Bundesliga - souhrn 6. kola

20.09.2013, 22:28, aktualizováno 22.09.2013, 19:24
Komentáře a souhrny
První ztrátu si na své konto připsal Dortmund, který veze jenom bod z Norimberku, po vysoké výhře nad Schalke se na něj dotáhl Bayern. Leverkusen neměl problémy v Mainzu a na vedoucí duo ztrácí jenom bod, na čtvrté místo poskočil po obratu proti Augsburgu Hannover. V neděli remizoval Freiburg s Herthou i Stuttgart s Frankfurtem.

VfB Stuttgart - Eintracht Frankfurt 1:1

22.09.2013 17:30

Góly: 16. Timo Werner - 14. Marco Russ

Zajímavé střetnutí s mnoha šancemi na obou stranách nabídlo utkání na půdě Mercedes-Benz Areny, kde jsme nakonec viděli dvě branky, díky kterým si VfB i Frankfurt zapisují po bodu.

Orli na nic nečekali a okamžitě po startu se do svého protivníka pustili. Územní převahu mohl po sedmi minutách "korunovat" Flum, ale po Jungově centru nedokázal střelou z první zamířit do prostoru branky! Eintracht měl i nadále více ze hry, Anderson ovšem po rohovém kopu hlavou branku nenašel a Kadlec o chvíli později rovněž nepotvrdil skvělé rozpoložení.

Ve 14. minutě se však aktivnější hosté po zásluze dočkali: Barnetta od rohového praporku narýsoval centr na hlavu Andersona, jeho pokus sice neúmyslně rukou na malém vápně zastavil Aigner, ovšem díky tomu se k balónu dostal Russ a z malého vápna pohodlně otevřel skóre - 0:1! Radost hesenského mužstva však neměla dlouhého trvání, přesněji pouhé dvě minutky. Harnik nejdříve na Trappa recept nenašel, následný roh přinesl marnou snahu Gentnera, ale následně se kulatý nesmysl dostal k Timo Wernerovi, jenž hlavou na vzdálenější tyč zaznamenal svůj premiérový zásah na nejvyšší úrovni - 1:1.

Od tohoto momentu se dění na hrací ploše přeci jen obrátilo více před frankfurtskou branku, ovšem nebezpečných situací jsme mnoho neviděli. Na jedné straně neuspěl Aigner, před Ibiševičem pro změnu skvěle zasáhl Zambrano a snahu Rüdigera zastavil Anderson.

Aktivní ofenzivní hra obou mužstev plynule navázala i po změně stran. Jung dalším přesným centrem oslovil Aignera, ten ale hlavou branku nenašel. Po zákroku Zambrana na Boku se domácí ekipa dožadovala odpískání pokutového kopu, sudí Zwayer ale nechal volně pokračovat ve hře. Ofenziva Eintrachtu působila o poznání sehranějším a jistějším dojmem. To jen mohla dokumentovat spolupráce Aignera s Kadlecem, bývalý hráč Sparty však branku netrefil! O deset minut později měl nadějnou příležitost sám prvně jmenovaný, ale taktéž slavit nemohl!

Když už se po Harnikově zpětném pasu radoval Maxim, nebyla jeho branka vinou ofsajdového postavení dotírajícího Vedada Ibiševiče uznána! VfB se po obrátce nedařilo dostat k ohrožení branky, čehož mohli využít Djakpa a Russ, ani jeden z nich se však radovat nemohl. Trestat mohl hned dvakrát Ibišević, ale nejdříve branku trestuhodně minul a v nastaveném čase nedokázal trefit prostor branky ani z pokutového kopu (zákrok Laniga na Traorého) a domácí tak berou jen bod.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - Hertha BSC 1:1

22.09.2013 15:30

Góly: 6. Admir Mehmedi - 38. Per Skjelbred

Bojovníci z Breisgau nedokázali uspět ani na šestý pokus a po těsné remíze s berlínským celkem zůstávají s pouhopouhými třemi body těsně nad chvostem. Domácí tak opět neudrželi nadějně se vyvíjející stav.

Začátek přitom měl bádenský tým naprosto snový: Ben-Hatira ztratil mičudu, čehož využil Freis, který následně přesným centrem oslovil nabíhajícího Mehmediho, jenž z bezprostřední blízkosti dopravil mičudu na místo určení - 1:0! Krátce nato mohlo být pro SCF ještě lépe, ovšem Fernandesovu ránu zpoza vápna doslova za minutu dvanáct zastavil Pekarík.

Staré dámě nepomohlo ani vynucené střídání Brookse (problémy s loktem), kterého na hrací ploše vystřídal dlouholetý hráč Freiburgu Kobiašvili, ani jeho přítomnost však celku z hlavního města nepomohla a úvodní půlhodina probíhala zcela pod domácí režií. Ještě před pauzou však bylo z ničeho nic srovnáno: Ronny oslovil zcela nehlídaného Skjelbreda, jenž poté z bezprostřední blízkosti svým premiérovým bundesligovým zásahem vyrovnal na 1:1.

Totožný obraz hry byl servírován i po změně stran. Hertha sice postupem času přebrala dirigentské kormidlo do svých rukou, avšak kromě vyššího procenta držení míče (62 %) se k ničemu podstatnému nedostala. To naopak po hodině hry měl dobrou střeleckou možnost Kerk, ale z nadějné pozice branku o fous minul! Na opačné straně poté Ramos nechal vyniknout Baumanna. Těsně před koncem řádné hrací doby měl na noze rozhodující moment utkání Fernandes, ovšem tváří v tvář sice Krafta překonal, potom ale jeho střela zamířila pouze do tyče! A z rohu pro změnu hlavičkoval Ginter nad branku.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - Bayern Mnichov 0:4

21.09.2013 18:30

Góly: 21. Bastian Schweinsteiger, 22. Mario Mandžukić, 75. Franck Ribéry, 85. Claudio Pizarro

Fotbalisté Bayernu Mnichov potvrdili svou dominanci v německé lize a po naprosto perfektním výkonu na půdě Schalke získali tři body. Díky tomu se v tabulce se šestnácti body dotáhli na vedoucí Dortmund, který poprvé v sezóně ztratil v Norimberku. Schalke po prohře zůstává v dolní polovině Bundesligy se ziskem sedmi bodů. Ve šlágru kola hosté rozhodli o své výhře již v prvním poločase, kdy zhruba po dvaceti minutách hry vedli o dvě branky.

Utkání nebylo příliš bohaté na vyložené šance, ovšem hostující fanoušci se mohli kochat útočnou hrou a skvělým kombinačním fotbalem. Domácí byli naprosto neškodní v ofenzívě a gólman Manuel Neuer si v podstatě nemusel připisovat žádný excelentní zákrok. Po úvodním mírném tlaku hostů se do první zajímavé situace dostalo domácí Schalke, střelu Kevina-Prince Boatenga ale dokázal zlikvidovat jistý Neuer.

Následně se do dobré šance dostal maďarský útočník Szalai, jeho střela byla hodně slabá. Hosté se k první střele dostali po necelé čtvrthodině hry, po narážečce Arjena Robbena pálil těsně nad Toni Kroos. Ihned na to zahrozilo znovu Schalke, nicméně rána Jeffersona Farfána byla včas zablokována a Szalai svůj pokus opět neusměrnil mezi tři tyče. Hosté dali soupeři lekci z produktivity ve 21. minutě.

Po rohovém kopu Robbena se ve středu pokutového území objevil Bastian Schweinsteiger a hlavou usměrnil míč k pravé tyči. Neuběhla ani minuta a se šancemi domácího výběru na bodový zisk to vypadalo hodně špatně. Po načechraném centu Davida Alaby z levé strany se uvolnil Mario Mandžukić a i on dokázal hlavou skórovat. Po půlhodině hry mohl Bayern definitivně pohřbít naději soupeře po krásné přízemní kombinaci.

Po krásné kolmici Robbena se k míči dostal Schweinsteiger, ten elegantně vrátil míč do vápna právě Robbenovi a jeho pokus byl na poslední chvíli sražen těsně mimo. Bayern až do konce poločasu držel míč a nepůjčil ho soupeři, pět minut před přestávkou po přihrávce Schweinsteigera pálil těsně vedle pravé tyče Rafinha. Ještě před koncem úvodního dějství to zkusil z dálky Franck Ribéry, brankář Timo Hildebrand ale s přehledem jeho střelu kryl.

Po změně stran se hrálo nahoru-dolů, první střelecký pokus poslal hodně nad Mandžukić. V dalším průběhu odvrátil s jistotou Neuer několik nebezpečných centrů ve vápně, ani následná hlavička Prince Boatenga nijak nebezpečná nebyla. Bayern nadále tvořil hru a rozhodující úder přidal Ribéry přesně čtvrthodiny před koncem utkání. Schweinsteiger chytře uvolnil Alabu, který postrčil míč na malé vápno Ribérymu a ten neměl problém se zakončením - 0:3.

Od této chvíle se hrálo opatrněji a v 84. minutě vsítili poslední gól střídající Claudio Pizzaro. Ten pobyl na hřišti pouhé čtyři minuty. Taktéž nový hráč na hřišti Thomas Müller podržel balón a ve správnou chvíli ho posunul na peruánského veterána, který bez větších problémů pokořil bezmocného Hildebranda. Od této chvíle se utkání dohrávalo v přátelském duchu a Bayern nenechal nikoho na pochybách, proč je jedním z nejlepších klubů na světě.

Více informací k zápasu

Hamburger SV - Werder Brémy 0:2

21.09.2013 15:30

Góly: 32. Nils Petersen, 90+4. Nils Petersen

Tradiční severské derby, dnes s notně existenciální příchutí, ovládl Werder, který vyplenil svatostánek Hamburku a po výhře 2:0 se mu dýchá o mnoho lépe. Domácím nepomohl ani vyhazov trenéra Finka a nadále se potácejí v krizi.

Hrdinou utkání se stal autor obou branek Nils Petersen, a nedá se říct, že by šlo o výsledek nezasloužený - Werder podal dobrý, soustředěný výkon, zejména v první půli. V té druhé se sice HSV výrazně zvedlo a zatlačilo soupeře před jeho vlastní branku, ale skutečných gólovek si i tak vytvořilo pomálu.

Derby s pořadovým číslem 99 začalo, podle očekávání, ve velmi bojovném duchu, a na obou stranách byla klíčovým herním prvkem agresivita. Plynulý obraz hry byl pravidelně narušován, a diváci se spíše než krásným fotbalem mohli kochat tvrdostí a odhodláním všech dvaadvaceti mužů na hřišti. Více ze hry měli však v úvodních fázích hosté; první střelu si v šesté minutě připsal García. O dvanáct minut později se proti Lukimyově hlavičce vytáhl skvělým reflexivním zásahem Adler, a krátce nato musel Lam na brankové čáře likvidovat Petersenovu střelu.

Hamburskou odpovědí byla všehovšudy navštívenka Beistera z nějakých čtyřiceti metrů; když ve 32. minutě Petersen otevíral skóre, čekal hostující brankář Mielitz stále na první zásah. Autorem akce byl Fritz, který se utrhl na pravé straně, přesprintoval přes Jansena a nacentroval do vápna volnému Petersenovi, který tváří v tvář Adlerovi nezaváhal a připsal si na konto první ligovou branku od 16. února.

Zasloužené vedení Werderu jako by domácí družinu probralo z letargie, a konečně přišly i náznaky příležitostí - jmenovitě z kopaček Van der Vaarta (34'), Beistera (37') a Westermanna (42'). O další minutu později mohl Hamburk dokonce volat po penaltě; Caldirola si ve vápně nevybíravě poradil s Badeljem, ale píšťalka sudího Wolfganga Starka mlčela. HSV si zlepšenou formu přeneslo i do druhého dějství, a najednou byla obrana Werderu v jednom kole - Duttovým svěřencům se málokdy povedlo dostat se za půlící čáru, zatímco Mielitz musel ukazovat své kvality proti Beisterovi (49').

Domácí forvard následně pálil těsně mimo (58'), a potom přišla dramatická situace - na Jansenův centr si naskočili shodně Rincón a Caldirola a po tvrdém střetu zůstali oba otřeseni. Ve hře se však pokračovalo, a k zakončení se málem dostal střídající Rudněvs; zatímco Caldirola ve hře pokračoval, zraněný Rincón musel být nahrazen Arslanem.

Tlak Hamburku po vynuceném střídání opadl, a hru tak v závěrečných fázích zápasu kontrolovaly opět Brémy; Petersen mohl pojistit vedení v 72. minutě, ale neuspěl. Hamburk měl nicméně hned několik brejkových (polo)šancí na vyrovnání - snažili se o něj dvakrát Rudněvs (80', 84'), Badelj (82') i Van der Vaart (90'), ale neúspěšně. Na druhé straně sice ve třetí minutě nastavení zahodil možnost pojistky střídající Prödl, ale o pár vteřin později už bylo definitivně rozhodnuto; k míči se totiž dostal opět Petersen a přesným lobem překonal Adlera podruhé.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen 1:4

21.09.2013 15:30

Góly: 82. Yunus Malli - 19. Robbie Kruse, 39. Lars Bender, 45+1. Robbie Kruse, 59. Stefan Kießling

Mainz má, zdá se, na krku pořádný problém - po katastrofálním defenzivním představení prohrál doma s Leverkusenem vysoko 1:4, padl už potřetí za sebou a skvělý start do sezony je rázem zapomenut. Leverkusen naopak vyválčil pátou výhru z šesti pokusů a je druhý.

Druhá venkovní výhra Bayeru se rodila překvapivě lehce: v Coface Areně vedli už po poločase 3:0, a jelikož domácí kromě zoufalé obrany přidali ještě bezkrevný útok, dokráčeli svěřenci Samiho Hyypiä k důležitým bodům bez větších problémů. Mainz od úvodních minut výrazně ztrácel ve středu hřiště, a hostům tak nedělalo příliš problémů dostávat se do šancí - Rolfes pálil z voleje po Samově pasu už v 11. minutě těsně nad. Svěřencům Thomase Tuchela nezbývalo než spoléhat se na protiútoky; do zajímavé situace se takto dostal Choupo-Moting (16').

Jenže brejky nejsou ničím cizím ani pro Leverkusen, což se ukázalo hned o tři minuty později při první brance utkání. Po domácí ztrátě míče se nejrychleji zorientoval Sam a nahrál Krusemu, který využil poziční nedůraznosti Pospěcha, zachoval chladnou hlavu a technicky perfektní ránou obstřelil Heinze Müllera. Míč zapadl ze 14 metrů do levého rohu branky.

Leverkusen, uklidněn rychlým vedením, pohodlně ovládal hru a předváděl mnohem vyspělejší a soustředěnější výkon než domácí výběr; ten se nedokázal dostat do souvislého tlaku a dopravit míč do finální třetiny. Hostům tak stačilo ovládat střed pole, trpělivě kombinovat a čekat na příležitost - ta mohla přijít už ve 25. minutě, ale dalekonosná střela Bendera mířila těsně mimo. Domácí soupeři situaci notně ulehčovali lehkovážným přístupem k soubojům v defenzivě, a trest přišel o třináct minut později - když Kruse vyslal do střelecké pozice Bendera, obránci pouze uctivě koukali. Reprezentačnímu záložníkovi tak stačilo na dvaceti metrech napřáhnout a míč s přispěním Noveského teče zapadl za záda nešťastného Müllera.

Bender mohl zvyšovat na 3:0 minutu před přestávkou, ale tentokrát byl domácí gólman na svém místě; šlo však pouze o oddálení nevyhnutelného, neboť Bayer i tak navýšil skóre v nastaveném čase první půle. Sam přihrával napříč vápnem Rolfesovi, ten našel na levé straně volného Kruse, a australský forvard nedal přízemní střelou Müllerovi žádnou šanci. Domácí obrana, pochopitelně, při celé akci opět spala spánkem spravedlivých.

Tuchel vyslal do druhé půle Malliho, kterému uvolnil místo Soto, a hra Mainzu tím získala jakýs takýs řád; své sehrálo také uvolněné tempo bezpečně vedoucího Leverkusenu. Malli se nicméně dostal do jediné šance (56'), zatímco hosté za další tři minuty udeřili počtvrté - Pospěchova amatérská hlavička po rohu ve vlastním vápně přihrála míč do cesty Rolfesovi, který našel v rozhozené obraně hlavu volného Kießlinga, a bylo definitivně rozhodnuto.

Je alarmující, že hostující brankář Bernd Leno měl první práci až za tohoto stavu - po hodině hry likvidoval šanci Noveského. Tuchel se následně snažil oživit ofenzivní potenciál týmu nasazením Okazakiho s Polterem, a snaha alespoň zkorigovat výsledek nakonec dospěla zdárného konce - v 82. minutě našel Geis z rohu Malliho, který s pomocí teče snížil na konečných 1:4.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - Borussia Dortmund 1:1

21.09.2013 15:30

Góly: 51. Per Nilsson - 38. Marcel Schmelzer

Borussia v lize poprvé ztratila, v Norimberku uhrála pouze bod za remízu 1:1. Domácí uspěli bojovným, obětavým výkonem, a nakonec jim vůbec nemusí vadit, že natáhli sérii bez výhry už na sedm utkání..

Norimberk vstupoval do zápasu coby tým, který letos stále čeká na tříbodový zisk, a obraz utkání tomu zpočátku odpovídal - vedoucí tým tabulky nastoupil ve velkém tempu a už v sedmé minutě se ve vápně ocitnul nikým nehlídaný Reus (jeho střela z ostrého úhlu však narazila na bránícího Pogatetze a skončila pouze rohovým kopem). Domácí však pozvolna nacházeli herní rytmus a zápas se začal brzy vyrovnávat; v 19. minutě trefil Frantz z rohu vápna dokonce hlavou břevno.

Dortmund se v této fázi dostával dopředu pouze sporadicky, ačkoliv spolupráce Schmelzera s Aubameyangem po levé lajně vyústila v nebezpečný volej, který gabonský útočník poslal jen několik metrů vedle branky (25'). Na druhé straně pálil příliš vysoko ze čtyřiadvaceti metrů Kiyotake. Norimberk byl o něco lepším týmem, avšak zápas sám o sobě zůstával spíše vyrovnaný - domácím totiž scházela větší aktivita ve finální třetině, za což byli nakonec ve 37. minutě potrestáni. Šlo o poměrně kontroverzní situaci - střet Blaszczykowského se Starkem vypadal poměrně neškodně, ale sudí Knut Kircher přesto nařídil přímý kop. K němu se postavil Schmelzer a krásnou ránou vymetl šibenici Schäferovy klece.

Domácí ještě do poločasu stihli zareagovat pološancemi Kiyotakeho s Hlouškem, a Jürgen Klopp udělal do druhé půle dvě změny - Schmelzera, kterého zlobilo stehno, a v první půli napomínaného Reuse nahradili na hřišti Sahin s Hofmannem. Zpočátku to však valný efekt nemělo - Norimberk se i nadále hnal za vyrovnáním, a docílil jej už v 50. minutě, když po přímém kopu hlavičkoval Plattenhardt a míč se dostal k Nilssonovi, jemuž stačilo pálit z bezprostřední blízkosti.

Inkasovaná branka byla jediným logickým vyústěním situace, a Borussia právě podobnou facku zřejmě potřebovala - okamžitě poté totiž Kloppův tým ožil a byly z toho dvě šance, když nejprve Blaszczykowski neúspěšně pálil z okraje vápna a poté se proti Duckschově střele vytáhl gólman Schäfer. Dortmund vypadal stále nebezpečněji; v 77. minutě předvedl skvělé sólo Hofmann, Sahinův přímý kop odvrátila zeď na roh, ale vítězná branka ne a ne přijít. A tak se jí nakonec mohl dočkat domácí Der Club: střídající Esswein v nastaveném čase využil zaváhání Subotiće a ze čtrnácti metrů jen těsně přestřelil Weidenfellerovu klec.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim 2:1

21.09.2013 15:30

Góly: 44. Ivica Olić, 48. Ivica Olić - 15. Anthony Modeste

Fotbalisté Wolfsburgu potvrdili letošní dominanci před vlastními fanoušky a připsali si plný bodový zisk ve třetím zápase v řadě. Díky tomu se s devíti body posunuli prozatím na šesté místo tabulky. Hosté sice šli do vedení po čtvrthodině hry, nicméně hrdinou zápasu se stal chorvatský útočník Ivica Olić. Ten nejprve těsně před přestávkou dokázal srovnat a ihned po změně stran přidal svou druhou branku, která nakonec byla vítězná.

Hoffenheim zaznamenal svou druhou porážku v sezóně a s osmi body se nachází na desátém místě. Český krajánek v dresu Vlků Jan Polák odehrál celé utkání. Domácí byli v celém utkání mírné lepši, svého soupeře přestříleli v poměru 8:4 a častěji měli míč ve svém držení. V úvodní čtvrthodině nic zajímavého k vidění nebylo a hosté se dostali z ničeho nic do vedení ze své první vážnější příležitosti.

V 15. minutě domácí defenzíva naprosto zapomněla na Anthonyho Modesteho, kterému se sice vrhl pod nohy brankář Diego Benaglio, jenže po krásné kličce neměl francouzský útočník problém se zakončením. Od této chvíle se hrálo nahoru dolů, Vlci mohli vyrovnat ve 25. minutě. Vieirinha se po skvělé individuální akci dostal až před gólmana Koena Casteelse, který po výborném vyběhnutí dokázal tento pokus z bezprostřední blízkosti odvrátit do bezpečí.

Z následného protiútoku na druhé straně opět hrozil aktivní Modeste. Po nádherném pasu za obranu od Kevina Vollanda přehodil Benaglia, švýcarský gólman se však dokázal včas vrátit a míč udržel před brankovou čárou. Po ospalejší pasáži se domácí vrátili do zápasu v ten nejvhodnější okamžik. Po chybě obrany Hoffenheimu a několika zablokovaným střelám propadl míč k čerstvě čtyřiatřicetiletému Olićovi, který s přehledem vyrovnal - 1:1.

Wolfsburg pokračoval v tlaku i po změně stran. Po nepříliš povedené přihrávce Ivana Perišiće to zkusil asi z deseti metrů Diego, míč skončil v rukavicích připraveného Casteelse. Neuběhla ani minuta a u všeho důležitého byl znovu Olić. Ten se doslova probil až před gólmana Hoffenheimu a nekompromisní ranou ho prostřelil. Od této chvíle se domácí uklidnili a kontrolovali průběh hry, navíc byli aktivnější směrem dopředu.

Po hodině hry mohla pojistit náskok VfL ústřední postava utkání Olić, po přihrávce Diega mířili pár decimetrů vedle levé tyče. Dvacet minut před koncem se urodila poslední velká možnost, kdy obránce Christian Träsch přelstil hned tři hráče soupeře, ale z jasné pozice hostující svatyni přestřelil. Hoffenheim se k žádnému závěrečnému tlaku již nedostal a z Volkswagen arény tak odjížděl s prázdnou.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - FC Augsburg 2:1

21.09.2013 15:30

Góly: 60. Artur Sobiech, 89. Szabolcs Huszti (pen.) - 51. Paul Verhaegh (pen.)

Augsburg sice na horké hannoverské půdě vedl, ale domácí nakonec dokázali utkání otočit a nadále tak drží neporazitelnost před vlastním publikem. Všechny góly padly ve druhém poločase.

Ačkoliv závěr zápasu nabídl napínavou podívanou a vítěznou branku vsítil Huszti z penalty až v 89. minutě, samotný obraz hry příliš vzrušení nevyvolával - hrálo se spíše v klidnějším tempu a hlavní roli hrála taktika. Huszti, který byl trenérovi Mirko Slomkovi k dispozici po vypršení trestu za červenou kartu a v sestavě nahradil Bittencourta, byl klíčovou postavou utkání; kromě vítězné branky zaznamenal i asistenci. Jednu změnu udělal i Markus Weinzierl - Vogta nahradil v záloze hostí Jan Morávek.

Oba celky nastoupily s agresivním presinkem a snažily se bořit soupeřovu rozehrávku v samém zárodku, což vyústilo ve spíše opatrné úvodní minuty; hrálo se především ve středu pole. Poprvé se osmělili domácí, když Ya Konan prověřil Manningera z ostrého úhlu (10'), a kombinace téhož hráče s Pocognolim vyústila v další šanci (13') v ránu nad břevno. Ron-Robert Zieler se v domácí kleci dlouho nudil. V první půli se vůbec událo minimum akcí, které by stály za zmínku; snad jen Andreasenův přímý kop z pětadvaceti metrů, který zlikvidoval Manninger, snesl alespoň meřítka pološance (41'). Jedinou zajímavou příležitost Augsburgu měl Mölders, který však pálil příliš vysoko.

Po změně stran zařadil Slomkův tým vyšší rychlostní stupeň a sekvencí krátkých přihrávek se několikrát dokázal propracovat do zajímavých pozic. Když se však zdálo, že stoupající tlak Hannoveru vyústí ve vedoucí branku, měnilo se skóre na druhé straně - v 51. minutě zastavil Möldersovu ránu z ostrého úhlu Sané rukou, alespoň dle názoru sudího Dingerta, který tak nařídil pokutový kop. K němu se postavil hostující kapitán Paul Verhaegh a zkušeně poslal Zielera na druhou stranu.

O pouhé dvě minuty později se takřka totožná situace opakovala i na druhé straně - Ya Konan napálil míč do Klavanovy paže, ale Dingertova píšťalka zůstala tentokrát němá. Pocit křivdy vybičoval Hannover k ještě většímu utažení šroubů, a vyrovnávací branka na sebe nenechala dlouho čekat; už v 60. minutě centroval Huszti z levé strany do vápna, gólman Manninger se srazil ve vzduchu s Klavanem, a míč tak kuriózně propadl až k Sobiechovi, který už neměl s dorážením do prázdné brány žádný problém.

Povzbuzený Hannover začal ve snaze dostat se do vedení jednat trochu zkratkovitě, najednou využíval spíše dlouhé míče a procento neúspěšných přihrávek rostlo a rostlo. Téměř každý faul vyústil ve zjitřené atmosféře v dlouhou diskusi; není náhodou, že Dingert, který neměl utkání zcela pod kontrolou, rozdal kromě dvou penalt ještě celých sedm žlutých karet. Co se fotbalu samotného týče, byl obraz hry jasný - Augsburg se bránil, Hannover útočil, avšak pološance Andreasena (64') a Ya Konana (68') k ničemu nevedly.

Vůbec největší příležitost ze hry měl v 81. minutě Sané, který po Husztiho rohu z malého vápna netrefil bránu; kýženou výhru tak domácím musel přihrát do klína až další zásah sudího Dingerta. Opět šlo o ruku - provinil se tentokrát Ostrzolek, který nedovolenou částí těla zastavil Ya Konanovu hlavičku, a hrdina Huszti se z penaltového puntíku tradičně nemýlil.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Eintracht Braunschweig 4:1

20.09.2013 20:30

Góly: 22. Oscar Wendt, 31. Raffael, 72. Max Kruse (pen.), 76. Raffael - 58. Mirko Boland

Mönchengladbach potvrdil skvělou domácí formu a bez větších potíží si před vlastními fanoušky poradil s Braunschweigem, čímž se alespoň dočasně posouvá na čtvrtou pozici.

Premiérovou změnu ve své ideální základní sestavě musel před utkáním provést Lucien Favre, který místo zraněného kapitána Filipa Daemse (svalové potíže) na levou stranu obranné linie postavil Oscara Wendta. Borussia před vlastními fanoušky začala tradičně aktivně a hned záhy měl dvě velmi nadějné šance Raffael, ovšem brazilský tvůrce hry ani jednou neuspěl.

Opravdu výrazná převaha (domácí měli 80% držení míče) však mohla z ničeho nic přinést úder před druhou brankou: Bellarabi natáhl z hranice šestnáctky a ostrým projektilem jen tak tak minul vymezený prostor, ter Stegen si mohl hluboce oddechnout, neboť jinak by byl s největší pravděpodobností bez šance! Nedáš - dostaneš. Arango svým pasem oslovil nabíhajícího Wendta, jenž se za důvěru odvděčil tím nejlepším možným způsobem - 1:0!

Gladbach i nadále tlačil na pilu a zanedlouho se po spolupráci s Herrmannem užuž radoval Raffael, ale kvůli ofsajdovému postavení sudí Gagelmann trefu neuznal. Další ukázková kombinace však už kýženou branku přinesla: Kruse naservíroval mičudu pro bývalého hráče Herthy BSC a Raffael se konečně zapsal do střelecké listiny - 2:0. Eintracht byl do pauzy naprosto bezmocný...

Po obrátce však die Fohlen znatelně ubrali a rázem bylo pro domácí zle. Aktivní Bellarabi sice ještě na ter Stegena recept nenašel, ovšem poté se kmenový hráč Leverkusenu obsadil do role asistenta, když ve vápně našel Bolanda, který po zásluze snížil na 2:1! A dokonce mohlo být záhy srovnáno, avšak Kumbela hlavou branku netrefil! Místo závěrečného dramatu však bylo dvacet minut před koncem definitivně jasno: Caligiuri v šestnáctce nedovoleně zastavil Aranga a na světě byl pokutový kop! Ten si vzal na starost Kruse a ranou k pravé tyči zkušeně navýšil vedení - 3:1.

Za další čtyři minuty navíc ten samý hráč natáhl, Petković balón vyrazil před sebe a Raffael už měl snadnou práci - 4:1. Zbývající minuty už se za menší či větší účasti obou týmů víceméně dohrávaly a Braunschweig tak i po šesti kolech zůstává přikován na úplném dně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund651016:516
2.Bayern Mnichov651013:216
3.Bayer Leverkusen650115:715
4.Hannover 96640210:812
5.Borussia Mönchengladbach630315:119
6.VfL Wolfsburg63039:89
7.1. FSV Mainz 0563039:129
8.FC Augsburg63036:99
9.Werder Brémy63035:89
10.Hertha BSC622210:78
11.TSG Hoffenheim622215:158
12.VfB Stuttgart621311:97
13.Eintracht Frankfurt62138:107
14.Schalke 0462137:137
15.1. FC Norimberk60426:94
16.Hamburger SV611410:174
17.SC Freiburg60338:123
18.Eintracht Braunschweig60153:141

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (106)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zháňam ľudí ktorých fakt zaujíma a baví nemecký futbal, zohnať slušný počet odberateľov na stránke dáva celkom zabrať tak skúsim aj tu touto cestou, my pracujeme - Vy získavate kvalitné informácie, novinky, štatistiky..... https://www.facebook.com/nemeckyfotbalczsk?hc_location=stream

Reagovat
Bayernista18

Já už to mám dávno lajklý, je to super stránka, je aktivní a přináší dost informací, dobrá práce!

Reagovat
smazaný uživatel

Co ten De Jong? Je uz uplne na odpis ci ako? Za take peniaze po prvej nevydarenej sezone si ho nechavat na lavicke sa mi zda byt privelky luxus a ak ho chcu strelit za este slusne peniaze, hravat musi, aby si zvysil cenu. Poslite nam ho spat do Twente

Reagovat
smazaný uživatel

tak neviem či po nevydarenej sezóne no, bol najlepším strelcom Gladbachu v súčte všetkých súťaži sezóny 2012/2013....ale samozrejme za tie peniaze sa čakalo viac......no a teraz tam je gólovy Arrango a Hermann, prišli Raffael a Kruse....nemá to ľahké a pokiaľ budú dávať góly Raffael a Kruse tak si nekopne a viac šancí bude dostavať skôr Hrgota ako on....

Reagovat
smazaný uživatel

Co to dneska Subotić předváděl? To byl výkon na pár facek.

Reagovat
db18

On už je trochu dýl z formy

Reagovat
smazaný uživatel

jeho chvíle přijde

Reagovat
smazaný uživatel

Já viděl letos BVB třikrát a dneska bez toho Matse bylo vidět, jak byl Subotić totálně v háji. Asi jsem si to, za přítomnosti Matse, tolik nepřipouštěl. Gól byl jeho a to si mohl připsat na účet málem druhý, kdyby ten jantar z Norimberku nebyl střevo a tu loženku na konci proměnil.

Reagovat
smazaný uživatel

Celá defenzíva Borussie je túto sezónu mimo...Piszczek chýba viac ako sa zdá...

Reagovat
smazaný uživatel

proti Neapolu to bolo tiež pekne vidno.

Reagovat
smazaný uživatel

takhle mimo je Neven poslední dobou hodně často... Kdyby byli Mats i Sokratis fit, tak bych nechal hrát je. Jednoznačně

Reagovat
smazaný uživatel

Borussia.

Reagovat
Centrofixka

Hummels, Piszczek, Reus (v 2 polčase), Gundogan, Mkhitarian - chýbajú, bez nich hrá BVB úplne iný futbal. Stratila sa hlavne hra na dva, tri dotyky a kolmica dopredu, preto sa zase pýtam nemá niekto nejaké info čo je s Gundoganom??

Reagovat
vocasisko

GUARDIOOOOOOOOOOOLA GURDIOOOOOOOOOOOOOOLA GURDIOOOOOOOOOOOOOOOOOLA

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke zatial nič moc.

Reagovat
Bayernista18

Bayern zatim hraje nádherně!

Reagovat
smazaný uživatel

kde sleduješ?

Reagovat
Bayern +

Najlepší tím na svete proste!

Reagovat
Spasitel

Schalke 04 no :) Položili ich tie 2 lacné góly inak by to mohlo byť vyrovnanejšie

Reagovat
Bayern +

A pozerám, že aj Der Club sa činil, nádhera!

Reagovat
smazaný uživatel

v pici ze jeden z nej hracu sveta Prince hraje za provincni tym :/ a jeho bracha dobry obrance hraje za top3 tym

Reagovat
smazaný uživatel

kvalitni je, ale Top rozhodne ne, ale libi se mi jak chovanim tak obcas i hrou

Reagovat
smazaný uživatel

Provinční tým..

Reagovat
smazaný uživatel

prý jeden z nej hráčů světa..takový odpad

Reagovat
Centrofixka

Škoda tej straty BVB, ale 5 hráčov základnej zostavy je v ťahu, aj pre Bayern by bolo citeľné keby im nemohol nastúpiť Ribéry, Robben, Lahm, apod. Nevidím to ale čierne, tento týždeň nevyšiel, dúfam že sa Dortmund otrepe a začne hrať svoj futbal, hlavne nech sa vyhýbajú zranenia. Všetko je len na začiatku, LM a nemecký pohár sa len rozbieha, v lige sú stále prvý, není nad čím plakať.

Reagovat
smazaný uživatel

Alaba - 3 zápasy - 1 gól - 4 asistence - 20 let..

Neuvěřitelnej hráč.. A to se nehrálo proti žádnejm nezrálkům..

Reagovat
JozkokozleJ

Vcelku zaujimavy clanok vztahujuci sa ku korupcii vo futbale:

http://sport.aktuality.sk/c/155450/korupcny-skandal-za-5000-spravili-vsetko/

„Sýrsku ligu sme držali v rukách pevnejšie ako Bašár Asad svoj ľud.“

Reagovat
smazaný uživatel

Hannover Snad im ostane forma a dostanu sa do poharov

Reagovat
db18

ale do LM snad zas půjde Schalke

Reagovat
smazaný uživatel

potřebujeme tam někoho, kdo udělá koeficient

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
monty25

No, co k tomu říct... Liverpool mě dneska naštval a Schalke mě ještě dorazilo. Chápu, že Bayern je asi nejsilnější možný soupeř (aspoň v Bundeslize), ale prohrát 0:4 doma je prostě neomluvitelné. Jiné týmy dokázaly potrápit Bayern mnohem víc... Přitom prvních 20 minut nevypadalo ze strany Schalke úplně špatně. Bayern sice měl nějaké střely ze střední vzdálenosti, ale Schalke mělo nebezpečné protiútoky, ze kterých se dalo něco vytěžit. Můžu jenom litovat, že je pořád zraněný Huntelaar, protože jsem přesvědčený, že by aspoň jednu z těch dvou šancí Szalaie proměnil... Pak bohužel přišly dva inkasované góly během dvou minut a bylo prakticky po zápase. Nejdřív Schalke neuhlídalo roh (stejně jako dneska Liverpool) a potom další gól hlavou. Najednou bylo Schalke úplně dole a nedalo se na to dívat. Neuer proti Schalke zase udržel čisté konto... Nejvíc mě na tom štve, že Schalke má už po šesti kolech tak velkou ztrátu na čelo a dokud bude mít Bayern takovou sílu, tak má Schalke mizivou šanci na titul. No ale snad i na Bayern a Dortmund přijde slabší období. Nic netrvá věčně...

Reagovat
db18

Jak to vlastně vypadalo ze strany Bayernu? Koukal jsem, že ač byl Basti fit, tak byl Lahm opět v záloze...

Reagovat
monty25

Ze strany Bayernu to vypadalo tak, že dali dva slepené góly a pak hráli, co potřebovali. Schalke se skoro k ničemu nedostávalo...

Reagovat
db18

Tak jsem asi i rád, že jsem to neviděl

Reagovat
Bayern +

Vôbec, prvý polčas sme ich rozobrali.

Reagovat
db18

Aha

Tak aspoň, že se to zlepšuje, když "musíme"

Reagovat
smazaný uživatel

Geniální, bezchybný výkon, ale místy trochu nuda. Ale oproti dřívějším BL utkáním, třeba ve Freiburgu nebo proti Norimberku, maximální zlepšení.

Reagovat
Bayernista18

Dost to připomínalo starej dobrej Bayern, výsledek je paráda!

Reagovat
smazaný uživatel

Pomerne nudný zápas. Schalke nič moc, Lahm bol na DM, na jeho mieste bol Rafinha. Obrana Schalke by si zaslúžila nakopať do zadku.

Reagovat
Bayern +

Schalke katastrofa, obrana a Neuer prakticky bez práce, čiže vynikol len Alaba a to smerom dopredu. Prvý polčas sme hrali výborne, asi najlepší polčas Pepka, druhý už bola jeho klasika a gól resp. šance pramenili hlavne s kiksov domácej obrany. Záloha celkom fajn, na DM bol však skôr Bastian (jeho prínos bol citeľný), Lahm bol vo dvojici s Kroosom, obaja klasika. Krídla slušné, lepší asi Robben. Ale góly celkom komické, Schalke vybuchlo.

Reagovat
db18

Když nevynikl ani Rafinha, tak doufám, že tam Pep co nejdříve vrátí Lahma... a doufám, že co nevidět bude fit Götze nebo Javi Mar, aby fakt nebyl důvod hnát Lahma dopředu

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ten Pepek musí poplácávat hráče po zadku, takové divadlo. Ach jo, chci zpátky svůj starý Bayern.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se nechal Pep tolik zarůst? Já chci zpět starou hebkou Juppovu tvář.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bayernista18

Náhodou Pepek je s týmem dost spjatej a včera to byl zas ten starej dobrej Bayern, 4 : 0 venku proti Schalke je paráda, navíc jsme je nepustili do moc brankovejch příležitostí a sami jsme jich mohli dát ještě víc, za včerejší výkon . Jen mě mrzí, že když Bayern ztratí body, tak všichni nadávaj na Pepa a když vyhraje takovymhle rozdílem a ještě k tomu venku, tak ho nikdo nepochválí. Báááayern!

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní zážitek na Frankenstadion. Fanoušci BVB jsou opravdu extraklasa.

Každopádně ze hry BVB krapet zklamání, místo, aby hráli přímočaře na bránu, tak si hráli bago, Hoffman to tam drbal jakoby to bylo 5:0 pro BVB a ještě mohli být rádi, že Esswein je dřevák.

Ale aspoň sem viděl konečně "live" Lewu a to je opravdu fotbalista od pána boha.

Reagovat
Bayernista18

Je hodně znát, že chybí Piszczek a Gündogan, navíc když ani nedá Klopp do základu Lewu a jiný, tak je to znát ještě víc.

Reagovat
db18

Luwe mu nelze vyčítat... v posledních zápasech působil dojmem, že to dost fláká, tak mu Klopp musel ukázat, že nemá tak jistou pozici, jak si třeba myslí

Reagovat
Centrofixka

s Lewom súhlasím, je to zatiaľ iba tieň starého Lewandowského, od Hofmanna som čakal niečo viac, Ducksch hral v príprave fajn ale včera mu to tiež nešlo, Subotič sa snaží ale robí chyby v tých najdôležitejších momentoch keď je posledný pred brankárom, Schmelzer podáva vynikajúce výkony a aj včera hral dobre, on je proste všade. Opory včera chýbali

Reagovat
smazaný uživatel

Som fanda Bayernu (vykon bol vyborny, vysledok este lepsi ale keby S04 tak strašne nekazilo jednoduchu rozohravku tak by to bolo o inom) Ale prečo ešte nikto nespomenul veľmi pekny gol, ktory sa podaril Schmelzerovi ???

Reagovat
smazaný uživatel

Btw, až dnes sem si všiml, že Cheb má v divizi Novou ves pod Pleší. Jak jste s nimi hráli ?

Reagovat
smazaný uživatel

prohra 3:0 u nich před týdnem , je to rezerva Příbrami

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm, to je co říct, když je to festovní zapadákov nedaleko Prahy.

Reagovat
smazaný uživatel

Kadlec góooool§!!

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Dnešní NFL diskuze. Přivítáme i nováčky, všechno vysvětlíme

http://www.eurofotbal.cz/clanky/rozhodci-potrestan-za-pouziti-videa-28917/?nocount=1

Reagovat
db18

Nový rekord BL: v prvních 6 kolech neskončil ani jeden zápas 0:0

Reagovat
db18

Ibišević připravil VfB o dva góly

Reagovat
smazaný uživatel

Chvalabohu, normálne som za bod zo Stuttgartu rád. Pri tej penalte na konci som skoro dostal infarkt.

Reagovat
smazaný uživatel

WTF ? Dyť tam Stuttgart dal asi v 60. minutě na 2:1

Reagovat
db18

Ibišević stál v ofsajdu (a to těsně před nosem Trappa)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

vedad myslim minulu sezonu taktiez v uplnom zavere nepremenil 11ku...on prave po zemi k zrdke tie penalty nekope,snazi sa to narvat pod brvno za bod moze byt vfb rado,maxim opät nesklamal a dneska okrem rüdigera predviedol perfektny vykon aj zambrano,zabudol som na neho,rodemu sa nedarilo,vysoko napadal a snazil ale prilis fauloval,za zapas snad sestkrat a este urobil penaltu na konci,harnik nulovy..mal by sa zamysliet,strasna naladovost

Reagovat
stas87

slovenska trenerska stopa v nemecku :)))

https://www.facebook.com/nemeckyfotbalczsk/posts/162975740563401

uvidime ci niekedy povysi na hlavneho

Reagovat
JozkokozleJ

Tak, uz Mintal je asistentom v Nurnbergu, ovsem myslim nelicencovany. To Nemeth ma snad najvyssiu europsku licenciu. Na stranke slovenskeho denniku Sport je s Nemethom zaujimavy rozhovor. Pamatam si ho ako hraca, vacsinou hral za mansaft, ktoremu som neprial. Tentokrat mu ale drzim palce.

Reagovat
smazaný uživatel

Je tu někdo kdo má nebo bude mít NHL 14 na PS3?

Už loni jsme hráli GM connected ve 4 lidech, bylo by supr, kdyby nás bylo víc. Kdo by měl zájem, tak kontaktujte na FB https://www.facebook.com/sipek.jirka

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke 04 - Bayern Mnichov "0:4ů

Reagovat
smazaný uživatel

dost dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Langerak - Großkreutz, Sokratis, Hummels, Durm - Bender, Sahin - Blaszczykowski, Mkhitaryan, Reus - Lewandowski

Mitch,Mats,Sokratis,Durm

Reagovat
smazaný uživatel

Hra zatím šílená, Ilkay neskutečně chybí, což není jen dnešní případ.

Reagovat
smazaný uživatel

je to těžké. 11 hráčů na vlastní polovině a 10 z nich těsně před vápnem.

Ilkay by se hodil, to jo..

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, ať jde ten Lewa do prdele, hrát takhle na sebe, to mě fakt nebaví.

Reagovat
JozkokozleJ

Videl som prvych 30 min a mna (asi) zbytocnym dlhym drzanim lopty "zaujal" Blasczykowski. Ako pise LM, tazko sa hraje proti takemu valu, ale prave vtedy je nutne to davat rychlo od nohy.

Reagovat
smazaný uživatel

před chvíli byl poprvé trošku dynamičtější a hned dal břevno

Reagovat
Arne

Ten Lewa je normální sabotér.

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš to, jak to před prázdnou bránou zpracoval/nezpracoval?

Reagovat
Arne

Jo, to bylo to první, co jsem ze zápasu viděl... Ale i z dalších situací je prostě o třídu, dvě dole než na jaře.

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel no... ale on se do toho dostane

Reagovat
Arne

Snad jo... Já kdybych byl fanda BVB, tak docela teču.

Reagovat
smazaný uživatel

Já teču celej prozatimní průběh sezony, je na pěst a lituju, že jsme ho do toho Bayernu neprodali.

Reagovat
Arne

Jj... Teď se aspoň pro dnešek vykoupil tím prostrčením na Marca.

Reagovat
smazaný uživatel

neteču.. to nejde, když toho pro "nás" už tolik udělal. Pořád je u mě hodně v plusu

Reagovat
db18

to se divím - vytrucuje si vyšší plat a pak hraje hovno (bez toho aby prodloužil)¨

...takhle si Pep spíš požádá o nějakýho španěla...

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo parádní, aspoň by Vás neposílil a u možná zůstal v BVB

Reagovat
db18

on by stejně nebyl žádnou posilou...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

To sice jo, ale měl by se sebrat, než i ty zbývající plusový body spláchne všechny do hajzlu.

Reagovat
smazaný uživatel

copak už nikdo nemá naději, že by teoreticky mohl zůstat?

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho sledoval už v Lechu, pouštěl jsem si jejich zápasy kvůli němu, pak přestoupil do mého nejmilovanějšího klubu, v první sezoně jsem ho pořád obhajoval, i když tu na něj byl docela hate. On mi to splatil dvěma fantastickýma sezonama, a když si člověk myslí, že v klubu vydrží, bude z něj třeba i legenda, tak najednou začne trucovat, chce přestoupit do Bayernu a nakonec předvádí tyhle šílený výkony. Jediný způsob, jak si mě může získat, že se začne rvát za BVB, tak jako v minulých sezonách a stejně budu mít v sobě tu pachuť zrady. Chybí mi ten Lewa, který byl nejlepším střelcem BVB a Lechu..

Reagovat
Arne

V to fakt nevěřím... A ty bys taky neměl, ať nejsi pak zklamanej.

Reagovat
Arne

To byl Stoppelkamp, jak tam udělal tři Borussen?

Reagovat
smazaný uživatel

Aubaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Hofmann, Miki

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Hlavně Langerak

Reagovat
smazaný uživatel

Je skvělej, ještě sezonu a nebál bych se ho prosadit místo Romana.

Reagovat
Arne

Spíš tak o rok později, ale jinak souhlas, náhradu za Weidena máte pořešenou.

Reagovat
db18

6700 diváků ve Wolfsburgu

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

VW nedalo volno

Reagovat
db18

Samson

Jinak Turecko se může těšit na hodně silný střed Calhanoglu koukám už vystrnadil Rafu jako exekutora přímáků a Emre předvedl parádní výkon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele