Gambrinus liga - preview 14. kola

15.11.2008, 08:52, aktualizováno 17.11.2008, 08:59
Previews
Teplice dvakrát za sebou doma neuhrály ani bod, nedaří se ani hostům z Brna. Souboj dvou tápajících mužstev nabídne pondělní televizní dohrávka 14. kola české nejvyšší soutěže.
Baník Ostrava - České Budějovice  (sobota 14:30)
14. kolo české ligy zahájí fotbalisté Ostravy, kteří se doma představí proti Českým Budějovicím. Domácí se budou chtít bodově přiblížit k prvnímu místu, zatímco Jihočeši by rádi opět obrali favorita o body a navázali tak na devítizápasovou šňůru bez porážky.

Ostravané v posledních sedmi zápasech šestkrát slavili výhru a jednou remizovali. V sobotním střetnutí budou chtít potvrdit cenné tři body z Mladé Boleslavi, kde si vybojovali druhé místo v tabulce a kouč Karel Večeřa věří, že diváci budou dvanáctým hráčem. "Nebude to vůbec snadný zápas, proto bychom byli moc rádi, pokud by nás přišli fanoušci povzbudit. V poslední době byli výteční, s nimi za zády jsme daleko silnější," řekl trenér Baníku. Otazník nad startem visí u brankáře Vaška a obránce Bolfa.

I Českobudějovičtí drží úspěšnou sérii. Pod koučem Pavlem Tobiášem totiž ještě ani jednou nekapitulovali. Bod urvali i proti Slavii, se kterou dokonce prohrávali po poločase 0:2. Nyní si chtějí vyšlápnout na druhý Baník. "Stále bojujeme o holé bytí a každý zápas je pro nás moc důležitý. Ostrava je doma ohromný favorit, my se jedeme zkusit poprat o každý bod," řekl kouč dvanáctého celku tabulky Pavel Tobiáš, jehož těší fakt, že všichni jeho svěřenci mu budou k dispozici.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Řezník, Neuwirth, Marek, Tchuř - Mičola, Galásek, Otepka, Lička - Svěrkoš, Střihavka.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Riegel, Horejš, Žižka, Leština - Benát, Hílek, Homoláč, Šíma - Stráský, Sedláček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - SK Kladno  (sobota 15:00)
Liberec se sice stále drží na čelních příčkách tabulky, jenže už třikrát v řadě nebyl schopný vyhrát. Svou černou sérii se bude nyní snažit protrhnout a postaví se proti němu více než přijatelný soupeř. Na stadión U Nisy zavítá o záchranu bojující Kladno.

Nebýt nepovedených posledních výsledků, mohl být Slovan mnohem výše, a to například před druhým Baníkem, na nějž nyní ztrácí čtyři body. Jenže nestalo se tak a po prohře s Olomoucí a remízami s Mladou Boleslaví a Žižkovem mu patří až pátá pozice s 22 body na kontě. "Potřebovali bychom se vrátit na vítěznou cestu, v zápase bude mít ohromnou motivaci kolega Hřídel, který tady u nás v Liberci dlouho působil," připustil trenér Ladislav Škorpil.

Kladno, jako ligový outsider, ve svých dvou sezónách mezi fotbalovou smetánkou na Liberec nestačilo. Až loni si připsalo alespoň bod za remízu 1:1. Favoritem z pochopitelných důvodů není ani tentokrát, naopak by bylo rádo, kdyby to skončilo alespoň nerozhodně, což není moc pravděpodobné. Středočeši čekají na výhru dvě kola a pokud by se tentokrát dočkali, bylo by to skutečné překvapení. Kouč Martin Hřídel se na duel strašně těší, v Liberci, kromě toho, že tam hrál, také nějakou dobu trénoval. "Bude to pro mě zvláštní zápas," připustil.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Polák - Papoušek, Bílek, Frejlach, Dočkal - Smetana, Kerič.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Gross, Beneš, Killar, Hajník - Smutný, Herzán, Strnad, Szabo, Zoubele - Šilhan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Boleslavští se ve 14. kole pokusí přerušit nepříznivou sérii tří po sobě jdoucích nevyhranných utkání. Naopak fotbalisté domácí Plzně budou chtít prodloužit čtyřzápasovou šňůru bez porážky a především zopakovat výsledek proti Brnu.

Viktorii Plzeň patří po třinácti kolech osmá příčka, což není díky relativně nabitému kádru zrovna nejlepší umístění. Jelikož Viktorka zrovna neoslňuje svými výkony před domácím publikem, jedno jediné vítězství je pro tak ambiciózní celek velmi nedostačující. Týmu prospěla výměna trenéra, Jaroslava Šilhavého nahradil Pavel Vrba, který ještě ve funkci hlavního trenéra Viktorky nepoznal hořkost porážky. Nyní čeká svěřence Pavla Vrby přetěžké utkání s Mladou Boleslaví, která je jedním z hlavních favoritů na zisk titulu. "Mladá Boleslav je soupeř, který budí respekt. My jsme ale doma a chceme vyhrát," hovořil o nadcházejícím utkání obránce Jakub Navrátil. Plzenští především varují před ofenzivní silou mladoboleslavského celku.

Ta je vskutku velká, i když poslední zápasy se Boleslavi zrovna nepovedly, díky remízám se Slavií, Libercem a prohranému domácímu utkání s Baníkem Ostrava spadli svěřenci trenéra Hapala na třetí místo se ztrátou jednoho bodu na druhý Baník a pěti bodů na vedoucí Slavii. Pravdou je, že všichni tito soupeři jsou žhavými kandidáty v boji o prvenství a navíc porážka s Baníkem byla teprve druhá v letošní sezoně. Boleslavští budou tedy chtít zaváhání s Ostravou napravit. "Do Plzně jedeme odčinit porážku s Baníkem a navázat na naše předchozí povedené výkony," nechal se slyšet mladoboleslavský trenér.

Zajímavé je, že od roku 2006 v žádném ze vzájemných střetnutí nepadly branky na obou stranách. Loni vyhrála domácí Plzeň na Štruncových sadech 2:0 a Mladá Boleslav svému soupeři porážku oplatila výhrou 3:0.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Martin Ticháček - David Limberský, Tomáš Rada, Jakub Navrátil, Petr Jiráček - Milan Petržela, Pavel Horváth, Petr Trapp, Jan Rezek, Daniel Kolář - Tomáš Krbeček
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miroslav Miller - Václav Kalina, Václav Procházka, Tomáš Janíček, Petr Mach - Noël Alexandre Mendy, Jan Rajnoch, Ludovic Sylvestre, Tomáš Poláček - Michal Papadopulos , Luboš Pecka
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.85 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tescoma Zlín - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Poslední Zlín přivítá rozjetou Olomouc. V moravském derby se budou chtít domácí odrazit ze dna tabulky, zatímco Hanáci by rádi navázali na pět posledních zápasů, v nichž ani jednou neprohráli.

Kouči Stanislavu Levému se návrat na prvoligovou trenérskou lavičku vůbec nevydařil. Po dvou prohraných zápasech se ukáže poprvé před domácím publikem. Zlín proti Sigmě nebere nic jiného než vítězství. "V naší situaci je každý soupeř těžký, hráči jsou odhodláni udělat maximum pro výhru. Olomouci se v posledních zápasech daří, my však nemáme čas na nějaký strach či pesimismus," řekl zlínský trenér Levý.

Třikrát v řadě slavili vítězství olomoučtí fotbalisté a rádi by v tom pokračovali i ve Zlíně. Případným plným bodovým ziskem by se mohli svěřenci trenéra Zdeňka Psotky posunout ze šestého na čtvrté místo.

Fotbalová Tescoma nebude moci do sestavy počítat se čtveřicí zraněných brankáře Baránka, Konečníka, Krause a Baranyaie. Hostům budou chybět distancovaní Hubník a Kaščák a zraněný Škerle.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Kořínek - Malcharek, Kroča, Zbožínek, Pazdera - Musil, Šmahaj, Zúbek, Kóňa - Žůrek, Bača.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Rossi, Komárek, Šuškavčevič, Onofrej - Nepožitek, Hořava - Janotka, Melinho, Štěpán - Ordoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.80 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FK Příbram - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Navázat na dobré výsledky ze svých domácích vystoupení budou chtít fotbalisté jedenácté Příbrami proti Jablonci, který by se rád přiblížil k pátému Liberci.

V posledních třech utkáních doma Příbram pokaždé naplno bodovala. Napočtvrté se o to pokusí v zápase se sedmým týmem tabulky. "Musíme především odčinit nepovedený poslední zápas s Olomoucí. Doma jsme letos silní a jestli chceme mít klidné Vánoce, tak ještě nějaké body posbírat potřebujeme," prohlásil trenér domácích Massimo Morales, jehož mužstvo má na sestupové pásmo šestibodový náskok. V sestavě Příbrami budou chybět zranění Oguzhan, Krbeček a M. Štochl.

Hráči Jablonce by rádi v neděli věnovali svému trenérovi Františku Komňackému dárek v podobě vítězství. Zkušený stratég totiž v sobotu slavil 57. narozeniny. "V týmu skloubili zkušenost s mládím, je to vyvážený celek v čele s jedním z nejlepších střelců soutěže Huňou. Právě na něj si budeme muset dát pozor," uvedl Komňacký, jehož tým nastoupí kompletní.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Slavík - Plašil, Müller, Nohýnek, Mišun - Klesa, Borek, Tarczal, Pleško - Huňa, De Oliveira.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Huber, Hamouz - Michálek, Valenta, Loučka, Žofčák - Klapka, Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Pražskou Spartu čeká v neděli další ligový zápas na hřišti třináctých Bohemians. V němž bude chtít dát zapomenout na svou mizérii a vybojovat tři body, čímž by si mohla vylepšit své současné postavení v tabulce.

Klub ze Střížkova se se Spartou utkal již v rámci Poháru ČMFS a pokaždé neúspěšně. Tuto sérii se pokusí tentokrát zlomit. "Už bychom Spartě chtěli dát konečně gól. Určitě to pro nás bude hodně náročný zápas. Před dvěma lety jsme ještě hráli třetí ligu, takže příjezd Sparty je pro nás velkým svátkem," řekl trenér domácích Luboš Urban.

Sparta figuruje v tabulce na pátém místě a na svůj tradiční hlavní cíl, což je získat mistrovský titul, v současné době ztrácí šest bodů. A Letenským velí povinnost vyhrát na hřišti Žižkova, kde má svůj azyl střížkovský tým. S nadcházejícím soupeřem se už Chovancův výběr utkal před dvěma týdny, kdy v osmifinále Poháru ČMFS snadno vyhrál 2:0. Ale nyní očekává kouč Sparty odlišný zápas. "Předchozí utkání bylo typické pohárové, nesrovnatelné s ligou. Soupeře jsme si v něm sice prověřili i s výhledem na nedělní zápas, ovšem dobře víme, že jeho sestava bude jiná, nastoupí v plné síle," říká trenér Jozef Chovanec, jenž zároveň upozornil na sílu soupeře na jeho domácí půdě, z níž se s prázdnou vracely týmy jako Teplice nebo Liberec.

Domácí celek bude postrádat zraněného Kratochvíla a distancovaného Obermajera, zatímco sparťanům bude scházet trojice rekonvalescentů Řepka, Matušovič a Wilfried.
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Winter - Macháček, Lencevič, Horáček, Grznár - Jeslínek, Demeter, Zoubek, Dobeš, Jablonský - Kincl.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kúdela, Voříšek, Hušek, Krob - Kisel, Kladrubský, Vacek, Berger - Kulič, Slepička (Došek).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 3.15 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Slavia Praha - Viktoria Žižkov  (neděle 20:00)
Vedoucí Slavia nastoupí do zápasu se Žižkovem s cílem napravit zaváhání z Českých Budějovic a udržet si stoprocentní bodovou úspěšnost v domácím Edenu, zatímco hosté z opačného pólu tabulky by rádi zaskočili favorita a opustili sestupové pásmo tabulky.

Slavia v minulém kole nezvládla v Českých Budějovicích druhý poločas, když ztratila dvoubrankové vedení a musela se tak spokojit s bodem. Chuť si může napravit v neděli doma, kdy se představí proti předposlednímu Žižkovu. "Podobný výpadek jako v Budějovicích se už nesmí opakovat. Žižkov má nového trenéra, určitě se od něj očekává, že mužstvu dodá nový impulz, ale to by nic nemělo změnit na našem způsobu hry," zdůraznil kouč domácích Karel Jarolím.

Zdeněk Ščasný se stal třetím trenérem Žižkova během této sezony. Návrat do první ligy začal remízou s Libercem. Nyní ho však čeká těžký oříšek. Jeho mužstvo totiž narazí na tým, jenž vede ligu a na domácí půdě ještě neztratil ani jeden bod. "Abychom se Slavií uspěli, musí mít soupeř špatný den a my naopak podat výborný výkon, proměnit každou sebemenší šanci a mít i štěstí," míní Ščasný.

Domácím bude chybět trojice zraněných Tavares, Šmicer a Litteri, kdežto hosté nastoupí možná zcela kompletní. Nejistý start je pouze u Vozábala.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Černý - Janda, Latka, Belaid, Jarolím - Necid, Švento.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Kučera, Pilař, Gabriel, Xavier - Stracený, Procházka, Vozábal, Koukal - Naumov, Švancara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FC Brno  (pondělí 17:15)
Teplice s Brnem dnes uzavřou 14. dějství fotbalové Gambrinus ligy. Obě mužstva, která vyhlašovala před sezonou útok na nejvyšší mety, se aktuálně pohybují v dolní polovině tabulky.

Severočeši nasbírali v posledních pěti zápasech pouze čtyři body. A navíc doma naposledy bodovali v osmém kole, kdy porazili Zlín 2:0. Právě dvě prohry na domácím hřišti bude chtít Plíškův soubor odčinit v zápase proti Brnu. "Brno je ambiciózní a zároveň v nelehké situaci, bude kousat. Jenže my prostě musíme odčinit dvě domácí prohry," řekl teplický trenér Jiří Plíšek.

Tým z moravské metropole si pod vedením nového kouče Aleše Křečka nepřipsal ze dvou zápasů žádný bod. Nejprve prohrál na Slavii, poté doma nestačil ani na Plzeň. Aktuálně jedenácté mužstvo tabulky pokračuje i s Křečkem nepřevsvědčivých výkonech, na Stínadlech se ale pokusí urvat tři body. Kouč Křeček totiž nemíní měnit plán získat do konce podzimu sedm bodů. "Není důvod to měnit. Ještě pořád je ve hře devět bodů. My se o ně musíme porvat, musíme mít zdravé sebevědomí, hlavu nahoře. Vždyť je pořád šance ty body získat. Já věřím tomu, že tým potřebuje výsledkový impuls a že přijde už teď v Teplicích. Proto všichni uděláme maximum," prohlásil trenér Brna.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.60
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha1393132:930
2.Baník Ostrava1382326:1326
3.FK Mladá Boleslav1374220:1425
4.Sparta Praha1373319:1224
5.Slovan Liberec1364319:1522
6.Sigma Olomouc1364318:1522
7.FK Jablonec1354414:1519
8.FK Teplice1344513:1116
9.Viktoria Plzeň1337317:1816
10.1. FC Brno1344514:1516
11.1. FK Příbram1342715:1914
12.České Budějovice1328312:2014
13.Bohemians Praha1341817:2513
14.SK Kladno132478:2010
15.Viktoria Žižkov1322913:228
16.Tescoma Zlín132297:218

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1

1

0

0

Reagovat
Kuchta

taky bych to tak videl...mozna bych na ten Zlin dal 1, poprvy doma pod novym trenerem, nekdy uz se chytnout musej...ale zrovna proti Olomouci to jednoduchy teda nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Banik a Slavka musej!!!

Reagovat
$dolar$

Trapp bohuzel nastoupit nemuze, kvuli cervene karte z minuleho utkani Jinak dneska bychom mohli konecne vyhrat !!! Ale i za remizu bych se moc nezlobil

Reagovat
smazaný uživatel

Baník 3:0 Budějky do polocasu a pak to zase dozenou

Reagovat
stas87

banik-budejky 3:1 a zlin uhra bod

Reagovat
$dolar$

Jakej mental tipoval Plzen- MB 02? Jasna 1 !

Reagovat
smazaný uživatel

zlin:olomouc to zas bude bramboračka

Reagovat
smazaný uživatel

Zlín doma přivítí rozjetou Olomouc, a proto je tip EuroFotbalu 10, Sigma vyhraje 3:1, go, go!! Pohárové příčky nás letos neminou!

Reagovat
božský John

Dneska krom Slávky samý dvojky...

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia by to měla dát, jen se bojim nepřítomnosti Tavarese, uvidíme, jestli ho nahradí třeba ten Cissé.

Reagovat
fantomas

Hlavně ne Latku. Jinak víš, na jak dlouho je Tavares mimo?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, píšou jenom zranění nártu, tam toho může být tolik, že je za týden zpět nebo naskočí až do zimní přípravy...

Reagovat
smazaný uživatel

doma budeme zase hodne utocit,nemyslim si ze zrovna v tomhle zapase nam bude nejak zvlast chybet...

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Budějicím se to bez něj totálně sesypalo. Aby to nebylo jak loni, to se Žižkov dvakrát dostal za půlku a dal tři góly...

Reagovat
smazaný uživatel

slavie dneska musi vyhrat, banik skvele a sparticka musi prohrat se strizkovem..

Reagovat
fantomas

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuješ Bohemku se Spartou?

Reagovat
fantomas

Ne, Slavii, vždy tipuju jen ji.

Reagovat
smazaný uživatel

Strizkov zatim nadhera

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu - ať rozhodčí dává ty žlutý za držení všem nebo nikomu, takhle to zase nevypadá úplně čistě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele