Gambrinus liga - souhrn 16. kola

29.11.2008, 16:56, aktualizováno 01.12.2008, 19:05
Komentáře a souhrny
Pražská Slavia ztratila dva body za bezbrankovou remízu v Příbrami, přesto je před zimní přestávkou v čele. Druhá je Mladá Boleslav, třetí Baník Ostrava. Alespoň v posledním kole se vzmužila Sparta a rozstřílela Kladno, hladce si poradila Plzeň také s Olomoucí. Teplice díky slepeným brankám porazily Žižkov, Bohemians zdolali Budějovice.

Slovan Liberec - 1. FC Brno 0:0

29.11.2008 15:00

Góly: -

Liberec doma remizoval s Brnem 0:0, když od 15. minuty hrál v deseti. Červenou kartu dostal Andrej Kerič, který neudržel nervy a povalil k zemi Střeštíka.

Ve 12. minutě přišla první šance, kterou měli domácí. Kerič se dostal do vápna, pod sebe poslal Frejlachovi, který ale z 10 metrů trefil míč špatně a Papoušek jeho ránu následně nedokázal dorazit do zívající brány hostí. Citelná rána pro Liberec přišla po čtvrthodině hry, kdy dostal červenou kartu a vstupenku do sprchy Andrej Kerič. Toho nejprve fauloval u lajny Střeštík, do kterého chorvatský hráč následně strčil a musel opustit hřiště. Nutno ovšem dodat, že Střeštík, který celý incident odnesl žlutou kartou se skácel k zemi velmi ochotně. Liberec si dokázal i v oslabení vytvořit další šanci, když Frejlach uvolnil Papouška a jeho následná rána z 22 metrů minula jen těsně brněnskou bránu. Hosté kontrovali pokusem Vrány po nahrávce Střeštíka, míč ovšem mohl spíše ohrozit někoho v hledišti, než gólmana domácích. Gólovku měl v závěru ještě Liberec, když po Blažkově nahrávce v těžké pozici překopl Nezmar.

Liberec měl i přes početní nevýhodu více šancí, další z nich měl v druhé půli Papoušek, ovšem ještě než stihl po nahrávce Smetany zakončovat, balon uklidil hostující Mareček. Velkou šanci měl také Smetana, tentokráte po přihrávce Papouška, když hlavou střílel mimo. Nakonec v 90. minutě mohl rozhodnout o tom, že tři body zůstanou doma Frejlach, ale jeho rána šla těsně vedle a utkání tak skončilo smírem.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 4:0

29.11.2008 17:00

Góly: 32. Jan Rezek, 50. Petr Trapp, 54. Milan Petržela, 76. Daniel Kolář

Skvělý výkon západočeského týmu! Čtyři branky a čtyři tyčky, taková je bilance plzeňských hráčů. Sigma po ostudné prohře končí před zimou na šesté příčce, Plzeň může teoreticky trénovat na jarní část jen místo za nimi.

Již v páté minutě se z gólu málem radoval Rezek, ale po rohu rozezvučel pouze levou tyč Drobiszovo brány. Nerozhodný boj mohl po půl hodině změnit Hořava, po centru od Hubníka hlavičkoval pouze do náruče Ticháčka. O chvilku později tak trestal Rezek. Silva přišel ve svém vápně o míč a plzeňský útočník se trefil přesně k tyči. Právě tato tyč se rozezvučela o čtyři minuty později, když se do Jiráčkovo centru opřel Trapp.

A právě Trapp zahájil druhý poločas nejlépe jak mohl. Po kombinaci Petržely s Kolářem se dostal ke střele, kterou ještě tečoval hostující Komárek a míč skončil za zády Drobisze. Aby toho pro Moravany nebylo málo, ještě v první desetiminutovce dala Plzeň další gól. Rezek se díky samostatné akci dostal až k brankáři, před ním přihrál volnému Petrželovi, který střílel do odkryté branky.

Po hodině hry mohl vrátit jiskřičku naděje Kazár z přímého kopu. Střelou z dvaceti metrů nechal vyniknout solidním zákrokem Ticháčka. Za minutu se v šanci ocitl Šuškavčevič, ale po centru mířil z blízka vysoko. Na druhé straně započal šanci Limberský a Petržela dostal přihrávkou Varadiho před Drobisze, který jeho střelu vyrazil na roh. Olomoucká obrana pokračovala v laxnosti. Petrželova přihrávka našla Koláře, který se dostal do hloubi vápna a střelou přesně k tyči vsítil čtvrtý gól.

Povzbuzení domácí hráči dále roztleskávali své spokojené fanoušky. Centr si zpracoval Homola a Drobisz vyrazil na tyč. Míč se dostal k Rezkovi a i ten orazítkoval pravou tyč. V nastaveném čase odmítl vsítit čestný gól Petr, Ticháček nohama vyrazil. Očekávaný vyrovnaný zápas tak skončil čtyřbrankovým debaklem v tabulce lépe postavené Sigmy.

Více informací k zápasu

Tescoma Zlín - FK Mladá Boleslav 0:2

29.11.2008 17:00

Góly: 54. Michal Papadopulos, 84. Jakub Řezníček

Diametrálně rozdílné poločasy na zlínské Letné. Po uzívaném prvním poločase přišlo množství šancí v tom druhém. Ani jeden z týmů nebyl výrazně lepší, Boleslav však dokázala využít hned dvě gólové příležitosti a před přestávkou tak skončí na druhém místě, naopak Zlín přezimuje na naprostém dnu tabulky.

Ve vyrovnaném úvodu měl první příležitost Bača. Po Vyskočilově přímém kopu střílel Šmahaj, Bača jeho střelu tečoval pouze do náruče Millera. Favorizované Boleslavi se stále nedařilo zřídit si na trávníku převahu, naopak Bačova sražená střela mířila jen těsně nad břevno. To však bylo také vše, co nezáživný první poločas přinesl.

O přestávce dostali hostující hráči asi hodně vyčiněno a do druhé půle vstoupili s odhodláním vstřelit gól. V páté minutě ještě Sylvestreho střelu s obtížemi domácí brankář chytil, o další čtyři minuty později již musel lovit míč ze sítě. Mendy přihrával od pomezní lajny do vápna, nikho z domácích nedokázal míč odvrátit a Papadopulos měl jednoduchou práci. Z brejku mohl vyrovnat Kroupa, ale pokus opět mířil přímo na Millera.

Inkasovaná branka Zlín probudila, při střele Šmahaje se musel hostující brankář hodně natahovat. O efektní, leč neefektivní zakončení se pokoušel Bača, když nůžkami po Krausově centru mířil pár decimetrů mimo branku hostí. Když nebyl Žůrkovi přiznán gól kvůli ofsajdové pozici, dostal šanci rozhodnout utkání Řezníček. A využil ji. Dlouhý pas odhlavičkoval mimo své vápno Baránek, jenže natolik slabě, že atakující Řezníček se k míči přesto dostal a gólem do prázdné branky poslal desítky domácích fanoušků předčasně domů.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - SK Kladno 5:0

29.11.2008 17:00

Góly: 26. Patrik Berger, 52. Wilfried Bony, 60. Patrik Berger, 62. Marek Kulič, 90. Patrik Berger

Sparta před přestávkou získala alespoň trochu zpět ze své reputace a při zimní přípravě ji může těšit alespoň pohárové umístění. Po bojovném výkonu zklamané Kladno může přezimovat na příčce sestupové.

Kladno se snažilo hrát vyrovnanou hru, ale bezzubé zakončení Blažka víceméně neohrožovalo. Ve 26. minutě přerušil chvilkovou kladenskou převahu Patrik Berger. Vacek vybojoval míč a zkušený záložník z pětadvaceti metrů mířil přesně ke vzdálenější tyči.

Zvýšit mohl za sedm minut po brejku Wilfried. Voříšek odvrátil roh, Kulič míč potáhl a přes Bergera se ke střele dostal hráč z Pobřeží Slonoviny. Jeho pokus s velkou námahou vytěsnil Kostolanský mimo tyče. Poslední desetiminutovka byla v režii domácích, přesto se ke své první nebezpečné střele dostalo Kladno. Beneš našel centrem Bartoše, který hlavičkoval těsně nad.

Druhá půle začala pro pražský tým skvěle. Kulič potáhl míč k vápnu, tam přihrál Wilfriedovi, ten se nerozpakoval a střelou z první nedal brankáři šanci. Po hodině hry přišel další gól. Patrik Berger vyslal dělovku z více jak dvaceti metrů a nedal Kostolanskému šanci. Probuzená Sparta pokračovala v přesných trefách. Pouhé dvě minuty po třetím gólu usměrnil vyraženou střelu Wilfrieda Kulič.

Kladno mohlo vstřelit čestnou branku dvacet minut před koncem zápasu. Bartoš vybídl k úniku Šilhana, ten však před vyběhnuvším Blažkem mířil mimo. Hosté se nadále snažili alespoň kosmeticky upravit skóre. Grossovu prudkou střelu z vápna zblokoval Voříšek. Strnadův střílený centr vyškrabával z pod břevna pozorný Blažek. A tak v nastaveném čase svým hattrickem zařídil pro Spartu pověstného búra Berger, když zamířil přesně z velkého vápna.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Žižkov 2:0

30.11.2008 15:00

Góly: 37. Štěpán Vachoušek, 39. Aidin Mahmutovič

Teplice si i přes špatný začátek zápasu dokázaly se Žižkovem poradit a po dvou vstřelených gólech již soupeři nic nedovolili. Vedení zajistil domácím ve 37. minutě utkání Vachoušek a pojistku zařídil o dvě minuty později Mahmutovič.

Teplice ani Žižkov nebojují o přední ligová místa, což se také odrazilo na velmi malé návštěvnosti. Žižkov vstoupil do zápasu lépe a už v páté minutě byl velmi blízko vedoucí brance Marcel Šťastný, jeho hlavička však jen orazítkovala břevno. Hosté dál překvapovali a v 18. minutě se po Švancarově přihrávce ocitl sám před bránou Teplic Kalod, v dobré příležitosti ale branku netrefil.

Hosté byli jasně lepším týmem, což si uvědomovaly i dva tisíce diváků v hledišti, kteří hlasitě pískali kvůli výkonu domácího týmu. Možná i to Teplice nabudilo a ve 37. minutě se ujaly vedení. Stožický zahrál rohový kop a po skrumáži před bránou se míč ocitl u Vachouška, jenž prostřelil gólmana Bartalského.

Dvě minuty na to vedli domácí už o dvě branky. K míči se po centru Stožického dostal Mahmutovič a Bartalský po jeho střele podruhé inkasoval. Žižkov se mohl vrátit do hry těsně před koncem první půle, kdy si Vidlička málem vstřelil vlastní gól, Belic však zakročil a uhájil vedení 2:0.

Pár minut po začátku druhého poločasu mohl Stožický zvýšit vedení svého týmu, trefil ale jen tyč. Ještě větší šanci měl Mahmutovič, sám před bránou Žižkova však zaváhal a vystřelil mimo. Žižkov potřeboval vsítit kontaktní branku a na hřiště proto přišel Naumov. A právě on byl blízko první trefě Žižkova, nastřelil ale pouze tyč. V závěrečných minutách ještě zkoušel štěstí Sabou, Bartalský ale třetí gól ve své síti nedovolil. Teplice tak vyhrály nad Žižkovem 2:0.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Dynamo České Budějovice 2:0

30.11.2008 17:00

Góly: 11. Marek Kincl, 44. David Zoubek

Série neprohraných zápasů Českých Budějovic je u konce. Jihočeši dnes v zápase s Bohemians tvrdě narazili a prohráli 0:2. Střelecky se za domácí tým prosadili Marek Kincl a David Zoubek.

Zkušený kanonýr Kincl rozvlnil síť již v 5. minutě, po centru Grznára se hlavou sice dokázal prosadit, jenže praporek pomezního byl nahoře, a proto nemohl být gól uznán. O šest minut později už ale vstřelil regulérním branku. Po skvělém centru Dobeše jej ještě vychytal Kučera, tomu ale míč vypadnul a napodruhé Kincl dokázal úspěšně zakončit.

Nejblíže vyrovnání byl v 29. minutě Petr Benát, jeho pokus ale dokázal gólman Beláň vyrazit. Naopak Bohemians zanedlouho mohli vést již o dva góly. Pavel Macháček vypálil z více jak třiceti metrů a Pavel Kučera měl co dělat, aby jeho dalekonosný pokus dokázal alespoň vyrazit. Těsně před přestávkou se ale dokázali domácí přeci jen prosadit. Přímo z rohového kopu dokázal míč do brány zakroutit David Zoubek.

V 58. minutě dokázali Bohemians málem své vedení navýšit dokonce na tříbrankový rozdíl. V pokutovém území se dostal k míči Pavel Grznár a povedlo se mu ale trefit pouze tyčku budějovické brány. Jen těsně nad tisíc diváků ve druhé půli moc skutečných gólových šancí nevidělo. Jednu z mála měl až v nastaveném čase Marek Kincl, jenž z bezprostřední blízkosti nedokázal trefit branku. Mrzet jej to ale nemusí, jelikož jeho tým dokázal vyhrát.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slavia Praha 0:0

30.11.2008 20:00

Góly: -

Lídr tabulky přezimuje po nepříliš povedeném výkonu s šestibodovým náskokem. Dobře hrající Příbram po šesté za sebou doma neprohrála a na 12. místě bude mít sedm bodů náskoku na sestupové příčky.

Slavia dle očekávání od počátku tlačila, první nebezpečnou střelu měl na svědomí Janda, když po zpětné přihrávce od Šmicera střílel šajtlí jen těsně vedle pravé tyče. O chvíli později zahrozil sám Šmicer, když po centru hlavičkou olízl břevno Slavíkovy branky. Slavia se snažila, ale proti houževnaté Příbrami se do gólových příležitostí nedostávala. Až ve 33. minutě Volešákův přímý kop vyškrábl na břevno Slavík. Příbram se sice na polovinu soupeře dostávala celkem často, zakončení však buď nepřišlo nebo Vaniaka neohrožovalo.

Druhý poločas načal zajímavou střelou Klesa, nicméně bez razance na Vaniaka vyzrát nemohl. Na druhé straně se nově příchozí Necid mohl lehce prosadit z penalty. Po kontaktu Slavíka se Šenkeříkem však mladý útočník nezakončil nejlépe a příbramský brankář nohama vyrazil. Příbram hrála velmi dobře, Slavii tlak nedovolovala a bez větších problémů se dostávala k šestnáctce soupeře, kde ovšem akce končily.

V 70. minutě se rozběhl Necid, zatáhl míč na hranici vápna, po zasekávačce narazil Šmicerovi, který ze sedmnácti metrů vyslal nechytatelnou ránu jen těsně nad břevno. Na druhé straně to pohotovým pokusem z dálky zkoušel Huňa, střelu ovšem dostatečně nesklopil. Závěrečný pražský pres postrádal jakoukoliv originální myšlenku a gólová šance přijít nemohla. Samotný závěr patřil především divákům za brankou Slavíka, kteří se "blýskli" svou pyrotechnikou. Rozhodčí Mikel však nenašel odvahu ukončit zápas o několik desítek vteřin dříve a tak když se dým rozptýlil dohrálo se utkání standardně.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 3:1

01.12.2008 17:15

Góly: 23. Mario Lička, 45. Václav Svěrkoš, 74. Mario Lička - 87. Luboš Loučka

Vůbec poslední zápas podzimní části sezóny dopadl vítězně pro Baník. Po dvou gólech Ličky a zásahu Svěrkoše zaslouženě zvítězil v poměru 3:1. Za hosty snižoval v samotném závěru Loučka.

Očekávalo se, že Jablonec přijede do Ostravy s převážně defenzivní taktikou a bod se pro něho bude rovnat vítězství, ale Severočeši se v úvodu zápasu snažili hrát aktivně a ohrozit bránu gólmana Bučka. I přesto se však hrálo převážně ve středu hřiště. Až v 19. minutě domácí poprvé vážně zahrozili. Z dálky vyslal jedovatou skákavou střelu k pravé tyči domácí Tchuř, gólman Špit kryl míč až nadvakrát.

O čtyři minuty později to už Baníku vyšlo. Svěrkoš na levé straně hřiště dokázal uvolnit Maria Ličku, jenž nedal Špitovi šanci a otevřel gólový účet tohoto zápasu. Domácí fotbalisté se v prvním poločase s pouze jednogólovým vedením nespokojili a těsně před přestávkou jej ještě navýšili. Opět v tom měl prsty Václav Svěrkoš, který ale tentokrát zakončoval. Jeho střela z úhlu ke vzdálenější tyči skončila v síti.

Hostující trenér František Komňacký byl v úvodním dějství nespokojen s výkony Klapky a Michálka, a proto se je rozhodl o přestávce stáhnout ze hřiště. I bez nich si dokázal Jablonec vytvořit v 58. minutě zajímavou příležitost ke snížení. Po zaváhání v obrané řadě soupeře se dostal k zakončení Hloušek, ale sám před Bučkem přestřelil. Přesně o deset minut později hlavičkoval pro změnu Valenta a až Otepka dokázal jeho pokus vyrazit z brankové čáry.

Zanedlouho přišlo potrestání. Střelu Zéhera sice dokázal Špit ještě vyrazit, ale na dorážku Ličky byl už krátký. Jablonci se nakonec povedlo alespoň snížit na rozdíl dvou branek. Krásnou střelou se prosadil Luboš Loučka. To bylo ze strany hostů i Ostravy vše, a tak konečné skóre zní 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha16114137:1137
2.FK Mladá Boleslav1694323:1631
3.Baník Ostrava1693430:1630
4.Sparta Praha1683527:1727
5.Slovan Liberec1675421:1726
6.Sigma Olomouc1675421:2126
7.Viktoria Plzeň1657423:1922
8.FK Teplice1664617:1422
9.FK Jablonec1664616:2022
10.1. FC Brno1655617:1620
11.Bohemians Praha1661923:2919
12.1. FK Příbram1653817:2118
13.České Budějovice1639414:2218
14.SK Kladno163499:2713
15.Viktoria Žižkov16321116:2611
16.Tescoma Zlín1623118:279

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (359)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele