Gambrinus liga preview - 12. kolo

03.11.2007, 10:11, aktualizováno 05.11.2007, 10:53
Previews
Jeden za zápasů podzimu uvidí pražský Strahov, lídr Slavia hostí druhé Teplice. Ostrava jede pro body do Českých Budějovic, Sparta na hřiště posledního Mostu, Mladá Boleslav hostí klesající Zlín, Jablonec v severočeském derby vyzve tabulkou stoupající Liberec.
Slavia Praha - FK Teplice  (sobota 15:45)
V sobotu se na Strahově odehraje šlágr 12. kola Gambrinus ligy mezi vedoucí Slavií a druhými Teplicemi. Pokud chtějí Severočeši vystřídat pražský celek na prvním místě, musí zvítězit aspoň o čtyři branky. Diváci se mohou dočkat i velice útočného fotbalu, který produkují oba týmy. Pozornost bude také upřena na souboj kanonýrů z obou táborů – domácího Stanislava Vlčka a hostujícího Martina Fenina.

Svěřenci slávistického kouče Karla Jarolíma si po ztracené výhře v Liberci v utkání proti Severočechům nic jiného než výhru nepřipouštějí. A také by si rádi zvýšili sebevědomí před nadcházejícím středečním utkání Ligy mistrů s Arsenalem. Slavisté budou spoléhat na velkou útočnou sílu, v posledních dvou domácích zápasech totiž nastříleli Zlínu a Plzni nevídaných deset branek. "Ale i Teplice mají hlavní sílu v útočné fázi, na to si musíme dát pozor. I když možná u nás nastoupí s jediným útočníkem a zesíleným středem," uvažoval kouč Jarolím, který věří, že na tento zápas podzimu si najde cestu více než deset tisíc diváků.

I od Severočechů lze očekávat ofenzivní styl hry. V Praze by rádi navázali na vysokou výhru z uplynulého kola nad Žižkovem, který rozdrtili 4:1. "Kdyby se nám povedlo zopakovat výkony z venku, tak bychom se nemuseli vracet s prázdnou," věřil trenér hostí Petr Rada, podle něhož bude důležité, aby si jeho svěřenci dávali pozor na začátek zápasu, ve kterém Slavia rozhodla většinu svých domácích utkání. Teplicím se na Strahově dlouhodobě nedaří, naposledy si odvezli výhru před sedmi lety.

Do sestavy domácího celku by se měl vrátit kromě Ericha Brabce také Vladimír Šmicer. "Cítím se dobře, věřím, že si proti Teplicím zahraji. Nevím, jestli to bude od začátku. Perfektní to sice není, ale to už nebude asi nikdy. Já mám velkou chuť hrát, bude to skvělý zápas prvního se druhým. Ten zápas je pro nás strašně důležitý, byl bych rád, kdybych mohl týmu pomoci. Záležet ale bude na trenérovi, přece jen jsem měl dva měsíce pauzu, takže to asi bude znát," řekl Vladimír Šmicer. V seznamu marodů jsou nadále Martin Latka, Dušan Švento a Petr Janda, který se ve středu podstoupil operaci zkříženého kolenního vazu. Teplice nastoupí téměř v kompletní sestavě, postrádat budou pouze Ljevakoviče, jenž bude muset atraktivní duel oželet kvůli kartám.

Lepší bilance vzájemných zápasů mluví pro Slavii. Z dvaadvaceti utkání se radovala z vítězství jedenáctkrát, čtyřikrát došlo k dělbě bodů a v sedmi soubojích odešla jako poražena. Výkop je naplánován v sobotu na 15:45, zápas bude živě přenášet ČT4 Sport.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vorel - Dříždal, Suchý, Brabec, Hubáček - Krajčík, Šmicer, Tavares, Pudil - Šenkeřík, Vlček.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Kaufman, Lukáš, Klein, Merzič - Verbíř, Sabou, Doležal, Gašparík - Fenin, Smíšek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Žižkov - Sigma Olomouc  (neděle 10:15)
Na Žižkově se, již tradičně dopoledne v 10:15, střetnou domácí Viktoriáni se svým ligovým sokem, kterým tentokrát bude Sigma Olomouc. Domácí zatím podávají nevyrovnané výkony a potácejí se v sestupových patrech prvoligové tabulky, momentálně se nachází na 15. příčce. Sigma je v tabulce Gambrinus ligy na sedmém místě, s tím, že má stejně bodů jako pátá Boleslav.

Domácí naposledy prohráli v Teplicích vysoko 1:4, předtím ovšem doma dokázali porazit Zlín a tři body budou chtít urvat i tentokrát. Zvláštní motivací hráčům můžou být narozeniny trenéra Grigy. Dnes 46letý kouč připomíná zápas proti Zlínu a podobný výkon očekává od svých svěřenců i proti Sigmě. "K tomu utkání se chceme přiblížit a věřím, že když předvedeme podobný výkon, mohlo by nám to přinést body," řekl Griga.

Olomouc naposledy prohrála v Plzni 0:2 a přišla tak o svou sérii bez inkasované branky. I přesto se dá však očekávat, že Olomouc bude v obraně šlapat a neinkasuje moc branek, pokud vůbec nějakou dostane. Sigma se musí vypořádat s absencí hráčů důležitých pro ofenzivu, kterými jsou Hartig, Melinho, nebo i Michal Hubník. "Komplikace to je, ale nic s tím nenaděláme. Další hráči teď naopak musí přesvědčit, že jsou v kádru oprávněně," nedělá si hlavu s absencemi kouč Pulpit.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Kučera, Kropík, Besta, Šťastný - Stracený, Procházka, Tinga, Kušnír - Švancara, Moughfire
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Jindřišek, Šuškavčevič, Hudec, Randa - M. Knakal, Rossi, Kaščák, Onofrej - Banaczek, Schulmeister
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.90 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Tescoma Zlín  (neděle 17:00)
V rozdílných formách se ocitají týmy Boleslavi a Zlína. Domácí z devíti zápasů prohráli jediný, hosté se za poslední čtyři vyválčili bod. Mladá Boleslav v posledním utkání byla poškozena rozhodčím, proti Zlínu se tak objeví i vyloučený Sedláček. Ve Zlíně začali naplno trénovat brankář Barrnek a záložník Opiela, který by měl pomoci s ukončením střelecké mizérie – za čtyři zápasy jediný gól, a to při debaklu na Slavii 7:1.

Pro domácí to bude příprava na pohárový zápas s Villarrealem, doma ovšem nic extra hráči nepředvádějí. Za pět domácích utkání se pouze dvakrát radovali z vítězství a Zlín nemá v úmyslu být třetím poraženým. Hosté se propadají tabulkou, kamenem úrazu je zakončování. "Snad se to otočí v Boleslavi, odkud se nechceme vracet s prázdnou," věří trenér Pavel Hoftych.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Voříšek, Rolko, Kopic - Sedláček, Rajnoch, Matějovský, Kysela - A. Mendy, Holub, Táborský.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Vidlička, Kroča, Zbožínek, Penner - Šmahaj, Zúbek, Opiela, Zapletal - Malár, Bača.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SK Kladno - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Kladenským se před začátkem soutěže příliš nevěřilo, ale předpovědi se zatím úplně nevyplňují a Kladno patří do klidného středu tabulky, nyní se nachází na desáté příčce. Plzeň je na osmé pozici s patnácti body a domácí ji mohou, v případě vítězství, bodově dotáhnout. Oba týmy by rády v nedělním souboji zvítězily, ovšem Kladno doma neztrácí body a Plzeň prohrála venku již čtyři utkání v řadě.

Kladenským se doma daří, z dosavadních dvanácti bodů rovných deset "udělali" na svém hřišti. Kouč Šilhavý ovšem upozorňuje na slabší obrannou fázi svého mužstva. "Čím víc se o naší obraně mluví, tím víc se jí nedaří. Ale když zase uhrajeme tři body, tak budu stejně spokojený," řekl trenér domácích. Kladno naposledy dostalo na Spartě čtyři branky a odjelo s výpraskem, tentokrát už ale může nasadit do hry Jeslínka s Kúdelou, a tak se dá očekávat zlepšení.

Plzeň sice naposledy porazila Olomouc 2:0, ovšem venku je poloviční a nevyhrává. Ve středu navíc Viktoria vypadla z poháru s druholigovými Bohemians a kouč Levý chystá změny v sestavě. "Pohárový zápas nám naznačil, že někteří hráči nemají potřebnou ligovou výkonnost. Pokud budeme chtít na Kladně uspět, musíme eliminovat jeho výbornou přechodovou fázi," prohlásil trenér hostí.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Bartoš, Killar, Farbák, Čáp - Cigánek, Kúdela, Szabo, Dočkal - Jeslínek, Zachariáš
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Halama, Zakopal, Smola - Fillo, Jarolím, Trapp, Šíma - Psohlavec, Smejkal
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.75 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Do Českých Budějovic po pražské Spartě míří další silný celek - Baník Ostrava. Jihočeši budou chtít napravit dva nepovedené zápasy proti Brnu a naplno bodovat proti favoritovi. Slezané už tři zápasy neochutnali vítězství. Případným ziskem třech bodů by se hosté bodově vyrovnali druhým Teplicím, které ztrácí na čelo již šest bodů.

Jihočeský klub po jedenácti kolech figuruje na jedenácté pozici s dvanácti body. Domácí fotbalisté se během 4 dnů dvakrát střetli s Brnem. Nejprve v rámci ligy, kdy mu podlehli 1:2 a poté v osmifinále Poháru ČMFS, ze kterého odešli opět poražení. V neděli však už chtějí uspět, tentokrát přivítají aktuálně nejlepší třetí celek ligy. "Pro nás je zápas s Baníkem hodně důležitý, Ostrava je pro mě s tím kádrem, který má mančaft na titul," řekl českobudějovický kouč František Straka, jenž nebude moci v sestavě počítat se zkušeným obráncem Homoláčem, ten bude muset pykat za čtyři žluté karty. Pokud by se nakonec Budějovičtí radovali z výhry, tak by se stali druhým týmem, který dokázal zdolat Baník. Zatím se to povedlo pouze olomouckým hráčům.

Hosté již neprohráli čtyři zápasy v řadě za sebou, ale přitom třikrát brali po bodu. Kouč Baníku Karel Večeřa cestuje na jih Čech s cílem odčinit ztracenou domácí výhru nad Mladou Boleslaví. "Poslední duel s Mladou Boleslaví ukázal, že pokud jsme se vrhli do bezhlavého útočení, měli jsme pak problémy v defenzivě. Byly tam výpadky. Pokud chceme zvítězit, musí být náš výkon podstatně vyváženější," konstatoval trenér Baníku Karel Večeřa, jenž bude nadále postrádat na hřišti zkušené Bolfa, Lukeše, Tomašáka a Neuwirtha. Nejistý je start u Tchuře a Marka. Naopak po dlouhé době se do sestavy A-týmu vrací rekonvalescent Adam Varadi, který se v rezervě zaskvěl čtyřmi úspěšnými trefami v utkání proti Brumovu.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Peroutka, Horejš, Hunal, Žižka - Plocek, Vozábal, Hílek, Černý - Radzinevičius, Mrkvička.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Tchuř - Rajtoral, Marek, Otepka, Mičola - Svěrkoš, Magera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.80 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Siad Most - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Souboj o udržení bojujícího Mostu s adeptem na titul, Spartou Praha, nám mimo jiné přinese 13. kolo Gambrinus Ligy. Spartě se vrací Řepka, který si odpykal trest za napadení kameramana České televize a u Tipsportu si můžete vsadit s kurzem 6:1 na to, že bude opět vyloučen. Most je s osmi body poslední, Sparta čtvrtá se ztrátou devíti bodů na vedoucí Slavii, ta zápas s Teplicemi odehrála již v sobotu.

Most naposledy prohrál v důležitém utkání na Bohemians, když nedokázal vstřelit branku a odjel tak poražen 0:1. V neděli se budou Toleski a spol snažit o nápravu výsledku z Bohemky doma se Spartou, nečeká je však nic lehkého, protože Sparta nutně potřebuje tříbodový zisk. Most má velké problémy v defenzivě a poslední dobou často inkasuje po standardních situacích, což proti letenským může být rozhodujícím faktorem utkání. "Čtyři z posledních pěti gólů jsme dostali po standardních situacích, to se nám se Spartou nesmí stát. Každý bod pro nás bude cenný," uvedl trenér Robert Žák, který do utkání nesmí postavit kmenového hráče Sparty Holendu.

Sparta v minulém kole doma rozstřílela Kladno a vyhrát chtějí letenští i tentokrát, potřebují se totiž dotáhnout bodově na čelo ligy. Šanci mají Sparťané více než dobrou, protože Most inkasuje velmi často. "Most je ve složité situaci, za každou cenu potřebuje body. Ale my to máme podobné, chceme se dotáhnout zase na čelo tabulky," řekl Michal Bílek.
Siad Most - pravděpodobná sestava:
Svoboda - Prášil, Hainault, Procházka, Škoda - Andrei, Pilař, Schut, Trubila - Toleski, Bogdanov
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Limberský, Kisel, Sylvestre, Matušovič - Slepička, Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.15 - 3.40 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Brno - Bohemians 1905  (neděle 20:15)
Fotbalisté Brna odehrají během týdne již třetí zápas a rádi by zítra proti Bohemians završili vítězný hattrick. Klub z pražských Vršovic jede do moravské metropole potvrdit svou domácí výhru nad Mostem.

V tzv. anglickém týdnu Brno v minulém kole doma zdolalo České Budějovice 2:1 a ve středu narazilo v rámci domácího poháru na stejného soupeře, s kterým si opět dokázalo poradit a postoupilo do čtvrtfinále. A v neděli by rádo dosáhlo třetího vítězství během jediného týdne. V případě plného bodového zisku by si Moravané upevnili postavení v nejlepší šestce klubů. "Každé vítězství tým psychicky zvedne a nám se poslední dva zápasy vydařily. Chceme se dostat do ještě většího laufu před těžkou sérií na závěr podzimu," přeje si trenér Petr Uličný, jenž ještě před týdnem bojoval o udržení postu hlavního kouče Brna.

K cestě za vítězným hattrickem bude stát nevyzpytatelný tým Bohemians 1905. "Právě zápasy proti papírově slabším celkům bývají ty nejtěžší. Proto si nemůžeme dovolit žádné podcenění. Navíc Bohemka má určitě kvalitní mužstvo, dokladem je i to, že jako jediná zatím dokázala porazit vedoucí Slavii," uvědomuje si Uličný sílu svého nadcházejícího soupeře. "Navíc už se nám po uzdravení hráčů zvýšila konkurence, takže mám konečně příjemné starosti se sestavou. Znovu budeme chtít hrát útočně," dodal kouč domácích.

Petru Uličnému budou v sestavě scházet pouze dva hráči. Tomáš Okleštěk si na tréninku poranil kotník a Martina Živného stále trápí natržený sval.

Klokani se díky výhře nad Mostem v uplynulém kole vyšvihli ze sestupového pásma a rádi by si po nedělním utkání udrželi náskok před posledními dvěma celky v tabulce Žižkovem a Mostem. "Jedeme do Brna s respektem, ale cílem uspět, to znamená bodovat," prohlásil sportovní manažer Bohemians Zbyněk Busta. Z hráčů Bohemians do hry určitě nezasáhne Lukáš, jenž pyká za čtyři žluté karty a zraněné duo Bálek se Šmardou.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Kuncl, Trousil, Pavlík, Siegl - Kalouda, Holek, Polách, Střeštík - Pacanda, A. Besta.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Marek, Rada, Turtenwald, Rychlík - Adam, Slezák, Nikl, Růžička - Polodna, Bartek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (pondělí 17:15)
12. kolo Gambrinus ligy v pondělí uzavře severočeské derby mezi Jabloncem a Libercem. Oba celky toho mají hodně společného. Deset bodů po jedenácti zápasech, změna obsazení na trenérské lavičce v době reprezentační přestávky a právě příchodem nových vůdců přišel náznak vzrůstající formy.

František Komňacký vystřídal v Jablonci Luboše Kozla, který následně odešel dělat asistenta právě do Liberce. Pod taktovkou zkušeného kouče se Jablonečtí zvedají. Dokazuje to domácí remíza s Baníkem a zejména v uplynulém kole si odvezli plný bodový zisk ze Zlína, který byl do té doby doma nepřemožitelný. Tyto výsledky budou chtít potvrdit v domácím prostředí, kde přivítají regionálního rivala Liberec. "Musíme více ohrožovat branku a zapracovat také na útočné fázi a zrychlení přechodu do ofenzivy. Od toho, jak se nám to povede, se bude odvíjet zápas s Libercem. My jsme domácí, proto chceme hrát aktivně a dokázat, že naše současné postavení neodpovídá tomu, kam patříme," řekl kouč Komňacký.

I Liberec se po příchodu nového kouče Ladislava Škorpila rapidně zlepšuje. Návrat zkušeného stratéga se po několika letech na trenérskou lavičku Slovanu skvěle povedl. Z Mladé Boleslavi si totiž odvezl všechny tři body. A o týden později se hráči Liberce v šlágru kola smírně rozešli se Slavií po výsledku 1:1. Nyní zajíždějí do nedalekého Jablonce. Hosté budou spoléhat na spoustu zajímavých poznatků od asistenta Luboše Kozla, který ještě před měsícem byl právě hlavním koučem pondělního soupeře. "Máme dokonalý přehled o jabloneckých hráčích, ale to samo o sobě výsledek nezaručí. Je to vytváření jakýchsi předpokladů, záleží, jak to hráči vstřebají," prohlásil Škorpil, jenž nahradil před třemi týdny nezkušeného Zacha.

Proti Liberci nakonec bude moci nastoupit kapitán Baranek, který na čtvrtečním zasedání disciplinární komise dostal za vyloučení ve Zlíně pouze podmíněný trest na jedno utkání. Komňacký se bude muset obejít bez zraněných dvou hráčů Vošahlíka a Lacigy. V sestavě Slovanu budou scházet marodi Robin Dejmek a Bejbl. Naopak na trávník se vrací kapitán Janů.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Homola, Fukal, Krejčí (Flachbart) - Baranek, Vácha, Klapka, Rilke - Zelenka, Svátek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Šinglár, Košťál, Polák, Petrouš (Janů) - Frejlach, Bílek, Hodúr, Papoušek - Nezmar, Dort (Blažek).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.80 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Slavia Praha1182122:726
2.FK Teplice1172217:823
3.Baník Ostrava1155120:1020
4.Sparta Praha1162316:920
5.FK Mladá Boleslav1144315:1216
6.1. FC Brno1144315:1616
7.Sigma Olomouc114437:816
8.Viktoria Plzeň1143410:1115
9.Tescoma Zlín113448:1513
10.SK Kladno1133517:2012
11.České Budějovice1133512:1512
12.Slovan Liberec112458:1110
13.FK Jablonec112457:1110
14.Bohemians 1905112456:1210
15.Viktoria Žižkov1123615:249
16.Siad Most1115516:228

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
HOST*Zhýralec

Všicni sandime Mostiku, ať on porazí Spářtu (G14). Cheja cheja chej.

Reagovat
HOST*R

jestli bude chytat Vorel, tak jasná 2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*1976

KLOKANI DO BRNA MINIMÁLNĚ PRO BOD. 1-1

Reagovat
HOST*

Vsichni máte černé penisy.

Reagovat
HOST*

a ty ho máš zelený, že...

Reagovat
HOST*

MOST - SPARTA 0:5

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele