Anglická Premier League - preview 36. kola

09.05.2009, 10:16, aktualizováno 11.05.2009, 08:18
Previews
Newcastle i Middlesbrough mají jednu z posledních šancí, jak se vzepřít v sestupu. Ze vzájemného souboje potřebují oba celky výhru, aby se bodově vyrovnaly dosud semdnáctému Hullu. Remíza nic neřeší, proto se dá očekávat velká bitva.
Everton FC - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Anglická Premier League pomalu spěje ke svému závěru a boje o evropské poháry pomalu vrcholí. O poslední místo zajišťující Evropskou ligu stále bojuje Tottenham, který se střetne s Evertonem.

Toffees před sebou mají těžké finále FA Cupu a jistotu evropských pohárů takřka v kapse, a proto by mohli v zápase se Spurs trochu polevit. Od svěřenců trenéra Davida Moyese se to však příliš neočekává, protože právě bojovností a vůli vítězit se po celou sezonu prezentují.

Everton navíc ještě může pomýšlet na pátou pozici, kde se aktuálně nachází Aston Villa. Na ní Toffees ztrácí pouze dva body. Everton se ale v souboji se Spurs bude muset obejít bez zraněného pravého obránce Tonyho Hibberta. Zápas nestihnou asi ani Lars Jacobsen a Leon Osman.

Tottenham sice v předminulém kole utrpěl drtivou porážku od Manchesteru United, ale poté jí napravil těsnou výhrou nad posledním West Bromwichem Albion a uchoval si naději na evropské poháry. Na ty momentálně na desátém místě ztrácí jediný bod. V důležitém zápase ale Kohoutům nepomůžou Aaron Lennon, Benoit Assou-Ekotto, David Bentley a ani Jamie O'Hara. Všichni jsou na marodce. Nenastoupí ani Didier Zokora, Michael Dawson a Darren Bent.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hull City - Stoke City  (sobota 16:00)
Třicáté šesté kolo přinese velmi zajímavý souboj dvou nováčků letošního ročníku. Stoke City zavítá do Hullu, který nutně potřebuje tři body.

Tigers jsou na tom hodně špatně. Bez nadsázky by tento duel mohli nazvat nejdůležitějším v sezóně. Pokud totiž chtějí pomýšlet stále na záchranu, měli by vyhrát, jinak se dost možná dostanou do velkých problémů. Po utkání se Stoke je totiž ještě čeká duel v Boltonu a následně na svém stadiónu s Manchesterem United.

"Musíme bojovat," burcuje své hráče kouč Phil Brown. "Pochopitelně bychom rádi vyhráli a sestupovým příčkám se vzdálili na rozdíl šesti bodů," pokračoval anglický manažer, jenž by určitě nerad po roce stráveném v Premier League zamířil opět do druhé ligy.

Ovšem pokud se v táboře Hullu okamžitě něco nezmění, sestup se stane nevyhnutelným. Vždyť svěřenci Browna vyhráli z posledních devatenáct duelů jediný, na nějaký bodový zisk čekají již čtyři kola. Jediným štěstím pro Hull může být fakt, že Stoke už v letošní sezóně v podstatě o nic nejde. V pondělním klání s Aston Villou chyběli týmu Bernard Mendy a Craig Fagan. Oba jsou už ale v pořádku a připravení nastoupit. Mimo hru dále zůstávají Ian Ashbee, Caleb Folan a Jimmy Bullard.

Stoke se sice minulé dva zápasy vůbec nepovedly, ale nadvakrát mrzet jej to nemusí, jelikož od osmnáctého Newcastlu je vzdálen už rovných osm bodů. "Utkání s Hullem bude hodně složité, jelikož budou hrát o své životy. Pokaždé, když si oblečete dres Stoke, měli byste chtít vyhrát za každou cenu a podobné to bude také v sobotu. Byl jsem zklamaný z naších posledních výkonů, jelikož jsme už klidně mohli mít více jak čtyřicet bodů," litoval kouč Tony Pulis.

Pouze jedno utkání dosud dokázali Potters na hřištích soupeřů dovést do vítězného konce. V této statistice jsou tak stále na chvostu tabulky. Společně s West Bromwichem získali venku jen sedm bodů. K tomu se navíc tentokrát dost možná budou muset obejít bez kanonýra Jamese Beattieho a Liama Lawrence, o jejichž startech se rozhodně až těsně před zápasem. Mnohem hůře to vypadá se čtveřicí Amdy Faye, Danny Higginbotham, Mamady Sidibe a Salif Diao. Ti všichni jsou jistě mimo hru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.15 - 3.40
více informací
Fulham FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
Po předlouhých devíti kolech poznala Aston Villa v minulém zápase opět slastný pocit z vítězství. Zopakovat si jej může tentokrát proti Fulhamu, na jehož půdu zavítá.

I když Villans tři povinné body v duelu s trápícím se Hullem vydolovali, nijak oslnivý výkon nepodali. Pokud by se ve stejném světle předvedli také proti Fulhamu, dost možná by s bodovým úspěchem neodjeli. Kouč Martin O’Neill věří, že právě vítězný duel s Tigers jeho hráče vyburcuje a v závěru sezóny navážou na výkony, které předváděli až do 25. kola, kdy bojovali o Ligu mistrů. Jedinou pozitivní zprávou pro Villu může být skutečnost, že si již také pro příští ročník zajistila účast v pohárové Evropě.

Před utkáním s Hullem nebyli Villans několik kol schopní udržet čisté konto, za což může určitě také absence klíčového muže defenzívy Martina Laursena, jenž laboruje s poraněným kolenem. U něj dokonce hrozí, že bude muset předčasně ukončit kariéru. Kromě dánské hvězdy však nemůže hrát ani další zkušený obránce Wilfried Bouma, který by raději na letošní sezónu určitě zapomněl. Nyní navíc hrozí, že nenastoupí ani záložníci Ashley Young a Stilijan Petrov, u nichž jsou starty v ohrožení.

Jubilejní 50. ligový zápas mezi Fulhamem a Aston Villou přichází pro domácí v poměrně vhodnou dobu. Birminghamský klub dosud totiž porazil Cottagers na jeho hřišti v rámci Premier League pouze jednou, a pokud chce Fulham pomýšlet o zisku sedmého místa, musí také v tomto duelu bodovat, nejlépe za tři body. Podobně jako loni, kdy zvítězil 2:1.

Přesně před rokem měl Fulham na svém kontě o rovných dvacet bodů méně, i přesto se ale zachránil. Poslední tři kola totiž dokázal všechny vyhrát, a proto může hrát mezi elitou také letos. Nemalou zásluhu na skvělém konci loňského ročníku měl také záložník Simon Davies. Tentokrát svým spoluhráčům ale už příliš nepomůže, jelikož sezóna pro něj skončila. Starty Johnsona, Zamory a Koncheského jsou ve hvězdách.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.15 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Blackburn Rovers - Portsmouth FC  (sobota 16:00)
Blackburn i Portsmouth jsou tři kola před koncem v pozici, kdy jim sestup o soutěž níž příliš nehrozí, stoprocentní jistotu ale ještě ani jeden celek nemá. Po vzájemném zápase se ale může leccos změnit.

Pompey mají v současnosti na osmnáctý Newcastle náskok sedmi bodů, zatímco Blackburn jen o bod méně, tedy šest. Sice se nedá příliš očekávat, že by týmy z chvostu tabulky chytly nějakou oslnivou formu a v posledních zápase pravidelně vyhrávaly, Rovers ani Portsmouth však na ostatní spoléhat nechtějí a půjdou za vítězstvím. Díky němu by stvrdili účast v Premier League také v příštím ročníku.

Svěřenci kouče Harta přijíždí do Ewood Parku s chutí odčinit poslední domácí zaváhání, které předvedli v utkání s Arsenalem. Ten navíc nastoupil s dosti obměněným kádrem, jelikož některé své hvězdy šetřil na Ligu mistrů, i přesto ovšem Portsmouth utržil debakl v poměru 0:3. Hráče z jihu Anglie ale v současnosti trápí především špatná koncovka, jelikož už tři utkání nebyli schopní vstřelit branku, konkrétně 282 minut. Letos zatím Portsmouth vyhrál na hřištích soupeřů pouhé dva zápasy, rozšíří tuto statistiku také tentokrát?

Blackburn sice zažívá nejhorší sezónu od roku 2004, kdy skončil patnáctý, fanoušci už ale mohou být konečně v klidu. Sam Allardyce jejich celek pozvednul a nasměroval k záchraně. Pod jeho taktovkou dosud Rovers odehráli osmnáct zápasů, z nichž šest vyhráli, šest prohráli a šest utkání vítěze nepoznalo - vskutku velmi vyrovnaná bilance. Největší síla Blackburnu je na půdě Ewood Parku, kde bude proti Portsmouthu bojovat o třetí domácí vítězství v řadě. Na podzim s ním navíc prohrál, a tak mu má co vracet.

V táboře Blackburnu se toho příliš od minulého týdne nezměnilo. Na marodce pochopitelně zůstávají záložníci Brett Emerton, David Dunn a Steven Reid. Mimo hru je také Roque Santa Cruz. Na návrat se pomalu připravuje útočník Jason Roberts, ten si ale stále může zatím nechat o startu v tomto zápase nechat jen snít. Na druhé straně se musejí obejít bez středopolaře Nika Kranjčara. Dále má kouč Hart velké problémy se složením obrané čtveřice. Noe Pamarot totiž nemůže hrát kvůli disciplinárnímu trestu, Glena Johnsona a Younese Kaboula pro změnu trápí zranění a není jisté, zda budou schopni nastoupit. V sestavě by se tak mohl opět ukázat veterán Linvoy Primus.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Sestup West Bromwiche může být stvrzen již toto kolo. Baggies na sedmnáctou pozici Hullu ztrácí šest bodů, a tak příliš naděje nemají, lépe řečeno jen teoretickou. Svěřenci manažera Tonyho Mowbraye ale budou bojovat až do konce, což chtějí potvrdit také proti Wiganu.

Kdyby v minulém kole West Brom vyhrál na půdě Tottenhamu, mohl být stále v přímém boji o záchranu. Jenže nestalo se tak a po gólu Jermaina Jenase odjel s jednogólovou prohrou. Nedokázal tak navázat na povedený domácí duel se Sunderlandem. Nyní jej bude čekat soupeř bez formy, a proto fanoušci doufají, že jejich oblíbenci dokáží opět zvítězit. "Wigan je ovšem silný a atleticky dobře vybavený celek. Steve Bruce dal dohromady znamenitý tým," varuje před svým současným nepřítelem manažer Mowbray.

Wigan opět opustila forma, což se více než jasně potvrdilo v minulých čtyřech kolech, ze kterých Latics vytěžili pouhý bod a o sedmém místě zaručující účast v Poháru UEFA si budou už zřejmě moci nechat jen zdát. Jako už dříve, Wigan opět trápí neefektivní koncovka. Vždyť nastřílel méně gólů než například právě West Bromwich. Poslední výhru svěřenci trenéra Bruce uhráli před měsícem a půl, kdy zdolali Hull.

West Brom řeší problémy s dvojicí Paul Robinson a James Morisson. Oba sice trápí zdravotní problémy, ale možnost, že se objeví na hřišti ještě rozhodně vyloučena není. Schopný nastoupit by měl být však mladík Graham Dorrans. To na straně Wiganu stále doufají, že zdravotně v pořádku budou obránci Paul Scharner a zkušený Mario Melchiot. Oba se zranili v posledním utkání s Boltonem, kdy jejich místa zaujali Boyce s Edmanem. Jistě tak nemůže hrát opět jen Korejec Cho Won Hee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Sunderland čeká možná jeden z nejdůležitějších zápasů sezony. V boji o udržení v Premier League totiž vyzve Bolton, který stále nemá absolutní jistotu, že bude v nejvyšší soutěži i příští sezonu. Black Cats jsou na tom ale o poznání hůř, od sestupu je dělí pouze čtyři body.

Sunderland se s Boltonem letos utká již potřetí. V podzimní části sezony se z výhry 4:1 radovali Wanderers, na začátku ledna se ve třetím kole FA Cupu radoval po výhře 2:1 Sunderland. Boltonu se ale proti Mackems na svém stadionu daří - pokud by se z výhry radovali i dnes, připíšou si již třetí výhru v řadě proti tomuto soupeři. Gary Megson ale rozhodně nehodlá soupeře podceňovat. "Sunderland sem zase přijede silný, jako vždy. Je to velice dobrý klub a má některé skvělé hráče," podotkl kouč Boltonu.

Sunderland se ale v posledních týdnech a měsících spíše trápí a v tabulce klesl až na momentální šestnácté místo. Z toho má na sestupující Newcastle, před posledními zápasy s Portsmouthem a Chelsea, náskok pouze čtyř bodů. Z posledních deseti zápasů vyhráli svěřenci Rickiho Sbragiy pouze jednou, když porazili 1:0 Hull. Získali pak pouze pět bodů. Dvě poslední prohry, proti poslednímu West Bromwichi a ambicióznímu Evertonu, znamenalo pro Sunderland nový průměr bodů na zápas - jeden. Z pětatřiceti zápasů totiž vyválčili jen pětatřicet bodů. Za špatnými výsledky lze hledat především střeleckou impotenci Black Cats. O jednatřicet branek, druhé nejnižší číslo v celé Premier League, se postaralo pouze devět hráčů. Hned deset jich má na svém kontě Djibril Cissé. "Musíme zapomenout na zápasy s West Bromwichem a Evertonem. Musíme ukázat, že máme na to, abychom i další sezonu hráli v Premier League," burcoval své svěřence před zápasem trenér Sbragia.

Stejně jako Sunderland, nemá Bolton zrovna oslnivou formu. Narozdíl od svého dnešního soupeře má ale udržení prakticky jisté, tři kola před koncem má náskok na osmnáctou příčku osm bodů. Kouč Wanderers ale popírá, že by jeho tým neměl proti Sunderlandu motivaci. "Musíme hrát na hraně svých možností, dokud nebude naše udržení definitivní. Nyní je stále teoretická šance, že bychom mohli spadnout do Championshipu," upozornil kouč. "Nesmíme se jen kouknout na tabulku a ukonejšit se svým postavením," varoval kouč, jehož tým nevyhrál již čtyři zápasy v řadě. "V třech posledních zápasech sezony si hned dvakrát zahrajeme doma proti týmům přímo ohrožených sestupem," připomněl zápas se Sunderlandem a Hullem. Trotters se ale na domácím stadionu daří, z posledních šesti zápasů prohráli pouze jednou, když v polovině března podlehli Fulhamu 1:3. Naproti tomu patří Sunderland k nejhorším venkovním mužstvům. Nyní prohrál na půdě soupeřů již čtyřikrát v řadě. "V posledních zápasech jsme vážně nepředváděli dobré výkony. Musíme vylepšit útočnou i obrannou fázi, abychom mohli pomýšlet na záchranu," uznal Sbragia.

Whites již čtyři zápasy nevyhráli, dva poslední přitom remizovali. Za poslední dva měsíce se pak z výhry radovali jenom jednou, když porazili na začátku dubna Middlesborough 4:1. V minulém kole si svěřenci Rickiho Sbragiy připsali bod za bezbrankovou remízu s Wiganem, která znamenala teprve šesté čisté konto v sezoně."Bude to těžký zápas. Budeme se snažit dát co nejrychleji úvodní branku, která by nám mohla pomoci," naznačil taktiku hostů Sbragia.

Domácím se po zranění kolene vrací záložník Mark Davies, pravděpodobně ale do zápasu ještě nezasáhne. Lepší se také stav nigerijského obránce a reprezentanta Dannyho Shittua, do zápasu možná po vleklém zranění podkolenní šlachy zasáhne klíčový záložník Ricardo Gardner. Sunderland se bude moci opět spolehnout na záložníka Teemu Tainia, skotský brankář Craig Gordon je ale mimo do konce sezony. Do tréninku se již zapojil obránce George McCartney, jeho start v zápase je ale nepravděpodobný.
Bolton Wanderers - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen, Steinsson, Cahill, O’Brien, Samuel, Davies, Muamba, McCann, Cohen, Taylor, Elmander.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Fulop, Bardsley, Davenport, Ferdinand, Collins, Malbranque, Whitehead, Leadbitter, Richardson, Cisse, Jones.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
West Ham United - Liverpool FC  (sobota 18:30)
K hodně zajímavému zápasu se schyluje v Upton Parku. West Ham United se tu střetne s Liverpoolem a půjde o hodně. Ačkoliv každému v trochu jiných sférách tabulky.

Zatímco domácí Kladiváři budou bránit sedmé místo, které jako poslední zajišťuje místo v Evropské lize, Liverpool si jen výhrou uchová naději na titul.

West Ham se stal pod taktovkou trenéra Gianfranca Zoly jedním z nejhůře porazitelných celků celé Premier League a pro někoho trochu překvapivě okupuje poslední místo zajišťující pohárovou Evropu. Náskok Kladivářů však činí pouze jediný bod a každé zaváhání může znamenat strmý pád. West Ham si zkomplikoval situaci posledními čtyřmi zápasy, v nichž vyhrál pouze jednou. Ideální není ani střelecká bilance. V posledních 12 zápasech totiž Hammers vstřelili pouze jedinkrát více než jednu branku.

Liverpool přijíždí do Upton Parku jako favorit, jednak z papírového pohledu a také kvůli skvělé venkovní bilanci. Lepší zápasy venku má v celé soutěži pouze Chelsea a kouč West Hamu Gianfranco Zola potvrdil, že by bylo lepší hrát proti Liverpoolu na jeho hřišti. "Podle mého názoru je lepší hrát proti Liverpoolu na Anfield Road, protože venku jsou jedni z nejlepších. Čeká nás velice těžké utkání, ale moji hráči jsou odhodláni proti jednomu z nejlepších týmů uspět."

Reds ztrácejí na vedoucí Manchester United tři body a musejí vyhrát všechny poslední tři zápasy, pokud chtějí pomýšlet na titul. Sobotní výhra by Liverpool posunula do čela tabulky. United by však ještě měli k dobru dva zápasy, nejprve derby s Man City a poté dohrávku s Wiganem. Liverpoolu v klíčovém duelu nepomůže Xabi Alonso. Hrát by naopak měli Fernando Torres i Javier Mascherano.

Na druhé straně je zpět Savio, zatímco zranění do hry nepustí Scotta Parkera, Jamese Collinse a Kierona Dyera. Zranění již překonal Carlton Cole, ale sobotní zápas ještě nestihne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.85 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester United - Manchester City  (neděle 14:30)
Jedno z nejznámějších a nejsledovanějších derby je opět tady. Favorizování United přivítají na svém svatostánku konkurenční a nenáviděné City.

V loňském ročníku Citizens Old Trafford značně překvapili a zaslouženě zvítězili 2:1. Red Devils ale nechtějí tentokrát podobný výsledek připustit a půjdou za třemi body, díky kterým by se rádi opět o krok blíže přiblížili mistrovskému titulu, již třetímu po sobě. United navíc odehráli poslední duely ve velké pohodě a budou chtít prodloužit svou vítěznou sérii. Rovných pět zápasů už neztratili ani bod a drží si tak stále před druhým Liverpoolem tříbodový náskok. Zdá se, že je už nikdo nezastaví a za pár dní budou jejich fanoušci opět oslavovat.

Svou vynikající formu svěřenci manažera Fergusona přenesli také do Ligy mistrů, kde si opět po roce zopakují finále. Tentokrát své síly poměří s Barcelonou. "Hráči cítí, že právě teď přichází důležité duely. Oni mají však takovéto situace rádi. Titul je už prostě náš," prohlásil Ferguson. Ten má k dispozici téměř kompletní kádr. Zpátky je také zkušený Gary Neville, který byl téměř měsíc kvůli zranění kolene na seznamu zraněných. Mimo hru ale i nadále zůstávají Wes Brown a Owen Hargreaves.

Také Manchesteru City se začíná v poslední době nebývale dařit. Již třikrát v řadě zvítězil a dostal se tak do boje o sedmou pozici, která by mu zajistila účast v Poháru UEFA pro příští sezónu. S něčím podobným přitom už fanoušci příliš moc nepočítali. Citizens jsou stále zatím jediným celkem v celé soutěži, který dosud ani jeden zápas nedovedl k bezbrankové remíze. Podobný výsledek by ale tentokrát určitě brali všemi deseti, jelikož United na svém trávníku příliš často body neztrácejí. City budou usilovat v již 140. ligovém derby teprve o druhé vítězství na půdě United v rámci Premier League.

V zápasech Citizens letos padlo již 102 gólů, což je číslo, ke kterému se zatím žádný celek ani nepřiblížil. Dá se předpokládat, že jej budou chtít navýšit i v tomto klání, především v kolonce vstřelených gólů. Dobrou zprávou pro kouče Hughese je zvyšující se forma útočníka Robinha, jenž se trefil třikrát v řadě. Na svém kontě má již čtrnáct přesných zápasů. Na hřišti se ale dost možná opět nepotká s klíčovým záložníkem Shaunem Wright-Phillipsem, jehož trápí problémy s kotníkem. K dispozici už možná ovšem bude Argentinec Pablo Zabaleta. Podobné štěstí však nemá útočník Craig Bellamy. Ten si už asi letos nezahraje.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Chelsea FC  (neděle 17:00)
Hned po manchesterském derby přijde na řadu v Anglii během nedělního podvečera další souboj týmů ze stejného města. V něm diváci uvidí duel mezi Arsenalem a Chelsea, tedy dvou předních londýnských velkoklubů.

Zaplněný Emirates Stadium shlédne nefalšovanou fotbalovou bitvu, ve které jsou šance na vítězství více než vyrovnané. Chelsea a především Arsenal letos již titul s největší pravděpodobností nezískají, a tak budou hrát hlavně o svou čest a potěšení svých fanoušků.

Oba celky jdou k tomuto zápasu s výtečnou formou, a proto uvidíme souboj na té nejvyšší úrovni. Arsenal před tímto duelem neprohrál již předlouhých jednadvacet kol v řadě. O to více jej určitě mrzí úvodní třetina letošního ročníku, kdy se mu nevedlo podle představ a v podstatě se tak připravil o příležitost vyhrát titul. Na vedoucí Manchester United nyní ztrácí dvanáct bodů a na Chelsea rovnou polovinu.

I když se už Gunners nemusí bát, že by o své čtvrté místo přišli, jasně dokazují, že žádný zápas nevypustí a jdou pokaždé za vítězstvím. Z posledních osmi zápasů jich vyhráli hned sedm, remízu uhráli jen na půdě Liverpoolu, kde však dosud nikdo nevyhrál. O to větší cenu zisk bodu má. Naposledy si Arsenal bez problémů poradil s Portsmouthem v poměru 3:0. Kouč Wenger navíc šetřil některé své klíčové hráče, a tak se gólově o výhru postarali mladíci Bendtner a Vela.

Úspěšné výsledky z Premier League už ale Arsenal nedokázal přenést do Ligy mistrů, kde v úterý prohrál i druhý semifinálový zápas s Manchesterem United a se soutěží se rozloučil. Trenér Wenger byl po zápase velmi rozmrzelý. "Jestli to bylo jedno z největších zklamání v kariéře? Bylo vůbec největší," posteskl si francouzský manažer, který proklínal především špatný vstup jeho svěřenců do utkání. Ti totiž již po pouhých jedenácti minutách prohrávali 0:2 a v podstatě tak přišli o jakoukoliv naději na postup.

I tentokrát si musí dát Arsenal na začátek utkání velký pozor, jelikož také Chelsea umí góly v úvodní desetiminutovce střílet. Vždyť v minulém ligovém kole jí stačilo necelých deset minut a už vedla nad Fulhamem 2:1. Během týdne, v semifinále Ligy mistrů s Barcelonou, se ujala vedení po devíti minutách, ale ani to jí k postupu nepomohlo. V 93. minutě totiž vyrovnal na konečných 1:1 hostující Andrés Iniesta a poslal katalánský velkoklub do finále. Blues hodně ublížil také rozhodčí Övrebö, který utkání příliš nezvládl a připravil Chelsea nejméně o dvě jasné penalty.

Tímto nepovedeným zápasem se už ale na Stamford Bridge zabývat nechtějí. "Musíme se dívat vpřed," prohlásil kouč Guus Hiddink. "Částečně můžeme být hrdí na to, co jsme proti Barceloně dokázali," pokračoval nizozemský manažer, který tak má reálnou šanci získat se svým celkem už jedinou trofej, a to FA Cup, kde v semifinálovém souboji ve Wembley vyřadil právě Arsenal. Gólově se tenkrát prosadili Florent Malouda a Didier Drogba, za Arsenal vstřelil jediný gól Theo Wallcot. Chelsea letos dosud ani jednou tým z velké čtyřky nedokázala porazit, a tak věří, že se dočká konečně na šestý pokus.

V táboře Chelsea se toho od minulého týdne příliš nezměnilo. Jak už bývá zvykem, na seznamu zraněných zůstávají Paulo Ferreira a pochopitelně Joe Cole. Ty doplní také stoper Ricardo Carvalho a záložník Deco. To ale nemusí být zatím vše. V duelu s Barcelonou utrpěl poranění kotníku Didier Drogba a stále není jisté, zda se stihne dát včas do pořádku. Na druhé straně se řeší především zdravotní stav kanonýra Andreje Aršavina. Toho přes celý týden trápila chřipka a nebyl tak schopný naplno trénovat. Už nyní je ale jisté, že nenastoupí Gael Clichy, jeho parťák z obrany William Gallas a také Eduardo. Pro všechny tři již sezóna skončila.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Manuel Almunia - Bacary Sagna, Kolo Toure, Johan Djourou, Kieran Gibbs - Theo Walcott, Alex Song, Cesc Fabregas, Samir Nasri - Robin van Persie, Emmanuel Adebayor.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Petr Čech - José Bosingwa, John Terry, Alex, Ashley Cole - Michael Ballack, Frank Lampard, Michael Essien - Florent Malouda, Didier Drogba, Nicolas Anelka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.15 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Middlesbrough FC  (pondělí 21:00)
Klíčový zápas Newcastlu a Middlesbrough nám v pondělí večer hodně napoví o tom, kdo se nakonec dokáže v Premier League udržet i pro příští ročník. Oba celky potřebují nutně vyhrát, remíza nic neřeší, a tak budeme svědky bitvy, ve které se bude hrát od úvodních až do posledních sekund.

Výhodnější pozici před tímto duelem má pochopitelně domácí Newcastle, který by se v případě výhry posunul na sedmnáctou příčku. Jenže jeho současná forma moc uspokojivá není, což kouče Shearera pochopitelně příliš netěší. "Jsem celkem překvapený z toho, v jaké situaci se nyní nacházíme. Musíme ale zvednout hlavu a jít nahoru. Věřím, že ještě máme dostatek času," prohlásil Shearer. Jeho celek nevyhrál již deset utkání v řadě, naposledy si odnesl debakl ze hřiště Liverpoolu, kde se vůbec neprosadil a odjel s výsledkem 0:3.

Ani Middlesbrough se nemůže před koncem letošního ročníku chlubit nějakou oslnivou formou. Další špatnou zprávou pro svěřence manažera Southgatea je také skutečnost, že Middlesbrough mimo svůj stadión hraje hodně špatně. Nejen, že vyhrálo jen dva zápasy a získalo pouhých osm bodů, navíc v sedmnácti zápasech vstřelilo jen devět branek. Za poslední tři kola se k tomu všemu nedokázalo trefit ani jednou, což není moc příjemná předzvěst. "Máme štěstí, že stále můžeme pomýšlet na záchranu. Chceme toho využít," nechal se slyšet Gareth Southgate.

Newcastle v posledním utkání s Liverpoolem přišel o svého záložníka Joye Bartona, který viděl červenou kartu. Od klubu byl navíc potrestán vyřazením z kádru až do odvolání, jelikož se prý pohádal s koučem Shearerem. Do utkání možná už ale zasáhne mladý obránce Steven Taylor. Chybět však s největší pravděpodobností bude Alan Smith a také Jose Enrique. To Middlesbrough se pro tento důležitý duel vrací po zranění kyčle obránce Andrew Taylor. Jenže mimo hru i nadále zůstávají Chris Riggot a také Emanuel Pogatetz.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United34255463:2380
2.Liverpool FC352211269:2677
3.Chelsea FC35228559:2174
4.Arsenal FC351911563:3268
5.Aston Villa351610951:4458
6.Everton FC351511950:3656
7.West Ham United351391339:3848
8.Manchester City351451656:4647
9.Fulham FC3512111235:3147
10.Tottenham Hotspur351381442:4147
11.Wigan Athletic341191431:3842
12.Bolton Wanderers351161840:5139
13.Stoke City351091633:5039
14.Portsmouth FC359111535:5338
15.Blackburn Rovers359101638:5837
16.Sunderland AFC35981831:4835
17.Hull City358101737:6034
18.Newcastle United356131637:5631
19.Middlesbrough FC357101825:5131
20.West Bromwich Albion35772133:6428

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (401)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele