Anglická Premier League - preview 18. kola

18.12.2010, 08:09, aktualizováno 20.12.2010, 08:46
Previews
Manchester City by měl v pondělní dohrávce změřit síly s Evertonem, zatím ale není stoprocentně jisté, že se zápas odehraje. Kvůli hustému sněžení bylo odloženo už sedm zápasů osmnáctého kola Premier League.
Manchester City - Everton FC  (pondělí 21:00)
Loni týden před Vánoci opouštěl Manchester City manažer. Letos by se situace mohla opakovat, akorát s tím, že by tentokrát hlavní roli sehrál ještě v minulém kole kapitán a největší hvězda týmu Carlos Tevéz. Mancinimu se tak v klíčové části sezony kádr poněkud rozkládá, třebaže zatím pochopitelně zůstává pohromadě. Jak se asi momentální situace uvnitř týmu promítne na hřiště?

Zatím se tedy samozřejmě nemůžeme zaručit, že se v Manchesteru vůbec bude hrát, neboť předpovědi na pondělí nejsou úplně příznivé a kupříkladu na celou neděli se kolotoč Premier League úplně zastavil. Ovšem pokud výkop bude přeci jen proveden, máme se na co těšit. Citizens totiž s rozpadající se ofenzivní vozbou potřebují narušit evergreen poslední doby, kdy třikrát v řadě na vlastním hřišti Evertonu podlehli, aniž by mu vstřelili jedinou branku. Jenže jestliže je desetigólový Tevéz na odchodu a budoucnost je nejistá i u Adebayora s Balotellim, bude pro ManCity zřejmě hodně těžké potvrdit sedmizápasovou šňůru bez porážky.

Ani v Liverpoolu se ovšem předčasně rachejtle nebouchají, to v žádném případě. Vždyť Toffees už sedm zápasů v řadě čekají na vítězství, a pokud tuhle mizérii neprolomí teď v posledním předvánočním kole, na tříbodový triumf se již stoprocentně načekají vůbec nejdéle pod Moyesem. Za tímto černým obdobím přitom stojí především chabá ofenzíva a také skotského manažera patrně nečekají lehké časy, když Pienaar je spojován s lednovým úprkem a Cahill si bude téměř celý leden plnit reprezentační povinnosti. Právě vánoční období, kdy mužstvo spolyká abnormální porci zápasů, tedy Everton potřebuje zvládnout ze všeho nejvíce.

Přestože před týdnem oficiálně požádal o přestup a před chvílí ho Mancini raději zbavil kapitánské pásky, dá se očekávat, že Tevéz v pondělní dohrávce nastoupí. Vždyť se bezprostředně postaral téměř o polovinu všech ligových gólů City. Hrát ale rozhodně nebude De Jong, jenž si odpyká jednozápasový karetní trest.

Steven Pienaar nadále marodí s třísly, pokud však má skutečně odejít, rozlučku určitě stihne, jelikož tyto problémy nebudou nikterak nadlouho. To samé lze říct i o patáliích Hibberta s Heitingou - všichni tři ještě živí určitou naději na brzké uzdravení.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sunderland AFC - Bolton Wanderers  (sobota 13:45)
Dvě nejpříjemnější překvapení letošního ročníku, Bolton a Sunderland, na sebe narazí krátce po sobotním obědě. Oba momentálně klidně mohou pomýšlet na evropské poháry, vždyť prozatím kotví mezi nejlepšími sedmi. Dá se tedy očekávat pozoruhodný boj dvou mužstev, která zatím docela dobře překvapují celou fotbalovou Anglii.

Steve Bruce nedávno vysekl Trotters hlubokou poklonu a možná trošku vypočítavě je označil za ještě větší a příjemnější překvapení, než jsou jeho Black Cats. Ulevil tak tlaku na Sunderland, který loni Bolton přemohl hned dvakrát (doma dokonce 4:0) a v lize od něj neinkasoval už 305 minut v řadě. Přesto doma zatím neporažený Sunderland nemůže být úplně klidný. Jeho defenzíva, která přitom před vlastními diváky platí za druhou nejpevnější v lize, totiž poslední dobou utržila až nepěkné množství šrámů. Zvláště stoperů má Steve Bruce nedostatek, přestože před sezonou nakupoval pomalu jen je. Nyní bolavé koleno vyřadilo Ferdinanda s Turnerem, kolenní šlacha nepustí do hry Bramblea a záda trápí Turnera. Na stoperu tak vedle Mensaha opět bude zaskakovat Onuoha.

Také Trotters mají s obranou relativně velké problémy, i když v jejich případě to není způsobeno nesčetnými absencemi. Zkrátka a dobře jenom Coyle po Megsonovi zdědil jeden neduh, který jako by Boltonu ani nedovoloval udržet někdy čisté konto. Za posledních 25 kol tak Wanderers neinkasovali pouze jedinkrát, když se v úvodu letošní sezony rozešli bez branek s Fulhamem. Na druhou stranu tenhle fakt zatím Boltonu letos příliš nepřekáží. I tak z minulých sedmi pokusů nebodovali pouze jedinkrát. Může za to i solidní ofenzivní síla v Daviesovi s Elmanderem, tedy v autorech již 14 ligových branek. Zvlášť ze švédského dlouhána by na Stadium of Light mohli mít respekt - když totiž Bolton na Sunderland naposledy vyzrál (v listopadu 2008 - 4:1), základem jeho úspěchu byly i dva přesné zásahy Elmandera.

Jak už bylo zmíněno, alfou a omegou Bruceových starostí je teď obrana. Do té se patrně vinou absence čtyř stoperů opět bude muset zatáhnout spíše křídelník El Mohamady. Místo na pravém beku pro něj uvolní Onuoha. Mimo hru ke všemu zůstávají i dva ofenzivní činitelé - Andy Reid a Frazier Campbell.

Mark Davies se v minulém kole konečně po dlouhé době propracoval do základní sestavy, z té však okamžitě vypadl vinou vyloučení po inkasování dvou žlutých karet. Jeho místo opět zaujme Muamba, který měl proti Blackburnu původně odpočívat, ale nakonec ze známých důvodů přece jen nastoupil a rovnou gólem rozhodl o důležité výhře oslabených Trotters.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wigan Athletic - Aston Villa  (sobota 16:00)
Minulý týden Aston Villa přetrhla černou sérii a konečně vyhrála. Pokud však nedokáže to samé v sobotu ve Wiganu, rychle se na malý úspěch zapomene a manažer Gerard Houllier opět upadne v nemilost. Francouzskému lodivodovi, který na začátku září Villans převzal, se zatím příliš nedaří.

Aston Villa je aktuálně jen čtyři body nad sestupovými pozicemi, vlastně čtyři body právě nad Wiganem, se kterým na DW Stadium hraje. Proto to bude hodně důležitý duel. Houllier není v jednoduché pozici, navíc se neustále spekuluje o různých rozepřích v tréninku. 63letý kouč si snažil získat autoritu zařazením několika hvězd do zápasu rezervního mužstva, tak uvidíme, jak uspěje. Za "béčko" si zahráli Stephen Ireland, John Carew, Richard Dunne a Habib Beye.

"Mojí práci je dělat rozhodnutí, nebo ne? Nejsem tu od toho, abych dělal radost hráčům, ale abych dělal radost fanouškům a klubu. Tohle je týmová věc, nehrajeme přeci tenis," komentoval poslední spekulace novinářů Houllier, který by mohl konečně použít útočníka Gabriela Agbonlahora. Mimo jsou naopak Ashley Young, Petrov, Delph, Sidwell, Weimann a také Luke Young.

Ve Wiganu moc dobře vědí, jak na tom Villans jsou, vždyť Latics jsou ještě v horší pozici. Wigan za čtyři měsíce vyhrál jen třikrát, nedává góly a manažer Roberto Martinez zatím neví, jak hru zlepšit. Se 13 nastřílenými góly jsou Latics v tomto ohledu nejhorším mužstvem celé Premier League a absence ofenzivních Di Santa, McCarthyho a Mosese jim vůbec nepomáhá. Martinez nemůže počítat ani s vykartovanými Figueroou a Thomasem, zraněný je ještě Boyce.

Pokud bude chtít Wigan pošesté v řadě přečkat ročník bez sestupu, bude muset pořádně zabrat. Záchrana však možná bude těžší než minule.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Blackburn Rovers - West Ham United  (sobota 16:00)
Bláznivý týden za sebou mají fanoušci Blackburnu, kteří museli vstřebávat šokující odvolání manažera Sama Allardyce. Zkušený trenér skončil zcela náhle a noví vlastníci Rovers to okomentovali slovy, že Allardyce nezapadal do jejich představ. Příznivci klubu se s tím ale nechtějí smířit a před sobotním duelem chystají protest.

Venky's Group, nový vlastník Blackburnu, ve svém prohlášení uvedla, že Allardyce nezapadal do jejích plánů a od klubu chce vidět dobrý a zajímavý fotbal. Přitom Allardyce si letos nevedl špatně, s Blackburnem se držel kolem desátého místa a jen těžko se dalo pomýšlet výš. Jiného názoru však jsou noví majitelé.

"Roman Abramovič a šejk Mansour by se museli dát v Blackburnu dohromady, aby se opět mohla vyhrát Premier League," reagoval na situaci bývalý kapitán Rovers Tim Sherwood a připomněl, že právě Blackburn je jediným týmem mimo Manchester United, Liverpool, Arsenal a Chelsea, kdo dokázal nejvyšší anglickou soutěž Premier League vyhrát.

Asi jen těžko může Venky's Group přemýšlet o titulu, ale přeci jen bude chtít něco víc. V sobotu se na lavičku domácích postaví dosavadní kouč prvního mužstva Steve Kean a pozitivní zprávou pro něj je, že nemusí řešit žádné nové zdravotní problémy. Na marodce jsou jen dlouhodobě zranění Andrews, Grella a Nzonzi.

Ačkoliv s rozebíráním domácího celku končíme, u Sama Allardyce ještě zůstaneme. Ten se totiž rázem stal žhavým kandidátem na místo manažera West Hamu United. Něco vám nesedí? Ano, tento post sice prozatím okupuje Avram Grant, jenže ten po špatných výsledcích dostal ultimátum a pokud v následujících třech klíčových duelech neuspěje, skončí. Hammers jsou skoro po polovině soutěže na posledním místě, na předposlední Wolves ztrácejí tři body.

V Ewood Parku možná budou bez Valona Behramiho, určitě však zápas nestihnou Da Costa, Collison, Edgar, Kurucz, Hitzlsperger a Noble.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.60 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Stoke City  (sobota 16:00)
Vracení se do čela tabulky by nakonec pro Arsenal nemuselo být tak složité, alespoň dočasně. Po hubené prohře s Manchesterem United totiž jako jediný klub atakující čelo tabulky odehraje své utkání už v sobotu - na vlastním hřišti přivítá Stoke City, který loni přemohl v obou ligových případech.

Píšu ligových, neboť pak je tu ještě jedna hořčejší vzpomínka na čtvrté kolo FA Cupu, kdy se v poměru 3:1 radovali podceňovaní Potters. Navíc ani poslední ligové střetnutí obou celků kromě výhry 2:0 nepřineslo Gunners žádnou radost. Totiž právě v tomto měření sil přišel k ošklivé zlomenině nohy Aaron Ramsey. Viníka jeho pomalu roční pauzy Ryana Shawcrosse teď patrně na Emirates Stadium nečeká jednoduchých 90 minut. Stejně tak ale i jeho protějšky, protože celý kolektiv Arsenalu je obzvlášť před domácím publikem obvykle pod enormním tlakem. Vždyť častěji doma prohrává jen beznadějně poslední West Ham.

Stoke si ještě nedávno užíval vitální pětizápasovou šňůru bez porážky, tu však minulý víkend utnul Blackpool. Nicméně Potters přesto nemusejí smutnit. Na svém kontě mají zatím 21 bodů, tedy přesně tolik, kolika se pyšnili i loni v této fázi soutěže - a tenkrát se nakonec hladce zachránili. Třebaže se tedy letošní sezona zdá být přeci jen o něco vyrovnanější, v případě pokračování v nastaveném rytmu by zřejmě Stoke neměl mít problémy se opět udržet v nejvyšší soutěži. A to i přesto, že dosud měl ze všech týmů snad největší smůlu v zakončení, koneckonců břevno tolikrát jako Pulisovi svěřenci (desetkrát) nikdo jiný neorazítkoval.

Stejně jako nedávno Fernando Torres, tak rovněž Nicklas Bendtner se o víkendu stane otcem. Na rozdíl od Španěla si ale na porodním sále zažije svou premiéru. Co je pro nás ale nejdůležitější - že kvůli tomu podle všeho nezasáhne do utkání se Stokem. Nečekané zdravotní problémy si pak vyžádají delší rekonvalescenci u Fabianského, do branky se tak opět hotoví Szczesny.

Tonymu Pulisovi by mohl šířku marodky kdekdo závidět. Útočníka Jona Walterse totiž trápí "nicotná" chřipka a kromě něj už je mimo hru jen Sidibé. Prvně jmenovaný navíc se značnou pravděpodobností bude moci být připraven.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Birmingham City - Newcastle United  (sobota 16:00)
Loni sice Alex McLeish dovedl Birmingham k nejlepšímu umístění mezi anglickou elitou za posledních 50 let, jenže letos se mu nedaří a když se podívá kolem sebe, musí se obávat o svou pozici. Prozatím má podporu vedení, jenže v posledních týdnech skončili za mnohem lepší výsledky už dva manažeři. Nepříjemný osud potkal Sama Allardyce a Chrise Hughtona. Právě Hughton skončil v Newcastlu, se kterým se v sobotu Birmingham poměří.

Brums leží až na šestnáctém místě, dva body od sestupu, když minulý týden prohráli klíčovou bitvu ve Wolverhamptonu. Wolves jsou totiž nyní jen tři body za Birminghamem, který na Molineux nedokázal jedinkrát vystřelit, což se mu povedlo už podruhé v sezóně.

Kvůli nepříznivé situaci zrušili Brums tradiční vánoční výlet do Dublinu, aby se mohli hráči pečlivě připravovat na příští zápas. S Newcastlem to bude těžké, protože Magpies to na Blues umí. V Premier League prohrál Newcastle z deseti případů jen jednou. McLeishovi nehraje do karet ani série posledních 27 ligových duelů, v nichž tři body bral se svými svěřenci pouze čtyřikrát.

To v Newcastlu již mají odvolání trenéra za sebou. Konec Chrise Hughtona byl nečekaný a všichni byli překvapení. Kontroverzní záložník Joey Barton se však tento týden vyjádřil ve smyslu "král je mrtev, ať žije král", když si nový lodivod Alan Pardew připsal senzační start v podobě vítězství 3:1 nad Liverpoolem. Pokud bude v podobných výkonech pokračovat, určitě si fanoušky rychle získá na svojí stranu.

Lékaři v sobotu vystaví stopku minimálně pěti hráčům, na domácí straně nenastoupí Hleb a McFadden, za hosty zas Ben Arfa, Gosling a Taylor. Pardew musí řešit dilema v brance, zda nechat chytat Tima Krula, nebo mezi tři tyče poslat uzdravenou jedničku Steva Harpera. Po třech zápasech a trestu už jsou k dispozici stopeři Mike Williamson a Fabricio Coloccini. Otazníky visí u Ameobiho s Campbellem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Liverpool FC - Fulham FC  (sobota 18:30)
Royi Hodgsonovi bylo po Merseyside derby vyčítáno, že není "scouser" tělem ani duší, že derby správně neprocítil a skoro to vypadá, jako by stále žil s Fulhamem. Nakolik byly tyto výtky relevantní, se budeme moci přesvědčit v sobotu, kdy Hodgson prvně po pěti měsících od svého odchodu stane právě proti Cottagers.

Tahle kritická slova přitom nebyla jediná tohoto rázu, která poslední dobou mířila vstříc manažeru se zkušenostmi i z takového Interu. Hodgson naposledy fanoušky namíchl svými čachry se sestavou před duelem v Evropské lize. Jestliže se totiž původně nechal slyšet, že dá možnost vyniknout i Fernandu Torresovi, nakonec ho nechal vysedávat na lavičce a možná i díky tomu nakonec Liverpool s Utrechtem nebavily a remizovaly spolu 0:0. Hodgson tedy nyní má co napravovat - od majitelů se dozvěděl, že dosavadní výsledky Liverpoolu jsou "nepřijatelné", a tak bude potřebovat další tradičně silný výkon před domácím publikem (kde Reds v soutěžních kláních neinkasovali již sedm hodin!), aby si vedení opět o něco víc naklonil na svou stranu.

Fulham zatím na Anfield Road nikdy za celou svou historii nevyhrál, přestože tu pod Hodgsonem dvakrát v řadě uhrál alespoň bezbrankovou remízu. Mark Hughes to tedy bude mít nesmírně těžké. Jeho klub se totiž ocitl pod nechtěným tlakem i z toho důvodu, že je teď prakticky sestupujícím mužstvem. Od osmnáctého Wiganu ho totiž dělí jen o něco lepší skóre, i když v posledních 17 kolech Cottagers utržili jen pět porážek. Tradičně totiž Hughesovo mužstvo ze všeho nejraději remizuje a právě úsek dech beroucí statistiky o 18 remízách z 28 pokusů ho letos zatím nepěkně sráží. Stejně tak potom dlouhotrvající neschopnost přivézt z venku tři body - takový kousek se Fulhamu naposledy povedl na samém rozjezdu ročníku 2009/10!

Zabijácké duo Torres-Gerrard, které ať už zvlášť, nebo dohromady zařídilo drtivou většinu letošních gólů Liverpoolu, se znovu schází. Může za to Gerrardův návrat po zranění, jež ho ze hry vyřadilo na celý měsíc. V pořádku je už i N’Gog, který kvůli problémům s okem vynechal akorát duel s Utrechtem.

Fulham je bez dvou důležitých forvardů - už dlouhou dobu se vypořádává s absencí Bobbyho Zamory, teď je navíc čerstvě ochuzen o služby Dembelého, který před Vánoci odcestoval do Belgie za svým doktorem, aby mu prohlédl problémový kotník. Jeho opětovný start je odhadován na Boxing Day.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United1697036:1634
2.Arsenal FC17102534:1932
3.Manchester City1795324:1332
4.Chelsea FC1794431:1231
5.Tottenham Hotspur1776425:2227
6.Bolton Wanderers1768330:2426
7.Sunderland AFC1759320:1824
8.Newcastle United1764727:2622
9.Liverpool FC1764721:2222
10.West Bromwich Albion1764724:2922
 Blackpool FC1664624:2922
12.Stoke City1763821:2221
13.Blackburn Rovers1763822:2721
14.Aston Villa1755719:2820
15.Everton FC1739518:2018
16.Birmingham City1739517:2018
17.Fulham FC17210516:2016
18.Wigan Athletic1737713:2816
19.Wolverhampton Wanderers17431018:3015
20.West Ham United1726915:3012
Zbývající zápasy
19.12. 13:00West Bromwich Albion - Wolverhampton Wanderers (zápas odložen)
19.12. 14:30Blackpool FC - Tottenham Hotspur (zápas odložen)
19.12. 17:00Chelsea FC - Manchester United (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (809)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele