Anglická Premier League - preview 33. kola

09.04.2012, 08:53, aktualizováno 11.04.2012, 09:06
Previews
Manchester United bude potvrzovat vedoucí pozici na půdě zachraňujícího Wiganu. Na ztrátu rivala čeká Manchester City, který hostí West Bromwich. Poslední Wolverhampton hraje s rozjetým Arsenalem, Queen's Park přivítá Swansea.
Manchester City - West Bromwich Albion  (středa 20:45)
Těžko říct, zda se v tomto případě dá vůbec psát o poslední šanci. Tu už dost možná hráči Manchesteru City promarnili v posledních utkáních. Z náskoku v čele tabulky se stala už propastná osmibodová ztráta na městské rivaly United a při současné formě obou jmenovaných týmů by se titul v rukou Citizens rovnal malému zázraku.

Přesto mohou aspoň matematickou naději živit stále a přeci jen v domácím prostředí proti West Bromwichi Albion by se měly tři body rovnat téměř povinnosti. Nicméně jsme byli svědky mnohého a Manchester City je momentálně schopen všeho. Z posledních pěti zápasů vyhrál jen jeden jediný a právě tato ztráta deseti bodů se projevila v Premier League nejznatelněji, Fergusonovi svěřenci totiž v této fázi sbírali jen výhry.

Předminulé kolo se stalo to, na co odpůrci bohatého klubu čekali od srpna - Manchester City nevyhrál na Etihad Stadium. Proti Sunderlandu navíc byla blízko i porážka, dva slepené góly Maria Balotelliho však znamenaly pro "hlučného souseda" slavnějšího z manchesterských klubů alespoň bod.

Když je řeč o Balotellim, není bez zajímavosti, jak se vyvinula jeho kauza s červenou kartou. Dle některých zpráv už si pod Mancinim letos nezahraje, další informace upozorňovaly, že italský rebel dostane navíc třízápasovou stopku - dodatečně - za šlapák na Alexe Songa. Sudí Martin Atkinson však podal vedení soutěže zprávu o tom, že zákrok viděl a není tudíž možnost pozápasového zkoumání. Balotellimu tak zůstal "jen" jednozápasový trest.

Kromě italského forvarda zřejmě nenastoupí ani klíčová záložní dvojice Yaya Touré, David Silva - oba je trápí koleno. To WBA postrádá Jeroma Thomase, stejně tak dlouhodobě zraněné Geru, Morrisonal Reid.

Svěřenci Roye Hodgsona jsou jako přesýpací hodiny. Ještě nedávno třikrát po sobě vyhráli, pak ale přišla čtyřzápasová šňůrka bez vítězství. Poslední vítězství však mohlo vlít Baggies krev do žil a proti City mohou opět získat body - stejně jako na podzim za remízu 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - Manchester United  (středa 20:45)
Každý tým má svého neoblíbeného soupeře. Jestliže v Premier League nastupoval nějaký celek do utkání z půli poražen, ač se to nenosí, je to zcela jistě Wigan proti Manchesteru United. Latics mají slušnou formu, jíž naladili v ideální čas - do konce sezony zbývá šest zápasů a v bitvě o udržení je každý bodík nesmírně důležitý. A svěřenci Roberta Martinéze jich poslední dobou sbírají dostatek.

Nešťastná a snad i nespravedlivá porážka na půdě Chelsea 1:2 po dvou brankách z ofsajdu byla pro Wigan teprve druhou za minulých devět klání a předcházela jí série čtyř střetnutí bez prohry, včetně dvou vyhraných mačů. Dnes se ovšem očekává jasný průběh, vždyť na DW Stadium přijede soupeř z nejnepříjemnějších.

Manchester United na Wigan opravdu umí. Porazil ho ve všech předchozích 14 zápasech, hrozivě také vypadá statistika posledních pěti duelů: samozřejmě 5-0-0 a skórestěží uvěřitelných 21:0. Poslední branka Latics do sítě United je stará už téměř tři roky.

Tým pod taktovkou nesmrtelného stratéga Alexe Fergusona po novém roce chytil úchvatnou formu. Silvestr se sice nesl v duchu ostudné domácí prohry s Blackburnem, načež přišel nářez 0:3 ve Sports Direct Areně. Od té doby ale jedenáctkrát tři body a jen jednou na Stamford Bridge remíza 3:3. Osmkrát v řadě už se na severozápadě Anglie radovali z výhry, pětkrát po sobě pak dokonce bez inkasované branky.

Devátý a šestý korálek by se mohlo podařit navléci dnes, Wigan má kromě komplexu z Red Devils také žalostnou střeleckou statistiku domácích zápasů - 16 utkání, 14 gólů. Nikdo jiný není v tomto ohledu pod jednu branku na utkání. Chybět navíc bude Hugo Rodallega, naopak Victor Moses by měl být fit. Za hosty by se návratu mohl dočkat Tom Cleverley nebo Chris Smalling, jelikož se očekává, že Scholes či Ferdinand by mohli uvnitř náročného programu odpočívat. Zcela zdráv je i Nani.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - Arsenal FC  (středa 20:45)
Zatímco Wolverhampton by si dny na vyvedení zázraku nejraději přidával, Arsenal by je po svém spolykal raz dva. Taková je nyní realita dvou týmů, které se na podzim rozešly smírně, a to dokonce i na půdě favorita. Dnes Vlci nemají k takovému překvapení papírově vůbec žádné dispozice; naopak Arsenal kromě jednoho klopýtnutí vyhrál osm zápasů v jedné (tedy téměř) celistvé sekvenci.

Nicméně vše samozřejmě není na světě tak jednoduché. Existují i indikátory, které zdánlivě bezradné a už šest kol nebodující Wolves, tak jasně neodepisují. Například loňský domácí výkaz, který mimo jiné obsahoval skalpy takových gigantů, jako jsou oba Manchestery či Chelsea. Dále poslední krach Arsenalu, který přišel shodou okolností také venku a rovněž na půdě zachraňujícího se outsidera. Ke všemu Gunners už dříve z monumentálních nesnází pomohli i Blackburnu, vzpomínáte?

Na druhou stranu je celkem stoprocentně jisté, že plné nasazení uvidíme od obou celků. Wolverhampton by nejspíš potřeboval vyhrát alespoň čtyři zápasy, aby mohl reálně pomýšlet na záchranu - tak prachbídně na tom je. Vedle toho Kanonýři mohou využít dalšího zaváhání Tottenhamu a uskočit jemu i Newcastlu na rozdíl krásných pěti bodů. To už by si třetí příčku doopravdy mohli prohrát jen oni sami.

Kromě bitvy dvou enormně motivovaných mužstev bude zajímavé sledovat ještě jeden souboj, v trochu menším měřítku: Robin Van Persie - tedy pokud nebude konečně šetřen - bude chtít na popáté konečně protrhnout střeleckou smůlu. Pro což by si býval vybral, respektive Wenger by mu vybral, toho dost možná nejlepšího soupeře. Wolverhampton totiž neudržel čisté konto už sedm měsíců a ve 32 kolech stihl inkasovat již 70krát.

André Santos bude mít šanci porvat se na hřišti o místo v základní sestavě, o které přišel před několika měsíci vinou zranění. Teď mu místo uvolnily další zdravotní patálie Gibbse, který by ale aspoň mohl zasednout na lavičku. Laurent Koscielny nastřádal již 10 žlutých karet, takže na dva mače pustí do základu Djouroua.

Terry Connor, jehož by už většina médií nahrazovala Incem či Solskjaerem, před utkáním nehlásí žádné čerstvé negativní novinky z tábora svého týmu. To však nic nemění na nezpůsobilosti tria Hunt-O’Hara-Craddock.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.75 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Queen's Park Rangers - Swansea City  (středa 21:00)
Jestliže měl před sezonou některý z nováčků všechny dispozice pro to zachránit se, bylo to patrně QPR. Jenže peníze i v dnešním zdeformovaném fotbalovém světě zaplaťpánbůh neznamenají vše, takže si Rangers i se jmény jako Zamora, Cissé či Barton stojí z celé trojice vůbec nejhůře. Nicméně posledně na Loftus Road vzájemný souboj těchto noviců mezi smetánkou dopadl zcela jasně pro Warnockovu partu; a dnešní Hughesově by se další výhra 4:0 šikla neskutečně.

Každopádně dnes se hraje o něco docela jiného, tehdy to bylo ještě prostředí druhé nejvyšší soutěže. V tom elitním se dosud Swans pohybují daleko jistěji. Jejich domácí forma už sice není to, co bývala, výměnou za to ale Rodgersovi svěřenci častěji koušou mimo vlastní hřiště. Z posledních pěti výjezdů byly hned tři obodovány zcela kompletně; jakkoliv se ten poslední, na White Hart Lane, hrubě nepovedl a je součástí třízápasové šňůry porážek. Nejen proto teď pro Labutě bude velkou výzvou vyloupit Loftus Road, zároveň je totiž určitě bude motivovat jejich dosavadní bilance zde: devět remíz a sedm proher. Výhra žádná.

Zatímco Swans jsou šest kol před koncem 11 bodů před prvním sestupujícím, Rangers se s ním a předposledním Wiganem nacházejí na stejné vlně. Osmadvacet bodů je málo, poslední kola to navíc vypadá, že přílišná vůle zachránit se nepanuje ani u jednoho z ohrožených týmů. Londýňané to dokazují především nelepšící se disciplínou; posledně opět nedohrávali v plném počtu a těch červených karet už za celou sezonu nashromáždili sedm! Nestálá je přitom i samotná výsledková forma bohatého klubu - v minulých pěti kolech Rangers střídají prohru s výhrou, přičemž doma to pokaždé byly skalpy velikánů, Liverpoolu a Arsenalu. Teď je matematicky na řadě další triumf; přijde?

Danny Graham se Scottem Sinclairem posledně zasedli jenom mezi náhradníky a Labutím to vůbec nešlapalo. Dá se tedy očekávat, že budou přivoláni zpátky na pomoc. To by si určitě přál i Kemy Agustien, u něho ale bude vůbec zázrak, když se na place objeví ještě v tomto ročníku.

Shaun Derry možná poněkud překvapivě neuspěl s odvoláním proti sporné červené kartě ze zápasu s ManUtd, takže bude chybět. Výměnou za to se ovšem po vyležení viru vrací Zamora a pošetřené síly bude prodávat Joey Barton, jenž je jedinou kartu vzdálen od automatické suspendace, takže Hughes jeho nervy v nepříliš cenném utkání raději netestoval.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Blackburn Rovers - Liverpool FC  (úterý 21:00)
Souboj dvou trápících se celků uvidí Ewood Park, v jediném úterním utkání Premier League na sebe narazí osmnáctý Blackburn a osmý Liverpool. Domácí dělí od nesestupových pozic jen skóre, v případě jakéhokoliv bodového zisku se tedy minimálně do středy posune mimo pásmo ponoru. Hostům už v lize jde snad jen o soupeření s městským rivalem a souboj s Rovers tak mohou vzít tak trochu jako přípravu na blížící se důležité semifinále FA Cupu.

Jedno je jisté, pokud se chce Blackburn účastnit také příštího ročníku nejvyšší anglické soutěže, musí se v závěrečných šesti kolech zlepšit. V předchozích třech kolech si totiž Rovers připsali samé porážky a předešlých sedm získaných bodů v trojici po sobě jdoucích klání tak přišlo úplně vniveč. Hlavně porážka na půdě konkurenta v boji o záchranu, Boltonu, může v konečném účtování hodně bolet.

Ve třiatřicátém kole ovšem cítí svěřenci manažera Keana velkou šanci, na jejich domácí stánek totiž přijede Liverpool. Reds čekají na tříbodový zisk už čtyři zápasy, to přitom hned ve třech z nich měli za soupeře celek, který se nachází v nejnižších patrech tabulky. Pohledli ovšem jak QPR, tak na domácím stadionu Wiganu, jen bod navíc vybojovali z dalšího utkání na Anfield Road proti Aston Ville.

Z důvodu těchto více než zbytečných ztrát se Liverpool propadl v hodnocení Premier League na osmé místo, přičemž od týmů před sebou už ho dělí znatelný bodový odstup. I Everton už svému rivalovi odskočil, v případě výhry Liverpoolu se však jeho náskok znovu zmenší na pouhý bodík. A pozor si musí Gerrard a spol. dát také na další týmy, zezadu se totiž rychle dotahují Fulham, Norwich, Sunderland nebo Stoke.

Slovo pozor však v tomto případě berte s velkou rezervou, jelikož pro červenou část města na řece Mersey je umístění v lize momentálně umístěno na vedlejší kolej, už v sobotu totiž Liverpool čeká zřejmě klíčový mač celé sezony, tedy semifinále FA Cupu s Evertonem. Právě úspěch i ve druhém domácím poháru může zachránit jinak totálně zpackanou sezonu, protože už teď je jasné, že letošní učinkování v PL úspěchem neskončí.

A manažer Blackburnu Steve Kean právem cítí příležitost využít aktuální rozpoložení nadcházejícího soupeře. "Je jasné, že v hlavách už mají FA Cup, takže se nemusí na zápas s námi naplno soustředit. Toho chceme využít, potřebujeme tři body a není důvod v ně nevěřit." Vincenzo Grella zatím letos odehrál v lize jen dvanáct minut a další už pravděpodobně nepřidá, australského záložníka stále nepustí do hry zraněná achillovka. Nejistý je start Olssona, trest za červenou kartu si pak bude muset odpykat Modeste. Liverpoolu chybí Johnson, Lucas, Adam a minule vyloučený Reina, zpátky mezi zdravými je Agger.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Sunderland AFC  (pondělí 16:00)
Šestidenní maraton Premier League se dostává do druhé poloviny a pro většinu mužstev hrajících právě v pondělí to bude pěkná fuška. Dva zápasy ve třech dnech - to je osud i Evertonu a Sunderlandu, tedy celky, které spolu změří síly v Goodison Parku a půjde o odvetu čtvrtfinále FA Cupu.

Black Cats se s Toffees střetnou už počtvrté během posledních třech a půl měsíců (a potřetí za posledních 24 dní) a věří, že konečně přijde první vítězství. V Premier League s modrým klubem z Liverpoolu na své půdě remizovali 1:1 a stejným výsledkem skončilo i klání v Liverpoolu v rámci nejstarší pohárové soutěže světa. Odvetu na Stadium of Light ale zvládli lépe hosté a Mackems tak mají soupeři co oplácet.

Forma Sunderlandu není v žádném případě špatná, ačkoli na fazónu, kterou hráči v červenobílém nabrali po příchodu Martina O’Neilla, už fanoušci klubu vzpomínají se slzou v oku. Nicméně i přes těžký los v posledních týdnech prohráli "Černé kočky" jen jediný z šesti minulých duelů, během nichž se jim povedl významný počin - jako první obrali v poslední březnový den Manchester City na jeho půdě. Dva dny před utkáním s pondělním soupeřem pak uhráli bezbrankovou remízu se Spurs.

To Everton hraje jako z partesu, ostatně jako každé jaro v posledních letech. Z minulých deseti zápasů jich hned polovinu vyhráli a vyšlápni si i na Man City, Chelsea nebo Tottenham. V sobotu pak dvakrát vedli v Norwichi, ale nováčkovi soutěže se vždy podařilo vyrovnat.

V souboji celků vyššího středu tabulky se může dočkat návratu do základní sestavy Marouane Fellaini, který poslední duel s Norwichem začal na lavičce. K dispozici by měli být i Drenthe s Rodwellem. Na druhé straně se musí počkat na stav trojice Cattermole, Bardsley, Bendtner. Díky tomu by se do sestavy mohli podívat Richardson či Bridge.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Bolton Wanderers  (pondělí 16:00)
Dotáhne Newcastle svou spanilou jízdu až do pohárové Evropy? To je asi hlavní otázka duelu třiatřicátého kola mezi domácími Magpies a Boltonem Wanderers. Svěřenci Alana Pardewa v posledních týdnech excelují a to především zásluhou kanonýra Papisse Cissého. Senegalský forvard se v minulých čtyřech zápasech trefil sedmkrát.

Na podzim to byl Demba Ba, na jaře táhne Newcastle Cissé. Vedení klubu zkrátka klíčové přestupy zvládlo, přivedlo dva africké kanonýry a odměnou je před sezonou zcela neočekávaný boj o Ligu mistrů. Bude to však nesmírně obtížné, šest utkání do konce sezony ztrácí na čtvrtý Tottenham tři body, navíc je ve hře i pátá Chelsea, která je na tom bodově totožně jako Newcastle.

Forma Strak je momentálně výborná, díky tomu také stále živí naději na poháry. Bolton ovšem taky předvádí výkony a hlavně výsledky, díky nimž výrazně zvyšuje cenu svých akcií pro udržení v Premier League. Vždyť za poslední měsíc Trotters porazili Queen's Park Rangers, Blackburn i Wolverhampton, tedy tři soupeře v boji o záchranu. Jen poslední představení doma s Fulhamem nebylo příliš důstojné.

Newcastle se s Boltonem schází ve vyloženě svátečních okamžicích. Na velikonoční pondělí se střetnou ve Sports Direct Areně, první vzájemný duel této sezony se pak odehrál na tradiční Boxing Day. Tehdy ho vyhráli hostující Magpies a i dnes budou favority.

Možná ovšem budou postrádat klíčové duo středopolařů Tioté - Cabaye, kteří oba nedohráli zápas se Swansea; což by mohlo být velice nepříjemné vzhledem k tomu, že Danny Guthrie stále nedoléčil zadní stehenní sval. Mimo jsou pořád také stopeři Coloccini se Stevenem Taylorem. Hosté řeší situaci Marcose Alonsa, který se po zranění lýtka vrátil příliš brzy a dost možná nebude schopen nyní nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Norwich City  (pondělí 16:00)
Přiostřuje se. Na kohoutí ztrátu v Sunderlandu odpověděl Arsenal nesmírně cenným skalpem druhého Manchesteru City a na třetí příčce si zase hýčká alespoň nějaký, dvoubodový náskok. Teď je na řadě Tottenham; ten má na Norwich dobré vzpomínky, Carrow Road si v podzimní části sezony podmanil. A dnes jsou navíc Kanárci v útlumu.

Jediná výhra v sedmi kolech není vizitka, jakou by se klub středu tabulky chtěl chlubit. Nicméně v norwichské optice musí být samotný pohyb na pomezí elitní desítky vítaný; záchrana je ostatně s 12bodovým náskokem praktickou jistotou (koneckonců magická 40bodová hranice byla v posledním kole pokořena). Ovšem drsný pád tabulkou chtěný těžko bude - a vzhledem k losu se dá očekávat, že jeho zabránění bude podmíněno alespoň jednou senzací.

Ta pokud by měla přijít hned na velikonoční pondělí, bude muset Lambertova parta zlomit hned několikerý odpor. Zaprvé nad tímto soupeřem na pošesté konečně vyhrát; zadruhé mu na pátý pokus zase jednou vstřelit gól; zatřetí zamezit mizerné venkovní formě, nyní charakterizované třemi porážkami v řadě. I bod bude považován za úspěch.

Naopak Tottenham si ztrátu bodů nepřipouští, respektive pro něj vítězství představuje něco akutně žádoucího. Doma se už holt v této fázi kytičky neupouští. To musí vědět i zkušený Harry Redknapp, jehož tým posledně na White Hart Lane přerušil pětikolové trápení. Poradil si s jiným nováčkem ze Swansea poměrem 3:1; stále každopádně jde o jeho jediný triumf v sedmi minulých kolech - světe div se, nedávné bilance obou příštích soků jsou tedy velmi podobné a v tomto ohledu i stejné (Spurs získali o bod víc).

Spurs do tohoto klání, jež slibuje otevřenou ofenzivní podívanou, vstoupí patrně i s Aaronem Lennonem, který už nedávno střídal a po měsíci živí naději na opětovné zařazení do základu. Naproti tomu druhý křídelní prostor možná nebude moci obhospodařovat Gareth Bale, jenž si odnesl menší zranění ze sobotního duelu.

Paul Lambert je vášnivým stoupencem rotace; se sestavou točí, i když je rozestup mezi dvěma zápasy klidně týdenní. Proto se nyní, po dvou dnech, dá očekávat, že zahajovací listinu zase provětrá: na šanci čeká zejména trojlístek Pilkington-Crofts-Jackson.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Stoke City  (pondělí 18:30)
Tady už přestává veškerá legrace, říkají si v Aston Ville. Ačkoliv remíza na půdě Liverpoolu spíše potěšila než cokoliv jiného - a McLeish se ostatně nad bojovností svých svěřenců rozplýval -, jsou birminghamští stále jen šest bodů vzdáleni od propasti. Zrzavý manažer přitom s mužstvem ze stejného města sestupoval zrovna loni.

I ve vínové části druhého nejlidnatějšího sídla Albionu se teď tedy opatrně bojí. Je potřeba zmínit, že Villans mají zápas k dobru a los mají zhruba vyvážený, přesto je s jejich nynější strašidelnou formou lze považovat za součást širšího okruhu kandidátů na degradaci. Remízový král Premier League uhrál v devíti minulých kolech jen jedno vítězství, čtyřikrát se přitom se soupeři rozcházel smírně - tři takoví se ale přímo zachraňují, takže šlo spíše o ztráty než o zisk jako v případě Liverpoolu. O víkendu totiž McLeishovci čelili solidnímu tlaku domácích a nakonec jim hned třikrát musela pomoci branková konstrukce.

Také Potters, kteří v sobotu pěkným obratem zřejmě definitivně poslali do druhé ligy Wolverhampton, ovšem sebejistotu ve svých řadách stejně tak příliš nepěstují. Víkendovým výsledkem utnuli čtyřzápasovou neschopnost urvat všechny body, přičemž slabí jsou zejména na cestách. Jestliže doma Stoke nenašel přemožitele už čtyřikrát po sobě, venku od Nového roku triumfoval všehovšudy jedinkrát.

Obecně se tedy hned z několika faktorů nedá očekávat atraktivní podívaná. Jednak McLeishův přístup ani omylem není ofenzivní, takže nějakou cílevědomou cestu za domácím úspěchem čekat nelze; jednak je tu často kritizované Pulisovo vyznání na druhé straně, jež pouze velmi málo ctí krásy kombinační hry. Ke všemu i na Boxing Day, jenž obvykle diváky baví, spolu oba týmy sehrály ukrutně nudnou, bezgólovou partii. A to přitom toho času fotbalisté Stoku relativně váleli a neměli v nohách celou padesátku soutěžních klání jako nyní...

Po Vánocích se obě mužstva musela obejít bez svých elitních útočníků, Benta a Crouche, dnes už bude v nevýhodě pouze Aston Villa, jejíž střelec bude marodit nejspíš až do konce sezony. Naopak Crouch minule skóroval a patrně obhájí místo v základu, jakkoliv Pulis avizoval, že bude točit sestavou. To by mimochodem mohlo znamenat návrat Wilkinsona, jenž kvůli tříslům vynechal sobotní bitvu.

Na druhé straně bude o začlenění do vyvolené jedenáctky opět usilovat mladík Weimann, který byl proti Liverpoolu schopen pouze střídat. To samé se týkalo i Gardnera, jenž z těla sotva vypudil zákeřný virus.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fulham FC - Chelsea FC  (pondělí 21:00)
Velikonoční kolo anglické Premier League nabídne také jedno londýnské derby, desátý Fulham v něm přivítá na stařičkém Craven Cottage pátou Chelsea. Zatímco domácí mohou zbytek sezony odehrát v úplném klidu, když mají stejně velký odstup od evropských pohárů i sestupového pásma, hosté musí bezpodmínečně zvítězit, pokud si chtějí udržet šanci na Ligu mistrů.

Pro Chelsea to bude třetí z osmi klíčových dubnových zápasů, které rozhodnou o tom, za jak úspěšnou či neúspěšnou sezonu bude ta letošní považována. Dva předešlé už Blues zvládli, když nejprve na Stamford Bridge potvrdili postup do semifinále Ligy mistrů upracovanou výhrou nad Benfikou v poměru 2:1, naposledy se pak na stejném místě představili svěřenci Roberta Di Mattea v sobotu, kdy totožným výsledkem pokořili v lize Wigan. Důležité tři body zajistil až ve druhé minutě nastavení Mata, Chelsea tak díky němu zůstala v boji o třetí, respektive čtvrté místo.

"Nehráli jsme dobrý fotbal, ale práva takovéto zápasy mohou být v konečném důsledku rozhodující. Tým se nevzdal, ukázali jsme dobrou soudržnost a bojovnost až do konce," pochvaloval si Di Matteo. Žhavým tématem k diskuzi byly oba vstřelené góly Chelsea, televizní záběry totiž odhalily, že ani jeden z nich neměl pro ofsajdové postavení platit. "Nechci to hodnotit, řeším pouze Chelsea, která opět dokázala, že se nikdy nevzdává. Budeme bojovat až do konce," slibuje jednačtyřicetiletý manažer.

Ale zpět k nahuštěnému programu Blues. Po sobotním nervydrásajícím duelu s Wiganem má Chelsea pouze jeden den k regeneraci, pak jí čeká náročné derby na půdě Fulhamu. A dál už pojďme stručně - semifinále FA Cupu s Tottenhamem, stejná část vyřazovacího pavouka Ligy mistrů s Barcelonou, ligové klání proti Arsenalu, odveta s katalánským soupeřem a na závěr měsíce ještě další ligové derby proti QPR.

Fulham má v dubnovém programu pouze rovnou polovinu zápasů, z FA Cupu totiž už dávno vypadl a Liga mistrů se ho pochopitelně také netýká. Stejně jako Chelsea i Fulham vyhrál v lize dvakrát v řadě, naposledy zvítězil na hřišti Boltonu jednoznačně 3:0. Cottagers táhne svými výkony a góly především Clint Dempsey, jehož důležitost pro tým oceňují i angličtí experti. "Je to klíčový hráč Fulhamu, hraje skvěle," řekl například bývalý obránce Liverpoolu Mark Lawrenson a na otázku Garyho Linekera, zda je Dempsey nejlepším americkým fotbalistou v historii Premier League, odpověděl jasně: "O míli."

Ve vzájemných soubojích těchto dvou klubů je jednoznačně úspěšnější Chelsea, která za posledních deset let prohrála jen jednou, sedmkrát remizovala a hned třináct utkání dotáhla do úspěšného konce. Poslední souboj se odehrál na svatého Štěpána na Stamford Bridge, právě tam se ale překvapivě zrodila jedna z remíz, zápas skončil výsledkem 1:1. Skóre sice otevřel krátce po přestávce Mata, jenže už zanedlouho srovnal Dempsey.

Na Craven Cottage se proti sobě postaví také první a poslední tým tabulky, alespoň tedy co se hodnocení londýnských derby týče. Překvapivě ale nenajdeme Blues na prvním místě a Cottagers na opačném pólu, je tomu přesně naopak. Zatímco Fulham získal ze šesti utkání proti soupeřům z hlavního města Anglie jedenáct bodů, Chelsea ještě letos londýnský klub neporazila a z pěti duelů si připsala pouze tři body za tři remízy.

Domácímu útočníkovu Ruizovi pravděpodobně skončila sezona, hráč známý také pod jménem Bryan utrpěl v sobotu zlomeninu kůstky v chodidle a manažer Jol tak musí vymyslet plán, jak kostarického fotbalistu nahradit. Potvrzená je také absence Sidwella, mimochodem bývalého hráče Chelsea, dále pak Grygery a obou jmenovců Johnsonů - Andyho a Eddieho. Nejistý je start Pavla Pogrebňaka, jenž v posledních dnech netrénoval a nezasáhl ani do mače na Reebok Stadium, dobrou zprávou je naopak návrat po nemoci v podání Murphyho. Roberto Di Matteo se bude muset obejít bez kapitána Terryho, otazník zůstává u Lamparda, Ashleyho Colea a Ramirese.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United32254378:2779
2.Manchester City32225575:2671
3.Arsenal FC32194963:4161
4.Tottenham Hotspur32178756:3659
5.Chelsea FC32168855:3756
6.Newcastle United32168848:4256
7.Everton FC321281234:3444
8.Liverpool FC3211101137:3443
9.Sunderland AFC321191242:3742
10.Fulham FC321191242:4242
11.Stoke City321181331:4441
12.Norwich City3210101244:5140
13.West Bromwich Albion321161539:4339
14.Swansea City321091335:4139
15.Aston Villa317131134:4334
16.Bolton Wanderers31922036:6329
17.Queen's Park Rangers32771835:5628
18.Blackburn Rovers32771843:6728
19.Wigan Athletic326101630:5728
20.Wolverhampton Wanderers32572034:7022

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2458)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele