Bundesliga - preview 27. kola

23.03.2012, 08:53, aktualizováno 25.03.2012, 09:05
Previews
Dortmund jede do Kölnu s jasným cílem získat tři body, protože včera naplno bodoval druhý Bayern a přiblížil se na rozdíl dvou bodů. Ve druhém nedělním utkání hostí Stuttgart Norimberk.
VfB Stuttgart - 1. FC Norimberk  (neděle 15:30)
Soubojem týmů z klidného středu tabulky bude utkání mezi Stuttgartem a Norimberkem. Zatímco se francký klub ze severního Bavorska dokázal odpoutat od sestupových vod a bude primárně chtít tuto pozici udržet, pošilhává jeho nedělní soupeř stále po možnosti vybojovat si vstupenku do evropských pohárových soutěží.

VfB může pro tento zápas využít své aktuální formy, z posledních čtyř ligových utkání vyválčili Labbadiovi svěřenci deset bodů. Čeho naopak Švábové nebudou moci využít jsou služby hned několika klíčových hráčů. Vedle vykartovaného Vedada Ibiševiče a zraněného Khalida Boulahrouze (zlomený prst) hrozí též neúčast obránce Serdara Tasciho, jenž kvůli problémům s přitahovačem vynechal již předešlé utkání s Hoffenheimem. "Do dneška nemohl Serdar s týmem trénovat, dopoledne absolvoval již intenzivní tréninkový blok. Nyní musíme vyčkat, jak na to jeho tělo zareaguje. Na jedné straně bychom jej rádi viděli v neděli na hřišti, na druhé straně je záhodno dát mu více času na plné zotavení," vysvětloval Tasciho situaci na čtvrteční tiskovce Labbadia.

V souvislosti s nahrazováním zraněného Boulahrouze padá nejčastěji jméno japonského borce Gotoku Sakaie, který posledně nastoupil na levé straně obrany. "Go skutečně připadá v úvahu, koneckonců byl zvyklý hrávat pravou nohou a mohl by tak bez problémů v neděli `Boulu` zastoupit," uvažoval trenér. Tím by se levá strana obrany uvolnila pro náhradníky Artura Boku a Christiana Molinara - pro nasazení jednoho z nich se Labbadia rozhodne až před zápasem. Podobně složité bude rozhodování mezi Julianem Schieberem a Cacaem - oba jsou možnou alternativou za Ibiševiče na postu hrotového útočníka. "Julian ukázal svůj um minulý týden, pracuje dobře, je motivovaný a ještě po tréninku dál pracuje na svém sebezdokonalení. Doufám, že nám pomůže i v následujících týdnech," nastínil své preference coach.

Hosté přijíždění do württemberské metropole s vědomím, že se nedělní soupeř vynachází v dobrém herním rozpoložení. "Stuttgart je nesporně v laufu. Udělali skutečně velký kus práce a jejich výkonnost je konstantní," chválil soupeře trenér 1.FC Dieter Hecking. Přesto hlavní kormidelník Franků ví o šancích svého týmu na úspěch a rozhodně nejede do Mercedes-Benz-arény pro třetí porážku v řadě: "Určitě jsme s to ve Stuttgartu bodovat. Kdo zvítězí v Leverkusenu a v Brémách, můžu odcestovat do Stuttgartu se sebevědomím."

Frankové se budou muset obejít bez Christiana Eiglera, jenž bude svému týmu po páteční operaci břicha a třísel chybět tři týdny. Jinak může Hecking počítat se všemi ostatními hráči. Philipp Wollscheid, který se musel potýkat s problémy souvisejícími s přitahovači, mohl koncem týdne plně absolvovat tréninkové jednotky a je tak pro partii s VfB plně k dispozici.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Sakai, Maza, Niedermeier, Boka - Kvist, Kuzmanovic - Harnik, Hajnal, Cacau - Schieber
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Feulner, Maroh, Wollscheid, Hloušek - Balitsch, Simons - Chandler, Didavi, Esswein - Pekhart
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Köln - Borussia Dortmund  (neděle 17:30)
Proslýchá se, že každá série jednou skončí, Dortmund by ovšem rád tu proti Kölnu minimálně ještě na jeden zápas prodloužil. Žlutočerní z posledních sedmi vzájemných bojů získali pokaždé tříbodový zisk, Jürgen Klopp potom drží úspěšnost ještě o jedno klání déle.

Köln sice dokázal před dvěma týdny přehrát v důležitém souboji Herthu, ovšem ani tím se mu zrovna dvakrát neulevilo: porýnský celek totiž hned nato nezvládl utkání v AWD-Areně a případný nezdar by mohl tradiční tým posunout do nechtěné pozice. "Dortmund má velmi silný tým. Už jenom to, jak se Borussen vypořádali s dlouhodobou Götzeho absencí dává jasnou odpověď. Půjdeme do hry podle očekávání jako outsider, ale své příležitosti mít budeme," nepochybuje protřelý Stale Solbakken.

Na rozdíl od posledního utkání v Dolním Sasku už domácím opět bude k dispozici i Lukas Podolski, tím tak stoupá ofenzivní síla Kozlů na úplně jinou úroveň. "Bylo šílenství ho kvůli něčemu takovému na zápas trestat. Červená karta nebyla oprávněná, což všichni zainteresovaní viděli...uznal to i rozhodčí a posléze vše vysvětlili sami Kobiašvili a Podolski, potom nevidím k trestu jediný důvod," připomněl své roztrpčení domácí kormidelník.

Borussia má na utkání v Kölnu jenom ty nejpříjemnější vzpomínky: nové tisíciletí přineslo sedm duelů, přičemž domácí se radovali jenom jednou jedinkrát (!), zatímco vestfálský celek si odvezl rovnou čtyři výhry! Památečné je v tomto ohledu zejména poslední střetnutí z loňské sezóny, ve kterém to jiskřilo mezi Podolskim a Nuri Şahinem, jenž nakonec dal tehdejšímu kapitánovi červenobílých tu nejlepší ze všech možných odpovědí - brankou v nastavení celý souboj rozhodl! "Je to o využívání příležitostí, takže bychom se měli připravit na stejnou notu," řekl dortmundský stratég.

Úřadující bundesligový mistr absolvuje náročný program, v týdnu dokázal po hutném boji přejít přes druholigový Fürth do pohárového finále, jež rozhodl až ve 120. minutě Ilkay Gündogan. Jürgen Klopp tak svým ovečkám nařídil následující dva dny pouze regenerační přípravu, což by mělo před utkáním na RheinEnergieStadionu přinést kýžený efekt. "Mají v týmu velký potenciál, rozhodně nejsem při pohledu na tabulku jediný, kdo se podivuje nad současným umístěním Kölnu," uvedl Klopp.

Domácí se už kromě Podolskiho mohou spolehnout i na trojici Lanig, Jemal a Novaković, jenž měl lví podíl na posledním nezdaru - sám totiž neproměnil hned několik stoprocentních šancí. Mimo hru je tak pouze dlouhodobě zraněný Chihi a momentálně mu dělá společnost distancovaný Jajalo. Změna nenastala na opačné straně, kde chybí pomalu se vracející Mario Götze a Julian Koch.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Sereno, Geromel, Eichner - Clemens, Lanig, Riether, Peszko - Podolski, Novaković
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Kehl - Blaszczykowski, Kagawa, Großkreutz - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.75 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayern Mnichov - Hannover 96  (sobota 15:30)
V předešlých zápasech rozjeté Bavory nedokázala zastavit ani Hříbata z Mönchengladbachu, byť v pohárovém semifinále prohrála s mnichovským klubem až po pokutových kopech. To rozhodně nijak nesnižuje výkonnost Bayernu v posledních dnech. Další "obětí" by se měly v rámci sedmadvacátého kola stát hannoverské Šestadevadesátky.

S těmi však Bavoři prohráli poslední dva vzájemné zápasy, a skutečnost, že Dolnosasové nebudou tak snadné sousto jako v posledním kole berlínská Hertha, je patrná i z výsledků jejich posledních dvou utkání (skóre 8:1). Oba celky navíc spojuje fakt, že jsou oba úspěšné v evropských pohárech - FC Bayern zavřel ústa kritikům po rozdrcení basilejského FC v rámci Ligy mistrů, Hannover zase dělá čest německým barvám v Evropské lize. Jen postavení v ligové tabulce není v případě Hannoveru zatím tak dobré, jak tomu bylo v minulé sezóně.

Ve středu si Heynckesovi svěřenci vystříleli v penaltách berlínské finále DFB-Pokalu, a tak letos mohou nadále usilovat o získání rovnou tří trofejí. To dodává Mnichovanům jistou dávku klidu a sebevědomí. Budeme-li navíc věřit statistikám, pak mohou Šestadevadesátky cestu do bavorské metropole rovnou předem vzdát. Dvaadvacetkrát nastoupili Dolnosasové v lize na půdě FC Bayern a devatenáctkrát z toho odjížděli domů bez bodu, dva zápasy skončily remízou. Tři body si Hannover odvezl jedinkrát, bylo to 8.11.2006, kdy hubenou výhru 1:0 trefil Maďar Szabolcs Huszti. Poslední čtyři domácí zápasy proti Hannoveru rozhodlo FCB ve svůj prospěch - a to s brankovým rozdílem 18:1.

Do zápasu nadále nebude moci zasáhnout režisér mnichovské hry Bastian Schweinsteiger, zraněné chodidlo se stále zcela nezahojilo. "Bohužel rekonvalescence neprobíhá tak rychle, jak všichni zprvu doufali. Ale Basti je na dobré cestě. Do příštích týdnů to už nebude žádný problém," ujišťoval sportovní ředitel klubu Christian Nerlinger. V kádru Bayernu nadále chybí dlouhodobě absentující Breno, start belgického zadáka van Buytena je velmi nejistý.

Jen jeden bod dělí Hannover od pohárové Evropy, vedle toho se musejí Slomkovi svěřenci ohlížet za svá záda, na která jim dýchají Stuttgart (ztráta dvou bodů) a Wolfsburg (vzdálen čtyři body). Evropskou ligu by si Šestadevadesátky mohly zajistit i ze sedmé pozice, jelikož vítěz DFB-Pokalu, jenž má zajištěnou Evropskou ligu, vzejde z dvojice Dortmund - Bayern, což jsou týmy, které si s velkou pravděpodobností zahrají v následující sezóně Ligu mistrů, a tak méně prestižní evropský pohár by byl zpřístupněn i ze sedmé pozice.

V táboře hostů jsou si všichni vědomi, že na jihu Bavorska Hannoveru pšenka nekvete, poraženectví však v týmu nepanuje. "Za poslední dobu jsme herně vyzráli a vedle toho jsme nasbírali mnoho zkušeností v mezinárodní soutěži," popisoval trenér Slomka pozitivní změny v jeho týmu. "Je samozřejmé, že je Bayern favoritem. Po našich výkonech v Evropské lize ale cestujeme do Mnichova pozitivně naladěni," nechal se slyšet Konstantin Rausch. Pro bitvu na Isaru může Slomka počítat se všemi klíčovými hráči. Sergio Pinto chyběl na čtvrtečním tréninku kvůli otoku lymfatických uzlin, jeho start proti FCB však ohrožen není.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Luiz Gustavo, Kroos - Robben, T. Müller, Ribéry - Gómez
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Eggimann, Haggui, Pander - Pinto, Stindl, Rausch, Schlaudraff - M. Diouf, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 15:30)
Možná klíčový duel, pro celý zbytek sezóny a tím i bundesligovou příslušnost čeká na Kaiserslautern, jenž bude už s novým trenérem Krassimirem Balakovem bojovat o naději na půdě Freiburgu. Zrovna bádenský tým se však zvedl a nedá svou kůži bez boje.

Domácí se po výhře v Imtech Areně vezou na vlně pohody, čemuž dozajista napomáhá i fakt, že před dvěma týdny dokázali na svém stánku přehrát Schalke. Z posledních tří utkání (S04, Gladbach a HSV) získali Streichovi svěřenci vitálních sedm bodů, což je pro záchranářské práce slibná injekce. "Tato výhra je nesmírně cenná, avšak cesta zdaleka ještě není u konce," okomentoval poslední úspěšné vystoupení Cedric Makiadi.

Tentokrát už ale proti SCF bude stát naprosto odlišný soupeř, oproti těm předchozím nucený bojovat doslova o holé přežití, navíc pod vedením nového trenéra. "Nevíme, jak nás soupeř překvapí, před Kaiserslauternem ale máme velký respekt," prozradil Streich. Ten se musí dlouhodobě obejít bez služeb zkušeného Olivera Bartha, mimo hru je potom také Höhn, Pucila a Brandstetter. Nejistý je pak start Johannese Fluma.

Tolikrát rozebírané problémy Rudých ďáblů neberou konce...tradiční bundesligový účastník by neměl dozajista čekat na výhru astronomických šestnáct duelů, konečně pak, když přijde špetka naděje, tak je tomu jako v případě zápasu se Schalke (FCK dlouho vedlo, ale nakonec vysoko prohrálo), hned záhy konec. I proto už nemohlo lauternské vedení dále čekat a muselo reagovat - napjatou situaci bude na svá bedra od nynějška nakládat Krassimir Balakov.

"Nyní před sebou máme pouze dva dny, a tak se budeme věnovat především psychické stránce, ta je v boji o sestup nesmírně důležitá. Z tohoto pohledu má pro nás právě nadcházející utkání obrovský význam," je si vědom zasloužilý bulharský reprezentant. "Jako bývalý dlouholetý bundesligový hráč jsem s podobnými situacemi obeznámen," doplnil Balakov, jenž nemůže využít služeb Abela, Šimůnka, Jörgensena, Kouemahy a Wagnera.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Diagné, Ginter, Sorg - Schuster, Makiadi - Schmid, D. Caligiuri - Rosenthal - Freis
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Yahia, Rodnei, Bugera - Tiffert, Borysiuk - Kirch, Shechter, Fortounis - Wooten
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Mönchengladbach - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Mönchengladbach se sotva tak stihl oklepat z pohárového vyřazení od mnichovského Bayernu a už stojí před branami další soupeř, tentokráte Hoffenheim. Hříbata se po výhře v Bay-Areně stále drží nadosah přímé účasti v Lize mistrů, za zády ovšem číhá S04.

Ambiciózní porýnský celek vstupoval do pohárového zápasu s Bavory více než sebevědomě, zrovna na tento oddíl se Borussii nebývale daří, a to se potvrdilo i tentokrát: letošní bundesligová kometa dlouho držela s favorizovaným protivníkem krok, nakonec utkání dospělo až k penaltám, které však zvládli podstatně lépe hosté. "Byl to z naší strany dobrý výkon, utkání bylo skvělou reklamou na německý fotbal," pochvaluje si Lucien Favre.

Proti koncernovému celku se domácím takřka vůbec nedaří, dosavadních deset vzájemných duelů skončilo hned šestkrát na straně TSG, zatímco domácí získali pouze jeden duel v loňské sezóně, to pohledem do statistik. "Hoffenheim má výborně namixovaný tým, všechno to jsou skvělí hráči, kteří ale momentálně hrají pod své možnosti," uvědomuje si sportovní ředitel Max Eberl. Mimo hru je akorát Stranzl, disciplinární trest nedovolí nastoupit Nordtveitovi.

Také na druhé straně barikády bylo v týdnu pořádně veselo, kvůli dlouhodobým neshodám byla po dohodě ukončena spolupráce se sportovním ředitelem Ernstem Tannerem - jeho aktivity dočasně povede sám Markus Babbel. "Pro mě je to neustále ještě obrovské překvapení, ale držím slovo a budu tuto funkci vykonávat naplno. Je mi jasné, že mě teď čeká podstatně více práce, jinak se však nic zásadního nemění," prohlásil.

Ovšem co se týká ligových výsledků, nejsou na tom v hostujícím táboře zrovna dvakrát nejlépe, za posledních deset utkání, dokázalo TSG vyhrát jenom jedno jediné, připočtěme k tomu ještě časté remízy, tak je problém na světě. "Musíme zachytit úvod, od toho se to bude všechno odvíjet. A pokud budeme hrát tak jako ve druhé polovině proti Stuttgartu, máme šanci na body," uvedl Babbel, jenž se konečně může těšit z návratu Srdjana Lakiče.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Dante, Daems - Marx, Neustädter - Herrmann, Arango - Reus, Hanke
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vestergaard, Compper, Johnson, Williams, Rudy - Roberto Firmino, Babel, Salihović - Schipplock
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Augsburg v posledních kolech uhrál několik nadějných výsledků a mílovými kroky míří za záchranou. Během tohoto víkendu to ale nebude mít snadné, jelikož zavítá na půdu Brém.

Bavorský celek patřil před začátkem jarní části mezi hlavní adepty na sestup, zatím se ovšem srdnatě rve a aktuálně okupuje patnáctou pozici. Ve výborném světle se ukázal především během posledních dvou zápasů, kdy nejprve vybojoval senzační bod proti vedoucímu Dortmundu, před týdnem pak pro změnu otočil nepříznivě vyvíjející se duel s Mohučí a vyhrál 2:1.

Všem hráčům Augsburgu díky těmto výsledkům určitě pořádně narostlo sebevědomí, což budou chtít nyní potvrdit. Trenér Thomas Schaaf si tak moc dobře uvědomuje, že na jeho svěřence nebude čekat nic snadného. "Jsou neuvěřitelně aktivní, navíc hrají s velkým zápalem," zhodnotil Schaaf ve zkratce svého nadcházejícího soupeře.

Také pro Brémy bude nynější duel nesmírně důležitý. Zatím totiž jen marně hledají ideální formu a budou potřebovat každý bod, aby nepřišly o svou šestou pozici, která znamená postup do Evropské ligy.

Za nevýraznými výkony Werderu stojí především rozsáhlá marodka, jejíž obsazení se stále nezmenšuje, ba právě naopak. Trenér Thomas Schaaf se musí i tentokrát obejít bez několika hráčů. Chybět bude Tim Wiese, Naldo, Sebastian Prödl, Marko Marin, Aaron Hunt, Marko Arnautović, Philipp Bargfrede, Tim Borowski a Mehmet Ekici. K tomu všemu se nachází pod disciplinárním trestem zkušený kanonýr Claudio Pizarro. V základní sestavě Brém se tak znovu objeví několik mladíků.

To na hostující straně mohou být o poznání klidnější. Zatím to totiž vypadá, že postrádat budou postrádat "pouze" čtveřici fotbalistů. Mimo hru jsou Marcel de Jong, Torsten Oehrl, Akaki Gogia a Dawda Bah.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Fritz, Affolter, Sokratis, Hartherz - Ignjovski - Junuzović, Trybull - Trinks - Rosenberg, Füllkrug.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Sankoh, S. Langkamp, Ostrzolek - Callsen-Bracker, Hosogai - Koo, Baier, Bellinghausen - Mölders.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FSV Mainz 05 - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Další z řady klíčových utkání čeká na celek z hlavního města - Hertha cestuje do Mainzu s pokusem vylepšit dosavadní hrůzostrašnou bilanci, ovšem falcký tým také zdaleka ještě nemá vyhráno, a tak potřebuje stále každý bod.

Tuchelovi svěřenci sice v minulém kole nestačili na výborně se prezentující a neustále se zlepšující Augsburg, jinak je to ale zejména v domácím prostředí od skromného celku poměrně spolehlivé a hlavně pravidelní sbírání bodů...i proti stejně ohroženým týmům (Freiburg, H96, Lautern a FCN), to má za následek relativní umístění ve středu bundesligového pelotonu. Ovšem sestupová místa jsou vzdálena pouhopouhých pět bodů.

Proti trápícímu se soupeři tak mají domácí jasnou vizi - získat v Coface Areně další tři body, pod což by se mohl nejvíce zapsat Mohamed Zidan, jenž se trefil po svém zimním příchodu z BVB už šestkrát, z toho navíc v řadě! "Každý zápas začíná od nuly. Ten kdo však skóruje jako první, má velikánskou výhodu," zůstává nad věcí domácí lodivod. Na marodce zůstávají Bell, Pospěch, Svensson a Risse.

Na druhé straně se trápí Stará dáma, jež se nedokázala vzchopit, ani s očekávaným příchodem Otto Rehhagela...po důležitém vítezství proti Werderu následovaly další dvě velmi kruté porážky, hlavně proti Bayernu si museli diváci na Olympiastadionu připadat jako v nejhorším snu. "Je těžké umět strávit nezdary. Máme před sebou ještě několik zápasů, v nichž se pokusíme zaváhání napravit, však to nemusí být hned proti Mainzu," ujišťuje Thomas Kraft.

"Kluci byli několik týdnu ve velmi složité situaci, nyní se musíme stabilizovat a zajistit, že budeme hrát tak, abychom konečně také skórovali," řekl zkušený stratég, jenž má za sebou nepřeberné trenérské zkušenosti. Hosté se musí obejít bez dlouhodobě zraněného Franze, kapitána Mijatoviče, Lustenbergera a Ronnyho.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - M. Caligiuri, Bungert, Kirchhoff, Zabavnik - Polanski, Soto - N. Müller, Zidan, Choupo-Moting - Szalai
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Janker, Bastians - Niemeyer, Kobiašvili - Rukavytsya, Raffael, Torun - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - Bayer Leverkusen  (sobota 18:30)
Namlsané Schalke 04 přivítá ve Veltins-aréně Bayer Leverkusen. Bilance obou mužstev z posledních tří zápasů je diametrálně odlišná. Zatímco klub z Gelsenkirchenu uzemnil v rámci Evropské ligy FC Twente Enschede a obral o všechny body Hamburk a Kaiserslautern, tým z Leverkusenu se neoklepal ze zahanbující porážky v Barceloně a ztratil oba následující ligové zápasy.

Tento duel bude přímou bitvou o předkolo Ligy mistrů, rozdíl mezi oběma týmy je desetibodový ve prospěch domácího celku, jenž tak může v sobotu večer učinit veledůležitý krok v cestě za nejprestižnější klubovou soutěží. "Pokud vytěžíme ze zápasu všechny tři body, bude to s udržením čtvrté pozice vypadat již velmi dobře," prozradil šéf-trenér Huub Stevens, jenž rovněž vyjádřil spokojenost s probíhající předzápasovou přípravou: "V tréninku jsme zapracovali na taktice a ke všemu jsme měli i více času," narážel trenér na fakt, že tentokrát jeho tým nemusel během týdne absolvovat žádný pohárový zápas.

Pro zápas s Werkself nemůže Stevens nadále počítat s Benediktem Höwedesem a Christopherem Metzelderem. Toto duo obránců se potýká s přetrhanými svalovými vlákny. Marco Höger a Jurado, kteří chyběli v posledním utkání proti Kaiserlauternu, se znovu naplno zapojili do tréninku. Mezi tyče se opět postaví Timo Hildebrand, jelikož Lars Unnerstall stále léčí zraněné rameno.

Leverkusen posledních pět zápasů ve Veltins-aréně neprohrál. Poslední porážka klubu z Porýní v Gelsenkirchenu se datuje do února 2006, výhra domácích 7:4 z tohoto utkání představuje gólově nejbohatší bundesligový výsledek za posledních 29 let. Nicméně se Leverkusen nenachází v poslední době v dobrém rozpoložení. Velký problém dělá Bayeru chabé proměňování šancí, což bylo dobře patrné v zápase proti Wolfsburgu. Již během prvních dvaceti minut mohla Werkself rozhodnout toto utkání ve svůj prospěch, to se však nestalo.

Navzdory příznivým statistikám z Veltins-arény tedy cestuje Bayer do Gelsenkirchenu s pokorou, jistou dávku zdravého sebevědomí si však Duttovi svěřenci přibalili na cestu také. "Schalke má velice silné mužstvo. Disponuje jak zkušenými hráči, tak i talentovanými mladíky. To samé ale platí i pro nás," nechal se slyšet Renato Augusto. Z hostujícího týmu do hry nezasáhne Lars Bender, jenž si ve zmiňovaném utkání s Vlky přivodil zranění stehenního svalu. Mimo hru budou nadále dlouhodobě absentující Sidney Sam, Vedran Čorluka a Michael Ballack.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Papadopoulos, Matip, Fuchs - Jones, Holtby - Farfan, Raul, Draxler - Huntelaar
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - da Costa, Schwaab, Toprak, Kadlec - Reinartz, Rolfes - Castro, Renato Augusto, Schürrle - Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Wolfsburg - Hamburger SV  (pátek 20:30)
Bundesliga kvapí rychlým tempem a dočkáme se ještě dozajista zajímavých soubojů na obou pólech ligového pelotonu. Jeden takový nás čeká i ve Wolfsburgu, kam si přijede Hamburk zachraňovat doslova holou kůži.

Přístavní celek ovšem nečeká v koncernovém městě snadný úkol - Vlci se po zimní pauze zvedli, kromě toho, že dokáží pravidelně bodovat na domácím hřišti, tak předvádí solidní hru i venku a rázem tím dostávají pohárové ambice VfL reálné obrysy. "Vítězství v posledních dvou kláních znamená jistotu, abychom mohli dále realizovat naše plány. Další výhru chceme věnovat našim fanouškům," poznamenal Felix Magath.

Jak už bylo mnohokrát řečeno, zápasy s Hamburkem bývají pro domácího kormidelníka jiné, na severu Německa totiž strávil převážnou část své hráčské kariéry, pak zde působil jako manažer, trenér a má tak k tomuto celku stále pevné pouto. "Je to klub, který mě vždy zajímá. Musím Hamburku přát jenom to nejlepší," nezastírá Magath, jenž může znovu počítat s Dejagahem, naopak mimo jsou Hitzlsperger, Ochs a Salihamidžić.

Rothosen se po příchodu Thorstena Finka zvedli a užuž to vypadalo na poklidnou jízdu, snad do pohárové Evropy, na místo toho však přišel zlom: Hamburk nezvládl ostře sledované derby proti Werderu, a od té chvíle je všechno špatně - pět utkání přineslo na bodové konto pouze bod za remízu v Mönchengladbachu. Co je ovšem horší, tak hosté za tohle období inkasovali hrozivých čtrnáct branek a vstřelili pouhopouhé čtyři!

Finkovi svěřenci jsou tak v podobné situaci jako na začátku sezóny a rádi by ještě zavčasu uchopili záchrannou brzdu. "Bude nutné, abychom v pátek opětovně ukázali vášeň, oddanost a velkou motivaci se současným stavem pohnout kupředu. Chceme vyhrát a dát tak všem najevo, že jsme neustále na správné cestě," burcuje hostující lodivod. HSV dlouhodobě chybí potrestaný José Paolo Guerrero, hrát nebude ani Mickel.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Träsch, Russ, Felipe, Rodríguez - Polák, Jiráček - Dejagah, M. Schäfer - Helmes, Mandžukić
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Aogo - Jarolím, Rincón - Iličević, Jansen - Petrić, Berg
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund26185353:1659
2.Bayern Mnichov26173664:1754
3.Borussia Mönchengladbach26156539:1651
4.Schalke 0426162858:3450
5.Bayer Leverkusen26117839:3440
6.Werder Brémy26116940:3939
7.Hannover 9626911634:3638
8.VfB Stuttgart261061043:3436
9.VfL Wolfsburg261041234:4734
10.1. FC Norimberk26941325:3731
11.1. FSV Mainz 0526791038:4130
12.TSG Hoffenheim26791029:3730
13.1. FC Köln26841433:5028
14.Hamburger SV26691130:4827
15.FC Augsburg265111027:4026
16.SC Freiburg26671333:5325
17.Hertha BSC26581326:4723
18.1. FC Kaiserslautern263111217:3620
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30VfL Wolfsburg - Hamburger SV
sobota 15:30Bayern Mnichov - Hannover 96
sobota 18:30Schalke 04 - Bayer Leverkuen
neděle 15:30VfB Stuttgart - 1. FC Norimberk
neděle 17:301. FC Köln - Borussia Dortmund

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (112)

Přidat komentář
santini

treba uznať, že kurz na vĺčkov je v rámci zverejnených súvislostí viac než lákavý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

čtyři Češi v akci, to se často v zápase lepší ligy nevidí... snad opravdu nastoupí, těším se

Reagovat
jv

Je tam takřka stoprocentní jistota.

Reagovat
smazaný uživatel

mohl by se konečně chytit Berg

Reagovat
jv

Ale s Manciennem v základu HSV moc na úspěch pomýšlet nemůže...

Reagovat
smazaný uživatel

no... ale tak to neznamená, že by Berg nemohl dát gól či dva, raději bych, kdyby body zůstali v Hamburgu, to ale reálný moc neni, tak aspoň doufám, že se bude dařit Marcusovi a Jiráčkovi

Reagovat
jv

To bije do očí.

Neznamená, ale spíš bych se přiklonil k tomu, že Vlci to dneska ukopou na tři body. Třeba nakonec tu EL ještě ukopou, los jim v tom celkem nahrává...

Reagovat
smazaný uživatel

body zůstaly - nebo tam mam ještě něco?

Reagovat
smazaný uživatel

...tak dokonce šly do Hamburgu

Reagovat
jv

To jsem ani nezpozoroval.

Reagovat
smazaný uživatel

jéééé, ono dnes hraje Dynamo doma proti lvům z Mnichova.

Reagovat
santini

a?... máš nejakej tip?

Reagovat
smazaný uživatel

to se nedá takhle tipovat. Spíš sem to chtěl vidět osobně ale netušil sem, že je to takhle "brzo".

Reagovat
stas87

ja si tipnem...dynamo dnes neprehra,mnichov ma zlu seriu,remizoval so st.pauli,potom prehral vo frankfurte s fsv,remiza v aue a furth ich doma vyprasil 4:1 nebolo by prekvapenim vyhra dynama

Reagovat
jv

Zase nestíhám, achjo.

Reagovat
stas87

tak ekici absolvoval trenink bez problemov podla jeho slov by mal v sobotu nastupit bez problemov v zakladu naldo tiez zacal s treninkom a zatial bez problemov

Reagovat
jv

No, chtělo by, aby hrál - ta pravděpodobná sestava, to je šílenost.

Reagovat
stas87

tak zmiereny som s tragedom ignjovskim...tento hrac je nasa velka slabina,nedari sa mu v zalohe ani na pravom beku,fakt neviem kam s nim snad nastupi predpokladana obrana,zaloha je tiez relativne v pohode ale na hrot by som k markusovi postavil avdica,konecne by mohol ukazat to preco si ho schaaf s allofsom vybrali a kupili,fulkkrug na to bohuzial zdaleka nema zatial este

Reagovat
smazaný uživatel

drobný,jarolím i petrič

Reagovat
smazaný uživatel

Jiráček na lávce a sakra.to je likvidace

Reagovat
jv

Strašná no.

Reagovat
smazaný uživatel

Wölfe: Benaglio, Lopes, Schäfer, Josué, Hasebe, Mandzukic, Russ, Dejagah, Polak, Helmes und Rodriguez.

Jiráček?

Reagovat
smazaný uživatel

tým bez něj vyhrává. Nemají důvod ho dávat do sestavy.

Reagovat
stas87

hm,tak pohladny futbal to nie je,lepsi o nieco wolfsburg,na hsv mi pride ze si tam ziadny hrac snad okrem petrica a obcas jarolima neveri,co ma jansen na krku?to vyzera ako cucflek dejagah,mandzukic a schafer naj hraci prveho polcasu

Reagovat
smazaný uživatel

Vstup jak hovado.

Reagovat
JozkokozleJ

Ako som veril, ze Hertha v Stuttgarte, Augsburgu a Kölne zaboduje, tak im dnes v Mainzi prilis neverim. Som dost zvedavy (lepsie povedane - obavam sa), ako obrana zvladne trojku Zidan, Choupo-Moting a Szalai.

Asi najdolezitejsie bude preckat bez inkasovaneho golu uvodne tornado Mainzu.

Reagovat
JozkokozleJ

Dnes inak paradne zapasy:

Ocakavam, ze H96 dost potrapi Bayern.

Strasne dolezity boj o zachranu medzi SCF a 1FCK.

A som dost zvedavy, ako si povedie oslabeny Werder resp. v laufe hrajuci Augsburg.

Reagovat
božský John

Je moudré vsadit na Augsburg?

Reagovat
stas87

no x2 tak skus,werderu sa to fakt sype,ja,asi to bude zniet cudno ale dufam v bod tri by bol skvely pocin

Reagovat
stas87

arne,schmitdgal dal gol to me poser na holy zada krasny trestnak

Reagovat
stas87

greuther uz len tri vitazstva a vitaj Bundesligo!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo. SchweiniToniKlose to dnes neuvidí, protože půjde podpořit Spartičku. Záznam si každopádně ujít nenechá a je hodně zvědavý a pln očekávání, protože ta sestava vypadá dost interesantně. Snad se Ivica zase prosadí. Přeji mu to.

Reagovat
jv

Evidentně jsi moc nepodporoval...

Reagovat
JozkokozleJ

Hertha udrzat!

Uz som malinko v duchu nadaval, ze kraje zalohy sa nepresadzuju a stracaju lopty a tu Ben-Hatira gol, Rukavytsya asistencia.

Ale Mainz tam z uvodu mal dost neprijemny tlak a sance.

Reagovat
smazaný uživatel

mohlo to být lepší, do šancí se zatim dostávají oba týmy, ale nakonec trpí na to, že se snaží o příliš kuriozní koncovky (až na Oliće, tam to byla docela smůla ) a Neuerovo chybu naštěstí Hannover nepotrestal

Reagovat
blaugrana

Takže na Bayern platí vysoký press a hlavne si postrážiť Robbena.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo. Už by to tam chtělo dát druhý. Tyhle šance můžou mrzet

Reagovat
JozkokozleJ

Leverkusen vylozena slabota. Da sa ale ocakavat, ze do druheho polcasu nastupia s inym zapalom.

Reagovat
smazaný uživatel

Zápalem možná, ale ta obrana už lepší nebude. Chybí nám tam pořádná finální přihrávka

Reagovat
JozkokozleJ

Obrana Leverkusenu, to je evergreen.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

No ta druhá půle je neskutečná. Takových šancí...

Reagovat
smazaný uživatel

Kadlec dneska hrozný výkon...

Reagovat
smazaný uživatel

už delší dobu

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna by se hodil spíš Pukki. Někdo, kdo zakončí pořádně

Reagovat
smazaný uživatel

Uf konečně. To by byly hodně nervní poslední minuty

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně vtipné, jak při obou golech hlavičkoval Hunter úplně sám

Reagovat
jv

U Leverkusenu mě už tohle nepřekvapuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Dortmund dneska ztratí.

Reagovat
smazaný uživatel

Aby se z toho náročnýho programu kluci z Dortmundu nepodělali, jeden zápas za dva měsíce ve středu Ale doufám, že to Kozlové dneska zvládnou

Reagovat
smazaný uživatel

No ježiš, oni hráli dokonce v úterý a pak hrají až v neděli v podvečer

Reagovat
smazaný uživatel

ze náročný program výýsmech

Reagovat
jv

Evidentně nepochopeno, nic no.

Reagovat
smazaný uživatel

dufam že stuttgart bude na konci sezóny : aspon 5.. a budu hrať EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin základ

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

akorát moc nepobírám narážku na FCB pač my Dynamo neřešíme. Jen sme s nima tehdy nechtěli družbu, jak jezdili do Katowic.

Reagovat
Arne

Což to já taky netuším... Ale moc se mi líbí, že tam je fakt hafo informací, srovnání, atd. Když si vzpomenu třeba na rozhovor s někým z Crveny Zvezdy, tak ten spíš odsekával a dělal ramena, tohle je úplně jinej přístup.

Reagovat
smazaný uživatel

až mi příjde, že to byl rozhovor dělaný s čechem fandící Dynamu.

Reagovat
Arne

Taky mě to napadlo... Někdo, kdo tam třeba i žije, ale je to Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

Koln s Podolskim proti Dortmundu... tak to si nenecham ujit

Reagovat
jv

Děláš dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

hmm Pekhart na lávce. S českýma utočníka to jde do kytek před eurem. Pekhart lávka, Baroš lávka, Necid lávka. no to se máme na co těšit.

Reagovat
smazaný uživatel

Děláš, jakoby Pekhart někdy něco hrál a mohl by být k něčemu když i v tom Norimberku je mezi nejhoršíma..

Reagovat
smazaný uživatel

trpí tím že hraje v týmu se dřevama, který nejsou schopni mu vytvářet žádný šance. V jablonci mu tam lítaly centry v norimberku ani prd. bundelsiga je hodně přecenovaná soutěž. jsou tam 4-5 klubů co něco hrají a ostatní jsou průměráci a tragédi.

Reagovat
smazaný uživatel

když Hloušek nedokáže odcentrovat

Reagovat
smazaný uživatel

hloušek zahrává standardky skvěle. Co se týče centrů tak patří mezi nejlepší na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, ale za 80 minut centroval jednou

Reagovat
JozkokozleJ

Mam tomu rozumiet tak, ze Jablonec hral s Pekhartom kvalitny futbal na nakopavane lopty? A vzhladom na to, ze bundesligove mansafty toto nezvyknu praktikovat, tak su precenovane?

Reagovat
smazaný uživatel

Jablonec si dokázal vypracovat šance a centry,což je přesně to co Pekhart potřebuje. Norimberk moc často soupeře nepřehravá a Pekhart fakt míče pro něj nedostavá, buď je úplně vynechávaný ze hry, nebo na něj dopředu nakopávají... myslím že Norimberk mu moc nesedí. A Hloušek dneska hraje docela dobře, rozhodně lépe než jindy, ale to je asi díky tomu že hraje na levém křídle. A i ten slavný Esswein který hraje na Pekhartově místě je dneska totálně mimo...

Reagovat
JozkokozleJ

Essweinovi sedi zrejme viac kridlo, na hrote som ho prilis hrat nevidel (to mozno v Drazdanoch v tretej lige). Na kridle skoro kazdy zapas vypracoval golovku, vedel sa presadit jeden na jedneho a bol tak pre Nürnberg velmi dolezity.

Pekhart mal v drese 1FCN dobry vstup. Ale to v case, kedy bola hra Nürnbergu taka jalova (aspon mne taka prisla), vtedy Pekhartovych centimetrov vyuzivali skrze nakopavane lopty a standardky dost. Teraz sa hra 1FCN zlepsila, viac sa presadzuju cez kombinacie, a to uz nie je uplne Pekhartova kava.

Reagovat
smazaný uživatel

mýlíš se. Pekhart je ve hře nohama dobrej. Přihrávky mu nedělají problém.

Reagovat
JozkokozleJ

Ale ved ja som nepisal to klasicke klise, ze ked je niekto vysoky, je to automaticky drevo. To vobec. Pisal som len, ze jeho silne stranky su ine, nez kombinacia a presadzuje sa viac, ak team hra inym stylom.

Reagovat
smazaný uživatel

podobný kliše je i to že když je někdo vysokej je pomalej. Ale málokdo ví že Bolt má 195cm

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám nejradši to že Vaclík je na golmana moc malý, ale přitom je stejně vysoký jako Casillas

Reagovat
smazaný uživatel

Esswein je křídlo a proto Hloušek většinou hraje beka, ale nepříjde mi že je to křídlo pro Pekharta. Příjde mi že dost často hraje na sebe (ale on na to má) Pekhart je útočník i do kombinační hry, ale do hry typu Jablonce, který hraje na centry do vápna. Tomu se mu ale v Norimberku moc nedostavá...

Reagovat
jv

Ty vole, jedna perla, za druhou...to je síla.

Reagovat
Arne

Bender s Gündoganem v základu, super... Dneska si musím k fandění vybrat Dortmund, FC bychom mohli přeskočit, i když jsem to po vzájemným zápase už ani nečekal.

Jinak zase ta hymna a "C'mon FC", to je paráda, rád bych tam zase někdy jel.

Bokša vypadá dobře jako spolukomentátor, očividně má přehled a co říct.

Reagovat
Arne

Kua, tohle neměla bejt reakce... Do vlákna, kde diskutují Typek s místním Ulim Hoeneßem, jsem vůbec nechtěl zasahovat, ale co už...

Reagovat
jv

Právě jsem se podivoval... Ale snad zase rychle vypadnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Míša Brčko olé

Reagovat
Arne

Reagovat
jv

Taky jsem rád, Kloppo asi nechal Sebastiana vydechnout nebo je v tom lehčí zranění, kdoví. Ale zase je pravda, že se Ilkay jevil v posledních zápasech hodně dobře, za což jsem jenom rád.

Tu mají parádní, jednu z nejlepších v BL, stoprocentně. Taky bych tam rád jednou byl...ohledně toho mě mrzí Lautern no.

Bokša je hodně znalej, společně s Hřebíkem a pár dalšíma je ohledně teorie nejvýš, rozumnej, sice už moc netrénuje, ale jako spolukomentátor je suprovej (kam se hrabe Klíma), taky se mi líbil Levý - ten měl německej fotbal v malíku.

Reagovat
Arne

Kehl a Bender, to mi právě nesedí, ta kreativní složka tam chybí... A jak píšeš, Ilkay v poslední době zpět ve formě, tak by byla škoda toho nevyužít.

Reagovat
smazaný uživatel

určitě souhlas Kehl a Bender mi taky moc nesedí.. a pokud si mám vybrat mezi Kehlem a Benderem, tak určitě Bender!.. jinak bych tam střídal Ilkay a Moritze

Reagovat
jv

Reagovat
Arne

Sešlo se toho víc, ale hlavně Roman tohle moc nezvládl.

Reagovat
smazaný uživatel

Nova

Reagovat
smazaný uživatel

doprčic, to snad byla první střela na Rensinga ne?

Reagovat
stas87

taka chyba...riether aa pezsko neemozu nechat skakat pizsczeka

Reagovat
jv

Piszczek je letos suprovej, jeden z nej. na svý pozici, hodně se vypracoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Hloušek hrál křídlo, že tam byl sám před Ulreichem?

Reagovat
smazaný uživatel

jjj, v obraně byl Pinola (a Chandler byl taky na křídle)

Reagovat
smazaný uživatel

jo, ten už tam byl psanej v předpokládaný sestavě

Reagovat
jv

Jojo, hrál. Dneska byl výbornej, klasicky zase zahrával všechny standardky, z nichž skoro z každý hrozilo veliký nebezpečí, ve dvojici s Pinolou by jim to mohlo sedět, určitě byl lepší než na beklu (ale neviděl jsem to úplně celý).

Reagovat
jv

100. pro dnešní výhru BVB.

Reagovat
smazaný uživatel

...to už si ale dělají srandu ne?

Reagovat
smazaný uživatel

...FCN to Dortmundu zbytečně ulehčuje to by mohla být odpověď BVB na výsledky Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

...tak už téměř je

Reagovat
Arne

Já nechci bejt jako generál po bitvě, ale tady jsi ztrátu BVB nemohl čekat, ne?

Jinak teď to Gündogan málem netrefil, to by zase byla bašta.

Reagovat
smazaný uživatel

podle Poldiho reakci na kritiku od Beckenbauera jsem si myslel, že do toho pujdou s nasazením navíc jsem z minulosti zvyklý na to, že se může stát leccos (Augsburg, Cottbus atp.)

Reagovat
slovaňáák

Kráásně

Reagovat
smazaný uživatel

pozeram dortmund po dlhej dobe a..shinji je iny panko

Reagovat
smazaný uživatel

hehe

Reagovat
slovaňáák

Shinjiiiiiiii

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je futbal, skvela odpoved na vysledky Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

Perišić tomu ten gól přeju

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele