Gambrinus liga preview - 16. kolo

08.12.2007, 08:09, aktualizováno 10.12.2007, 08:03
Previews
Gambrinus liga se před zimní přestávkou ještě stihne přehoupnout do své druhé poloviny, na programu je předehrávané první jarní kolo. Vedoucí Slavia hraje v sobotu na Kladně, třetí Sparta zakončí rok v pondělí s Plzní, zbytek zápasů se hraje v neděli. Teplice jedou k derby do Jablonce, Baník se představí v Mostu, Liberec na hřišti Bohemians, Boleslav hostí Olomouc.
SK Kladno - Slavia Praha  (sobota 17:00)
Předehráváné 16. kolo nejvyšší české soutěže otevře utkání Kladna se Slavií, které začíná v sobotu od 17 hodin. Slavie již třikrát za sebou nevyhrála, pokaždé odcházela ze hřiště s bodem, zato Kladno po skvělém představení doma proti Ostravě dokázalo bodovat i v Olomouci. Slavia si případnou výhrou pojistí první pozici v ligové tabulce.

"Po zlepšených výkonech a výsledcích půjdeme i do posledního zápasu s odhodláním. Slavia je velký favorit, každý bodový zisk by byl pro nás úspěchem," řekl kladenský trenér Jaroslav Šilhavý, dříve obránce červenobílých. Kladno může strašit to, že dosud Pražanům nevstřelilo ani branku, ale při formě kterou mužstvo má se to jistě může už v sobotu změnit. Domácí se budou muset v zápase obejít bez zraněných Kousala, Beneše, Kaciáně a nastoupit taky nemohou kmenový hráči Slavie Gecov s Dočkalem, přičemž hlavně ztráta Dočkala může kladenské mrzet.

"Chceme vstoupit do jara výhrou. Doufám, že bude dobrý terén a bude se moci hrát fotbal. Musíme pokrýt rychlého Jeslínka," prohlásil lodivod týmu ze Strahova Karel Jarolím. Slávistům výhra může zajistit až pětibodový náskok v čele, pokud zaváhají Teplice v Jablonci. Červenobílí by se navíc výhrou rádi pozitivně naladili na závěrečný zápas v Champions League. Trenér Jarolím nemůže počítat hned s několika zraněnými, chybět mu budou Švento, Kalivoda, Dřížďal, Latka, Vlček a Janda.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Bartoš, Killar, Farbák, Gross - Kúdela, Čáp, Zoubele, Szabo, Cigánek - Jeslínek
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie, Volešák, Tavares, Pudil - Šmicer, Šenkeřík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.45 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bohemians 1905 - Slovan Liberec  (neděle 13:30)
V 16. kole první Gambrinus ligy se v Ďolíčku střetnou týmy domácích Bohemians a hostujícího Liberce. Jejich první utkání, hrané pod Ještědem, skončilo remízou 0:0 a nastartovalo krizi libereckých hráčů, kteří se dlouho potáceli u dna tabulky. Nyní však situace vypadá trochu jinak. Bohemians jsou poslední a Liberec jedenáctý s jednobodovou ztrátou na Boleslav.

"Potřebujeme udržet kontakt s ohroženými týmy, abychom měli alespoň trochu klidnější pozici před zimní přípravou. Proti Liberci povede cesta k úspěchu přes jistotu v obraně," tvrdí lodivod klokanů, Zbyněk Busta. Bohemians prohráli čtyřikrát v řadě a proti Liberci chtějí tuto sérii zastavit a také dobrým výsledkem poděkovat fanouškům za projevenou přízeň. Klokani budou v neděli postrádat jediného hráče, kterým je Kunášek, ten stojí kvůli karetnímu trestu.

"Pro Bohemku je to další z existenčních utkání, pro nás duel s podtextem konec dobrý, všechno dobré. Buď se přimkneme ke klidnému středu, nebo k těm týmům, které budou mít na jaře obavy," řekl trenér Liberce Ladislav Škorpil. Liberec v posledních dvou zápasech uhrál pouze jeden bod. Tým kouče Škorpila se bude muset obejít bez Jonáše, Holeňáka, Frejlacha, Dejmka a Janů, kteří jsou zranění, ale také bez důležitého hráče Hodúra, jenž si odpykává karetní trest.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Bartek, Marek, Rada, Šmarda - Morávek, Nikl, I. Hašek, Škoda - Ordoš, Slezák
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Šinglár, Košťál, Petrouš (Polák), Liška - Dohnálek, Bílek, Hochmeister, Papoušek - Blažek, Nezmar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 2.75 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Brno - Viktoria Žižkov  (neděle 13:30)
Rozjeté Brno bude hostit v neděli od 13:30 fotbalisty ze Žižkova. Domácí budou chtít potvrdit vynikající formu z posledních zápasů. Pražané jedou do Brna s cílem urvat aspoň bod, aby si udrželi dostatečný odstup od sestupového pásma.

Brňané nyní válí, ze šesti posledních zápasů dokázali posbírat jedenáct bodů. Nejvíc se cení výhra 4:2 nad Spartou ve 14. kole. Moravanům nyní patří v tabulce šestá příčka a v případě vítězství se můžou teoreticky vyšplhat na čtvrtou pozici. "Samozřejmě chceme doma vyhrát. Určitě by bylo škoda zakončit podzim bez výhry. Tím bychom vlastně ztratili to, co jsme pracně vybojovali. Chceme zápas odehrát v takové kvalitě, jako předchozí na Baníku a se Spartou, a také prvním poločase v Liberci. Hráči jsou určitě schopní na tyto výkony navázat,” zdůraznil asistent trenéra domácích Miroslav Soukup, jenž doufá, že jeho tým zakončí tento podzim plným bodovým ziskem. Na soupisce brněnského celku budou chybět marodi Okleštěk, Živný, Večeřa a distancovaný Kubáň.

Pražské Viktorii, která figuruje na třináctém místě v tabulce, se ve venkovním prostředí vůbec nedaří, dokázala bodovat pouze jednou a to v úvodním kole v Mladé Boleslavi, kde senzačně zvítězila 1:0. Prokletí z cizích hřišť se bude chtít pokusit zlomit v Brně. "Zatím jsme po výhře doma poté venku zklamali, nedařilo se nám ve dvou utkáních po sobě navázat na dobrý výkon. V Brně se o to pokusíme," řekl trenér hostujícího mužstva Stanislav Griga, jemuž bude pouze scházet distancovaný Bukač.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Kuncl, Trousil, Pavlík, Siegl - Kalouda, Polách, Holek, Střeštík - T. Došek, A. Besta.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Kučera, Kropík, Labant, Šťastný - Kalod, Procházka, Tinga, Stracený - Moughfire, Švancara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Tescoma Zlín  (neděle 15:00)
České Budějovice přivítají v posledním utkání podzimu sedmý celek ze Zlína. Jihočeši budou chtít doma potvrdit dlouhodobou domácí neporanitelnost a hosté budou chtít prodloužit sérii čtyř zápasů bez prohry.

Domácí fotbalisté chtějí zakončit vydařený podzim vítězstvím nad Zlínem. I přes výbornou bilanci domácích zápasů v letošní sezoně je snadná cesta za vítězstvím rozhodně nečeká. Nad Valachy už totiž nevyhráli pět zápasů. K tomu přïdejme výborné výsledky Hoftychova výběru proložené posledními čtyřmi zápasy bez jediné porážky. "Před sezonou jsem patřil k těm, kteří Zlín řadili k jednomu z kandidátů na sestup, ale nakonec se ukázalo, že jsem se i já mýlil a ten tým může hrát úplně někde jinde," řekl o svém nedělním soupeři kouč domácích František Straka, jenž bude moci počítat s kompletní sestavou. České Budějovice figurují hned za Tescomou, na kterou ztrácí čtyři body. Vítězství by se domácím náramně hodilo, protože za sebou mají hned pětici pronásledovatelů s mankem do tří bodů..

Zlínští zažívají velice úspěšny podzim. Momentálně jim patří sedmá příčka s třiadvaceti body a na nejlepší čtveřici týmů ztrácí pouhé dva body. Nebýt domácího zaváhání s Mostem, tak už by byli na úrovni čtvrtého Plzně. Svou bodovou sbírku by v Budějovicích rádi rozšířili. "Budějovice se během podzimní části zvedly, od příchodu trenéra Straky doma neprohrály a všichni víme, že nás u nich nečeká nic jednoduchého. My se však budeme snažit jim jejich úlohu co nejvíce znepříjemnit a bodovat," uvedl trenér Zlína Pavel Hoftych, jemuž bude chybět hned několik hráčů základní sestavy. Na trávníku se určitě neobjeví marodi Vidlička, Kraus, vykartovaní Opiela a Zubem a kvůli dohodě mezi oběma kluby nemůže nastoupit Penner, který je ve Zlíně právě z Českých Budějovic na hostování. Otazník visí nad startem Malára.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Peroutka, Hunal, Horejš, Žižka - Plocek, Hílek, Vozábal, Černý - Radzinevičius, Mrkvička.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Pazdera, Kroča, Zbožínek, Konečník - Šmahaj, Vrtělka, Vyskočil, Malár - Bača, Žůrek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.10 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Středočeši si budou chtít v domácím ligovém utkání proti Olomouci napravit chuť po středeční prohře v Poháru UEFA. Hanáci už pět zápasů nevyhráli a pokusí se to zlomit právě v Mladé Boleslavi.

V devátém kole se Mladá Boleslav radovala z vítězství v Brně a bylo to na dlouho naposled. Pak přišla série remíz a porážek, které měly za následek propad až na desáté místo. Nyní se domácím naskýtá příležitost po dvou měsících konečně vyhrát. V neděli je totiž čeká tápající devátá Olomouc, která se postupně propadává tabulkou dolů. Mezi oběma týmy je pouze jednobodový rozdíl. Pokud Středočeši Hanáky porazí, tak je v tabulce přeskočí. "Jestli chceme být v zimní pauze v relativní pohodě, musíme v neděli získat všechny body. Hlavní bude, jak se popereme s koncovkou," prohlásil kouč domácích Zdeněk Ščasný, jenž bude postrádat Riegela, Ševinského a Millera, kvůli kartám nebudou moci hrát Hrdlička, Rajnoch a Voříšek.

Hanáci se stále potýkají se střeleckou mizérií a díky tomu patří mezi nejméně skórující týmy v lize. Během dosavadních patnácti zápasů se trefili pouze devětkrát. "Soustředit se musíme především na rychlostní typy hráčů, jako jsou třeba Mendy nebo Táborský, a pochopitelně na tvůrce hry Matějovského," řekl olomoucký kouč Martin Pulpit, který nebude moci počítat s dlouhodobě zraněnými Hartigem a Janotkou. K marodce se přidal také Melinho.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Jindřišek, Šuškavčevič, Škerle, Jurkič - Bajer, Kaščák, Melinho, Rossi, Onofrej - Hubník.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Jindřišek, Šuškavčevič, Škerle, Jurkič - Bajer, Kaščák, Melinho, Rossi, Onofrej - Hubník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.35 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Siad Most - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Most v neděli od 17 hodin přivítá na svém stadioně Ostravu. Poslední zápas těchto dvou týmů skončil v Ostravě divokou přestřelkou 5:2 a hosté si stěžovali na výkon sudího a na rasistické pokřiky z publika. Baník nyní prošel menší krizí, i když v posledním zápase remizovala doma se Spartou. Most získal za minulá dvě utkání čtyři body a rád by na tyto výkony navázal.

"To byl divoký zápas a myslím, že i nyní bude Ostrava vyhecovaná. Bude to hlavně o bojovnosti, musíme si pohlídat brejkového Svěrkoše a standardní situace Otepky," vzpomíná na poslední vzájemné střetnutí a upozorňuje na možné nebezpečí trenér Mostu, Robert Žák. Chybět mu bude zraněný Procházka a vykartovaný Schut.

"Apeluju na hráče, že se nesmí ničím nechat rozhodit, disciplína je základ. Proti Spartě jsme zanechali dobrý dojem, stejnou agresivitu i nasazení chci vidět v Mostě," vyslovil své očekávání trenér Ostravy Večeřa. Baník si prošel menší krizí, kterou ale nejspíš zažehnal remízou se Spartou. Na sever Čech neodcestovali zranění Řezník, Bolf, Tomašák a Tesařík.
Siad Most - pravděpodobná sestava:
Svoboda - Prášil, Webster, Johana, Trubila - Andrei, Mendy, Pilař, Čermák - Holenda, Toleski
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Marek, Pavlík, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Metelka, Otepka, Tchuř - Svěrkoš, Magera
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 2.95 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - FK Teplice  (neděle 20:15)
Nedělní program 16. kola Gambrinus ligy bude uzavřen severočeským derby mezi Jabloncem a Teplicemi. Předposlední Jablonec chce zakončit podzim výhrou a přezimovat na nesestupovém místě. Žlutomodří si v případě výhry upevní druhou pozici a udrží dvoubodový odstup za vedoucí Slavií.

Svěřenci Františka Komňackého stále tápou, nyní jim v tabulce patří patnácté místo s jedenácti body, pouze s jednobodovým náskokem před posledním Bohemians. Pokud nechtějí být přes zimu na sestupovém pásmu, musí vyhrát. A zároveň musí doufat, že Most doma nezdolá Ostravu. "Musíme zlepšit nasazení, důraz a agresivitu. Když to se povede, tak věřím, že nejsme ani proti druhému týmu tabulky bez šancí," řekl Komňacký. Na soupisce k nedělnímu utkání bude chybět zraněné duo Vošahlík a Laciga

Tepličtí hráči jedou do Jablonce s cílem vyhrát a neztratit tak kontakt na vedoucí Slavii. "Byla by škoda si závěr sezony pokazit porážkou. Je přece jen těžší hráče namotivovat, ale oni budou mít dostatečnou dovolenou," věřil trenér Petr Rada, jemuž bude scházet zraněný Kroupa. Nejistý start je Verbíře a Gašparíka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Homola, Fukal, Hamouz - Baranek, Loučka, Eliáš, Flachbart - Svátek, Rilke.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Kaufman, Lukáš, Klein, Rosa - Štohanzl, Sabou, Doležal, Verbíř - Fenin, Smíšek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 2.90 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (pondělí 17:15)
V přímém souboji o třetí místo se v pondělní dohrávce kola střetnou na Letné týmy Sparty a Plzně. V případě výhry by Sparta stáhla náskok Slavie na pět bodů, pokud ale prohraje, sesadí jí Plzeň na čtvrté místo.

Sparta měla v posledních zápasech problémy v koncovce a to zapříčinilo, že se nedokázala více přiblížit vedoucí Slavii a také vypadla z Poháru UEFA. "Bude to pro nás těžký zápas, musíme se vyrovnat se zklamáním. Ale jde o hodně, musíme udržet kontakt s týmy před sebou," tvrdí trenér Michal Bílek, který k týmu Sparty přišel právě ze západu Čech. "Plzeň má skutečně řadu mladých a hodně ctižádostivých hráčů, kteří se dokážou prosazovat v juniorských reprezentacích. Je to překvapení letošní ligy," nešetřil chválou na své bývalé působiště Bílek. Sparťané se v případě dnešní výhry mohou posunout na druhou příčku, Teplice totiž prohrály v Jablonci.

Plzeň v minulém utkání sice se štěstím doma uhrála remízu s mužstvem Českých Budějovic, ale jinak jsou její výsledky velmi dobré, vždyť před touto remízou čtyřikrát v řadě vyhrála. "Mužstvo na sobě chce pracovat, což je moc dobře. Dosavadní body ale ještě ani nezaručují záchranu, nic velkého jsme nedokázali," říká však trenér Levý. "Chceme se dobře prezentovat a bodovat, přestože samozřejmě dobře víme o síle Sparty," tvrdí dále trenér Plzně.

Oba týmy se musí obejít bez několika hráčů. Spartě budou scházet zranění Abraham, Hušek, Kulič, Kóňa a nemocný Zeman, Plzeňští budou postrádat Müllera s Vaculíkem, kteří jsou dlouhodobě zranění a také Vrzala, jehož trápí problémy s kolenem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Kisel, Horváth, Kladrubský, Matušovič - Došek, Slepička
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Halama, Knakal, Smola - Fillo, Jarolím, Rada, Lecjaks - Smejkal, Psohlavec
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Slavia Praha1595125:932
2.FK Teplice1593324:1230
3.Sparta Praha1583426:1427
4.Viktoria Plzeň1574416:1325
5.Baník Ostrava1566322:1724
6.1. FC Brno1565423:2123
7.Tescoma Zlín1565416:1723
8.České Budějovice1554620:2019
9.Sigma Olomouc154749:1219
10.FK Mladá Boleslav1546517:1718
11.Slovan Liberec1545613:1617
12.SK Kladno1544722:2716
13.Viktoria Žižkov1544720:2616
14.Siad Most1526719:3012
15.FK Jablonec152589:1711
16.Bohemians 1905152498:2110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pro Baníček to nebude žádná sranda. Zakončit podzim třemi body ale musíme a s Otepkou v sestavě všechno půjde lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem na Slávku zvědavej. Maj několik zraněných, a trochu jim docházejí síly. Holt to je daň za LM. Já tipuju neprohru Kladna.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně, ať se nikdo nezraní, vždyť už teď schází polovina základu. Bodlo by vyhrát a Teplice remizovat - s náskokem by se Slavia v zimě trochu uklidnila. A od Sevilly doma snad 4:0 nedostanou.

Reagovat
smazaný uživatel

je to sice derby,ale stejne jim moc neverim teplice tam asi vyhrajou,pac jablonec hraje v posledni dobe kulove a s tou sevillou nestras vzdyt ma carodej zase formu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na Kladně to klaplo. Taky nevěřím Jablonci, proto by mi stačila remíza. A s tou Sevillou asi puknem, jen nechci, aby to byla ostuda. I když kdo ví, v celé historii LM Slavia doma neprohrála.

Reagovat
smazaný uživatel

no super tri body jsou doma na tom hristi asi zadny med,ostrava tam dostala trojku a ani nemrkla,se sevillou to vidim jak s tim arsenalem to bude podobny fotbal na vic tam uz o nic nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak Ostrava dostala trojku, právě proto, že ani nemrkla, Baník nějak zapoměl hrát fotbal, 3:0 Budějovice, 0:0 s trápící se Spartou. Kladno mělo celkem zajímavou plichtu v Olomouci, i když Olomouc hraje momentálně bez útoku. V každém případě uhráli jsme tři body, teď neudělat ostudu v LM a potom kurýrovat, kurýrovat, kurýrovat....

Reagovat
smazaný uživatel

jsem zvedav jaka bude ted prestupova politika nemas nejake zpravy jestli maji vyhlednute nejake posily?

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím,že Teplice to budou mít v Jablonci za tři body,na kladně to vidím jako plichtu.

Reagovat
satan_666

teplice nesmí vyhrát už za to co předvedl předminule v Boleslavi,byl to hnus,a i v jablonci to nebude lepsi,trapny utkání a 0:0 očekávám

Reagovat
smazaný uživatel

BOHEMKA!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

ey ey ..Bohemka vede ...!!!!!!

Reagovat
satan_666

PLZEŇ!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele