Primera División - preview 22. kola

06.02.2015, 08:34, aktualizováno 09.02.2015, 08:36
Previews
Dvaadvacáté kolo španělské ligy se dnes dohrává jediným zápasem, ve kterém se utkají dva skromné kluby z dolní poloviny tabulky. Zabrat z nich potřebuje především Elche, které se po víkendovém programu propadlo na poslední místo, zatímco Rayo Vallecano je v tuto chvíli patnácté...
Elche CF - Rayo Vallecano  (pondělí 20:45)
Estadio Manuel Martínez Valero v Elche uvádí duel dvou týmů, kterým se aktuálně vůbec nedaří. Oba soupeři shodně prohráli poslední dva zápasy a budou chtít zastavit pád tabulkou. Především v případě Elche se jedná o velmi důležité klání, protože Elche je zatím předposledním týmem La Ligy.

Elche je v tuto chvíli na devatenácté příčce a na místa, která znamenají záchranu, mu schází jen jeden jediný bod. A minimálně ten by Elche rádo získalo v duelu s Rayem Vallecano. Ani tomu se nedaří, i když jej netrápí sestupové starosti podobně jako jeho pondělního oponenta. Rayo zvítězilo naposledy v 19. kole, když si všechny tři body odvezlo ze zápasu s Realem Sociedad San Sebastian. Od té doby dvakrát prohrálo. S Atléticem Madrid se body nezískávají snadno a výsledek 3:1 pro madridský tým byl poměrně očekávaný.

Naposledy se ale nepovedlo získat tři body ze záchranářského duelu s Deportivem La Coruňa. Rayo Vallecano inkasovalo už v desátém minutě, když se prosadila nová posila Deporu Celso Borges. Na jeho trefu ještě Rayo nalezlo odpověď, když se po dvaceti minutách prosadil Alberto Bueno. Jenže Celso Borges měl svůj den a dvacet minut před koncem potvrdil gólem z penalty tři body pro svůj nový celek. Na jeho druhou branku už Rayo nenašlo odpověď ani síly.

Zlepšit situaci by chtěl i útočník Manucho. Ten sice nastoupil do jednadvaceti zápasů, ale pouze ve třech z nich začínal zápas jako hráč v základní jedenáctce. I na tom bych chtěl pracovat. Na tiskové konferenci Manucho sdělil: "Je jasné, že bych chtěl nastupovat v základu častěji, ale není to moje rozhodnutí. Když trénuji, dávám do toho sto procent, to vědí všichni kolem. Někdy odcházím až jako poslední, abych ukázal, jak moc na sobě pracuji. Vždycky jsem připraven a trenérovi plně k dispozici. Pokud bude chtít, rád pro něj na hřišti odevzdám úplně všechno."

"Teď nás čeká Elche, což je hodně náročný tým. Navíc se nám v poslední době moc nedařilo. Přesto v týmu cítím optimismus, takže věřím, že se nám povede uspět. Potřebujeme tři body a chceme je získat za každou cenu. Musíme ale být opatrní a nedělat zbytečné chyby," uvědomuje si zkušený útočník. A jeho odhodlání bude určitě zapotřebí, protože Elche má o co hrát. Poslední dobou se mu také příliš nedaří. Poté, co těsně porazilo Levante, dostalo šest branek od Barcelony.

Ani poslední zápas se mu příliš nepovedl. Elche prohrálo na Estadio Nuevo Los Cármenes a tři body zůstaly Granadě. Jediným střelcem se stal domácí Jhon Córdoba, který se prosadil zpočátku druhé půle. Elche se sice do konce zápasu snažilo vyrovnat, ale vaz mu srazilo vyloučení Damiána Suáreze, který musel do kabiny dvacet minut před koncem. Tím hodně nahlodal morálku mužstva a Elche už nedokázalo odpovědět. Podaří se mu to proti Rayu Vallecano?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Córdoba CF - UD Almería  (neděle 12:00)
Další čistokrevný záchranářský souboj sehraje Almería v Córdobě. Domácí už dvakrát v řadě odešli z ligového utkání s prázdnou a budou chtít určitě napravit dojem z nepovedeného utkání s trápícím se Vigem. Almería je ale v tabulce pouze bod před svým soupeřem a také Martínezův tým má tak dostatek důvodů nechat na hřišti vše.

V prvních pěti zápasech roku 2015 získala Córdoba sedm bodů. Těsná porážka od Realu Madrid se čekat dala, ale domácí musí hodně mrzet hlavně jejich poslední vystoupení ve Vigu. Celta se potýká s obrovským poklesem formy a Los Califas počítali, že si z Galície přivezou alespoň bod, který by jim pomohl v boji o udržení. I kvůli odvolanému penaltovému zákroku na konci zápasu ale Córdoba odjížděla domů s prázdnou a nyní se nachází pouze o skóre nad sestupovými příčkami.

Že to v Córdobě myslí se záchranou vážně, ukazují i lednové posily. Na hostování přišla v závěru minulého měsíce hned čtveřice mladých hráčů. Z Manchesteru City Argentinec Zuculini, z Interu Milán Slovinec Rene Krhin, ze Sportingu Kapverďan Héldon a z druhé ligy přišel záložník Marc de Val. Córdobští legionáři pod vedením Chorvata Miroslava Djukiče musí rychle najít společnou řeč, nejlépe už v dalším zápase proti Almeríi.

Hosté zažili v posledním kole o poznání radostnější chvíle. Almería po třech porážkách za sebou zvítězila, když na domácí půdě udolala Getafe jediným gólem Edgara Méndeze. Radost mělo zejména třináct tisíc domácích fanoušků, kteří vůbec poprvé v sezóně viděli svůj klub zvítězit na domácím stadionu. Juan Igancio Martínez, jenž ke klubu přišel teprve v prosinci, tak má zatím na kontě tři vítězství a tři prohry. "Když jsem sem přišel, řekl jsem, že pokud chceme hrát v příští sezóně nejvyšší soutěž, musí se z našeho stadionu stát pevnost," poznamenal Martínez. První vítězství by tedy bylo, teď ho ještě potvrdit v Córdobě. Zápas začíná již ve 12:00, utkání bude řídit Juan Martínez Munuera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Sevilla FC  (neděle 17:00)
Třetí ligový zápas během sedmi dnů čeká hráče Sevilly v neděli v podvečer na hřišti Getafe. Madridští jsou stále nebezpečně blízko sestupovému pásmu a budou chtít zopakovat výhru z posledního vzájemného utkání na Estadio Coliseum Alfonso Pérez. Hostující Sevillistas jsou ovšem jednoznačným favoritem a v dlouhodobém souboji o účast v předkole Ligy mistrů už si nemohou dovolit znova ztratit.

Výsledkově se Andalusanům v posledních třech zápasech příliš nedařilo. Nejprve prohráli důležitý zápas na hřišti konkurenční Valencie, poté s velkým vypětím sil porazili ve vypjatém utkání Espanyol a v dohrávce 16. kola ve středu podlehli Realu Madrid 2:1. Díky tomu se jejich náskok na pátou příčku ztenčil na pouhý jeden bod a každé jejich zaváhání nyní může přihrát kýženou čtvrtou pozici Netopýrům.

Předvedená hra Sevillských na San Bernabéu ovšem nebyla vůbec tragická. Deset minut před koncem snižoval na rozdíl jediného gólu Aspas a v závěrečném tlaku musel několika zákroky podržet evropské šampiony Casillas. "Porážka vždy bolí, ale odjíždíme s pocitem, že jsme předvedli dobrý výkon. Real zápas rozhodl díky své vysoké kvalitě. Zakončili jsme zápas s vědomím, že jsme pracovali naplno až do závěrečného hvizdu," ohlédnul se za utkáním útočník Vicente Iborra. "Je vždy velmi obtížné hrát proti Realu Madrid na jeho hřišti. S čím ale můžu být spokojen, je týmová hra celého mužstva," našel pozitivní slova po prohře kouč Unai Emery.

Poslední výsledky Getafe jsou ještě daleko horší. Z posledních pěti utkání prohráli Madridští čtyři a od sestupového pásma je zachránila jen výhra nad utrápenou Celtou Vigo. V našlapané spodní polovině tabulky tak tým stále ještě novopečeného kouče Quiqueho Sáncheze Florese nemá vůbec nic jisté. "Bude to složité utkání, Seville se daří. Pro nás je utkání klíčové, jelikož jej hrajeme doma. Musíme vyhrát a pak hned cestujeme do Valencie, kde nás rovněž nečeká nic lehkého. Těžký los je pro nás dalším důvodem vybičovat se k dobrému výkonu a zvítězit," poukázal na těžký program Getafe domácí středopolař Mehdi Lacen.

Sám alžírský reprezentant se teprve nedávno vrátil zpět z Afrického poháru národů do svého klubu, kde se vůbec poprvé setkal s novým trenérem. "Je to trošku zvláštní. Věděli jsme, že trenér odchází a na jeho místo přijde Quique. Mluvil jsem s ním asi jen dvě minuty a řekl mi, jak důležitá bude záchrana klubu a že musíme bojovat společně. Věřím, že pokud se tým stmelí, máme na to," uvedl před zápasem Lacen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.40 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Valencia CF  (neděle 19:00)
Valencie může v neděli napodobit Sevillu a vrátit Espanyolu vyřazení ze španělského poháru. Barcelonští si ale drží dobru formu a útok Netopýrů na čtvrtou příčku rozhodně nebude lehká práce.

Espanyol prožívá docela vydařené období. Barcelonským se podařilo postoupit přes Valencii i Sevillu do semifinále španělského poháru, v La Lize okupují výbornou devátou příčku a mohou se spolehnout na skvělou formu v domácích zápasech. Z posledních pěti utkání v Primera División před vlastními diváky vyhrál tým Sergia Gonzáleze čtyři, a klíčový byl Estadi Cornellà-El Prat i pro postup Espanyolu v poháru. Fanoušci modrobílých dotlačili své miláčky k vítězství nad Valencií (2:0) i Sevillou (3:1).

Velmi důležitou oporou ve středu hřiště je pro domácí Víctor Sánchez. Sedmadvacetiletý rodák z Terrassy, jenž přišel do klubu v roce 2012, v minulém kole nastoupil ke svému stému zápasu v modrobílém dresu a vstřelil tří a půl tisící soutěžní gól Espanyolu. "Mimo vstřelení branky jsem rád, že jsem dosáhl stého startu za Espanyol. Upřímně, nemyslel jsem si, že toho dosáhnu tak rychle. Doufám, že nějaký ještě v budoucnu přidám," uvedl Sánchez. Krásná branka však nakonec k bodům v Seville nevedla, Espanyol těsně prohrál 2:3.

Valencie sice prohrála v minulém kole s Malagou, kromě toho se ale i Netopýrům velmi daří. Do minulému víkendu drželi hosté v lize sedmizápasovou neporazitelnost a při svém tažení si poradili třeba i s Realem Madrid. O to překvapivější byl výpadek s do té doby nevýraznou Malagou, která Netopýry porazila na svém hřišti 1:0. Nečekanou prohru museli svěřenci Nuna Espírita Santa zkousnout i v osmifinále domácího poháru právě proti Espanyolu, nyní mají Los Che ideální možnost se pomstít.

Není divu, že se hráčům z Valnecie vůbec nechce odcházet. Příkladem může být obránce Antonio Barragán, jenž nedávno podepsal prodloužení smlouvy o dva roky. Klíčový bek si nový kontrakt i své působení v andaluském klubu pochvaloval. "Jsem vážně šťastný, že mám stále týmu co nabídnout. Být v tak skvělém klubu, jako je Valencie, vás donutí stále pracovat na sto procent. Budu nadále pomáhat Valencii ze všech sil, aby byla tam, kam patří - mezi nejlepšími."

Jedinou absencí u hostů je vykartovaný Otamendi, domácí kouč má k dispozici kompletní kádr. Zápas začíná v 19:00, hlavním sudím bude Mario Melero López.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Nedělní večer dvaadvacátého kola připadl mimo jiné atraktivnímu zápasu Athleticu s Barcelonou. Zatímco domácí prožívají značně nevydařenou sezonu, která ve své marnosti nebere konce, barcelonští podle všeho v posledních týdnech nabírají svou nejlepší formu od začátku ligového ročníku...

Ještě na přelomu roku se po porážce z hřiště Realu Sociedad zdálo, že Barcelona není v dobrém rozpoložení, což podporovaly i zvěsti o nespokojenosti Lionela Messiho, možném odchodu největší hvězdy katalánského velkoklubu, a také o (ne)schopnostech nového trenéra Luise Enriqueho zvládat práci takovéhoto kalibru. Od té doby však Barcelona vyhrála všech osm následujících zápasů napříč ligou i domácím pohárem a řeči o krizi upadají do čím dál většího zapomnění. Před zápasem v Bilbau navíc musí barcelonské povzbudit ostudné zaváhání tabulkového lídra Realu Madrid, který v městském derby schytal od Atlétika Madrid drsný debakl 4:0.

"Po naší poslední porážce našel tým konečně tu hru, kterou chceme předvádět," pochvaluje si levý bek Jordi Alba. "Luis Enrique vyžaduje, abychom byli na vrcholu své herní formy po celou dobu, a dá se od něj o fotbale leccos naučit."

Ještě předtím, že Alba znal rozuzlení onoho madridského derby, dal španělský reprezentant na tiskové konferenci jasně najevo, že hlavní je soustředit se na sebe a nepřipustit citelnou ztrátu na severu země. Právě prohra na San Mamés byla jedním z posledních hřebíčků do rakve v loňském boji o ligový titul, který barcelonští nakonec "přenechali" Atlétiku Madrid. "V Bilbau vždycky nastupujeme s jedním a tím samým plánem: držet míč, předvést naši hru. Jde o mladý tým, který chce hrát fotbal a je velmi nebezpečný ze vzduchu, což je něco, co musíme brát v potaz. Je to nebezpečný protivník," bilancuje Alba.

Kouč baskického klubu Ernesto Valverde před zápasem uznal, že sice přesně ví, jak jeho tým potřebuje zahrát, aby své loňské vítězství zopakoval, avšak převést tento plán na hřiště bude o poznání náročnější. "Teorie je jednoduchá, potíž vězí v praxi," prohlásil Valverde, jehož tým si čerstvě vybojoval cennou účast v semifinále Copa del Rey. "Táhneme teď víceméně šňůru a opravdový test nás čeká v neděli proti Barce," připomenul trenér Athleticu čerstvou sérii čtyř zápasů bez porážky v řadě napříč všemi soutěžemi.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - José, Rico - Susaeta, Beňat, Muniain - Aduriz
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 5.25 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Real Madrid  (sobota 16:00)
Real Madrid bude čelit nepříjemnému soupeři, navíc na jeho půdě. Atlético není zrovna oblíbeným sokem Bílého baletu, což dokazují poslední statistiky. Real Madrid porazil svého soupeře naposledy ve finále Ligy mistrů v minulém roce, tedy před pěti zápasy.

V sobotu odpoledne se všechny zraky vášnivých fanoušků hry s kulatým nesmyslem budou upírat do Madridu. Slavné španělské hlavní město se stane dějištěm atraktivního boje o tři body, prestiž i pomyslnou nadvládu nad městem. Atlético hostí Real a pokusí se prodloužit svoji sérii pěti zápasů bez porážky ve vzájemných duelech se slavným Realem. Atlético se pravidelně sklání pouze před Barcelonou, kterou neporazilo v La Lize ani v Copa del Rey. Nyní hostí Real Madrid, který je ve formě.

Real Madrid z posledních deseti zápasů prohrál jen dva v rámci všech soutěží. V rámci Primera Division nestačil na Valencii, které zkraje roku 2015 podlehl poměrem 2:1. Jinak se mu ale daří. Vyhrál mistrovství světa klubů a naposledy vyhrál také zápas, který byl přesunut doprostřed tohoto týdne právě kvůli vystoupení královského klubu na MS. Real se utkal se Sevillou a byl z toho hodně atraktivní duel. Real v něm postihla celá řada náročných momentů a těžkostí.

Už v deváté minutě se musel do kabin přesunout obránce Sergio Ramos, který se zranil. Na jeho místo se dostavil Nacho, který odehrál solidní utkání. Po dvanácti minutách se prosadil James Rodriguez, který ale také utkání nedohrál. O patnáct minut později se totiž také zranil a nahradil jej Jesé. Deset minut poté se právě střídající Jesé prosadil a Real vedl o dvě branky. Tak skóre vypadalo téměř do konce utkání. Nakonec ale Sevilla zaznamenala alespoň čestný úspěch, když se prosadil střídající Iago Aspas.

I díky tomuto výsledku Real Madrid drží na čele ligové scény čtyřbodový náskok. Proti Atléticu se ale dá očekávat nějaká bodová ztráta. Jednak se Real musí potýkat s řadou zranění a jiných absencí. Mimo hru budou zranění James Rodriguez, Pepe, Sergio a Luka Modrić, k tomu bude chybět i vykartovaný obránce Marcelo, v jehož případě Real neuspěl s odvoláním. Především se ale Realu proti Atléticu příliš nedaří, což dokumentují také dvě nedávná utkání. Na domácí půdě v rámci Copa del Rey Real Madrid remizoval, ale to mu nestačilo. Na stadionu Vicenteho Calderóna totiž předtím padl a inkasoval dvě branky, takže se s trofejí pro vítěze poháru mohl rozloučit.

Teď jej nečeká nic snadného. V boji o odplatu jej uvítá Atlético, které je samozřejmě hodně sebevědomé. To prohlašuje například záložník Tiago, který v rozhovoru s fanoušky na sociální síti Twitter sdělil: "Tým se vede opravdu dobře, panuje zde skvělá nálada a velký optimismus. Máme za sebou vítězné utkání proti Eibaru, který je mimořádně nebezpečný a na svém hřišti umí vyhrávat proti těm nelepším. To nás nabudilo a nyní se pilně připravujeme na další důležitý test. Pro nás to není jen atraktivní utkání, ale především možnost získat tři body. Chceme stále usilovat o co možná nejlepší umístění, takže body potřebujeme."

"Když hrajete proti tak velkým týmům, zápasy rozhodují maličkosti, detaily. Bude těžké připravit se na svého soupeře a vyrukovat na něj s něčím úplně novým, protože se známe velmi dobře. Máloco nás překvapí. Důležité bude to, jak do zápasu vstoupíme. Jestli se podvolíme tlaku Realu, je po nás. My ale chceme být ofenzivní, chceme útočit a zaskočit svého soupeře od začátku. Když se nám to povede, můžeme myslet na tři body," dodává Tiago. Podaří se jeho spoluhráčům navázat na poslední úspěchy a potvrdit dobrou ligovou formu, nebo si Real upevní svůj náskok na čele La Ligy?
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira - Turan, Gabi, Tiago, García - Mandžukić, Griezmann
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Nacho, Varane, Coentrao - Khedira, Kroos, Isco - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.40 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Granada CF  (sobota 18:00)
Villarreal si mezi zápasovým maratonem s Barcelonou udělá oddech a na svém stadionu bude v sobotu hostit Granadu. Žlutá ponorka je jasným favoritem, přestože minulý víkend podlehla v Katalánsku 3:2. Andalusané v posledním zápase protrhli děsivou sérii bez vítězství a jakýkoli bodový zisk ve Villarrealu by jim výrazně pomohl v tuhém boji o záchranu.

Žlutá ponorka minulý týden proti Barceloně ztratila osmnáctizápasovou šňůru bez porážky, z utkání však svěřenci kouče Marcelina mohli odcházet se vztyčenou hlavou. Proti Blaugranas dvakrát vedli a rovněž potvrdili, že se mohou spolehnout na svou útočnou vozbu. Villarreal totiž skóroval už v šestadvacátém utkání v řadě, a tak se klub z padesátitisícového přímořského městečka zatím nemusí strachovat o pohárové umístění. Na sedmou Malagu má stále náskok tří bodů.

"Jsem na své hráče nesmírně pyšný. Shodli jsme se, že jdeme proti Barceloně, která prožívá své nejlepší období v sezóně, i proto si nesmírně vážím výkonu svých hráčů. Budeme pokračovat v tom, co jsme začali, tudíž je před námi ještě hodně práce. Jsme nadšení, že překonáváme naše předsezónní ambice. Doufám, že Barcelonu dokážeme vyřadit v poháru, a obhájíme šesté místo z minulého ročníku," nastínil svá očekávání do konce sezóny Marcelino. K naplnění těchto představ nyní musí najít recept na probuzenou Granadu, s níž vloni na podzim pouze remizoval 0:0.

El Graná si hubenou výhrou nad Elche rozhodně nezajistil záchranu v Lize. Nový trenér hostí Abel Resino má ovšem velký potenciál obrátit v Granadě věci naruby. Ze svých dvou odkoučovaných utkání si jeho svěřenci připsali čtyři body a odlepili se ode dna tabulky. K tomu se kolumbijský forvard Córdoba, jenž se hned proti Elche ukázal jako rozdílový hráč. Ve Villarrealu to ale hosté budou mít těžké, Žlutá ponorka prohrává jen velmi neochotně a k naplnění svých pohárových tužeb má téměř povinnost vítězit se soupeři ze suterénu tabulky.

V týdnu proběhla médii zpráva, že obránce Granady Jeison Murillo odejde po sezóně do Interu Milán. Transfer dvaadvacetiletého beka pohybující se okolo devíti milionů eur se dolaďoval poslední dva měsíce. Murillo je stejně jako několik dalších hráčů základní sestavy aktuálně na marodce, Kolumbijec v roce 2015 ještě v lize nenastoupil. Svůj odchod komentoval takto: "Moc Granadě dlužím, a proto jsem kývl na dohodu, že zde do konce sezóny zůstanu. Jsou nyní v situaci, že potřebují každého hráče. A také chci odsud odejít hlavními dveřmi. Společně se všemi v týmu se chceme vyhnout sestupu a dokončit letošní ročník v klidu."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Málaga CF  (sobota 20:00)
Poslední Levante zoufale potřebuje vyhrát, ale proti rozjeté Malaze ho čeká těžká práce. Hosté si v minulém kole poradili s daleko silnějším městským rivalem Valencijských a při stíhací jízdě za pohárovými příčkami by neměli zaváhat ani nyní. Pro Levante by byl úspěch i vstřelení branky, vždyť Alcarazův tým neskóroval už čtyři ligová kola v řadě.

Výsledky Les Granotes jsou v proběhlém měsíci tristní. Do tabulky si z posledních čtyř zápasů mužstvo vedené Lucasem Alcarazem připsalo pouhý jeden bod za remízu 0:0 s Deportivem a poté třikrát za sebou prohrálo. Naposledy odcházeli hráči Levante zklamaní ze zápasu proti Bilbau. Athletic ve Valencii vyhrál 2:0, přestože výkon domácích by si možná bod zasloužil. Levante však zapomnělo dávat branky, a proto už devět ligových zápasů nevyhrálo. Jejich poslední výhra se udála naposled na konci listopadu loňského roku, to bylo také naposled, co Valencijští vsítili v jednom utkání více než dva góly.

"Nulový zisk neodpovídá tomu, co jsme dnes předvedli. Pravdou je, že nedáváme branky, jsme nedůrazní ve vápně a sami sobě tak zbytečně komplikujeme situaci. Nedokážeme proměňovat velké šance, a když soupeř skóruje první, veze se to s námi po zbytek zápasu. Zkrátka procházíme těžkým obdobím, ale my se musíme zvednout s hráči, které máme a kteří možná ještě přijdou. Klíčové bude proměňování šancí," komentoval stav svého týmu Alcaraz.

Malaga představuje letos zcela odlišný příběh. Jedenáctý tým loňského ročníku se letos pere o poháry a poráží i výše postavené tabulkové soupeře. Naposledy si Los Boquerones došlápli na pátou Valencii, kterou doma udolali díky brance Samuela Castilleja 1:0. Důležitá výhra ukončila nepovedenou sérii čtyř zápasů, při kterých Andalusné prohráli i s Almerií. Díky ztrátě Villarrealu jsou ale svěřenci Javi Gracii stále na dostřel šestému místu, které by je mohlo po dlouhých letech opět dostat do pohárové Evropy.

"Bude to důležitý zápas proti soupeři, jenž nám v poháru hodně zatápěl. Po pondělním vítězství se ale cítíme silní a na zápas se těšíme. Levante je nevypočitatelný tým, zejména na domácím stadionu. Díky zápasům v poháru ale víme, co nás čeká," připomněl útočník hostů Juanmi nedávný dvojzápas, při němž Levante sice nepostoupilo, ale dokázalo Malagu na domácí půdě porazit 3:2.

Valecijským budou chybět Sissoko a Iván. V řadách Malagy se neobjeví potrestaný Darder a nejspíš ani zranění Flávio, Chen a Vicente. Zápas začíná v sobotu ve 20:00, hlavním sudím bude Carlos Del Cerro.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.10 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Celta Vigo se v minulém kole probrala po klinické smrti a po deseti zápasech v řadě, v nichž uhrál Berizzův tým jen dva body, konečně bodovala naplno. Jestli nebyla jednogólová výhra s Córdobou jen výjimkou z pravidla, ukáže zápas v San Sebastianu. Tam ale zatím relativně pevnou rukou vládne Real Sociedad.

Realu už se pomalu rozplývají pohárové ambice a mužstvo se tak kromě záchrany může soustředit na budování kádru pro příští sezónu. David Moyes by si rád do týmu přivedl posily především z anglické Premier League, ale klub zatím žádnou výraznou posilu neohlásil. Aktuální zranění nejlepšího hráče mužstva Carlose Vely, jenž si v posledním zápase na San Bernabéu přetrhl meniskus, by tak mohlo vyčkávající vedení Realu Sociedad ještě přijít draho, lednové přestupové okno už totiž skončilo.

Nepřítomnost Vely se projevila hned v posledním utkání s Realem Madrid, v němž musel být mexický forvard střídán už v 17. minutě. To byl stav zápasu 1:1 a Baskové nakonec utkání s Madridskými, které na svém stadionu v minulém vzájemném střetnutí dokonce porazili 4:2, prohráli rozdílem třídy 4:1. Absence Vely by tak mohla třináctý celek tabulky vrhnout do krize ze začátku sezóny. Zápas s Vigem ukáže, jak se Moyes vyrovná se ztrátou klíčového útočníka.

Celta po několika měsících v minulém kole opět zvítězila. Díky gólu Nolita z druhé půle vydřeli Galicijští výhru nad Córdobou a udrželi se v první polovině tabulky. "Tohle je velmi důležité vítězství, jelikož ukončilo naši sérii bez výhry. Po špatném výkonu a prohře s Getafe už bylo načase vyhrát," komentoval hubenou výhru kouč Berizzo, jenž byl v průběhu zápasu kvůli hlasitým protestům vykázán na tribunu. Dokáží Célticos navázat proti oslabeným Baskům na poslední tříbodový zisk? To se dozvíme v sobotu po 22:00, hlavním sudím bude Santiago Jaime Latre.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo La Coruña - SD Eibar  (pátek 20:45)
Osmá příčka Eibaru je rozhodně velmi příjemným překvapením. Nováček La Ligy se prezentuje poměrně ofenzivním herním stylem a umí si vyšlápnout i na větší soky. Teď jej čeká soupeř se slavnou minulostí, ale chatrnou přítomností. Potvrdí Deportivo dobrou formu z minulého utkání?

V něm se Deportivo La Coruňa utkalo s domácím Rayem Vallecano. Na Estadio Teresa Rivero v Madridu Deportivo dobře začalo, když se už v desáté minutě trefil Celso Borges. Ten prožil utkání snů, protože se za Depor nastoupil poprvé od svého přestupu a hned se zapsal mezi střelce. A to nebylo zdaleka všechno, proč mu po utkání spoluhráči museli otevírat alespoň jednu lahev dobrého pití. Po dvaceti minutách srovnal Alberto Bueno gólem na 1:1 a tento stav dlouho vydržel. Právě nováček v týmu Deportiva ale odmítl remízu a dvacet minut před koncem znovu skóroval! Těsnou výhru 2:1 už Deportivo uhájilo a získalo tři body.

Díky nim je Deportivo čtrnácté a na svého nejbližšího soupeře, kterým je Moyesův Real Sociedad San Sebastian, ztrácí pouhý bod. Alespoň ten by Deportivo rádo získalo v zápase s Eibarem, ale nečeká jej nic snadného. To si myslí i záložník Alex Bergantiños, který na domácí půdě očekává tvrdý souboj. Na tiskové konferenci před zápasem Bergantiños uvedl: "Navštíví nás Eibar, který je podle mého názoru jeden z nejtěžších soupeřů. Viděl jsem jeho zápasy a hrají velmi dobře. Jsou agresivní, hrají přesně to, co potřebují a dokáží vás dostat pod tlak."

"Nutně potřebujeme získat tři body a myslím, že nám v tom může hodně pomoci naše publikum. Doma jsme silnější a cítíme jejich podporu při každé akci. Chceme hrát jako domácí tým, diktovat tempo hry a ukázat, že jsme se poučili. Na začátku sezony jsme se rozkoukávali a platili za naši vlastní neschopnost střílet důležité branky, ale myslím, že jsme čím dál lepší. Už jsme si zvykli na vysoké tempo La Ligy a v týmu panuje dobrá nálada. Prohra s Espanyolem Barcelona je za námi a teď se soustředíme už jen na další zápas. Jsme v nejlepší formě za poslední měsíce," varuje soupeře záložník.

Soupeřem mu bude Eibar, který se léčí ze dvou porážek. Nejprve těsně nestačil na Real Sociedad San Sebastian, poté se utkal na domácí půdě s Atléticem Madrid. A se zlou se potázal, protože po pětadvaceti minutách prohrával o tři branky a vypadalo to na debakl. Smršť v podání dvojice Griezmann - Mandžukić ale ustala a Eibar vstřelil alespoň čestný úspěch, když se minutu před koncem prosadil Federico Piovaccari. Tato porážka je ale podle kabiny zapomenuta.

Obránce Rául Navas totiž na tiskové konferenci uvedl: "Už jsme na to zapomněli. Některé špatné výsledky musíte pustit z hlavy a netrápit se jimi příliš dlouho. Snažili jsme se, neuspěli jsme. Musíme to hodit za hlavu. Naše ligová sezona v jistém slova smyslu začíná právě teď. Proti nám je Deportivo, které umí bojovat a je hodně nepříjemné. My musíme být ještě lepší a pokusit se přivézt domů tři body. Chceme zůstat v kontaktu s nejlepšími týmy, takže budeme bojovat o tři body," dodává Navas. Bude tím šťastnějším také po uplynutí devadesáti minut, nebo Deportivo potvrdí zlepšující formu?
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Lopo, Insua, Luisinho - Bergantiňos, Borges - Cuenca, Perez, Cavaleiro - Riera
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Annibaro, Navas, Dídac - Errasti, García - Capa, Arruanabarrena, Saúl - Piovaccari
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid21180370:1854
2.FC Barcelona21162357:1150
3.Atlético Madrid21152443:2047
4.Sevilla FC21133535:2442
5.Valencia CF21125438:1941
6.Villarreal CF21115535:2038
7.Málaga CF21105624:2135
8.SD Eibar2176825:2927
9.Espanyol Barcelona2175927:3226
10.Celta Vigo2166920:2324
11.Athletic Bilbao21651018:2623
12.Rayo Vallecano21721222:3823
13.Real Sociedad2157921:2822
14.Deportivo La Coruña21561018:3421
15.Getafe CF21551116:2920
16.UD Almería21541218:3319
17.Córdoba CF2139916:3118
18.Granada CF2139914:3318
19.Elche CF21451218:4217
20.Levante UD21371113:3716

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1537)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele