Gambrinus liga preview - 28. kolo

03.05.2008, 09:30, aktualizováno 05.05.2008, 08:11
Previews
Sparta dala nedělním zaváháním Slavii šanci ještě zdramatizovat boj o titul. V Olomouci to ale sešívané nebudou mít jednoduché.
Tescoma Zlín - Bohemians 1905  (sobota 19:00)
Na hřiště Zlína, který v minulém kole remizoval v Kladně, zamíří Bohemians. Klokani jsou v dobré formě a naposledy obrali o body vedoucí Spartu, domácím se navíc na jejich hřišti příliš nedaří. Podzimní duel skončil vítězstvím zlínských 2:1.

Domácí sbírají body především na hřištích soupeřů a doma se jim v poslední době příliš nedaří, dokonce na svém hřišti již 289 minut nevstřelili branku a z posledních šesti utkání doma vyhráli jedinné. Zlín v posledním utkání remizoval 2:2 s Kladnem, přestože dvakrát v zápase vedl po gólech Žůrka a nachází se na osmé příčce Gambrinus ligy. "Jde nám o umístění v horní polovině tabulky, proto si už nemůžeme dovolit domácí ztráty," řekl kouč Hoftych, který pro sobotní zápas nepostrádá žádného hráče.

Bohemians jsou v dobré formě, neprohráli již čtyři utkání v řadě a naposledy brali bod za remízu se Spartou, předtím dokonce porazili Brno. Zelenobílí tak mají na svém kontě 25 bodů, ale od sestupu je dělí pouhopouhý jeden bod, který na ně ztrácí Kladno. "Každé utkání už je teď klíčové, musíme bodovat," upozornil na důležitost situace kouč Zach. Ten se bude muset ve Zlíně obejít pouze bez zraněného Nikla.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Pazdera, Kroča, Zbožínek, Penner - Musil, Zúbek, Vrtělka, Šmahaj - Malár, Žůrek
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Marek, Rada, Pávek, Šmarda - Kotyza, Morávek, Lukáš, Bartek - Ordoš, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - SK Kladno  (sobota 19:00)
Baník si proti Kladnu nesmí dovolit zaváhání, alespoň v případě, že chce stále stíhat Teplice v boji o třetí příčku, která znamená účast v pohárové Evropě. Kladno je na tom ovšem podobně. Každý bod se mu hodí, protože právě on může znamenat prvoligovou záchranu.

Ostravští přivezli v minulém kole z přímého souboje o poháry bod z Brna za bezbrankovou remízu. Ta ovšem ve výsledku nic neřešila a to pro oba kluby. Proti Kladnu bude trenéru Večeřovi chybět vysoký bijec Magera, který by se pro očekávané dobývání kladenského obranného valu jistě hodil. Baník se tak bude spoléhat především na Vácvlava Svěrkoše, nejlepší střelec Gambrinus ligy si jarními výkony hlasitě říká o reprezentační pozvánku. Trenér Ostravy Večeřa však varuje před podceněním soupeře a přílišným útočením. "Musíme být hodně pozorní vzadu, zbytečně hru neotvírat. Zle by se nám mohlo vymstít, pokud bychom soupeře pouštěli do brejků do otevřené obrany," prohlásil. Obejít se kromě Magery bude muset i bez Radima Řezníka, který se po hrubém zákroku Besty zotavuje po ottřesu mozku.

Kladno má nejvyšší čas začít vyhrávat, pokud to se záchrano myslí ve středočeském městě vážně. Trenér Šilhavý se nebál vyslovit odvážné prohlášení. "V posledních třech kolech získáme devět bodů a zachráníme se," uvedl. Po remze 2:2 se Zlínem v posledním kole už jeho mužstvu skoro ani nic jiného nezbývá. Trenér Šilhavý nemůže počítat s dvojicí Zoubele, Holub, která laboruje s zraněními.

Na podzim se na sněhu radovalo domácí Kladno, když překvapivě hladce smetlo Baník 3:0.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Marek, Neuwirth, Bolf, Čoupek - Rajtoral, Bystroň, Otepka, Mičola - Svěrkoš, Zeher
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Bartoš, Gross, Killar, Krob - Zachariáš, Szabo, Hochmeister, Čáp - Klinka, Kroupa.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Žižkov - Siad Most  (neděle 10:15)
Sestupem ohrožený Most jede na Žižkov, tam ho čeká zápas s obrovskou důležitostí. Most je poslední a potřebuje vyhrát, jenže z venku moc bodů nevozí a lehké to mít na Žižkově rozhodně nebude. Zápas začíná v neděli v 10:15 hodin, první střetnutí hrané na podzim skončilo výhrou tehdy domácího Mostu 1:0.

Domácí v posledním kole senzačně porazili na Strahově Slavii 3:0 a k jistotě záchrany jim stačí výhra nad Mostem. Jenže ten svou kůži jistě nedá lacino, což ví i trenér Griga. "Pro Most je to asi poslední šance zůstat ve hře o záchranu, takové zápasy jsou ošidné," řekl kouč domácích. Žižkovští se v zápase musí obejít bez zraněných Novotného s Kučerou a kvůli karetnímu trestu nemůže hrát ani Xavier.

Most v minulém kole prohrál doma s Libercem 0:1 a na patnácté Kladno ztrácí již čtyři body, na čtrnácté místo, které zaručuje záchranu, dokonce pět bodů. Most tři kola před koncem musí začít vyhrávat, nebo sestoupí, na Žižkově mu k bodům ale určitě nepomohou Johana se Švengerem, kteří jsou zranění, ani Stožický, který je v trestu za žluté karty.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Šťastný, Pilař, Labant, Kropík - Stracený, Besta, Procházka, Kušnír - Demjan, Švancara
Siad Most - pravděpodobná sestava:
Svoboda - Čermák, Škoda, Webster, Procházka - Stožický, Gedeon, Pilař, Trubila - Pešír, Rilke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Ve 28. kole se mohou tepličtí fotbalisté po utkání s Mladou Boleslaví přiblížit k postupu do Poháru UEFA. Stačí k tomu jediné - na domácí půdě splnit roli favorita a připsat si patnáctou výhru v tomto ligovém ročníku.

Teplice nyní okupují třetí místo se 47 body. O možný atak na druhé místo a tím pádem i o účast v předkole Ligy mistrů pravděpodobně přišly kvůli porážce v Českých Budějovicích, kterou utrpěly v předchozím kole. Na pořadu dne pro Severočechy je tak udržení pozice pro místenku do druhé pohárové soutěže v Evropě. Cílem Radova výběru je doma plně bodovat a minimálně udržet náskok před dvěma hlavními konkurenty o bronzový stupínek. Týmy Brna a Ostravy totiž ztrácí na třetí místo pouhý bod. "Hráči by si teď už měli uvědomit, o co hrají. Láme se ligový chleba a jen dobré výkony nás udrží dál ve hře o poháry," řekl trenér Petr Rada. Ten nebude moci počítat v neděli se zraněnými Smíškem, Ljevakovičem a Gašparíkem.

Mladoboleslavští budou chtít domácím znepříjemnit cestu za evropskými poháry. Svěřenci hostujícího kouče Karla Stannera budou pro žlutomodré velice vyrovnaným soupeřem. Sedmý tým v tabulce se v posledních čtyřech zápasech pokaždé radoval z vítězství a v severočeském městě by rád tuto bilanci prodloužil. "Nejsem příznivec změny systému a stylu hry podle toho, proti komu hrajeme. Soupeř se musí přizpůsobit nám, ne my jemu," prohlásil Stanner, jenž hodlá v závěrečných třech duelech dát šanci hráčům širšího kádru. Do hry určitě nezasáhne dlouhodobě zraněný brankář Pižanowski a otazník visí nad startem Hodúra.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Ryška - Mareš, Sabou, Doležal, Verbíř - Smejkal, Jun.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Ševinský, Procházka, Kopic, Kalina - Kysela, Opiela, Rajnoch, Poláček - Mendy, Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Na hřiště trápící se Plzně zamíří Jablonec. Ten je na 13. příčce a stále je ohrožen sestupem, nahrává mu však fakt, že Plzeňští velmi tápou. První zápas hraný na podzim v Jablonci vyhrála Plzeň 1:0.

Plzni zatím nepomohla ani výměna trenérů, kdy Stanislava Levého nahradil Karel Krejčí, ten totiž své působení u Viktorky započal prohrou 0:3 v Boleslavi. "Hráči jsou opravdu v těžké situaci, ale věřím, že když přidáme na bojovnosti, důrazu a agresivitě, zápas zvládneme a vyhrajeme. Musíme však zlepšit disciplínu," řekl Krejčí, který doufá v tříbodový zisk. Bude se ale muset obejít bez zraněného Müllera.

Jablonec v posledním kole vyhrál doma nad Olomoucí 2:0 a udělal tak důležitý krok k záchraně v nejvyšší soutěži. "Proto pojedeme do Plzně s klidnější myslí. Čeká nás ale tým s novým trenérem a to je vždy nový náboj pro hráče," řekl lodivod jabloneckých Komňacký. Jeblonec se musí vypořádat pouze s absencí Hlouška.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
L. Krbeček - Malcharek, Navrátil, Halama, Smola - Petržela, Trapp, Sylvestre, Borek - Varadi, T. Krbeček
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Eliáš, Valenta, Žofčák - Straka, Necid
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.70 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - České Budějovice  (neděle 17:00)
Liberečtí fotbalisté přivítají na svém hřišti dvanácté České Budějovice. Domácí v lize prakticky nemají o co hrát, kdežto Strakově výběru zatím schází jistota setrvání v Gambrinus lize.

Šestý Slovan má slušně rozehrané semifinále Poháru ČMFS s Brnem. Z moravské metropole si totiž odvezl nadějný výsledek 2:2 do druhého utkání, které je na programu ve středu. V ligové soutěži už nemůže dosáhnout na evropské poháry. Severočeši tak upřou větší pozornost k tuzemskému poháru. Sám kouč domácích Ladislav Škorpil zvažuje možnost, že v sestavě dojde k několika změnám a některé hráče bude šetřit na pohárovou odvetu. Do nedělního zápasu určitě nenastoupí zranění brankářská jednička Zlámal a Vácha.

K definitivní jistotě záchrany chybí Jihočechům tři kola před koncem tři body. Po nečekané domácí výhře nad Teplicemi se pokusí o další překvapivý výsledek pod Ještědem, kde navíc sedmkrát v lize vyšli bodově naprázdno. Případný další plný bodový zisk by hostům zaručil prvoligovou příslušnost i pro příští sezonu. "Jsme si vědomi, že Liberec myslí především na pohár. To by pro nás mohla být cestička k tomu, abychom bodovali," řekl kouč českobudějovického mužstva František Straka. Do Liberce nepocestují marodi Pivoňka, Plichta, Stráský a distancovaný Žižka. Otazníky visí nad Hunalem a Vozábalem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Matula, Polák, Košťál, Liška - Dočkal, Gecov, Frejlach, Papoušek - Radzinevičius, Smetana.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Plocek, Horejš, Hunal, Šmíd - Mezlík, Homoláč, Hílek, Šíma - Svátek, Ondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - 1. FC Brno  (neděle 20:15)
Sparťané mohou po tomto kole slavit titul. Pokud v neděli doma porazí Brno a její konkurent Slavia vyjde bodově naprázdno v Olomouci, tak je rozhodnuto o vítězi nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže.

Vedoucí celek tabulky má co oplácet nedělnímu sokovi. Brno je totiž posledním týmem, který dokázal obrat letenský výběr o všechny body. Od loňského prosince si tedy svěřenci domácího kouče Michala Bílka ani jednou nepřipsali kapitulaci. "Máme Brnu co vracet, navíc potřebujeme udělat důležitý krok k zisku titulu." prohlásil trenér domácích Michal Bílek, podle něhož má soupeř velmi dobře složené mužstvo poskládaný tým, jenž disponuje nebezpečnými standardními situacemi.

Fotbalisté Brna potřebují bodovat na pražské Letné, pokud chtějí dobýt třetí místo. O něj také bojují další dva celky, které jsou bodově na tom lépe než Uličného výběr. "Jsme stále ve hře o třetí místo, které znamená postup do Poháru UEFA a já věřím, že se v tomto boji udržíme. Do konce ligy zbývají tři kola, a to je devět bodů. To stále ještě dává moc variant. Sílu Sparty známe, bude veliká ať už nastoupí v jakémkoliv složení," pronesl kouč domácích Petr Uličný.

Spartě v nedělním televizním zápase bude chybět v sestavě zraněný Kúdela a vykartovaný Kladrubský. Zatímco na hostující straně je početnější absence. Na hřišti se tak neobjeví zranění Kuncl, Živný, Mareček, Okleštěk a nemocný Lira.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek - Kulič, Horváth, Kisel, Matušovič - Slepička.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Švejnoha, Trousil, Dvorník, Siegl - Pavlík, Polách, Večeřa, Střeštík - A. Besta, T. Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.85 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Slavia Praha  (pondělí 17:15)
Pondělní zápas mezi domácí Olomoucí a druhou Slavií uzavře program 27. kola Gambrinus ligy. Hosté jedou na Hanou vyhrát, aby se mohli opět vrátit do boje o titul.

Jedenácté Sigmě prakticky už o nic nejde. Svěřence dočasného kouče Jiřího Fryše snad může jen motivovat fakt, a to pokusit se kvalitním výkonem ve zbývajících zápasech snížit hodnotu pokuty od klubového vedení. "Byl bych rád, abychom soutěž dokončili solidními výkony a výsledky. Rád bych, abychom uhráli co nejvíce bodů a sezonu zakončili se ctí a v pohodě," přál si Fryš, jenž nahrazuje na závěrečná tři kola odvolaného hlavního trenéra Martina Pulpita Na domácí straně nezasáhnou do hry marodi Petr, Štěpan, Randa, Melinho a nejasnost kolem startu je u Rossiho.

Po nečekaném domácí porážce Sparty 0:2 s Brnem se mohou slávisté dnes přiblížit před posledními dvěma koly k vedoucímu lídru na rozdíl jediného bodu za předpokladu, že na Hané budou naplno bodovat. Svěřenci hostujícího kouče Karla Jarolíma si pořádně zkomplikovali cestu za titulem, když v uplynulém kole doma senzačně podlehli Žižkovu vysoko 0:3. Na Andrově stadionu budou chtít toto zaváhání napravit vítězstvím a ztenčit tak bodové manko na pražského rivala. "Olomouc doma hraje dobře, v posledních dvou domácích zápasech neinkasovala. Nečekám, že proti nám bude útočit ve větším počtu hráčů, ale bude opět sázet na dobrou obranu. My si s tím budeme muset poradit, další ztráty si už nemůžeme dovolit," řekl Jarolím.Ten bude v sestavě určitě postrádat pětici zraněných hráčů Ivanu, Dřížďala, Střihavku, Jandu, Šourka a distancovaného Vorla. Nejistota startu visí nad Volešákem a Blažkem.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Škerle, Šuškavčevič, Hudec, Heidenreich - Bajer, Kaščák, Onofrej, Kazár - Janotka, Hubník.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Kalivoda, Tavares, Šmicer, Černý - Toleski, Šenkeřík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.00 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha27176449:1857
2.Slavia Praha27158438:2153
3.FK Teplice27145836:2547
4.Baník Ostrava271210543:2646
5.1. FC Brno27137738:3246
6.Slovan Liberec27117931:2640
7.FK Mladá Boleslav27109835:3239
8.Tescoma Zlín27971127:3034
9.Sigma Olomouc27712818:2233
10.Viktoria Plzeň27871223:3431
11.Viktoria Žižkov27871233:4531
12.České Budějovice27861326:3330
13.FK Jablonec27781219:2829
14.Bohemians 1905275101224:3625
15.SK Kladno27591329:4024
16.Siad Most27481529:5020

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kdyby Magera neřečnil s rozhodčíma jak blázen, nemusel osmou kartu vůbec dostat. Že chybí s Kladnem je jedno, ale před utkáním se Spartou to je dost blbé...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem zvedavy jestli dnes Bohemka nastoupi v 11lidech?V Brne hrali v 15,v minulem kole se Spartou dokonce 25.

Reagovat
smazaný uživatel

To máš jedno, důležitý je, že letos konečně postoupí i ta pravá Bohemka .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vás přejde sranda, až to od nich koupí Starka.

Reagovat
smazaný uživatel

2 bohemky v lize strasna predstava o dalsi prazaky v lize vic

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

banik vyhraje i bez magery tip: 3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam ze Banik dnes vyhraje a Teplice zitra taky a Slavia prohraje v Olomouci,to by bylo neco tak krasnyho

Reagovat
smazaný uživatel

Tipy:

Zlín - Bohemians 0:0 (pro mě kříž jak cyp)

Baník - Kladno 3:0 (pokud Baník Kladno nepodcení tak to bude jako kočka s myší)

Žižkov - Most 2:0 (Moste druhá liga volá)

Teplice - Mladá Boleslav 1:1 (tohle je na trojtip,ale snad tam Boleslav něco uhraje)

Plzeň - Jablonec 0:0 (v Plzni se jde na fotbal zadara,tak jsem zvědavý kolik jich tam příjde)

Liberec - České Budějovice 2:0 (Slovan nebude mít problém)

Sparta - Brno 2:0 (titul Sparta oslaví asi až příští kolo)

Olomouc - Slavia 0:0 (Slavka už na to nemá)

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta doma rupne a Slavka vyhraje to je tutovka

Reagovat
smazaný uživatel

hehe

Reagovat
smazaný uživatel

ironie jak sviňa

Reagovat
fantomas

jj, taky to tak vidim, ale proč nedoufat?

Reagovat
smazaný uživatel

to je jediné co vám zbývá

Reagovat
fantomas

já vim...

Reagovat
smazaný uživatel

smrt baníku

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Sigma za 3 body!! 1:0 góla dá Laco Onofrej Jdu se zúčastnit osobně slávistického prokletí jménem ,, PENALTA" chci tu show, jak slávisté opět brečí po neproměněné penalte vidět na vlastní oči ACS

Reagovat
fantomas

dneska to vidim na 0:0

Reagovat
M11

no snad ne

Reagovat
fantomas

jj snad, snad vyhrajem

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono to preci jenom jde ne ze ne

Reagovat
M11

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Je to doma fantomasi

Reagovat
smazaný uživatel

vítězství možná, titul nikoliv

Reagovat
smazaný uživatel

blazne Banik vas rozdupe

Reagovat
smazaný uživatel

je to možný ale vás bolka takže zas tři body

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele