Anglická Premier League - souhrn 36. kola

09.05.2009, 18:04, aktualizováno 11.05.2009, 23:08
Komentáře a souhrny
Newcastle v pondělní dohrávce doma otočil zápas s Middlesbrough. Manchester United porazil v derby City a odpověděl na výhru Liverpoolu. Druhé nedělní derby, tentokráte londýnské, skončilo vysokou výhrou Chelsea nad Arsenalem. Stoke v důležitém zápase vyhrálo na půdě Hullu a může se těšit na Premier League i v příští sezoně.

Everton FC - Tottenham Hotspur 0:0

09.05.2009 16:00

Góly: -

I přes Howardovu šestnáctou vychytanou nulu v sezóně nedokázal Everton využít zaváhání Aston Villy a zůstává na šesté pozici. Spurs po dobrém úvodu ztratili a dvě kola před koncem jim poháry zase o něco utíkají.

Deštivý zápas začal v dobrém tempu, když se oba týmy snažily uzmout otěže zápasu hned v úvodu. Tottenham spoléhal na rychlé přechody do útoku, což mu brzy nabídlo dobrou šanci. Nicméně střelu Robieho Keana stačil Yobo zblokovat. Stále častější skulinky v obraně domácích vedly k faulům. Po jednom takovém měl dobrou příležitost Bale, branku sice přestřelil, ale Pienaarovo předčasné vyběhnutí znamenalo opakování. Bohužel pro hosty i druhá střela mířila o centimetry mimo, tentokrát míč prosvištěl blízko vzdálenější spojnice.

Ve stále se zlepšujícím výkonu pokračovali hosté nadále, Keane po dvaadvaceti minutách pronikl do vápna a jen teč obětavého obránce zabránila míči, aby putoval mezi tři tyče. Bohužel, zápas slibující nadprůměrnou fotbalovou podívanou, zaostával na míle daleko oproti očekávání. Everton, který se v druhé polovině prvního dějství vrátil zpět do hry, zamezil svému soupeři v dalších gólových příležitostech, ale sám si musel počkat až do jednačtyřicáté minuty, kdy se Jo odpoutal od obránců, nicméně jeho střela přesto k brankáři nedoputovala díky obětavému Kingovi. Poslední šanci před změnou stran pak zahodil Fellaini, který se dostal díky Bainesovi ke střele z otočky, ale Gomese neohrozil.

Druhý poločas přinesl dvě výrazné změny. Přes přestávku se totiž po nepříjemném dešti přišlo na Merseyside slunce, což nabudilo domácí k ofenzivní aktivitě, kterou ve valné části poloviny první postrádali. První, o to krásnější, ránu vystřelil až po třinácti minutách Cahill z velké dálky, když míč napálil bez přípravy. Gomes by se natahoval marně, nicméně balon jeho levou tyč o pár decimetrů minul. Jen dvě minuty poté právě Gomes hrubě zachyboval, kdy mu již chycený centr vypadl z ruky, ale na zem se dostal dříve, než toho stačil využít Jo.

Stylově se před střídáním mohl rozloučit Gosling, ke kterému se odrazil na vápno míč. Střelu z první opřel o zem, Gomes neodhadl postavení své branky, a tak balon nechal putovat za svá záda. Mráz po zádech mu proběhl, když míč rozezvučel jeho tyč. Kontrovat na druhé straně mohl Defoe, ten se na vápně otočil s míčem a jeho kroucená střela zvedla ruce některých příznivců hostů, bohužel pro ně anglický útočník netrefil tyčku o několik centimetrů.

Všichni se tak těšili na náramnou poslední čtvrthodinku, kde povedená akce bude střídat druhou. To se ale ani zdaleka nestalo. Jak Everton, tak Tottenham si nevypracoval byť jedinou nebezpečnou střelu a diváci se tak v Liverpoolu gólu nedočkali.

Více informací k zápasu

Hull City - Stoke City 1:2

09.05.2009 16:00

Góly: 90. Andy Dawson - 41. Ricardo Fuller, 73. Liam Lawrence

Hull je opět o něco blíže sestupu. V klíčovém záchranářském duelu se Stoke opět padl a je posledním třem příčkám tabulky nebezpečně blízko. Na osmnáctý Newcastle má sice stále tříbodový náskok, Straky ale jejich zápas s Middlesbrough ještě čeká. O vítězství Potters se dnes postarali Fuller s Lawrencem. Za domácí v nastaveném čase pouze korigoval prohru Andy Dawson.

Vážnost situace, ve které se nyní Hull nachází, si hráči Phila Browna velmi dobře uvědomují a už v prvním poločase jasně ukazovali, že jejich dnešním cílem je vítězství. I přes řadu šancí ale míč do brány Thomase Sorensena propasírovat nedokázali. Ze začátku utkání sice Tigers působili dosti nervózně, poté se ale osmělili a výsledkem byla šance ve 13. minutě. Centr z pravé strany do pokutového území doletěl až k hlavě útočníka Daniela Cousina, který se snažil zakončit. I když se zprvu zdálo, že jeho pokus zamíří do sítě, nakonec letěl nad.

Hull ale pokračoval aktivněji i nadále. Po deseti minutách byl opět velmi blízko brance. Dostatek prostoru si dokázal najít záložník Garcia, který toho také nakonec využil ke střele. Z halfvoleje ale pálil přímo do náruče Sorensena. V 25. minutě přišla příležitost Zayatteho. Po rohovém kopu ovšem míč poslal nad. V závěru prvního dějství ožili také hosté a výsledkem byl gól v síti Boaze Myhilla. Po rohovém kopu míč propadl až k Fullerovi, který neměl se zakončením příliš velké problémy.

Domácí hráči neplýtvali příliš časem a v 47. minutě byli skutečně jen krůček od vyrovnání. Po dlouhém pasu do vápna Stoke nakonec zakončoval Kevin Kilbane a opět zachránil svůj tým od pohromy v podobě vyrovnání až Sorensen. Šance na vítězství mohl Hullu vzít krátce na to Whelan, míč ale poslal mimo. V 57. minutě si pro změnu vypracoval dobrou příležitost Garcia. Jeho hlavička však letěla přímo do náruče Sorensena.

Stoke se sice nemuselo nikam hnát, i přesto ale toužilo vstřelit druhý, pojišťující, gól. Blízko byl už Faye, ale v rozhodující moment zasáhl Zayatte a hostujícího obránce k zakončení nepustil. V 72. minutě se však už Potters prosadili. Nádhernou dalekonosnou střelou se prezentoval Liam Lawrence, míč k radosti všech hostujících fandů skončil za zády Myhilla. Hull se sice ještě snažil alespoň o vyrovnání, ale těsně před koncem dokázal zásluhou Dawsona pouze snížit.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Aston Villa 3:1

09.05.2009 16:00

Góly: 6. Danny Murphy (pen.), 46. Diomansy Kamara, 60. Diomansy Kamara - 14. Ashley Young

Minulá výhra Aston Villy nad Hullem byla zřejmě skutečně jen výjimkou. Dnes totiž na hřišti Fulhamu v poměru 1:3 opět padla.

Fulham nijak nezahálel a hned v úvodních minutách na svého soupeře vletěl. Svou aktivitu nakonec také přetavil ve vedoucí gól. Jako první mohl ale rozvlnit síť už ve 4. minutě Erik Nevland. Po skvělém centru Koncheského jeho hlavičku ovšem dokázal vychytat gólman Friedel. O dvě minuty později vybojovali Cottagers dokonce penaltu. Po faulu Milnera na Kamaru měli výbornou příležitost, jak se střelecky prosadit a zkušený exekutor Danny Murphy ani dnes nezaváhal. Friedel směr jeho střely sice vystihl, ale zastavit jí nedokázal.

To ale ještě rozhodně nebyl od hráčů Fulhamu konec. Ve 12. minutě se o tom fanoušci Villy mohli přesvědčit. V zakončení se opět objevil Nevland, jenže míč poslal nad. Jenže domácí defenzíva se zanedlouho dopustila chyby, která vedla k vyrovnávacímu gólu. Bez větších problémů, především díky špatnému bránění, se zapsal mezi střelce Ashley Young a zápas tak začal v podstatě znovu od nuly.

V 28. minutě ale mohlo být všechno opět úplně jinak. Nevland vybojoval rohový kop, po kterém vznikla před bránou Friedela zajímavá situace. Po centru Koncheského zakončoval Gera, jenže recept na amerického gólmana nenašel. O pár okamžiků později se celá šance téměř opakovala. Tentokrát ale zakončoval Kamara. Jeho první střela byla zblokována, druhá pro změnu letěla nad. Do vedení mohl poslat Villu ještě Young, jenže trefil pouze tyč.

Začátky dnes Fulhamu šly skutečně znamenitě. Druhý gól přidal pouhou minutu po zahájení druhé půle Diomansy Kamara. Na jeho střelu do levého dolního rohu brány byl už Friedel krátký a podruhé v utkání musel lovit míč ze své sítě. Nechybělo mnoho a za pár okamžiků to mohlo být 2:2. Místo k zakončení si udělal útočník Gabriel Agbonlahor, jenže míč poslal zase nad.

Tato nevyužitá šance musela Aston Villu v 60. minutě mrzet o to více, že Fulham vstřelil svůj třetí gól. Po Koncheského rohovém kopu a hlavičce Hangelanda přesně zakončoval Kamara. Hosté toužili za každou cenu bodovat, a proto se kouč O’Neill rozhodl hned pro dvojí střídání, kterým posílil útok. Místo Luka Younga a Nicka Shoreyho poslal na hřiště záložníka Nigela Reo-Cokera a útočníka Emila Heskeyho. Jenže ani s rozestavení 3-4-3 toho Villans příliš nepředvedli a opět padli.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Portsmouth FC 2:0

09.05.2009 16:00

Góly: 31. Morten Gamst Pedersen, 58. Benni McCarthy (pen.)

Sam Allardyce se může radovat. Ve veledůležitém zápase se s jeho týmem nemohl Portsmouth rovnat a dvě kola před koncem tak Blackburn bude mít v nejhorším případě šest bodů náskok na osmnáctou příčku. Portsmouth po nemastném neslaném výkonu musí ještě zabrat.

Přes defenzivní hráz Pompey se po deseti minutách prodral McCarthy, který ztroskotal až na solidním zákroku brankáře Jamese. Hartova taktika "bránit a bránit" dělala ze zápasu frašku, kdy se jediná minuta neobešla bez špinavých osobních soubojů. Tým Sama Allardycea však zůstával nadále důrazný a po půlhodině se dostal k další šanci. Krásnou akci založil Diouf, který našel McCarthyho, ten prodloužil na Warnocka, jehož centr opět hledal Dioufa, který ale nedokázal dobře zakončit.

Nemuselo mu to být ale líto, hned dvě minuty poté totiž už domácí vedli. Warnock nakopl míč dopředu, kde si ho měl pohlídat James, ale kvůli Sambovi se míč dostal k Pedersenovi, který lehce zakončoval. O vyrovnání před poločasem se ještě pokusil Hreidarsson, který ale po přímém kopu hlavičkoval mimo branku.

I do druhé půle vstoupili ofenzivněji laděni domácí Rovers, a hned ve druhé minutě to mohl výsledkově dokumentovat Warnock, který dostal dokonalý míč od Pedersena, ale ve stoprocentní šanci selhal. Pompey jakoby ani nechtěli naznačit snahu o vyrovnání, na což doplatili v 57. minutě. Hreidarsson, který na konci první půle zahodil největší šanci hostů, totiž zahrál ve vápně rukou a k penaltě se postavivší McCarthy navýšil vedení.

Rozhodnout utkání mohl Samba, kdyby svou hlavičku po centru Pedersena zamířil mezi tři tyče. Na druhé straně zaskočil na brankové čáře Robinsona jako správný kapitán Nelsen, který odvrátil akci Kanua s Utakou. Nemohoucnost hostů pak v samém závěru dokumentoval Utaka. Kanu nacentroval do vápna, kde míč rukou srazil Andrews a pískala se tak druhá penalta v zápase. Na rozdíl od soupeře ale Utaka branku přestřelil.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Wigan Athletic 3:1

09.05.2009 16:00

Góly: 8. Marc-Antoine Fortuné, 59. Chris Brunt, 73. Marc-Antoine Fortuné - 17. Hugo Rodallega

West Bromwich Albion zaznamenal důležité vítězství nad Wiganem a dal bojům o záchranu nový rozměr. Díky vítězství 3:1 totiž má WBA 31 bodů, stejně jako Newcastle a Middlesbrough, ačkoliv oba ještě mají zápas k dobru.

Pro Baggies začalo utkání skvěle. Už po osmi minutách vyslal na branku střelu Zuiverloon a brankář Kirkland míč pouze vyrazil k nohám Fortuneho, jenž pohodlně otevřel skóre. Krátce po inkasované brance měli na druhé straně šance Paul Scharner a Olivier Kapo, ale ani jeden proti brankáři Kielymu neuspěl. Štěstí však domácího gólmana opustilo v 17. minutě. Rodallegův trestný kop lehce tečoval Brunt a míč zamířil za záda Kielyho - 1:1.

Svůj první start za West Bromwich mohl brankou ozdobit Juan Carlos Menseguez, ale po dobré akci brankáře Kingsona nepřekonal. Ten mezi tři tyče naskočil krátce po první brance domácích, kdy hřiště opustil zraněný Kirkland. Další práci měl Kingson při pokusu Brunta.

Druhý poločas načala šance Valencii, ale dobře zasáhl Kiely. Další zásah si bývalý gólman Charltonu připsal proti pokusu Melchiota. Hra se poté přesunula před branku Wiganu a poté, co Kingson vytěsnil Greeningovu střelu, zahrávala se po faulu Brambla na Fortuneho penalta. K exekuci se postavil Brunt, nejlepší střelec Baggies, a ačkoliv jeho střelu nohou Kingson zastavil, z dorážky se již Brunt nemýlil.

V 73. minutě nakonec přidal pojišťovací branku opět Francouz Fortune, když ho našel Borja Valero. West Bromwich sice zůstává stále poslední, ale od nejbližších soupeřů ho dělí pouze horší skóre.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Sunderland AFC 0:0

09.05.2009 16:00

Góly: -

Sunderland si na své konto připsal v boji o záchranu další nesmírně cenný bod. Ten vyválčil v souboji s Boltonem, proti kterému uhrál bezbrankovou remízu.

Trenér Sbragia se dnes rozhodl pro změnu a do utkání poslal od úvodních minut pouze jediného útočníka, a to dlouhána Kenwynea Jonese. I přesto ale byl Sunderland v první půli gólu přeci jen blíže. Bránu Jaaskelainena několikrát nebezpečně zaměstnal středopolař Kieran Richardson. Svůj první projektil na bránu finské jedničky vyslal už ve 12. minutě, scházela mu ale přesnost. Krátce na to si vedl obdobně, pro změnu však poslal míč příliš vysoko.

V 21. minutě už byl ovšem hodně blízko branky Grant Leadbitter. Z levé strany pokutového území nakonec však trefil pouze boční síť. Uběhlo pár sekund a v zakončení se objevil opět aktivní Richardson, jenže svou velkou příležitost spálil, jelikož míč poslal opět nad. V 28. minutě se Sunderland málem dočkal penalty. Faul Samuela na Bardsleyho ale rozhodčí jako penaltový neposoudil. Těsně před přestávkou se skóre pokoušel bombou z velké dálky otevřít ještě Bardsley, jenže i jemu scházela přesnost.

Bohužel ani po změně stran se diváci gólu opět nedočkali. Na Reebok Stadium se navíc ani žádný extra záživný fotbal nehrál. Oba celky se zřejmě spokojily s remízou, a tak se nehnaly do žádných velkých útočných akcí. I proto bylo k vidění šancí, ze kterých by mohl padnout nějaký ten gól, skutečně jako šafránu. K tomu všemu si dost možná přivodil další zranění hostující útočník Jones, kterého musel v průběhu druhé půle vystřídat Djibril Cissé. Nejblíže rozhodující brance byl v nastaveném čase domácí obránce Gary Cahill. S jeho hlavičkou si ale nakonec dokázal Fulop poradit a opět neinkasoval.

Více informací k zápasu

West Ham United - Liverpool FC 0:3

09.05.2009 18:30

Góly: 2. Steven Gerrard, 38. Steven Gerrard, 84. Ryan Babel

Liverpool se alespoň do zítřejšího odpoledne posunul na první příčku Premier League, když dokázal díky dvěma trefám Gerrarda a pojistky z kopačky Babela porazit West Ham 3:0. Druhý Manchester má ale stále dva zápasy k dobru.

Hosté z Liverpoolu začali zápas jak nejlépe mohli, již po dvou minutách se totiž prosadil jejich kapitán Steve Gerrard. Po čtyřiceti minutách hry dostali navíc Reds výhodu pokutového kopu, kterou nadvakrát využil opět Gerrard. Pět minut před koncem zápasu pečetil výsledek na 3:0 střídající Ryan Babel. Také díky třem vstřeleným brankám se nyní Rafa Benitez může radovat z postupu na samé čelo tabulky. Stejně jako Manchester má na svém kontě 80 bodů, ale zatímco Reds schází do konce sezony již jen dva zápasy, Red Devils si v Premier League zahrají ještě čtyřikrát.

Liverpool vyhrál již potřetí v řadě, pošesté za sebou pak vstřelili více než dvě branky. Za posledních pět zápasů nastříleli borci v červených dresech neuvěřitelných třináct branek a se 72 góly trůní tabulce produktivity v Premier League. Naopak West Ham nedokázal navázat na úspěch ze Stoke City a připsal si svou čtrnáctou porážku v sezóně. V tabulce navíc spadl z pohárové sedmé příčky na devátou, z které na evropské poháry ztrácí dva body.

Neuběhlo ani 76 sekund od hvizdu hlavního sudího a gólman Green už lovil míč ze sítě. O první gól zápasu se postaralo produktivní duo Torres-Gerrard. Prvně jmenovaný, který se do sestavy vrátil po zranění kolene, dostal ve středu pole příliš prostoru a přihrávkou za obranu Kladivářů vyzval ke skórování svého kapitána. Přestože se domácí domáhali ofsajdu, hra pokračovala, jelikož za Gerrardem stál ještě obránce Tomkins. Zkušený záložník nasadil Greenovi kličku a následně pohodlně zakončil do prázdné branky - 0:1.

West Ham brzký inkasovaný gól zjevně zaskočil. Domácí navíc věděli, že v případě prohry přijdou o svou sedmou příčku, která zajišťuje start v předkole Evropské ligy. Kouč Hammers Gianfranco Zola vypočítal, že z následujících tří zápasů musí jeho svěřenci vydolovat čtyři body, jenž by jim zajistily právě sedmou pozici. Přání svého trenéra chtěl po inkasované brance vyslyšet Tristán, který si naskočil na Nobelův přímý kop. Reina ale s hlavičkou neměl vážnější problémy. Těsně před 30. minutou se do velké příležitosti dostal i český obránce Radoslav Kováč. Toho opět z přímého kopu oslovil Noble, zkušený bek se ocitl sám před brankou, hlavičku ale mezi tři tyče nasměrovat nedokázal a přestřelil.

Herní zlepšení West Hamu ale trvalo jen do 38. minuty. To totiž pokutový kop zavinil domácí záložník Luis Boa Morte, který se dožadoval faulu Mascherana na svou osobu a následně v pokutovém území srazil jednoho z hráčů Reds. Rozhodčí tak ukázal na puntík ve středu pokutového území; k míči se postavil opět Steve Gerrard. Jeho střelu nejdříve dokázal Green vyrazit, balon se ale vrátil zpět k liverpoolskému kapitánovi, který z dorážky zvýšil již na 2:0. Domácí mohli velmi brzy alespoň snížit. David di Michele využil zaváhání Jamieho Carraghera, pokusil se projít okolo Reiny, ale zamotal se a nakonec se snažil vymodlit pro svůj tým penaltu. Sudí Wiley mu ale udělil žlutou kartu za simulaci.

Luis Boa Morte se snažil svůj kolaps z konce prvního poločasu napravit ve druhém dějství. Jeho průnik ale nakonec zastavil obránce Aurélio. Poté převzali iniciativu opět hosté. V krátkém časovém sledu se ve velkých příležitostech objevil Benayoun, jehož volej letěl nad branku, a Torres, jenž svou hlavičkou branku také netrefil. Defenzíva West Hamu byla prakticky po celý poločas pod tlakem, což dokazoval také rozbitý nos jednoho z obránců domácích.

Po hodině hry se opět připomněl Kuyt. Jeho tvrdá rána ale narazila na jistého Roberta Greena. Ukázal se i izraelský ofenzivní záložník Benayoun. Ten si několikrát narazil s Torresem, jeho následná střela ale skončila na pravé tyči domácí branky. West Ham se ke konci poločasu snažil o vstřelení kontaktního gólu, také kvůli tomu přišel na hřiště teprve devatenáctiletý útočník Sears, vystřídal nevýrazného di Micheleho. Míč se v brance Liverpoolu nakonec po Tristánově střele opravdu ocitl, rozhodčí ale správně gól pro ofsajd neuznali.

Z gólu se tak radovali hosté. Ryan Babel, který na hřiště přišel místo Fernanda Torrese, splnil svůj úkol, když pět minut před koncem zvýšil na konečných 3:0. Velký podíl měl na vstřelené brance jeho nizozemský krajan Dirk Kuyt, který oslovil mladého útočníka přesnou přihrávkou. Babel pak nadvakrát překonal nešťastného Roberta Greena.

Více informací k zápasu

Manchester United - Manchester City 2:0

10.05.2009 14:30

Góly: 18. Cristiano Ronaldo, 45. Carlos Tévez

Zdá se, že Manchester United při cestě za titulem už skutečně nic nezastaví. Rudí ďáblové neponechali nic náhodě ani v domácím utkání s konkurenčními City a zaslouženě dovedli duel k vítězství 2:0. O to se gólově postarali Tévez a Ronaldo.

Od začátku bylo jasné, kdo bude v tomto duelu šéfovat. United v první půli Citizens k ničemu vážnému nepustili a zaslouženě se dostali velmi rychle do vedení. Hosté se do nějakých střeleckých pozic dostávali hodně těžko, a tak se není co divit, že míč za záda Edwina van der Sara nedostali.

Již v úvodu United hned dvakrát nebezpečně zahrozili. Po Ronaldově sklepnutí pálil Park, ale jeho střela proletěla vedle levé tyčky. Pozornost Givena prozkoušel dalekonosnou ranou Carlos Tévez, irského gólmana ale nenachytal. Všechny tyto pokusy se sice ještě s úspěchem nesetkaly, v 18. minutě už ale bylo všechno jinak. City darovali svému soupeři standardní situaci ze zajímavé pozice a tvrdě na to doplatili. K míči se totiž opět postavil Cristiano Ronaldo a nádhernou střelou kolem zdi otevřel gólový účet dnešního duelu.

Na nepříznivý stav se snažil zareagovat jako první Robinho, jeho střela zpoza šestnáctky postrádala přesnost. V 31. minutě bylo před bránou Givena opět řádně horko. Carlos Tévez si naběhl do vápna, dokázal obejít obránce Richardse a vypálil. Míč nakonec zastavila až tyčka. Podobné štěstí už Citizens neměli v poslední minutě první půle. Berbatov našel na hranici vápna Carlose Téveze, který opět nastřelil tyč, tentokrát se od ní už ale odrazil míč do brány.

Po změně stran se mohli hosté po pár minutách také střelecky prosadit. V jejich největší šanci zápasu se ocitl brazilský útočník Robinho, který si skvěle naběhl do pokutového území, ale z voleje nezamířil přesně. Po této šanci museli diváci čekat na další hodně dlouhou dobu. Trochu vzrušení do hry přineslo až nečekaně brzké střídání Cristiana Ronalda, který šel ze hřiště už v 59. minutě. Tento krok kouče Fergusona se mu dle jeho chování příliš nezamlouval.

V 69. minutě mnoho nescházelo k úspěšnému zakončení bulharskému mladíkovi Božinovovi. Jenže podobně jako jeho předchůdcům, také jemu scházela přesnost. Jisté vítězství United mohl stvrdit třetím gólem Tévez, ovšem měl špatně seřízená mířidla a balón po jeho střele skončil nad. City měli ještě jednu skvělou příležitost ke snížení, ale van der Sar předvedl proti dalekonosné střele Petrova skvělý zákrok a zabránil inkasování. Tévezovi štěstí skutečně nepřálo, což se potvrdilo také v 90. minutě, kdy potřetí v utkání trefil brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Chelsea FC 1:4

10.05.2009 17:00

Góly: 70. Nicklas Bendtner - 28. Alex, 39. Nicolas Anelka, 49. Kolo Touré (vl.), 86. Florent Malouda

Arsenal své poslední letošní londýnské derby vůbec neustál. Přes slušný výkon v prvním poločase nebylo v tom druhém de facto o co hrát. Kanonýři tak mohou být rádi alespoň za ten jeden gól, který jim suverénní Hiddinkova družina velkoryse dopřála.

Domácí mužstvo odstartovalo do utkání znamenitě, když už v první minutě vnikl do soupeřova pokutového území nebojácný Walcott posléze pálící nad branku. Napodruhé, o sedm minut později, už po Nasriho prostrčení anglický štírek zakončoval přesně, na Čecha si však ranou z notného úhlu nepřišel. Chelsea vzápětí sice odpověděla Lampardovou nepřesnou dělovkou zpoza velkého vápna, avšak více ze hry měl nadále Arsenal. Ten se mohl opět ujmout vedení ve 12. minutě. Tentokrát Walcott po dalším ze svých průniků směroval balon pod sebe, kde se po něm v nadějné pozici vrhal Fabregas. Diaby mu ho však ukradl za účelem mizerné koncovky levou nohou.

Kanonýrům se letos mockrát nepovedlo soupeře přehrát díky svému důvtipu, dnes však právě nápad a překvapivá myšlenka jejich hře rozhodně nechyběly. Proto se Blues zpočátku příliš nechytali a v 18. minutě znovu jen přihlíželi pěkné akci Diabyho, na jehož zpětnou přihrávku si počíhal aktivní Walcott a z první poslal míč jen těsně vedle. Po dvaceti minutách šlo utěšeně konstatovat, že se dosud na Emirates Stadium neustále něco dělo, a totéž platilo i nadále. Svým dílem přispěli i hosté, když jejich pohledné bleskurychlé akci scházel jen výraznější finiš z Maloudovy kopačky. Na druhé straně zase zblízka netrefil téměř odkrytou klec Song poté, co pro něj z chumlu vytáhl balon Sagna.

Gól Chelsea pak sice vzhledem k předešlému průběhu zápas kdekoho zaskočil, ovšem zároveň se ani není moc čemu divit. Arsenal totiž není přeborníkem v bránění standardek ani omylem, a tak byla kombinace Silvestreho odfláklého strážení Alexe, ideálního centru Drogby a naprosto bezchybného zakončení brazilského stopera celkem nasnadě. Sympaticky hrající červení se úplně nepoložili, avšak další z nevysvětlitelných mezer v defenzivě jim zanedlouho sebrala prakticky veškeré naděje na plný bodový zisk. Anelka rozkmital své ryhlé nohy, jakoby nic se prodral kolem Nasriho a díky pozdnímu vystoupení Silvestreho z obranné linie mohl nádhernou pumelicí podruhé rozdovádět fanoušky Chelsea. Není náhodou, že se do sítě Fabianského trefil zrovna někdejší útočník Arsenalu. Ten totiž patří poněkud ironicky k vrchním katům Gunners, když se proti nim prosadil již sedmkrát. V závěru první půle pak svůj soukromý gólový ůčet nerozšířil, třebaže se v jednu chvíli ocitl zcela sám před Fabianskim. Polský brankář se mezi nohami nachytat nenechal.

Nicméně i tak dostal černý den defenzivy Arsenalu své podrtžítko velmi brzy, už ve 48. minutě. Tehdy se Malouda prohnal okolo Sagny a jeho centr na malé vápno si do vlastní branky smolně srazil Touré. Rázem bylo po zápase, avšak Van Persie se s takovou skutečností nehodlal jen tak smířit a ihned svou zdařilou individuální akcí polekal Čecha. V 57. minutě se mohli všichni přihlížející už pokolikáté přesvědčit o nevídané střelecké impotenci Thea Walcotta. Ten sice zakončoval z ůhlu, i tak ale mohl nastalou situaci vyřešit daleko lépe než střelou hodně mimo.

Kanonýři se kýžené korekce dočkali až po trojím vystřídání. Právě jeden z povolaných náhradníků, Dán Bendtner, si v 70. minutě doskočil pro Sagnův centr a hlavou bez problémů snížil. Tentýž fotbalista pak v podobné situaci nepochodil, Čech se po své levé ruce svalil na zem včas. Český golman pak sice neměl už tolik práce, avšak jednu ošemetnou situaci řešit ještě musel. To když ho zblízka víceméně akorát nastřelil Silvestre. Potom už jenom jednou zaúřadovala Chelsea a bylo hotovo. Souhru na jeden dotyk nejprve v 87. minutě zakončil Malouda do Fabianského, pak však zvládl na hraně ofsadju doklepnout do prázdné branky Anelkovu ránu odraženou od tyče.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Middlesbrough FC 3:1

11.05.2009 21:00

Góly: 9. Steven Taylor, 71. Obafemi Martins, 86. Peter Løvenkrands - 3. Habib Bèye (vl.)

Newcastle po dobrém výkonu otočil výsledek proti svému konkurentovi a Shearorovo debutové vítězství otevřelo jeho týmu dveře k udržení. Middlesbrough naopak rychlé vedení neudrželo a čekají ho ještě velké problémy.

Úvod zápasu přinesl přesně to, co sliboval. Oba týmy se hrnuly do útoku, a i když první minuta patřila domácím, až příliš brzy zchladil příznivce Newcastlu Tuncay. Ten se krásně dostal před Harpera, který jeho střelu vyrazil pouze do vracejícího se Beyeho, který už nemohl zabránit svému pohybu a míč si srazil do vlastní branky.

Gólem mohli rychle kontrovat svěřenci Alana Shearera srovnat, když z hloubi vápna napálil tyč a po vzniklém chaosu ještě střílel Taylor. Ten ale ze dvou metrů přestřelil branku. Přesto nemusel být nikterak dlouho zklamaný. Ještě v první desetiminutovce si totiž naběhl na rohový kop k bližší tyči a hlavičkou přes celou bránu nedal Jonesovi mnoho šancí.

St. James Park nezůstával v klidu, ale čtvrthodinka po vyrovnání žádné šance nepřinášela. Boro si mnoho času na půlce soupeře neužilo, Newcastle trpěl ve finální části útoku. Před půlhodinkou hry se ale přeci jen oba týmy ještě ke gólové příležitosti dostaly. Nejprve Owenovu parádní hlavičku vytěsnil nad břevno Jones, na druhé straně se k dorážce své vlastní povedené střely dostal Emnes, ale branku pohotovým pokusem o několik centimetrů minul.

Zajímavá podívaná už před poločasem žádné góly nenabídla. Kolmé přihrávky Middlesbrough často končily na koncentrované obraně domácích, kterým největší trable dělal Emnes. Straky se snažily hrát konstruktivně, ale po úderném začátku, se přes defenzívu soupeře dostávaly jen velmi ztuha.

Ze šaten vyšli ofenzivněji laděni domácí, ale když už se ke střele dostali, branku minuli. První opravdu nebezpečnou střelu tak po jedenácti minutách vyslali hosté, kdy se míč odrazil na vápno k O‘Neillovi, který tvrdou ranou provětral rukavice skvělého Harpera. I přes vysoké tempo se nic významného do sedmdesáté minuty nestalo.

V té přišel velmi důležitý moment. Ze hřiště odešel Owen, jehož nahradil Martins. Ten nepobyl na hřišti ani minutu, když se k němu dostala Vidukova hlavička a v pádu po zasekávačce trefil míč dokonale k tyči. K jeho štěstí si rozhodčí nepovšimnul přiťuknutí od Nolana, který byl v těsném ofsajdu.

O brzké vyrovnání se mohl postarat Emnes, ale na malém vápně mu chyběl krok k tomu, aby zasáhl centr. A tak se čtyři minuty před koncem odvděčil svému manažeru druhý střídající hráč. Na rozdíl od Martinse, se Lovenkrands rozehříval dvacet minut, ale po krásném centru do hloubi vápna od Nolana se opřel do balonu a Jones byl bez šancí.

Opravdu nevídaný kousek od manažera mohl dokonat třetí náhradník, Andrew Caroll, ale po přihrávce od Martinse se tváří v tvář brankáři neprosadil, když napálil míč přímo do Jonese. Poslední minuty tak po celém stadionu zněly oslavné ódy - Newcastle dva zápasy před koncem nesestupuje! Middlesbrough se musí přepravit na trnitou cestu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United35265465:2383
2.Liverpool FC362311272:2680
3.Chelsea FC36238563:2277
4.Arsenal FC361911664:3668
5.Aston Villa3616101052:4758
6.Everton FC361512950:3657
7.Fulham FC3613111238:3250
8.Tottenham Hotspur361391442:4148
9.West Ham United361391439:4148
10.Manchester City361451756:4847
11.Wigan Athletic351191532:4142
12.Stoke City361191635:5142
13.Bolton Wanderers361171840:5140
14.Blackburn Rovers3610101640:5840
15.Portsmouth FC369111635:5538
16.Sunderland AFC36991831:4836
17.Newcastle United367131640:5734
18.Hull City368101838:6234
19.Middlesbrough FC367101926:5431
20.West Bromwich Albion36872136:6531

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (387)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele