Gambrinus liga - souhrn 24. kola

18.04.2009, 18:31, aktualizováno 20.04.2009, 19:11
Komentáře a souhrny
Slavia selhala na Kladně, z čehož má obrovskou radost Sparta, ta po výhře nad Plzní ztrácí na první místo osm bodů. Liberec vyhrál v Jablonci a může nadále myslet na Ligu mistrů. Totéž platí i o Boleslavi, která zdolala Teplice. Naopak ztratila Olomouc a mizérii protáhl Baník. Brno doma nestačilo na Žižkov a ze tří bodů se vedle Viktorie radoval i Zlín.

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 0:1

18.04.2009 15:45

Góly: 10. Radek Dejmek

Vypjaté derby přináší tři body do Liberce. Ten se po aktivním začátku dostal brzy do vedení, což nakonec celému zápasu uškodilo. Jablonecká snaha byla marná a ke vstřelené brance měla daleko.

Úvodu zápasu pomáhal na české poměry netradiční neopatrný fotbal. Aktivnější Liberec se užuž radoval z gólu, když míč po rohu na brankové čáře vykopával Loučka. Jeho odkop nastartoval rychlý brejk, na jehož konci střílel zpoza vápna Černý jen těsně mimo svou křižnou střelou. Nepoučení domácí se tak nakonec přeci jen inkasovali první. Z rohového kopu mířil míč na vzdálenější roh malého vápna, kam se vřítil Dejmek a svou hlavičkou nedal Zichovi sebemenší šance.

Na druhé straně mohl kontrovat Pavlík, ale jeho hlavička po rohu nakonec branku minula. Liberecká defenzíva dlouho nechávala výsledek bez dotknutí, až v samém závěru nechybělo mnoho k vyrovnání. V gólové pozici se ocitl Černý, jehož střelu na vzdálenější tyč skvěle vyrazil Zlámal, ovšem pouze k Loučkovi, který sice mířil dobře, nicméně Vunin dokonalým skluzem odrazil míč vysoko nad a do šaten tak šli s gólovým náskokem hosté.

Po změně stran byli samozřejmě akutnější domácí, ale ofenzivní akce byly často příliš zbrkle zakončovány a střely tak většinou nenadělali hostům větší potíže. "Paličem dne" se stal Lafata, který nejprve nevyužil příhry Černého a nechal vyniknout Zlámla. Po chvíli zase dostal skvělý centr před malé vápno, ale v pádu vystřelil několik metrů nad. Dvacet minut před koncem se zase předvedl Vulin, když odkopával Černého nebezpečnou hlavičku. Když Lafata s Černým nedokázali usměrnit Hamouzův centr a na druhé straně neproměnili své brejkové šance Blažek s Krejčím, připsal si Liberec veledůležité tři body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:0

18.04.2009 17:00

Góly: 60. Juraj Kucka, 90. Jiří Kladrubský (pen.)

Smolný zápas pro plzeňské návštěvníky. Hosté hráli atraktivní fotbal, i přesto na favorita nestačili. Ten dvakrát potrestal svého soupeře po jeho nepovedené gólové šanci.

Zaskočeni aktivitou hostů nedokázali sparťanští v první pětiminutovce nijak zaútočit proti outsiderovi. I první větší šance patřila Západočechům. Jenže po Limberského průniku a následné nepovedené přihrávce se k míči nedostal ani jeden ze tří dotírajících útočníků. I když se díky překvapivé aktivitě Plzně hrál vcelku pohledný fotbal, chyběly šance. Postupem času se přeci jen dostávala častěji do hry Sparta a Zemanův přímý kop deset minut před koncem málem poslal domácí do vedení. Míč nakonec proletěl jen těsně vedle tyče. Obdobně si vedl i Holenda se svou překvapivou střelou. Poslední šanci poločasu tak neproměnil ex-sparťan Horváth, když jeho střelu z dvaceti metrů vyrazil výborný Blažek.

Po změně stran sice jako první zahrozil Holenda, když v dobré pozici před Daňkem trefil pouze boční síť, jinak si však vedli opět o něco lépe hosté. Kolář nadělal Hubníkovi s Kuckou neskonalé zmatky a nakonec mohl Krbeček posunout hosty do vedení, nicméně z malého vápna trestuhodně trefil pouze břevno. A že pravidlo "nedáš - dostaneš" stále platí, dokázal právě Kucka. Ten se totiž o dvě minuty později napřáhl k parádnímu přímému kopu, kterým se trefil přesně ke vzdálenější tyči přízemní ranou. Lépe hrající hosté hrozili, ale finální přihrávka a stejně tak i koncovka byly neřešitelným problémem.

Až čtvrthodinky před koncem se k povedené ráně odhodlal Lecjaks, bohužel pro něj se opět skvělým zákrokem vytáhl brankář Blažek. Když se neprosadil po Kolářově přihrávce ani Mlika, který levačkou pálil těsně vedle tyče, přišel další trest Sparty. Hájovský zahrál ve vápně rukou, když Kulič centroval na Holendu, pískala se penalta. K té se postavil Kladrubský a s chladnou hlavou pohodlně rozhodl utkání.

Více informací k zápasu

Tescoma Zlín - 1. FK Příbram 2:0

18.04.2009 19:00

Góly: 28. Karel Kroupa, 79. Richard Dostálek

4. listopad 2008 - to byl datum poslední ligové výhry Zlína. A stejně jako před půlrokem je to vítězství 2:0. Na debakl z Plzně je tak zapomenuto a vzhůru do bojů o udržení. Příbram zápas očividně podcenila a zaslouženě jede domů s prázdnou.

Na Letné se především díky domácím hrál pohledný fotbal. Zlín snad konečně začal brát boj o udržení vážně a Příbram si k míči sotva čuchla. Jenže promarněné šance Dostálka (nedokonečný únik), Zbožínka (hlavička nad branku) a Bači (hlavička do rukavic hostujícího brankáře) málem stály domácí velký trest. Borek totiž svou chytrostí získal míč pro hosty, když vystihl přihrávku Zbožínka a na vápně skvěle našel na druhé straně nabíhajícího Fantiše. Ale talentovaný mladík špatně odhadl dráhu míče a střelou v pádu neohrozil Kořínkovu bránu tak, jak si to celá akce žádala.

I díky tomu se tak zlínští radovali ze zaslouženého vedení. Šmahaj z pravé lajny poslal prudký centr do vápna, kde ho do sítě bezmocného Hrušky usměrnil Kroupa. Aktivní Zlín, který přinášel divákům opravdovou radost z fotbalu, hrozil i nadále častěji než jeho soupeř. Minutu před koncem se dokonce z přímého kopu prosadil expert na standardky Filip Rýdel. Bohužel pro něj byl těsně předtím pískán útočný faul ve zdi.

Druhý poločas se bohužel dostal do podprůměru kvůli zbytečným chybám. Nepřesnosti v rozehrávce a minimum osobních kontaktů - to je většinou doménou úvodu zápasu. I nadále drželi alespoň nějakou kvalitu domácí. Šmahaj se vtipně uvolnil z rohu, vběhl do vápna a přesně nahrál na Baču, který z první mířil nepřesně. O jeden z nejkurióznějších gólů sezóny se mohl postarat Trubila, který dokonale zakroutil do branky, z níž na poslední chvíli odvracel míč Borek. Zahrozili také hosté. Sedmnáct minut před koncem střílel z dvaadvaceti metrů po rohu Müller jen několik decimetrů vedle.

Nakonec však přišel zasloužený pojišťovací gól domácích, navíc po krásné rychlé akci. Na jejím konci byl Richard Dostálek, který zpoza vápna vystřelil po zemi k tyči a dostatečně prudce, aby se Hruška za míčem pouze otočil. Na druhé straně se snažil o jiskřičku naděje střídající Nechvátal, branku ovšem těsně minul. Matně hrající Příbram si už nic jiného nevytvořila a dovolila tak Zlínu přiblížení se naději na udržení.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 1:1

19.04.2009 17:00

Góly: 51. Jan Riegel (vl.) - 83. Tomáš Sedláček

Remízový král z Budějovic opět nezklamal a připsal si bod za plichtu ze hřiště Olomouce. Budějovičtí od 51. minuty prohrávali po vlastenci Riegla a vyrovnali až v 83. minutě zásluhou Sedláčka.

První šance, ze které mohl padnout gól, přišla ve 27. minutě. Janotka na pravé straně skvěle prošel a odcentroval na Hubníka, který tvrdě hlavičkoval a zblízka o kouskek minul. Hubník byl při chuti a v další příležitosti vyslal překvapivou střelu od postraní čáry, kterou brankář vyrazil na roh. Na druhé straně se mohl prosadit Stráský, který ale nevyužil zaváhání stoperů Olomouce a střílel mimo. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Gól přišel v 51. minutě, ale autor z něj radost neměl. Jan Riegel si po přímém kopu Melinha totiž poslal míč do vlastní brány a daroval tak domácím vedení - 1:0. V dobré příležitosti mohl být o chvíli později po nahrávce Melinha Hubník, ale balon si mizerně zpracoval a brankář Kučera mu jej odebral. Další olomoucký hráč, Kobylík, pálil z deseti metrů, ale bravurní zákrok vytáhl Kučera a stav tak zůstal nezměněn. Kobylík se nevzdal a po tom, co se k němu odrazil balon po jím zahraném volném kopu, rozezvonil břevno. V 83. minutě si Riegel spravil reputaci, když nahrál na gól Sedláčkovi. Ten skóroval hlavou po centru zprava - 1:1. Minutu před koncem to zkoušel z dálky Melinho, ale trefil jen brankáře Kučeru. V poslední minutě mohli Budějovičtí úplně zvrátit vývoj zápasu, ale Benát sám proti Drobiszovi neuspěl.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Baník Ostrava 1:0

19.04.2009 17:00

Góly: 28. Roman Dobeš

Ostrava opět nepotvrdila výsledky z první části sezony a prohrála na hřišti střížkovské Bohemky 0:1. Jedinou branku vstřelil v první půli pěkným padáčkem Dobeš.

Po čtvrthodině hry přišla první šance utkání, kterou si vypracovala Ostrava. Lukeš odcentroval na Ličku, ten si dobře zpracoval a druhým dotykem pohotově poslal míč těsně nad břevno. Brankovou příležitost si vypracovali na druhé straně i Bohemians a byli úspěšnější než jejich protivník, neboť se ujali vedení. Dobeš využil ponechané výhody, obešel obránce a přeloboval brankáře Vaška - 1:0. Dvě minuty před koncem první půle mohli jít Střížkovští do dvoubrankového trháku, ale Horákova hlavička se od země odrazila nad břevno.

Domácí měli další příležitost hned z kraje druhého dějství, když nejprve pálil Zoubek, jehož střelu Vašek vyrazil, a následně dorážel Kincl, který netrefil hlavou bránu. V 73. minutě se Baníku ještě přihoršilo, vyloučen za faul na Andronice byl totiž Tomáš Marek. I přesto si ale Ostrava vypracovala šanci. Po rychlém brejku střílel Rajtoral a domácím zachránil vedení parádním skokem brankář Beláň. Více se již nestalo a domácí si připsali tři cenné body.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Viktoria Žižkov 0:2

19.04.2009 17:00

Góly: 50. Riste Naumov, 87. Richard Kalod

Brno doma podlehlo Žižkovu a prohrálo 0:2. Po gólu si připsali Naumov a Kalod.

První situace, ze které mohla padnout branka, přišla až v 35. minutě. Brněnský Lejsal vyboxoval míč jen k nohám Hušbauera, ten neváhal a míč obloučkem poslal na bránu, nakonec ovšem trefil jen horní síť. Jedinou šanci na druhé straně neproměnil Heinz, který po centru Šurala hlavičkoval do obránce Žižkova. Do šaten se tak šlo za stejného stavu, jako na začátku utkání, tedy 0:0.

První gól přišel hned z kraje druhé půle. V 50. minutě se prosadil makedonec Naumov a poslal hosty do vedení. O vstřelení branky se velmi zasloužil nahrávající Švancara, který potáhl balon po levé straně a nádherně ho poslal na zadní tyč svému spoluhráči. Ten poté ze dvou metrů míč uklidil pod břevno. Hezké gesto po gólu předvedli fanoušci Brna, kteří slavícímu Švancarovi zatleskali. Hosté byli při chuti a mohli přidat druhý gól, Vaculíkovu ránu z osmnácti metrů ale zastavila tyč Lejsalovy svatyně. Brno odpovědělo hlavičkou Šurala, který ale po centru Střeštíka mířil mimo tři tyče. O výhře Žižkova rozhodl v závěru Kalod, který potrestal obrovskou chybu Lejsala a zakončil do prázné brány.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 1:0

19.04.2009 20:00

Góly: 72. Jan Chramosta

Boleslav po gólu Chramosty zdolala doma Teplice a poprvé na jaře doma vyhrála. Důležitější pro Středočechy ovšem je, že si připsali tři body do tabulky Gambrinus ligy.

Domácí mohli jít do vedení ve 24. minutě, kdy hlavičkoval po centru Hrdličky Papadopulos, ten ale netrefil branku. Tři minuty před koncem půle pálil nebezpečně Sylvestre a zasahovat musel brankář Grigar, který vyrazil míč na roh. Ten se ovšem nekopal, neboť rozhodčím jeho zákrok ušel.

V 50. minutě se mohla kopat penalta ve prospěch Boleslavi, po tom co Matula zasáhl míč ve výskoku rukou, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá. O pět minut později výborně prošel mezi dvěma hráči Poláček a poslal míč na Papadopulose, ten dobře hlavou vystřelil, ovšem neméně dobře zasáhl Grigar a vytlačil míč zpod břevna. Jediná branka utkání padla v 72. minutě a vstřelil ji domácí Chramosta. Poláček nacentroval, Chramosta se nádherně položil do střely a nůžkami rozvlnil síť, čímž rozhodl o osudu utkání.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Slavia Praha 2:1

20.04.2009 17:15

Góly: 22. Pavel Drsek, 24. Tomáš Klinka - 28. Roman Pavlík (vl.)

Slavia prohrála venku podruhé za sebou a Kladnu podlehla 2:1, když jediný gól sešívaných zaznamenal Pavlík do vlastní sítě.

V první půli padly v krátkém období tři branky. V rozmezí mezi 22. a 28. minutou se nejprve Kladno dostalo do dvougólového trháku, pak nešťastným vlastním gólem dali Slavii šanci.

Jako první se trefil Pavel Drsek. Ten využil toho, že Brabec byl ošetřován za postranní čarou a hlavou po rohu usměrnil balon do sítě - 1:0. Dvě minuty na to zvýšil Klinka. Vaniak Bartkovu střelu jen vyrazil a Klinka pohodlně skóroval do zývající klece slávistů - 2:0. Ve 28. minutě Slavia snížila na rozdíl jediné branky. Gól jí doslova daroval kladenský brankář Pavlík, který si padající balon nepochopitelně srazil do branky - 2:1. Slávisté mohli vyrovnat ve 38. minutě hry, kdy Švento odcentroval na Fořta, jenže ten následně netrefil branku.

Po přestávce se blýskl střelou Šiklič, který z dálky trefil spojnici brány sešívaných. O pár minut později prošel po straně Dřížďal, odcentroval na Fořta a ten prodloužil na zadní tyč k Šventovi. Slovenský záložník ale trefil pouze gólmana Pavlíka. Víc se již nestalo a Kladno zaslouženě vyhrálo 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha24156346:1851
2.Sparta Praha24127538:2043
3.Slovan Liberec24118531:2341
4.FK Mladá Boleslav24118531:2541
5.Sigma Olomouc24107730:3137
6.FK Jablonec24114925:2637
7.FK Teplice24106826:1736
8.Baník Ostrava24105933:2635
9.Viktoria Plzeň2479835:3130
10.1. FC Brno24861025:2730
11.České Budějovice24514522:2829
12.Bohemians Praha24841226:3328
13.SK Kladno24751217:3526
14.1. FK Příbram24661222:3224
15.Viktoria Žižkov24461421:3218
16.Tescoma Zlín24371415:3916

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (361)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele