Bundesliga - preview 1. kola

26.08.2016, 08:45, aktualizováno 28.08.2016, 08:49
Previews
První z nedělních zápasů nás zavede do Berlína, kde Hertha BSC poměří síly s navrátilcem do nejvyšší soutěže Freiburgem. Následně se představí i druhý nováček RB Lipsko, jenž zajíždí na nevyzpytatelnou půdu Hoffenheimu...
Hertha BSC - SC Freiburg  (neděle 15:30)
Už jsme tady zas, mohou se radovat hoši od Černého lesa. Po roce stráveném ve druhé lize se Freiburg opět vyskytuje mezi bundesligovou elitou, a po suverénní jízdě zpátky na výsluní jsou jeho ambice jasné - tohle se opakovat nebude. Pomoci by mu k tomu měla především solidní ofenziva, vždyť Freiburg vstřelil loni úctyhodných pětasedmdesát branek. Spoléhat se v tomto ohledu trenér Christian Streich bude především na Nilse Petersena, který na sebe naposledy upozornil osmigólovou misí na olympiádě (včetně pětigólového výprasku uštědřeného Fidži), ačkoliv ho absolvoval z pozice náhradníka. Další gólovou jistotou je italský záložník Vincenzo Grifo, jenž loni v jednatřiceti utkáních vstřelil čtrnáct branek.

Pocity berlínských z loňské sezony nemohou být jiné než smíšené. Celkové sedmé místo se sice jeví solidním, nicméně vzhledem k nadějnému průběhu celého ročníku, během kterého Hertha poměrně dlouhou dobu dokonce okupovala třetí místo zajišťující základní skupinu Ligy mistrů, je to spíše lehké zklamání. A když se k tomu připočte překvapivé vyřazení z Evropské ligy s dánským Bröndby, jsou rozpaky ještě větší.

K minimálně stejně dobrým bundesligovým výkonům by měla Hertě pomoct hned trojice československých legionářů - k obránci Pekaríkovi a loni velmi dobře hrajícímu Daridovi se po mistrovství Evropy připojil Ondrej Duda. Bývalý hráč Legie Varšava je ve svých jednadvaceti letech hráčem, kterého stojí za to v lize našich sousedů sledovat. A pozornost se jistě vyplatí věnovat i Vedadu Ibiševičovi - bosenský kanonýr má na svém kontě již 92 bundesligových zásahů a bude zajímavé sledovat, zda se mu ještě v letošním roce podaří dosáhnout kýžené stovky.

Týmu z hlavního města Německa ovšem může ve finále být jedno, kdo góly vstřelí - podstatné bude zahájit nový ročník Bundesligy výhrou, což proti namotivovanému nováčkovi nebude vůbec nic snadného. Naposledy se totiž podařilo Hertě mančaft z jihu Německa porazit v roce 2010 - od té doby jejich vzájemná střetnutí vždy končila remízou či výhrou Freiburgu.

Obejít se ovšem tentokrát budou hosté muset bez obránce Kempfa, kterého trápí zraněný meniskus. Toho mezi absentéry doplňují Torrejon a Nielsen. Na straně Herthy si na svůj bundesligový debut počká zmíněný Slovák Duda, kterého ze hry vyřadilo poraněné koleno.

Brazilci z Breisgau se sice možná nepyšní takovými ambicemi jako jejich postoupivší kolegové z Lipska, avšak sehraný tým vedený koučem, jenž na lavičce Freiburgu coby hlavní trenér působí už pět a půl roku, rozhodně nelze považovat za žádné nazdárky. Svěřence Pála Dárdaie tedy lehká mise na úvod jejich bundesligového tažení rozhodně nečeká.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Pekarík, Langkamp, Brooks, Plattenhardt - Skjelbred, Darida - Haraguchi, Stocker, Kalou - Ibiševič
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Ignjovsi, Gulde, Söyüncü, Günter -Höfter, Abrashi -Haberer, Grifo - Philipp - Niederlechner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - RB Lipsko  (neděle 17:30)
Mládí vpřed. Tahle okřídlená floskule sice neplatí vždy a za všech okolností, nicméně v Hoffenheimu by vám její vyřčení s radostí odkývali. Devětadevadesátkám se dva předposlední bundesligové ročníky povedly, když skončily na devátém, respektive osmém místě. Loni to však velkou část sezony vypadalo na sestup, a až příchod mladičkého kouče Nagelsmanna v Hoffenheimu přinesl lepší zítřky. Osmadvacetiletý novic mezi bundesligovými trenéry svůj tým nasměroval k fantastické stíhací jízdě, která vedla k zisku třiadvaceti bodů ve čtrnácti utkáních - tedy o čtrnáct více, než celek z pouze třítisícové německé vesnice získal do té doby.

Ve finále to tedy stačilo na patnácté místo a udržení prvoligové příslušnosti i pro další rok. Z toho se jistě těší Pavel Kadeřábek. Český reprezentant si po počátečních rozpacích a nejistých výkonech, zejména co se týče defenzivní práce, vydobyl stálé místo na pravém kraji obrany a nakonec ve své debutové sezoně v zahraničí naskočil do osmadvaceti ligových zápasů. Jeho novými spoluhráčem se v letní pauze stal Sandro Wagner. Enfant terrible německé ligy loni přiváděl svými góly příznivce Darmstadtu do stavů euforie a naopak fanoušky soupeřů svým chováním na hřišti k šílenství. V Hoffenheimu od něj budou jistě čekat především to první - vždyť Wagner si loni připsal hned čtrnáct přesných zásahů, a je tedy jistě vhodnou náhradu za Kevina Vollanda, který zamířil do Bayeru Leverkusen.

Jestliže Hoffenheim kvůli své poměrně rychlé cestě na německé fotbalové výsluní a financím v zádech nepatří v rámci bundesligových klubů mezi ty nejoblíbenější, co potom říci o nováčkovi z Lipska? O vzestupu východoněmeckého celku, který loni ovládl druhou nejvyšší soutěž a jehož vlastník dělá kromě fotbalu i do limonád, už toho bylo napsáno mnoho - z hlediska fotbalu je ovšem důležité, že cíle Lipska míří rozhodně výše než jen k bundesligové záchraně - vedení klubu sebevědomě hovoří o útoku na evropské poháry, což v konkurenci klubů z Porýní, Bayernu a dalších rozhodně nebude jednoduché.

Na cestě za tímto smělým plánem by měl být Lipsku nápomocen Timo Werner, jehož Stuttgart sestoupil o patro níže. Nadějný německý forvard tedy dál zůstává na prvoligových pažitech a společně s Daviem Selkem bude patřit mezi hlavní strašáky soupeřových obran. Na kraji obrany se nový trenér Ralph Hasenhüttl, jenž má za sebou úspěšné angažmá v Ingolstadtu, bude spoléhat na Lukase Klostermanna, který na sebe upozornil solidními výkony na olympijském turnaji. V týdnu si ovšem na tréninku poranil stehenní sval a na svou prvoligovou premiéru si dvacetiletý Němec bude muset počkat.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kadeřábek, Süle, Hübner, Ochs - Vogt- Rupp, Rudy - Uth, Kramarič - Wagner
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulacsi - Schmitz, Orban, Compper, Halstenberg - Kaiser, Demme - Sabitzer, Forsberg - Selke, Poulsen
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - SV Darmstadt  (sobota 15:30)
Říká se, že druhá sezona po postupu bývá nejtěžší. Darmstadt ji začne na hřišti Kölnu, jemuž domácí prostředí v posledních sezonách příliš nesvědčilo.

Přitom si svěřenci Petera Stögera rozhodně nemohli stěžovat na podporu příznivců, kteří Rhein Energie Stadion pravidelně vyprodávali. A nejinak by tomu mělo být v této sezoně, ačkoliv nikdo z těch, kdo fandí Kozlům, by se určitě nezlobil, kdyby z toho bylo po čtyřiatřicátém kole lepší než loňské deváté místo.

Do boje se vyrazí prakticky s totožným kádrem. Zůstaly i dvě důležité opory. Jonas Hector, který se prezentoval velice dobrými výkony na letošním EURU, přičemž vše korunoval vítěznou penaltou ve čtvrtfinálovém rozstřelu s Itálií, a také Timo Horn, který pomohl německému výběru ke stříbrným medailím z olympijských her v Riu de Janeiru, kde to ve finále nevyšlo taky v penaltovém rozstřelu proti domácí Brazílii.

To v Darmstadtu se udály větší změny. Tou největší je odchod kouče Dirka Schustera do Augsburgu, který v minulém ročníku sesbíral stejný počet bodů, jako die Lilien. Právě do Kolína nad Rýnem se v létě přesunul Konstantin Rausch, jenž sehrál důležitou úlohu v setrvání v soutěži. Do klubu však přišlo několik nových tváří, z nichž nejznámější bude jistě Sven Schipplock, jenž dříve hájil barvy Hamburku.

Lodivodem se po Schusterově přesunu stal Norbert Meier, který už vedl známé německé kluby. Jeho úkol je jasný - udržet Darmstadt mezi elitou. První zápas nepochybně hodně napoví. Na straně Meierova týmu je více zraněných hráčů, včetně kapitána Aytaca Sulu, Györgyho Garicse a Jana Rosenthala. Victor Obinna musí zůstat mimo vůli červené kartě.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Risse, Maroh, Heintz, Hector - M. Lehmann, Höger - Jojic, Bittencourt - Rudnevs, Modeste
SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Esser - Fedetskyy, Milosevic, Höhn, Holland - Gondorf, Niemeyer - Sirigu, Vrancic, Heller - Colak
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Eintracht Frankfurt - Schalke 04  (sobota 15:30)
Eintracht Frankfurt doufá v poklidnější průběh sezony. Schalke zase v umístění, které zajistí minimálně předkolo Ligy mistrů. Jenže konkurence za Bayernem bude znovu silná.

Orli měli obrovské štěstí, že byly karty po posledním kole sezony 2015/2016 rozdány tak, že je ani porážka 0:1 od Werderu Brémy neposlala automaticky o patro níže. Baráž však taky bývá ošidná, nicméně svěřenci Nika Kovače ji zvládli, ačkoliv to rozhodně nebylo nijak jednoznačné. Udržení zajistil jediným gólem druhého zápasu Haris Seferović.

Ten v týmu zůstává a spolu se starými spoluhráči (včetně Alexandra Meiera) mohl přivítat v létě ty nové. Přišli Michael Hector (hostování z Chelsea), Guillermo Varela (hostování z Manchesteru United), Omar Mascarell a do útoku ještě Branimir Hrgota, který dosud nastupoval za Hříbata z Mönchengladbachu. Všichni by se klidně mohli ocitnout v základní sestavě.

V Gelsenkirchenu se rozloučili s André Breitenreiterem a jeho místo hlavního trenéra zaujal Markus Weinzierl, který odvedl dobrou práci v Augsburgu. V týdnu se dozvěděl, že se jeho svěřenci v základní skupině Evropské ligy střetnou s týmy Red Bull Salzburg, FK Krasnodar a OGC Nice. Minule die Königsblauen vyhráli svou skupinu, ale následně vypadli s Šachtarem Doněck. Letos jsou plány určitě smělejší.

Před týdnem si Schalke v poháru snadno poradilo s FC 08 Villingen. Byl u toho i Breel Embolo, za 20 milionů eur nejdražší nákup v historii klubu, který by měl na pravém křídle zaplnit mezeru po Leroyovi Saném, jenž si za své další působiště vybral Manchester City. Do klubu přišel také brazilský obránce Naldo a je velmi pravděpodobné, že si v duelu s Eintrachtem připíše na konto debutový start v novém působišti.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Varela, Hector, Abraham, Oczipka - Mascarell, Huszti - D. Blum, Meier, Gacinovic - Hrgota
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Junior Caicara, Naldo, Höwedes, Baba - Geis, Aogo - Embolo, M. Meyer, Choupo-Moting - Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - FC Ingolstadt 04  (sobota 15:30)
Hamburk a Ingolstadt před novou sezonou především doufají, že se jim vyhnout sestupové starosti. První kolo poháru minulý týden se štěstím zvládli. Jak pro ně dopadne první bundesligový zápas?

Pravda, klub z přístavního města může díky pomoci bohatého investora Klaus-Michaela Kühneho věřit v ještě lepší umístění. Právě jeho peníze se postaraly o příchod Filipa Kostiće (Stuttgart) a talentovaného Alena Haliloviće, který se neprosadil v Barceloně. Dá se očekávat, že Bruno Labbadia pošle do hry oba dva.

V minulé sezoně skončilo HSV na desáté příčce s pětibodovým náskokem na barážovou pozici a devítibodovou ztrátou na pohárové pozice. Na severu Německa si dali za cíl hrát do tří let opět evropské poháry. Při pohledu na kádr to určitě není nereálné, ale všechno by si muselo dokonale sednout, protože klubů, které si brousí zuby na umístění v první šestce, je v Německu více než dost. Ingolstadtu se to však s největší pravděpodobností týkat nebude, byť prvních čtyřiatřicet zápasů mezi elitou zvládl bavorský celek velice solidně. Sesbíral jen o bod méně než Hamburg a hlavně se našly jen dva mančafty, které inkasovali méně branek. S jejich střílením to bylo, pravda, o něco málo složitější, nicméně teď může být všechno docela jinak.

K RB Lipsko přestoupil kouč Ralph Hasenhüttel a jeho místo zaujal bundesligovou neprověřený Marcus Kauczinski. V roce 2015 však v baráži se svým Karlsruhe hodně potrápil právě HSV a vskutku nechybělo mnoho, aby se postaral o zastavení oněch slavných hodin ve Volksparkstadionu, které ukazují čas strávený v Bundeslize. Asi netřeba připomínat, že Hamburger SV je jediným klubem, který z nejvyšší ligy nikdy nesestoupil.

Dres die Schanzer nebude nadále oblékat brankář Ramazan Özcan, jenž si svými výkony vysloužil zájem Bayeru Leverkusen. Jeho místo mezi třemi tyčemi převezme Orjan Nyland, který dostal několik příležitostí už v minulé sezoně a rozhodně si nevedl marně! V klubu jinak další opory zůstaly, což dává dobré šance na udržení.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - G. Sakai, Cleber, Djourou, Ostrzolek - Jung, Hunt - N. Müller, Gregoritsch, Kostic - Wood
FC Ingolstadt 04 - pravděpodobná sestava:
Nyland - Levels, M. Matip, Wahl, Suttner - Roger - P. Groß, Morales - Mo. Hartmann, Leckie - Lezcano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Augsburg - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Všechno jednou končí. A tak se letos v květnu i Markus Weinzierl po čtyřech letech rozloučil s Augsburgem, aby vyrazil vstříc novým cílům - konkrétně vrátit na místa zaručující Ligu mistrů ambiciózní Schalke. Na jeho pozici vedení angažovalo Dirka Schustera, který podobně úspěšné čtyřleté angažmá absolvoval v Darmstadtu. Ligový nováček si překvapivě poměrně suverénně zajistil prvoligovou příslušnost i pro další ročník a poctivou defenzivou v kombinaci se střeleckou potencí kontroverzního Sandra Wagnera dokázal potrápit i věhlasnější soupeře.

Los soutěže mu coby první překážku na jeho nové cestě staví Wolfsburg. Vlci se loni dočkali krutého probuzení z předchozí stříbrné pohádky, kdy na senzační druhé místo navázali až osmým, a jsou tedy pro letošek bez evropských pohárů. O lehké ztrátě ctižádosti by mohl napovídat i odchod některých hráčů, ať už se jedná o Schürrleho, Kruseho, nebo dlouholetou oporu na postu stopera, Brazilce Nalda.

Takové spekulace ovšem Vlci rázně odmítají - v týmu nadále i přes letní trucování zůstává Draxler, a nově klub přivedl zvučná jména odjinud - z BVB přestoupil Polák Blaszczkykowski, z Fiorentiny potom bombarďák Gomez. Už v průběhu loňského ročníku byl navíc potvrzen přestup Daniela Didaviho z dnes už druholigového VfB Stuttgart.

Pro bundesligového nováčka z Darmstadtu byla loni signifikantní brilantní obrana a gólový útočník. Tuto roli by Schusterovi mohl v Augsburgu plnit Alfred Finnbogason. Sedmadvacetiletý Islanďan, který byl součástí i senzačního tažení svého reprezentačního týmu na mistrovství Evropy ve Francii, se na jihu Německa předvedl ve velice dobrém světle. Ve čtrnácti bundesligových zápasech, které během svého půlročního hostování z Realu Sociedad absolvoval, vstřelil sedm branek, načež ho dvanáctý celek loňské tabulky angažoval na trvalý přestup.

Coby kapitán bude i nadále vést své spoluhráče holandský obránce Paul Verhaegh - ten v přípravě laboroval se zraněným kotníkem, na trávníku by se již ale objevit měl. Stejná potíž nepustí na druhé straně do hry Vierinhu jehož na marodce doplní Guilavogui a nový muž v kabině Gomez, který po zranění z Eura ještě naplno netrénuje. Na druhé straně budou mezi absentéry kromě Verhaegha i Callssen-Bracker a Friedrich.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Verhaegh, Gouweleeuw, Janker, Stafylidis - Kohr, Baier - Bobadilla, Koo, Caiuby - Finnbogason
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Träsch, Bruma, Ascues, Rodriguez - Arnold, Luiz Gustavo - Blaszczykowski, Didavi, Draxler - Dost
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Borussia Dortmund - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Příchod Thomase Tuchela na lavičku Borussie Dortmund vzbuzoval otázky. Dokáže bývalý trenér Mohuče vrátit tým z Vestfálska po nepovedené sezoně tam, kam náleží? Loňská sezona budiž všem pochybovačům dostatečnou odpovědí - Žlutočerní nasbírali více bodů než kdy předtím v historii (včetně mistrovských sezon) a jen stabilně vítězný Guardiolův Bayern je připravil o zasloužené vavříny.

V létě se ovšem mladý kouč musel vypořádat s odchodem tří klíčových hráčů základní sestavy. Do Mnichova se po úspěšných letech v Porýní vrátil kapitán Mats Hummels a stará dobrá Anglie zlákala Gündogana s Mchitarjanem.

Původně poměrně hororově vypadající prázdninovou pauzu ovšem dokázala značně vylepšit smršť nákupů, kterými ředitel klubu Watzke a spol. oblažovali fanoušky od samého počátku přestupního období - Hummelsem uvolněnou pozici středního obránce přišel obsadit Bartra, o místo v ofenzivě se přišel ucházet univerzální křídelník Dembele. Z Bayernu potom do Dortmundu zamířili hned dva hráči - středopolař Rode a za velkého zájmu i médií i Mario Götze. Zázračný chlapec německého fotbalu má za sebou nepovedené angažmá v Allianz Areně a nyní chce navázat na výkony, kterými v žlutočerném dresu uchvacoval fanoušky po celém světě.

Tím přestupová mánie BVB nekončí. Výše zmíněné doplnil talentovaný Emre Mor, na Euru zazářivší Portugalec Guerreiro a z Wolfsburgu si kouč vytáhl svého oblíbence Schürrleho, se kterým spolupracoval už v Mohuči. Naopak právě bývalé působiště obou pánů se muselo srovnat s odchodem dvou významných opor - do Leverkusenu zamířil kapitán Baumgartlinger, směr město Beatles potom po vynikající sezoně nabrala opora prostoru tří tyčí, gólman Loris Karius.

Die Nullfünfer mají za sebou povedenou sezonu, kterou završili šestým místem a jistotou základní skupiny Evropské ligy. Proti Dortmundu navíc mohou počítat s útočníkem Cordobou, jenž by po lehčím zranění kotníku, které utrpěl ve vítězném pohárovém zápase proti Unterhachingu, už měl být k dispozici. Naopak dortmundští ještě nemohou spoléhat na služby Marka Reuse ani Erika Durma. Nadějného německého univerzála o fotbal na delší dobu připravilo zraněné koleno.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Sokratis, Bartra, Schmelzer - Castro, Weigl - Dembele, Kagawa, Schürrle - Aubameyang
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Lössl - Donati, Balogun, Bell, Brosinski - Serdar, José Rodriguez - Clemens, Malli, De Blasis - Cordoba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen  (sobota 18:30)
Sobotní podvečer nabídne fanouškům německého fotbalu atraktivní souboj třetího se čtvrtým z loňského ligového ročníku. Hříbata z Gladbachu úspěšně překonala nástrahy play off Ligy mistrů, kdy v odvetě doma rozstřílela Young Boys Bern 6:1 a suverénně si zajistila postup mezi dvaatřicítku nejlepších evropských týmů. Nyní je čeká vstup do ligové sezony proti rivalům z Porýní, kteří v létě posílili už tak nabitý kádr.

Coby podporu ofenzivní činnosti angažovali Werkself Kevina Vollanda z Hoffenheimu. Útočník, považovaný za jeden z největších talentů německého fotbalu, se tak ve svém novém působišti bude muset popasovat se silnou konkurencí včetně Chicharita nebo Bellarabiho. Ještě teplý je přitom inkoust na kontraktu Aleksandra Dragoviče - ten teprve pár dnů před startem Bundesligy přestoupil z Dynama Kyjev za osmnáct milionů eur, a měl by tak sloužit jako alternativa k silné stoperské dvojici Jonathan Tah - Ömer Toprak.

To fanoušci Borussie se naopak museli s některými hvězdami loučit - vábení Premier League neodolal Granit Xhaka, jenž ještě před mistrovstvím Evropy zamířil do Arsenalu, a řeku Temži vyrazil coby nová akvizice West Hamu poznávat i další ze středopolařů, Havard Nordveit. Náhradou za zmíněné hráče a zároveň parťákem talentovaného a mnoha evropskými kluby obletovaného Mahmouda Dahouda by tak měl být Christoph Kramer. Mistr světa z Brazílie prostředí Borussia Parku důvěrně zná, neboť tu již absolvoval dvouleté hostování.

Jiný hráč středu pole se ovšem v sobotu na trávníku neobjeví - Lars Bender, který spolu se svým bratrem a Nilsem Petersenem tvořil trojici hráčů nad třiadvacet let v nominaci Horsta Hrubesche na olympijské hry v Brazílii, nedohrál finálový zápas turnaje kvůli zranění kotníku, což bude důvodem i jeho absence v souboji s Gladbachem. Na hřiště se nepodívá ani Stefan Kiessling či Javier Hernandez. Populární Chicharito si zlomil ruku a bude svému týmu chybět několik týdnů.

Narozdíl od Bendera by měl být svému týmu k dispozici jiný navrátilec z olympijských her, mladý křídelník Julian Brandt. Je ale otázkou, zda se v konkurenci Bellarabiho, Mehmediho či výše zmíněného Vollanda na hřiště od první minuty dostane.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Jantschke, Christensen, Strobl - Dahoud, Kramer - Traoré, Wendt - Stindl - Hahn, Raffael
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Jedvaj, Tah, Toprak, Henrichs - Kampl, Aranguiz - Bellarabi, Mehmedi - Volland, Calhanoglu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bayern Mnichov - Werder Brémy  (pátek 20:30)
Více než tříměsíční pauza je u konce a jako vůbec poslední z prestižních evropských soutěží i Bundesliga otevírá svoje brány. Jako už tradičně se v páteční předehrávce utká obhájce titulu, kterým je počtvrté za sebou mnichovský Bayern.

Jeho soupeřem bude celek, se kterým ještě v nedávných dobách sváděl nelítostné boje o ligový triumf - avšak v posledních sezonách se pohybuje spíše v nejlepším případě uprostřed tabulky. Werder si jistotu vyhnutí se zrádné baráži, a tedy i bundesligovou příslušnost pro další ročník, zajistil až v posledním kole domácí výhrou nad Frankfurtem, která mu zajistila celkové třinácté místo.

Zřejmě největším letním přestupem je pro tým z Brém návrat útočníka Maxe Kruseho. Zlobivé dítě německého fotbalu se do svého mládežnického klubu vrací z Wolfsburgu a má ideální příležitost ukázat, že mu to kromě pokerových stolů nadále jde i na fotbalových pažitech. V Allianz Areně se ovšem nepředstaví, neboť se nedávno podrobil operaci zraněného kolene. Kromě něj se budou zelenobílí v ofenzivě spoléhat na zkušeného Claudia Pizarra. Legendární hráč obou klubů už v Bundeslize nasázel 190 branek, více než jakýkoliv jiný zahraniční fotbalista - a jistě bude chtít přidat další. I ten ovšem bude pro zranění v pátečním utkání chybět.

Z českého pohledu může být páteční duel zajímavý hned dvojnásob. Svou už pátou sezonu v dresu Werderu načíná pravý obránce Theodor Gebre Selassie, který je možná nenápadnou, ale o to větší stálicí mezi českými fotbalovými legionáři. Druhým českým hráčem v týmu Viktora Skripnika je nově Jaroslav Drobný. Zkušený gólman skončil angažmá v Hamburku a nyní bude konkurencí pro v loňské sezoně ne zcela přesvědčivého Felixe Wiedwalda.

Mnichovští na přestupovém trhu, narozdíl od jiných evropských gigantů, zase tak aktivní nebyli - listina příchozích hráčů čítá pouhá dvě jména. Svůj nový domov na Säbener Strasse našel talentovaný portugalský středopolař Renato Sanches a došlo i k návratu ztraceného syna Matse Hummelse. Směr Dortmund naopak zamířili Rode a Götze a na hostování se Juventusu upsal Medhi Benatia.

Svěřenci Carla Ancelottiho budou v utkání favoritem i přesto, že budou postrádat několik členů základní sestavy - křídelníky Costu s Comanem i středního obránce Boatenga. Dlouhodobě zraněný je potom další stoper Badstuber. Na straně Werderu potom kromě Kruseho a Pizarra chybí i Garcia a záložník Bargfrede.

Zkušený italský stratég bude ovšem chtít svůj bundesligový debut oslavit třemi body - naopak zisk i jediného by pro Brémské, kteří se oklepávají z nečekaného vyřazení z národního poháru od třetiligového Lotte, byl milým překvapením.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Hummels, Martinez, Alaba - Xabi Alonso, Vidal, Thiago - Müller, Ribery - Lewandowski
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiedwald - Gebre Selassie, Sané, Moisander, Caldirola - Grillitsch - Yatabaré, Fritz, Junuzovic, Sternberg - Bartels
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.1. FC Köln00000:00
 TSG Hoffenheim00000:00
 Borussia Mönchengladbach00000:00
 1. FSV Mainz 0500000:00
 SC Freiburg00000:00
 RB Lipsko00000:00
 SV Darmstadt00000:00
 FC Augsburg00000:00
 Borussia Dortmund00000:00
 Hertha BSC00000:00
 Bayer Leverkusen00000:00
 Bayern Mnichov00000:00
 Eintracht Frankfurt00000:00
 Werder Brémy00000:00
 Schalke 0400000:00
 VfL Wolfsburg00000:00
 Hamburger SV00000:00
 FC Ingolstadt 0400000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (345)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele