Primera División - preview 17. kola

02.01.2011, 09:05, aktualizováno 03.01.2011, 09:28
Previews
Real Madrid před sebou má zápas na půdě Getafe, v němž potřebuje zareagovat na sobotní výhru Barcelony. Villarreal hraje s Almerií a bude si chtít pojistit třetí místo. Atlético přivítá Santander, poslední Zaragoza hostí Real Sociedad a Mallorca změží síly s Herculesem...
Atlético Madrid - Racing Santander  (pondělí 20:00)
Atlético Madrid se už už natahuje po páté příčce, na které pravděpodobně nesetrvá barcelonský Espanyol, který včera podlehl Valencii a pravděpodobně nadobro se připravil o šanci rozdat si to o Ligu mistrů.

Sápající se odhodlané Atlético čeká pro domácí celky velice oblíbený Racing Santander, kterému se na výjezdech mimo kantábrijskou zem moc nedaří a který by se velice rád vzdálil sestupovým vodám, jež se kolo co kolo neodvratně přibližují. V současnosti mají svěřenci Miguela Angela Portugala pětibodový náskok na sestupovou zónu, ta by se mohla v případě nečekaného vítězství Almeríe a úspěchu poslední Zaragozy nebezpečně přiblížit.

Sestupové starosti narozdíl od loňského ročníku Atlético Madrid netrápí. Svěřenci Quique Sáncheze Florese jsou na dohled milionářské, vysněné Champions League a vypadá to, že razantně pozměnili svou taktiku, přičemž dají přednost domácí soutěži před poháry. Sic nevědomky, ale proč se nevymluvit na zbabrané účinkování v Evropské lize, když to snadno lze.

Na závěr loňského roku si Atléti spravili chuť ve vítězných zápasech proti Deportivu La Coruña a Málaze, před tím to byla bída, utrpení a zmar. Rojiblancos by rádi navázali na vítězství, což prostřednictvím médií vyjádřil i nejlepší útočník klubu Sergio Agüero:

"Vítězství proti Deporu a Málaze nás vrátila zpět do boje o top příčky. Musíme pokračovat tímto stylem a hlavně neztrácet body doma. Naším objektivním cílem je dostat se do Champions league. Myslím, že jsme na dobré cestě a pracujeme každý den, abychom se dostali blíže k cíli, který jsme si vysnili na začátku sezóny," řekl před zápasem výborně hrající Agüero.

Argentinský driblér a dříč Agüero pokládá za velice důležité v dnešním souboji proti kompletnímu Racingu uspět, protože současná La Liga je velice vyrovnaná a bodový zisk z domácích soubojů bude hrát velice důležitou roli v konečném účtování. Racing na tom venku není moc dobře, což tabulka soutěže jednoznačně potvrzuje, nicméně již několikrát dokázal odhodlaným a bojovným výkonem potrápit velké favority, což se může stát i dnes večer. Zdalipak se tak stane a Racing si odveze cenný bod či body?

Atlético bude postrádat několik důležitých opor. Před nedávnem zvolil angažmá v Besiktasi kapitán Simao Sabrossa, problémy s kotníkem hlásí Diego Forlán a mimo hru je i zranění José Antonio Reyes. Značně oslabený celek i přesto nelze označit jinak, než za favorita klání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.00 - 6.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Hércules CF  (pondělí 20:00)
Real Mallorca přivítá na domácí půdě Estadio Iberostar nováčka soutěže Hércules v souboji, který může výrazně napovědět, který z těchto soupeřů bude stíhat mužstva usilující o poháry, a který se spíše přiblíží bojům o setrvání v soutěži.

Oba kluby dělí v žebříčku soutěže pouze dvoubodový žlábek, který lze lehounce smazat během jednoho, dvou kol. Ztrátu má tentokráte Hércules, který ale neoplývá vnitřní pohodou, neboť se před nedávnem rozhodl nizozemský fotbalista Royston Drenthe trucovat kvůli tomu, že nedostal od klubu plat.

Drenthe na sebe strhl velkou pozornost a setkal se s nevolí fanoušků, pro něž byl doposavad velice oblíbeným hráčem. Holandské křídlo tak bude v zápase chybět, což nese nelibě i kouč Esteban Vigo: "Nemluvil jsem s ním, ale v osmnáctileté profesionální kariéře jsem ještě nikdy nenarazil situaci, jaká je tato. Jeho postup je neospravedlnitelný!" řekl na adresu choulostivé situace Vigo.

Drentheho absence je samozřejmě živou vodou na mlýn hlavního mlynáře Realu Mallorca Michaela Laudrupa, který Mallorcu bez potíží drží na příčkách daleko vzdálených od silných sestupových vod. Sám dánský trenér pak před zápasem řekl, že je Drenthe oporou Hérculesu a že mu samozřejmě jde jeho absence k duhu.

Mallorca potřebuje nutně zvítězit, neboť v předcházejících třech kolech třikrát padla. Jednou nezaslouženě, dvakrát zcela de iure. V zápasech proti Getafe a Villarrealu dostala trojku, doma proti Racingu Santander dlouho tlačila, ale nakonec se radoval kantábrijský soupeř. Hérculesu se dařilo o poznání lépe, když nejprve deklasoval v současnosti výrazně posilující Málagu 4:1 a se Santanderem dokázal uhrát cenný bod.

Na straně hostí zápas patrně promešká Javier Farinos, nejspíše i Olivier Thomert a Thiago Gomes. Nejcitelnější je již zmiňovaná ztráta Roystona Drentheho. Mallorca se nepotýká se zdravotními potížemi, a tak nastoupí v kompletní a nejsilnější sestavě, v níž nebude chybět ani Gonzalo Castro, o kterého je eminentní zájem v Atléticu Madrid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - Real Sociedad  (pondělí 20:00)
V aragonské fotbalové baště Zaragoze by nejraději nepřepisovali historii, ale hezky pěkně by ji opakovali. Na konci předloňského roku okupovali fotbalisté Realu Zaragoza poslední příčku, ale záhy v novém roce začalo velké zmrtvýchvstání.

Loni rozhodl leden, v němž Los Manos přivedli sedm nových posil a nakonec skončili čtnáctí. Leo Franco, současný brankář týmu, pevně věří, že právě v lednu se bude lámat chleba a Zaragoza se pozvedne: "Leden je měsíc, ve kterém se může vše srovnat. Je stále ještě čas, abychom se oddálili potížím," myslí si zkušený veterán.

Tentýž názor zastává i mexický trenér Javier Aguirre, který nahradil loňského hrdinu Josého Aureliana Gaye: "Leden je klíčový měsíc pro mnoho z nás a pro budoucnost celého klubu. Je velice důležité začít dobře. Potřebujeme po porážkách s Realem Madrid a Villarrealem vyhrát. Byli jsme na dně tabulky prakticky celý rok a vítězství by nás mělo zbavit tohoto tlaku a posílit naší důvěru," řekl renomovaný trenér domácích, které čeká velice obtížný soupeř, v laufu hrající Real Sociedad.

Největší hvězda baskického klubu, francouzský forvard Antoine Griezmann před zápasem řekl, že jeho klub potřebuje nutně zvítězit, aby si udržel šanci na pohárovou Evropu. Možná jde o sebevědomé vyjádření, avšak je nutné si přiznat, že v Real Sociedad v současnosti a při vyrovnanosti svých výkonů může na boj o poháry pomýšlet.

Real Sociedad v posledních dvou duelech prohrál, když nejprve dostal tradiční příděl od Barcelony a posléze ve velmi těžkém a pěkném duelu podlehl Valencii těsně 1:2. Real Zaragoza má o poznání horší formu, když nedokázal zvítězit v předcházejících šesti ligových duelech, z nichž vytěžil pouhopouhé tři body za venkovní remízy. V domácím prostředí patří Zaragoza k nejhorším mužstvům, hůře je na tom jen Almería. Případný tříbodový zisk by však Los Manos nejen v této tabulce výrazně pomohl ze dna.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - UD Almería  (pondělí 20:00)
Posádka Žluté ponorky si nepřipouští jiný, než pozitivní a úspěšný fotbalový start do nového roku, který by se mohl v konečném účtování stát velice úspěšným. Villarreal okupuje třetí příčku tabulky a dosavadní konkurent Espanyol padl ve Valencii, čímž se dle mého mínění nadobro odsoudil k bojům o Evropskou ligu, respektive střed tabulky. Villarrealu tak vyvstal nový sok, jímž je regionální konkurent Valencia.

Tento nezpochybnitelný fakt klade na dnešní utkání Villarrealu veliký důraz, neboť pakliže chtějí mít svěřenci veleúspěšného, leč nenápadného Juana Carlose Garrida dostatečný náskok před klíčovou fází sezóny, musí s bojovníky z Almeríe neodvratně zvítězit.

Almería balancuje na hraně sestupu a případný tříbodový zisk by jí velice pomohl. S vítězstvím kalkulovat nelze, nicméně případná remíza je při bojovnosti mužstva a individuálních schopnostech střelců argentinců Piattiho či Ulloay s přispěním krajního záložníka Crusata, Juanmy dalších středopolařů Ortize a Miguela Angela Corony vyzývavým lákadlem pro sázkaře. Přes to přese všechno to bude mít andaluský celek velice obtížné.

V posledních utkáních Almeríe, přičemž do sumáře zahrnuji i pohárový zápas s Mallorcou (4:3), padá velice hodně branek a ani Villarreal nepřijde ve střelecké bilanci zkrátka. Z toho by mohlo vyplývat, že nás čeká velice ofenzivně laděná podívaná a několik branek k tomu. Ovšem Villarreal hlásí veliké potíže s ofenzívou, neboť bude chybět klíčový středopolař či spíše defenzivní záložník Marcos Senna a nejlepší kanonýr mužstva, Brazilec Nilmar.

Almería do Villarrealu nedorazí kompletní, přičemž budou scházet velké opory týmu. Do hry nezasáhne obránce Míchel, Hernán Bernardello a Miguel Ángel Nieto, o němž jako jediném nemohu prohlásit, že by byl opora, protože nehraje. Almería v současnosti hodně inkasuje i dává, takže očekávám ofenzivní podívanou se šťastnějším koncem pro favorita utkání z Villarrealu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.05 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Real Madrid  (pondělí 22:00)
Rok 2011 začne pro Madrid malým městským derby. V 17. kole se střetnou domácí Getafe s hosté z Realu Madrid. Oba týmy mají dobrou výsledkovou bilanci, a tak se dá očekávat tradičně tuhý souboj.

Zápasy Getafe a Realu mají vždy velmi napjatý průběh, v posledních třech zápasech sice Bílý balet vyhrál, ale při současné formě sousedů z jihu španělské metropole to opět nebude jednoznačný průběh. Getafe totiž v posledních osmi soutěžních zápasech neprohrálo a takřka sahá po pohárových příčkách.

Utkání bude zajímavé i pro trenéra Getafe Míchela, který je hráčskou legendou právě Realu Madrid, a pro Pedra Leóna, který v dresu "los azulones" zářil minulou sezonu. Dalšími Realem Madrid "poznamenanými" hráči jsou Miguel Torres, Parejo, který je v Getafe na opci, a gólman Codina.

Kouč Míchel nebude moci počítat s Colungou a Mariem pro zranění a s Marcanem pro karty, v ohrožení je i start Boatenga, který léčí chřipku. Jeho náhradníky mohou být Casquero, další odchovanec Realu Mosquera nebo Borja Fernández.

V základní jedenáctce bude chytat Codina, před ním se seřadí obrana v sestavě zleva Mané - Rafa - Cata Díaz - Torres. Záložní středovou dvojici zastane Parejo a pravděpodobně Boateng, na krajích zálohy nastoupí Pedro Ríos a Gavilán, na podhrotu Manu a na špici útoku Miku.

Trenér Mourinho bude postrádat proti Getafe Carvalha a Pepeho kvůli kartám, nebude hrát ani Higuaín, který bude muset nejspíš na operaci se zády. Kvůli zranění není v nominaci ani Jerzy Dudek, Mahamadoua Diarru trenér nezařadil sám. Naopak velký návrat slaví po osmi měsících Brazilec Kaká a své problémy doléčili i Gago a Canales.

Proti městskému rivalovi se do branky postaví Casillas, před ním portugalskou dvojici stoperů nahradí dvojice španělská ve složení Albiol - Ramos, na becích jim vypomůžou Arbeloa a Marcelo. Střed zálohy dostanou na starost Xabi a Lass. Útočná čtveřice bude mít obvyklé složení Ronaldo, Di María na křídlech, Özil na spojce a Benzema na hrotu.

"Malé" madridské derby začne na stadionu Coliseum Alfonso Pérez ve 22.00 úvodním hvizdem Undiano Mallenco.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 4.95 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Deportivo La Coruña  (neděle 16:00)
Netradiční posilvestrovské kolo Primera Division načne duel Athleticu s Deportivem. Domácí chtějí potvrdit vynikající domácí formu a polepšit si na prozatímní páté místo tabulky, Deportivo přijíždí do Baskicka s cílem neinkasovat.

Utkání s Deportivem je pro Athletic prvním z celkem čtyř domácích duelů v řadě a tento los se svěřencům Joaquina Caparrose náramně hodí. Athletic totiž zvítězil v posledních šesti domácích zápasech v řadě, takovouto statistikou se může pyšnit už jen Real, který zatím v letošní sezoně uspěl ve všech osmi domácích kláních a Espanyol, jenž zvítězil na svém domovském stánku sedmkrát v řadě. Pro Bilbao se přitom sezona co se týče domácích výsledků nevyvíjela v úvodu dobře, dvě prohry hned u úvodu rozhodně týmu nepomohly. Od té doby však Athletic neztratil na San Mamés ani bod.

Právě výsledky na čtyřicetitisícovém stánku jsou největším předpokladem pro tvrzení, že Bilbao bude v zítřejším duelu jasným favoritem. Když už jsme u San Mamés, tento stadion byl postaven a otevřen v roce 1913 a Athleticu bude sloužit přesně sto let, jelikož byla zahájena výstavba nového stánku San Mamés Barria, jenž by měl být dostavěn v roce 2013. Multifunkční aréna by měla pohltit přes padesát tisíc diváků.

I aktuální forma hovoří jasně pro domácí celek, ten v týdnu dokázat téměř nemožné, když nedostal na Nou Campu gól a uhrát tam s Barcelonou v domácím poháru bezgólovou remízu, zajistil si tak skvělou výchozí pozici pro odvetu a zároveň odplatu za porážku 1:4 ve finále poháru Copa del Rey v roce 2009. I v lize si Bilbao vede velmi dobře, je osmé s pouhou tříbodovou ztrátou na čtvrtou Valencii. I Deportivo se po katastrofálním startu sezony zvedlo a momentálně figuruje na zdánlivě neohrožené třinácté příčce, ovšem v zadní části tabulky není rozhodně nic jisté.

Domácí se mohou plně spolehnout na formu hrotového útočníka Fernanda Llorenteho, ten je s deseti brankami na čtvrtém místě tabulky střelců španělské La Ligy. Právě Llorente však v zítřejším klání nenastoupí a díky tomu se o mnoho lépe dýchá kouči Deportiva Lotinovi. "Llorente je fantastický hráč, velká hvězda nejen Athleticu, ale i celého španělského fotbalu. Velmi se mi ulevilo, když jsem se dozvěděl, že proti nám nenastoupí, je to silný, vysoký a důrazný hráč se skvělým čuchem na góly," ocenil kvality soupeřova útočníka Lotina.

Joaquin Caparros může počítat i s gólovým příspěvkem Igora Gabilonda, ten se trefil zatím pětkrát. To hosté mají s ofenzivou obrovský problém. Deportivo má společně se Sportingem Gijón nejmenší počet vstřelených branek. Jeho čtyři nejlepší střelci mají na svém kontě pouhopouhé dvě vstřelené branky, což je bezkonkurenčně nejméně mezi týmy v La Lize. Jmenovitě se o tento husarský kousek s názvem vstřelení již dvou gólů v pouhých šestnácti odehraných utkáních postarali Colotto, Adrián, Aythami a Guardado.

Na druhou stranu však je i co chválit, La Coruňa má ze spodní poloviny tabulky nejlepší obranu, celkem je v tomto směru lepší dokonce jen Real, Barcelona a Villarreal. V utkání tedy nelze očekávat mnoho branek, jasným favoritem je však domácí Athletic.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Málaga CF  (neděle 18:00)
Ambiciózní Málaga míří ke svému utkání sedmnáctého kola La Ligy na půdu Almeríe, jedná se o souboj dvou přímých konkurentů a sousedů v tabulce v boji o záchranu, momentálně je na tom o bod lépe Málaga, oba celky se však momentálně nacházejí na místech zaručujících pád.

Málaga je zatím na přestupovém poli nezvykle aktivní, ovšem do zítřejšího utkání na hřišti Almeríe bude ještě muset naskočit bez posil. Těmi se stali útočník Julio Baptista, záložníci Enzo Maresca a Ignacio Camacho, obránce Martin Demichelis a brankář Sergio Asenjo, Málaga tedy posílila na všech frontách.

Trenér Manuel Pellegrini ví, že si jeho tým musí poradit i bez příspěvku nových posil, ovšem na jejich příchod se již velmi těší. "Myslím si, že jsme vybrali skvělé posily, které do týmu zapadnou. Máme velké ambice a je na čase je začít prokazovat na hřišti. Utkání s Almeríí musíme zvládnout, je to první krůček k celkové spokojenosti a dobré atmosféře. Almería je na vlastním stadionu silná, čeká nás těžké utkání, já mám však ve své hráče plnou důvěru a věřím, že zvítězíme," prohlásil bývalý lodivod Realu Madrid.

Málaga před Vánocemi nezvládla podle svých představ utkání ligového poháru se Sevillou, které ztratila v poměru 3:5 a v odvetě bude mít co dohánět.

Sporting dokázal v letošní sezoně La Ligy zvítězit pouze dvakrát, horší bilancí se může chlubit jen Zaragoza. Na druhou stranu si však připsala již šest remíz, díky nim získala šest důležitých bodů. Aktuální forma domácím rozhodně nenahrává, Gijón nezvítězil v jedenácti posledních soutěžních duelech. Pochlubit se nemůže Sporting ani útokem, vždyť třináct vstřelených branek v šestnácti zápasech není statistika hodná jásotu.

Pokud má s něčím problém Málaga, je to rozhodně obranná fáze hry, hosté mají zatím bezkonkurenčně největší počet obdržených branek v soutěži, druhým týmem v této statistice je Zaragoza, ta však obdržela o osm branek méně.

Málaga je mírným favoritem, ovšem na domácím trávníku bojuje až do konce a rozhodně se nevzdá.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Levante UD  (neděle 18:00)
Obhájce titulu hostí Levante a asi nemohl dostat moc schůdnějších soupeřů na rozjezd do roku 2011. Barcelona má neuvěřitelnou formu a v nedělním klání proti nováčkovi soutěže by ji ráda ukázala v plné parádě.

Barca zvítězila v devatenácti z třiadvaceti posledních soutěžních utkání, v těch zbylých čtyřech navíc remízovala, takže si drží obdivuhodnou sérii bez porážky. V těchto celkem třiadvaceti duelech je skóre "Blaugranas" 41:4, takovou bilancí se nemůže chlubit nikdo jiný na tomto světě. V lize mají Katalánci neuvěřitelnou formu, vyhráli posledních 10 ligových duelů, z toho v posledních osmi nenastříleli méně než tři branky. Koneckonců, všichni dobře víme, jak dopadlo slavné El Clásico...

Tyto výsledky z poslední doby se odrážejí i na postavení v tabulce, Barca je první s dvoubodovým náskokem na Real, třetí je Villarreal s odstupem deseti bodů. Barcelonu může těšit také to, že městský rival z Espanyolu se po debaklu ve vzájemném střetnutí propadl mimo příčky zajišťující v příští sezoně účast v nejprestižnější evropské soutěži, Lize mistrů.

"Je před námi těžký rok plný očekávání. Všichni dobře víme, že bude nesmírně těžké zopakovat výkony a výsledky z roku 2010, ovšem věřte nám, že pro to uděláme všechno. Před Vánocemi jsme měli skvělou formu, tak doufám, že nás mírná pauza nepoznamená a navážeme na vysoké výhry. Je mi jedno, jestli nakonec vyhraji Zlatý míč či ne, jsem šťastný, že jsem si vysloužil být v nejlepší trojici uplynulého roku po boku takových hvězd, jako jsou Messi a Xavi. Gól ve finále MS 2010 byl pro mě nejdůležitějším okamžikem kariéry, něco takového se vám stane maximálně jednou za život," zhodnotil předešlý rok záložník Andrés Iniesta.

A jak nejlépe zhodnotit rok 2010 z pohledu Barcelony? Láskou naplňující fotbal, trofeje a bilance 44 výher, 9 remíz a 5 porážek, co se týče všech soutěží. Mimochodem, ani touto bilancí se nemůže pyšnit žádný jiný klub.

Mírný výpadek si Barcelona dovolila těsně před Vánocemi, kdy v utkání ligového poháru pouze remízovala na Nou Campu s Athleticem 0:0, v odvetě tak musí zabrat.

Barcelona má opět problémy se složením stoperské dvojice, nastoupit nemohou Piqué, Puyol ani Milito. Do středu obrany se tak stáhne levý bek Abidal a vedle něj by se měl postavit mladíček Bartra. V ofenzivní části hry by měla být Barca v plném složení a dá se tak očekávat další útočný koncert. Ten by měl znovu vést především Lionel Messi, střelec již sedmnácti ligových branek v La Lize.

I Levante má svého střelce, Felipe Caicedo se prosadil již sedmkrát, druhý je v tomto směru trojgólový Stuani. Právě nejlepší střelec klubu Caicedo však na Nou Campu nenastoupí, chybět bude trenéru Platovi i dvojice Venta, Juanfran.

V závěru roku nabralo Levante slušnou formu, výhry nad Atléticem a Racingem budiž příkladem. To pomohlo nováčkovi soutěže na šestnácté místo ligové tabulky, náskok na sestupové příčky je však pouze dvoubodový.

Zvláštní příchuť bude mít utkání pro domácího záložníka Xaviho, ten by měl nastoupit ke svému 549. utkání v dresu Barcelony a vyrovná tak klubový rekord, jenž doposud držet Migueli.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.06 - 10.50 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - CA Osasuna  (neděle 20:00)
Dalším duelem sedmnáctého kola Primera Division je utkání mezi Sevillou a Osasunou. Oba týmy dělí tři body a čtyři místa, Osasuna má však lepší skóre, a tak se v případě výhry dostane před svého soupeře.

Pět. Přesně to je počet proher v řadě, které musela překousnout Sevilla v závěru roku. Pro nedávného dvojnásobného vítěze Poháru UEFA potupná bilance. Ovšem v Seville věří v zlepšení a první krůček k postupnému úspěchu je třeba udělat v utkání s Osasunou. Dvě venkovní těsné prohry s Villarreal a úplně na závěr roku s Realem Madrid by se daly pochopit, ovšem domácí porážky od Mallorcy, Getafe a Almeríe již tolik ne.

"Na konci roku jsme předvedli několik tragických výkonů, za které jsme si zasloužili prohrát. Ovšem pro nás je v tuto chvíli důležité, že jsme dokázali postoupit ze základní skupiny Evropské ligy a ani v lize není naše pozice beznadějná. Budeme bojovat o Evropské poháry, to je náš hlavní cíl. Uvidíme, jak to půjde, ale myslíme i na Ligu mistrů," řekl klubový prezident Del Nido. Právě Ligu mistrů si měla Sevilla obrovskou příležitost zahrát v letošní sezoně, ovšem v předkole dvakrát padla s Bragou.

Osasuna v posledním utkání roku 2010 nezvládla důležitý sestupový duel se Zaragozou, když na domácím hřišti pouze remizovala 0:0. Předtím dokázala v krásném utkání vydolovat bod z Mestally za remízu s Valencií 3:3. Porážka od Barcelony 0:3, to je při současné formě obhájce titulu ještě dobrý výsledek. Na konci listopadu ještě svěřenci Josého Antonia Camacha porazili v dalším záchranářském duelu Sporting a momentálně se díky těmto výsledkům pohybují na patnáctém místě La Ligy.

Domácímu celku citelně chybí střelecká pomoc Luise Fabiana, brazilský kanonýr se trápí a momentálně dostávají v základní sestavě přednost Fréderic Kanouté a Alvaro Negredo. Právě Kanouté je zatím nejlepším střelcem Sevilly, vstřelil pět branek. Na druhé straně střelec chybí, útočník Pandiani byl dlouho zraněný, a tak je nejlepším střelcem Osasuny Carlos Aranda se třemi zářezy na pažbě.

Seville by měla nastoupit v plné sestavě, pokud ji něco netrápí, je to určitě marodka. To hosté jedou do Andalusie bez Pandianiho, Nekounama, Masouda, Camuňase a Rupéra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Espanyol Barcelona  (neděle 22:00)
Souboj dvou sousedů v tabulce a aspirantů na boj o Ligu mistrů uzavře nedělní program sedmnáctého kola La Ligy, na Mestalle změří síly Valencia a Espanyol. Oba celky se předhánějí ve statistikách i bodech, momentálně je na tom o skóre lépe Valencia a okupuje kýženou čtvrtou příčku.

Poměrně aktivní je zatím na přestupovém poli Valencia, která by ráda získala nastálo hostujícího Stankevičiuse a navíc má eminentní zájem o útočníka Gameira, záložníka Lafitu a obránce Ramiho. Na druhou stranu opustit kádr Netopýrů by měli Manuel Fernandes a Sofiane Feghouli.

Valencia těsně před Vánocemi vydolovala tři body ze hřiště Realu Sociedad gólem Aritze Adurize z nastaveného času, předtím ale ztratila skvěle rozehraný souboj s Osasunou a brala jen bod za remízu 3:3.

Espanyol sezonu rozjel fantasticky, chvíli byl dokonce první před svým městským rivalem z Barcelony. Prosinec však Espanyol spíše protrpěl, úvodní upachtěná výhra nad Gijónem bylo ještě to nejlepší, co fotbalisty oblékající modrobílé barvy v posledním měsíci v roce potkalo. Pak totiž přišly dvě porážky, nejprve Athletic otočil na domácí půdě během pěti minut skóre a zvítězil 2:1 a v posledním podzimním kole Espanyol podlehl doma v derby Barceloně vysoko 1:5.

Valencii se poměrně slušně daří nahradit kanonýra Davida Villu, který odešel před sezonou do Barcelony. Jeho pozici momentálně zastávají Roberto Soldado a Aritz Aduriz, první jmenovaný zatím skóroval pětkrát, druhý pak dal ještě o jednu branku víc. Espanyol v útoku tlačí bota, nejlepším střelcem je sice Osvaldo se slušnými šesti zásahy, ovšem kromě něj a čtyřgólového Luise Garcíy se nikdo netrefil více než dvakrát.

Hosté přicestovali do Valenci bez suspendovaného Victora Ruize a zranění jsou Ivan de la Pena, Felipe Mattioni a Ernesto Galan. Nastoupit oproti tomu mohou před sezonou z Valencie příchozí Duscher, Raúl Rodríguez a Víctor Álvarez. domácí nemohou počítat se zraněnou brankářskou dvojící Sanchez-Moya, a tak se mezi tři tyče opět postaví spolehlivý mladíček Guaita. Hrát nemůže ani útočník Soldado a záložníci Tino Costa a Pablo Hernandez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 4.00 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona16141151:943
2.Real Madrid16132139:1241
3.Villarreal CF16103330:1433
4.Valencia CF1684424:1928
5.Espanyol Barcelona1691618:2228
6.Atlético Madrid1682627:1926
7.Getafe CF1682626:2226
8.Athletic Bilbao1681725:2725
9.Real Sociedad1671822:2622
10.RCD Mallorca1663716:2021
11.Sevilla FC1662821:2720
12.Hércules CF1654718:2219
13.Deportivo La Coruña1646613:1918
14.Racing Santander1653813:2318
15.CA Osasuna1645715:2017
16.Levante UD1643918:2615
17.UD Almería1627715:2513
18.Málaga CF16411120:3513
19.Sporting Gijón1626813:2412
20.Real Zaragoza1617814:2710

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (466)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele