Bundesliga - souhrn 27. kola

23.03.2012, 22:26, aktualizováno 25.03.2012, 19:31
Komentáře a souhrny
Dortmund vysoko zvítězil v Kölnu a drží pětibodový náskok před Bayernem, který porazil Hannover. Zaváhání Gladbachu využilo Schalke vítězstvím nad Leverkusenem. V boji o poháry se dařilo Wolfsburgu a v neděli Stuttgartu, Werder jen remizoval s Augsburgem, tři body mají Hertha a Freiburg...

1. FC Köln - Borussia Dortmund 1:6

25.03.2012 17:40

Góly: 13. Milivoje Novakovič - 26. Łukasz Piszczek, 47. Shinji Kagawa, 52. Robert Lewandowski, 78. Ilkay Gündogan, 80. Shinji Kagawa, 84. Ivan Perišić

Borussia Dortmund musela netradičně až v neděli odrážet atak svých pronásledovatelů, daného činu se ovšem zhostila na výbornou a na RheinEnergieStadionu nasázela oblíbenému Kölnu rovnou půl tucet branek.

Utkání začalo s desetiminutovým zpožděním, jež bylo způsobené dopravním kolapsem v Kölnu a jeho blízkém okolí. A to jakoby se daleko více podepsalo na hráčích Borussie, kteří v úvodu působili trochu těžkopádným dojmem - toho pochopitelně Solbakkenovi svěřenci umně využili a drželi tempo zápasu pod kontrolou. Netrvalo dlouho a pro žlutočerné bylo ještě hůře: Lanig poslal z běhu do vápna přesný centr, hostující defenziva předvedla hned dvě hrubé chyby (Weidenfeller vyběhl pouze napůl, Subotić pro změnu nebyl v souboji s Novakovičem dostatečně důrazný) a slovinský kanonýr pohodlně otevřel skóre - 1:0.

Hostující mašina se zahřívala postupně... Nejprve odpověděl stejnou zbraní Lewandowski, jehož pokus však byl pro Rensinga vítaným zpestřením pracovního harmonogramu, Großkreutz pak jenom napálil jednoho z obránců. Do třetice už se ale hostující celek mohl radovat, Schmelzer rozehrál zprava kratší roh, na přední tyči nejvýše vyskočil Piszczek a z hranice malého vápna poslal míč nechytatelně do sítě - 1:1. Hned o chvíli nato mohl ten samý hráč utkání otočit, těžký míč ovšem nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Ve 37. minutě ovšem ukázal chybnou přihrávku Hummels, kulatý nesmysl se později dostal až k Podolskimu, ten ale na Weidenfellera zblízka nevyzrál.

Poločasový oddych přišel pro domácí mužstvo doslova za pět minut dvanáct - tlak Borussen neustále sílil a bylo jen otázkou času, kdy se tato snaha přetaví i do průběžného skóre. Čekání netrvalo ani dvě minuty: Piszczek vrátil Kagawovi balón ze standardní situace, japonský štírek na nic zbytečně nečekal a střelou pod břevno utkání definitivně otočil - 1:2. Tím se ale nekončilo, za pouhých šest minut zase ukázal svou genialitu Shinji Kagawa, jenž patičkou vrátil Kubovi, polský středopolař celou situaci poté ještě vyšperkoval pasem na krajana Lewandowskiho, pro kterého už bylo snadné potřetí dopravit míč za brankovou čáru.

Následující dvacetiminutovka poté z nastaveného režimu znatelně ubrala - obě strany jakoby už ani neměly sílu s utkáním něco měnit. To se ale nakonec nepotvrdilo! Stále více odevzdaní Kozli si říkali o malér, který také nakonec přišel: 78. minuta byla svědkem povedené kombinace mezi Kagawou a na útočné polovině stále více se potulujícím Gündoganem, jenž celou akci pohodlně zakončil - 1:4. Další dvě minuty dělily v pořadí už pátou branku, v níž měl prsty opět rozehrávající Kagawa, přes Piszczeka s Kubou se mičuda vrátil zpátky ke Kagawovi a ten přidal svůj druhý zápis - 1:5. Na rozdíl pěti branek potom uzavřel šest minut před koncem střídající Perišić.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - 1. FC Norimberk 1:0

25.03.2012 15:30

Góly: 78. Cacau

Bitva týmů ze středu ligové tabulky dopadla lépe pro domácí celek. Ten během nedělního odpoledne rozhodně nebyl lepším mančaftem, avšak dokázal zužitkovat svou jedinou velkou šanci v utkání. Naopak hostům větší aktivita, střelba a nevídaných čtrnáct rohových kopů nestačily ani na jediný bod.

Po sedmi minutách hry mohl gólový účet utkání otevřít Adam Hloušek, jenž si do vápna naběhl na Essweinův pas z pravé strany. Český borec však po upláchnutí Sakaiovi pouze napálil břevno. Domácí si nadále koledovali o inkasování branky. Hned minutu po Hlouškově akci se před bránou VfB z ničeho nic zjevil nikým nehlídaný Feulner, jehož zakončení musel řešit až Schieber odhlavičkováním balonu pryč od brankové čáry, za kterou se kulatý nesmysl nebezpečně snášel. To už bylo pro Labbadiovi svěřence dostatečným varováním a v následujících minutách podobný závar před svou svatyní nepřipustili.

Na druhou stanu nebyli Švábové schopni ujmout se iniciativy a zatopit obraně Franků. Ti si naopak často vytvářeli standardní situace (především rohové kopy), které téměř pokaždé představovaly pro domácí celek nebezpečí. Jejich exekutor Adam Hloušek patřil mezi nejlepší hráče první půle. Koncem poločasu začali hosté domácí borce výrazně přehrávat a množily se jim šance ke skórování. V jednačtyřicáté minutě prošel Didavi na levé straně mezi stuttgartskými hráči jako nůž máslem a odcentroval do malého vápna na nabíhající spoluhráče - míč nakonec odehrál "všudybyl" Schieber.

Hned o dvě minuty později našel Feulner krásným křížným pasem opět Didaviho, který tentokrát místo přihrávky volil přímou ránu, Ulreich si však dobře pohlídal bližší tyč. V závěrečných minutách prvního dějství vystupňovala Heckingova družina tlak a ostřelovala bránu VfB prakticky bez přestání. Domácí hráči tak mohli hovořit o štěstí, že během prvních pětačtyřicet minut neinkasovali. Že však do druhé půle budou muset svou hru výrazně zlepšit, jim při odchodu do kabin dalo jasně najevo i hlasitě pískající publikum.

Po změně stran působili Švábové pohyblivěji, nicméně opět to byli Norimberští, kdo mohl gólově udeřit. Nejprve VfB ustál dva velmi nebezpečné rohové kopy a následně Chandlerovu trefu do tyče po krásném balonu od Hlouška. Domácí tým nadále tápal, hráči kazili přihrávky a prakticky vůbec nestříleli na Schäferovu bránu. Jako blesk z čistého nebe tak musel všem v Mercedes-Benz-aréně připadat gól, kterého docílil Cacao. Toho našel krásnou přihrávkou Hajnal a německý reprezentační útočník pálil ve vápně z první přesně k tyči norimberské branky.

Stuttgart tak vytěžil z mimina maximum. 1.FC svou aktivní hru neopustil a snažil se o vyrovnání, v 86. měl se do zajímavé šance dostal na hraně malého vápna vystřídavší Bunjaku - nestačil však zamířit přesně. Norimberk tak byl v utkání zcela dostižen přízrakem nízké produktivity. Ta ostatně straší Franky po celou letošní sezónu - ne nadarmo má Norimberk druhou nejhorší ofenzívu soutěže (méně branek vstřelil už jen nebohý Kaiserslautern). Lze spekulovat, zda bylo vítězství domácích zasloužené, neoddiskutovatelný je ovšem fakt, že se Labbadiův tým vyhoupl na sedmou ligovou pozici.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - Bayer Leverkusen 2:0

24.03.2012 18:30

Góly: 18. Klaas-Jan Huntelaar, 86. Klaas-Jan Huntelaar

Königsblauen mohli využít nečekaného klopýtnutí Gladbachu a vyhoupnout se na třetí pozici bundesligové tabulky. Toho domácí borci po zaslouženém vítězství nad Leverkusenem dosáhli, naopak Werkself se výrazně vzdálila možnost zahrát si i v příští sezóně Ligu mistrů.

Hned od úvodu bylo k vidění pohledné utkání, okořeněné o kombinační hru, které chybělo jediné - gólové příležitosti. Hned ta první však branku přinesla a jejím autorem nemohl být nikdo jiný než Klaas-Jan Huntelaar. Neméně překvapivé bylo i provedení samotné akce - na levé straně dostal čas k odcentrování Fuchs a jeho vzdušný míč našel (tak jako již mnohokrát předtím) hlavu nikým nebráněného Huntelaara. Nehlídat tohoto Nizozemce se trestá gólem - 1:0.

Domácí mohli otřesené Werkself hned vzápětí uštědřit další ránu, když po akci ve vápně se míč odrazil zpět k Holtbymu, jenž bez rozpaků vyslal ránu jen těsně nad Lenovu bránu. Nezůstalo jen u této šance, Schalke nadále zatápělo Duttovu týmu, vidět byli především Farfán s Holtbym, skvělou práci odváděl jako tradičně i Raúl. Naopak brankář Hildebrand se ocitl téměř práce, brejky Leverkusenu byly snadno eliminovány již v samotném zárodku.

Hosté odepsali první půli a snažili se aktivně vstoupit do té druhé, Rolfesova nebezpečná jedovka z dvaceti metrů toho byla důkazem. Na druhé straně se však musel nadále ohánět Leno, nejdříve likvidoval Farfánův padáček z ostrého úhlu, pak obstál tváří v tvář Huntelaarovi, kterého do slibné šance poslal po šikovném průniku v šestnáctce Draxler. Pod tlakem Königsblauen se plánovaná ofenzíva Bayeru rychle rozpadla, především Draxler a Farfán nenechali hostující obraně vydechnout. Krom toho dál úřadoval dispečer vysokých centrů Fuchs, jenž v šedesáté čtvrté minutě dobře našel nabíhajícího Raúla, jenž však nedokázal napodobit Huntelaara.

Hned o chvíli později byl španělský veterán v další tutové šanci, ale trefil včas vyběhnuvšího Lena. Strážce svatyně Leverkusenu se vzápětí vyznamenal zastavením tvrdé a umístěné rány, z dorážky pak neomluvitelně netrefil odkrytou bránu Draxler. Schalke bylo nadále lepší ve všech směrech, uklidňujícího druhého gólu se však diváci ve Veltins-Aréně ne a ne dočkat. Postupem času začal zápas postrádal odpich, jelikož na domácích hráčích se začala výrazně projevovat únava. O to více neočekávaná byla druhá branka týmu z Gelsenkirchenu. Autor a způsob provedení? Netřeba se ptát - síť rozvlnila Huntelaarova hlavička po načechraném balonu od Farfána. Po tomto okamžiku bylo již nad slunce jasné, že se domácí celek usadí na třetí příčce ligové tabulky.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Hannover 96 2:1

24.03.2012 15:30

Góly: 36. Toni Kroos, 68. Mario Gómez - 74. Didier Ya Konan

FC Bayern dokázal potvrdit svou skvělou formu i v sedmadvacátém kole, když na svém trávníku porazil i velmi dobře hrající Hannover 96. Žádných střeleckých manévrů se však tentokrát vyprodaná Allianz-aréna nedočkala, Hannover potvrdil svoji kvalitu a v závěru dokonce sahal po jednom bodu.

Utkání začínalo pozvolna, v úvodních minutách byly k vidění spíše některé ostřejší zákroky než oslnivé akce a precizní kombinační hra, především pak oba celky vyčkávaly na tah svého soupeře. Za zmínku stojí snad jen přečíslení hannoverské obrany - z toho však domácí nic kloudného nevytěžili. První velké vzrušení na futuristickém stadionu Bayernu nastalo na konci první dvacetiminutovky - Lahm našel ve vápně nabíhajícího Ribéryho, jenž z první pálil těsně vedle pravé hannoverské tyče. Tím se tempo hry očividně pozvedlo.

O chvíli později vyrobil velkou hrubici reprezentační gólman Neuer, když si před rozehrávkou ukopl balon až příliš daleko od nohy, čehož využil aktivní Diouf. Jen obětavé zákroky domácích borců i samotného Neuera odvrátily takto zbytečně nastanuvší pohromu, která mohla snadno vyústit do první branky utkání. Obraz hry se však nadále neměnil, Heynckesovi borci dle předpokladů tvořili hru, na takticky připravenou hannoverskou obranu si však nepřišli.

Tak to bylo do šestatřicáté minuty, kdy do té doby dobře hlídaný Ribéry upláchl po své levé straně dvojici hannoverských hráčů a perfektní přihrávkou našel na hranici šestnáctky stojícího Robbena. Holanďan velmi fotbalově poslal míč na volného Kroose, jenž měl již dost času na přípravu gólové rány. Bayern pak opět fungoval jako dobře namazaný stroj, vedle skvělé ofenzívy se dařilo i zadním řadám. Ty se musely ohánět při likvidaci několika zajímavých rychlých protiútoků Šestadevadesátek, starosti jim dělal především Diouf. Nebezpečný byl jako tradičně Robben, byť mnohé jeho akce na pravé straně se nejednou jevily jako dobře čitelné a občas zbrzdily slibně rozjetou akci Bavorů.

Po hodině hry poslal Heynckes na hřiště střelce Gómeze, jenž se hned ve třiašedesáté minutě prezentoval ranou do tyče Zielerovy brány. To mělo být pro hosty dostatečné varování, že nejlepší střelec soutěže bude velkou hrozbou. Psala se 68. minuta a německý reprezentační útočník skutečně naplno projevil své kvality a aktuální formu. Poté, co ve vápně obdržel pas od Kroose, chladnokrevně obehrál Pandera a levačkou poslal míč z ostřejšího úhlu ke vzdálenější tyči - 2:0. Šestadevadesátky se ale nevzdaly, za což byly odměněny brankou o šest minut později - postaral se o ní Ya Konan, když se blýskl v malém vápně efektními nůžkami.

Hned za pět minut po Ya Konanově gólu mohlo být srovnáno, když Diouf hlavičkoval jen těsně nad. Další příležitost Dolnosasů na sebe nenechala dlouho čekat: Z dálky zajímavě střílel Rausch, jeho ránu nepříjemně tečoval Boateng a Neuer musel vytáhnout reflexivní zákrok, čímž odčinil svoje zaváhání v první půli. Na druhé straně se do slibné šance dostal Müller, jemuž se po průniku povedlo obejít Zielera, následně se však dostal již do ostrého úhlu a navíc jeho šanci uhasila domácí obrana. Víc se do závěrečného hvizdu nestalo, Hannover tak odjíždí z Mnichova s prázdnou - jak už je koneckonců tradicí.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - 1. FC Kaiserslautern 2:0

24.03.2012 15:30

Góly: 8. Karim Guédé, 14. Cédric Makiadi

Jestli měl Kaiserslautern před tímto kolem, byť jen malou naději na udržení v nejvyšší soutěži, tak porážkou na MAGE SOLAR Stadionu se rozplynula už snad i ta poslední, teoretická možnost... SCF naopak jistými výkony utíká výš a výš.

Utkání nejhorší bundesligové obrany (Freiburg - 53 inkasovaných branek) a nejimpotentnější ofenzivy (Lautern - 16 vstřelených gólů) začalo podle očekávání z obou stran hodně opatrně. Postupem času však domácí získávali herní jistotu, což se co nevidět projevilo: Rodnei po osmi minutách vyrobil obrovskou hrubku, Freis už následně jen hlavou posunul do cesty Guédému, slovenský reprezentant tak mohl oslavit svůj debut v základní sestavě bádenského celku tím nejlepším možným způsobem - 1:0. Hned o pár minut později rozehrál Schuster rohový kop, centrovaný míč neodhadl Sippel a Makiadi měl snadnou práci - 2:0.

Po čtvrthodině tak bylo z hostujícího pohledu prakticky po zápase, nahrával tomu i odevzdaný, nečitelný a zejména bojácný výkon Rudých ďáblů. Svěřenci nového kouče Krassimira Balakova přidělali SCF vrásky až po dvaceti minutách - Fortounisův dalekonosný pokus byl ale pro strážce freiburské svatyně doslova vítaný. Hned nato mohl potrestat další Rodneiho zaváhání Schmid, tentokráte ale hlavičkoval nad branku. Posledních patnáct minut prvního dějství patřilo hostům, jedinou vážnější příležitost měl ale po Fortounisově nabídce Derstroff, proti němu ovšem vytáhl parádní zákrok Baumann.

Krátký oddych nic podstatného nezměnil, Lautern byl i nadále aktivnější, chtěl se za každou cenu protlačit k soupeřově brance - to mu ale činilo neskutečné problémy. Ofenzivní hráči hostujícího celku působili těžkopádně a jen velmi těžko mohli, sice přestavenou, ale i tak spolehlivou obranu Freiburgu překonat. Naproti tomu na opačné straně mohli postupně vedení pojistit Freis, po něm Schuster a největší tutovku měl Schmid, ovšem ani jeden z nich neuspěl.

Hosté z Falcka mohli dělat, co chtěli - stejně jim to nebylo nic platné. Zato střídající Stefan Reisinger mohl krátce po svém příchodu na trávník v 76. minutě přidat definitivní pečeť, jeho zakončení ovšem zastavil pohotovým reflexem Sippel. Čtyři minuty nato pak z ničeho nic střílel z hranice penalty Sahan, ale Baumann si čisté konto podržel!

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - TSG Hoffenheim 1:2

24.03.2012 15:30

Góly: 38. Marco Reus - 77. Roberto Firmino, 79. Boris Vukčević

Mönchengladbach dnešní utkání proti Hoffenheimu vůbec nezvládl a po porážce 1:2 si pořádně zkomplikoval svou situaci na čele tabulky.

Do utkání vstoupili aktivněji domácí fotbalisté, ovšem proti neprostupné obraně Hoffenheimu se dlouhou dobu nedokázali nikterak prosadit. První tutovku si tak vypracovali až ve 27. minutě, kdy Arango výborně našel de Camarga, ten se objevil v ideální palebné pozici, jenže svou příležitost nevyužil, jelikož včas zasáhnul obránce Beck.

Následně byl vidět především kanonýr Marco Reus. Šanci z 37. minuty sice ještě využít nedokázal, o několik sekund později si ale počínal o poznání lépe. Po přihrávce Herrmanna bez větších problémů poslal míč za záda gólmana Starkeho. Mönchengladbach mohl před přestávkou své vedení pojistit ještě druhou brankou, ovšem nádherná střela Aranga orazítkovala pouze břevno.

Po změně stran se sice snažil Hoffenheim okamžitě s nepříznivým stavem něco udělat, příliš toho ale nevymyslel. Během 59. minuty byli naopak hodně blízko branky Hříbata. Igor de Camargo dostal dostatek prostoru, po centru Reuse ovšem poslal míč jen do náruče gólmana Starkeho.

Mönchengladbach se ve druhém poločase soustředil především na bránění, jenže tato taktika se mu vůbec nevyplatila, jelikož Hoffenheim během posledních patnácti minut zcela otočil stav utkání. Nejprve se o vyrovnání postaral tečovanou střelou Roberto Firmino, hned vzápětí pak udeřil Boris Vukčević, který zakončoval úspěšně po rohovém kopu. V nastaveném čase mohli domácí ještě alespoň vyrovnat, ovšem Daemsovu ránu bravurně vyrazil Starke.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - FC Augsburg 1:1

24.03.2012 15:30

Góly: 61. Niclas Füllkrug - 90+2. Paul Verhaegh

Werder nedokázal navázat na poslední domácí vystoupení s Hannoverem, proti Augsburgu se sice po změně stran dočkal kýžené vedoucí branky, na místo pojistky ale domácí zvolili uspávací taktiku, jež v poslední minutě potrestal Verhaegh.

Brémy chtěly co nejdříve zapomenout na porážku z Westfalenstadionu, to se jim ovšem proti sebevědomému bavorskému nováčkovi dařilo pramálo...naopak hosté měli v prvních chvílích jednoznačně herně navrch. Aktivní byl zejména Koo, po jehož akci mohl hned střílet Ndjeng, zakončení si však našlo pouze boční síť Mielitzovy branky. Na druhé straně zkoušel pohnout se spoluhráči příkladný kapitán Fritz, jeho ránu ale pro změnu zpacifikoval Jentzsch. Byli to však nekončíce se zlepšující hosté, kdo mohl otevřít skóre: Hain předvedl pěknou individuální akci, něčemu podobnému ale skvělý Mielitz.

Největší příležitost brémského klubu na sebe nenechala dlouho čekat, konkrétně do 35. minuty, skvělou individuální akci předvedl Koo, jež se rázem ocitl tváří v tvář před Mielitzem, střelu však zlikvidoval za minutu dvanáct na brankové čáře stojící Ignjovski. Těsně před odchodem na pauzu střílel ještě aktivní Ndjeng, ani napodruhé ale nedokázal zamířit mezi tři tyče!

Po změně stran to byl ale výhradně Werder, kdo si vytvářel jenu střeleckou příležitost za druhou: postupně se v zakončení ocitl hned dvakrát mladíček Füllkrug, Ignjovski, Rosenberg a Trybull, ani jednomu z nich však nebylo přáno. Štěstí si nakonec našlo po hodině hry prvně jmenovaného, na jehož pohyb nikdo pořádně nereagoval, a tak nadějný útočník napřáhl a tvrdou přízemní střelou k pravé tyči uklidil balón do sítě - 1:0.

Ovšem sebevědomím v posledních utkáních překypující hosté se rozhodně nevzdávali a dál drželi nastavený trend...kýžené ovoce to mohlo přinést v 72. minutě: Mielitz se nedokázal pohodnout se Sokratisem, čehož málem využil čerstvý Mölders, náhradní brankář Brém, ale nakonec celou akci duchapřítomně zachránil a držel tak pro svůj tým cenný výsledek. Zdržovací taktika se ale nakonec zelenobílým nevyplatila, zvyšující tlak FCA dokázal přetavit ve vyrovnání, po centru Kooa střílející Verhaegh - 1:1.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Hertha BSC 1:3

24.03.2012 15:30

Góly: 58. Eric Choupo-Moting - 41. Änis Ben-Hatira, 52. Adrián Ramos, 69. Adrián Ramos

Prokletí Herthy BSC je, zdá se, při vítězství v Mainzu konečně prolomeno! Stará dáma dokázala uspět, na rozdíl od domácích, v rozhodujících faktorech a může si tak odhodit těžký balvan ze srdce, poprvé na jaře totiž vyhrála na hřišti soupeře.

Berlínský bard Otto Rehhagel vsadil oproti poslednímu nepovedenému utkání s Bayernem v základní sestavě na dvě změny: Perdedaje nahradil v obraně Lell, jehož místo ve středu pole zaujal Kobiašvili, úplným nováčkem pak byl na Ottlově místě Ben-Hatira, což se později ukázalo od zkušeného trenéra jako velmi prozíravý tah! Nicméně, Mainz začal lépe a snažil se co nejdříve ujmout vedení, postupně mohli skórovat Nicolai Müller a za pár minut také hlavičkující Choupo-Moting, ani jeden z nich ovšem neměl správně seřízená mířidla.

Hosté se ozvali o něco později a hned to stálo za to, Ramos ale na skvěle reagujícího Wetkla nevyzrál, tím ale, jakoby se dirigentská taktovka přesunula do rukou Staré dámy... Nicméně, ještě předtím mohl po Sotově pasu hlavičkovat z ideální pozice v pokutovém území Szalai, ohraničený prostor však stejně netrefil.

Na druhé straně pálil ze střední vzdálenosti Raffael, mířil ale těsně nad Wetklovu branku. Stejně poté dopadl i hlavičkový pokus Niemeyera, a tak se i po třiceti minutách pokračovalo bez branek. To už však nemělo pokračovat dlouho - konkrétně jedenáct minut. Rukavytsya pronikl do vápna, jeho ránu sice dokázal strážce domácí svatyně vytěsnit, ale pouze k dobíhajícímu Ben-Hatirovi, pro něhož šlo do jisté míry o zadostiučinění, neboť po zimní přestávce byl v hlavním městě takřka přehlížený, takto se do myslí fanoušků dozajista vrátil - 0:1.

Stejně jako na začátku, tak i po přestávce se hrálo podle not FSV, ovšem tentokráte netrvalo zase tak dlouho a přišla pro Tuchelovi svěřence další krutá sprcha - povedenou akci zakončoval po Raffaelově pobídce nechytatelně k tyči Ramos - 0:2. Domácím se ale podařilo neutuchajícím tlakem přece jenom zkorigovat: Zabavnik vyhrál hlavičkový souboj, balón se pak dostal až k Choupo-Motingovi, jenž přesně mířenou střelou zapsal už osmou branku v sezóně - 1:2. Hned vzápětí mohl po rohu vyrovnat Müller, mezi tři tyče ale o chlup nezacílil.

Mainz začínal pomýšlet minimálně na remízu, ovšem dopustil se další osudové chyby, Kirchoff udělal v kooperaci s Wetklem botu jako hrom, Ramos tak měl už snadnou práci - 1:3. Definitivní pojistku se pokusil vymyslet aktivní Raffael, tomu se ale postavil do cesty Zabavnik. V dalších minutách pak ještě bylo před Kraftem pořádně horko, bývalý strážce tří tyčí Bayernu musel nejprve Choupo-Motingovu hlavičku vyrážet alespoň na tyč, aby pak ten samý hráč pálil těsně vedle. Konečnou podobu pak mohl dostat výsledek díky Rukavytsyovi, Wetklo byl však proti.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Hamburger SV 2:1

23.03.2012 20:30

Góly: 46. Mario Mandžukić, 75. Marcel Schäfer - 47. Marcus Berg

Poslední úspěšně zvládnuté duely mají z pohledu Wolfsburgu další pokračování, zelenobílí měli po celé utkání nad Hamburkem výrazněji navrch a zaslouženě si tak na své konto zapisují tři body, na kterých se podepsal i sváteční kanonýr Marcel Schäfer!

Felix Magath udělal oproti poslednímu utkání v Norimberku v základní sestavě jednu podstatnou změnu, jenom na lavičce zůstal kapitán Christian Träsch, na jehož místě se představil obojživelník Makoto Hasebe. Naopak další tradiční stavební kámen sestavy Vlků Petr Jiráček musel čekat stále, jeho místo ve středu pole, společně s Polákem zastal pro změnu bývalý kapitán VfL Josué. Utkání začalo ve svižném tempu, obě strany chtěly hrát aktivně, přece jen mírnější převahu nakonec měli domácí, ani jim se ovšem v ofenzivním složení dvakrát nedařilo. Pověstnou výjimkou byla hned po dvou minutách rána Mandžukiče, ta však mířila jen do boční sítě.

Jinak se ale hrálo především mezi pokutovými územími, oba trenéři evidentně kladli prvotní důraz pro defenzivu, což se logicky muselo tak jako tak projevit. Těsně před půlhodinou hry přesto mohl agilní Dejagah z bezprostřední blízkosti zavěsit, na Schäferovu pobídku ale o krok nedosáhl. Ještě před odchodem do kabin to zkoušel ze střední vzdálenosti hned několikrát Mandžukić a Dejagah, nechyběl v tomto výčtu ani Polák, leč ani jeden z nich neuspěl.

Krátký oddych, jakoby ofenzivní schopnosti obou celků náležitě rozbalil: Dejagah hned po startu využil nepozorného Aoga, obral ho o balón, poté odcentroval na zadní tyč, kde se Mandžukić už z bezprostřední blízkosti nedokázal mýlit - 1:0. Neuběhla ovšem ani minuta hry a mohlo se hrát znovu od nuly, Westermann vyslal parádním pasem za obranu Berga, ten si poradil nejlépe, jak v dané chvíli mohl a přes vyběhnuvšího Benaglia poslal kulatý nesmysl na místo určení - 1:1. Pro bývalého střelce Groningenu se tak jednalo o historicky pátou trefu v bundeslize a první po dvou letech.

Do třetice mohl v krátkém časovém úseku změnit skóre i Jansen, tomu se však na Benaglia vyzrát nepodařilo. I v dalších minutách se hrálo podle domácích not, hned několik nadějných akcí spolu zazdila útočná dvojice Helmes - Mandžukić. Konečné vysvobození ale nakonec přinesla 75. minuta, kdy rozehrával přímý volný kop z takřka ideální pozice Schäfer a parádní ranou nachytal Drobného v nedbalkách, český brankář si nedokázal pohlídat přední tyč - 2:1. Jedinou příležitostí na vyrovnání, jež stála za řeč, potom nevyužil Aogo, a tak se na konečném výsledku už nic neměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund27195359:1762
2.Bayern Mnichov27183666:1857
3.Schalke 0427172860:3453
4.Borussia Mönchengladbach27156640:1851
5.Bayer Leverkusen27117939:3640
6.Werder Brémy27117941:4040
7.VfB Stuttgart271161044:3439
8.Hannover 9627911735:3838
9.VfL Wolfsburg271141236:4837
10.TSG Hoffenheim27891031:3833
11.1. FC Norimberk27941425:3831
12.1. FSV Mainz 0527791139:4430
13.SC Freiburg27771335:5328
14.1. FC Köln27841534:5628
15.FC Augsburg275121028:4127
16.Hamburger SV27691231:5027
17.Hertha BSC27681329:4826
18.1. FC Kaiserslautern273111317:3820

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (111)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Polák pěkně rozdával rány

Reagovat
stas87

zasluzena vyhra necakal som ze hsv spadne do hernej biedy ale stalo sa...v niecom mi pripominaju herthu,neveri si,prihravky do sirky ihriska alebo dozadu...dneska wolfsburg skvele pohlidal aj aoga aj jansena a stred hsv je predovsetkym dozadu,mandzukic ked sa mu chce tak patri k naprostej spicke ligy,dejagah taktiez skvely,u toho druheho golu by som az tak drobneho nevinil,za prve,nevedel ci schafer bude centrovat,za druhe mu tam myslim rodrigez?felipe?prebehol a loptu videl na poslednu chvilu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Byl to Felipe, ale to nic nemění na tom, že když dostane brankář gól na přední tyč, tak je to potom jeho chyba - tady není o čem. Drobas třeba může chytat jako Bůh, ale když potom udělá takovýhle minely, tak stejně bude vidět jenom to...

Reagovat
stas87

drobny ale cez zed ani nevidel ci sa rozbieha tak ze na centruje alebo bude strielat,s tym suhlasim,podrzi tim ale degraduje to blbou chybou ktora stoji mancaft body,ty ako brankar by si ratal so strelou alebo centrom?

Reagovat
JozkokozleJ

Tak poloz si otazku inak. Ty ako brankar, ako by si sa citil po takom gole?

Reagovat
stas87

tak drobny evidetne ocakaval center a stal pred ciarou,to uz je potom tazke sa vratit a drobny to nestihol,z tohto pohladu je to jeho chyba,za cely zapas domaci len centrovali,toto bola snad prva lopta poslana priamo na branu...

k tvojej otazke-nikdy som nechytal,ale potopil tim...moc prijemne mu nebolo,to je jasne a hned si aj vynadal

Reagovat
jv

To asi jo, ale z takový pozice tam prostě tu střelu čekat musí, tak jako tak. Nicméně Schäfer to trefil parádně, to se taky musí nechat...více než zeď mu potom asi vadil ten Felipe, jak se tam motal, ale to už je zase jiná věc. Dnešním výkonem prostě HSV zase nepodržel a chápu, že hledají někoho spolehlivějšího v dlouhodobým měřítku, i když Adler si to nakonec možná ještě rozmyslí.

Reagovat
stas87

sak ja drobneho zurivo neobhajujem,len pisem ze nemohol vidiet schaferov rozbeh a prebehol mu tam felipe ak chce ostat v hsv tak by mal do konca ligy poriadne zabrat aby si udrzal miesto pokial nepride ten adler

Reagovat
jv

Na tom bude asi nejvíc záležet no, jinak by podle mě normálně ještě rok zůstal.

Reagovat
jv

V bráně jsem stál jenom párkrát, ale tady musíš v takový situaci, jak jsem psal níže počítat s obojím, prostě nejde si stoupnout na centr s tím, že se potom nestihneš vrátit a naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

Jiráček si je tam ke konci pěkně povodil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Vlci naprosto zasloužený tři body, nakonec z toho ještě budou poháry a Felix zase všem vytře zrak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Umí někdo odezírat ze rtů? By mě zajímalo, co všechno řekl Drobnej po tom góle

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Ronaldo.com

zasloužená výhra! Polák je borec sice fotbalově nepředvedl vubec nic ale odbojoval to jak svina! jinak k tomu golu Drobny je dost zkušenej na to aby veděl že to byla jeho chyba tohle prostě musi chytat na druhou stranu si myslím že tento gol ten zápas nerozhodl i když to tak muže vápadat HSV je opravdu slabý a i když občas tam maji nejaký záblesky nedá se na ně dívat

Reagovat
smazaný uživatel

mario mandžukič dal gola. to je zázrak.

Reagovat
smazaný uživatel

a ještě to přeložím do chorvatštiny. jsem totiž z chorvatska ale bydlím v ČR

Reagovat
smazaný uživatel

mario mandžukič je dao gola.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern Mnichov - Hannover 96- jasním vítě zem je bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo to doma pěkně projelo s 1860. Ne že by tým z Mnichova byl lepší ale co sem tak koukal, tak si pak SGD nevytvořilo skoro žádný závěrečný tlak, spíš to byla křeč. Tenhle zápas byl hodně ztracený, jakoby to podcenili A po delší době sem viděl tradiční páteční zápas a je to furt stejný, žádná krása, spíš boj, takže sem de facto o nic nepřicházel Každopádně za tu druhou branku by si měl Drobný pořádně podrbat na hlavě. A branka hamburského Berga parádní

Reagovat
smazaný uživatel

včera to stálo za hovno, jinak sou matche pěkný.

Reagovat
jv

Tak, zase úplně taková trága to nebyla, ale žádná hitparáda taky ne. Ten druhej gól je jednoznačně na Drobného vrub, pro něj velká škoda, je to pořád dokola.

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl by se Wolfsburg dostat na příčky slibující evropskou ligu

Reagovat
kris_kros

Brémy

Reagovat
JozkokozleJ

Hertha

Reagovat
smazaný uživatel

už to chtělo nějaké ty body...

Reagovat
JozkokozleJ

Strasne dolezite body. Bez nich by to boli na baraz uz 4 body, a to je uz dost vela na to, aby sa hertha dostala pod neprijemny az zväzujuci tlak.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc los teď taky nic moc - Wolfsburg, Gladbach...ale dneska moc důležité body, o tom žádná

Reagovat
Arne

AUSWÄRTSSIEG !!!

Dva a půl roku zpátky byl v Mainzu začátek konce, dneska doufám, že je to obráceně... Ze zápasu jsem viděl jen závěr a pak góly, takže zatím můžu pochválit jen Ruku a Ramose na hrotu, konečně začal bejt něco platnej.

Werder sice nemusel dostávat gól od Augsburgu, ale nevadí, nyní to vypadá všechno mnohem optimističtěji.

Reagovat
smazaný uživatel

Dúfam že sa zachránite

Reagovat
jv

Reagovat
ryzskej

Co tam dělá ten HSV

Reagovat
smazaný uživatel

Až na Freiburg dobré výsledky. Dneska snad na 3. místo

Reagovat
smazaný uživatel

Guedé dal gol?

Reagovat
Fabregas@ole

Nevíte, jak je na tom Morávek? Kdy už bude zase hrát?

Reagovat
jv

Co nevidět by měl být zpátky, ale FCA se v nejtěžších chvílích bez něj obešel, tím pádem bych řekl, že si už v letošní sezóně moc nekopne.

Reagovat
Godwinson

Hoffenheim

Reagovat
smazaný uživatel

FC Bayern na na na na na na na,FC Bayeeeeern na na na na na na na,FC Bayeeeeeeeeernn na na na na na na na!Zápas jsem si užíval s tribunama,hoši děkujem a tet nás čeká Marseille!

Reagovat
smazaný uživatel

kurva ten gól ještě mohli přidat

Reagovat
smazaný uživatel

samej vandrák na Bayernu.

Reagovat
JozkokozleJ

Ale no tak, nie je fanusik iba ten, ktory neunavne a dokola skanduje

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě jsou fanoušci Bayernu prostě vandráci, tlustí vepři, co mají na sobě x šál, sedí na zadku a dvakrát za zápas něco zařvou

Reagovat
smazaný uživatel

ať žije generalizace

Reagovat
smazaný uživatel

*generalizace fanoušků - tu máš obzvlášť rád ne?

Reagovat
smazaný uživatel

no, co sem měl čest vidět... :)

Reagovat
godwood

Přeji Ti brzké uzdravení, chudáku....

Reagovat
godwood

Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle Hertha

Reagovat
stas87

cg BSC skoda ze werder nevyhral,mohlo toto kolo dopadnut priamo skvele

Reagovat
Arne

Sorry, že jsem neodpověděl.. Já neměl čas je vypisovat, tak jsem volal a to už jsi to zase měl vypnutý.

Reagovat
stas87

v pohode ja som prisiel domov o 19 a zistil som si to

Reagovat
JozkokozleJ

Kirchhoff v hledáčku Bayernu i BVB

Tato sprava sa zrejme objavila este pred dnesnym zapasom a pomotala Kirchoffovi hlavu, pretoze dnes tam stvaral riadnu neplechu.

Inak Soto - to je hracik

Reagovat
smazaný uživatel

jestli mu už jenom tohle pomotalo hlavu, tak to nebude hráč pro Bayern - ikdyž bych si ho dovedl představit vedle Badstubera... (jinak těch klubů je více, ještě snad i Brémy, Leverkusen, Schalke a Gladbach)

Reagovat
JozkokozleJ

Na lepsi klub, nez je momentalne Mainz, podla mna urcite ma.

Ale je pravda, ze ta dnesna chyba, ktora stala Mainz treti inkasovany gol, ta sa na jeho nasledujucom vykone a psychike obrovsky podpisala. Po tom mu robila problem i prihravka na 5 metrov. Je mlady, na koncentracii moze este zapracovat.

Reagovat
smazaný uživatel

myslel jsem to tak, že když ho rozhodí zájem Bayernu, nemusel by pak ustát tlak, který na něm bude zápas co zápas...

Reagovat
JozkokozleJ

Mal som na mysli, ze zaujem Bayernu a ostatnych by som v tom az tak nevidel. Do tej chyby hral vcelku spolahlivo, po chybe hrozne.

Reagovat
jv

Tak vypracovat se může stoprocentně,a le zatím to na tuhle úroveň prostě není...evokuje to ve mě případ Topraka. Nehraje zle, potom má ale zápas, kdy je zralej na střídání po třiceti minutách, letos jich bylo hned několik takových - dělá hodně chyb.

Reagovat
jv

Tak tak. Jako první náhradník klidně, ale na pravidelnej základ bych to ani u jednoho týmu neviděl, to je snad jasný i jemu samotnýmu. Každopádně se o něj zajímáme jenom díky Santanovi, ten doufám svůj postoj přehodnotí...a bude klid.

Reagovat
jv

Zase klasickej nedůraz Nevena, tohle by Mats nedopustil, škoda. Roman na tom má taky svůj díl viny...

Reagovat
smazaný uživatel

paráda to hraje bayernu do karet.

Reagovat
smazaný uživatel

NO to teda hej

Reagovat
jv

V Mnichově skákají dva metry do vzduchu no.

Reagovat
smazaný uživatel

Herrrgot, že já dneska nemohl koukat, takovejhle kotel dát kozlům

Reagovat
smazaný uživatel

Poldi utikeeej od tama

Reagovat
smazaný uživatel

jeste by se mi libil Kagawa, krome Rosickeho v Arsenalu nikdo neni na ten post

Reagovat
smazaný uživatel

toho by si v Arsenalu dokazalo predstavit urcite vice fanousku

Reagovat
smazaný uživatel

jen bych dodal,ze mi herne pripomina Davida Silvu :)

Reagovat
herbage

Aj, a já se nekoukal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Já též

Reagovat
herbage

podívej pod souhrn PL na můj comix

Reagovat
smazaný uživatel

Doufámm, že tam zase nenechali Gündogana, když dal gól.

Reagovat
Logan

Parádní zápas BVB, i když první půle se moc nepovedla, tak ve druhý po vedoucím gólu to bylo tóčo a konečně jsme proměňovali šance. a za tři týdny snad osobně na zápase s Gladbachem, ou yeah!

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

jak ses dostal k lístkům?

Reagovat
Logan

ségra má přítele němce co fandí odmala BVB a ten jezdí téměř na každý zápas, sice síš do nějakých VIPek, ale i tak, lístky sehnal, zatím jen dva, ještě snad bude jeden pro tátu, ale ani on to nemá lehký, chtěl teď lístky na bayern a nesehnal ani on

Reagovat
smazaný uživatel

I tak závist, škola tam měla teďka zájezd za partnerskou školou a ti jim dokonce sehnali lístky na BVB a polovina lidí odmítla. Hlupáci, já sem tam bohužel nejel, protože jsem nízkej ročník, ale snad příští rok no. Prý mají na domácí zápasy k dispozici dycky snad jen 10 tisíc lístků, když neberu hostující sektor, je to tak?

Reagovat
Logan

to netuším, každopádně když tam minule volal a snažil se sehnat lístky, tak se tam nejdřív nemohl dovolat a nakonec mu řekli, že tam volalo v tu dobu asi 300 000 lidí a lístky už nejsou tak to teda jsou hlupáci, bych jel hned

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No jó no a když naše němčinářka prohlásila, že ji nějaká čutaná nezajímá a ten lístek roztrhala tak jsem jí proklel do pátého kolena.

Reagovat
smazaný uživatel

ale i tak

Reagovat
Arne

http://www.eshop-rychle.cz/cksportevents/eshop/23-1-AUTOBUSOVE-ZAJEZDY/0/5/1017-BORUSSIA-DORTMUND-STUTTGART

V pátek můžete jet... Kdyby nabídli třeba i to s tím Gladbachem, dost bych uvažoval.

Reagovat
smazaný uživatel

a lupen bude nekam pod strechu do rohu stadionu... tomu bych se ani nedivil pres tyhle cestovky :))

Reagovat
Arne

Zrovna v Dortmundu by mi to bylo jedno, hlavně že bych tam byl...

Reagovat
smazaný uživatel

tak kvuli atmosky ucite,ale fotbal by sis moc neuzil no na ten Dortmund je ta cena ale slusna ... na ty zapasy PL to maji neskutecne prepalene a dva lidi,ktere znam si docela stezovali na ubytovani

Reagovat
Arne

Já myslím, že to tam nemůže bejt tak hrozný... Z Olympiastadionu jsem zvyklej.

Reagovat
smazaný uživatel

jezdis na Herthu jo? ja pokud nevim,kde mam misto,tak to neberu,at to nedopadne tak,ze zase budu mit flek po strechou a ve vyhledu mi bude branit svetelna tabule byl jsem v Mnichove na Olympia stadionu a to byl teprve masakr

Reagovat
smazaný uživatel

jeste*

Reagovat
Arne

Jj, snažím se pravidelně... S tou tabulí máš pravdu, na Oly nebo třeba na Schalke je problémem spíš konstrukce střechy. V Berlíně určitým místům vadí i v pohledu na hřiště, v GE naštěstí jen v koukání se na kostku.

Reagovat
smazaný uživatel

Tou Oly myslis stadion od Herthy? Co jsem tak vzdycky videl,tak mi neprislo,ze by zrovna tam ta strecha nejak branila ve vyhledu,docela otevreny stadion Na kolik te zhruba vyjde jeden vyjezd? Ja jezdim obcas na Arsenal a vyjde mi to komplet na nejakych 7-8,ale bez ubytovani no

Reagovat
Arne

Jj, Oly jako Olympiastadion. Tam jak je ta střecha na takových nosnících, tak přes ně není z určitých horních míst vidět. Když si ale kupuješ online lístek, tak je to tam značený hnědě a stojí to o pár eur méně.

Výjezd různě, do toho Berlína se dá dojet Orange Ways za 500 / 1 cesta, takže do 1500 dohromady se dá vejít.

Reagovat
smazaný uživatel

to se da,to si aspon muzes dovolit jet vickrat za sezonu :) jinak Hertha ma taky ten nakup lupenu pres net jenom na membership?

Reagovat
Arne

Ne, kdokoliv.

Reagovat
slovaňáák

Závidím.

Reagovat
smazaný uživatel

viděl jsem jenom sestříh, ale "supr, vole, supr".... Adrian krásná brambora tou levačkou

Reagovat
Arne

Trochu mi to připomnělo jeho gól z Wolfsburgu, jak jsme tam tehdy vyhráli 5:1. I když tam si to přendal na pravačku a poslal to nahoru.

Reagovat
JozkokozleJ

Paradny zapas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Nakonec asi štěstí, že jsi měla to malování a bylas tohohle ušetřena, ne? Ta poslední čtvrthodina, kdy se na to kompletně vykašlali, to byla katastrofa.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jo, ale i tak me to stve. Snad jsem nevidela posledni vitezstvi teto sezony s Herthou... Nevim, kde jeste chteji sbirat body, mozna tak Augsburg pristi kolo, ale kdovi. Oni jsou tak nevyzpytatelni. Tezko se budou zachranovat v poslednim kole s Bayernem.

Reagovat
Arne

Zrovna Augsburg je teď solidně rozjetej... Co jsem teď mrknul na los, tak to není nic extra. Po tom zápase s náma jsem myslel, že je FC už zachráněný, ale v posledních dvou tejdnech se to všechno neskutečně převrátilo.

Reagovat
smazaný uživatel

No prave, taky jsem zaznamenala ,ze Augsburg zacal sbirat bodiky... Ja jsem doufala, ze jsou na dobre ceste, v zapase s Hannoverem, i kdyz nakonec prohrali, predvedli solidni vykon. Tenhle zapas jsem teda nevidela, tak nevim, jaky meli herni projev, kazdopadne par kol pred koncem je pozde, chtelo to zamakat driv. No, ale pokud chteji "silou mocou" do druhe ligy, necht je jim prano

Reagovat
Arne

Hlavně hlavu nahoru. V Berlíně se teď inspirují nějakým nemocným fanouškem a citátem, že nikdy nemáš nic vzdávat, ať už ta situace vypadá sebevíc bezvýchodně... V Kölnu taky budou bojovat, fanoušci tam tím žijí, takže žádná poraženecká nálada.

I když Augsburg, Freiburg a vlastně i my máme teď oproti FC nebo třeba HSV ohromnou výhodu v psychice, protože v té bitce o záchranu jsme už dlouhý týdny. Jiný mužstva se tomu musejí přizpůsobit a to může taky trvat.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň bude kvalitní dvojutkání s Dynamem Dresden

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele