak přišla osudová třináctá minuta. Martin Lukeš se totiž postavil k rozehrání standardní situace z 35 metrů, míč přizvednul zmatený Řepka, ke smůle sparťanů však mimo dosah brankáře Kozáčika. Chybu však nelze svalovat na jediného hráče, neboť v tomto případě vše nasvědčuje tomu, že mezi klíčovými postavami v rudém dresu nezafungovala komunikace tak, jak měla. V našlapaných a velmi hlučných Bazalech se však nebylo čemu divit.

V hlavní roli se pak ostravský kapitán představil i po osmatřiceti minutách. To ztratil téměř na polovině míč, který doputoval až ke Kuckovi, jehož parádní pumelice rozezněla břevno za zády překvapeného brankáře domácích. Pokud bylo slyšet v prvním poločase alespoň chvíli ticho, pak tomu bylo právě v tento moment.

Hlučněji se však sedmnáct tisíc fanoušků prezentovalo minutu před přestávkou. Brabec prováhal ideální možnost k odkopnutí míče, ke kterému se dostal Mičola, jehož výuční list jistě obsahuje řádek "zedník". Letos dvaadvacetiletý forvard totiž nejdříve přihrál Řezníkovi na střelu, kterou Kozáčik ještě dokázal zázračně vyrazit, ovšem balón se dostal k již zmíněnému útočníkovi Baníku, který z pár kroků jen zedničil mimo. Opakovaný záběr však následně ukázal, že případný gól by padl z ofsajdu.

Druhé dějství začalo stejně, jako skončilo to první, tedy aktivnější hrou Sparty. Její hráči rozhodně nešetřli krokem, snažili se do všech soubojů chodit naplno, což hráčům Baníku dělalo velké problémy. V padesáté minutě se i díky tomu dostal ke gólové střele z dvaceti metrů Pamić, ovšem skvělý Neves ji v poslední chvíli přizvedl těsně nad.

Vyrvonání se neslo ve vzduchu už dlouhou dobu a ve třiadapesáté minutě také přišlo. Hoheneder tak jako téměř v každém souboji tohoto zápasu přehlaivčkoval svého protivníka v bílém dresu, přiťuknul míč Kadlecovi, ten šikovně obešel obránce Nevese a střelou z místa penaltového puntíku prostřelil Baránka.

Baník se v následujících minutách snažil hru uklidnit a vysílat do rychlých protiútoků mladíka Vydru. Ovšem pokusy o jeho vysunutí za obranu hostí selhávaly na nepřesných přihrávkách.

Hra se však po vyrovnávací brance poměrně uklidnila a z letargie vyvedl hlediště až Sionko. Ten se ocitl široko daleko za hradbami domomácí defenzivy, ovšem zcela osamocený před Baránkem dovolil míči o jeden dopad více, než bylo záhodno, a tak ho Neves stačil doběhnout a velké nebezpečí zpacifikovat.

K ojedinělé větší příležitosti fotbalistů Ostravy se dostal Mičola, který vyslal nepříjemnou střelu z dvaceti metrů, kterou před Kozáčikem tečoval jeden z domácích obránců. Ta ovšem ke štěstí sparťanů zamířila těsně vedle.

Když pak Wilfried dostal šanci po chybě Neuwirtha a zakončil jí jen střelou ze střední vzdálenosti namísto přihrávky jednomu ze dvou nabíhajících spoluhráčů, rozešli se oba kohouti z pořádně hlučného smetiště smírně.

Velkou pochavalu si za celý zápas zaslouží sudí Damková, která předvedla bezchybný výkon, nepřerušovala, když to nebylo nezbytné. K hráčům se chovala s citem, ponechávala hře spád.

Před závěrečnými koly není v ligové tabulce nic rozodnutého a vše nasvědčuje tomu, že klíčový zápas o titul se sehraje nejdříve ve středu, kdy se střetnou Teplice s Jabloncem a hlavně v posledním kole, kdy Sparta hostí na svém stadionu klub ze Stínadel.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:0

02.05.2010 16:00

Góly: 54. Matej Krajčík, 57. James Dens, 62. Jan Zákostelský

Slavia doma rozstřílela Příbram a vyhrála 3:0. O branky se postarali Krajčík, Dens a Zákostelský.

Příbram mohla rychle vést, když Pilík postupoval sám na Vaniaka, ale spolu s brankářem přeloboval i branku. Na druhé straně střílel nad Milan Černý. Poté kryl Hušbauerovu střelu opět slávista Vaniak. A těsně nad střílel domácí Hubáček. Po půlhodině hry pálil vedle dvakrát po sobě Jaroslav Černý. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Druhou půli uvedl svou ránou domácí Zákostelský, ale branku nedal. Ta přišla vzápětí z nohy Krajčíka. Jaroslav Černý přiťukl trestný kop do běhu Krajčíkovi a ten přízemní střelou z dvaceti metrů upravil stav utkání na 1:0. O tři minuty později, v 57. minutě, to už bylo 2:0. Zvýšil tvrdou střelou z osmnácti metrů zásložník Dens. V 62. minutě pak přišla poslední, třetí branka, kterou vstřelil Zákostelský. Ten usměrnil do sítě střelu Milana Černého a stanovil tak konečný výsledek 3:0.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Baumit Jablonec 0:4

02.05.2010 16:00

Góly: 16. Jiří Krejčí, 20. Tomáš Pekhart, 30. David Lafata, 51. Tomáš Pekhart

Jablonec vydrtil Střížkov na jeho hřišti a vyhrál 0:4. Dva góly dal Pekhart, další přidali Lafata a Krejčí.

První gól přišel v šestnácté minutě. Neuvěřitelnou chybu vyrobil domácí brankář. Krejčí odcentroval, míč propadl do vápna, tam se odrazil od země a spadl za záda brankáře Beláně - 0:1. O čtyři minuty později to už bylo o dvě branky. Lafata vystřelil a z následné dorážky se trefil do prázdné branky Pekhart - 0:2. Na konci první třicetiminutovky přišel třetí hřebíček do střížkovské rakve. Míč propadl v pokutovém území k Lafatovi a ten se nikým nehlídán nerozpakoval dát třetí gól - 0:3. Domácí se osmělili až těsně před půlí. Z vápna napřáhl Mach, ale netrefil branku. A jelikož se neprosadil proti Špitovi ani Jeslínek, poločas skončil za stavu 0:3. Pozoruhodné je, že hostům stačily na tři góly, tři střely na bránu.

Jedenapadesátá minuta a další branka, tentokrát na 0:4. Opět se trefil Pekhart, který míč poslal pěkně mezi nohama brankáře Beláně do brány. Po hodině hry střílel dobře jablonecký Michálek, ale netrefil branku. Obrovskou šanci následně spálil domácí Dobeš. Ten dostal dobrý míč od Ibeho, ale promáchnul a v dobré pozici vůbec netrefil balon. Následně proti Ibeho hlavičce dobře zakročil Špit. A na druhé straně se už už radoval z gólu na potupných 5:0 Jarolím, ale domácí na poslední chvíli míč vykopli z brankové čáry.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 2:1

02.05.2010 16:00

Góly: 45. Rudolf Otepka, 86. Ladislav Volešák - 48. Jakub Petr

České Budějovice doma porazily Sigmu Olomouc 2:1. Za domácí se trefil nejprve Otepka, následně vyrovnal olomoucký Petr, ale že tři body zůstanou doma rozhodl svou brankou v závěru Volešák.

První poločas příliš aktivity nepřinesl, kromě jednoho gólu. První branka padla v poslední minutě první půle. Ordoš fauloval Horejše a k trestnému kopu se postavil Otepka. Trefil se pěkně do pravého horního rou brány - 1:0.

Hned z kraje druhé půle, ve 48. minutě, vyrovnal za Olomouc Petr. Horejš podklouznul a Bajer tak snadno mohl nahrát Petrovi, ten byl sice dost z úhlu, ale míč jen lehce tečoval špičkou kopačky a dal tak branku na 1:1. Útočník Petr mohl přidat i další gól, po hodině hry. Z brejku se dostal na šestnáctce ke střele, ale těsně minul branku. O konečném výsledku rozhodl v 86. minutě Volešák. Hudson prošel po straně, našel volného Volešáka a ten se trefil k tyči.

Budějovice tak doma porazily Olomouc 2:1.

Více informací k zápasu

FK Teplice - SK Kladno 5:0

01.05.2010 20:00

Góly: 33. Antonín Rosa, 40. Vlastimil Stožický, 42. Štěpán Vachoušek, 51. Štěpán Vachoušek, 83. David Kalivoda

Teplická stínadla zažila úžasnou kanonádu, v dnešním utkání totiž domácí doslova přejeli zachraňující se Kladno 5:0. O osudu utkání rozhodla už první půle, kdy Teplice nastřílely tři branky. Do kladenské sítě se postupně trefili Rosa, Stožický, Vachoušek a Kalivoda. Štěpán Vachoušek dokonce vstřelil dvě branky.

Domácí začali náporem a už od úvodní minuty svého soupeře pořádně zatlačili. První varování směrem na branku Kladna vyslal Aidin Mahmutovič, jenž se dostal do zakončení po Vachouškově centru. Kladno mělo také několik světlých okamžiků, i když jich nebylo tolik. Jeden z nich přišel v 18. minutě. Vít Beneš se totiž dostal k hlavičce, ale brankář Slavík předvedl dobrý zákrok. Pak už začali hrát převážně tepličtí fotbalisté.

Antonín Rosa vypálil z první a brankář Kostolanský se jen ohlédl - 1:0 pro Teplice. Rosova branka poté spustila nebývalou kanonádu. Ve 40. minutě zvýšil na 2:0 Vlastimil Stožický, po přesném pasu se z místa pokutového kopu nemýlil a Kostolanský lovil podruhé míč ze sítě. O dvě minuty později završil zkázu Kladna Štěpán Vachoušek, další povedenou ranou překonal kladenského brankáře - 3:0. Teplice nastřílely Středočechům tři branky v rozmezí deseti minut a prakticky rozhodly o osudu utkání.

Ve druhém poločase se obraz hry nezměnil a Teplice nadále svého soupeře válchovaly. V 51. minutě zvyšoval už na hrozivých 4:0 svojí druhou brankou v zápase Štěpán Vachoušek. Bývalý slávista se z hranice pokutového území trefil parádně a Kladenští už se těšili na konec zápasu. Jenže do toho pořád zbývalo dost času. Další Teplické šance spálili Došek a Verbíř. Teplicím se nakonec podařilo zaznamenat populárního "bůra", Kalivodova nepříliš výrazná střela přeci jenom skončila za zády brankáře Kostolanského - 5:0.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Viktoria Plzeň 2:2

01.05.2010 18:20

Góly: 12. Michael Rabušic, 90. Richard Dostálek - 34. Jan Rezek, 50. Daniel Kolář

Velice zajímavý zápas byl k vidění na městském stadionu v Brně, domácí fotbalisté totiž remizovali 2:2 s Plzní. Skóre utkání otevřel Rabušic, Plzeň zareagovala brankami Rezka a Koláře, nicméně konečné slovo měl brněnský Dostálek, remízu 2:2 zachraňoval až v nastaveném čase.

Diváci, kteří se přišli podívat na utkání Brna s Plzní určitě nemohou mluvit o zklamání. Už ve 2. minutě utkání se ocitl v obrovské šanci Daniel Kolář, nikým nehlídaný však nedokázal prostřelit domácího brankáře Doležala. O deset minut později otevřeli domácí skóre utkání, Kalabiškův centr se snesl až k Rabušicovi, jenž vstřelil branku - 1:0 pro Brno. Plzeň se vedoucí brankou Brna nenechala zahanbit, ve 33. minutě odpověděl na Rabušicovu branku Jan Rezek, plzeňský útočník dorazil do branky odražený míč, který se k němu dostal po Horváthově ráně do břevna - 1:1. Pavel Horváth byl i u další akce hostí, Doležal měl s jeho ránou opět problémy a celá situace skončila rohovým kopem.

Aktivně začal i druhý poločas a krátce po změně stran se měnilo skóre. Zkušený Horváth poslal přesný centr na hlavu Daniela Koláře a Doležal inkasoval podruhé - 1:2 pro Plzeň. Nutno podotknout, že Brněnští si branku svojí pasivitou zasloužili. V 66. minutě mohl odpovědět Okleštěk, hlavičkou ale minul Daňkovu branku. O dvě minuty později bylo zase rušno na druhé straně, zvýšit vedení Plzně mohl Rezek, jeho pumelenice se otřela o tyč!

Brnu se dlouho nedařilo vyrovnat, ovšem nakonec se jim to přeci jenom povedlo. V 90. minutě utkání se uvnitř pokutového území prosadil zkušený ex-slavista Richard Dostálek, střelou po zemi překonal bezmocného Daňka - 2:2. Konečný výsledek může mrzet především hosty, kteří měli několik dobrých šancí na vstřelení pojistky.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians 1905 1:1

01.05.2010 16:00

Góly: 77. Renato Kelić - 58. Vladimír Bálek

Na Stadionu U Nisy remizoval domácí Liberec 1:1 s Bohemians 1905. Tento stav vyhovuje spíše hostům, kteří body nutně potřebují do boje o záchranu. Liberec je na průběžném devátém místě. Gólový účet utkání otevřel ve druhém poločase Bálek a čtvrthodiny před koncem vyrovnal Kelič.

Utkání začalo poměrně v rychlém tempu a oba celky jasně ukázaly, že zde nechtějí jenom bránit. Po sérii jakýchsi pološancí přišla v patnácté minutě pořádná tutovka. Jan Nezmar se na levé straně nádherně uvolnil a následně poslal přesný pas na Bosančice, i ten si vedl dobře, jenže celou akci zastavila branková konstrukce. Klokani chtěli pochopitelně co nejrychleji nebezpečně odpovědět, více drželi míč na svých kopačkách, jenže obrana Severočechů zatím fungovala na výbornou. To ale neplatilo ve 44. minutě, kdy Bosančic vyrobil hrubku. Z té vyplynulo, že se dostal před brankáře Hauzera Bálek, jenže libereckého brankáře nepřekonal. První poločas, který byl jinak celkem zajímavý, skončil bezbrankovou remízou 0:0.

Druhé dějství začalo velkou šancí Slovanu, brankář Bohemky Sňozík nedosáhl na Zemanův centr a proti Vulinově střele musel na brankové čáře zasahovat obránce Lukáš. V 58. minutě už přišla první branka zápasu a vstřelili jí hosté. Kaufman našel z rohového kopu Bálka a proti jeho hlavičce byl Hauzr bezmocný - 1:0 pro Bohemians 1905. Inkasovaná branka znamenala zvýšení aktivity domácích, těm se ale dlouho nedařilo obranu Pražanů obelstít. To se povedlo až čtvrthodiny před koncem. Papouškův centr proměnil ve vyrovnávací branku Kelič - 1:1. Tři body chtěly získat oba celky, jenže ani Liberec a ani Bohemka už nic nevymyslely a utkání skončilo nejspíše spravedlivou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 1:0

30.04.2010 18:20

Góly: 79. Václav Ondřejka

Po průměrné první části přinesla změna stran nedůslednosti v defenzívě na obou stranách, fanouškům se tak chvíli tajil dech před vlastní brankou a následně před tou soupeřovou. Šťastnější nakonec byli domácí, kteří tak hodili sestupovou rukavici Kladnu a Budějovicím.

V prvním poločase měla navrch hostující Boleslav. Ta si vypracovala několik zajímavých šancí především uprostřed úvodní půle, ale výtečně chytající Filipko s dávkou štěstí dokázal naděje domácích udržet.

Během počátečních deseti minut se nic nestalo, až na konci druhé dekády zahrozil po centru Sedláčka Táborský. Ten však trefil pouze domácího brankáře. Obdobně si vedl chvíli poté Mendy. Po další příhře do vápna od Sedláčka poprvé ztroskotal na Filipkovi, z následné dorážky zamířil pouze nad břevno.

Největší šanci pak domácí brankář zhatil v další minutě, když míč směřující na branku chytře tečoval Táborský a donutil Filipka k parádnímu zákroku. Čtvrthodinky před odchodem do kabin nevyužil volnosti ve vápně Chramosta a střelou bez přípravy těsně minul. Hráči tak plochu opouštěli za bezbrankové remízy.

Pořádný vítr v domácí šatně během poločasové přestávky byl znát od prvních momentů druhé půle. Po třech minutách využil svého skvělého fotbalového myšlení Švancara a posadil nadýchaný centr na hlavu Kuncla, ten však mířil nad břevno. Brzy poté vymyslel nebezpečný střílený centr z přímého kopu Ondřejka a Šeda si připsal první důležitý zákrok v zápase.

Ještě stále v úvodu druhé půle si na rohový kop Zelenky naskočil Košút a pouze šťastná teč jednoho z obránců nechala míč vyšplhat nad branku. Po hodině hry se domácí dostali do obrovské šance, když se míč po teči obránce dostal ke Kubáňovi, který chytře přihrával neobsazenému Ondřejkovi. Ten z pár metrů placírkou k překvapení všech trefil pouze bezmocného Šedu.

Ztrestat domácí mohl bývalý hráč Slovácka Ondřej Kúdela. Toho nechala obrana trestuhodně volného a po autovém vhazování a povedeném zpracování rozezvučel z dobrých dvaadvaceti metrů tyč. Překvapit Filipka se pokoušel i Chramosta, skrytou střelou z kraje vápna jen těsně minul vzdálenější tyč.

Dvacet minut před koncem se opět ozval Kúdela, který byl opět několik metrů před vápnem bez povšimnutí domácí defenzívy, a rozezvučel tak svou přízemní střelou stejnou tyč. Další nebezpečnou střelu měl na svědomí Kubáň, který nechtěně usměrnil z dvou metrů Procházkův centr do vlastní branky. Kouzelník Filipko zázračně vyškrábl míč na brankové čáře.

Poločas nabitý nevyužitými šancemi protnul jedenáct minut před koncem Ondřejka, který se po dlouhém autovém vhazování odpoutal na malém vápně od Procházky a střelou z otočky pod břevno nedal Šedovi šanci. Třešničku na dort mohl přidat Švancara, který po centru do vápna chtěl přelstít vyskakujícího Šedu střelou po zemi. Trefil však pouze jeho nohy.

Chvíli poté se stejný hráč v brejku dostal přes své kličky do nadějné pozice a střelou do horní části branky nechal vyniknout brankáře hostů. Závěrečné minuty už byly oproti průběhu druhé půle klidnější, kromě zbytečné druhé žluté karty za řečnění pro Brunclíka v posledních vteřinách, a Slovácko tak získalo veledůležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha271413035:1255
2.Baník Ostrava27167441:2255
3.FK Jablonec27166537:2454
4.FK Teplice27158443:2353
5.Viktoria Plzeň271110634:2743
6.Sigma Olomouc271241143:3540
7.FK Mladá Boleslav271151145:3738
8.Slavia Praha27108934:2838
9.Slovan Liberec27961230:3433
10.1. FK Příbram27951331:3832
11.1. FC Brno27871227:3731
12.Bohemians 190527791119:2630
13.České Budějovice276101122:3028
14.1. FC Slovácko27751524:3526
15.SK Kladno27731723:4524
16.Bohemians Praha27422125:6014

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (538)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele