Anglická Premier League - preview 25. kola

11.02.2012, 08:28, aktualizováno 12.02.2012, 09:32
Previews
Manchester City byl včera sesazen z prvního místa tabulky Premier League, dnes ale hraje na půdě Aston Villy a má šanci znovu předskočit konkurenční United. Mezi šestnáctým Wolverhamptonem a patnáctým WBA se už vytvořila pětibodová mezera, Wolves mají šanci tento odstup snížit ve vzájemném duelu...
Wolverhampton Wanderers - West Bromwich Albion  (neděle 14:30)
Dnešní Black Country Derby dostane navíc příchuť záchranářskou. Ne snad, že by oba celky byly doslova namočeny v sestupových vodách, to se dá říct pouze o Wolverhamptonu, nicméně i West Bromwich Albion, okupující aktuálně patnáctou příčku, má na spodní trojici náskok "pouze" pětibodový. Stačí dva, tři zpackané zápasy a je o drama postaráno. První z nich by chtěli WBA připravit McCarthyho Wolves, kteří potřebují tři body z domácího prostředí jako sůl.

Před týdnem Vlci dokázali nemožné, když utnuli devítizápasovou sérii bez vítězství a porazili oslabený Queens Park Rangers v Londýně 2:1. Teď musí zlomit další nepříjemnou krizi - tu na Molineux. Zde z posledních pěti duelů uhráli jen jeden bod a inkasovali alarmujících dvanáct branek. S defenzivou na tom Wolves nejsou vůbec dobře ani celkově v letošní sezoně, nejen poslední týdny. Čisté konto nepamatují fanoušci klubu už 21 zápasů - to je nejvyšší číslo od období prosinec 1961 až srpen 1962 - tehdy tomu tak bylo dokonce třiadvacetkrát.

"Pomoci" dosáhnout na rekord se dnes bude snažit West Bromwich, tedy tým, který venku letos válí. Z 26 bodů, jež Baggies v sezoně posbírali, jich hned 18 vybojovali na hřištích soupeře - jen kluby z Manchesteru, Chelsea, Tottenham a Liverpool jsou v tomto směru lepší. WBA to skřípe pouze doma, o čemž svědčí i poslední zápasy. Doma z šesti zápasů brali jeden bod, zatímco zvenku ze stejné porce utkání hned jedenáct.

Jedno z nejstarších derby anglické a tedy i světové kopané dostane díl už s pořadovým číslem 146. Vyrovnanost v historickém měřítku těchto dvou klubů je až nevídaná. West Brom vyhrál 53 zápasů, Wolves triumfovali v 52 případech. Rovná čtyřicítka duelů vítěze neurčila. Dnes by tak bylo i "vhodné", snad aby byly hvězdy nad West Midlands v rovnováze, přiřknout tři body Wolverhamptonu. Hughesovi svěřenci ovšem naopak, co se historie týče, chtějí do dvouzápasového trháku...

K tomu by jim mohl pomoci i kanonýr Shane Long, který sice ještě úplně nezažehnal bolest v oblasti zad a hrudníku, ale vyloučen jeho start také není. Stoprocentně fit není ani Graham Dorrans. Těšit se můžeme na dva debuty, k dispozici je nová dvojice Keith Andrews a Liam Ridgewell. Domácí svou největší zimní posilu Sebastiana Bassonga "zaučili" už před týdnem na Loftus Road, dnes doufají ve start jiných klíčových hráčů. Jamie O’Hara znovu není zdravotně v pořádku a s jeho tříslem to vypadá tak padesát na padesát. Záda nepustí do zápasu Michaela Kightlyho, Karl Henry si odpyká poslední ze třízápasového distance.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Manchester City  (neděle 17:00)
Když uvážíme, že z posledních pěti kol byla hned čtyři pro ManCity úspěšná, tříbodová, těžko bychom mohli předpovídat lídrovo zaváhání na Villa Parku. Jenže jakmile na situaci nahlédneme z druhé strany, narazíme na pouhé dvě výhry z minulých devíti výjezdů v rámci všech soutěží. A to už by McLeishovcům mohlo dávat slušnou šanci bodovat; tím spíš, pokud City z Villa Parku neodjíždělo s vítězným pocitem čtyřikrát v řadě...

Což je jedna věc, a ta druhá potom i samotná domácí bilance skotského manažera proti Manchesteru City. Totiž za dobu, co je v Birminghamu, prožil tři návštěvy Citizens - navíc vždy v čele o poznání méně ambiciózního celku - a ani jednou z trávníku neodcházel se sklopenou hlavou. Dva čerstvější výsledky hovoří v remízovém duchu, ten z března 2008 dokonce ve vítězném. Ryšavý lodivod tak má, zdá se, všechny předpoklady pro to být Mancinimu ošidným sokem. Jako starý známý Alexe Fergusona, s nímž spolupracoval svého času v Aberdeenu, by ostatně i měl chtít být, protože zrovna ManUtd by se případné zaváhání městského rivala výjimečně šiklo...

Na druhou stranu odepsat mužstvo, jež letos nemá v Premier League konkurenci ani po ofenzivní ani po defenzivní stránce (63 vstřelených gólů je tu maximum, stejně jako 19 inkasovaných minimum), jenom na základě těchto strohých hypotéz by bylo nadmíru pošetilé. Pořád se musí brát v úvahu, že se ManCity v uplynulých třech zápasech muselo obejít bez vlivného tandemu Yaya Touré-Balotelli, a přesto doma zlikvidovalo Fulham a obvykle skvěle bránícímu Liverpoolu i na jeho půdě vsítilo dvě branky.

Jak to bez tohohle dua dopadne tentokrát, to vskutku těžko odhadovat. Totiž Villans možná zvládli udržet jediné čisté konto z posledních 13 soutěžních pokusů (na Boxing Day), ovšem zároveň Citizens na minulých čtyřech ligových výjezdech skórovali dohromady jednou jedinkrát.

Naposledy tedy bez bratrského dua Touré, které se možná po neděli vrátí se zlatými medailemi na krku, a Maria Balotelliho, jenž dokončuje svůj čtyřzápasový trest - zato snad již s kapitánem Kompanym, kterého nečekaně brzy opustily bolesti kolene, a Samirem Nasrim, jehož sice pobolívají třísla, on sám ale nejspíš bude chtít nastoupit. Stejně jako James Milner, který by si - příhodně proti svému bývalému zaměstnavateli - odkroutil jubilejní třístý start v kariéře.

Jakkoliv by dvojice Collins-Albrighton měla být pro nedělní klání k dispozici, manažer McLeish se již nechal slyšet, že jejich služeb zatím nevyužije. To by asi naopak nebyl případ Gabbyho Agbonlahora, jehož start je ovšem kvůli bolestem zad i nataženého zadního stehenního svalu mimořádně ohrožen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.75 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Liverpool FC  (sobota 13:45)
Suárez versus Evra. Jako by snad vidina tohohle souboje uklízela něco jako odvěkou rivalitu MU a Liverpoolu na vedlejší kolej; každého dnes zajímá právě premiérová bitva obou kohoutů od útočníkova obvinění z rasismu. To vskutku nepomohlo ani Reds jako celku, který po dvou ošklivých porážkách platí až za sedmý nejlepší v rámci ligy. Naopak United z jízdy za titulem nevypadli ani na chvíli.

Na pohled podobné, a přece dosti odlišné duely sehrála obě mužstva před týdnem. Obě remizovala, obě se soupeřem z elitní čtyřky - obě ale zcela jiným způsobem a po jiném průběhu. Jestliže Liverpool se s Tottenhamem raději zastřeloval a největší pozornost na sebe hladce strhával starý známý Suárez se svým kontroverzním nakopnutím Parkera, mezi Chelsea a Manchesterem United se urodilo hned šest branek, prohospodařilo se tříbrankové vedení a nařídily se dvě rozporuplné penalty. Výsledek byl každopádně stejný - remízový. Zatímco ovšem Red Devils zasekl po třech kolech bez ztráty kytičky, pro Liverpool to byl akorát pátý bod v pátém kole od změny kalendářů.

Pokud každopádně Phil Dowd zvládne udržet nastartované soky na uzdě, máme se snad na co těšit. ManUtd naposledy v pěti utkáních před vlastním publikem nashromáždilo krásných 16 branek, naopak Liverpool se pyšní druhou nejtužší defenzívou hned po lídrovi z modré části Manchesteru. Domácí pak nepochybně jenom nabudí půl měsíce staré vypadnutí z FA Cupu právě na tomto soupeři, kterému dovolili vsítit mimořádně laciné branky. Vypomoci si snad Red Devils budou chtít svou bilancí na Old Trafford proti odvěkému rivalovi; ta je totiž velmi příznivá, když hovoří o sedmi výhrách z osmi posledních pokusů.

Po více než třech měsících strávených letos na marodce s problematickým kotníkem bude Siru Alexi Fergusonovi opět k dispozici talentovaný záložník Cleverley. Na základ, kam se možná okamžitě chystá Smalling, to ovšem ještě nebude. Stejně jako u Jonese, jehož dokonce potíže s kotníkem nepustí ani na lavičku.

Luis Suárez už posledně alespoň střídal, dnes by mu dokonce mohlo patřit místo v zahajovací sestavě - ironicky. Post levého beka by měl opět obhospodařovávat José Enrique poté, co duel s Tottenhamem proseděl se ztuhlými zády.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.50 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Blackburn Rovers - Queen's Park Rangers  (sobota 16:00)
Zamora, Cissé, Macheda, Taiwo, Onuoha... s jakou slávou tato jména do ambiciózního klubu ze západního Londýna přicházela, s takovým zklamáním musela snést nepovedené výsledky z úvodu svého angažmá. Remíza z hřiště Aston Villy není žádná tragédie, což se však nedá říci o domácí prohře 1:2 s trápícím se Wolverhamptonem...

Největší "zásluhu" na tom měl paradoxně nově příchozí Djibril Cissé. Francouzský kanonýr gólem pomohl Queens Park Rangers právě k bodu ve Villa Parku, jenže o tři dny později červenou kartou potopil svůj celek, jenž se v deseti hráčích nevypořádal s ofenzivou Wolves. Jediný gól QPR v utkání pak vstřelil Bobby Zamora, což na druhou stranu může být příslibem.

Jak QPR, tak Blackburn jsou nyní nepříjemně namočeni v sestupových vodách, ačkoli o něco hůře, přesněji o tři body a tři příčky, jsou na tom Rovers. Ti tak mají doma jedinečnou příležitost poněkud vylepšit své šance na udržení prvoligové příslušnosti i na další sezonu. Povést by se jim to mohlo, na podzim na Loftus Road uhráli bod, doma by rádi brali všechny tři.

Queen's Park Rangers navíc na Ewood Parku v rámci Premier League ještě nevyhráli. Dnes to bude pátá zajížďka do kraje Lancashire, třikrát doposud prohráli, jednou remizovali. K prodloužení této série již může Blackburnu pomoci střelec Yakubu, který si odpykal svůj distanc. Naopak Gael Givet svůj třízápasový trest dnes načíná. Po drtivé porážce 1:7 na Arsenalu tak příliš radosti v táboru Rovers není. Mimo hru je navíc i kapitán Chris Samba.

Jak jsem již zmínil výše, Djibril Cissé viděl v minulém kole červenou kartu za hloupé oplácení Rogeru Johnsonovi, který - a je nutné to zmínit - do Francouze ošklivě zajel na půlící čáře. Další útočníci Helguson a DJ Campbell nebudou hrát kvůli zranění. Naopak Bothroyd, s Gabbidonem a Akos Buzsaky by již mohli být fit. Ne tak Luke Young, jemuž start znemožní obě zraněná stehna.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bolton Wanderers - Wigan Athletic  (sobota 16:00)
Poslední šestka se popere mezi sebou. Ve vzájemných zápasech určitě bude každý ze záchranářů toužit po vítězství, i nějaká remíza je nemyslitelná. Tím spíš na Reebok Stadium. Tam totiž osmnáctý čelí poslednímu - a pokud by Latics i tento duel prohráli, sestup už by se jim patrně vyhýbal hodně těžko.

Když jsem v preview minulého klání obou těchto celků psal o něčem jako bezmezné imunitě manažerů, měl jsem jednak pravdu a jednak něco takového, zdá se, platí nadále. Bolton už byl i ve větší kaši než na startu sezony i než teď, přesto se o Coyleově vyhazovu mluvilo jen velmi opatrně; Martinez je pak na tom úplně nejlépe, o jeho osobě se v souvislosti s koncem ve Wiganu nenapsal snad ani řádek. To každopádně nic nemění na tom, že situace obou klubů jsou už vskutku alarmující.

Trotters posléze čekají další dva zápasy s elitními mančafty (Chelsea, ManCity), a přestože právě taková střetnutí pro ně nedávno končila lépe než kterákoliv jiná, o jejich dnešním cíli se nedá pochybovat. Stejně tak ale o tom wiganském: jakkoliv atleti venku prohráli tři z minulých čtyř zápasů, a vždy přitom inkasovali alespoň třikrát, s devítizápasovou černou šňůrou bez vítězství teď zkrátka tohoto soka potřebují přemoci.

Tim Ream už má vyřízené pracovní povolení a v debutu nic nebrání rovněž kmenovému křídelníkovi Arsenalu, Ryovi Miyaichimu - to by přesně mohly být ty vitální faktory, které potáhnou Bolton za záchranou. Tím spíš, pokud své neduhy doléčí i duo pravých beků Steinsson-Riley, které už alespoň může být kryto konečně uzdraveným Mearsem.

Stejný efekt jako starty dvou debutantů za Trotters, by na hru Latics mohl mít návrat Diamého z Afrického poháru národů. Tam sice záložníkův Senegal bojoval zhruba stejně úspěšně jako doteď Wigan v Premier League, pořád ale musí být tak kvalitní hráč posilou k nezaplacení. To by ostatně mohlo platit i o Alcarazovi, jehož návrat značí prázdnou marodku posledního týmu tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Everton FC - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Poslední remíza s Manchesterem United byla pro Chelsea už třetí ztrátou bodů v řadě, a tak potřebují svěřenci Andrého Villase-Boase konečně naplno bodovat. Zápas s Man United přitom měli skvěle rozehraný, nedokázali ovšem udržet třígólový náskok a remizovali 3:3. Nyní jedou Blues do Liverpoolu, kde hrají s neoblíbeným soupeřem - Evertonem.

Příliš nepříjemnějších soupeřů by asi v Chelsea hledali pro takovou situaci těžko. Po třech remízách potřebuje klub ze Stamford Bridge tři body, jenže v Goodison Parku to je vždy hodně těžké. Chelsea tu dva poslední ligové duely prohrála, navíc tu ztráceli i jiní favorité.

Blues hrozí, že by v případě další bodové ztráty mohli přijít o čtvrté místo v tabulce, což by byl problém. Nejhůře čtvrtá příčka je totiž v západním Londýně absolutní nutností, bez Ligy mistrů si jistě Roman Abramovič ani neumí představit. Kdyby se příští rok milionářská soutěž neměla hrát, možná by to neustál ani Villas-Boas, který dosud sebevědomě hlásá, jak bude na lavičce Chelsea sedět i v příští sezoně.

Portugalský manažer si nicméně musí uvědomit, že za vlády ruského oligarchy se nikdy neskončilo hůře než na třetím místě. Letos přitom bude těžké se udržet alespoň na tom čtvrtém, které ještě zaručuje předkolo Ligy mistrů.

V Goodison Parku již mohou hosté počítat s Ashleym Colem, který se vrací po trestu, svá zranění již překonali záložníci Frank Lampard a John Obi Mikel. Naopak nadále chybí John Terry a Ramires.

V dresu Evertonu by mohl k prvnímu domácímu zápasu nastoupit útočník Nikica Jelavič, jenž přišel v lednu z Rangers. Z Tottenhamu se také na hostování vrátil Steven Pienaar, kterého Toffees hodně postrádali. Manažer David Moyes tak po létě, kdy neutratil ani penny, tak v zimě alespoň trochu rozjel přestupový kolotoč.

Jelavič by měl v Evertonu vyřešit problém se střílením branek. Ve 24 zápasech jich dali hráči Toffees 24, přičemž nejlepšími střelci jsou se čtyřmi trefami Anichebe a Baines. Poslední tři výhry nicméně byly 1:0 a takovému výsledku by se v Evertonu rozhodně nebránili ani v sobotu, kdy přijede Chelsea.

Proti ní by se mohl představit také Tim Cahill, který zápolil s bolavým chodidlem. Mimo hru zůstávají Jagielka, Osman, Rodwell a Coleman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fulham FC - Stoke City  (sobota 16:00)
Ať už se o víkendu stane cokoli, nadcházející týden bude pro Stoke historický a mimořádný. Na hřiště Potters ve čtvrtek v rámci Evropské ligy přijede španělská Valencie k prvnímu zápasu úvodní části vyřazovací části. Tento duel nepřišel pro provinční klub v ideální dobu.

Svěřenci Tonyho Pulise už tři zápasy v řadě prohrálo, navíc dvakrát doma - to je pro houževnaté mužstvo, jež ještě nedávno prohánělo zezadu špičku tabulky, velice nevídané. Naposledy Hrnčíři padli za oběť rozjetému O’Neillovu Sunderlandu, jemuž sice dovolili jen jednu branku, ale sami vyšli gólově naprázdno.

Mezi dvojzápasem s Valencií čeká Stoke ještě osmifinále FA Cupu, kde budou takřka hráči v červenobílém takřka povinni postoupit do dalšího kola - na rozdíl od evropské "povídky" do níž budou řádky vepisovat spíše z pozice outsidera. V anglickém poháru totiž narazí na čtvrtoligový Crawley.

Taky Fulham mohl v týdnu zažít zápas Evropské ligy. Ze skupiny ovšem po dramatickém posledním zápase s Odense vypadl a k zopakování předloňské jízdy, jež skončila až ve finále proti Atleticu Madrid, nedojde. Mohou se tak soustředit pouze na Premier League a napravit tak očekávanou porážku 0:3 na Etihad Stadium.

Pomoci jim k tomu může i Pavel Pogrebňak, který po přestupu ze Stuttgartu konečně získal pracovní povolení a náhrada za Bobbyho Zamoru tak může plnohodnotně plnit své poslání. Naopak Philippe Senderos má problém s tříslem a hrát nebude. Stoke postrádá distancovaného Hutha, zatímco Etherington s Jeromem by i přes lehké zdravotní trable měli být fit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Když Arsenal na domácí půdě přivítal Blackburn, nenacházel se v ideálním rozpoložení. Tři porážky v řadě, poté bezgólová remíza s Boltonem. Kanonýři ovšem rozprášili Rovers 7:1 a vrátili snad na své kopačky potřebnou pohodu, kterou proti rozjetému Sunderlandu jako když najdou...

Black Cats jsou totiž momentálně nejlepší v lize, žádný tým nezískal v posledních šesti zápasech více bodů a stoupají tabulkou stále výše a výše. Teď už je nad nimi už pouze "top 7", která má přeci jen nad zbytkem Premier League mírný náskok. Jestliže však bude Sunderland pokračovat ve výkonech a hlavně výsledcích posledních týdnů, je otázkou času, kdy výrazně promluví do bojů o pohárovou Evropu.

Vše začalo krátce po nástupu Martina O’Neilla, jenž nahradil dosavadního manažera Steva Bruce před zápasem s Blackburnem. Premiéra severoirskému taktikovi málem nevyšla, jenže v posledních sedmi minutách jeho hráči výsledek otočili na konečných 2:1. Od té doby vyhráli z devíti utkání šestkrát a z pásma blížícího se sestupu zamířili do klidných až pozitivně rozvlněných vod tabulky.

Už na podzim, a to nebyla forma Sunderlandu ani zdaleka tak skvělá jako nyní, se Arsenal s dnešním soupeřem velmi natrápil a Robin van Persie rozhodl gólem až v 83. minutě. Dnes to bude ještě mnohem tlustší krajíc, nehledě na to, že se hraje na Stadium of Light. Tam totiž Gunners nevyhráli tři roky a devět měsíců.

K přerušení špatné bilance konečně Wengerovi může pomoci levý obránce Kieran Gibbs, který poprvé od října je schopen odehrát zápas. Zpátky z Afriky je už taky forvard Marouane Chamakh. Žádná čerstvá zranění na severu Londýna neevidujeme. To Sunderland bude postrádat Nicklase Bendtnera, jenž proti kmenovému celku dle dodatku v hostovací smlouvě nesmí nastoupit. Debuty od úvodní minuty naopak může zažít v červenobílém pruhovaném dresu Bridge a Kyrgiakos.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Swansea City - Norwich City  (sobota 16:00)
Oslava nováčků. Kompletní trojice aktuálně sedí mimo sestupovou zónu a duo, které právě půjde hlavami proti sobě, je dokonce v suchu patrně kompletně. Norwich má 12bodový náskok, Swansea deseti - už jen zázrak by dvě příjemná překvapení mohl stáhnout zpět do druholigových vod. Kam i z pohledu celé sezony rozhodně nepatří.

Norwichi ani Swansea není cizí pravidelné sbírání bodů - Canaries poznali jediného přemožitele v šesti minulých kolech, Velšané dokonce v sedmi -, zároveň ale obě postoupivší mužstva patří i k nejatraktivněji působícím stranám v první lize. Pod herní projev Swans se přitom velmi výrazně podepsal Brendan Rodgers, jenž i byl za okamžitý postup mezi smetánku a aktuální desátou příčku odměněn novým kontraktem do roku 2015; za bleskovou proměnu Norwiche z třetiligového mančaftu v elitní potom může Paul Lambert, někdejší výtečný fotbalista a legenda Celtiku, dnes již mimořádně talentovaný kormidelník. Oba tito lodivodové nepochybně budou nejvýraznějšími aspiranty na manažerské překvapení sezony.

Ne-li i něco víc než jen překvapení. Pokud by oba celky, které shodně v minulých pěti kolech posbíraly deset bodů, pokračovaly v nastaveném rytmu, téměř určitě si udrží místo v top10 a jejich vůdci by klidně mohli pomýšlet i na ocenění manažera roku. K tomu je ale potřeba urazit ještě řádný kus cesty; dnešní krok by nicméně mohl být velmi povzbudivý. Na podzim Norwich dvěma góly v úvodní desetiminutovce zaskočil Swansea natolik, že nakonec po nesmírně atraktivním průběhu a výhře 3:1 bral všechny body. Něco takového se mu ovšem na Liberty Stadium nepovedlo už osmkrát v řadě (včetně pohárových klání), přičemž hned šestkrát zde byl za tu dobu poražen.

Brendan Rodgers má k dispozici prakticky plnou sestavu, k rotaci ale dojde jen stěží - s největší pravděpodobností Swansea nastoupí ve stejném složení jako do vítězného střetnutí s WBA. Za to může i opětovné zranění Bodeho a pokračující problémy Orlandiho se zadním stehenním svalem.

Minulé kolo možná Canaries přineslo cenné tři body, ty však byly vykoupeny odstavením kompletní stoperské dvojice. V ní teď určitě bude chybět Ayala, přičemž start Whitbreada je z důvodu nataženého hamstringu vážně ohrožen. Elliott Ward je tak poměrně blízko svému letošnímu debutu v rámci ligové soutěže.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Newcastle United  (sobota 18:30)
Sobotní program Premier League je pořádně vydatný, kromě velkého North West derby a šesti zápasů od čtyř hodin středoevropského času se ještě fanoušci ostrovní kopané mohou těšit na tradiční večerní klání. To tentokrát obstarají dva týmy, které prožívají parádní sezonu. Tottenham vládne Londýnu a kráčí pro přímý postup do Ligy mistrů pro příští sezonu, Newcastle je letošní senzací, když i před Liverpoolem a Arsenalem drží pohárovou pátou příčku.

Forma obou týmů je znamenitá. Tottenham z posledních deseti ligových zápasů prohrál jen jednou a to navíc na hřišti doma neporazitelného Manchesteru City smolně 2:3. Naposledy uhráli Kohouti cennou remízu z Anfield Road 0:0, přesto k radost příliš důvodů nebylo - v závěru totiž postupoval Gareth Bale úplně sám na Reinu, ale střílel bídně.

Newcastle se zase honosí nejlepším bodovým ziskem z posledních pěti utkání v celé Premier League. Jen živou vodou pokropený Sunderland a Manchester City získal z maxima (15 bodů) dvanáct bodů - stejně jako Magpies. Minulé kolo muselo srdce zaplesat všem příznivcům týmu ze severu Anglie. Návrat z Afriky se senegalskému duu Papiss Cissé - Demba Ba povedl fantasticky, oba skórovali a zajistili pro svůj tým výhru 2:1 nad Aston Villou, jíž nezachránil ani třetím gólem ve třetím zápase v základní sestavě Robbie Keane.

Od dubna 2006 do března 2008 měly zápasy mezi Tottenhamem a Newcastlem stále stejný průběh. Ať už na White Hart Lane nebo v St. James Parku, vždy se z výhry radovaly Straky. Od té doby už ovšem z šesti duelů zvítězily jen jednou, poslední dvě utkání na severu Londýna pak prohráli a nevstřelili ani branku.

Spurs se uzdravilo ofenzivní duo Jermain Defoe, Aaron Lennon, zatímco start Van der Vaarta je vyloučen. Ledleyho Kinga a Kaboula se Sandrem uvidí fanoušci fotbalu až podle posledního zdravotního stavu. Newcastle se bude muset obejít bez Ryana Taylora, který se zranil v minulém zápase s Villans. Stejně tak Leon Best. Yohan Cabaye si odpyká poslední část z třízápasového trestu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.10 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester City24183363:1957
2.Manchester United24174359:2455
3.Tottenham Hotspur24155444:2550
4.Chelsea FC24127544:2943
5.Newcastle United24126636:3142
6.Arsenal FC24124846:3440
7.Liverpool FC24109528:2139
8.Sunderland AFC2496933:2433
9.Norwich City2488834:3932
10.Swansea City2479826:2930
11.Everton FC24861024:2730
12.Stoke City24861023:3630
13.Aston Villa24610829:3328
14.Fulham FC2469929:3527
15.West Bromwich Albion24751224:3426
16.Queen's Park Rangers24561325:4121
17.Wolverhampton Wanderers24561327:4421
18.Bolton Wanderers24621628:4920
19.Blackburn Rovers24461434:5418
20.Wigan Athletic24371421:4916

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2358)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele