6. kolo
21.09.2013 15:30 CET
1 : 4
(0:3)

Reportáž

1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen 1:4

Mainz má, zdá se, na krku pořádný problém - po katastrofálním defenzivním představení prohrál doma s Leverkusenem vysoko 1:4, padl už potřetí za sebou a skvělý start do sezony je rázem zapomenut. Leverkusen naopak vyválčil pátou výhru z šesti pokusů a je druhý.

Druhá venkovní výhra Bayeru se rodila překvapivě lehce: v Coface Areně vedli už po poločase 3:0, a jelikož domácí kromě zoufalé obrany přidali ještě bezkrevný útok, dokráčeli svěřenci Samiho Hyypiä k důležitým bodům bez větších problémů. Mainz od úvodních minut výrazně ztrácel ve středu hřiště, a hostům tak nedělalo příliš problémů dostávat se do šancí - Rolfes pálil z voleje po Samově pasu už v 11. minutě těsně nad. Svěřencům Thomase Tuchela nezbývalo než spoléhat se na protiútoky; do zajímavé situace se takto dostal Choupo-Moting (16').

Jenže brejky nejsou ničím cizím ani pro Leverkusen, což se ukázalo hned o tři minuty později při první brance utkání. Po domácí ztrátě míče se nejrychleji zorientoval Sam a nahrál Krusemu, který využil poziční nedůraznosti Pospěcha, zachoval chladnou hlavu a technicky perfektní ránou obstřelil Heinze Müllera. Míč zapadl ze 14 metrů do levého rohu branky.

Leverkusen, uklidněn rychlým vedením, pohodlně ovládal hru a předváděl mnohem vyspělejší a soustředěnější výkon než domácí výběr; ten se nedokázal dostat do souvislého tlaku a dopravit míč do finální třetiny. Hostům tak stačilo ovládat střed pole, trpělivě kombinovat a čekat na příležitost - ta mohla přijít už ve 25. minutě, ale dalekonosná střela Bendera mířila těsně mimo. Domácí soupeři situaci notně ulehčovali lehkovážným přístupem k soubojům v defenzivě, a trest přišel o třináct minut později - když Kruse vyslal do střelecké pozice Bendera, obránci pouze uctivě koukali. Reprezentačnímu záložníkovi tak stačilo na dvaceti metrech napřáhnout a míč s přispěním Noveského teče zapadl za záda nešťastného Müllera.

Bender mohl zvyšovat na 3:0 minutu před přestávkou, ale tentokrát byl domácí gólman na svém místě; šlo však pouze o oddálení nevyhnutelného, neboť Bayer i tak navýšil skóre v nastaveném čase první půle. Sam přihrával napříč vápnem Rolfesovi, ten našel na levé straně volného Kruse, a australský forvard nedal přízemní střelou Müllerovi žádnou šanci. Domácí obrana, pochopitelně, při celé akci opět spala spánkem spravedlivých.

Tuchel vyslal do druhé půle Malliho, kterému uvolnil místo Soto, a hra Mainzu tím získala jakýs takýs řád; své sehrálo také uvolněné tempo bezpečně vedoucího Leverkusenu. Malli se nicméně dostal do jediné šance (56'), zatímco hosté za další tři minuty udeřili počtvrté - Pospěchova amatérská hlavička po rohu ve vlastním vápně přihrála míč do cesty Rolfesovi, který našel v rozhozené obraně hlavu volného Kießlinga, a bylo definitivně rozhodnuto.

Je alarmující, že hostující brankář Bernd Leno měl první práci až za tohoto stavu - po hodině hry likvidoval šanci Noveského. Tuchel se následně snažil oživit ofenzivní potenciál týmu nasazením Okazakiho s Polterem, a snaha alespoň zkorigovat výsledek nakonec dospěla zdárného konce - v 82. minutě našel Geis z rohu Malliho, který s pomocí teče snížil na konečných 1:4.

Autor: Dominik Zezula / kicker.de

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele