Evropská liga - preview odvetných zápasů druhého kola

22.02.2017, 08:54, aktualizováno 23.02.2017, 08:43
Previews
Zbylých třináct osmifinalistů dnes pozná letošní ročník Evropské ligy. Jenom formalitou by odvety druhého kola měly být pro Lyon, Beşiktaş, Rostov a AS Řím, co dělat naopak bude mít Tottenham, který musí dohánět manko z Gentu...
Osmanlispor - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 17:00), první zápas: 0:0
Turecký Osmanlispor dokázal překvapit v prvním zápase na řecké půdě a po bezbrankové remíze si do odvety přiváží slušný náskok především díky skvěle organizované defenzívě. Na druhou stranu nechce doma inkasovat, jinak bude k postupu potřebovat výhru v základní hrací době. Věhlasný řecký celek Olympiakos Pireus je stále považován za mírného favorita na účast mezi šestnáctkou nejlepších, nicméně jednoduchá práce ho rozhodně nečeká.

Domácí výběr po remíze se svým čtvrtečním soupeřem ožil také v lize a dokázal přerušit svou nelichotivou bilanci, když ve víkendové generálce vyhrál na půdě Adanasporu vysoko 5:1. "Pochopitelně předchozí souboj v EL měl pozitivní vliv, kromě kvalitní obrany se nám začíná dařit střelecky a my pevně věříme, že si dobrou pohodu přeneseme i do tohoto utkání, které je pro nás nesmírně důležité," řekl trenér Osmanlisporu Mustafa Reşit Akçay.

Ten by měl mít k dispozici kompletní kádr a doufá, že jeho svěřenci navážou na dobré výkony z evropských pohárů. V předchozích šesti zápasech totiž hned pětkrát zvítězili a pouze jednou remizovali. "Chováme k soupeři velký respekt a víme, že stále má k postupu blíže. Našim úkolem je udržet čisté konto a pokusit se využít některou z nabídnutých šancí. Věříme si, publikum bude našim dvanáctým hráčem," dodal Akçay.

V hostujícím dresu by měl chybět Bruno Viana, naopak svůj padesátý start v EL by si mohl odbýt dvaatřicetiletý paraguayský útočník Óscar Cardozo. Olympiakos je v domácí soutěži znovu velmi suverénní, když se nachází na prvním místě s jednapadesáti body a před druhým Panioniosem má náskok deseti bodů. Avšak minulý zápas na půdě AEK Atény se mu příliš nepovedl, kvůli špatné produktivitě prohrál 0:1.

Hostující kouč Paulo Bento věří, že dokáže se svým výběrem brzy skórovat. "První vstřelená branka by mohla soupeři hodně zkomplikovat plány a my určitě chceme hrát agresivně od samého začátku. Dobře víme, že pokud dokážeme skórovat, tak budeme k postupu blíže než soupeř. První zápas nám jasně ukázal, že se bude jednat o vyrovnaný dvojzápas a šance tak stále vidím padesát na padesát," vyjádřil se realisticky sedmačtyřicetiletý portugalský rodák.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
APOEL Nikósie - Athletic Bilbao  (čtvrtek 19:00), první zápas: 2:3
Bilbao cestuje na Kypr, aby proti domácímu APOELu bránilo španělskou pohárovou čest. Nebude to ale nic snadného, neboť Kypřané už minule ukázali, že jsou zdatným soupeřem, který svou kůži rozhodně nedá levně.

Už v prvním duelu se Bilbau příliš nevedlo. Domácí prostředí, jasná kvalita na jeho straně a pohárové zkušenosti, zkrátka vše hovořilo právě pro Lvy. Baskický celek ale až překvapivě laxně bránil, čehož hosté z Kypru dokázali hravě využít. Vstřelit Lvům dvě branky, to není vůbec špatná bilance. Jistě, stále budou Kypřané doma muset vyhrát a ideálně neinkasovat, ale na to, jakými outsidery byli před prvním utkáním, je jejich současná situace více než dobrá.

A to i vzhledem k formě Bilbaa. Athletic totiž nezvládl ani předchozí kolo LaLigy. Branky Naniho se Simonem Zazou byly až příliš, Bilbao nedokázalo pokořit obranu Valencie ani jednou a kapitulovalo. A aby toho nebylo málo, zranila se mu možná největší zbraň. Hned v úvodu druhého poločasu si poranil stehenní sval Aritz Aduriz, který bude ještě dlouho chybět. Dokáže si Bilbao poradit I bez něj?

Trenér Ernesto Valverde si je jist, že to jeho hráči dokáží. V předzápasovém rozhovoru zmínil: "Máme dost silný kádr na to, abychom si s případnými absencemi poradili. Ztráta Aritze Adurize je sice hodně nepříjemná a nutí nás to k několika změnám, ale jsem si jistý, že to zvládneme. Trochu upravíme schéma, přizpůsobíme ho svému soupeři a hráčům, kteří k dispozici jsou. Chceme vyhrát, nebudeme rozhodně hrát na remízu. APOEL už minule ukázal, jak nebezpečný umí být,” dodal Valverde.

Domácí celek stojí před hodně náročným úkolem. Se španělským týmem se utkalo už v patnácti duelech, ale ani jednou ho neporazilo. Což je statistika, kterou teď musí změnit, pokud chce uvažovat o postupu. Doma se mu ale daří, což ukázal například v minulém kole první kyperské ligy. Poradil si s Limassolem velmi jednoduše a efektivně, když mu nastřílel tři branky. Dokáže to zopakovat rovněž proti Bilbau?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - Legia Varšava  (čtvrtek 19:00), první zápas: 0:0
Ajax bude chtít o svém postupu rozhodnout před vlastními fanoušky a napravit si trochu zklamané zážitky z Varšavy. První duel skončil bez branek, šance obou celků na postup do další fáze jsou tedy stále dost otevřené.

Ajax Amsterdam se v domácí lize snaží tlačit na první Feyenoord Rotterdam, který má před ním stále pět bodů k dobru. Musí ale svou pozornost dělit rovněž na utkání pohárové Evropy, protože právě nyní se rozhodne o jeho další budoucnosti. Ajax jel v minulém utkání do polské Varšavy s cílem vyhrát a být v odvetě klidnější, ale domácí Legia mu zabránila ve skórování. Stačí jí tedy poměrně málo k tomu, aby domácí Nizozemce vyřadila.

Oproti Legii je Ajax jasným favoritem na postup, třebaže v jeho sestavě již není tolik hvězd nebo klíčových hráčů, které jsme vídávali dříve. To ale nic nemění na jeho ambicích a na tom, že jeho dalším cílem je právě postup přes polského soupeře. Opírat se při tom může především o fakt, že venku neinkasoval. Doma se mu naopak daří, v Amsterdam Areně se mu povedlo vyhrát všechny tři pohárové duely v tomto ročníku.

Ajax už Legii jednou z pohárové Evropy vyřadil. Jednalo se o stejnou fázi, jen o dva roky dříve. Tehdy Ajax začínal doma, kde vyhrál těsně 1:0. Mnohem uvolněnější projev předvedl až v odvetě, protože díky dvěma trefám Milika a jedné od Viergevera vyhrál s přehledem 3:0. Dařilo se mu také v Eredivisie, když si naposledy poradil s Vitesse. Jen to utkání v Polsku trenéra Bosze trochu mrzelo.

Před odvetou lodivod Ajaxu zmínil: "Přijeli jsme do Polska vyhrát, protože to je filozofie Ajaxu. Snažíme se hrát na maximum každý zápas a vyhrávat jich co možná nejvíc. Mrzí mne, že se nám nepovedlo Legii vstřelit branku, protože až do oslabení v závěru jsme byli lepší. Nezbývá nám, než se soustředit na druhé kolo a doma konečně ukázat, že si postup zasloužíme. Věřím, že to bude skvělý fotbal s krásným koncem pro naše fanoušky,” přeje si Bosz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.65 - 8.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - RSC Anderlecht  (čtvrtek 19:00), první zápas: 0:2
Zenit není v příliš dobré pozici, protože musí otáčet hned dvougólový deficit z prvního klání. Na své straně ale bude mít podporu domácího prostředí a fakt, že proti belgickým soupeřům doma neprohrává.

Zenit byl pasován na jednoho z favoritů na jasný postup. Zvláště ve chvíli, kdy se měl utkat s belgickým Anderlechtem a coby zkušený účastník pohárů to pro něj nemělo být nikterak náročné. Úvodní duel se mu ale nepovedl a místo toho, aby si ruský celek vybudoval do odvety dobrý základ, nevstřelil svému soupeři ani jednu branku. Místo toho se naopak do jeho sítě trefil hned dvakrát mladík Franck Acheampong, který tak do lepší pozice postavil Belgičany.

Favorit tak překvapivě tápal a má před sebou hodně práce, pokud chce nakonec slavit postup. Zenit má před sebou první domácí utkání roku 2017 a právě k domácímu prostředí s jeho kouzelnou atmosférou se hodně upíná. V Petrohradě se totiž jen málokdy raduje soupeř a stadion Petrovskij je malým talismanem. Dosud v Petrohradě hrálo šest soupeřů z Belgie, ale nevyhrál zde ani jeden z nich. Domácí doufají, že tuto sérii jen prodlouží.

Oba celky mají za sebou už pět společných duelů, z nichž třikrát se radovali Rusové. Belgický celek vyhrál dvakrát a právě ta poslední výhra by mohla mít hodně velkou váhu. Belgičanům se totiž v Rusku nedaří, takže spoléhali především na první utkání. Klíčem v něm bylo kromě jiného také neinkasovat. Anderlecht zatím v Rusku prohrál pět utkání a vyhrál jen jednou. Zenit má doma výbornou formu a těžko se mu dávají góly, protože za dosavadní tři duely v tomto pohárovém ročníku dostal jen jeden gól a devět jich nastřílel.

Se střelbou gólů ale Belgičané problémy nemají. V posledních duelech dokázali dát dvě branky Zenitu a v domácí soutěži byli mnohem sdílnější. Po čtyřech gólech do sítě Zulte Waregem se jim povedlo dát čtyři góly také v minulém kole. I díky dvěma gólům mladého záložníka Youriho Tielemanse se Anderlecht radoval z kanonády proti domácímu Oostende. A trenér Renér Weiler byl samozřejmě na své hráče patřičně pyšný. I on si ale uvědomuje, že ještě není vše hotovo.

Před duelem se Zenitem lodivod Anderlechtu prohlásil: "Zenit patří mezi skvělé týmy a především na domácí půdě se jim daří. Víme o tom belgickém prokletí, ale právě to je pro nás další velkou motivací. Máme lepší výchozí pozici a pokud předvedeme podobně jistý výkon i v Rusku, postoupíme. Doufám, že naše fanoušky potěšíme, protože porazit a vyřadit favorita by bylo velkou senzací,” dodal zkušený trenér Weiler.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.20 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Villarreal CF  (čtvrtek 19:00), první zápas: 4:0
Před Villarrealem stojí téměř nemožný úkol. Doma totiž od AS Řím dostalo čtyři branky a samo se netrefilo ani jednou. Hráči Žluté ponorky se ale odmítají vzdát a naopak věří, že se zázraky alespoň ve fotbale občas stávají.

Asi jen málokdo si myslel, že by utkání dvou podobně silných a zkušených týmů mohlo skončit až tak jednoznačně. Villarreal doma hostil italské AS Řím a věřil si. V prostředí El Madrigal se mu dařilo a třebaže jeho forma z posledních týdnů nebyla ideální, evropské poháry jsou přeci jen o něčem jiném. Jenže Žlutá ponorka narazila na "faktor Džeko”. Edin Džeko měl opět jednu ze svých silných chvil a hattrickem pomohl AS k jasnému rozhodnutí.

Villarreal v Římě hrál jen jednou a prohrál zde 2:1, což mu tehdy stačilo k těsnému postupu. Dnes by mu tento výsledek ale rozhodně do karet nehrál. Římané mají navíc téměř kompletní tým, ve kterém schází jen dlouhodobě zraněný záložník Alessandro Florenzi, jinak může trenér Luciano Spalletti počítat se všemi hráči. Vzhledem k náročnému programu AS se dá očekávat, že nastoupí i hráči z lavičky.

Jedním z nich je například brazilský obránce Juan Jesus, který se přes základní trojici do hry moc často nedostává. Jesus ale varuje, že Villarreal ještě není odepsaný. "Villarreal je velmi dobrý a silný tým. Zvládli jsme první utkání na jedničku a vedli jsme si výborně, ale ještě není konec. Musíme naši roli zopakovat a podat podobně dobrý výkon. Každý zápas musíte brát jako jeden samostatný příběh. My uděláme maximum pro to, aby si diváci náš fotbal užili a nehodláme nic podcenit jen proto, že jsme zvládli první utkání,” dodal obránce Juan Jesus.

Vlci zvládli rovněž minulé kolo Serie A, přičemž i zde se dalo hovořit o velmi kvalitním a překvapivém výsledku. S Býky z Turína si AS poradilo hravě 4:1, což ho udržuje stále na průběžné druhé příčce Serie A. Villarreal je na tom ve španělské LaLize trochu hůř. V minulém kole si sice spravil náladu a vyhrál nad Realem Sociedad San Sebastian díky gólu z nastavení, ale stále mu patří až 6. příčka s náskokem jen čtyř bodů na 7. Eibar.

Trenér Fran Escriba může počíttat s téměř kompletním kádrem, do něhož se napevno vrátil také Roberto Soldado. Zraněn je jen Sansone, který má svalové potíže. Trochu ho ale straší fakt, že jeho tým v Itálii ještě nikdy nevyhrál. A teď se jeho tým vzpamatovává z nejtěžší porážky v evropských pohárech za celou svou historii. I když je jejich pozice hodně nevýhodná, hráči si stále věří a přejí si alespoň zachovat tvář.

Obránce Jaume Costa na tiskové konferenci prohlásil: "Je téměř nemožné, abychom s tímto výsledkem postoupili. Víme, že nás čeká náročné a těžké utkání, ale jsme odhodláni zachovat si naši hrdost a potěšit naše fanoušky. Vložíme do toho všechno a uvidíme, kam se dostaneme. Teď je všechno proti nám, ale právě v té chvíli to nesmíme zabalit. Řím je velmi dobrý soupeř, který nám minule jasně ukázal své silné stránky. Víme, že je prakticky nemožné otočit to v náš prospěch, ale pokud nevěříte, nikdy ničeho nedosáhnete,” uvědomuje si zkušený obránce Villarrealu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.85 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Beşiktaş JK - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 19:00), první zápas: 3:1
Naposledy se Hapoelu Beer-Sheva jednoduše nepodařilo navázat na své výsledky ze základních skupin Evropské ligy. V Istanbulu bude muset vstřelit minimálně tři branky, aby si uchoval naději na postup, a to bude proti tamnímu Besiktasi dozajista velký problém. Kara Kartallar zkrátka mají vše ve svých rukou.

V podstatě domácí minulý týden ukázali, že ne nadarmo byli na podzim opravdu blízko k postupu do osmifinále Ligy mistrů. I když do přestávky ještě v Izraeli bylo vše vyrovnané, druhý poločas vyšel daleko lépe jim. A především závěrečná trefa v nastavení jejich šance na osmifinále Evropské ligy ještě zvýšila.

Ve Vodafone Aréně se zkrátka nestřílí tři branky každý den. A jen ten největší skeptik asi nevěří v konečný úspěch Besiktase, který by si měl situaci pouze pohlídat. "Máme za sebou polovinu práce," upozorňoval domácí kouč Senol Günes. "Chceme si zápas užít a zužitkovat naši výhodu. Musíme projít dál přes toto kolo."

Podíváme-li se na konkrétní statistiky, zjistíme, že Günesův celek v rámci evropských pohárů neprohrál před vlastními fanoušky už šestkrát v řadě. Přitom jeho soupeř venku za stejné období zvítězil jen v jednom případě. A s izraelskými kluby Besiktas navíc v pěti duelech ještě nepadl. I v tomhle ohledu mu hraje zkrátka vše do karet.

Domácí stratég nehodlá připustit žádnou blamáž. Své svěřence bude pečlivě vyzývat k maximální soustředěnosti. "Naše sebeuspokojení bude znamenat negativa. Můžeme vyvíjet tlak, můžeme držet míč. To by měly být naše výhody," dodával. "Sebemenší nedbalost by s sebou mohla přinést trest. Doufám, že odvedeme dobrou práci a získáme dobrý výsledek."

Hapoel prožívá v tuhle chvíli jednu z nejpovedenějších sezón ve své historii a je jen otázkou, jak moc vážně tuhle odvetu bude brát, protože v domácí soutěže tvrdě bojuje o obhajobu ligového titulu. Dá se říci, že v turecké metropoli prostě nebude mít co ztratit. Generálka na odvetu mu navíc nevyšla podle představ, na půdě Hapoelu Haifa jen remizoval.

Hostující kouč Barak Bakhar si uvědomuje, že jeho tým čeká hodně těžký úkol. Každopádně naděje umírá poslední, to ví i on sám. "Besiktas má tak kvalitní kádr, že je jedno, s kým nastoupí. Tak jako tak nebude chtít doma ztratit," říkal. "Všichni myslíme jen na tenhle zápas. A já doufám, že v evropských pohárech nebude naším posledním."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.76 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KRC Genk - Astra Giurgiu  (čtvrtek 21:05), první zápas: 2:2
Hráči belgického Genku si do domácí odvety přivezli slušnou pozici po remíze 2:2 a nyní se pokusí postoupit mezi šestnáctku nejlepších přes rumunskou Astru. Na její půdě dvakrát během zápasu vedli, ovšem rumunský soupeř vždy srovnal krok, druhou vyrovnávací trefu zaznamenal v poslední minutě zásluhou japonského záložníka Takayukiho Seta. Domácí celek je považován za favorita, ovšem soupeř několikrát dokázal, že umí překvapit.

Genku se v poslední době celkem slušně daří v domácí soutěži, kde už čtyřikrát v řadě neprohrál a získal solidních osm bodů. Naposledy přivítal konkurenční Charleroi a rozešel se s ním smírně po výsledku 1:1. V tabulce se však momentálně nachází až na sedmé pozici s dvaačtyřiceti body a jeho ztráta na vedoucí Anderlecht s Clubem Bruggy činí již hrozivých třináct bodů. Toto horší postavení může nahradit postupem do osmifinále EL.

Astra s každým přibývajícím utkáním v této sezóně roste, v letošních dvou ligových duelech získala plný počet šesti bodů po výhrách 1:0 nad Târgu Mureş i Viitorul Constanţa a v tabulce se posunula na sedmé místo s pětatřiceti body. V rumunské lize drží vítěznou šňůru pěti zápasů v řadě a její dobrou formu sleduje i trenér Genku Albert Stuivenberg. "Náš soupeř hraje mnohem více zodpovědně i s větším sebevědomím, než na začátku sezóny," řekl úvodem krátce.

Dále upozorňuje na velmi dobrou bilanci Astry ve venkovních zápasech. "V základní skupině v prvních dvou utkáních prohrála a nikdo s ní nepočítal, jenže venku hraje s mnohem větší lehkostí a není tolik svázaná, proto se sem dokázala probojovat. První zápas naznačil, že čelíme hodně houževnatému a nevyzpytatelnému protivníkovi, proto za každou cenu nesmíme nic podcenit," dodal Stuivenberg s velkou dávkou opatrnosti.

Ani jeden ze čtvrtečních soupeřů ještě nikdy nepostoupil do osmifinále EL. Genk rozhodně chce prodloužit úspěšnou letošní bilanci domácích utkání na evropské scéně, ve všech šesti případech zvítězil. "Je to pouze statistika a nedá se na ni vždy spoléhat. Jedna chyba nás může psychicky poslat dolů, proto musíme držet koncentraci od první minuty. Vzhledem k situaci je cíl jasný - tedy postup, vyřazení by bylo velkým zklamáním," dodal závěrem stratég KRC.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.00 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Kodaň - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 21:05), první zápas: 2:1
Ludogorec si po poměrně úspěšně zvládnuté základní fázi Ligy mistrů určitě hodně věřil na postup do osmifinále Evropské ligy před Kodaň. Jenže ani dánský celek neztratil nic za svého podzimního elánu a první zápas zvládl lépe on. A před vlastními fanoušky potřebuje jen uhájit jednobrankový náskok získaný z bulharské půdy.

Aby přitom svěřenci kouče Georgiho Dermendžieva měli šanci na postup, budou muset na půdě soupeře vstřelit dvě branky. Což je poměrně hodně nepříjemné zjištění. "Máme ještě devadesát minut. Uděláme vše, co je v našich silách," nevzdával se hostující stratég. "Naposledy jsme inkasovali gól hned na začátku, což narušilo naší hru."

Letošní bilance dánského mistra je prostě úctyhodná. Všudy všeho v mistrovských nebo pohárových zápasech prohrál jen jednou jedinkrát, a to v rámci Ligy mistrů na půdě Leicesteru. Nepřišlo si na něj v milionářské soutěži ani Porto nebo Club Bruggy. I domácí soutěž v tuhle chvíli suverénně ovládá.

Nic na tom nezměnil ani víkendový mač s v tuhle chvíli největším konkurentem Bröndby, s nímž doma jen remizoval. "Myslím si, že Kodaň bude hrát hlavně dobře v obraně. Ale bude se také snažit hrát směrem dopředu. Musíme být připraveni," dodával Dermendžiev, jehož mužstvo v evropských pohárech nevyhrálo už osmkrát v řadě.

Domácí obránce Tom Högli a záložník William Kvist budou den po tomto utkání slavit narozeniny. Pro ně by byl tím nejlepším dárkem zajisté postup do další fáze, každopádně druhý jmenovaný nebude moci zasáhnout do hry podobně jako slovenský záložník Ján Greguš. Oba jsou vykartovaní. A to jsou poměrně citelné ztráty v záložní řadě.

Kodaňský trenér Stale Solbakken přiznal, že má trošku zamotanou hlavu s tím, koho na trávník nakonec pošle. "Můžu využít Johanssona, Keitu nebo Toutouha, jenže ať už vyberu kohokoli, nikdo toho ve středu pole moc neodehrál," vysvětloval a dodával, že klidně může dojít ke změně herního systému se třemi obránci a pěti záložníky.

Pokud by však Kodaň nedokázala přejít aktuální problémy, bylo by to pro ní zajisté velkým zklamáním. Už jen proto, jak dobře má tenhle dvojduel rozehraný a že doma letos v šesti utkáních v rámci evropských pohárů ještě neinkasoval! "Nepostavíme obranný val. Potřebujeme se vysunout a soupeře napadat," prozradil taktiku Solbakken.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Olsen - Ankersen, Jörgensen, Johansson, Augustinsson - Kusk, Matič, Toutouh, Falk Jönsson - Cornelius, Federico Santander
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Stojanov - Minev, Palomino, Moti, Natanael - Djakov, Anicet Abel - Misidjan, Marcelinho, Wanderson - Jonathan Cafú
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.73 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Šachtar Doněck - Celta Vigo  (čtvrtek 21:05), první zápas: 1:0
Šachtar Doněck je poslední dobou suverénní a ani delší herní pauza mu v prvním utkání s Celtou nepůsobila větší problémy. Před hostující Celtou Vigo stojí velká výzva, protoze musí na Ukrajině vyhrát a nejlépe neinkasovat.

Šachtar má před duelem, který se odehraje ve čtvrtek večer na Metalist Stadium v Charkově, všechny trumfy v rukou. V prvním duelu se mu na půdě španělské Celty Vigo podařilo neinkasovat a ještě vstřelil jediný gól utkání, takže má k postupu mnohem blíž než jeho soupeř. K tomu můžeme připočíst zkušenosti a kvalitu, které jsou rozhodně na straně Ukrajinců, zatímco Celtu trápí v posledních týdnech forma.

Šachtar neměl před prvním utkáním na stadionu Balaídos vůbec snadnou situaci a vzhledem k jeho nerozehranosti bylo otázkou, jak hráči zvládnou zápasové tempo. Tým trenéra Fonsecy si ale poradil a jediný gól Gustava Blanca rozhodl. Teď hráči Šachtaru usilují o již desáté vítězství v tomto ročníku evropských pohárů v řadě, což je extra motivace. Jediným strašákem by mohla být snad jen statistika, kterou má Šachtar proti španělským soupeřům.

Za dosud odehraných 24 vzájemných zápasů s týmy z LaLigy jich vyhrál jen pět. V evropských pohárech se ale může v této sezoně pyšnit skvělými výsledky, a to zvláště doma. Všech pět domácích zápasů Ukrajinci vyhráli a jejich celkové skóre je neméně impozantní: 15 vstřelených branek k nule. Šachtar Doněck je v této sezoně neporažen už 26 zápasů ve všech soutěžích dohromady, což teď Celta Vigo musí změnit, pokud chce postoupit.

A to bude hodně těžké. Hostující Celtě nebude k dispozici jkeden z pilířů, distancovaný záložník Nemanja Radoja. Navíc španělský celek trápí výpadky formy, za posledních pět odehraných duelů brala Celta tři body jen jednou! V minulém kole si totiž dokázala poradit až překvapivě snadno s Osasunou, které nasázela na svém stadionu tři branky díky zásahům Sista, Sáncheze a Aspase. A výkon svých hráčů si před klíčovým utkáním na Ukrajině pochvaloval i trenér.

Mladý stratég Eduardo Berizzo zmínil: "Připravujeme se na jeden z nejtěžších duelů sezony. Stojíme proti hodně silnému soupeři, což jsme poznali už v prvním utkání. Šachtar dokáže potrestat jakékoli zaváhání, takže mu nesmíme dát moc prostoru. Bude to hodně těžké, ale děláme maximum pro to, abychom postoupili. Chceme se vrátit do Španělska s postupem."

"Pevně věříme ve své schopnosti a pokud budeme dostatečně odhodlaní, můžeme zvrátit věci v náš prospěch. Jen musíme věřit v sami sebe a sílu kolektivu. Tohle je pro nás rozhodující chvíle a my si ji chceme užít,” míní trenér Berizzo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.05 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - KAA Gent  (čtvrtek 21:05), první zápas: 0:1
O třech osmifinalistech Evropské ligy je již díky středečním předehrávkám jasno, zbylých třináct postupujících nyní odhalí čtvrteční večer. Jedním z favoritů na celkové prvenství je i Tottenham Hotspur, který ovšem musí v domácí odvetě proti belgickému Gentu dotahovat překvapivé jednobrankové manko...

Londýnský celek si v posledních týdnech procházel drobnou výsledkovou krizí, během níž si vedle zmíněné prohry v Belgii připsal také neúspěšná ligová vystoupení s Liverpoolem či Sunderlandem. O poznání lepší již bylo víkendové utkání FA Cupu na půdě druholigového Fulhamu, které Tottenham především zásluhou hattricku Harryho Kanea suverénně opanoval a postoupil již do čtvrtfinále. Nyní musí tým Mauricia Pochettina bezpodmínečně zvítězit znovu a po úvodní porážce 0:1 navíc z pohledu Spurs nesmí jít o jednobrankovou výhru s inkasovaným gólem.

Zatímco před prvním zápasem s Gentem byl argentinský manažer Kohoutů ke svým hráčům shovívavý a dopřál téměř nejsilnější možné základní sestavě šanci předešlý nezdar s Liverpoolem odčinit, nyní již svou typicky tvrdou kritikou nešetřil. "Stačilo z našeho zápasu proti Gentu vidět prvních padesát vteřin a ani nemusíte být geniální, abyste poznali, že se nám nebude dařit, protože jsme nebyli soustředění. V tu chvíli pak bylo velmi obtížné s tím něco dělat - změnili jsme v poločase rozestavení, aby se hráči zvedli, ale bylo to už nemožné."

"Gent mě vůbec nepřekvapil. Hráli jsme špatně a soupeř byl zkrátka lepší," nehledá Pochettino žádné výmluvy. "Dívali jsme se na řadu jejich zápasů a věděli o jejich přednostech. Jestli mě něco překvapilo, tak to byl výkon mého týmu. Zítra (ve čtvrtek) si budeme vědomi, jakým způsobem hrají, a je jen na nás, abychom ukázali, že se chceme probojovat do dalšího kola. Před týdnem jsme nehráli tak dobře, jak umíme a nyní máme šanci výsledek v odvetě otočit. Cítíme se znovu sebevědomí, obzvláště po víkendu, a nemůžeme se už tohoto zápasu dočkat."

Na dotaz, zda svým hráčům naordinoval do tréninku i nácvik pokutových kopů, Pochettino rázně odpověděl: "Ne, doufám, že na žádné penalty ani nedojde. Klidně si můžeme vyzkoušet stovku penalt před prázdným stadionem, ale když pak dojde na ten klíčový moment před devadesátitisícovým publikem, stejně se začnete klepat. Penalty nejsou o nácviku, jde o sílu osobnosti, charakter a přesvědčení, že svůj kop proměníte," vysvětluje argentinský kouč, který se ve čtvrtek může těšit z takřka kompletního kádru vyjma zraněného dua Lamela - Rose.

Co se týče diváckého osazenstva, Pochettinův příklad se nejspíše vyplní. Tottenham totiž své zápasy v pohárové Evropě kvůli postupné demolici White Hart Lane v rámci příprav na stavbu nového stadionu odehrává ve Wembley a střetnutí s Gentem by mělo být vyprodáno. Spurs v tomto svatostánku dlouho nedokázali uspět a prohráli zde také zápasy Ligy mistrů proti Monaku s Bayerem Leverkusen, což je nakonec stálo postup do osmifinále milionářské soutěže.

Tuto "kletbu" Pochettinova družina alespoň zlomila v závěru skupinového fáze proti CSKA Moskva a nyní nutně potřebuje na svou první zdejší výhru v sedmi zápasech navázat i proti Gentu. Jak navíc poznamenal nejlepší střelec Spurs Harry Kane, s každým dalším zápasem se Tottenham ve Wembley zlepšuje a zvyká si na nové prostředí, což by mu mohlo přijít k duhu i v případném semifinále a finále FA Cupu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.75 - 11.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Rostov  (čtvrtek 21:05), první zápas: 0:4
Bez reálné naděje na postup i bez klíčového záložníka Bořka Dočkala půjdou Sparťané do čtvrteční odvety druhého kola Evropské ligy s Rostovem. V prvním utkání v Rusku vzal letenskému celku šanci debakl 0:4, zatímco český reprezentant bude chybět kvůli jednání o přestupu do Číny. Pro hostující celek by tak odveta měla být pouhou formalitou.

Sparta sice situaci kolem Dočkala nekomentovala, jeho odchod do klubu Che-nan Ťien-jie je však na spadnutí. Před týdnem vedení Pražanů ještě nabídku vzhledem ke sportovním ambicím odmítlo, po debaklu z Rostova ale změnilo názor. Číňané navíc nabídku zvýšili a údajně jsou připraveni zaplatit až 230 milionů korun.

Pro sparťany by to bylo citelné oslabení nejen před odvetou, ale i pro zbytek sezony. Osmadvacetiletý Dočkal je totiž se šesti asistencemi nejlepším nahrávačem Evropské ligy a stejné statistice vládne i v součtu posledních tří ročníků české nejvyšší soutěže.

Navíc kdyby z přestupu nakonec sešlo, bývalý hráč Slavie, Liberce, Konyasporu nebo Rosenborgu by se nestihl vrátit včas, aby se na duel s Rostovem stihl připravit. Chybět bude rovněž záložník Tiémoko Konaté, který byl v prvním zápase po druhé žluté kartě po pouhé půlhodině hry vyloučen.

Na Letné proto v zázračný obrat a postup příliš nevěří. "Je to pro nás těžké, neřešitelné. Ale to je prostě fotbalový život. Někdy porazíte Southampton, Beer Ševu, Inter Milán a někdy prohrajete v Rostově a remizujete v Brně. Musíme zvednou hlavy a jít dál," prohlásil po úvodním utkání brankář Tomáš Koubek.

Sparta, která dosavadním vystoupením na evropské scéně vydělala zhruba 150 milionů korun, proto bude hrát především o čest a udržení domácí neporazitelnosti v pohárech. V probíhající sezoně na Letné čtyřikrát vyhrála a jednou remizovala. Naopak Rostov ještě venku nezvítězil. V Praze se tím však příliš stresovat nemusí, protože do osmifinále ho posune i porážka 0:3.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Holek, Michal Kadlec, Costa - Néstor, Sáček, Vácha, Čermák, Juliš - Lafata
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Medveděv - Mevlja, Navas, Granat - Kalačov, Noboa, Gatčan, Jerochin, Kudrjašov - Bucharov, Poloz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.36 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Borussia Mönchengladbach  (čtvrtek 21:05), první zápas: 1:0
Fotbalisté Borussie Mönchengladbach z velmi těžké skupiny, do které jim los nadělil giganty Barcelonu a Manchester City, dle očekávání nepostoupili, avšak díky třetímu místu si Hříbata zajistila postup do vyřazovací části Evropské ligy.

V domácí soutěži to však byla na podzim od Gladbachu bída, což na konci prosince ztrátou místa odnesl i jinak populární kouč André Schubert. Toho na trenérské sesli nahradil Dieter Hecking, jenž byl nezaměstnaný od svého odvolání z Wolfsburgu.

Tomu se v novém angažmá v Bundeslize daří a Borussia postupně stoupá německou tabulkou, avšak úvodní utkání šestnáctifinále Evropské ligy se Heckingovým svěřencům nepovedlo. Hříbata přivítala v Borussia-Parku Fiorentinu, a byť měli Stindl a spol. proti italskému soupeři množství šancí, žádnou se domácímu celku využít nepovedlo a v současnosti osmé mužstvo Serie A tak díky krásnému přímáku Bernardeschiho ze závěru první půle v Německu zvítězilo 1:0.

Heckingův celek tak musí na italské půdě vstřelit gól, v čemž by mu mohl pomoct Raffael. Brazilský útočník a hlavní ofenzivní eso mužstva z Porýní je po zdravotních problémech konečně fit a bude připraven na utkání.

Jeho konkurentem na druhé straně barikády tak zřejmě bude Nikola Kalinič - chorvatský forvard nastoupil v základní sestavě i v posledním ligovém utkání na hřišti AC Milán a trenérovi se za důvěru odvděčil jediným gólem hostí - ten však Viole na body nestačil, neboť Rossonerri zápas vyhráli 2:1.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Salcedo, Gonzalo, Astori - Tello, Vecino, Cristoforo, Olivera - Iličič, Bernardeschi - Kalinič
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Korb, Christensen, Verstergaard, Wendt - Kramer, Dahoud - Hazard, Johnson - Stindl, Raffael
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.40 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Lyon - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:05), první zápas: 4:1
Olympique Lyon má před domácí odvetou více než dobré postavení a chce před vlastními fanoušky zpečetit svůj postup do další fáze. I když by to podle výsledku mohlo vypadat opačně, Alkmaar ale ještě neřekl své poslední slovo.

Další z utkání, která se po prvním střetu zdají být rozhodnutá, hostí Lyon. Tomu se první duel v Nizozemsku výjimečně dobře povedl a ani inkasování jedné branky jej zase tak mrzet nemusí. Hosté totiž v Alkmaaru nasázeli rovnou čtyři přesné trefy a herně domácí prakticky pořád převyšovali. Hlavním katem se na AFAS Stadion stal Alexandre Lacazette, který si ve spolupráci s Fekirem užíval utkání a vstřelil dvě branky.

Před utkáním byl francouzský celek ještě dost kritizován za své výkony, ale vedení klubu se trenéra Génésia snažilo uklidnit. Jak je vidět, vysoká výhra zapůsobila pozitivně na celý kádr, který další čtyři góly vstřelil také dalšímu soupeři. Tím byl Dijon a také toto utkání mělo svého dvougólového střelce. Záložník Corentin Tolisso se prosadil dvakrát, po jedné brance přidali Lacazette a Fekir. Lyon ale neměl utkání tak jednoduché a musel otáčet negativní výsledek ještě deset minut před koncem zápasu!

I proto byl trenér Bruno Génésio na své hráče hrdý a žádal je, aby něco podobného předváděli dál. "Před utkáním s Alkmaarem bylo důležité, abychom si zachovali dobrou formu a vyhráli. Zvláště si ale cením reakce mých chlapců, kteří prohrávali, ale ani tehdy se nesložili. Něco podobného by teď rád předvedl Alkmaar, takže jsme si na vlastní kůži mohli ověřit, že ani vedení není všechno. My chceme k utkání přistoupit odpovědně a potěšit své fanoušky postupem. Máme pro to všechny předpoklady,” míní trenér Génésio.

Lyon má na své straně také statistiky, protože proti nizozemskému celku za 11 dosud odehraných duelů prohrál jen dvakrát. Alkmaar prohrál s francouzským oponentem ze čtyř utkání teprve poprvé. Od konce ledna tohoto roku se mu ale příliš nedaří a jeho forma má klesající tendenci. V rámci Eredivisie mu patří až páté místo s náskokem pouhých tří bodů na osmé Vitesse. A na trenéra Johna van den Broma se snáší stále více kritiky.

Tu mu moc neulehčilo ani minulé kolo první nizozemské ligy, které pro AZ Alkmaar skončilo jen remízou. AZ sice v Tilburgu nad místním Willem II vedlo po brance Derricka Luckassena, jenže v nastaveném čase mu radost ze tří bodů sebral Erik Falkenburg, který srovnal na konečných 1:1. Dokáže Alkmaar I přes výpadky formy v Lyonu zázrak, nebo si domácí cenný postup do další fáze pohodlně pohlídají?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.25 - 7.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Manchester United  (středa 18:00), první zápas: 0:3
Poněkud netradičně již ve středu zavítá Manchester United do Francie, aby proti St. Etienne stvrdil účast v osmifinále Evropské ligy. V úvodním zápase na Old Trafford totiž Rudí ďáblové triumfovali zásluhou hattricku Zlatana Ibrahimoviće 3:0, a tak se zdá, že je již o postupujícím rozhodnuto. Domácí však jistě flintu do žita házet nebudou a United v zájmu nabitého zápasového programu mohou být nuceni sáhnout k početnější obměně základní sestavy.

Do Francie například vůbec neodcestoval kapitán Wayne Rooney, což jen podnítilo mediální spekulace o jeho možném lukrativním přestupu do Číny. Pověstný olej do ohně ke všemu přilil manažer José Mourinho, který na tiskové konferenci odmítl garantovat, že Rooney zůstane hráčem Manchesteru i po příštím týdnu.

Dalším mírně překvapivým absentérem ve středečním kádru United je levý bek Luke Shaw, jenž po návratu z vážné zlomeniny nohy marně hledá skulinku, jak se dostat zpět do základní sestavy a od listopadu naskočil pouze do zápasu FA Cupu s Wiganem. "Zůstává v Manchesteru, protože počítám s Daleym Blindem, Marcosem Rojem a Matteem Darmianem. Ti všichni hrají na postu krajního beka podle mých představ," vysvětluje Mourinho.

"Luke si na svou šanci musí počkat. Musí na sobě ještě více pracovat, protože já nikomu nedávám nic zadarmo," pokračuje neúprosně portugalský manažer. "Všichni musí každý den tvrdě dřít a podávat dobré výkony, (Luke) si musí počkat, protože momentálně za ostatními zaostává. Potenciálně má řadu kvalit, kterých si cením, ale jedna věc je potenciál a druhá pak ukázka svého umění na hřišti podle mých představ," uzavřel Mourinho s poznámkou, že jako vzor může v tomto ohledu Shawovi posloužit Henrik Mchitarjan, který si stejně tak prošel fází bez pravidelné porce minut a nyní již patří k ofenzivním tahounům United.

Hosté za sebou mají úspěšně zvládnuté osmifinále FA Cupu, když triumfovali na půdě druholigového Blackburnu 2:1, a po vystoupení v St. Etienne je o víkendu čeká výjezd do svatostánku Wembley kvůli finále Ligového poháru proti Southamptonu. Vzhledem k stále se zlepšující formě United je tak stále ve hře i snový zisk tří pohárových trofejí. Jestliže Mourinhův tým hodlá opravdu uspět na všech frontách, bude k tomu zapotřebí odehrát v nadcházejících třech měsících celých pětadvacet utkání, což vyžaduje značnou míru rotace a využití širšího kádru. A právě zde mohou upírat své naděje domácí hráči St. Etienne...

Trenér francouzského celku Christophe Galtier po zápase v Anglii cítil křivdu, neboť jeho svěřenci podali srdnatý výkon a dva ze tří gólů inkasovali po sporných rozhodnutích rozhodčího Královce. Nyní již kouč St. Etienne vyhlíží bouřlivou atmosféru na Stade Geoffroy-Guichard a možné zaskočení favorita. "Začínáme s tříbrankovým handicapem, ale ani to není nepřekonatelné. Máme v zádech napěchovaný stadion, atmosféra bude vážně omračující."

"Vytvoříme si další šance a tentokráte je už musíme využít. Zároveň bude nutné udržet útok Manchesteru na uzdě," pokračuje Galtier především v souvislosti se Zlatanem Ibrahimovićem, který má právě na St. Etienne pifku již dlouhodobě. Během působení v PSG totiž švédský ostrostřelec nasázel nebohým Les Verts v třinácti zápasech čtrnáct branek a tuto špičkovou bilanci ještě navýšil zmíněným hattrickem z minulého týdne. "Nevím, co to ve Zlatanovi je, ale hraje proti nám opravdu rád. Ne každý dokáže v evropských pohárech nasázet hattrick, byť mu k tomu dopomohla řada rozhodnutí, která mu šla na ruku."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.76 - 3.40 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fenerbahçe SK - FK Krasnodar  (středa 18:00), první zápas: 0:1
Odvetné zápasy prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy začínají netradičně už ve středu, na programu jsou hned tři duely. Jedním z nich bude souboj tureckého Fenerbahce s ruským Krasnodarem a právě v tomto utkání se očekává největší drama o vstupenku mezi šestnáctku nejlepších. Domácí favorit musí dohánět jednobrankové manko z ruské půdy, v Krasnodaru nedokázal skórovat a teď ho tak v Istanbulu čeká hodně těžká práce.

Domácí výběr nemá v poslední době úplně nejlepší formu, z pěti předchozích střetnutí zvítězil pouze jednou. V lize mu momentálně patří až čtvrté místo se sedmatřiceti body a na vedoucí Besiktas má ztrátu deseti bodů. Generálka na duel proti ruskému soupeři mu příliš nevyšla, s Kasimpaşou se rozešel smírně po bezbrankovém výsledku. Zvítězit nedokázal ani v předchozím kole, když na půdě Bursasporu získal bod v poměru 1:1.

O jediný gól prvního utkání v Krasnodaru se již po necelých čtyřech minutách postaral Victor Claesson a trenér Fenerbahce Dick Advocaat doufá, že podobný vstup teď budou mít jeho svěřenci. "Krasnodar určitě nebude po celý průběh jen bránit, jenže na druhou stranu se nikam tlačit nemusí a bude čekat na naši reakci. Dobře víme, že brzký vstřelený gól by mohl hodně ovlivnit jeho taktiku, nicméně jednoduchý úkol to nebude."

Hostující celek stále čeká na první ligový start v tomto roce, ten ho čeká až na začátku března proti vedoucímu Spartaku Moskva. "Nerozehranost rozhodně znát nebyla, naopak náš protivník hrál od samého začátku agresivně a jeho odhodlání bylo obrovské. Sami jsme byli překvapeni jeho výbornou defenzivní hrou, na kterou potřebujeme najít recept. Bude to těžký zápas, ale postoupit není nemožné," dodal vzápětí devětašedesátiletý nizozemský rodák.

Krasnodar se kromě náročné cesty měřící přes 900 kilometrů bude muset poprat i s horkou tureckou půdou, na které se jen tak lehce nevyhrává. SK v minulých devíti domácích střetnutích na evropské scéně ani jednou neprohrálo, disponuje bilancí osmi výher a jediné remízy. "Jsme teprve v polovině a i přes výhru se nemůžeme pasovat do role favorita. Budou to perné okamžiky a my opět musíme hrát na sto procent," řekl krátce kouč FC Igor Šalimov.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - PAOK Soluň  (středa 18:00), první zápas: 3:0
Ačkoli Schalke v Bundeslize tápá, v Evropské lize píše úplně jiný příběh. A pokud výrazně nepokazí odvetu s PAOK, osmifinále by mu v žádném případě nemělo uniknout. Z Řecka si totiž přivezlo tříbrankový náskok, který je jen potřeba s pozorností hlídat. Svěřenci kouče Vladimira Iviče nebudou mít v Gelsenkirchenu vůbec co ztratit.

Opravdu s notnými potížemi soluňský celek proklouzl na podzim ze základních skupin. A i když měl vlastně v průběhu uplynulých dvou a půl měsících velmi dobrou formu, první jarní střetnutí v evropských pohárech vůbec nezvládl. Především ho musely mrzet hned dva inkasované góly v závěru, které zpečetily jejich malé šance na postup dál.

A to se navíc srbský lodivod bude muset v Německu obejít hned bez šestice hráčů. Před týdnem se vykartovali Léo Matos, Fernando Varela a Marin Leovac, zraněný je José Alberto Canas a chybět budou nadále také Aleksandar Prijovic a Ergys Kace. Ilič tedy bude mít hodně přemýšlení s výběrem základní sestavy.

Vše zkrátka v tuhle chvíli hraje proti PAOK, a to jsou samozřejmě pouze příznivé zprávy pro Die Königsblauen, kteří rozhodně nehodlají opětovně zklamat své fanoušky. Už takhle nejsou rozhodně zvyklí na situaci v domácí lize, kde okupují až desátou příčku. Naposledy mužstvo kouče Markuse Weinzierla nedokázalo vyhrát v poměrně důležitém střetnutí v Kolínu.

Domácí stratég se netajil tím, že nechá odpočívat některé své opory. "Máme nabitý program a v příštích dnech to nebude jiné," vysvětloval. "Musíme myslet až šest týdnů dopředu, správně rozdělit síly a najít správnou kombinaci. Myšlenka na rotaci základu tu je. Máme však silný tým se spoustou dobrých hráčů," neviděl žádný problém.

Pokud-li Schalke jednoduše nenaváže na svou úspěšnou pouť v základních skupinách, kde triumfovalo z šesti zápasů hned pětkrát, bude se jednat o velké překvapení. V podstatě si totiž může dovolit prohrát, a to přitom proti řeckým celkům v sedmi případech v řadě vždy alespoň remizovalo. I tahle statistika hraje v jeho prospěch.

Co se absencí týče, jsou na tom domácí určitě o poznání lépe. Měli by totiž postrádat pouze Franca Di Santa a Breela Embola. "Víme, že jsme ještě nedosáhli ničeho. Čeká nás ještě devadesát minut, a to hodně těžkých," dodával Weinzier. "Soupeři se ve své lize daří. Chceme každopádně i ve druhém zápase hrát na výhru."
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Höwedes, Kehrer, Badstuber - Geis - Konopljanka, Aogo, Meyer, Kolašinac - Huntelaar, Choupo-Moting
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Glykos - Kitsiou, José Ángel Crespo, Malezas, Deligiannidis - Charisis, Šachov - Warda, Biseswar, Pedro Henrique - Mystakidis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.85 - 8.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (156)

Přidat komentář
Kaspar

proc se El hraje uz dnes?

Reagovat
smazaný uživatel

Pretože United majú UEFU na výplatnej listine. Zariadili aj presun ďalších dvoch zápasov, aby to nebolo také okaté.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, José by měl o den míň na přípravu na víkend a navíc jsou ještě ve finále EFL a hrají FA cup

Reagovat
Counter

V případě St. Etienne x MU jde o to, že tenhle čtvrtek hraje doma i Lyon, který je jen pár desítek km od St. Etienne, a tak bylo nutné jeden z těch zápasů přeložit. A hraje se už v šest, protože se zápasy EL nesmí bít s osmifinále LM.

Fenerbahce bude hádám z toho samého důvodu kvůli kolizi s Besiktasem, zato Schalke je unikum - ve čtvrtek je totiž v jejich spolkové zemi jakýsi svátek (Weiberfastnacht), a tak se s UEFou domluvili na změně termínu.

Reagovat
smazaný uživatel

Vážně kvůli tomu? Tohle je první případ co si pamatuju, že je EL ve středu a neřikej mi, že se ještě nikdy nestalo, že hrál nějakej tým doma pár kilometrů od dalšího týmu hrajícího doma.

Reagovat
Counter

Je fakt, že si nepamatuju, že by se někdy dřív hrála EL ve středu, ale takhle nějak to funguje odjakživa a určují se podle toho zápasové harmonogramy. Možná to třeba od letošní sezony ještě zpřísnili, nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja uz par stredecnich zapasu videl, minulej rok jich par bylo.

Reagovat
Kang & Kodos

Loni hrál Jablonec 3. předkolo už ve středu, letos zase Liberec. Zase tak neobvyklý to neni. I když teda tři zápasy ve vyřazovací části, to je asi výjimka.

Reagovat
smazaný uživatel

Před zápasem o tom ve studiu mluvili a je to vážně kvůli tomu, tak jsem si toho asi jen nikdy nevšimnul nebo tomu nevěnoval pozornost... No jo no, byl jsem holt zvyklej, že prostě hrajeme Ligu mistrů a tam to bylo vždycky jasný

Reagovat
Shevchenko

Stalo se to už několikrát a několikrát se taky hrálo ve středu.

Reagovat
Puskas

Aby se zítra mohli dívat na Spartu.

Reagovat
smazaný uživatel

to bude konzert!

Reagovat
smazaný uživatel

"Wembley sould out!"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

*sold

Reagovat
smazaný uživatel

proč to děláš?

Reagovat
smazaný uživatel

Mohli by nám dát na stadion aspoň pivo, když už neni o co hrát Tuším, že loni na Krasnodaru nebylo..

Ale těším se spíš na atmosféru Besiktas X Židi a Ajax X Legia. To si zase UEFA MAFIA bude libovat v pokutách a trestech

Reagovat
Miguel19

Nemohli.

Reagovat
smazaný uživatel

UEFA MAFIA

Reagovat
smazaný uživatel

Wembley opět vyprodané i na EL s Gentem.

Reagovat
smazaný uživatel

easy win... hlavně se pošetřit se na neděli

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatan řikal, že čtvrtky nehraje

Reagovat
Člen_zlořádu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
db18

Reagovat
Cobra

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Člen_zlořádu

Spatnej smajl

Reagovat
smazaný uživatel

Mizive sance na postup, ale vyhrat by se mohlo, 2:1, 1:0 muj tip doma hrajou o dost lepe, tak snad to zdramatizuji

Reagovat
Hunt

Trochu se divím, že toho Královce pořád někam nominují. Asi musí z každé evropské země pískat alespoň jeden sudí, jinak si to neumím vysvětlit. Vždyť skoro v každém evropském zápase zásadně ovlivnil výsledek, viz loni Monako.

Reagovat
smazaný uživatel

Koralovec je pica

Reagovat
smazaný uživatel

Květák je křídlo jo

Reagovat
niflheim

Boha už jsem si myslel, že je čtvrtek

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Fenerbahce zatial lepsie,Sow spalil dost sanci. Snad to otocia, lepsie nez obranari s Krasnodaru.

Reagovat
Mato178178

je zranenie mkchitarijana vazne? nevidel som prvy polcas

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si, chytlo ho stehno ve sprintu, ale normálně doběhl a sedí na lavičce, tak snad ne.

Reagovat
db18

Basti

Reagovat
smazaný uživatel

Skrtel, tie tvoje chyby uz tolko krat potopili

Reagovat
Gazdo
Reagovat
smazaný uživatel

tento svet speje do riti :D

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by měl? Vyhrála s nima ligu, tak je asi správný člověk na správném místě.

Reagovat
Gazdo

Tak ono treba sa pozriet na to co povedala... Vsetky timy proti nam brania... Cize ked to tak zoberies tak nezobrala slaby tim ale dobry proti ktoremu ostatni brania cize jej uspechy v lige kde dominuje by som hodnotil podla toho ako sa presadi v konkurenicii a dostala sedmicku... a je mi to aj celkom neprijemne a nemam nic proti zenam ale proste vo fotbale a za volantom nemaju co robit par zenskych fotbalov som videl a niekedy si to pozriem radsej ako nejku komediu lebo to je fakt sila a ony sa budu cudovat preco sa ludia na nich nechodia pozerat a tak ale je pravda ze dost krat sa na ten futbal neda pozerat ani z telky nie to este aby som platil vstupne... I ked je zas na druhu stranu pravda ze vdaka typkom ako ronaldo, bus, neymar zo zaciatku kariery, robben a im podobnym teraz futbal v ociach verejnosti posobi ako zensky fotbal...

Reagovat
Hokaido

nemam nic proti zenam ale proste vo fotbale a za volantom nemaju co robit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Aby sa potom zistilo, ze sa s Evergrande nemozu porovnavat. Je rozdiel liga v Cine a v Hongkongu. a minimalne u nas na SVK to speje

Reagovat
Hokaido

Tak když s nima vyhrála titul, tak to asi nebude úplná jitrnice...

Reagovat
smazaný uživatel

Scolari: „Utešil som ju a povedal, že tento zápas nie je skutočným dôkazom jej schopností."

Ty fráze už bude mít dobře zapamatované, když sám dostal sedmičku od Němců, musel si je opakovat několikrát denně.

Reagovat
Coutinho10

tak od 17:00 davaj na Novasport1 Osmanlispor vs Olympiakos a v zakladu nechybi Procházka

škoda, že Delarge je na lavicce...

http://www.livesport.cz/zapas/Kt1YmvMh/#sestavy;1

Reagovat
smazaný uživatel

Uz sa len modlit, ze to zas nebude komentovat ten blazon Havrila. Niekedy pusti do eteru taku k*kotinu, ze sa nestacim cudovat

Reagovat
Coutinho10

j nechame se prekvapit kazdopadne tady by to snad melo jit prepnout ten jazyk na ENG....predtim v tom FA Cupu nebo co to bylo to neslo, ale tady snad jo

Reagovat
smazaný uživatel

snad sa to bude dat prepnut. Az nie a nebude sa to dat pocuvat, nejaky dobry link na sport365 sa dufam najde

Reagovat
Coutinho10

jj ten to jisti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Inak osobne sa tesim na da Costu v zostave Olympiakosu. Na APN zahral pomerne solidne.

Reagovat
Coutinho10

j ja sem zase zvedaj po delsi dobe na naseho byvalyho hrace Alyho Cissokha

Reagovat
niflheim

Jsem jediný, kdo má kvůli té včerejší EL dneska pořád pátek?

Reagovat
smazaný uživatel

nie

Reagovat
Coutinho10

za AS Roma v zakladu Totti

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta od 9 Pro Čechy už relativně pozdě a pro Rusy uprostřed noci.

Reagovat
Kang & Kodos

Chudáci v Rusku nebudou moct napětím ani dospat a hned ráno budou zjišťovat, jestli Rostov náhodou nedostal bůra.

Reagovat
smazaný uživatel

Olympiakos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kostomlat

tak letošní sezona evropských pohárů se zatím pro španělský klubový fotbal vyvíjí hodně špatně. Na jejich poměry solidní výbuch letos

Reagovat
Sali5

Hodně špatně a to budou mít pravděpodobně 3 týmy ve čtvrtfinále LM, sice na jejich poměry to vypadá na výbuch v EL, ale co by za to některé země daly

Reagovat
smazaný uživatel

Athletic

Reagovat
ZB 07

Pojďme Ajax ještě jeden

Reagovat
Spalovač šancí

Jestli chceš EL do Brna, tak fandí Legii

Reagovat
ZB 07

No teď jsem hlavně chtěl, aby mi vyšel tiket

Reagovat
Spalovač šancí

5 na 1 zadrbat

Reagovat
Coutinho10

skoda Neeecka mohl bejt hrdina

Reagovat
smazaný uživatel

Srandaligistom sa nedari, konecne sa s EL stala otvorena a este atraktivnejsia sutaz

Reagovat
Frantszek

Mohli byste uz jit vsichni do rite s tim rozlisovanim lig? Fotbal je jen jeden. V kazde lize jsou lepsi, horsi tymy a stejne tak lepsi, horsi zapasy. To je tak lacine tohle

Reagovat
smazaný uživatel

Ranieri sacked

Reagovat
Coutinho10

to snad ne twl...zrovna pred zapasem s nama

Reagovat
db18

Až teď jsem si toho všiml, takže trochu opožděná reakce, ale...

...od kdy zas můžou hrát ruské týmy s těmi tureckými?

Reagovat
smazaný uživatel

proc by nemohli?

Reagovat
masly008

od té doby co už si nesestřelují letadla

Reagovat
db18

A velvyslanci už nevadí?

Reagovat
andrew96

To je škoda, dobrý vstup od Gladbachu do zápasu, 2 gólové šance a nakonec z toho gól na druhé straně.

Reagovat
Furia Ceca

Vidím to stejně, až na to, že já jsem spokojenej! Ta ofenzivní trojka Chiesa, Bernardeschi, Kalinić je smrtící.

Reagovat
db18

Klasika... stejným stylem je minulý rok roznesla Sevilla...

Reagovat
Furia Ceca

No ale hotovo ještě není... Dva góly za poločas, to se dá stihnout. I když mám pocit, že Gladbach není schopnej dát gól ze hry.

Reagovat
db18

Stindl.

Tak na lavičce je ještě Raffael, který je schopný to za 20 minut otočit...

Reagovat
andrew96

To jsou ty jejich dny, kdy jsou šíleně impotentní, spojovací znak s druhou Borussiou. Ale ten zápas je celkem divočina, tady to může dopadnout ještě všelijak.

Reagovat
Furia Ceca

No právě! Já se těšil na pohodovej poločas - a hovno... Drama bude!

Reagovat
db18

Paráda... si to jdu přepnout ze Sparty... (takže teď Gladbášek chytne ještě 3 )

Reagovat
andrew96

Na to se fakt někdo díve dobrovolně?

Reagovat
db18

Je to celkem sranda.

Reagovat
Furia Ceca

No ty vole...!!!!

Reagovat
db18

V klidu, zapl jsem to až za stavu 2:4

Reagovat
cristiano.K.

klid, kluci italský si vsadili na otočku

Reagovat
Coutinho10

Alli

Reagovat
andrew96

Lyon-AZ

Reagovat
Spalovač šancí

Kane opět ve střelecké formě

Reagovat
Pipo123

Fiorentina hraje hnus futbal, ešte vyhrajú EL

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
JackDaniels.

Hlousek dosť dobrý výkon! Jeden z lepších ak nie najlepší hráč na ihrisku.

Dúfam že To gladbach otočí!!

Reagovat
JackDaniels.

Goooooooool!!!!!!!!!!!

Reagovat
Kang & Kodos

Alli teda solidní vymrdanec

Reagovat
Dejwa

Viola

Reagovat
JackDaniels.

Reagovat
Spalovač šancí

Gladbach

Reagovat
andrew96

Stindl!!!!!! Jak ho nemám rád, tak není sporu, že v současnosti je pro Gladbach nepostradatelný.

Reagovat
db18

Čím to, že ho nemáš rád?

Reagovat
andrew96

Nešťastný obrat. Skvělý fotbalista, ale jinak mně ničím nenadchne, sem tam umí přihrát faul, jinak žádný extra sympaťák. Ale nic hrozného, uznávám ho.

Reagovat
andrew96

A ještě mi připomíná nepřítele z dětství.

Reagovat
smazaný uživatel

imo vypadá trochu jako Javier Fernández, ale nejsem LM, takže zůstanu u Larse

Reagovat
db18

(ale jinak mi Javier Fernandez spíš připomíná Jesuse Navase)

Reagovat
andrew96

Toho jsem v dětství neznal. Ale taky bych počkal na odborníka, ať to rozluští.

Reagovat
10

Už toho Sousu vyhoďte...s tímhle fotbalem ať jde do Eredivisie

Reagovat
10

4 góly za 15 minut...trapas

Reagovat
M11

jako takto posrat rozjety postup.. to umi snad jen ITA tym

Reagovat
Deki

letos je to od italských týmů zase těžká haluz. Neapol by možná šla dál, kdyby nedostala Real, ale zase měla lehkou skupinu. tu vlajku fakt drží jen Juventus. pokud se AS dostane do semifinále, tak to ještě pujde. jenže já si myslim, že začnou mít problémy v lize a na EL se vyserou. Inter, Sassuolo, Viola děs! Atalanta to v létě rozprodá, takže doufám, že do top6 neskončí...

Reagovat
DelPiero137

Especially Viola.

PAOK, Lech, Basilej vsetko zapasy cez kopirak. Vyhravaju, zapas pod kontrolou, super neskodny aby si to neuveritelnym sposobom posrali a totalne sa zosypali. Jak male deti

Reagovat
Pipo123

Sousa je najhorší tréner, nechápem ako ho niekto mohol chcieť do Juve

Reagovat
10

to snad dneska skončí...a to takových zápasů měli tři prdele

Reagovat
stas87

Co sa to tam vlastne stalo? Videl som posledne dva zapasy Gladbachu, v oboch boli horsi ale jeden dokazali vyhrat 1-0. Nehraju nic, len cakaju na moment, kedy mozu vyrazit do brejku, s loptou na nohe su absolutne neskodni..a daju vonku styri goly. To to Fiorentina obrovsky podcenila po prvom gole?

Reagovat
Furia Ceca

První gól byl bohužel z penalty. Pak dostali druhej sotva vylezli z kabiny a už se vezli...

Reagovat
Pipo123

Určite ho vyhodia, Fiorentina hraje strašné hovno, ale na druhú stranu tá obrana je hrozná, Astori, Gonzalo, Sanches, Tomovič to je katastrofa a v tých zápasoch to je vidieť, hlavne Gonzalo, Tomovič a Astori išli strašne dolu, v lete ich čaká kopec práce a sám som zvedavý ako to zvládnu, lebo tá kostra týmu hraje zle a má už svoj vek, to sa týka aj Valera.

Reagovat
DelPiero137

Toto je typicka Viola po Prandelliho odchode. Vyborne zapasy striedaju psycho zapasy. Asi tam hracom implantuju vypinac mozgu na dialkove ovladanie.

Vcera po gole na 2-3 som si vravel, jeden tam este supnu. Po 4 gole Nemcov som to nasrany vypol.

Nemam slov na toto...

Reagovat
Pettirosso

Rikam to furt, ze na to vubec nema..ani na tu Violu. Co uz prosral zapasu..

Reagovat
andrew96

Úžasné!! Andreas

Reagovat
db18

Reagovat
Furia Ceca

Ať jde Fiorentina doprdele!!! Takhle zahodit jistý hladký postup, to je na ukončení kariér všech účastných!

Reagovat
smazaný uživatel

Hecking je dobrej trenér, nevim proč je taková obliba z něj tady dělat neumětela.

Reagovat
db18

Nemám ho rád a doufal jsem, že ho po mé "věstbě" potká stejný osud jako Funkela v Herthě.

Reagovat
celeb

Vsetci sa tu idu roztrhnut od spravodliveho rozhorcenia nad nevdacnymi majitelmi, ci hracmi Foxes, ale ze je uradujuci majster 17., ako jediny tim zo styroch najvyssich sutazi na ostrovoch nedali v tomto roku ani len gol, vypadli v pohari s tretoligistom oslabenym o 1 hraca a na ich 'hru' a beznadej sa nedali ani len pozerat - to nikto nespomenie - nejak sa to nehodi.

Osobne si myslim, ne najstastnejsim z tejto spravy je samotny Claudio, ktory bol z toho viditelne zufaly. Jeho vyraz na lavicke bol velavravny. Dosiahol zazrak, lenze tento rok sa to cele rozpadlo na prach. On potrebuje iny tym a Lester potrebuju ineho trenera. Obom moze tato zmena len a len prospiet, sucasna situacia bola neakceptovatelna. Kovbojku z toho robia akurat EF znajci. Nemyslim si, ze by sa rozisli v zlom, Ranierimu urcite podakovali a on urcite podakoval im. Je to rozumny clovek a vedel, ze to bol nutny krok. Najskor bol aj rad, ze to rozhodnutie bolo prezentovane smerom od klubu. Nemusel vyzerat ako niekto, kto to vzdal.

Reagovat
celeb

tesne vedla

Reagovat
andrew96

Sommer Toto ještě klidně může Viola otočit.

Reagovat
niflheim

Gladbach

Reagovat
10

Tottenham se zase šetří

Reagovat
andrew96

Dier To bylo epické. Nejdřív se vrací kdesi z lesa a pak mu zpracuje na gól.

Reagovat
db18
Reagovat
smazaný uživatel

Atkinson je vedle tady těch pačůráků nejlepší rozhodčí na Zemi a v přilehlých galaxiích. Deset hráčů bojovalo jako lvi, ale co z toho, když Delle zapomněl mozek v šatně. Výborný výkon v oslabení, kterému chybělo trocha klidu v zakončení. Co už, alespoň že do toho dali kluci všechno a bohužel i trochu víc...

Reagovat
Coutinho10

Celta extra time

Reagovat
smazaný uživatel

Ta penalta, to byl hnus

Reagovat
Coutinho10

tu jsem zatim nevidel, musim kouknout na sestrihy..zapnul jsem to az na prodlouzeni

Reagovat
andrew96

Stream Šachtar-Celta?

Reagovat
andrew96

díky

Reagovat
Coutinho10

nz

Reagovat
Coutinho10

Goooooaaaaaaaaaaaaal Ceeeeltaaaa yes

Reagovat
Coutinho10

Cabral

Reagovat
placa

Celtaaa aspon nekdo drzi prapor nejlepsi ligy sveta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele