36. kolo
09.05.2009 18:30 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Liverpool se posunul do čela tabulky, porazil 3:0 West Ham

Liverpool se alespoň do zítřejšího odpoledne posunul na první příčku Premier League, když dokázal díky dvěma trefám Gerrarda a pojistky z kopačky Babela porazit West Ham 3:0. Druhý Manchester má ale stále dva zápasy k dobru.

Hosté z Liverpoolu začali zápas jak nejlépe mohli, již po dvou minutách se totiž prosadil jejich kapitán Steve Gerrard. Po čtyřiceti minutách hry dostali navíc Reds výhodu pokutového kopu, kterou nadvakrát využil opět Gerrard. Pět minut před koncem zápasu pečetil výsledek na 3:0 střídající Ryan Babel. Také díky třem vstřeleným brankám se nyní Rafa Benitez může radovat z postupu na samé čelo tabulky. Stejně jako Manchester má na svém kontě 80 bodů, ale zatímco Reds schází do konce sezony již jen dva zápasy, Red Devils si v Premier League zahrají ještě čtyřikrát.

Liverpool vyhrál již potřetí v řadě, pošesté za sebou pak vstřelili více než dvě branky. Za posledních pět zápasů nastříleli borci v červených dresech neuvěřitelných třináct branek a se 72 góly trůní tabulce produktivity v Premier League. Naopak West Ham nedokázal navázat na úspěch ze Stoke City a připsal si svou čtrnáctou porážku v sezóně. V tabulce navíc spadl z pohárové sedmé příčky na devátou, z které na evropské poháry ztrácí dva body.

Neuběhlo ani 76 sekund od hvizdu hlavního sudího a gólman Green už lovil míč ze sítě. O první gól zápasu se postaralo produktivní duo Torres-Gerrard. Prvně jmenovaný, který se do sestavy vrátil po zranění kolene, dostal ve středu pole příliš prostoru a přihrávkou za obranu Kladivářů vyzval ke skórování svého kapitána. Přestože se domácí domáhali ofsajdu, hra pokračovala, jelikož za Gerrardem stál ještě obránce Tomkins. Zkušený záložník nasadil Greenovi kličku a následně pohodlně zakončil do prázdné branky - 0:1.

West Ham brzký inkasovaný gól zjevně zaskočil. Domácí navíc věděli, že v případě prohry přijdou o svou sedmou příčku, která zajišťuje start v předkole Evropské ligy. Kouč Hammers Gianfranco Zola vypočítal, že z následujících tří zápasů musí jeho svěřenci vydolovat čtyři body, jenž by jim zajistily právě sedmou pozici. Přání svého trenéra chtěl po inkasované brance vyslyšet Tristán, který si naskočil na Nobelův přímý kop. Reina ale s hlavičkou neměl vážnější problémy. Těsně před 30. minutou se do velké příležitosti dostal i český obránce Radoslav Kováč. Toho opět z přímého kopu oslovil Noble, zkušený bek se ocitl sám před brankou, hlavičku ale mezi tři tyče nasměrovat nedokázal a přestřelil.

Herní zlepšení West Hamu ale trvalo jen do 38. minuty. To totiž pokutový kop zavinil domácí záložník Luis Boa Morte, který se dožadoval faulu Mascherana na svou osobu a následně v pokutovém území srazil jednoho z hráčů Reds. Rozhodčí tak ukázal na puntík ve středu pokutového území; k míči se postavil opět Steve Gerrard. Jeho střelu nejdříve dokázal Green vyrazit, balon se ale vrátil zpět k liverpoolskému kapitánovi, který z dorážky zvýšil již na 2:0. Domácí mohli velmi brzy alespoň snížit. David di Michele využil zaváhání Jamieho Carraghera, pokusil se projít okolo Reiny, ale zamotal se a nakonec se snažil vymodlit pro svůj tým penaltu. Sudí Wiley mu ale udělil žlutou kartu za simulaci.

Luis Boa Morte se snažil svůj kolaps z konce prvního poločasu napravit ve druhém dějství. Jeho průnik ale nakonec zastavil obránce Aurélio. Poté převzali iniciativu opět hosté. V krátkém časovém sledu se ve velkých příležitostech objevil Benayoun, jehož volej letěl nad branku, a Torres, jenž svou hlavičkou branku také netrefil. Defenzíva West Hamu byla prakticky po celý poločas pod tlakem, což dokazoval také rozbitý nos jednoho z obránců domácích.

Po hodině hry se opět připomněl Kuyt. Jeho tvrdá rána ale narazila na jistého Roberta Greena. Ukázal se i izraelský ofenzivní záložník Benayoun. Ten si několikrát narazil s Torresem, jeho následná střela ale skončila na pravé tyči domácí branky. West Ham se ke konci poločasu snažil o vstřelení kontaktního gólu, také kvůli tomu přišel na hřiště teprve devatenáctiletý útočník Sears, vystřídal nevýrazného di Micheleho. Míč se v brance Liverpoolu nakonec po Tristánově střele opravdu ocitl, rozhodčí ale správně gól pro ofsajd neuznali.

Z gólu se tak radovali hosté. Ryan Babel, který na hřiště přišel místo Fernanda Torrese, splnil svůj úkol, když pět minut před koncem zvýšil na konečných 3:0. Velký podíl měl na vstřelené brance jeho nizozemský krajan Dirk Kuyt, který oslovil mladého útočníka přesnou přihrávkou. Babel pak nadvakrát překonal nešťastného Roberta Greena.

Autor: Anna-Marie Kroupová / soccernet.com

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

kladivarov rozkopeme tak 0-4 to vidim

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool to nepustí 1.2 !!!

Reagovat
Devil

Nezbyva nez doufat,ze to kladiva ukopou alespon na remizu.

tip.-0:2 (bohuzel)

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool musí =) 0:2 minimálně =)

Reagovat
Tomtaf

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:2 úplně jasně

Reagovat
smazaný uživatel

liverool to mosi jasne vyhart typ 3-0 branky 2x gerrard a 1 torres

Reagovat
Ted

Bože, to je zas příspěvek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele