9. kolo
27.10.2013 14:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Sunderland si první výhru v sezoně schoval na ten nejvhodnější okamžik

Gus Poyet to dokázal! Vzal si příklad z Di Cania a po jeho vzoru krátce po debutu v nové funkci obral nenáviděného soka o všechny tři body. Abychom byli fér, Newcastle si z tohoto derby na rozdíl od dubnového případu zasloužil alespoň něco odnést. Ovšem to teď Mackems těžko bude zajímat; ti zečtyřnásobili svůj bodový zisk a odlepili se ode dna tabulky...

Posledně výhru Sunderlandu stvrzoval, tentokrát začal velmi brzy stavět její základy. Adam Johnson je speciální postavou Tyne-Wear Derby: jako kluk hrával za Newcastle, přičemž se ale narodil v sousedním Sunderlandu, jemuž fandila celá jeho rodina. Letos v dubnu pak sám zvyšoval na 2:0, dnes jemným centrem našel na zadní tyči hlavičkujícího kanonýra Fletchera a výrazně pomohl dostat SAFC do vedení již po pěti minutách hry.

Následující pasáže charakterizovala solidní neschopnost Newcastlu dostat se do hry. Altidore brzy při zemi prověřil Krula, když zase jednou využil značné nervozity nezkušené stoperské dvojice Williamson-Dummett (a především tedy toho druhého jmenovaného, který se příliš rozpakoval s rozehrávkou). Pouze obranná fáze ale Strakám problémy nedělala; ba naopak Newcastle šel herně postupně nahoru a obraz utkání se pěkně vyrovnával, šance černobílých se však stále nedostavovaly.

Naopak Tioté si po 26 minutách vzpomněl, že by se vlastně zase mohl nechat vyloučit (tak jako loni ve stejné fázi podzimního zápasu!), mimo hru částečným hrábnutím do obličeje povalil Larssona a měl jediné štěstí, že se rozhodčí v tuto chvíli rozhodl být ještě shovívavý a sáhl pouze ke klidné domluvě.

Na Stadium of Light se dnes obecně odvíjelo jedno z nejnudnějších (rozuměj mimo jiné nejklidnějších) Tyne-Wear Derby, jaké nedávná historie pamatuje, za což možná mohlo i vůbec ne příznivé počasí. V Sunderlandu po celou dobu foukal silný vítr, který před pauzou doprovázel slabší déšť a po obrátce rovnou učiněný slejvák. Proto se ani úroveň kopané po změně stran dvakrát nezvedla; světlé a příhodně speciální okamžiky ovšem představovaly alespoň oba góly.

Koneckonců jaký dokonalý den na premiérový úder v tom či onom dresu je taková neděle ve znamení nerozlučných rivalů, že? Nejprve to byl vyrovnávající Francouz Debuchy, kdo něco takového pocítil. Ben Arfova přízemní diagonála se v 57. minutě projela od rohu šestnáctky až na zadní tyč, kde zaspal Adam Johnson, a Debuchy už měl hodně snadnou úlohu.

V průběhu 69. minuty Adam Johnson mohl své zaváhání odčinit, když málem zaskočil Krula z těžkého úhlu poté, co se celá skvadra NUFC dovolávala faulu na zakopnuvšího obránce. Nakonec se ale hrdinou tohoto derby stal někdo úplně jiný. Kromě výtečného Altidorea, který v oné rozhodující chvíli šikovně přepouštěl balon, jde o Fabia Boriniho, jenž se uvedl nechytatelnou bombou k levé tyči. Gól pět minut po výkopu a pět minut před závěrečným hvizdem.

Na závěrečný tlak již zmrazeným hostům nevybyly síly. Povzbudit se je sice "pokusil" O’Shea, když málem přehlavičkoval vlastního brankáře, mrštný Westwood se ale navzdory minimu práce zachoval nejlépe, jak mohl. Posléze výmluvně políbil balon, aby ukázal, jak moc toho utkání zvláště pro současný Sunderland znamená...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:4

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Flamex

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:3 Newcatle

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
kissak

doufám, že Straky neprohrajou a přivezou ze Stadium of light všechny 3 body. Bohužel derby je derby a tak padají veškeré mýty, zábrany, forma či postavení týmů v tabulce.

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
Milhaus92

FAABIOOOOO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele